1 2 3 4 5

ВестиКако препознати емоционално незреле родитеље?

С обзиром на то да су родитељи ипак само људи, сасвим је разумљиво да нису савршени и да с времена на време знају да погреше. Међутим, проблем настаје када њихови поступци почну да траумирају дете и на њега остављају дубоке последице.

Многа деца која одрастају са емоционално незрелим родитељима са собом годинама носе трауме из детињства, што се одражава на њихово понашање, нарочито и односе у одраслој доби.Стручњаци верују да емоционално незрели родитељи одгајање деце заснивају на траумама које их прате из њиховог детињства, често су и сами били злостављани или занемаривани док су били деца.

Стручњаци објашњавају да ова врста родитеља тешко опрашта грешке својој деци, а због њих често исказују и љутњу или фрустрацију. Ова врста родитеља посебно је склона честом кажњавању деце, најчешће због разочарања јер дете није урадило нешто што се од њега очекивало.

Деца која су одрасла са оваквим родитељима често постану одрасле особе које теже перфекционизму. Често су врло успешни, али посебно самокритични. Такође им је неретко потребна потврда других људи како би се осећали вреднима јер су на исти начин функционисали кад су били деца.

Родитељи који не знају да контролишу емоције

Ови родитељи показују много драме и претераних реакција, чак се ни не опуштају од свог родитељског посла.

Такође, имају доста емоционалних проблема када је реч о њиховом односу с децом. Док у једном тренутку могу бити изразито привржени, у другом тренутку делују хладно и дистанцирано.

Деца одгајана у таквом непредвидивом окружењу са недостатком емоционалне сигурности могу постати одрасли људи који су јако рањиви, анксиозни те депресивни.

Врсте емоционално незрелих родитеља и како их препознати:

Хеликоптер-родитељи

Популарно названи хеликоптер-родитељи, ови родитељи су склони управљању сваког дела живота своје деце, често захтевајући од њих да буду савршена и никада не погреше.

Незаинтересовани родитељи

Такви родитељи нису превише узбуђени око обављања својих родитељских дужности.

Као резултат тога често знају да игноришу своју децу, која се због тога могу осећати усамљено. Могу да буду незаинтересовани, притом потпуно игноришући емоционалне потребе деце.

Деца одрасла с овом врстом емоционално незрелих родитеља могу постати особе које имају потешкоћа у повезивању с људима, а то се посебно види у њиховим партнерским односима.

Пасивни родитељи

Ова врста родитеља можда на први поглед одаје утисак опуштене особе, али заправо се ради о веома немарним особама.

Недостатак бриге за добробит детета може да резултира тиме да се оно осећа занемарено или буде подложно проблемима који су се лако могли спречити.

Одрастање уз овакве немарне или пасивне родитеље доводи до тога да деца у старијој доби често осећају много презира према својим родитељима, осећају се љутито и лоше, а неретко је присутан и осећај мање вредности.Таква деца су подложнија, депресији и осталим сличним дијагнозама.

Аутор текста: Психолог Александра Суботић

Извор: www.dobremisli.com