1 2 3 4 5

ВестиЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЈА

Еректилна дисфункција представља болест данашњице, о којој се још увек мало прича, а са медицинске стране много зна. Јавност још увек не даје много пажње овој болести/стању. Према дефиницији уролошке Европске асосијације, то је стање где долази до трајне немогућности постизања ерекције, да би задовољила сексуалну функцију. Дели се на минималну, умерену и комплетну.

Сваким даном долази до пораста пацијената са овим проблемом, према Светској здраственој организацији, више од 28% мушкараца има проблем са еректилном дисфункцијом. На ЕД између осталог утиче исхрана, стрес, самим тим смањењем телесне масе побољшава се и функција. Сама ерекција представља сложен психофизички процес, који укључује психолошке, нервне, хормонске и васкуларне компонентне.Ерекција може бити психогена која настаје због еротских стимуланса који могу бити : чулни, визуелни, мирисини и имагинативни и рефлексогена ерекција која настаје због директне стимулације гениталних органа. Што се тиче поделе ЕД може бити:

-Васкуларна (Смањен доток артеријске крви у пенис, повећан одлив весне крви из пениса)

-Психогена (Може да буде ПРИМАРНА - сексуално злостављање, нижи социјални статус, едукација, и СЕКУДАРНА- страх, депресија, проблеми у вези са парнером

-Неурогена (повреда кичмеог стуба, Алцхајмер..)

-Анатомска (болести везано за пенис, хипоспадија, уроћена курватура, повреде пениса )

-Јатрогена (настаје због неких оперативних лечења мокраћне бешике, простате, конзумирања лекова , као што су антихипернтезиви )

Дијагноза се најчешће поставља на основу анамнезе,затим се ради се још низ анализа крви ( ККС, липидни статус, ПСА,џормонални статус , тест ПгЕ1, потом доплер крвних судова пениса, артериографија, инфузиона кавернозометрија и кавернозографију.

Први корак у лечењу је прихватање проблема. Код неких ЕД лечењем се мође постићи излечење, а код неких се може добро лечити.

Терапијске опције за ЕД :

-Орала фармакотерапија

-Топична фармакотерапија

-Интрауретарлна фармакотерапија

-Вакум пумпе

-Интракавернозне ињекције

-Комбиноване терапије

-Пенилне протезе

Литература: Књига за урологију, В. Марковић

На основу извора текст уредио др др Николај Шаре, ОБ Панчево