1 2 3 4 5

ВестиАктивности у трудноћи

Трудноћа представља посебно физиолошко стање полно зреле жене. Због склоности труднице ка појединим обољењима, као и због мање отпорности њеног организма неопходно је да сама трудница али и њена околина воде рачуна о хигијенско-дијететским мерама.

Лична хигијена труднице:Треба водити рачуна о чистоћи свога тела, рубља и одеће, о чистоћи коже на свим деловима тела. Нарочито треба водити рачуна о хигијени усне дупље, јер се у трудноћи зуби често кваре. Неопходно је да при крају трудноће свака трудница посвети посебну пажну својим дојкама, да нежно масира евентуралне чврсте партије жлезданог ткива, да лаком масажом учврсти брадаице, што ће спречити настојање рагаде. У трудноћи су забрањена вагинала испирања.

-Одевање у трудноћи: У првим месецима може носити одећу, коју је и дотле носила.Касније након четвртог месеца,одећа треба бити прилагођена њеном стању. Мора да обезбеђује адекватну телесну топлоту, да штити покривене делове тела од расхлађења, да је комотна, да не стеже...Не сме носити каише, стезнике, како не би вршили компресију на плод. Сме се носити труднички појас, он је углавном индикован код вишеротки, када је плод ниско над карличним улазом.Треба избегавати високе потпетице,зато што се изражава већ постојећа природна лордоза и долази до болова у крстима.

-Рад у трудноћи: У току првих месеци, дозољено је обављање уобичајених делатности, у том периоду се забрњаују само тешки и груби послови. Пред крај трудноће треба обуставити сваку професионалну делатност, дозвољени су само лакши кућни послови .

-Спорт у трудноћи: Пожељна је лака физичка активност, која не оптерећује организам. Тако се припрема трудница, ради лакшег порођаја и јачања мишића који активно учествују у порођају.

-Полни односи у трудноћи: У нормалној трудноћи дозвљени су сексуални односи. Односи нису дозвољени трудницама које су склоне хабитуалним побачајима.

-Исхрана у трудноћи: Количински недовољна и квалитетно неадекватна исхрана неповољно утиче на стање труднице, може довести до хипопротеинемије, авитаминозе, анемије. Претеран унос храњивих материја носи ризик од прекомерне гојазности, гестацијског дијебетеса. Трудницама се обично каже да једу за себе,а не за двоје. Сувишно је рећи да треба избегавати пушење, алкохол, јонизујућа и УВ зрачења.

На крају треба истаћи да у опхођењу према трудним женама треба имати толерантан став и пуно разумевања, чак и за извесне претераности са њихове стране.

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО

Извор: Гинекологија и акушерство др Младеновић