1 2 3 4 5

Вести10. октобар – Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља обележава се 10. октобра и како разумевање менталног здравља све више бива популаризовано у медијима и популарној култури, растемо заједно са њим.

Ментално здравље је прешло дуг пут од раних деведесетих када је Светска федерација за ментално здравље званично именовала 10.октобар као синоним за ментално здравље. Развијање емпатије, самосвести и разумевања значаја менталног здравља променили су ствари на боље. Речи као што су „луд” и „лудак” користе се како у српском језику, тако и у англосаксонској литератури мање лакомислено и подигнута је свест о о томе како су ове речи ненамерно стигматизирајуће. Иако смо много научили, још много тога можемо да урадимо да еволуирамо као друштво, а обележавање Светског дана менталног здравља је још само један искорак.

Историја Светског дана менталног здравља

Године 1992. Светска федерација за ментално здравље, коју је предводио тадашњи заменик генералног секретара, Ричард Хантер, прогласила је 10. октобарза Светски дан менталног здравља. Нису имали прецизан циљ осим да се залажу за ментално здравље у целини. У најмању руку, био је то напоран успон да се промени мноштво лоших и опасних навика које су људима погоршавале тешку ситуацију. Свет је имао мноштво проблема са менталним здрављем које није имало разумевање ни у медицини, као ни у свакодневном животу. Било је борбе за добијање јавних средстава за лечење у Француској, нехуманог третмана на Новом Зеланду и општег незнања о томе шта је ментално здравље заправо. Било је потребно деловати на глобалном нивоу како би се решила глобалнакриза.

Прве три године, двочасовни телевизијски пренос емитовао се широм света преко сателита америчке информативне агенције. Студио се налазио у Талахасију на Флориди и постао је користан начин да се њихова порука заговарања пренесе у свет. Учешће су узели и поборници јавног здравља из Чилеа, Енглеске, Аустралије и Замбије, док су Женева, Атланта и Мексико Сити унапред снимили сегменте за емитовање.Прва тема Светског дана менталног здравља била је „Унапређење квалитета услуга менталног здравља широм света“ 1994. 27 земаља послало је повратне извештаје након кампање, а било је националних кампања у Аустралији и Енглеској. Настављајући овај замах, чланови одбора широм света организовали су догађаје у складу са даном и његовом растућом популарношћу међу владиним одељењима, организацијама и цивилима.Почевши од 1995. године па надаље, Панамеричка здравствена организација (ПАХО) је организовала превод материјала комплета за планирање на шпански, француски, руски, хинди, јапански, кинески и арапски. Како су године пролазиле, све више земаља се укључило, а самим тим и цивила, јер је перцепција менталног здравља постала све више синоним за људска права.

Тема овогодишњег Светског дана менталног здравља

Док пандемија корона вируса наставља да утиче на наше ментално здравље, могућност да се поново повежемо током Светског дана менталног здравља 2022. пружиће нам прилику да поново покренемо наше напоре у заштити и побољшању менталног здравља.Многи аспекти менталног здравља су доведени у питање; а већ пре пандемије 2019. процењује се да је једна од осма особа у свету живела са менталним поремећајем. У исто време, услуге, вештине и финансијска средства доступна за ментално здравље остају у недостатку и падају далеко испод онога што је потребно, посебно у земљама са ниским и средњим приходима.Пандемија ЦОВИД-19 створила је глобалну кризу за ментално здравље, подстичући краткорочне и дугорочне стресове и поткопавајући ментално здравље милиона. Процене показују да је пораст и анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25% током прве године пандемије. У исто време, услуге менталног здравља су озбиљно поремећене и јаз у лечењу стања менталног здравља се повећао.

Све веће социјалне и економске неједнакости, дуготрајни сукоби, насиље и ванредни здравствени проблеми утичу на читаво становништво, угрожавајући напредак ка побољшању благостања; запањујућих 84 милиона људи широм света је било присилно расељено током 2021. Морамо продубити вредност и посвећеност коју дајемо менталном здрављу као појединци, заједнице и владе и ускладити ту вредност са већом посвећеношћу, ангажовањем и улагањем свих заинтересованих страна, у свим секторима. Морамо ојачати бригу о менталном здрављу тако да се пуни спектар потреба менталног здравља задовољи кроз мрежу приступачних, приступачних и квалитетних услуга и подршке у заједници.

Теме за Светски дан менталног здравља шириле су се заједно са временом. Жене, деца, здравље, посао, трауме, самоубиства и још много тога постали су део разговора, а данас је просечан грађанин више упућен у ментално здравље.

Стигма и дискриминација и даље представљају препреку социјалном укључивању и приступу правој нези; што је најважније, сви можемо да одиграмо своју улогу у подизању свести о томе које превентивне интервенције менталног здравља функционишу, а Светски дан менталног здравља је прилика да то урадимо заједно. Замишљамо свет у коме се ментално здравље цени, унапређује и штити; где сви имају једнаке могућности да уживају у менталном здрављу и да остварују своја људска права; и где свако може да приступи здравственој заштити која му је потребна.

Текст на основу извора припремио др Владимир Чукић, Општа болница Панчево.

Извори:

1. https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2022

2. https://mentalhealth-uk.org/get-involved/mental-health-awareness-days/world-mental-health-day-2022/