1 2 3 4 5

ВестиЦАРСКИ РЕЗ (SECTIO CAESAREA)

Царски рез је хируршки захват који подразумева прављење реза на трбуху и материци кроз који се остварује рађање бебе. Може бити планиран и хитан.

Код планираног царског реза се унапред зна да постоји немогућност вагиналног порођаја, те се операција заказује приближном термину порођаја.

Индикације за планиран царски рез су: претходна трудноћа завршена царским резом, операције на материци, тројке, сужена карлица, плацента превија, инфекције.

Хитан царски рез се ради када у току порођаја дође до појаве компликација због којих је опасно завршити порођај вагиналним путем. Индикације за хитан царски рез су: превремено одлубљивање постељице, пролапс пупчаника,застој у порођају,беба не прима довољно кисеоника...

Царски рез се ради у општој (пацијенктиња спава све време операције) или у спиналној анестезији (пацијенткиња је будна за време операције, можете видети своју бебу одмах након обраде и прегледа педијатра). Након вађења постељице ушива се материца и предњи трбушнии зид по слојевима.

Након завршетка операције породиља се смешта у шок собу. Редовно се контролишу притисак, пулс, прати крварење,слуша се перисталтика црева. Беба бива убрзо донешена на упознавање и први подој.

Тоалета пацијенткиње се ради у постељи. Породиља се више пута подиже из постеље (прошета по соби, умије се, опере зубе). Након примљене инфузије другог дана вади се уринарни катетер, породиља креће самостално да мокри и да уноси течност у виду чајева и супица. Смешта се на одељење бабињара. Просек остајања у породилишту након царског реза је 4-5 дана.

Текст уредила Ана Митаноски, струк. мед. Сестра - бабица, ОБ Панчево-породилиште

Литертура:

1.проф.др Драгомир Младеновић, др Зорица Младеновић, др Александра Младеновић-Михаиловић: Гинекологија и акушерство,Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2005.

2.https://trudnocaizdravlje

3.https://stetoskop.info