1 2 3 4 5

Вести22. април - Дан планете земље

Сваке године, 22-ог априла обележава се Међународни Дан планете Земље у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину. Данашњи дан се од 1970. године у целом свету обележава као Међународни Дан наше планете.

Значај обележавања тог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живимо и тако смањила негативан утицај на животну средину.

На конференцији УНЕСКО-а 1969. године Џон Мек-Конел први пут је представио идеју обележавања Дана планете Земље и исте године је дизајнирана застава Земље, а сам назив ,,Earth day’’ први пут је употребио градоначелник Сан Франциска, Џозеф Алиото, 21. Марта 1969. године. Ипак овај датум обележава се широм света тек од 1992. године, када је на Конференцији УН о животној средини у Бразилу установљен дугорочни програм промоције одрживог развоја. На предлог боливијске Владе 2009. године Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је овај датум међународним Даном планете Земље.

Тема овогодишњег Међународног дана планете Земље је ,,Планета против пластике”. Овом темом жели се повећање посвећености људи у борби окончања пластике зарад здравља људи и планете, захтевајући смањење производње све пластике за 60% до 2040. године. Тема ,,Планета против пластике" позива на заговарање шире свести о здравственом ризику пластике, брзо укидање све пластике за једнократну употребу и хитно инсистирати ма снажном Уговору УН о спречавању загађења пластиком као.

На овогодишњем Дану планете земље у Отави ће се окупити Владе и НВО из целог света како би наставили преговоре о условима глобалног споразума Уједињених нација о пластици јер пластика предатавља озбиљни здравствени

ризик за живот на земљи.

Придружите се и Ви док градимо планету без пластике за генерације које долазе!

Текст на основу извора уредио др Алекса Милић, Општа болница Панчево, одељење неурологије

Извор:

https://www.earthday.org/

http://www.izjzkg.rs/