1 2 3 4 5

Вести11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви се традиционално обележава сваког 11. маја, док се у свету он обележава сваког 14. јуна, још од 2005. године, када је Светска здравствена скупштина уврстила овај датум у свој Календар здравља.

Циљ обележавања овог датума био је тај да се ода почаст и признање свим добровољним даваоцима крви који овим хуманим и несебичним чином помажу да се спасу милиони живота широм света.

У званичној презентацији Института за трансфузију крви Србије, наводи се да само једна јединица крви може спасити 3 живота. Нашој земљи, током једне године, потребно је 240 000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18 до 65 може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв 4 пута годишње, а женски 3 пута.

Упркос овим статистикама, у Србији још увек нису достигнуте задовољавајуће бројке. Подаци говоре да је нашој земљи потребно 40 давалаца на сваких 1 000 становника (4%). У овом тренутку, у Србији је та стопа 3%.

Како би се подигла свест о овом добровољном и хуманитарном чину, Црвени крст и остале институције апелују на све грађане који могу да дају крв, да то и учине. 11. мај је битан јер се тад организују активности, трибине, радионице и догађаји чији је главни циљ подизање свести о важности добровољног давања крви за очување здравља нације и спашавања живота наших суграђана.

Црвени крст Панчево позива људе доброг здравственог стања, старосне доби од 18 до 65 година, да обележе 11. мај на најхуманији начин и добровољно дају крв у Црвеном крсту Панчево од 9,00 до 12,00 часова.

ЗАЈЕДНО ЧИНИМО СВЕТ ХУМАНИЈИМ!

Текст преузела и адаптирала Др Јелена Богдановић, Општа болница Панчево- Интернистичка онкологија

са сајта :https://aqualab.rs/nacionalni-dan-dobrovoljnih-davalaca-krvi/