1 2 3 4 5

ВестиХерпес симплекс (Herpes simplex)

Херпес симплекс је често инфективно обољење које спада у везикуларне дерматозе са муко-кутаном локализацијом. Болест протиче кроз три фазе: примоинфекција, латенција и мултипли рецидиви. Преноси се директним контактом са лезија које су на кожи и слузокожама, као и секретом у зависности од локализације. Деца се често заразе са из контакта са зараженом одраслом особом.

Изазивачи обољења се јављају у два облика:

ХСВ-1: првенствено узрокује орални херпес. Одговоран за херпес у облику пликова/чирева који се јавља на уснама, око уста и на лицу.

ХСВ-2: примарно изазива генитални херпес.

Вирус остаје у организму до краја живота, чак и ако се не манифестују симптоми обољења. Вирус наставља да живи у нервним ћелијама инфициране особе.

Примарна инфекција са ХСВ 1 вирусом дешава се обично код деце у доби између прве и треће године живота. У већини случајева је без симптома, а могу се јавити повишена температура и промене у виду мехурића, које брзо пуцају и остављају ране дубине 1-3 мм. Вирус остаје у организму и под одређеним околностима се активира и изазива промене најчешћа у пределу уста и усана. Појава херпеса на уснама обично је удружена са физичким или психичким стресом, повишеном температуром, смањењем имунитета, менструационим циклусом итд. Овај вирус је веома распрострањен и антитела према њему се детектују код чак 90% људи од 60 година живота.

Усне су најчешће место јављања ХСВ-1 и обично инфекција почиње са болом, сврабом и печењем у пределу захваћеног дела. После 6 сати јављају се болне везикуле, најчешће на границама усана. За 3-4 дана прелазе у крусте, а за комплетно зарастање је потребно до 10 дана.

Херпес симплекс вирус 2 узрокује и до 80% случајева гениталног херпеса. Антитела према овом вирусу се најчешће јављају после адолесцентног периода живота. ХСВ 2 обично узрокује гениталну болест која се обично преноси полним путем, контактом са инфицираним партнером. Инкубациони период је 2-21 дан. Примарна инфекција је обично праћена повишеном температуром, слабошћу, малаксалошћу и отоком лимфних жлезда у препонама. Код мушкараца се обично јављају промене у виду мехурића на црвеној подлози на врху пениса, а код жена на вулви и грлићу материце. Промене се повлаче за 2-3 недеље.

Неонатални хепрес симплекс је најозбиљнији облик инфекције ХСВ тип 2 и обично се преноси у току порођаја. Кожне поремене код новорођенчета су дисеминоване, неуролошке, офталмолошке и често доводе до леталног исхода.

Дијагноза

Поставља се на основу клиничке слике и цитодијагностичког прегледа садржаја буле. Серумска антитела се јављају већ након примоинфекције, те се њихов титар не мења након рецидива.

Терапија

У зависности од локализације поребно је јавити се инфектологу или гинекологу (генитални херпес код жена). Ацикловир успорава раст и ширење вируса херпеса у телу. Ацикловир неће излечити херпес, али може умањити симптоме инфекције. Битно је и превентивно деловати у смислу јачања имунолошког система и организма као целине, што подразумева здрав начин живота у смислу довољног времена спавања, адекватне исхране и избегавање стресогеног реаговања. Могу се употребљавати и суплементи попут цинка, пробиотика и витамина Ц и Д.

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана

Извори:

Дерматологија са пропедевтиком, Медицински факултет у Београду, 2010.