1 2 3 4 5

Вести1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Први децембар је дан када се свуда у свету обележава Светски дан борбе против сиде, а који је први пут обележен 1988. године. Тема Светског дана борбе против сиде 2021.године је „Крај неједнакостима. Крај АИДС-а''. Поред тога што овај датум обележава борбу против једне опаке болести, он је покренуо и један сасвим нови вид подизања свести о битним здравственим темама јер је био први глобално установљен дан здравља.Овај датум постоји да нас подсети да је неопходно разговарати о битним темама и пружити подршку особама које су заражене ХИВ вирусом.

Која је разлика између ХИВ-а и АИДС-а?

ХИВ и АИДС су два појма која се често користе у истој реченици, али многи не разумеју разлику. ХИВ и АИДС су две различите, али врло повезане ствари. ХИВ вирус је вирус хумане имунодефицијенције, а најчешћи и најлакши начин преношења овог вируса је преко заражене крви, сексуалним путем или преко заражене мајке на дете.Овај вирус није могуће пренети уобичајеним контактом са зараженом особом, коришћењем истог прибора, загрљајем као ни капљичним путем. АИДС ( код нас познатији као СИДА) је синдром стечене имунодефицијенције и овај синдром је последњи стадијум инфекције ХИВ вирусом. Особе које умиру од сиде, умиру од последица узрокованим овим синдромом јер им имунитет слаби, па су те особе подложне многим другим болестима, инфекцијама и туморима. Особе које су заражене ХИВ вирусом немају сиду и до обољевања може да прође дужи низ година. Просечан период инфекције ХИВ-ом је од две до десет година, али постоје и особе које су нормално живеле чак и 50 година уз адекватну терапију. Нажалост, научници до сада нису успели да пронађу вакцину која би спречила инфекцију или уклонила ХИВ вирус нити лек који може да излечи сиду. Успех који је постигнут у периоду од када се човечанство први пут сусрело са ХИВ вирусом јесте тај да данас постоје антиретровирални лекови који помажу особама зараженим ХИВ вирусом да га држе под контролом, побољшавају квалитет живота и одлажу долазак последњег стадијума – сиде.

Подршка и прихватање су битни

Од откривања овог вируса, особе заражене њиме се сусрећу са дискриминацијом на сваком кораку. У 2021. години је недопустиво да су особама које су болесне ускраћена основна људска права само зато што имају одређену болест. ХИВ позитивне особе су, нажалост, и дан-данас у неким деловима света жртве насиља, како вербалног тако и физичког. Ускраћује им се право на пружање медицинске помоћи, право на образовање, право на трансплантацију органа, породица и пријатељи их одбацују, ограничено им је и право на запослење, а има и случајева да особе добију отказ на послу када се сазна да су позитивне на ХИВ вирус. Основни разлог зашто се овакве ствари дешавају је незнање и страх. Појединци и даље верују да се ХИВ вирус може пренети руковањем, загрљајем, коришћењем истих предмета, прибора, пешкира, преко хране или капљичним путем и боје се да се и они не заразе. Веома је важно да се сузбије дискриминација јер у супротном особе које су заражене осећају страх да се тестирају, да траже било какву помоћ, да започну лечење, а то доводи до ширења заразе и наравно веће смртности. Управо због тога је 1. децембар од изузетног значаја јер се тог датума ставља фокус на једну врло битну тему и друштво се едукује о томе како се овај вирус преноси и како не може да се пренесе. Такође, ради се на едукацији друштва о прихватању заражених особа и сузбијању дискриминације и стигматизације.

Едукација, превенција и тестирање

Фокус свих људи би првенствено требало да буде на едукацији о ХИВ вирусу и сиди, на превенцији како да до заразе не дође и на охрабривању особа које сумњају да су се заразиле да се тестирају. Ако сте били у ризичној ситуацији и сумњате да сте се заразили ХИВ вирусом, потребно је да се месец дана након потенцијалне заразе тестирате. У Србији постоје саветовалишта где се можете информисати о овом вирусу, а у свим државним установама можете се и тестирати потпуно анонимно и бесплатно. А у случају дијагностификовања инфекције ХИВ-ом свака особа има право на лечење којим ће, уколико се крене на време, побољшати квалитет и продужити век свог живота. Будите одговорни – тестирајте се! А будите и људи, и немојте дискриминисати особе које су ХИВ позитивне јер и оне заслужују љубав и подршку.

Tекст на основу извора преузела и адаптирала др Јелена Минић, Општа болница Панчево, Интерно одељење

Извор: https://krugzdravlja.rs/1-decembar-svetski-dan-borbe-protiv-side/,

https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/12/01/default-calendar/world-aids-day-2021