1 2 3 4 5

Вести



Аткинсова дијета – бенефити и ризици по здравље

Заговорници ове дијете тврде да можете изгубити тежину док једете онолико протеина и масти колико желите ако избегавате храну богату угљеним хидратима.

Од раних 2000-их, бројне студије су показале да су дијете са мало угљених хидрата (без потребе за бројањем калорија) ефикасне за губитак тежине и могу довести до различитих побољшања здравља.Аткинсову дијету је првобитно промовисао др Роберт Аткинс, који је написао најпродавану књигу о њој 1972. Од тада, људи широм света користе Аткинсову дијету. Исхрана се у почетку сматрала нездравом, углавном због високог садржаја засићених масти, а данас је утицај засићених масти на здравље и болести срца, посебно, тема дебате међу истраживачима. Многе студије показују да конзумирање засићених масти може повећати лош холестерол, који је фактор ризика за кардиоваскуларне болести. Недавни преглед који је Америчко удружење за срце спровело о утицају засићених масти на болести срца закључило је да замена засићених масти полинезасићеним мастима може помоћи у смањењу кардиоваскуларних болести за око 30 процената. Неке рецензије такође сугеришу да замена засићених масти у исхрани полинезасићеним мастима смањује ризик од кардиоваскуларних догађаја, као што су срчани удари и мождани удар. У поређењу са другим дијетама, неке студије сугеришу да Аткинсове и друге дијете са ниским садржајем угљених хидрата могу довести до већег губитка тежине и већег побољшања шећера у крви, доброг холестерола, триглицерида и других здравствених маркера од дијете са мало масти. У једној студији на 30 младих појединаца који су имали просечну тежину, након Аткинсонове дијете током 3 недеље значајно су повећали лош холестерол, заједно са укупним холестеролом и добрим холестеролом у поређењу са контролном групом. Међутим, постојала је велика варијација у индивидуалним одговорима на исхрану. Појединачно повећање лошег холестерола варирало је између 5 и 107 процената. Још једна мања студија из 2021. на здравим женама између 18 и 30 година старости са просечном тежином, посматрала је ефекат Аткинсонове дијете на лош холестерол. Строга Аткинсонова дијета богата засићеним мастима током 4 недеље значајно је повећало лош холестерол код свих учесника студије у поређењу са контролном исхраном. Ово сугерише да ако испробате дијету као што је Аткинс, требало би да пратите нивое холестерола да бисте проценили одговор вашег тела. Један од разлога због којих дијете са мало угљених хидрата може да доведе до губитка тежине је тај што смањење угљених хидрата и повећан унос протеина могу довести до смањеног апетита, помажући корисницима да уношењем мање калорија без потребе да размишљате о томе .

Аткинсова дијета је подељена у 4 различите фазе:

Фаза 1 (индукција): Испод 20 грама угљених хидрата дневно током 2 недеље. Једите пуно масти, протеина и поврће са мало угљених хидрата, попут лиснатог поврћа. Ово покреће губитак тежине.

Фаза 2 (уравнотежавање): Полако додајте више орашастих плодова, поврћа са ниским садржајем угљених хидрата и мале количине воћа назад у своју исхрану.

Фаза 3 (фино подешавање): Када сте веома близу своје циљне тежине, додајте више угљених хидрата у своју исхрану док се губитак тежине не успори.

Фаза 4 (одржавање): Овде можете јести онолико здравих угљених хидрата колико ваше тело може да толерише без поновног добијања на тежини.

Међутим, све ове фазе можда нису неопходне.Неки људи одлучују да у потпуности прескоче фазу индукције и од почетка укључе доста поврћа и воћа. Овај приступ може бити веома ефикасан и може помоћи да се осигура да добијате и довољно хранљивих материја и влакана. Други више воле да остану у фази индукције неограничено. Ово је такође познато као кетогена дијета са веома мало угљених хидрата (кето).

Људима на Аткинсовој дијети је речено да избегавају или ограниче следећу храну:

-шећер: налази се у безалкохолним пићима, воћним соковима, колачима, слаткишима, сладоледу и сличним производима

-житарице: пшеница, пира, раж, јечам, пиринач

-поврће са високим садржајем угљених хидрата: шаргарепа, репа

-воће са високим садржајем угљених хидрата: банане, јабуке, поморанџе, крушке, грожђе

-скроб: кромпир, слатки кромпир

-махунарке: сочиво, пасуљ, леблебија, итд.

Требало би да своју исхрану заснивате на овим намирницама док сте на Аткинсовој дијети:

-месо: говедина, свињетина, јагњетина, пилетина, сланина и др

-масна риба и морски плодови: лосос, пастрмка, сардине и скуша

-јаја: обогаћена омега-3 масним киселинама или на паши — најбогатија хранљивим материјама

-поврће са мало угљених хидрата: кељ, спанаћ, броколи, шпаргле и друго

-пуномасни млечни производи: путер, сир, кајмак, пуномасни јогурт

-ораси и семенке: бадеми, макадамија, ораси, семенке сунцокрета

-здраве масти: екстра девичанско маслиново уље, кокосово уље, авокадо и уље авокада

Пића која су прихватљива на Аткинсовој дијети:

-Вода. Као и увек, вода би требало да буде ваше омиљено пиће.

-Кафа је богата антиоксидансима и може имати користи за здравље.

-Зелени чај. Зелени чај је такође богат антиоксидансима.

Можете пити алкохол у малим количинама док сте на Аткинсовој дијети. Држите се сувих вина без додатог шећера и избегавајте пића са високим садржајем угљених хидрата попут пива.Када пратите Аткинсов план исхране, желећете да ограничите ствари као што су житарице, шећери и махунарке, и да се напуните протеинима, путером, јајима и поврћем са ниским садржајем угљених хидрата. Иако је мало теже, могуће је да вегетаријанци такође прате Аткинсову дијету.

Праћење Аткинсове дијете захтева од вас да ограничите одређене хранљиве материје које су важне за ваше тело. Дакле, иако можете изгубити тежину и доживети друге повољне метаболичке промене, Аткинсова дијета такође може довести до следећих нежељених ефеката, посебно у раној фази дијете:

-главобоља

-вртоглавица

-умор

-слабост

-затвор

-низак шећер у крви

-проблеми са бубрезима

-неравнотежа електролита

Ограничавање угљених хидрата на Аткинсовој дијети такође вас доводи у опасност од недовољног уноса влакана. Влакна штите од срчаних болести и одређених врста рака, помажу у регулисању апетита и подржавају покретљивост црева и здраву цревну микрофлору. Аткинсова дијета није за свакога и може представљати неке ризике - и краткорочне и дугорочне. Дугорочни ризици укључују могућност промена у микробиому вашег црева, као и повећање ЛДЛ „лошег“ холестерола. Обавезно се консултујте са својим лекаром пре него што започнете било какву нову дијету.

Текст на основу извора припремио др Владимир Чукић, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања, Општа болница Панчево

Извори:

1.https://www.atkins.com

2.https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/atkins-diet/art-20048485