1 2 3 4 5

Вести28. април - Светски дан безбедности на раду

Међународна организација рада обележава овај дан организовањем кампања за подизање свести, која фокусира пажњу међународне јавности на проблеме у овој области и промоцију безбедности и здравља на раду.

Такође, 28. април је међународни дан Комеморације за смртно страдале и повређене раднике који обележавају синдикалне организације широм света почев од 1996. године. Обележавање овог дана има за циљ сећање на све смртно страдале на раду услед повреда на раду и професионалних обољења и широм света синдикалне организације организују кампање о подизању свести о овом датуму.

Влада Републике Србије је 2010. године донела Одлуку о установљавању Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији и од те године 28. aприл Министарство редовно обележава пригодним активностима у циљу промоције ове области. Обележавање овог дана има за циљ промоцију превенције ради спречавања повреда на раду и професионалних обољења на глобалном нивоу.

На овогодишњи Светски дан безбедности на раду стављен је акценат на утицај климатских промена на безбедност здравља радника. Како се климатске промене интезивирају, радници широм света су изложени повећаном ризику од изложености опасностима као што су прекомерна топлота, ултраљубичасто зрачење, екстремни временски догађаји, загађење ваздуха, болести које се преносе векторима и агрохемикалијама. Због свих ових проблема овогодишњи слоган је ,,Време је за акцију!".

Светска здравствена организација дефинише здравље као ,,стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, а не само одсуство болести или слабости”. Често се ментално здравље изгуби из видокруга безбедности и здравља на раду. Подаци СЗО истичу депресију као једну од водећих узрока болести и инвалидитета у свету, а само обољење носи са собом мањак продуктивности и неспособности за рад. Добро ментално здравље утиче на посао, али не смемо заборавити како посао утиче на ментално здравље. Породица, школа и радно место су три примарне друштвене заједнице и самим тим најважније социјалне одреднице здравља. Здраво радно окружење је предуслов социјалног, менталног и физичког здравља а здрав и активан човек је предуслов друштвеног опстанка.

Према подацима Међународне организације рада (МОР), у свету сваке године на раду погине око два милиона радника, док се више од 270 милиона теже или лакше повреди.

Послодавци и запослени треба свакога дана да воде рачуна о обезбеђивању заштите живота и здравља запослених у процесу рада.

На основу извора текст уредила др Катарина Милић, Одељење пулмологије, Општа болница Панчево

Извор:

www.ilo.org

www.zjz.org.rs

https://onthewaytoeu.net

www.minrzs.gov.rs