1 2 3 4 5

Вести5. јун – Светски дан човекове околине

„ИМАМО САМО ЈЕДНУ ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ“

У више од 150 земаља свете данас се обележава Светски дан заштите животне средине, који је ове године носи назив „Имамо само једну планету Земљу“ (ориг. #OnlyOneEarth)наглашавајући климатске промене, губитак биодиверзитета и загађење, истовремено подстичуцћи све да живе и делују одрживо у складу са природом.

Програм заштите животне средине Уједињених нација (УНЕП) усвојен је 5. јуна 1972. године, на конференцији у Стокхолму, од када се сваке године на овај дан обележава Светски дан човекове околине.Ова прослава представља глобалну платформу за обаћање јавности у више од сто земаља света. Прослава овог дана нам даје могућност да се прошири основа за просвећено мишљење и одговорно понашање од стране појединаца, предузећа и заједница у очувању и унапређењу животне средине. Кампања Светског дана човекове околине за 2022.под називом „Имамо само једну планету Земљу“позива на колективну, трансформативну акцију на глобалном нивоу за прославу, заштиту и обнову наше планете.

Заштита и унапређење човекове животне средине водећи је проблем који утиче како на здравље тако и на добробит народа и економски развој у целом свету. Циљ кампање јесте подизање колективне свести и укључивање појединаца да учествују и доприносе у заштити животне средине својим свакодневним ангажовањима и наприма. Ево неколико једноставних чињеница о превенцији болести обезбеђивањем здраве животне средине:

-Сваке године широм света чак 13 милиона смрти би могло да спречи ако би се обезбедила здрава животна средина.

-Загађен ваздух и загађена вода су главни узрочници трећине свих болести код деце млађе од 5 година.

-Када би се смањило загађење ваздуха и воде, животи милиона деце млађе од 5 година, нарочито у земљама у развоју, могли би бити спашени.

-Нездрава животна средина у земљама у развоју повећава вероватноћу појаве следећих болести: дијареја, инфекције доњих респираторних путева и маларија, а чести су случајеви и ненамерних, случајних повреда.

-Обезбеђивањем здраве животне средине превенира се 40% смртних случајева код болесних од маларије, за 41% би била смањена смртност код оболелих од респираторних инфекција, а за 94% би била мања смртност код оболелих од дијареје. Маларија, инфекције доњих респираторних путева и дијареја су највеће светске убице деце.

-У најслабије развијеним земљама 1/3 свих смртних случајева је последица штетних утицаја човекове околине.

-У развијеним земљама здравија човекова околина значајно смањује вероватноћу појаве канцера, кардиоваскуларних болести, астме, инфекције доњих респираторних органа, болести мишићно кошаног система. Такође је мањи број саобраћајних незгода, тровања и дављења.

-Фактори човекове околине утичу на 85 од 102 врсте болести и повреда које су на листи Светског здравственог извештаја.

Кроз добро циљане интервенције, као што су: обезбеђивање незагађене воде, бољих мера хигијене, употребом безбеднијих и чистијих горива, добијамо здраву животну средину у којој је мањи број болести и смртних случајева. Ствари на којима такође можемо радити као појединци, а које човеково окружење чине здравијим и безбедним на глобалном нивоу су повећање сигурности грађевинских објеката, затим опрезно управљање отровним материјама у домаћинству и у радној средини,марљиво управлљање воденим ресурсима, сортирање отпадака у специјално за то намењене контејнере, те увођење различитих еколошких акција на нивоу локалних самоуправа попут акције прикупљања отпада, садње дрвећа, радионица за подизање свести становништва, јер само удруженим снагама можемо нашу околину учинити лепшим и чистијим местом за живот.

Текст према наведеним изворима припремила др Јелена Милетић Поповић, ОБ Панчево

Извори:

https://www.worldenvironmentday.global/get-involved

https://www.worldenvironmentday.global/latest/live-updates

https://trello.com/b/7EYjAExk/world-environment-day-2022