1 2 3 4 5

ВестиЗасађен шести ружичњак у част пацијентима оболелим од цистичне фиброзе

Месец фебруар посвећен је оболелима од ретких болести у Србији. Међу болестима издваја се и цистична фиброза, наследни поремећај који изазива тешко оштећење плућа, дигестивног система и других органа у телу. Удружење „Цистична фиброза Србије" које окупља оболеле од ове болести, као подршка у њиховој борби са овом доживотном болешћу у Народној башти засађено је 65 ружа за пацијенте који живе у Панчеву. Захваљујући формирању буџета за ретке болести, Републичком фонду за здравство осигурање, као и могућности да у хитним ситуација болница сама одобри лек, прошле године је из ова три извора за обоблеле од ретких болести издвојено 18 милијарди динара.

„Србија је заједно са Словенијом још 2021 године о трошку државе омогућила пацијентима који болују од цистичне фиброзе иновативни лек, који кошта 230 хиљада евра. И што је још важније уведен је скриниг на цистичну фиброзу како би се болест открила у раној фази", рекла је Диркторка Републичког фонда за здравствео осигурање професор доктор Сања Радојевић Шкодрић

Министарка за бригу о породици и демографију професор др Дарија Кисић истакла је да јој је драго што се са особама који болују од ретке болести виђа често и заједно решавају проблеме на које наилазе.

Милица Перић председница Удружење „Цистична фиброза Србије", истакла је да као Панчевка поносна јер својим суграђанима може да скрене пажњу колико је важно да примећују и разумеју оболеле од ретких болести.

Јелена Врбашки мајке оболелеог дечака који је добио лек најјасније је објаснила колико је важно што постоји могућноста да о трошку државе у правом тренутку оболели добије лек.

„Општа болница Панчево прва је која пружа помоћ оболелима од цистичне фиброзе", рекао је директор наше болнице др Слободан Овука.
Од када је на челу Опште болнице директор др Слободан Овука истиче да никада са толико разумевања није била тако добра сарадња са Републичким фондом за здравствно осигурање, што показује какво је опредељење државе у борби са ретким болстима.

„Град Панчево несебично пружа подршку оболелима од цистичне фиброзе. Зато је у Народној башти посађен шести ружичњак као знак подршке оболелима у нашем граду", рекао је Александар Стевановић – градоначелник Панчева.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

Извор: РТВ Панчево
датум: 21.2.2024.