1 2 3 4 5

ВестиКокаин, дрога 21. века – дејство на организам, опасности од злоупотребе, адекватан приступ

Кокаин је супстанца која је сама по себи природни анестетик, али исто тако и супстанца која изазива велику зависност. Кокаин се екстрахује из листова Erythroquilon coca, познатог као "кокина кора", биљке која расте у Андским висоравнима Јужне Америке.Кокаин је најмоћнији стимуланс природног порекла. Када је Coca-Cola први пут произведена, иницијална доза кокаина по чаши је била 9 милиграма. Године 1903. овај састојак је уклоњен, након што се спознао развој зависности од поменуте супстанце.Неколико година пре тога, тачније 1884., Карл Колер, аустријски офталмолог, први је употребио кокаин као анестетик током операције ока. Био је популаран и широко коришћен анестетик до почетка 20. века.Како је медицинска струка схватила да кокаин изазива зависност, развијени су сигурнији анестетици. Кокаин, у свом основном облику, више се не користи рутински.Међутим, кокаин и његов дериват, крек кокаин, широко се користе као илегалне рекреативне дрогe.

Које су основне чињенице које морамо знати о кокаину:

1. Кокаин се може пушити, убризгавати или ушмркавати;

2. Крек је врста кокаина;

3. Дуготрајна употреба кокаина повећава ризик од срчаних обољења;

4. Кокаин може променити структуру мозга:

Као рекреативна дрога, жаргонски се користе термини као што су "доп", "бело", "бомбоне за нос".Обично се налази у облику белог кристалног праха или као прљаво бела, крупна супстанца.У облику праха, обично се састоји од кокаин хидрохлорида разблаженог другим супстанцама, као што су лидокаин, локални анестетик, шећери (лактоза), инозитол и манитол. Разблаживање кокаина омогућава продавцу да оствари већи профит тако што ће „продужити“ количину чистог кокаина коју морају да продају.

Како се кокаин конзумира, односно, злоупотребљава:

1. Шмркањем или удисањем кроз нос. У крвоток улази преко назалних ткива;

2. Убризгавањем, чиме се ослобађа директно у крвоток;

3. Пушењем или удисањем у плућа, где брзо улази у крвоток;

Механизам дејства кокаина

Кокаин има веома снажан стимулативни ефекат на нервни систем. Подиже ниво допамина, неуротрансмитера који је повезан са задовољством, кретањем и награђивањем мозга.Нормално, неурони ослобађају допамин као одговор на пријатан стимуланс, као што је мирис добре хране. Када допамин пренесе своју поруку, враћа се у неурон и сигнал престаје. Кокаин спречава допамин да се врати у неурон, тако да се акумулира и наставља да шаље пријатну поруку мозгу. Вишак допамина даје кориснику осећај побољшаног благостања, еуфорије, будности, моторичке активности и енергије. Ефекти углавном трају између 15 и 30 минута. Кокаин је дрога која изазива велику зависност. Дуготрајна употреба може постепено променити систем награђивања мозга, повећавајући ризик од зависности.На крају, систем награђивања мозга ће се прилагодити и постати мање осетљив на ефекте лека. Особа ће морати да узима веће дозе кокаина да би доживела „екстазу“. Непосредни неповољни ефекти кокаина су ментална будност, преосетљивост на призоре, звукове и додир, раздражљивост, параноја и неповерење у друге, сужени крвни судови, повећана телесна температура, повећан крвни притисак, брз или неправилан рад срца, тремор и немир Дугорочни ефекти употребе кокаина зависе од тога како особа користи дрогу. На пример, људи који ушмркају кокаин могу развити дуготрајан губитак мириса и честа крварења из носа. Људи који пуше могу развити астму и имају већи ризик од инфекције плућа. Ефекти на пробавни систем могу се јавити код људи који користе кокаин на уста. Људи могу искусити тренутне пробавне ефекте због загађивача и адитива у кокаину.

Ефекти на дигестивни систем

Људи обично доживљавају пробавне ефекте кокаина само ако га уносе на уста. Чисти кокаин не утиче одмах на пробавни систем, али продужена употреба може изазвати озбиљно пропадање црева. Тешко пропадање црева укључује смрт ћелија које облажу зид црева због ограниченог протока ударца. Симптоми пропадања црева могу укључивати губитак апетита, бол у стомаку након јела, губитак на тежини, изненадни, јаки бол у стомаку, грозницу, мучнину, повраћање. Злоупотреба кокаина такође може изазвати следеће симптоме, који захтевају хитну медицинску помоћ – крварења, перфорација, исхемијски колитис.

Дугорочне последице узимања кокаина

Код повремених корисника кокаина, социјални или физички проблеми су ретки, али научници инсистирају да не постоји сигурна количина кокаина. Људи који су зависни можда ће можда више волети да узимају кокаин од било које друге активности. Њихов животни стил се може потпуно променити како зависност постане маха. Особа може изгубити посао, дом, породицу и банкротирати. Последице могу бити фаталне. Предозирање кокаином може довести до епилепсије, срчане инсуфицијенције опасне по живот, можданог крварења, можданог удара и респираторне инсуфицијенције. Редовна употреба, чак и без предозирања, повећава ризик од негативних здравствених последица.Не постоји посебан лек за лечење предозирања кокаином. Неке студије су показале да они који убризгавају или пуше кокаин имају већи ризик од компликација од појединаца који га ушмрчу. Пушачи имају тенденцију да развију зависност брже од оних који шмркају. Пушење кокаина такође повећава ризик од развоја респираторних проблема, као што су кратак дах, кашаљ и траума плућа, укључујући крварење. Конгиција често бива нарушена, те се јављају параноја, оштећен осећај за стварност,визуелне и звучне халуцинације.

Када посетити доктора

Нежељена дејства кокаина су бројна, а како је он у Србији, односно, целом свету, изузетно доступан, приступачан, и донекле се ствара слика о томе како зависност од кокаина није животно угрожавајућа, подизање свести о злоупотреби је неопходна! Особа која користи кокаин треба да посети лекара уколико иоле постоји могућност да се зависност од злоупотребе кокаина створила и желе да помогну сами себи, а тиме и својој породици.

Особа која користи кокаин треба да затражи хитну медицинску помоћ ако:

-осећа изненадни, интензиван бол у грудима и кратак дах, посебно када су под дејством лека

-губи свест, осећа се или делује збуњено, или осећа утрнулост на једној страни тела

-има проблема са дисањем или се осећа као да не може да дође до даха

-мисли да се можда предозирала кокаином или неком другом дрогом

Резиме: Кокаин је опасна, а може се рећи да може бити и смртоносна дрога. Последице злоупотребе кокаина су бројне, а лечење је дуготрајан процес. Зависност од друга је породична болест, која ретко када погађа само појединца. због тога се мора говорити о кокаину и свему што он проузрокује, али и да се подигне свест да је зависност лечива, а лечење доступно!

Текст на основу извора припредио др Владимир Чукић, ОБ Панчево

Извор:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/cocaine-effects-on-heart#seeing-a-doctor