1 2 3 4 5

ВестиВарикси једњака

Варикси једњака представљају проширења венских крвних судова субмукозног слоја (слој испод слузокоже) једњака. Настају као последица повећања притиска у систему вене порте, која носи крв из органа дигестивног тракта у јетру.

Повећан портни притисак најчешће настаје као последица обољења на јетри, и поред проширених вена једњака, проширене су такође и вене желуца, трбушног зида и завршног дела дебелог црева (хемороиди). Ове проширене вене су веома чест узрок крварења из горњих делова дигестивног тракта, а међу уосталим узроцима могу се наћи улкуси дванаестопалачног црева и желуца, Малори-Вајсов синдром, карциноми желуца, једњака или дуоденума, фистуле. Нормалне вене једњака субмукозног слоја су ширине 1мм, a код варикса ове вене имају ширину 1-2 цм , што вишеструко повећава могућност за крварењем.

Сваки трећи пацијент са компензованом и сваки други са декомпензованом цирозом јетре има вариксе на једњаку. Ризик од крварења варикса једњака износи око 30% у првој години након упостављања дијагнозе. Код жена, најчешћи узроци варикса једњака су примарна билијарна цироза, алкохолна болест јетре, вирусни хепатитис и венооклузивна болест, док су код мушкараца најчешћи узроци алкохолна болест и вирусна запаљења јетре.

Симптоми и знаци постојања варикса једњака и компликација (крварење) су повраћање свеже крви у млазу (хематемеза), низак крвни притисак (због губитка крви), слаб пулс и убрзан рад срца (тахикардија), плавичасто пребојена кожа усана, руку и ногу због смањене сатурације крви кисеоником (цијаноза), тамно пребојена столица, као талог кафе (мелена), жута пребојеност коже, увећан трбух због постојања слободне течности (асцитес), фетор хепатикус (специфичан задах из уста), гинекомастија, атрофија тестиса, палмарни еритем, малаксалост, повишена температура.

Дијагноза се поставља ендоскопским прегледом, који има и дијагностичку и терапијску улогу. На основу ендоскопије, разликујемо 4 градуса варикса једњака, од којих је 4. градус најтежи и где варикси опструишу лумен једњака, а спој између желуца и једњака се не види. Треба посебну пажњу обратити на „црвене знакове“, који се описују као тачкице налик трешњи, а које означавају повећану напетост слузнице једњака. Поред ендоскопије, у дијагнози улогу имају и лабораторијске анализе и дигито-ректални преглед.

Лечење варикса једњака подразумева терапију лековима – вазодилататорима (бета блокатори и нитрати) како би се снизио притисак у портној вени, као и вазоконстрикторима али знатно ређе. Код повраћања крви, треба одмах начинити хоспитализацију и надокнаду путем трансфузије. Уколико није дошло до крварења, горепоменути лекови уз лигирање и ендоскопску склеротерапију су добар начин да се превенира крварење. У обзир долазе и перкутана трансхепатичка емболизација која потразумева катетеризацију желудачних колатерала и њихову емболизацију, као и пласирање трансјугуларног интрахепатичног портосистемског шанта. Од хируршких интервенција, у обзир долазе креирање порто-кавалног шанта, али и трансплантација јетре.

Текст на основу извора уредио др Октавијан Баба, лекар на Интерном одељењу Опште болнице Панчево

Извори:

www.simptomi.rs

www.stetoskop.info

„Интерна медицина“ – уредник Д. Михић

„Харисонов приручник медицине – 17. издање“ – уредници Фаучи, Браунвалд, Каспер, Хаусер, Лонго, Јамесон, Лоскалцо