1 2 3 4 5

Вести31. јануар – Национални дан без дуванског дима

Карцином плућа је злоћудни тумор који најчешће настаје услед промена ћелија слузнице брохна (главног дисајног пута), па га још називамо и карцином бронха. Најчешћи узрочници и фактори ризика су пушење, аерозагађење и професионална изложеност хемијским агенсима. Код пушача је ризик 5 до 10 пута већи него код непушача, а у оних који пуше преко 40 цигарета дневно, инциденца обољевања се повећава 30 пута. Због тога је јако важна превенција пушења у популацији. Бивши пушачи се изједначавају са непушачима тек 10 година по престанку пушења.

Рак плућа једна је од најчешћих малигних болести у свету и у Србији и уједно је најчешћи узрок смрти од рака код оба пола. Укупна инциденца обољевања је у сталном порасту.

Прогноза ове болести је лоша због тога што се најчешће открива у касном, узнапредовалом стадијуму болести када су могућности лечења ограничене и када се најчешће јављају симптоми у виду упорног кашља, искашљавања сукрвичавог или крвавог испљувка, бола у грудима при кашљању или дубоком дисању, упале плућа која не пролази после терапије као и губитак телесне тежине.

Хистолошка класификација примарних карцинома плућа је на ситноћелијски карцином (микроцелуларни) и неситноћелијски карцином (немикроцелуларни).

Неситноћелијски карцином плућа чини око 80% свих случајева рака плућа. У ту групу убрајамо адено, планоцелуларни и крупноћелијски карцином плућа. Пресоталих 20% случајева чини ситноћелијски карцином плућа. Веома је важно одредити о ком типу карцинома плућа се ради, јер се лече на различите начине.

Дијагностика се успоставља уз помоћ лабораторијских анализа крви, тумор маркера (CYFRA 21-1), цитолошког прегледа спутума, рендгена плућа, скенера грудног коша, бронхоскопије и биопсије плућа.

Лечење је у виду операције, хемиотерапије радиотерапије и биолошке терапије (моноклонским антителима). Нажалост, могућности лечења су ограничене. Код немикроцелуларног карцинома, највећу шансу за продужење живота пружа операција, мање зрачење, док је ефекат цитостатске терапије слаб. Код микроцелуларног, основни терапијски приступ је хемиотерапија комбинована са зрачењем.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Извор: Интерна медицина за студенте медицине, Катедра интерне медицине Медицинског факултета у Београду