1 2 3 4 5

Вести4.фебруар - Светски дан борбе против рака

Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака већ традиционално обележавају Светски дан бобре против рака сваког 4. фебруара, са циљем појачавања значаја личног учешћа појединца у борби против рака, а за сврху обележавања Светског дана борбе против рака.

Према проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака за 2020. годину, у свету, 19,3 милиона људи оболи од малигних болести, док је регистровано 9,9 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора.

Процене су да је у свету око 1/3 свих смртних исхода од рака у вези са 5 водећих фактора ризика (повезаних са понашањем и исхраном): високим индексом телесне масе, ниским уносом воћа и поврћа, недостатком физичке активности, употребом дувана и алкохола. Од свих наведених, употреба дувана носи највеће оптерећење – процењено је да се око 22% смртних случајева од рака може повезати са употребом дувана.

Сваке године у Србији се дијагностикује око 40.000 нових случајева рака, и више од 20.000 особа умре од малигних болести. Током последње деценије оболевање од рака у Србији порасло је и код мушкараца и код жена.

Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Kод жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, плућима, колону и ректуму и грлићу материц. На основу података Регистра за рад Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу, годишње у просеку око 1307 особа оболи и 937 умире од малигних болести, од тога само у Панчеву око 600 особа оболи и око 390 умре од малигних болести.

Превентивне активности на пољу спречавања настанка малигних болести представљају кључни јавноздравствени приступ у процесу контроле малигних болести. Процене говоре да се чак 40% малигних болести може избећи применом интервенција у животном стилу: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.

У нашој земљи се спроводе редовни скрининг програми раног откривањa малигних болести које су најпревентабилније – скрининг рака дебелог црева, дојке и грлића материце.

Текст на основу извора припремио др Милош Свирчев, служба за Интерну медицину

Извори

www.zjzpa.org.rs

www.zdravlje.org.rs