1 2 3 4 5

ВестиЕНДОМЕТРИОЗА

Ендометриоза представља присуство ендометријалног ткива ван материце.У питању је релативно често стање које је бенигно по својој природи,али у великој мери нарушава квалитет живота жене.

Ектопично (измештено)ткиво може да се нађеу органима мале карлице (јајници,јајоводи,вагина, грлић материце,везе материце са околним органима), али се може наћи и на удаљеним органима и ткивима попут поречно- пругастих мишића, затим желуца, слезине, кичменог канала,слузокоже носа.

Тачан узрок настанка ендометриозе није познат,постоји више теорија.С обзиром да је хормонски зависно обољење,најчешће се јавља код жена током репродуктивног периода.

Фактори ризика за настанак ендометриозе јесу позитивна породична анамнеза(постојањаендометриозе у породици),рана менарха(прва менструација), циклуси краћи од 27 дана, продужено менструално крварење (дуже од 7 дана), рађање у каснијој животној доби...

Симптоми ендометриозе могу бити бол у малој карлици, болне менструације,бол приликом односа,инфертилитет, али може бити и асимптоматска.

Лапароскопија представља златни стандард у постављању дијагнозе.Ултразвук има своје ограничене могућности и углавном је корисна дијагностичка процедура код оваријалних ендометриома(присуства ендометријалног тиква на јајницима). У дијагнози се користе и поједине лабораторијске анализе(тумор маркер ЦА-125,ИЛ-6,ИЛ-8).

У третману ендометриозе циљ је деловати на симптоме и по могућству елиминисати лезије. Лечење може бити медикаментозно и хируршко.

Др Милош Матовић, Гинеколошко акушерско одељење ОБ Панчево

Извори-

1.Уџбеник за студенте медицине(група аутора),

2. Хумана репродукција(уредник проф.др Небојша Радуновић)