1 2 3 4 5

Вести29. октобар – Светски дан борбе против псоријазе

Псоријаза (psoriasis vulgaris) је хронично дерматолошко обољење које припада групи еритемосквамозних дерматоза. Ово обољење се одликује еритемом и сквамом као основним и доминантним ефлоресценцијама.

Учесталост псоријазе у општој популацији креће од 1-3%. Само обољењне се карактерисе периодима мировања и активности чији су настанак и трајање непредвидиви. Болест је мултифакторијалног карактера и у њој учествују имунолошки и генетски фактор. Такође, постоје и провокативни фактори који могу довести до експресије или погоршања псоријазе код генетски предиспониране особе, то су:

-Бактеријска инфекција горњих дисајних путева

-Психолоски фактори- стрес

-медикаменти (Б блокатори, НСАИЛ, соли литијума)

-Ретро вируси

-Траума

Обољење може почети у било ком животном добу, најчешће између 0-20 година. Подједнако обољевају особе оба пола али се псоријаза раније испољава код женског пола.

У клиничкој слици разликујемо акутни (еруптивни облик), хронични (стационирани) и пустулозни. Такође постоје локализовни и генерализовани облици болести. Болест се најчешће јавља на поглавини, екстремитетима- нарочито на лактовима и коленима и лумбосакралном пределу. Псоријаза се карактерише јасно ограниченим овалним или кружним еритематозним плаковима које су прекривене беличастом сквамом.

На основу величине промена које доминирају клиничком сликом , разликују се следећи облици:

-Psoriasis punktata

-Psoriasis guttata

-Psoriasis nummularis

-Psoriasis in placibus

-Psoriasis geographica

Лечење: Иако до данас није пронађена терапија која пацијента може дефинитивно излечити, постоји више терапијских могућности:

-Локална терапија: кератолитици, цигнолин, препарати катрана, топикални кортикостероиди, калципотриол, тазаротен, лечење ултраљубичастим зрацима, ПУВА терапија.

-Општа терапија: метотрексат, ацитретин, циклоспорин А, анксиолитици

Текст на основу извора уредио Дарко Кончаревић др медицине,ургентно пријемна служба, ОпштаболницаПанчево.

Извор: Дерматовенерологија, др Н. Крсић, др М. Релић

Извор: Дерматолигија са прпедевтиком, др Љ. Меденица