1 2 3 4 5

ВестиАкутна упала средњег уха код деце

Акутна упала средњег уха (Otitis media acuta, скраћено АОМ) је упала слузнице средњег уха, Еустахијеве тубе и бубне опне, и представља једну од најчешћих инфекција код деце.

Преваленциja aкутне упале средњег уха у детињству је од 15 до 20% са најчешћим испољавањем од 6 месеци до навршене треће године живота. Обољење се чешће јавља код мушког пола. Фактори ризика који утичу на склоност за ову инфексију су : породична предиспозиција, низак социо - економски статус, боравак у предшколским установама, пасивна изложеност дуванском диму, расцеп непца или друге краниофацијалне аномалије. Најчешће испољавање је током зимских месеци и у рано пролеће када су и најчешће вирусне инфекције горњих дисајних путева.

Најзначајнији фактор у патогенези је абнормална функција Еустахијеве тубе. Директан продор бактерија из назофаринкса преко Еустахијеве тубе може довести до инфекције. Хематогено ширење инфекције је други начин настанка АОМ, чешћи код новорођенчади и млађе деце. Атопијска конституција или дисфункција трепљастог епитела су додатни фактори предиспозиције за АОМ. Најчешћи узрочници су вируси, затим бактерије Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Pneumococcus, Streptococcus beta – haemolyticus групе A. Главна улога Еустахијеве тубе је правилна вентилација средњег уха, а њена дисфункција доводи до развоја негативног притиска у средњем уху и стварања ексудата. Смањени клиренс ексудата погодује развоју инфекције. Опструкција тубе може бити функционална (секундарно услед колапса Еустахијеве тубе) или механичка. Функционална опструкција или колапс се уобичајено дешава код одојчади и млађе деце. Туба је мање хрскавичава и отуда мање чврстине него код одраслих особа. Такође, функција m. tensor veli palatini је мање ефикасна код млађе деце. Унутрашња механичка опструкција тубе се дешава као резултат инфламације као последица инфекције горњих дисајних путева или алергијске реакције, а спољну механичку опструкцију може изазвати увећање аденоида.

У клиничкој слици, најчешће се јављају бол у уху, повишена температура, узнемиреност, а код одојчета се јавља и повраћање, пролив и одбијање хране. Сваком детету са повишеном температуром потребно је прегледати и уво.

Дијагноза се поставља на основу отоскопског прегледа. У акутној упали средњег уха, бубна опна је пуна или набубрела, хиперемична, замућена и има ограничену мобилност, а светлосни рефлекс је деформисан или одсутан. У тежим случајевима може се видети гној у спољашњем ушном каналу. Тимпаноцентеза (миринготомија) је метода којом се потврђује присуство ексудата у средњем уху и откривање микроорганизма одговорног за инфекцију. Индикације за тимпаноцентезу или миринготомију су тешки облици АОМ са неодговарајућим одговором на антимикробну терапију, АОМ удружен са мастоидитисом или менингитисом, АОМ новорођенчади или имунодефицијентних болесника.

Компликације су ретке ако се на време примени антибиотска терапија. Могу се поделити у две категорије: екстракранијалне и интракранијалне. У екстракранијалне компликације укључују се перфорација бубне опне, кондуктивно и сензоринеурално оштећење слуха, мастоидитис, парализа n. facialis-a и ретко, остеомијелитис темпоралне кости, интракранијалне компликације као што су менингитис, екстрадурални или субдурални апсцес, тромбоза латералног венског синуса или апсцес мозга су ретке у дечијем узрасту. Мада се у већини случајева акутна упала решава спонтано у току 24 сата, антибиотик се обично даје како би се скратио ток болести и смањио ризик од настанка компликација. Лек избога је Амоксицилин у трајању од 10 дана, а алтернатива је Амоксиклав или Цефаклор. Деконгестиви се често дају да би помогли дренажу Еустахијеве тубе. Аналгетици и антипиретици се ординирају ако је бол значајно изражен или ако је дете фебрилно.

Текст на основу извора уредио др Октавијан Баба, лекар на одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања у ОБ Панчево.

Извори:

1.www.simptomi.rs

2.“Педијатрија” , уредник Јадранка Јовановић Привродски

3.“Педијатрија” , уредници Војислав Н. Перишић и Борислав Јанковић

4.www.stetoskop.info

5.www.pedijatar.rs