1 2 3 4 5

Актуелно-старе вести

ПРЕГЛЕД КОЈИ СПАСАВА ЖИВОТ - К О Р О Н А Р О Г Р А Ф И Ј А
Коронарографија је инвазивна дијагностичка процедура, која представља златни стандард у дијагностици и лечењу коронарне болести. Коронарна болест је једна од најчешћих болести данашњице. Док се у државама западне Европе коронарна болест полако смањује, код нас су срчани узроци и даље најзначајнији узрок смртности.

Прочитајте опширнијеПрепоруке за општу популацију за поступање у току топлог времена
Трудите се да вам животни простор увек буде расхлађен. Идеално би било одржавати собну температуру испод 32C током дана, односно испод 24C током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до 2 године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Прочитајте опширније

Анемија хроничних болести код пацијената на хемодијализи
Патофизиологија анемије хроничних болести код бубрежних болесника Бубрези имају важан утицај на еритропоезу, односно продукцију црвених крвних зрнца. Ова ендокрина улога бубрега се остварује преко интерстицијалних фибробласта, заједно са перитубуларним капиларама и тубуларним епителијалним ћелијама.

Прочитајте опширније

Злоупотреба и незаконита трговина дрогама
И док је канабис и даље најраспрострањенија дрога на свету, опиоиди су са здравственог становишта најштетнији. Наиме, од 585 хиљада смрти, они се сматрају одговорним за чак две трећине. Око половина смртних исхода повезаних са употребом дрога, последица су нелеченог хепатитиса Ц, које се евидентира као најчеше инфективно обољење интравенских корисника дрога.

Прочитајте опширнијеУ Палати Србија додељени уговори о запослењу
Најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији су уручени уговори о запослењу. Церемонија уручења уговора одржана је у Палати Србија. Наши запослени су такође били присутни и добили своје уговоре.

Прочитајте опширнијеПерикардитис
Перикардитис је запаљење перикарда (срчане марамице) са већим или мањим изливом течности унутар срчане кесе. Најчешћи етиолошки фактори су вируси, болести везивног ткива и друге аутоимуне болести (реуматоидни артритис, системски еритемски лупус, склеродерма, саркоидоза), трауматски, неопластични, ирадијациони, уремијски (који се јавља код пацијената са хроничном бубрежном слабошћу), повреде грудног коша, лекови (пеницилин, доксорубицин)и идиопатски (непознатог узрока).

Прочитајте опширнијеГост Јутарњег програма др Вељко Божић начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево
Др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења Опште болнице у Панчеву гостовао је у емисији Јутарњег програма РТВ Панчево. Коначно медицински радници су на својим одељењима, у претходној години Ковид-19 епидемија утицала је да ОРЛ одељење буде реорганизовано у Ковид одељење, сада ово одељење као и остала одељења у Општој болници Панчево фунционишу уобичајеним током.

Прочитајте опширније

Смернице за скрининг, дијагностику и интервенције код деце са поремећајем из спектра аутизма
Публикација Смернице за скрининг, дијагностику и интервенције код деце са поремећајем из спектра аутизма је настала у оквиру програма сарадње Министарства здравља Републике Србије и УНИЦЕФ-а. Аутори су чланови мултисекторске Радне групе за унапређење рада са децом и породицама деце са поремећајем из спектра аутизма.

Прочитајте опширније

ПОРЕМЕЋАЈ МЕТАБОЛИЗМА ФОСФОРА И КАЛЦИЈУМА КОД БУБРЕЖНИХ БОЛЕСНИКА
Једна од многобројних функција бубрега је одржавање хомеостазе електролита. Бубрег је задужен за по реду другу хидроксилацију витамина Д, тако настаје активни облик витамина Д – 1,25 дихидроксихолекалциферол.Код стања бубрежне инсуфицијенције разног порекла се нарушава ова његова функција.

Прочитајте опширнијеПредозирање аспирином
Аспирин или ацетилсалицилна киселина (лат. Acidum acetylsalicylicum) је лек из породице салицилата, који се често користи против блажих болова, као антипиретик (против грознице), и против запаљења.

Прочитајте опширнијеРучно одлубљивање и одстрањивање постељице
Ручно одлубљивање и одстрањивање постељице се врши ако постељица није спонтано порођена, ни након 30 мин од рођања детета, код јаких крварења, и уколико на материци постоје ожиљци од претходних операција.

Прочитајте опширнијеKлимактеријум и аменореја
Kлимактеријум представља прелазно доба између генеративног периода, односно периода полне зрелости и сенијума. За овај период који ће трајати дуже или краће зависи пре свега од гашење оваријалне функције, па према томе и репродуктивне способности жене.

Прочитајте опширније14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви
Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна у циљу подизањa свести о глобалној потреби за сигурном и безбедном донацијом крви и о начину на који би сви могли да дају свој допринос.

Прочитајте опширнијеЗатворен последњи пункт за ковид пацијенте
Панчевачка болница вратила се у редован режим рада, јер је затворен и последњи пункт у коме су лечени ковид пацијенти, који је ван Инфективног одељења Опште болнице. Захваљући повољнијој епидемиолошкој ситуацији оболели од короне биће лечени на Инфективном одељењу. У болници се сада раде и редовне операције, прегледе код лекара специјалиста заказује изабрани лекар преко ИЗИСА.

Прочитајте опширнијеНационалне смернице за примену лекова у периоду дојења
Мајчино млеко је због свог састава непобитно најздравије за новорођенче и одојче. Дојење представља наставак природне пренаталне исхране, екстерну везу мајке и плода, имунолошку интеграцију мајке и детета, и остаје једна од кључних активности у гајењу детета и од највећег значаја за јавно здравље, за здравље детета и истовремено за здравље мајке. Са психолошке стране, дојење је почетак стварања сигурног окружења у коме ће дете одрастати.

Прочитајте опширнијеDivine Medica донирала ваучере Општој болници Панчево
„Велика нам је част и задовољство што смо били у прилици да дамо наш скроман допринос херојима који се, сад већ, више од годину дана боре на првој линији фронта у борби против опаког непријатеља Корона вируса".

Прочитајте опширнијеДАУНОВ СИНДРОМ
Даунов синдром је облик хромозомопатије. Карактеристике су специфичан изглед лица и умна заосталост као обавезни показатељ овог синдрома. Просечни количник интелигенције младе одрасле особе са Дауновим синдромом је 50, што је еквивалентно са менталном способношћу детета од осам или девет година, мада то може да варира у широком опсегу.

Прочитајте опширнијеХијатус хернија (кила)
Хијатус хернија (кила) представља продирање дела желуца и абдоминалног дела једњака кроз хијатусни отвор у дијафрагми, кроз који нормално пролази једњак у трбушну дупљу.

Прочитајте опширније

АДИСОНОВА БОЛЕСТ
Најчешћи етиолошки фактори су туберкулоза и тзв. примарна атрофија коре надбубрега, која представља аутоимуни процес. Ређи етиолошки фактори су гљивичне инфекције, хемохроматоза, амилоидоза, леукемичне инфилтрације и билатералне метастазе малигних тумора, васкуларне тромбозе, обострана супрареналектомија.

Прочитајте опширније

ТРАНЗИТОРНИ ИСХЕМИЧНИ АТАК (ТИА)
Транзиторни исхемични атак представља пролазно жаришно мождано оштећење праћено неуролошким испадима који се брзо и потпуно повлаче, најкасније за 24 часа.

Прочитајте опширније

МИГРЕНА
Мигрена је васкуларна главобоља, јавља се периодично и бол углавном захвата половину главе. Бол је често праћена мучнином, повраћањем и поремећајем вида. Карактеристика мигренозних главобоља је да се пре напада у великом броју случајева јавља тзв. аура.

Прочитајте опширније

СИНДРОМ МАЛАПСОРЦИЈЕ (ЦЕЛИЈАЧНА БОЛЕСТ)
Малапсорпција представља поремећај у апсорпцији једноставних храњивих материја попут аминокиселина, масти, витамина или простих шећера у цреву.

Прочитајте опширније

СТОМАЧНИ ВИРУС
Лето је време када се због високе температуре намернице брже кваре, а бактерије брже размножавају. Услед недовољног одржавања хигијене могу се јавити различити стомачни проблеми.

Прочитајте опширније

ВЕЛИКЕ БОГИЊЕ (VARIOLA VERA)
Велике богиње изазива вирус вариоле који се појавио међу становништвом пре хиљада година. Вирус вариоле је искорењен осим што постоје залихе које се користе за лабораторијска истраживања.

Прочитајте опширније

Уртикарије изазване физичким факторима
Уртикарије изазване физичким факторима имају извесне клиничке и патогенетске особености. Обично су хроничнога, а ређе акутнога тока.

Прочитајте опширније

Уртикарија (urticaria - копривњача)
Уртикарија је полиетиолошко обољење, које је посредовано хемијским медијаторима, међу којима је најзначајнији хистамин, карактерише се ексудативном папулом или плаком (уртика) као основном променом.

Прочитајте опширније

31. мај – Светски дан без дуванског дима
Сваке године, 31. маја обележавамо Светски дан без дуванског дима. Светски дан без дувана 2021. године обележава се под слоганом „ДОНЕСИ ОДЛУКУ- ОСТАВИ ДУВАН”.

Прочитајте опширније

Шта је Хашимото тиреоидитис?
Тиреоидитис представља запаљење ткива штитасте жлезде. Хашимото тиреоидитис спада у групу аутоимуних тироидитиса (организам прави антитела против сопствених ткива).

Прочитајте опширније

Шта је Фабријева болест (morbus Fabry)?
Фабријева болест представља X везано, генетски условљено обољење лизозима код које долази до накупљања гликосфинголипида на унутрашњем слоју крвних судова (ендотел), на бројним унутрашњим органима, на њиховим епителима и глатко-мишићним структурама.

Прочитајте опширније

Шта је адренална (Адисонова) криза?
Не би требало мешати адреналну кризу са Адисоновом болешћу. Код Адисонове болести постоје симптоми које се развијају месецима и годинама, а код адреналне кризе, симптоми и знаци се развијају веома нагло и могу бити животно угрожавајући.

Прочитајте опширније

Шта је берибери?
Берибери представља недостатак тиамин-пирофосфата у организму (тиамин пирофосфат је активни облик витамина Б1). Витамин Б1 у организму учествује у процесу метаболизма угљених хидрата. Витамин Б1 је хидросолубилан (растворљив у води) и тело може да складишти само око 20мг овог витамина укупно – највише се накупља у скелетним мишићима, а налази се у јетри, срцу, бубрезима и мозгу.

Прочитајте опширније

Актиномикоза
Актиномикоза је хронично абсцедирајуће запаљење коже и поткожног ткива изазвано актиномицесом.

Прочитајте опширније

30. мај – Светски дан борбе против мултипле склерозе
Најважније институције и објекти у Београду осветљенe су наранџастом бојом, поводом 30. маја, Светског дана борбе против мултипле склерозе. Обележавањем Светског дана борбе против мултипле склерозе широм света се скреће пажња на ову озбиљну болест и неопходност лечења оболелих. Након што је "МС платформа Србије" покренула такву иницијативу, добијена је дозвола да се осветле Народна скупштина Републике Србије, Палата Албанија, Трг Славија, Авалски торањ, Бранков мост, Мост на Ади и Мост Газела.

Прочитајте опширније

Општа болница Панчево полако излази из ковид система
Број оболелих пацијената од ковида 19 се смањио у Општој болници Панчево. Тренутно лежи 50 пацијента. Захваљући смањењу броја пацијента поједина одељења полако излазе из ковид система и враћају се нормалном режиму рада.

Прочитајте опширнијеЕмоционална стабилност
Основа за успостављање зрелог односа према себи, професији, пријатељима и љубавним односима је емотивна уравнотеженост.

Прочитајте опширнијеПочеле операције на ОРЛ одељењу
После дезинфекције комплетног Одељења ухо, грло, нос Опште болнице Панчево које је по трећи пут изашло из ковид система почеле су да се раде и операције из редовнг програма. Начелник, доктор Вељко Божић није крио задовољство што коначно са својим колегама поново збрињавају и оперишу редовне пацијенте.

Прочитајте опширнијеБОЛ У ГРУДИМА НЕУРГЕНТНОГ ПОРЕКЛА
Бол у грудима је једна од веома честих жалби пацијената који се јављају лекарима, не само кардиолозима или ургентној служби, већ и у општој медицини у дому здравља. Овакав бол доводи до узнемирености особа који га имају јер се најчешће субјективно доживљава као ‘срчани удар’. Међутим, није увек бол у грудима последица срчаних обољења. Често је неопходан систематски приступ да би се нашао прави узрок бола у грудима и поставила прецизна дијагноза.

Прочитајте опширнијеДисекција аорте
Дисекција аорте се дефинише као раслојавање зида аорте услед продирања крви под притиском из лумена аорте кроз расцеп на интими, при чему се разара медија и раслојавају се интима и адвентиција. У првих 48 сати умре 75% особа са дисекованом аортом, те је неоходно праворемено збрињавање и хируршко лечење.

Прочитајте опширнијеМалишани “јачи” од короне, на Дечије интерно одељењe углавном деца долазе због алергије или стомачних тегоба
На Дечијем интерном одељењу Опште болнице на болничком лечењу нема малишана оболелих од короне. Најчешће због чега родитељи доводе децу на преглед у амбуланту су због алергије или вирусних стомачних тегоба.

Прочитајте опширније

Шта је хркање?
Дисајни путеви су често на појединим местима ужи и на тим, ужим местима настаје турбулентно струјање ваздуха које се манифестује као хркање. Током спавања, мишићи меког непца су опуштени и падају, заједно са ресицом ка задњем зиду ждрела, па настаје још веће сужење, у виду пукотине кроз које пролази ваздух.

Прочитајте опширније

Шта је деформација носне преграде (носног септума)?
Деформација носне преграде је поремећај положаја преграде која дели носну шупљину на два дела.

Прочитајте опширније

Бласт повреде бубне опне
Бласт повреде бубне опне настају услед дејства ударних таласа експлозије (бомба). При експлозији настаје примарни позитивни талас - компресиона фаза и секундарни талас - аспирациона фаза.

Прочитајте опширније

Шта је акутни синуситис (упала синуса)?
Синуси су шупљине у костима лобање који, најчешће у зимском периоду, могу да буду подложни запаљенским процесима и узроковати тегобе са дисањем. Том приликом, накупља се већа количина слузи која ствара осећај бола, тежине и зачепљености, јер отежано отиче секрета. Запаљење слузокоже ових структура, назива се синуситис.

Прочитајте опширније

Акутни мастоидитис
Акутни мастоидитис је акутно запаљење кости и слузнице мастоидног наставка. Настаје као компликација акутног или хроничног отитиса. Узрочници инфекције су бактерије прoузроковачи акутних запаљења средњег ува као "Streptococcus pneumoniae", "Haemophilus influenzae", "Streptococcus pyogenes", "Staphylococcus aureus", али и Грам негативне бактерије из породице "Proteus Pseudomonas".

Прочитајте опширније

МАЈ – МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ МЕЛАНОМА
Меланом је малигни тумор меланоцита, ћелија коже одговорних за стварање меланина. У раној фази ћелије тумора налазе се у најповршнијим слојевима коже, а временом се шире ка дубљим слојевима коже, лимфним и крвним судовима преко којих се могу проширити до лимфних чворова и унутрашњих органа.

Прочитајте опширније22. мај – Међународни дан биолошке разноликости
Биодиверзитет, односно биолошка разноврсност подразумева разноликост живих организама. Заштита биодиверзитета је брига целог човечанства. Ради опстанка наше планете и квалитета живота човека и природе, свет би требало да се усмери на два главна циља: очување и рационално коришћење природе, што је од суштинске важности за одрживи развоји искорењивање сиромаштва и постизање Миленијумских циљева развоја.

Прочитајте опширније15. мај – Међународни дан породице
Светски дан породице обележава се 15. маја широм света. Генерална скупштина Уједињених нација, 1993. године је прогласила 15. мај Светским даном породице како би подигла свест о питањима породице и помогла да ова питања добију значајније место.

Прочитајте опширније14. мај – Светски дан борбе против хипертензије
Ширoм свeтa 14. маја oбeлeжaва се Meђунaрoдни дaн бoрбe прoтив хипeртeнзиje. Хипертензија је болест савременог доба, процењује се да у Србији једна четвртина становника има повишен крвни притисак док од целокупног броја оболелих правовремена дијагноза поставља се код половине.

Прочитајте опширнијеСрећан Међународни дан сестринства!
Данас, на наш дан, желим још једном да Вам искажем огромно поштовање јер сте дали непроцењив допринос у борби против ове пандемије. Ризиковали сте своје животе, радили под тешким околностима, несебично се борећи за сваки живот. Остављали сте своје породице да би спашавали туђе. Одлазили сте кући, некада срећни јер сте спасили нечији живот, али одлазили сте и сломљени јер сте губили животе. Издржати све то, притом и даље борити се за сваки живот, то је бити медицинска сестра!

Прочитајте опширније12. мај – Дан сестринства
Чинити оно што нико други неће, на начин на који то нико не може, упркос свему што пролазимо, то је бити медицинска сестра.

Прочитајте опширнијеВакцинација штити и труднице
Према озбиљнијим истраживањима у свету није опасно да се труднице вакцинишу после прва три месеца трудноће, каже доктор Слободан Овука, директор панчевачке Болнице. Фајзер је на ову тему урадио студију која су прихватиле међународне институције.

Прочитајте опширније11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви
Национални дан добровољних давалаца крви се традиционално обележава сваког 11. маја, док се у свету обележава сваког 14. јуна, још од 2005. године, када је Светска здравствена скупштина уврстила овај датум у свој Календар здравља.

Прочитајте опширније10. мај – Међународни дан физичке активности “Кретањем до здравља“
Толико пута смо чули да је регуларна физичка активност добра за наше здравље. Али као и већина људи сувише смо заузети својим седећим начином живота и рада да једноставно „ немамо времена“ за промену наших навика у вези редовних физичких активности. Добра вест је да никада није касно да се крене са регуларним физичким активностима, који ће значајно унапредити наше психофизичко здравље.

Прочитајте опширније5. мај – Међународни дан бабица
Међународни дан бабица обележава се од 1992. године са циљем да се ова професија промовише кроз разне видове активности, да се размењују примери добре праксе и да се кроз унапређење бабичког рада унапређује здравље жена.Широм света бабице помажу да се изгради боље здравље, ојача структура породице и заједнице.

Прочитајте опширније5. мај - Међународни дан борбе против астме
Бронхијална астма подразумева хроничну упалу дисајних путева која доводи до сужења дисајних путева и тегоба у виду свирања у грудима, отежаног и убрзаног дисања, осећаја недостатка ваздуха, кашља и искашљавања.

Прочитајте опширнијеОПШТЕ МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ КОВИД-19
Укoликo бoравитe у прoстoриjи са вишe људи (пoсeбнo у угoститeљским oбjeктима), мoжeтe бити у пoвeћанoм ризику да сe инфициратe. Ризик je вeћи акo je прoстoриjа нeпрoвeтрeна, нeсразмeрнo мала у oднoсу на брoj присутних и кoнзумираjу сe храна и напици (тe сe нужнo скида маска).

Прочитајте опширнијеПРЕПОРУКЕ ЗА ПОНАШАЊЕ ПРЕМА ДЕЦИ ЗА ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА
Ситуациjа eпидeмиje нeизбeжнo изазива oсeћања анксиoзнoсти, стрeса и нeсигурнoсти. Ова oсeћања мoгу бити пoсeбнo изражeна кoд дeцe. Осим штo у oдрeђeнoj мeри дoживљаваjу страх oд нарушавања сoпствeнoг здравља и здравља блиских oсoба, дeца су суoчeна са затварањeм шкoла, oтказивањeм планираних активнoсти/дoгађаjа/путoвања, oдваjањeм oд блиских oсoба ван примарнe пoрoдицe, бригама у пoглeду будућнoсти... У oваквим oкoлнoстима вишe нeгo икада пoтрeбнo je изаћи у сусрeт њихoвим психoлoшким пoтрeбама.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Ускрс је највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. Верницима који обележавају Ускрс по Јулијанском календару желим да Вам радост врати веру у живот, да будете здрави, да нестане зло а превлада добро, нека љубав буде ослонац а срећа вечни пратилац!

Прочитајте опширнијеДр Овука апеловао на суграђане да се вакцинишу
О делотворности вакцине свакодневно се уверава више хиљада људи који бивају вакцинисани. Доктор Слободан Овука, директор панчевачке болнице још једном је апеловао на суграђане да се вакцинишу и спрече озбиљнији исход болнице.

Прочитајте опширнијеПоклон мајице од штампарије "Art Vision"
Поклон мајице као знак велике захвалности докторима и медицинском особљу, њиховој одличној организацији, пожртвованости и труду које улажу у збрињавању и нези својих пацијената на одељењу ОРЛ, Опште болнице у Панчеву.

Прочитајте опширнијеМАЛЕ ОДЛУКЕ–ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ
Самопоуздање, вера у себе није задатак вредности. Оно се ствара, учи, негује, јер је осетљива категорија и подложна утицају разних животних околности у којим смо. Самопоуздање је као цвет-ако га заливате превише удавиће се у сопственој потреби за негом, а ако га не заливате- увенуће. Оно што је битно да се самопоуздање и вера у себе граде цео живот!

Прочитајте опширније28. април – Светски дан безбедности и здравља на раду
У Републици Србији се 28.април обележава као дан посвећен безбедности и здрављу на раду. Овај датум Међународна организација рада први пут је установила као Светски дан безбедности и здравља на раду 2003.године, а у нашој земљи исти је као такав прихваћен 2003.године у циљу промоције безбедности и здравља на раду, али и као дан сећања на све настрадале раднике.

Прочитајте опширнијеШта је волвулус (увртање) желуца?
Волвулус желуца представља ротацију желуца за 180 степени око сопствене осе, чиме долази до могућностри странгулације (уклештења) и инкарцерације ткива и поремећаја варења. Желудац се може ротирати око укупно своје три замишљене осе.

Прочитајте опширније

Шта је Виплова болест?
Виплова болест представља ретко системско, које нарочито утиче на гастроинтестинални тракт, превасходно на танко црево, за коју већина аутора сматра да настаје као последица инфекције бактеријом "Tropheyma whipplei", а за последицу има поремећај варења и апсорпцију хранљивих материја, нарочито масти и угљених хидрата.

Прочитајте опширније

Шта су езофагеални спазми (грчеви једњака)?
Езофагус (једњак) је део дигестивног тракта који повезује ждрело са желуцем. Како је средњи слој зида једњака сачињен од мишића који учествују у нормалним таласима који гурају храну ка желуцу и спречавају њено враћање навише, може доћи до спазама (грчева) ових мишића.

Прочитајте опширније

Шта је синдром доводне вијуге (afferent loop syndroma)?
Синдром доводне вијуге представља скуп симптома насталих након ресекције желуца по типу "Billroth II" која подразумева ресекцију доњег дела желуца и стварања анастомозе између горњег дела желуца са танком цревом.

Прочитајте опширније

Шта је ретроперитонеално крварење (haemorrhagio retroperitonealis)?
Ретроперитонеални простор је простор који се налази иза трбушне марамице и кроз њега пролазе највећи крвни судови у организму (абдоминална аорта и доња шупља вена).

Прочитајте опширније

Шта је "bulimia nervosa"?
Булимиа нервоса представља поремећај у исхрани. Сама реч булимиа потиче из грчког језика и у буквалном преводу значи воловска глад.

Прочитајте опширније

Шта је берибери?
Берибери представља недостатак тиамин-пирофосфата у организму (тиамин пирофосфат је активни облик витамина Б1).

Прочитајте опширније

22. април – Дан планете Земље
Сваке године, 22-ог априла обележава се Међународни Дан планете Земље у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину. Данашњи дан се од 1970. године у целом свету обележава као Међународни Дан наше планете.

Прочитајте опширнијеТрећа недеља априла – Европска недеља имунизације
Имунизација представља примену вакцина у спречавању и сузбијању заразних болести. Имунизацијом се на најбржи и најјефтинији начин контролишу, одстрањују и на крају искорењују многе заразне болести и зато она представља приоритет у здравственој заштити.

Прочитајте опширније20. aприл- Међународни дан заштите од буке
Процењује се да је око половине европског становништва изложено неприхватљивом дневном еквивалентном нивоу буке изнад 55 децибела док петина становништва живи у тзв. црним акустичким зонама са дневним нивоом буке изнад 65 децибела.

Прочитајте опширнијеУпала тестиса (орхитис)
Упала тестиса (орхитис) представља запаљење једног или оба тестиса најчешће узрокована инфекцијом.

Прочитајте опширније

ПРОБЛЕМИ СА МОКРЕЊЕМ
Бол при мокрењу, често мокрење или заостајање мокраће (неспособност да се потпуно испразни бешика) најчешћи су проблеми ове врсте. Невољно истицање мокраће такође је важан здравствени проблем код жена који изразито смањује квалитет живота.

Прочитајте опширније

СТОМАЧНИ ВИРУС
Лето је време када се због високе температуре намернице брже кваре, а бактерије брже размножавају. Услед недовољног одржавања хигијене могу се јавити различити стомачни проблеми.

Прочитајте опширније

ХУМАНИ ПАПИЛОМА ВИРУС, (ХПВ) ИНФЕКЦИЈА
Процењује се да најмање 80 - 100% девојака у доби између 18 - 25 година долази при полном контакту у додир с овим вирусом, док свега око 30% девојака развија симптоме инфекције.

Прочитајте опширније

АРТЕРИЈСКА ХИПЕРТЕНЗИЈА (ПОВИШЕН КРВНИ ПРИТИСАК)
Артеријска хипертензија (повишен крвни притисак) је, по дефиницији Светске здравствене организације, стање у коме је систолни (горњи) притисак повишен преко 140 mmHg, а дијастолни (доњи) преко 90 mmHg.

Прочитајте опширније

Доктор Слободан Овука позвао суграђане да се вакцинишу
Директор Oпште болнице Панчево, др Слободан Овука позвао је грађане са територије града Панчева да се вакцинишу и тиме повећају шансу ка што бржем стицању колективног имунитета.

Прочитајте опширније

Општа болница Панчево, од данас је богатија за још један нови интрумент.
Овај инструмент представља врло вредну и значајну опрему која омогућава обављање важних хируршких операција. Ресектоскоп је специјални ендоскопски инструмент који се у урологији користи у дијагностичке и оперативне сврхе.

Прочитајте опширније

МСКТ грудног коша пацијентима са КОВИД 19 инфекцијом
Високо-резолутивна компјутеризована томографија (МСКТ) грудног коша је дијагностичка радиолошка метода која има јако високу сензитивност (око 94%) и омогућава рано откривање промена на плућима.

Прочитајте опширнијеДонација Универзитетске клинике из Бергена
Универзитетска клиника из Бергена у Норвешкој, (Haukeland University Hospital Bergen), донирала је Општој болници Панчево УЗ апарат за гинеколошку амбуланту и дефибрилатор за Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања.

Прочитајте опширније7. април – Светски дан здравља
Почевши од 1950.године, сваког 7.априла се слави Светски дан здравља. Циљ овог обележавања је подизање свести о посебним здравственим проблемима , да би се потом скренула пажња Светској здравственој oрганизацији. Током претходних 50 година на овај начин је скренута пажња на многе здравствене проблеме широм света, као што су ментално здравље, здравствена нега породиља и новорођенчади, климатске промене.

Прочитајте опширнијеШта су аденоидне вегетације (трећи крајник)?
Постоје четири врсте ткива у задњем делу грла које учествују у одбрани против инфекције у раном детињству. То су леви и десни крајник, крајник на бази језика и аденоиди (трећи крајник).

Прочитајте опширније

У панчевачкој болници само хитне операције
У панчевачкој болници се тренутно обављају само хитне операције због повећаног броја пацијената оболелих од ковида 19 који се налазе на болничком лечењу. Пацијенти који су оболели од короне а морају у болницу или им је неопходна хируршка интервенција такође се смештају на одељење, али у изолаци.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Свим верницима који Ускрс славе по Грегоријанском календару срдачно честитам највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење.

Прочитајте опширнијеУтисци грађана Панчева о стању у здравству и здравственим радницима Опште болнице Панчево
Кроз овај тежак период који је задесио цео свет, здравствени радници не заборављају на важност свог позива. Они пружају свој допринос, неко марљивошћу, неко посвећеношћу и емпатијом, сви заједно чине тим и одбрамбени бедем у броби како против овог неуморног непријатеља који изискује њихове последње атоме снаге, тако и у борби са болестима које муче наше грађане мимо епидемије Ковид-19 вирусом .

Прочитајте опширнијеПриче против вакцине злонамерне, црвена зона у Општој болници скоро попуњена
„Општа болница Панчево од почетка пандемије има црвену зону у којој се лече пацијенти оболели од корона вируса. Капацети су и сада скоро попуњени, већина пацијената има нажалост тешку клиничку слику. Вакцинација нема алтернативу" , истакао је доктор Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

ПАНИЧНИ НАПАДИ И ТЕХНИКЕ ПРЕВАЗИЛАЖЕЊА
Панични напад се дефинише као изненадана појава интензивног страха који није изазван реалном опасношћу.

Прочитајте опширније

Вакцинације становништва у Општој болници у Специјалистичком центру
Здравствени радници у Општој болници раде на два фронта. Поред црвене зоне у којима су непрекидо са најтежим пацијентима и у скафандерима, ради и такозвана зелена зона где се примају пацијенти који се лече од других болести.

Прочитајте опширнијеАноректални апсцеси
Аноректални апсцеси настају као последица инвазије параректалних простора патогеним микроорганизмима.

Прочитајте опширнијеДани трауматологије у Панчеву
Дана 19 марта одржан је први ортопедски скуп у Панчеву под називом „Интрамедуларна фиксација проксималног окрајка бутне кости од А до Ш“, дани трауматологије у Панчеву.

Прочитајте опширније21. Maрт- Светски дан посвећен особама са Дауновим синдромом
Синдроми представљају групе симптома који се појављују заједно и карактеришу одређену болест. Даунов синдром, тризомија хромозома 21 јавља се код новорђенчади у учесталости 1/800 у хуманој популацији, међутим, око 75% ембриона са овим синдромом се спонтано одбацује у првом приместру трудноће, док је око 20% мртворођено.

Прочитајте опширније

20. март – Национални дан борбе против рака дојки
Рак дојке потиче из ћелија у дојкама које су абнормално порасле и умножиле и тако су формирале квржицу или тумор.

Прочитајте опширније

22. Март – Светски дан вода
Светски дан вода слави воду и подиже свест од глобалној кризи са водом, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја (СДГ) 6: вода и санитација све до 2030. године.Тема Светског дана вода 2021. је ,,Вредновање воде''.

Прочитајте опширнијеШта је синдром иритабилног колона (colon irritabile)?
Синдром иритабилног колона представља функционални поремећај дебелог црева који се у англосаксонској литератури назива и спастични колон. Функционални је поремећај зато што не постоје знаци било каквог органског оштећења. Често се почетак овог синдрома поклапа са стањем након неке инфекције, или психичког стреса.

Прочитајте опширније

Шта је чир на желуцу (ulcus ventriculi)?
Чир на желуцу представља оштећење слузокоже (унутрашњег слоја) желуца у смислу њеног истањења.

Прочитајте опширније

Шта је алкохолна болест јетре (цироза јетре)?
Прекомерно конзумирање алкохола може да доведе до обољења јетре, али може да нанесе велику штету и осталим органима у организму.

Прочитајте опширније

Шта је анална фисура?
Анална фисура представља рану предела ануса у облику пукотине. Аналне фисуре најчешће погађају људе у средњим годинама, али се налазе и код сасвим мале деце, па и беба.

Прочитајте опширније

Шта је пролапс ректума (испадање ректума)?
Пролапс ректума представља стање у ком долази до протрузије (испадање) слузокоже, или целог зида ректума (завршни део дебелог црева) кроз анални отвор у спољашњу средину.

Прочитајте опширније

Шта је псеудомембранозни колитис?
Псеудомембранозни колитис представља запаљење слузокоже дебелог црева (колона) најчешће узроковано бактеријом "Clostridium difficile" услед прекомерне употребе одређених врста антибиотика.

Прочитајте опширније

Бласт повреде бубне опне
Бласт повреде бубне опне настају услед дејства ударних таласа експлозије.

Прочитајте опширније20. МАРТ- СВЕТСКИ ДАН ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА
Свакe гoдинe, 20. марта, свeт сe уjeдињуje oкo пoмoћи у смањeњу oптeрeћeња бoлeстима уста и зуба, кoje свуда пoгађаjу пojeдинцe, здравствeнe и eкoнoмскe систeмe. Циљ Свeтскoг дана oралнoг здравља je oснаживањe људи знањeм, вeштинама и самoпoуздањeм да oбeзбeдe дoбрo oралнo здрављe.

Прочитајте опширнијеПЛУЋНИ СУРФАКТАНТ
Плућни сурфактант је липидно-протеинска смеша која се синтетише у плућима фетуса, са задатком да обложи зидове алвеола, онемогући њихов колапс и спречи настанак ателектазе. Услед његовог недостатка по рођењу новорођенчета може настати акутно обољење плућа (РДС).

Прочитајте опширније14.март – Светски дан бубрега
Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и, што је јако битно, излечиве.

Прочитајте опширније13. март – Дан борбе против глаукома
Дан борбе притив глаукома се обележава 13. марта. Значајност глаукома лежи у чињеници да је други узрочник слепила, после катаракте, како у свету, тако и код нас. Обележавање Светског дана борбе против глаукома има за циљ информисање и подизање свести код људи о „крадљивцу вида“, како глауком често називају.

Прочитајте опширнијеНови вид операције колена у Општој болници Панчево
У Општој болници Панчево пре неколико година почеле су да се раде атроскопије колена, вид хирургије где се камером “улази” у колено и санирају повреде. Ове недеље по први пут на Одељењу ортопедије биће урађена такозвана замена предње укрштене везе колена.

Прочитајте опширнијеУ Очну болницу стиже апарат за лакшу операцију катаракте
И у време ковида 19 на Очном одељењу Опште болнице Панчево на операцију катаракте чека се нешто мање од три месеца. Не треба заборавити да само пре неколко година пацијенти су били на листама чекања и неколко година. Такође је у ову установу стигао апарат значајан за лечење многих очних болести.

Прочитајте опширнијеШта је расцеп желуца (ruptura ventriculi)?
Расцеп желуца представља прекид континуитета целокупног желудачног зида, од слузокоже до спољашњег слоја желуца, и најчешће се дешава услед повишеног интрабдоминалног притиска (падање терета на регион трбуха, траума тупим предметина у трбух, експлозије). Веома се често виђа приликом саобраћајних удеса, услед притиска волана, заједно са оштећењима осталих органа.

Прочитајте опширније

Шта је мучнина (nausea)?
Мучнина (nausea) представља стање праћено непријатношћу у горњем делу трбуха, у пределу желуца, праћено грчевима, гађењем, знојењем, осећајем тежине и потребом за повраћањем.

Прочитајте опширније

Шта је дисфагија (отежано гутање)?
Дисфагија је сама по себи симптом који се карактерише као поремећај гутања у смислу отежаног гутања који пацијенти описују као осећај немогућности да залогај покрену наниже, или осећај да храна застајкује у грлу.

Прочитајте опширније

Срећан 8. март!
Никад није било лако у осмомартовској честитки изразити сву захвалност и дивљење, за све оно што чините у сваком дану својих живота.

Прочитајте опширније

Знања о ковиду 19 после годину дана борбе
Повећева се број пацијента који су инфицирани вирусом короне и неопходно им је болничко лечење. После годину дана борбе са вирусом ковид 19 који је за лекаре и све нас у почетку био непознаница и понашао се супротно свим досашњим медицнским знањима инфектолог др Моша Марковић истиче шта смо до сада сазнали о овом вирусу.

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијената на болничком лечењу од ковида
Број оболелих од вируса ковид 19 свакодневно расте. Др Слободан Овука, директор Опште болнице каже да је на жалост непридржавање прописаних мера допринело да је број оболелих три пута већи на болничком лечењу у Општој болници него пре две недеље.

Прочитајте опширнијеГостовање Моше Марковића, лекара ОБП одликованим златном медаљом за заслуге, у емисији Шареница РТС
Пандемија нас је још једном уверила да су лекари прави хероји и неки од њих су одликовани за Сретење. Већ 35 година др Моша Марковић ради као инфектолог у Општој болници Панчево и пред сам залазак своје каријере суочио се са највећим изазовом, борбом против епдемије вирусом Ковид-19.

Прочитајте опширније

Интоксикација витамином Д код детета, деце
Унос витамина Д мора бити стриктно прилагођен оптималним потребама, било да је реч о физиолошком или патолошком стању. Познато је да вишемесечни дневни унос 1000-4000 ИЈ витамина Д код здравих особа доводи до интоксикације, тј. до хиперкалцемије са калцинозом крвних судова и ектопичним калцификацијама меких ткива.

Прочитајте опширније

Клемпавост ушију (otapostasis) - клемпаве уши
Клемпавост ушију, или отапостаза је стање код којег је ушна шкољка превише одмакнута од бочне површине главе. Најчешћа је неправилност у развоју ушне шкољке.

Прочитајте опширније

Paraphimosis (парафимоза)
Парафимоза настаје када се лимбус препуцијума заглави у коронарном сулкусу, тако да гланс остаје откривен, јер се препуцијум не може превући преко гланса. Узрок парафимозе је непотпуна фимоза настала услед сужења лимбуса препуцијума (конгенитална фимоза), или услед механичке препреке (стечена фимоза).

Прочитајте опширније

Целулитис
Целулитис је акутно запаљење коже и поткожног ткива. Изазивач је "Streptococcus pyogenes", а изузетно и "Staphylococcus aureus". Инфекција може настати на здравој кожи (микротраума) или код неких дерматоза ("ulcus cruris varicosum", лимфедем, "tinea pedis", хронични екцем).

Прочитајте опширније

Албинизам
Албинизам је наследно обољење које се преноси аутосомално-рецесивним путем. Код оболелих постоји нормалан број меланоцита с меланозомима, али је абнормална синтеза меланина и меланозоми су непотпуно меланизовали.

Прочитајте опширније

СИНИША, МОРАТЕ ПОД ХИТНО У БОЛНИЦУ, НЕМА ВИШЕ ОДЛАГАЊА!
Пролазили су дани у болници, а сусрети с особљем постајали све непосреднији, има то своју посебну особеност, која се нигде не мери, али се осети, јер увек има своју тежину, ма где били и шта радили. Права реч у правом тренутку, а да нисте ни свесни да је то та реч која вам баш тада недостаје. А онда је, после девет кућних, прошао и 11. дан…

Прочитајте опширнијеБенигни тумори плућа
Бенигни тумори плућа су ретки - чине највише 1 до 2% свих тумора плућа. Неки од њих, иако изгледају хистолошки бенигни, потенцијално су малигни тумори.

Прочитајте опширније

Наставља се вакцинација у Општој болници Панчево
Прошле недеље, отворен je нов пункт за вакцинацију становништа на Одељењу за ухо, грло, нос Опште болнице Панчево. За четири дана вакцинисало се преко 700 суграђана различитим вакцинама против ковид-19 вируса.

Прочитајте опширније

Аденом бронха
Аденоми бронха настају из дукталног епитела мукозних бронхијалних жлезда, најчешће великих бронха, где расту као добро ограничена и васкуларизована субмукозна (испод слузокоже) маса.

Прочитајте опширнијеЗахвалница за пружену помоћ
„Драги моји, желела бих на овај начин да Вам се захвалим на сваком виду помоћи у овој мојој борби. Знам да је свако од Вас одвојио од своје породице да би мени помогао. Желим да знате да не бих успела без Вас и да је мој успех уједно и Ваш. Хвала на свему! Хвала за сваку реч подршке, сваки осмех. Будите ми здрави и добри и надам се да ћемо се дружити ускоро. Љубим Вас и волим пуно".

Прочитајте опширнијеПОЛИЦИТЕМИЈА РУБРА ВЕРА (ПРВ)
Полицитемија рубра вера је хронична мијелопролиферативна болест коју карактерише појачано стварање еритроцита. Хемоглобин је повишен, а често су повишени и леукоцити и тромбоцити. Нешто је чешћа код мушкараца, обично у 6. и 7. деценији живота. Почетак је постепен, а ток хроничан.

Прочитајте опширнијеТАМПОНАДА СРЦА
Тампонада срца настаје услед накупљања перикардног излива у количини која узрокује опструкцију дотока крви у срце. Најчешћи узроци су вирусни перикардитис, уремија и неоплазме, али може настати и као последица интраперикардног крварења ( услед повреде, дисекције аорте, перфорације срца током интервентних процедура итд).

Прочитајте опширнијеСрчане болести настале током трудноће
Учесталост срчаних болести у трудноћи износи око 0.2-4%. Овај податак се повезује са чињеницом да је у свету повећан број старијих прворотки код којих учесталост од кардиоваскарних ризика (дијабетес, хипертензија и гојазнојст) може да буде већа.

Прочитајте опширнијеЧетири пункта за вакцинацију на ОРЛ одељењу
„Вакцинација грађана и на новом пункту у панчевачкој болници. На ОРЛ одељењу четири екипе здравствених радника из Опште болнице почеће вакцинацију становништва и у овој установи како би вакцинацијом био обухваћен што већи број становништава", најавио je директор Опште болнице, доктор Слободан Овука.

Прочитајте опширнијеДр Моша Марковић, лекар Опште болнице Панчево, одликован Златном медаљом за заслуге
Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Републике Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама. Поводом Дана Државности одликован je доктор Моша Марковић из Панчева Златном медаљом за заслуге.

Прочитајте опширније

Шта је брадикардија (успорен рад срца)?
Срце има нормалну фреквенцију између 60 и 100 откуцаја у минути. У физиолошким условима, нпр. у напору, срце може повећати своју фреквенцију, или у сну, смањити. Ако је број откуцаја мањи од 60 у минути, говори се о брадикардији.

Прочитајте опширније

Атрезија езофагуса
Атрезија једњака (АЕ) је урођена аномалија код које постоји прекид у континуитету једњака у нивоу другог или трећег грудног пршљена. Горњи, слепо завршени крај једњака је проширен, хипертрофичног зида, због покушаја гутања плодове воде, а доњи је слабо развијен, узак и танког зида.

Прочитајте опширније

Развојне аномалије дојке
Асиметрија дојки - развој дојки може бити асиметричан до краја пубертета, обично је лева дојка већа од десне. Ако остане приметна асиметрија у обзир долази корективна хируршка интервенција.

Прочитајте опширнијеИзглед превременог рођеног детета (недоношчета)
Просечна порођајна тежина превременог рођеног детета обично не прелази 2500гр. Телесна дужина досеже до 48 цм, а обим главе до 34 цм.

Прочитајте опширнијеПопречни и коси положај плода
Попречни положај плода подразумева када се уздужна осовина труднице и уздужна осовина плода налазе под правим или приближно правим углом. Другачије речено кичма фетуса са кичмом мајке заклапа угао од око 90 степени.

Прочитајте опширнијеЕпиглотитис
Епиглотитис је акутна инфекција која захвата супраглотични део ларинкса и може да доведе до асфиксије и потенцијалне смрти детета.

Прочитајте опширније

Акутна тровања алкохолом
Етил-алкохол (етанол) представља најчешће коришћену супстанцију у циљу уживања. Разлога за то има више, али кључни су: лака доступност, ниска цена, свакодневна реклама, обичаји, а законски није санкционисана његова употреба. Неки га користе повремено, јер је то део „културног миљеа", а други стално, јер временом постају зависни од њега.

Прочитајте опширније

ПРИЗНАЊЕ ГРАДА КОЈЕ ГОДИ, АЛИ КОЈЕ И ОБАВЕЗУЈЕ
После око десет месеци рада у Ковид систему, панчевачка болница се данас позиционирала као једна успешна и професионална медицинска установа.

Прочитајте опширнијеХИТНО!
Наша суграђанка Ивана Кузмановић (38), мајка двоје деце, оболела од леукемије, за коју смо децембра месеца прикупљали крв, за уторак има заказану трансплантацију на ВМА. Хитно је потребно 30 давалаца крви, крвне групе А-, Б-, АБ-, О- и О+.

Прочитајте опширнијеШта је атеросклероза (сужавање крвних судова)?
Артерије су крвни судови који носе кисеоник и хранљиве материје из срца у остатак тела. Здраве артерије су флексибилне и еластичне. Временом, зидови постају дебели и крути што ограничава проток крви у органе и ткива. Овај процес се зове артериосклероза, односно отврдњавање артерија.

Прочитајте опширније

Шта је аортна стеноза (сужење аортног залиска срца)?
Аорта је главна артерија која носи крв директно из срца. Када срце истисне крв, вентил који се налази на почетку аорте (срчани залистак), спречава да се иста крв враћа у срце. Аортна валвула има облик ластавичјег гнезда и веома често може да буде дегенеративно измењена у смислу сужавања.

Прочитајте опширније

Шта је анеуризма аорте?
Анеуризма означава стање проширења крвног суда које може бити локализовано, или дифузно. Аорта је највећа артерија у организму која полази директно од срца.

Прочитајте опширније

Ручно одлубљивање и одстрањивање постељице
Ручно одлубљивање и одстрањивање постељице се врши ако постељица није спонтано порођена, ни након 30 минута од рођења детета, код јаких крварења, и уколико на материци постоје ожиљци од претходних операција.

Прочитајте опширнијеУтицај дуванског дима на људски организам
Према подацима Светске здраствене организације сваке осме секунде умре једна особа од последица утицаја дуванског дима, тј. око 6 милона људи годишње у целом свету.

Прочитајте опширнијеАкутна интестинална васкуларна исхемија
Акутна интестинална васкуларна исхемија је стање у ком је смањен, или прекинут довод крви у црева. Том приликом, црева не могу вршити нормално своју функцију, а угрожена је и њихова виталност. Представља ургентно стање у медицини које може узроковати смртни исход.

Прочитајте опширније

Шта је акутна масна јетра у трудноћи?
Акутна масна јетра у трудноћи је ретка болест, непознатог узрока која се јавља у последњем тромесечју трудноће, или непосредно након порођаја.

Прочитајте опширније

Шта је акутна дилатација (проширење) желуца?
Акутна дилатација желуца представља ширење желуца, због накупљања несварене хране и течности које би требало да пролазе у дванастопалачно срево, али се задржавају у желуцу.

Прочитајте опширнијеАхалазија једњака (сужење једњака)
Под појмом ахалазија подразумева се ахалазија једњака, или кардиоспазам, а обухвата поремећај мотилитета глатке мускулатуре једњака на локализацији доњег сфинктера, тј. на самом прелазу једњака у желудац.

Прочитајте опширнијеЧир дванаестопалачног црева
Чир (гризлица) представља оштећење унутрашњег слоја (слузокоже), при чему су дубљи слојеви црева изложени корозивном дејству желудачне киселине.

Прочитајте опширнијеСужење жучних путева
За разлику од примарне билијарне цирозе која спада у групу аутоимуних болести (организам прави антитела против сопствених ткива), билијарна стеноза је последица дешавања након хируршких интервенција, спољашњих повреда трбушног предела (ударци, притисак и нагњечења) и присуства жучних каменаца у жучним путевима.

Прочитајте опширнијеМeрe заштитe у кућнoj изoлациjи
Укoликo стe у кућнoj изoлациjи дужни стe да прeдузиматe прeвeнтивнe мeрe.

Прочитајте опширнијеKaко да победите страх од снимања магнетном резонанцом?
Многи људи не смеју да се подвргну снимању магнетном резонанцом или скенером јер их хвата паника од саме помисли да треба да уђу у капсулу апарата. Статистика каже да 10% људи на свету пати од клаустрофобије.

Прочитајте опширније18-24. јануар – Европска недеља превенције рака грлића материце
Трећа недеља јануара се од 2007. године, на иницијативу и под покровитељством Европске асоцијације за борбу против рака грлића материцe (European Campus Card Association-ECCA), обележава као Европска недеља превенције рака грлића материце. Ове године ће се она, петнаести пут заредом у нашој земљи, обележити у периоду од 18-24. јануара 2021. године.

Прочитајте опширнијеМиокардитис
Миокардитис је запаљење миокарда (средњег слоја зида срца), најчешће изазвано инфективним агенсима, нарочито вирусима. Такође може бити изазван Лајмском болешћу након уједа крпеља, као и имунолошким болестима (системски лупус, склеродерма и саркоидоза).

Прочитајте опширније31. јануар – Национални дан без дуванског дима
Карцином плућа је злоћудни тумор који најчешће настаје услед промена ћелија слузнице брохна (главног дисајног пута), па га још називамо и карцином бронха. Најчешћи узрочници и фактори ризика су пушење, аерозагађење и професионална изложеност хемијским агенсима. Код пушача је ризик 5 до 10 пута већи него код непушача, а у оних који пуше преко 40 цигарета дневно, инциденца обољевања се повећава 30 пута. Због тога је јако важна превенција пушења у популацији. Бивши пушачи се изједначавају са непушачима тек 10 година по престанку пушења.

Прочитајте опширнијеCOVID-19 и окупљање у затвореном простору
Свако окупљање ван ужег породичног круга, у коме и иначе свакодневно боравимо у време епидемије, представља превелики ризик.

Прочитајте опширнијеСрећна Српска Нова година!
Пред нама је још један празник, Јулијанска Нова година, код нас познатија као Српска Нова година. Ако се осврнемо уназад, иза нас је тежак период. Многи животи су изгубљени али, не заборавимо, многи и спасени. Наша борба и даље траје. Многе битке за живот смо добили. Али, ја желим да добијемо рат. Желим да победимо овај вирус и сваког оболелог спасимо!

Прочитајте опширнијеПРОФЕСИОНАЛНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
Велики број професионалних болести плућа могу личити на болести које нису повезане са факторима окружења па је у овом случају посебно важно узети детаљну професионалну анамнезу. Осим врсте посла коју пацијент обавља кључне информације могу бити изложеност специфичним агенсима, коришћење заштитиних респираторних уређаја као и вентилација у радном простору.

Прочитајте опширнијеПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ МАЛИГНИТЕТА
Једна од најважнијих улога здравствене заштите је превенција болести, односно откривање болести довољно рано да би се могла ефикасно лечити. Још увек нису дефинисани сви фактори ризика за настанак малигних болести, међутим, значајан број фактора који повећавају ризик може да се контролише.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница – бедем против КОВИДА-19
Др Слободан Овука: "Ова награда града Панчева припада сваком од 1200 запослених у болници и свако од нас се радује. Али нас још више радују излечења и спасени животи пацијената"

Прочитајте опширније

Новогодишњи пакетићи за најмлађе пацијенте
И ове године неки драги људи великог срца поклањају новогодишње пакетиће за најмлађе пацијенте, показујући тако љубав и хуманост. Измамљују најискреније осмехе и праву срећу и радост у тим малим очима у тренуцима када су болесни.

Прочитајте опширнијеМеридиан донира
У циљу побољшања услова рада, компанија „Меридиан” је Општој болници Панчево донирала 50 платнених скафандера, 500 маски и 2 безконтактна топломера.

Прочитајте опширнијеСрећан Бадњи дан и Божић!
Бадњи дан и Бадње вече, који најављују Божић, празник рођења Исуса Христа, нека вам подари веру да ће болесни оздравити, веру у свет доброте и разумевања, веру у љубав и слогу, веру у боље сутра. Време је пандемије и зато овај свети празник, празник рођења Исуса Христа прославите у кругу породице. Јер здрава породица је највећи дар од Бога.

Прочитајте опширнијеФармаколошке компаније донирале витамине за здравствене раднике
Фармаколошке компаније наставиљају у пружању подршке исцпрљеним медицинским радницима у борби против корона вируса

Прочитајте опширније

Градоначелник Панчева даривао златником прву бебу рођену у новој години
Традиционално, 2. јануара представници Града Панчева дарују прву бебу рођену у новогодишњој ноћи. Александар Стевановић, градоначелник Панчева, посетио је Породилиште Опште болнице у Панчеву и породиљу Љиљану Јухас која је у новогодишњој ноћи, 45 минута после поноћи на свет донела девојчицу Милицу.

Прочитајте опширније

Срећна Нова 2021. година!
Иако је пандемија вируса Ковид-19 још увек актуелна, и можда су окупљања ограничена, то не значи да ова Нова година није посебна. Баш супротно. Отворите ваша срца, погледајте у своју породицу, најмилије, најближе пријатеље и проведите ову Нову годину на посебан начин. Поред окићене јелке, украшеног дома и своје породице будите срећни.

Прочитајте опширнијеМЕТАБОЛИЧКИ СИНДРОМ
Чини га више поремећаја метаболизма који обухватају инсулинску резистенцију, хипертензију, дислипидемију, централну гојазност и дисфункцију ендотела крвних судова. Важан је фактор ризика за настанак кардиоваскуларних болести и дијабетеса тип 2.

Прочитајте опширнијеКРВАВ ИСПЉУВАК
Хемоптизија представља искашљавање чисте крви односно спутума са траговима крви из плућа и трахеобронхијалног стабла. Најчешћи узроци су бронхитис и пнеумонија мада узрок често може бити и малигнитет нарочито код пушача.

Прочитајте опширнијеАПНЕЈА У СНУ
Апнеја се дефинише као престанак протока ваздуха дужи од 10 секунди, хипопнеја се дефинише као смањење протока ваздуха које доводи до буђења из сна или десатурације артеријске крви.

Прочитајте опширнијеЗдраве навике у време Корона вируса које живот значе
Да ли примећујете колико често додирујете своје лице? У јеку ширења пандемије, узроковане Корона вирусом, важно је стећи и променити своје навике, које спречавају ширење вируса.

Прочитајте опширније

Породилиште у Панчеву добило вредан апарат
У породилишту Опште болнице у Панчеву годишње се роди око 1400 беба, а један апарат је од великог значаја за праћење стања новорођенчади. Пулсни оксиметар стигао је на гинеколошко-акушерско одељење.

Прочитајте опширније

После 30 дана на респиратору, породиља у Oпштој болници Панчево, победила Ковид
Када је стигла у болницу, лекари су мислили да ће Бојана као и све друге породиље за неколико дана моћи да иде кући са својом бебом, али за једну ноћ здравствено стање јој се нагло погоршало. Анализе крви су показале да је оболела од корона вируса и морала је хитно да се породи царским резом.

Прочитајте опширније

Срећан Бадњи дан и Божић!
За Бадњи дан и Бадње вече, који најављују Божић, празник рођења Исуса Христа, желим вам, уједно вас и молим, да заједно сачувамо наше здравље, поштујемо мере, да помогнемо оболелима, и да још једном, сви заједно, будемо победници! Нека за овај празник то буде моја највећа жеља!

Прочитајте опширнијеПОРОДИЉА ОБОЛЕЛА ОД КОРОНЕ МЕСЕЦ ДАНА БИЛА НА РЕСПИРАТОРУ: Доктор из Панчева описао битку за њен живот!
После 30 дана на респиратору, на који је стављена након што су је лекари породили царским резом, породиља оболела од короне добила је најважнију животну битку. Победила је коорнавирус и за неколико дана биће отпуштена из Опште болнице у Панчеву. Код куће ће се придружити синчићу, који је одлично.

Прочитајте опширније

ЈКП Водовод поклонио пакетиће нашим најмлађим
Zahvaljujemo se JKP Vodovodu u ime naših malih pacijenata, što su i ove godine mislili na njih.

Прочитајте опширније

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА РАЗУМЕВАЊЕ И СОЛИДАРНОСТ
Наши пoступци утичу на другe - смањивањeм физичких кoнтаката штитимo и свoje здрављe и здрављe људи oкo нас. Рeчи кoje упућуjeмo другима или у „eтар“ (на друштвeним мрeжама, мeдиjима, итд) такoђe мoгу да пoмoгну и oхрабрe. Мeђутим, нeкe рeчи мoгу пoсeбнo да пoврeдe и угрoзe људe oкo нас. Бринимo o рeчима кoje упoтрeбљавамo.

Прочитајте опширнијеПРЕПОРУКЕ ЗА ПОНАШАЊЕ ПРЕМА ДЕЦИ ЗА ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНАВИРУСА
Ситуациjа eпидeмиje нeизбeжнo изазива oсeћања анксиoзнoсти, стрeса и нeсигурнoсти. Ова oсeћања мoгу бити пoсeбнo изражeна кoд дeцe. Осим штo у oдрeђeнoj мeри дoживљаваjу страх oд нарушавања сoпствeнoг здравља и здравља блиских oсoба, дeца су суoчeна са затварањeм шкoла, oтказивањeм планираних активнoсти/дoгађаjа/путoвања, oдваjањeм oд блиских oсoба ван примарнe пoрoдицe, бригама у пoглeду будућнoсти... У oваквим oкoлнoстима вишe нeгo икада пoтрeбнo je изаћи у сусрeт њихoвим психoлoшким пoтрeбама.

Прочитајте опширнијеСпроведена редовна контрола акредитације
И поред Koвид пандемије, редовна контрола акредитације спроведена је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, овим поступком потврдила је квалитет рада у овој установи и поред околности које су задесиле цео свет и под којим наша установа тренутно фукнционише.

Прочитајте опширније

Ход
Ход представља сложену, високо кординисану моторну радњу која захтева континуирану успешну интеграцију сензорних и моторних функција. Нормалан ход зависи од очуваности периферног и нервног система, али није могућ безочуваности мишићно зглобног и кардиоваскуларног система. Зато, у периоду од 7. до 9. деценије живота, ход најчешће постаје несигуран и отежан. Код поремећаја хода потребно је посматрати коштане поремећаје кичменог стуба: лордозу,кифозу и сколиозу.

Прочитајте опширнијеСиндром жутице
Жутица је знак који се манифестује жућкастом пребојеношћу беоњача, слузница и коже, а настаје услед нагомилавања билирубина у крви.

Прочитајте опширнијеНашој суграђанки хитно неопходна крв
Хитно су потребни добровољни даваоци АБ негативне крвне групе. Услов је да не болујете од неке хроничне болести, да сте тренутно здрави и не узимате никакву терапију. Крв се даје на име Ивана Димић. За додатне информације јавити се Иванином брату Драгану Димићу на број: 060/518-0915

Прочитајте опширнијеИскуство маме из Панчева која је на порођај дошла нашминкана и са фризуром: 'Свака жена која рађа је краљица'
Сматрам да је свака жена која рађа краљица, било то природним путем или царским резом. Сваки порођај је један јако диван и посебан тренутак за жену која ствара нови живот и мења ствари са пуно муке, труда и одрицања.

Прочитајте опширнијеПравилна исхрана за старије особе током и након пандемије Ковид-19
Правилна исхрана игра веома важну улогу у сваком животном добу, она даје енергију, чини тело виталним, штити и унапређује здравље. Унос довољно течности је такође важан, посебно за старије особе.

Прочитајте опширније

Препознајте Алцхајмерову болест
Представља најчешћи облик деменције, прогресивно обољење које започиње благим губитком памћења и развија се до немогућности вођења и учешћа у разговору и одговарајуће, уобичајене реакције на околину.

Прочитајте опширније

Прелом кука код старијих особа
У последњих неколико деценија број особа са преломом кука драматично је порастао у свету па и код нас. Овим повредама су много подложније жене него мушкарци (4:1). Главни разлог је губитак коштане масе тј. остеопороза.

Прочитајте опширније

10. децембар – Међународни дан људских права
Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 10. децембар за Дан људских права 1950. године како би скренула пажњу „народа света“ на две године раније потписну Универзалну декларацију о људским правима, као први свеобухватни инструмент заштите људских права.

Прочитајте опширнијеБЕЗБЕДНОСТ ПАЦИЈЕНАТА
Безбедност пацијената састоји се у превенцији грешака и нежељених догађаја током пружања здравствених услуга или смањење и ублажавање поступака, који нису безбедни у оквиру здравственог система, као и спровођење најбоље праксе, која води ка оптималним исходима по здравље корисника. Такође је неопходно признање посвећености и напорног рада здравствених радника, посебно услед пандемије вируса КОВИД 19.

Прочитајте опширнијеКорона нам није одузела хуманост: Гест панчевачког физиотерапеута одушевио Србију
Кристијан Малечкар, по занимању виши физиотерапеут, решио је да сваке недеље бесплатно масира запослене у ковид-болницама.

Прочитајте опширнијеЗбог пандемије изазване коронавирусом и даље су смањене залихе свих крвних група
Крв и компоненте крви стално су потребни пацијентима, а трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно и у време пандемије.

Прочитајте опширнијеПлућна емболија
Плућна емболија представља опструкцију (зачепљење) једне или више грана плућне артерије тромбом/тромбима који потичу из венског система. У ређим случајевима емболуси могу бити и нетромботичног порекла - септични, масноћа, гас, амнионска течност, туморске ћелије, страно тело...

Прочитајте опширније

Цироза јетре
Цироза јетре је стање у коме су сви делови јетре захваћени патолошким променама. Узрок цирозе може бити прекомерна употреба алкохола и тада говоримо о алкохолној цирози. Уношењем великих количина алкохола се ствара велика количина масти што јетри онемогућава да утоли потребе за кисеоником.

Прочитајте опширније

Аутоимуне болести
Аутоимуне болести изазивању стање када наш имуни систем грешком напада наш организам. Имуни систем служи да нас чува од бактерија и вируса и када се тело осети угроженим шаље читаву армију ћелија које нападају бактерије и вирусе.

Прочитајте опширније

КАРЦИНОМ ЛАРИНГСА
Карциноми ларингса најчешћи су малигни тумори главе и врата, чине 2-5% свих малигних тумора. Према локализацији, могу бити у регији супраглотиса (епиглотис, ариепиглотични набор, аритеноиди), глотиса (гласнице) и у субглотичној регији. Најчећи је, у 60-65%, у регији глотиса. Чешће се јављају код мушкараца (90%), и у периоду између 6. и 7. деценије живота.

Прочитајте опширнијеСавети за старије - Препознајте симптоме који живот значе
Наше здравље може бити угрожено бројним стањима и болестима. Срећом, многа обољења и стања дају симптоме, који, уколико се благовремено уоче и на њих се реагује, могу помоћи да се настанак и компликације болести спрече и одговарајуће лече.

Прочитајте опширније

Здравље стариjих
Стални боравак у кућним условима оставио је последица на наше тело и дух, који природно имају потребу за кретањем. Спречавање погоршања здравља, добијања неколико додатних килограма, одржавање доброг и здравог духа су били велики изазови за све нас.

Прочитајте опширније

ИМУНИТЕТ
Основна улога имуног система је успостављање природне баријере која ће зауставити све вирусе, бактерије, гљивице или измењене, преканцерозне ћелије на путу да нашкоде нашем здрављу. У ту сврху наш имуни систем производи десет милиона протеина-антитела свакога сата, а таква продуктивност захтева издашне залихе хранљивих материја.

Прочитајте опширније

Пандемија COVID-19 и ментално здравље
Пандемија изазвана новим корона вирусом SARS-CoV-2 изменила је свет у последњих неколико месеци. На самом почетку пандемије највише се говорило о томе како вирус утиче на телесно здравље и које су последице тог вируса на организам. Врло мало се говорило о менталном здрављу и његовом очувању у току пандемије.

Прочитајте опширније25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама
Од избијања пандемије КОВИД 19 подаци нам показују да су све врсте насиља над женама у порасту, поготово насиље у домаћинствима. Ово је „тајна пандемија“ која се појавила током КОВИД 19 кризе, и потребан је глобални труд да би се зауставила.

Прочитајте опширнијеTinea versicolor (Pityriasis versicolor)
Tinea versicolor је гљивично обољење коже, које најчешће захвата рамена, али се може ширити на надлактице, дуж трупа напред и позади, као и ка врату.

Прочитајте опширније20. новембар – Међународни дан детета
Међународни или светски дан детета је међународни догађај који се обележава сваког 20. новембра како би се промовисало заједништво, међународна интеракција и разумевање међу децом.

Прочитајте опширније„Поштујући прописане мере чувамо себе и друге", поручује ПР болнице др Слађана Ковачевић.
На тај начин помажемо како здравственим радницима тако и целом здрасвтевном систему у борби против Ковид-19 Пандемије

Прочитајте опширније

Ковид 19 - непредвидив вирус
У панчевачкој болници на ковид одељењима тренутно се лече 234 особе. Из Јужног Баната их је 98, од тога 70 из Панчева, из Београда 125 и из других места њих 11. Слободно је још 16 постеља. Начелник Интензивне неге Опште болнице Панчево, др Милорад Божић, каже да код њих из дана у дан долазе тешки случајеви.

Прочитајте опширнијеУ Општој болници Панчево на лечењу је 220 ковид пацијената
У Општој болници Панчево на лечењу је 220 ковид пацијената од којих је троје на респиратору. Највише збринутих пацијената је из Београда, као и са подручја Јужног Баната.

Прочитајте опширнијеОбележена лекарска слава
Лекарску славу, обележили смо у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Са симболичне прославе, упућујемо апел верницима да, по угледу на лекаре, славу обележе у присуству чланова најуже породице и да избегавају окупљања, јер на тај начин од заражавања корона вирусом штититимо и себе и друге.

Прочитајте опширније

Јунаци ковид доба ушли и у стихове
Општа болница Панчево, лауреат Новембарске награде, највишег признања града, свакодневно прима честитке, али и хвале пацијената за даноноћну бригу и пожртвовану борбу за сваки живот.

Прочитајте опширније

Интервју др Слободана Овуке, директора Опште болнице Панчево поводом доделе Новембарске награде града Панчева и више о функционисању болнице током пандемије КОВИД-19
Свака награда која стиже са друштвеног миљеа у ком радимо и живимо значи много. Значи свима нама који смо даноноћно у служи заштите људског здравља свако признање даје подстрек и обавезу да будемо још бољи у будућем времену.

Прочитајте опширније

МАЛИГНИ ТУМОРИ НЕПОЗНАТОГ ПРИМАРНОГ ПОРЕКЛА
Тумори могу бити бенигни (доброћудни) и малигни. Малигни тумори могу бити епителног или стромалног порекла (саркоми). Иако су карциноми су по дефиницији малигни тумори епителног порекла, израз карцином се уопштено користи за све малигне туморе.

Прочитајте опширније14.новембар – Светски дан борбе против шећерне болести
Дијабетес (шећерна болест, diabetes mellitus) је једно од најраспрострањенијих хроничних болести савременог човека.

Прочитајте опширнијеИнформације о пацијентима оболелим од COVID-19 вируса
Поштовани, обавештавамо Вас да све информације о пацијентима оболелим од вируса COVID-19 можете добити на бројеве телефона: 064/8397-156 и 064/8397-124.

Сваког радног дана и викендом у периоду од 07:00 до 19:00 часова.

Прочитајте опширније

Ковид пацијенти у Интернистичком блоку
У Општој болници Панчево и у реконструисаном Интернистичком блоку примаће се ковид пацијенти. Тренутно у нашој болници лежи 100 пацијента, који нису сви из Панчева.

Прочитајте опширнијеНовембарска награда Општој болници Панчево за изузетан допринос здравственој заштити
Општа болница Панчево овогодишњи је добитник престижне новембарске награде Града Панчева, за изузетан успех у области здравствене заштите. Због епидемиолошке ситуације ове године није организована свечана седница већ је у холу Градске управе заменица градоначелника, Драгана Купрешанин уручила награду која припада свим запосленима у Општој болници а коју је примио директор ове установе доктор Слободан Овука.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОНКОЛОШКЕ ПАЦИЈЕНТЕ
Пацијентима са упутима за биохемијске анализе и тумор маркере, крв се вади на Одељењу онкологије у згради Дома здравља у периоду од 9.00 до 10.00 часова.

Прочитајте опширнијеЈесење респираторне инфекције и како их спречити
Природна отпорност организма се са снижавањем температура знатно смањује и тиме се повећава склоност ка акутним инфекцијама горњих респираторних путева. Већој учесталости обољевања доприноси и дужи боравак људи у затвореним просторијама са недовољно свежег ваздуха као што су канцеларије, вртићи, радна места и превозна средства.

Прочитајте опширнијеУ Oпштој болници Панчево 61 пацијент се лечи од ковида
Јуче је било 17 пријема, а од тога су два болесника из нашег округа. Нико није на респиратору, а како смо сазнали у ковид делу наше болнице има 102 места.

Прочитајте опширније

Од данас може да се ради 200 тестова дневно на корону, резултати у току дана
Захваљујући донацији компаније Бросе, Завод за Jавно здравље Панчево од данас може да ради готово двоструко више ПЦР тестова на ковид 19, а резултати ће стизати истог дана.

Прочитајте опширније

Новембар-месец борбе против болести зависности
Месец новембар је према Међународном и Националном календару здравља посвећен борби против болести зависности, и у том смислу се обележава свуда у свету.

Прочитајте опширнијеКРВАРЕЊЕ ИЗ НОСА (епистакса)
Крварење из носа настаје изненада, често ноћу у току сна, изазивајући панику код оболелог и његове околине. Крварења из носа чешће се јављају у дечјем и старијем узрасту, а нарочито у току вирусних епидемија, крејем зиме и почетком пролећа, када је витамински дефицит у организму већи.

Прочитајте опширније

ВРТОГЛАВИЦА (вертиго)
Вртоглавица или тзв. вертиго је стање у коме се особа осећа као да се све око ње врти или има осећај сопственог кретања или понирања у простору. Пацијенти појаву вртоглавице често карактеришу заношењем приликом кретања и потребом да ходају на широкој основи да би одржали равнотежу.

Прочитајте опширније

У Општој болници у Панчеву 36 ковид пацијената
„У Општој болници у Панчеву тренутно је збринуто 36 ковид пацијената, од којих је њих 12 пребачено из Београда из домова за старе и болнице Свети Сава", каже директор oве здравствене установе др Слободан Овука.

Прочитајте опширније

ПОВИШЕН КРВНИ ПРИТИСАК (артеријска хипертензија)
Крвни притисак је сила којом крв делује на зид крвног суда-артерије. Он варира у зависности од снаге срчане функције, еластичности артерија, укупне количине циркулишуће крви.

Прочитајте опширније

Благи пораст оболелих у Панчеву
Општа болница у Панчеву припрема се, да због повећања броја заражених ковидом 19, поново уђе у систем установа које примају те пацијенте.

Прочитајте опширније

Вакцинација против грипа непходна код свих хроничних болесника
Пандемија корона вируса је и даље актуелна, а очекивани трећи талас је стигао и у Србију. Гост Јутарњег програма на РТВ Панчево била је епидемиолог-вирусолог др Љиљана Миjовић која је говорила о тренутној ситуацији са короном у панчевачкој болници.

Прочитајте опширније

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП)
Хронични бронхитис и емфизем плућа представљају, са патолошког становишта, два одвојена процеса, али се код болесника они најчешће јављају удружени у синдром који се назива хронична опструктивна болест плућа (ХОБП).

Прочитајте опширнијеРАДИОТЕРАПИЈА (ЗРАЧНА ТЕРАПИЈА)
За лечење малигних тумора, поред хемиотерапије и хирушког лечења, значајно је лечење зрачном терапијом (радиотерапија). Овај вид лечења подразумева лечење јонизујућим зрацима: рендгенским (,,X"икс зраци), гама зрацима и електронима.

Прочитајте опширнијеЗвезда поделила сезонске улазнице медицинарима у Панчеву
Црвена звезда наставља да мисли на здравствене раднике који се боре против коронавируса и који су се у најтежим ситуацијама показали као највећи хероји, па је овог пута наш клуб доставио сезонске улазнице запосленима из Опште болнице Панчево, који су се током акције пријавили и изразили жељу да уживо прате мечеве нашег тима са стадиона „Рајко Митић“.

Прочитајте опширније29. октобар – Светски дан борбе против псоријазе
Псоријаза (psoriasis vulgaris) је хронично дерматолошко обољење које припада групи еритемосквамозних дерматоза. Ово обољење се одликује еритемом и сквамом као основним и доминантним ефлоресценцијама.

Прочитајте опширнијеБОРБА ПРОТИВ БОЛА
Ова година која је на измаку није у свету обележена само по COVID 19 инфекцији. Била је је то и година борбе против бола. ИАСП (International Assotiatioon for the Stady of pain) прогласио је 2020 годину глобалну годину за превенцију бола. План је био превенција бола на примарном секундарном и терцијрном нивоу. Циљ је приближити пацијетима проблем бола и превинирати или умањити развој хроничног бола.

Прочитајте опширнијеПомоћу донације компаније ЈУБ реновирано инфективно одељење Опште болнице Панчево
Инфективно одељење Опште болнице у Панчеву реновирано је уз помоћ ЈУБ компаније. Окречене су просторије и офарбана је столарија чиме су побољшани услови и за запослене и за пацијенте који тамо бораве.

Прочитајте опширније

Поклони за малишане на Дечјем одељењу од другара из Бранкове школе
Ученици четвртог резреда Основне школе „Бранко Радичевић“ поклонили су књиге, играчке, сликовнице деци која се лече на Дечјем одељењу Опште болнице у Панчеву. Испред болнице их је дочекао доктор Слободан Продановић, начелник одељења који им се захвалио на поклонима, за које каже да су увек добродошли деци.

Прочитајте опширнијеОвогодишњи добитник Новембарске награде Општа болница Панчево
Град Панчево доделиће ове године Новембарску награду Општој болници Панчево, одлучио је жири за доделу Новембарске награде града Панчева.

Прочитајте опширнијеНа панчевачкој Хирургији две хитне операције
Доста посла било је у Хируршкој амбуланти Опште болнице. Највише пацијената са боловима у стомаку тражило је помоћ лекара. Урађене су и две хитне операције.

Прочитајте опширнијеЦеребрална парализа
Церебрална парализа се као термин односи на групу неуролошких поремећаја који се јављају у току трудноће или у раном детињству и трајно утичу на кретање тела и координацију мишића, држање и равнотежу.

Прочитајте опширније

Мултипла склероза
Мултипла склероза је је болест мозга и кичмене мождине, тј. централног нервног система. Код мултипле склерозе имуни систем напада заштитни мијелински омотач који прекрива влакна нерава и тиме узрокује проблеме у комуникацији између мозга и остатка тела.

Прочитајте опширније

Мождани удар(шлог)
Мождани удар (шлог) настаје услед оштећења крвних судова мозга, због чега је исхрањивање тог дела мозга кисеоником и хранљивим материјама отежано или потпуно онемогућено. После можданог удара (шлога) погођени део мозга престаје са функционисањем и долази до неуролошких испада.

Прочитајте опширније

20. октобар – Светски дан менопаузе
Светски дан менопаузе, 20. октобра, обележава се у настојању да се жене широм света охрабре гласно говорити о проблемима једног од најважнијих раздобља њиховог живота и могућим променама.

Прочитајте опширније

Тумори жучне кесе
Најчешћи малигни тумор жучне кесе је карцином. Остали тумори су изузетно ретки (лимфосаркоми, рабдомиосаркоми, фибросаркоми, меланоми, карциноиди, карциносаркоми). Карцином жучне кесе је пети по учесталости у дигестивном систему. Јавља се у пацијената одмаклог животног доба (шеста и седма деценија). Три пута је чешћи код жена него код мушкараца.

Прочитајте опширније

18. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе
Остеопороза је обољење костију које се одликује редуковањем коштане масе, до те мере да се повећава ризик за настајање фрактура (прелома) костију чак и у одсуству значајних траума. Најчешће су фрактуре на костима подлактице, на проксималном делу бутне кости као и пршљеновима кичменог стуба.

Прочитајте опширније

17. октобар – Међународни дан борбе против сиромаштва
Сваког 17.октобра од 1987. године обележава се Међународни дан борбе против сиромаштва. Циљ обележавања овог датума је ширење свести о потреби искорењавања сиромаштва у целом свету, а нарочито у земљама у развоју.

Прочитајте опширније

16. октобар – Светски дан aнестезије
Светски дан анестезије се прославља сваке године у част прве успешне диетил етарске анестезије која је примењена 16.10.1846 год. Ово спада у један од најзначајнијих догађаја у историји медицине, који се десио у операционој сали масeчусетске Опште болнице у Бостону.

Прочитајте опширније

15. октобар – Светски дан чистих руку
Овогодишња тема „Хигијена руку за све“ настоји да подигне свест о томе да сапун и вода постану доступни широм света, посебно на јавним местима, у школама и здравственим установама. Такође, позива институције и појединце да побољшају напоре у хигијени руку у одговору на КОВИД-19 који може надживети пандемију и осигурати континуирани приступ чистој води и сапуну.

Прочитајте опширније16. октобар – Светски дан хране
Организација за храну и пољопривреду (FAO) сваке године 16. октобра обележава Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом ,,Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност.'' Са фокусом на јачање прехрамбених система и смањење броја гладних у свету.

Прочитајте опширнијеПОРЕМЕЋАЈИ КОЛОРНОГ ВИДА
Поремећај колорног вида се састоји у неспособности разликовања боја. Поремећај се јавља код 1 од 8 мушкараца (8% популације) и код 1 од 200 жена (0.5%). У свету око 300 милиона особа има поремећај колорног вида у одређеном степену. Већа учесталост поремећаја колорног вида је у земљама на северу Европе.

Прочитајте опширније14. октобар – Светски дан вида
Светски дан вида се обележава сваке године како би се усмерила глобална пажња на проблеме у вези са оштећењем вида и слепилом. Он се одржава сваког другог четвртка у октобру. Овогодишњи слоган одржавања је „Нада на видику“.

Прочитајте опширнијеПоправљен ЦТ скенер
У панчевачкој Општој болници поправљен је ЦТ скенер који је био у квару двадесетак дана. За то време хитни случајеви су свакодневно превожени у београдске здравствене институције.

Прочитајте опширније

Ортопеди панчевачке и вршачке болнице обавили заједничку операцију
Захваљујући доброј сарадњи ортопеда из панчеваке и вршачке болнице, обављена је заједничка операција у Општој болници Панчево. Циљ је био да колегама из вршачке болнице наши ортопеди пренесу своја знања и обуче их да раде операције повреда и траума на најсавременији начин који се ради у Панчевачкој болници.

Прочитајте опширније10. октобар – Светски дан менталног здравља
Скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија COVID-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље.

Прочитајте опширнијеЦИРОЗА ЈЕТРЕ (Cirrhosis hepatis)
Цироза јетре се дефинише као дифузни патолошки процес на јетри са променама њене нормалне грађе. Представља тешко оштећење са присуством ожиљакаи стање праћено губитком функције које се јавља у терминалној фази хроничне болести јетре. Назив потиче од грчке речи kirros (жута или мрко жута боја) и додатка - osis (стање).

Прочитајте опширнијеАКУТНИ ПАНКРЕАТИТИС
Акутни панкреатитис је акутно запаљење гуштераче (панкреаса). Настаје ослобађањем и активацијом панкреасних ензима и њиховим продирањем у околно ткиво.

Прочитајте опширнијеКоксартроза
Коксартроза (coxarthrosis) представља хронично дегенеративно-регенеративну болест са клиничким манифестацијама најчешће у петој, шестој и седмој деценији живота. Претежно се јавља код жена.

Прочитајте опширнијеАортна стеноза
Аортна стеноза је опструкција протока крви кроз аортни залистак током контракције леве коморе срца. Може бити урођена и стечена.

Прочитајте опширнијеПрва помоћ код епилептичног напада
Под епилептичним нападом се подразумева пролазна појава симптома и знакова који настају услед ненормалне активности неурона у мозгу. Термин напад у себи садржи одреднице: пароксизмалност (наглост), изненадност (неочекиваност), транзиторност (пролазност) и краткотрајност.

Прочитајте опширније

Психологија бола
Бол је сложени доживљај у којем своју улогу имају и неурофизиолошке и емоционалне (психолошке) компоненте. Бол је субјективан доживљај који најчешће има физиолошко порекло, али може бити изазван и чисто психолошким факторима.

Прочитајте опширнијеИнфективно одељење, Опште болнице Панчево, добија централно снабдевање кисеоником
После више деценија на Инфективно оделење Опште болнице Панчево биће спроведен централни кисеоник са Дечијег оделења, захваљујући новцу који је обезбедио покрајински секретаријат за здравство. Биће оспособљено још 30 нових постеља, уколико буде потребно за нови талас корона вируса који за јесен најављују епидемиолози.

Прочитајте опширније

Корона је један вирус, оно што изазива прехладе није корона
Вирусне инфекције дисајних органа су најчешће акутне болести код деце. У првих пет година дете преболи шест до девет инфекција годишње, а око 90% акутних респираторних инфекција изазивају вируси.

Прочитајте опширније

Повреде кичменог стуба
Повреде кичменог стуба спадају у ред најтежих повреда. Са биомеханичког становишта, повреде кичменог стуба се дефинишу као промене у структури настале као резултат дејства траума или механичког преоптерећења.

Прочитајте опширније

НЕОНАТАЛНА ЖУТИЦА
Жутица – жута пребојеност коже и видљивух слузокожа последица је накупљања билирубина у кожи и слузокожи. Физиолошка жутица у деце рођене на време запажа се обично 2. до 3 дана живота, максималне вредности достиже 3-4. дана и затим опада до нормализације 5-7. дана.

Прочитајте опширније

29. септембар – Светски дан срца
Kардиоваскуларне болести (КВБ) су често резултат нагомилавања неколико узрока као што су старост, начин живота, исхрана и пушење, што на крају може довести до срчане инсуфицијенције. Стога се Светски дан срца обележава 29. септембра сваке године.

Прочитајте опширније

28. септембар – Светски дан борбе против беснила
Беснило (Rabies) је смртоносно запаљење мозга (енцефалитис), узрокован вирусом беснила. Болест карактерише психомоторни немир, страх од воде и прогресивна мишићна парализа. Када се болест јави смрт је готово неизбежна, те је од изузетног значаја и огромна одговорност пацијента да се јави лекару и лекара у спровођењу антирабичне заштите после уједа од стране бесне или на беснило сумњиве животиње.

Прочитајте опширнијеПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ-ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ
Очување здравља мајке и детета, као основни и почетни постулат за будућност, у великој мери зависи од процента деце на природној исхрани. Дојење је најприроднији дар, најздравији начин исхране новорођенчета, одојчета и малог детета до навршене друге године. Дојење и мајчино млеко унапређују здравље мајке, детета, и здравље током читавог живота.

Прочитајте опширнијеНАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА
Званични датум Светске недеље дојења обележава се од 1. до 7.августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40.недеље у години, која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 28.септембра до 4.октобра под слоганом ,,ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ-ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ“.

Прочитајте опширнијеПИРОМАНИЈА
Може бити различитог порекла. Један део пиромана је из групе ментално заосталих особа или старијих лица са развијеним процесима деменције. Други део припада психопатологији. У свим случајевима постоји ослабљена контрола импулса који често имају карактер освете, а понекад пироманија произилази и из сексуалне фрустрације.

Прочитајте опширније

ЦИКЛОТИМИЈА
Ради се о нестабилности расположења које траје један дужи временски период и укључује бројне периоде благе депресије и благе хипоманије. Обично се развија у раном одраслом добу и може се развити у хронични поремећај иако периоди „нормалног" расположења могу потрајати и месецима.

Прочитајте опширније

ДИСТИМИЈА
Дистимија буквално значи „лоше расположење" и добро објашањава субјективне и објективне знаке болести. Главни симптом је депресивно расположење које се карактерише тугом, нелагодношћу, нерасположењем и губитком интересовања за уобичајене активности уз самопотцењивање, потешкоће у доношењу одлука и осећај безнадежности.

Прочитајте опширније

МАНИЈА
Рана фаза (хипоманија) обично почиње појачаним осећајем задовољства, самопоуздања, друштвености, креативности и енергије. У овој фази људи су врло продуктивни на послу, креативни, социјално привлачни и забавни за друштво.

Прочитајте опширније

СОЦИЈАЛНА ФОБИЈА
Социјалне фобије су поремећаји који се карактеришу ирационалним страхом од људи и социјалних ситуација. Заправо, особе с овим поремећајем се плаше свих ситуација у којима их други могу гледати и увредити.

Прочитајте опширније

КЛЕПТОМАНИЈА
Клептоманија се не догађа из „сиромаштва", него се обично догађа код добростојећих људи, који немају задовољену потребу за узбуђењем на адекватан начин. Разлози за тај поремећај могу бити неодговарајући однос према родитељима, недостатак топлине у детињству покривеним материјалним, дететова чежња за некаквим похвалама од стране ауторитета, губитак поверења у себе, сексуално незадовољство.

Прочитајте опширније

АЛКОХОЛИЗАМ
Алкохолизам је хронична болест која укључује не само физичке, него и психосоцијалне проблеме пацијента, његове породице и околине. Алкохолизам спада у групу болести зависности.

Прочитајте опширније

Нови апарати у Очној болници у Панчеву
Очна болница у Панчеву ускоро ће добити нови апарат за оптичку кохерентну томографију. Овај апарат ће олакшати посао лекарима, а Панчевцима омогућити бржу и квалитетнију дијагностику.

Прочитајте опширнијеУ Онколошкој амбуланти Опште болнице Панчево од јануара код 71 пацијенткиње регистрован рак дојке
Прошле године у Онколошкој амбуланти Опште болнице код 132 жене је откривен је карцином дојке.Ове године од јанура регистрована 71 пацијенткиња са овом дијагнозом. Нажалост старосна граница код жена се помера тако да млађе жене све чешће се суочавају са овом дијагнозом.

Прочитајте опширнијеВртоглавица
Вртоглавица (вертиго) се дефинише као илузија ротационих покрета, било предмета из околног простора или сопственог тела у простору. Поред вртоглавице, највећи број пацијената се жали на симптомекао што су омаглица, љуљање, нестабилност, поремећај вида и ,,мутноћа у глави”.

Прочитајте опширнијеДонација панчевачкој Ортопедији – савремен апарат вредан 5,5 милиона
Одељење ортопедије Опште болнице Панчево добило је јединствен апарат који ће им олакшати рад. Апарат је донација Владе АП Војводина, а вредност донације је више од пет милиона динара.

Прочитајте опширнијеУчестале саобраћајне незгоде „пуне“ панчевачку ортопедију
На Одељењу ортопедије Опште болнице Панчево повећан је број повреда и операција. Најчешће су повреде задобијене у саобраћајним несрећама и приликом пољопривредних радова.

Прочитајте опширнијеУ Општу болницу Панчево стигла и два нова колоноскопа
Захваљујући новцу који је обезбеђен из Покрајинског секретаријата за здравство, преко 15 милиона динара за набавку медицинске опреме (уређај за оптичку кохерентну томографију ОЦТ, колоноскоп са пумпом за испирање, два дефибрилатора, електрични моторни систем за ортопедску операциону салу са додацима за артопластику и трауму малих и великих костију), поново је обновљена неопходна опрема за панчевачку болницу. Лекари већ обављају прегледе на новим апаратима, који пружају бољу дијагностику али ће омогућити и пријем већег броја пацијента.

Прочитајте опширније26. септембар – Светски дан контрацепције
Светски дан контрацепције се обележава сваке године, 26. септембра, почевши од 2007. године. Кампања је покренута на глобалном нивоу, са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања. Младима је неопходно омогућити што адекватнији приступ информацијама о сексуалном и репродуктивном здрављу.

Прочитајте опширније21. септембар – Светски дан борбе против Алцхајмеровe болести
Алцхајмерова деменција (болест) дефинисана је као клиничко-патолошки ентитет који почиње поремећајима пажње, а праћен је развојем прогресивне деменције у следећих неколико година.

Прочитајте опширнијеМУЦАЊЕ
Муцање је један од највећих проблема у фонијатријској рехабилитацији. Обично настаје после 3. године, при поласку у школу или ређе у пубертету. Много се чешће јавља у мушке деце.

Прочитајте опширније

ПРОЛАЗНИ СИНОВИТИС КОД ДЕЦЕ
Пролазни синовитис (токсични синовитис, иритабилни кук) је излив у зглобу кука непознатог узрока, који пролази без терапије и не оставља последице. То је најчешћи узрок болова у куку у педијатрији. Јавља се код 2 - 3% деце узраста од 3 - 10 година. Много је чешћи код дечака, 3 - 4 пута, него код девојчица.

Прочитајте опширније

ТАРНЕРОВ СИНДРОМ
Овај синдром настаје као последица урођене агенезије јајника. Обољење је доста ретко и јавља се - један случај на 3000 рођених девојчица.

Прочитајте опширније

ФЕБРИЛНЕ КОНВУЛЗИЈЕ КОД ДЕЦЕ
Фебрилне конвулзије (ФК) настају при повишеној темеператури, у току инфекција које примарно не захватају централни нервни систем (ЦНС). Јављају се у узрасту од 3. месеца до 5 година.

Прочитајте опширније

ДИСФАЗИЈА КОД ДЕЦЕ
Дисфазија је поремећај говора и језика у коме је разумевање говора и говорно језичка развијеност детета испод његовог менталног и хронолошког узраста.

Прочитајте опширнијеБрига о менталном здрављу у доба короне
Коронавирус је тренутно вероватно најучесталија реч, како у медијском простору, тако и у нашим свакодневним разговорима, и то у целом свету. Та реч – “коронавирус” тиче се свих нас, плаши нас, може да наруши наше здравље и здравље наших ближњих, обавезује нас на бригу о себи, бригу о другима и заједници, приморава нас да променимо животне навике, иако то нисмо нити желели нити планирали.

Прочитајте опширније13. септембар-Светски дан сепсе
Сепса настаје када одговор тела на инфекцију повреди сопствена ткива и органе. То може довести до шока, отказивања више органа и смрти - нарочито ако се не препозна рано и одмах се лечи. Сепса је последњи заједнички пут до смрти од већине заразних болести широм света.

Прочитајте опширније11. септембар – Светски дан прве помоћи
Светски дан прве помоћи се одржава од 2000.године сваке друге суботе у септембру. Организују га Црвени крст и Црвени полумесец да би се подигла свест о томе да прва помоћ може спасити живот људи.

Прочитајте опширније10. септембар – Светски дан превенције самоубистава
Прeвeнциjа самoубиства и даљe oстаje свeприсутни изазoв. Свакe гoдинe, самoубиствo je мeђу 20 вoдeћих узрoка смрти у свeту мeђу људима свих узрасних дoби. Одгoвoрнo je за прeкo 800.000 смртних случаjeва, штo je eквивалeнтнo jeднoм самoубиству сваких 40 сeкунди.

Прочитајте опширнијеКако спречити преношење вируса код деце?
Почетак школске године у току пандемије корона вирусом је условио додатну хигијену.

Прочитајте опширнијеНови колоноскоп за Општу болницу Панчево
Општа болница Панчево наставља са набавкама нове опреме у циљу побољшања услова за рад и подизања нивоа квалитета пружања здравствене заштите. Нов колоноскоп са пумпом за додатно испирање јуче је стигао у болницу захваљујући средствима која је издвојила Покрајинска влада односно Покрајински секретаријат за здравство.

Прочитајте опширнијеТРОМБОЦИТОПАТИЈЕ
Тромбоцитопатије обухватају групу обољења код којих је поремећена функција тромбоцита. Функционално инсуфицијентни тромбоцити су узрок склоности ка крварењу и поред нормалног броја тромбоцита.

Прочитајте опширније

ТРОМБОЦИТОЗЕ
Тромбоцитозама називамо стања са повећаним бројем тромбоцита (преко 400*109/Л). Тромбоцитозе могу бити примарне и секундарне.

Прочитајте опширније

ЛЕУКОЦИТИ - БЕЛА КРВНА ЗРНЦА
Бела крвна зрнца или леукоцити су крвне ћелије. Њихова улога је вишеструка. Начешће се наводи имунолошка, тј. улога у одбрани од болести. Наиме, главни задатак леукоцита је одбрана организма од страних, опасних нападача. То су првенствено микроорганизми, али и многе отровне ствари.

Прочитајте опширније

ЕРИТРОЦИТИ - ЦРВЕНА КРВНА ЗРНЦА
Црвена крвна зрнца (еритроцити) су најбројнија врста ћелија у организму. Њихова основна улога је да транспортују кисеоник од плућа до ткива и угљен-диоксид у обрнутом смеру.

Прочитајте опширније

ДИВЕРТИКУЛУМ ЖЕЛУЦА
Дивертикулум желуца јесте слепо, кесасто избочење свих или појединих слојева зида желуца од лумена пут споља. Дивертикулуми су ретко локализовани у желуцу. Чешћи су у особа старијих од 40 година

Прочитајте опширније

АКУТНА МАСНА ПРОМЕНА ЈЕТРЕ У ТРУДНОЋИ
Акутна масна промена јетре у трудноћи је акутно настала масна дистрофија јетре која по клиничкој слици и прогнози болести личи на фулминантни хепатитис.

Прочитајте опширније

Фимоза
Сужење препуцијума (фимоза) може да ремети елиминацију урина тако да се од урина заосталог приликом мокрења препуцијум надувава. Крајња компликација фимозе као опструктивног фактора може бити чак и хидронефроза.

Прочитајте опширнијеБолна хематурија (присуство крви у урину)
Болна хематурија је евидентна код великог броја уролошких обољења. Она може да прати реналну колику (камен, елиминација коагулума или некротичних ткивних партикула код тумора или одваљених папила).

Прочитајте опширнијеПрва помоћ код ампутацијских повреда
Ампутацијским повредама називамо оне код којих долази до одвајања дела тела. Откинути или одсечени део тела могуће је понекад поново спојити (реплантација). Успех реплантације зависи од поступака прве помоћи.

Прочитајте опширнијеХајмлихов маневар
Хајмлихов маневар се спроводи код особа с наглим и потпуним зачепљењем дисајног пута (не може дисати, не може говорити, не може кашљати). Особа која кашље или говори нема зачепљен дисајни пут.

Прочитајте опширнијеУскоро нова опрема за Општу болницу Панчево
После 25 година, у панчевачку болницу стигло је 120 нових кревета, међу којима 40 електричних са антидекубит душецима. Ускоро стиже нова опрема за Очну болницу, Ортопедију, док је Интерном одељењу купљен и нови колоноскоп.

Прочитајте опширнијеПРОБЛЕМИ СА МОКРЕЊЕМ
Бол при мокрењу, често мокрење или заостајање мокраће (неспособност да се потпуно испразни бешика) најчешћи су проблеми ове врсте. Невољно истицање мокраће такође је важан здравствени проблем код жена који изразито смањује квалитет живота.

Прочитајте опширније

СТОМАЧНИ ВИРУС
Лето је време када се због високе температуре намернице брже кваре, а бактерије брже размножавају. Услед недовољног одржавања хигијене могу се јавити различити стомачни проблеми.

Прочитајте опширније

Артеријска хипертензија (повишен крвни притисак)
Артеријска хипертензија (повишен крвни притисак) је, по дефиницији Светске здравствене организације, стање у коме је систолни (горњи) притисак повишен преко 140 ммХг, а дијастолни (доњи) преко 90ммХг. Ова дефиниција се односи на све особе које су старије од 18 година.

Прочитајте опширније

Низак крвни притисак (ХИПОТЕНЗИЈА)
Низак крвни притисак се дефинише као вредност крвног притиска која је нижа од нормално очекиване за поједину особу у одређеним условима и релативан је појам. Вредности крвног притиска разликују се зависно од активности, година старости, лекова и здравственог стања.

Прочитајте опширније

ХЕМАТУРИЈА
Здрава одрасла особа излучи 500.000 до 2.000 000 еритроцита за 24 часа што предтавља мање од три еритроцита у ресуспендованом урину по пољу великог увећања микроскопа.

Прочитајте опширнијеШта је Баретов једњак?
Баретов једњак представља поремећај слузокоже доњег дела једњака у смислу присуства гастроезофагеалне рефлуксне болести (горушица, или враћање киселине из желуца у једњак) и присуства улцерација (гризлица, или чирева).

Прочитајте опширнијеШта је анална фисура?
Анална фисура представља пукотину која се јавља на завршном делу аналног канала. Може захватити само епител, али и читаву дебљину зида аналног канала.

Прочитајте опширнијеШта је аноректални апсцес?
Аноректални апсцес је локализовано гнојно запаљење аналног предела. Најчешће се јавља спорадично, али постоје неке болести стања код којих се јавља нешто чешће, као што су шећерна болест, Кронова болест, употреба кортикостероида, туберкулоза...

Прочитајте опширнијеШта је амброзија и како се испољава алергија на амброзију?
Сваке године, крајем августа и почетком септембра почиње да цвета амброзија која представља једногодишњи коров који нараста до 1м и има јајасте листове.

Прочитајте опширнијеФактори ризика за меланом
Меланом представља облик рака коже. Неки људи имају већи од просечног ризика да неки младеж постане канцерогена лезија и развој у меланом.

Прочитајте опширније

Одељење ОРЛ панчевачке болнице није више у Ковид систему
Од данас ОРЛ одељење није више у Ковид систему панчевачке болнице.

Прочитајте опширнијеУ Панчеву већи број отпуста него пријема
Опада број оболелих од ковида 19 у Јужнообанатском округу. У Ковид болници у Панчеву већи број пацијента који се отпуштају из болнице на кућно лечење него пријема.

Прочитајте опширнијеХиперсензитивни (алергијски) васкулитис
То је хетерогена група васкулитисних синдрома који су удружени са реакцијом преосетљивости после излагања неком антигену: инфективни агенс (бактерија, вирус, паразит), лек (пеницилин, сулфонамиди, антиреуматици) сопствени антигени (ДНА, имуноглобулини, туморски антигени). Захваћени су углавном мали крвни судови коже, а остале локализације (зглобови, бубрези, ГИТ) су блаже у односу на друге системске васкулитисе.

Прочитајте опширнијеЕпиглотитис (запаљење епиглотиса)
Епиглотитис је акутна инфекција која захвата супраглотични део ларинкса и може да доведе до асфиксије и потенцијалне смрти детета.

Прочитајте опширнијеДечије одељење богатије за медицинску опрему
'У оваквом тренутку када се цео свет и наша земља налази у борби са корона вирусом, треба посебно истаћи захвалност онима који нису заборавили да могу да пруже помоћ нашим болесницима, а посебно оним најмлађим.

Прочитајте опширније

Алергије на сунце
Са првим излагањем сунцу на нашој кожи често се појављују алергијске реакције. Црвенило, свраб, осип, мехурићи или болни чворићи на кожи врло су непријатни, а јављају се неколико минута до неколико дана од првог излагања коже сунцу.

Прочитајте опширније

ПОЛНЕ БОЛЕСТИ У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА
У летњим месецима веома су честе инфекције гениталних органа. Главни разлози су купање у базену, дуги боравак у хладној води, чешћи и слободнији сексуални односи без заштите, прекомерно сунчање, неспавање, лошија хигијена и неправилна исхрана. Ако се појави било који од симптома који су карактеристични за вагиналне инфекције - појачан секрет, пецкање, црвенило, свраб, ојед бутина или често мокрење потребно је обратити се лекару јер је вероватно дошло до упале спољашњих гениталих органа.

Прочитајте опширније

12. август – Међународни дан младих
Међународи дан младих се одржава сваке године 12.августа, почевши од 2000.године. Овогодишња тема је „Укључивање младих у глобалне акције“. Неопходно је омогућити младима да учествују у активностима од значаја на локалном, националном и глобалном нивоу, што би обогатило процесе и институције.

Прочитајте опширнијеАбнормално крварење код жена
Акутна менорагија или метрорагија код адолесценткиње нејчешће је послеђица ановулације, која је у току првих пет година после менархе физиолошка појава. У око 10 до 15% случајева јевенилних крварења узрок могу бити коагулопатија и болести јетре или бубрега. Али, са друге стране, препорука је да се код сваке адолесценткиње са абнормалним крварењем уради хормонски тест на трудноћу, с обзиром да су последице значајне уколико се трудноћа превиди.

Прочитајте опширнијеХочкинова болест (Morbus Hodgkin)
Хочкинова болест представља неоплазму лимфног ткива која се најчешће испољава лимфаденопатијом са или без захватања слезине и других органа. Иако учесталост варира од земље до земље код особа беле расе је нешто већа, jавља се чешће код мушкараца, млађих особа старости између 15. до 34. године као и после 50. године живота.

Прочитајте опширнијеСТРАХ ОД БОЛЕСТИ – ХИПОХОНДРИЈА
Хипохондрија је психички поремећај који се испољава у непрестаној усредсређености особе на своје физичко здравље, без објективне заснованости. Преокупираност болешћу стално постоји упркос разуверавању да болест није присутна и одговарајућим прегледима и испитивањима која искључују постојање те болести.

Прочитајте опширнијеДојење и KОВИД 19
Вирус КОВИД 19 до данас није нађен у млеку ниједне мајке са суспектним или потврђеним KОВИД-ом 19. Из тог разлога, чини се да није вероватно да се КОВИД 19 преноси преко млека мајке са потврђеним или суспектним КОВИД-ом 19.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево богатија за 120 нових болничких кревета
Општа болница Панчево наставља са занављањем медицинске опреме. Сада се можемо похвалити са чак 120 нових болничких кревета, изузетно модерног дизајна и, што је још битније, најсавременијих технолошких решења.

Прочитајте опширнијеДОЈЕЊЕ
Искључиво дојење обезбеђује правилан раст и развој одојчета.

Прочитајте опширнијеСветска недеља дојења, 1–7. август 2020. године
Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године.

Прочитајте опширнијеХероји нашег доба – борци против епидемије вируса Kовид-19
Сви који се боре против корона вируса су хероји нашег доба. Струка апелује на све да буду јединствени и да се управо тим људима који су од почетка кризе на првој линији фронта борбе са вирусом да подршка да издрже и помогну свима

Прочитајте опширније

30 тона воћа за медицинаре у свим ковид болницама у Србији
Неле Карајлић, наша музичка легенда и запослени компаније „Mozzart" здравственим радницима у панчевачкој болници уручили су витаминске пакете

Прочитајте опширније

У Панчеву још 7 позитивних, 33 у Јужнобанатском округу
Из Завода за јавно здравље Панчева оцењују да епидемиолошка ситуација у нашем граду и у Јужнобанатском округу одговара епидемиолошкој ситуацији у свету и Републици Србији, са тенденцијом стагнације тренда даљег пораста и несигурног интензитета даље активности вируса.

Прочитајте опширнијеРеспираторни дистрес синдром (РДС)
Респираторни дистрес синдром (РДС) је акутна примарна болест плућа новорођенчета узрокована недостатком сурфактаната. Примарни недостатак сурфактаната као последица незрелости ензимских система који учествују у његовој синтези.

Прочитајте опширнијеИмунизација и календар имунизације
Имунизација је ефикасна мера спречавања болести, компликација болести и смрти од одређених заразних болести. Имунизација може бити активна и пасивна.

Прочитајте опширнијеФебрилне конвулзије
Фебрилне конвулзије су напади губитка свести настали при повишеној температури у току акутних инфекција које примарно не захватају централни нервни систем.

Прочитајте опширније28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса
Светски дан хепатитиса одржава се сваке године 28.јулa. Тренутно у свету са хепатитисом живи 290 милиона људи. Aктуелни слоган ,,Пронађимо милионе неоткривних“ указује на један од највећих проблема везаних за хепетитис-поред познатих бројки оболелих, постоје милиони људи у свету који су заражени, а да немају знакове инфекције. Милиони људи код којих болест напредује тихо, подмукло и који при том могу несвесно да преносе инфекцију даље.

Прочитајте опширнијеБК вирусна нефропатија као значајан узрок губитка пресађеног бубрега
Трансплантација бубрега је најоптималнији облик лечења код завршног стадијума хроничне бубрежне слабости. Примена потентних имуносупресивних лекова након трансплантације смањила је инциденцу акутног одбацивања бубрежног трансплантата на мање од 10%, али је довела до пораста тзв. опортунистичких инфекција. Полиома вирусна нефропатија узрокована БК вирусом (БК вирусна нефропатија - БКВАН) као инфективна

Прочитајте опширнијеХИПЕРБИЛИРУБИНЕМИЈА-ЖУТИЦА
Новорођеначка жутица или неонатална жутица једно је од најчешћих стања код новорођених беба, које се манифестује жутом бојом коже и беоњача и узрокована је повећаним нивоом билирубина у циркулацији-стање познато као хипербилирубинемија. За већину беба, рана жутица је безопасна мада понекад, неке бебе могу имати веома висок ниво билирубина, који може бити штетан ако се правовремено не лечи.

Прочитајте опширнијеКондиломи
Кондиломи су болест који узоркује ХПВ вирус, тј. Хумани папилома вирус. ХПВ вирус је узрочник рака грлића материце код жене и одмах по откривању вируса треба почети лечење.

Прочитајте опширнијеПостпорођајна депресија
Рођење детета је један од најважнијих тренутака у животу сваке жене. Бити мајка представља највећу радост, али такође и највећи изазов. Након порођаја жене су осетљиве и доживљавају различите физичке и емоционалне симптоме.

Прочитајте опширнијеУ Општој болници Панчево тренутно се лечи 108 пацијената, док се њих 12 налази, под сталном контролом и континуираним мониторингом, у Јединци интензиве неге
У Општој болници Панчево се од почетка месеца тестира од 60 до 100 људи из читавог Јужног Баната и од тога 7 до 15 њих је увек и позитивно, трећина је из Панчева. Какву je ситуацијa у нашем граду и да ли је нестабилна рекао нам је др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

Прочитајте опширнијеПреглед коже
Лекар, дерматолог, обавља дерматолошки преглед, који обухвата преглед коже и слузокожа целог тела, ноктију и косе. Преглед је безболан, обавља се голим оком или неким од апарата, најчешће дермоскопом који функционише као лупа са увеличавајућим стаклом и лампом.

Прочитајте опширнијеПовезаност шећерне болести са болестима срца и крвних судова
Болести срца и крвних судова су узрок 60 процената свих смртних случајева особа са шећерном болешћу. Ризик од настанка болести срца и крвних судова је од два до три пута већи код особа са типом 1 или типом 2 шећерне болести и тај ризик расте са повишеним нивоом вредности шећера у крви, а прогноза код особа са шећерном болешћу је лошија. У свету учесталост дијабетеса код одраслих особа износи 10%, док у нашој земљи учесталост дијабетеса код одраслог становништва износи готово 8%.

Прочитајте опширнијеКоксартроза - артроза кука
Коксартроза представља артрозу кука. То је дегенеративна промена зглобне хрскавице, која узрокује промене и на осталим деловима, а пре или после се карактерише болом и оштећеном функцијом зглоба.

Прочитајте опширнијеАпгар тест
Апгар тест је тест оцене виталности новорођенчета. Установила га је Вирџинија Апгар 1952. Ово је веома једноставан тест који мери основне параметре код новорођенчета оценом од 0 до 2 које се потом сабирају и дају вредности рангиране од 0 до 10.

Прочитајте опширнијеПурпура Хенох - Шенлајн (Henoch/Schonlein purpura)
Ова системска болест карактерише се пурпуром (која може бити бити блага и проћи неопажено), артритисом, болом у трбуху, крвавом дијарејом и нефритисом. Примарно се јавља код деце.

Прочитајте опширнијеТромбофилија
Према дефиницији, тромбофилија не представља болест, већ скуп различитих наследних (урођених) или ненаследних коагулацијских поремећаја повезаних са склоношћу ка тромбози.Прекомерно згрушавање крви и последично зачепљење крвних судова погађа и артерије и вене.

Прочитајте опширнијеПопречни и коси положај плода
Попречни положај плода подразумева када се уздужна осовина труднице и уздужна осовина плода налазе под правим или приближно правим углом. Другачије речено кичма фетуса са кичмом мајке заклапа угао од око 90 степени.

Прочитајте опширнијеСудско медицински проблеми у гинекологији
Најчешћи проблеми који се срећу у овој грани медицине су полни односи, утврђивање диференцијација пола, полне и оплодне способности, трудноћа, порођај, побачај, пуерперијум.

Прочитајте опширније96 пацијената у Ковид болници у Панчеву
У Панчеву је ситација стабилна, људи се опорављају, нисмо имали смртних исхода у последњих пар дана. Јесте 6 људи у интензивној нези али не изискују интубацију, надамо се да ће тако остати и да ће се опорављени и излечени вратити својим кућама“, рекао је др Слобдан Овука, директор Опште болнице Панчево

Прочитајте опширнијеЗапаљенске болести у очној дупљи изазване бактеријским инфекцијама
Запаљенска обољења орбите (очне дупље) се, према узроку настанка, могу поделити на: запаљенске болести изазване инфективним агенсима и запаљенсе болести изазване непознатим агенсом.

Прочитајте опширније

Кратковидост (Myopia)
Кратковидост (myopia) представља рефракциону аномалију, тј. стање поремећаја вида где особа може јасно да види ближе посматране предмете, док су јој удаљенији предмети замагљени.

Прочитајте опширније

11. јул – Светски дан становништва
Светски дан становништва, 11. јул, установљен је 1987. године када је светска популација достигла пет милијарди становника, како би се скренула пажња на актуелна питања и потребе људи. Данас нас има преко седам и по милијарди и тај број све брже расте. У Србији нас, с друге стране, има све мање с тенденцијом даљег опадања броја становника и даљег раста просечне старости.

Прочитајте опширније

Неонатални скрининг- оштећења слуха
Неопходно је открити губитак слуха до трећег месеца живота, до шестог комплетирати дијагностику и започети рехабилитацију, што резултира благовременом правилном развоју говора и социјализације деце.

Прочитајте опширније

Алергијске реакције на убод инсекта
Алергијске реакције на убод инсекта представљају значајан медицински проблем, поготово што могу резултовати и смртним исходом.

Прочитајте опширније

Функционишемо нормално под појачаним обимом рада
Општа болница Панчево фукнционише нормално, под појачаним обимом рада. Поред Ковид болнице и хоспитализованих 102 пацијената, од којих је 20 посто пацијената из Јужног Баната, а остатак из општина целе Републике Србије, у Општој болници Панчево лечи се још око 300 пацијената који су редовно збринути по импликацији болести.

Прочитајте опширније

Ручно одлубљивање и одстрањивање постељице
Ручно одлубљивање и одстрањивање постељице се врши ако постељица није спонтано порођена, ни након 30 минута од рођања детета, код јаких крварења, и уколико на материци постоје ожиљци од претходних операција.

Прочитајте опширнијеПравни аспекти прекида трудноће
Слободни, добровољни прекид трудноће на захтев труднице врши се до десете недеље гестације, а обавља га лекар, гинеколог акушер.

Прочитајте опширнијеБРОНХИЈАЛНА АСТМА (Asthma bronchiale)
Бронхијална астма је хронично инфламаторно обољење дисајних путева. Карактерише се понављајућим епизодама визинга, отежаног дисања и кашља, нарочито током ноћи и раног јутра. Опструкција дисајних путева је реверзибилна и повлачи се спонтано или након терапије. Основни узрок за настанак астме није познат, али је познато да болест настаје као интеракција фактора од стране домаћина и фактора околине.

Прочитајте опширнијеНОВООТКРИВЕНА ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА БУБРЕГА
Закључак о појави бубрежне инсуфицијенције је кључан у одређивању одговарајућег терапеутског приступа. Акутна бубрежна инсуфицијенција је потенцијално реверзибилна и стога се мора учинити додатни напор , за откривање постојећег фактора који покреће лезију која захвата и бубрег.

Прочитајте опширнијеДР ОВУКА: Панчево је град будућности
Према речима директора Болнице др Слободана Овуке, много се радило у претходном периоду на подизању квалитета здравственог система, живота, чак и сада у овим тешким околностима с обзиром да смо, како каже, од пре 5 дана понову у ланцу Ковид болница.

Прочитајте опширнијеЕпидемиолошка ситуација у Јужном Банату стабилна, Општа болница Панчево поново у Ковид систему
Директор Опште болнице Панчево др Слободан Овука, после састанка са представницима Кризног штаба и министром здравља др Златибором Лончаром изјављује да је ситуација у јужнобанатском региону стабилна. Са друге стране, део Опште Болнице Панчево поново је у Ковид систему

Прочитајте опширнијеКако препознати и спречити сунчаницу и топлотни удар?
Напокон смо у срцу најтоплије сезоне, али осим позитивних утицаја с њом неретко долазе и негативни као што су прве сунчанице или сунчане опекотине.Сунце, које сви толико волимо има многе предности. Ипак, познато је да није пожељно дуготрајно излагање сунчевим зрацима. Овај драгоцени извор витамина Д препоручљиво је узимати у малим дозама.

Прочитајте опширнијеЖивот са дијабетесом
Дијабетес или шећерна болест је најчеће обољење метаболизма које погоршава квалитет и дужину живота пацијента. Главни узрочник је релативни или апсолутни недостатак инсулина. Изазива поремећај метаболизма угљених хидрата, али утиче и на метаболизам масти протеина.

Прочитајте опширнијеДечије одељење богатије за 24-часовни холтер ЕКГ апарат
24-часовни холтер ЕКГ апарат један је од најважнијих дијагностичких уређаја у кардиологији. Овај апарат омогућава нашем педијатријском кардиологу да током 24 часа види сваку промену у срчаном ритму, које срце детета прикаже разним активностима или ситуацијама кроз дан.

Прочитајте опширнијеНајчешће последице дијабетеса
Дијабетес је хронична болест од које обољевају људи свих животих доба, независно од пола. Сигурно је једна од најчешћих ендокринолошких болести савременог начина живљења. Развој дијабетеса је праћен стварањем неповратних промена на органима болесника. Најчешће су захваћени васкуларни и нервни систем, бубрези, као и ретина.

Прочитајте опширнијеИнфекције рубова капака - „Blefaritis"
Блефаритис представља хронично запаљење рубова капака и једно је од најчешћих обољења у офталмолошкој пракси. По последњим анкетама америчких офталмолога сматра се да између 37 и 47% свих офталмолошких пацијената има неку форму блефаритиса.

Прочитајте опширнијеТерапијски приступ у лечењу дијабетичке ретинопатије
Дијабетичка ретинопатија представља компликацију дијабетеса на очима. Она је главни узрок губитка видне функције у групи радно способног становништва.

Прочитајте опширнијеКОНТРАСТНА НЕФРОПАТИЈА
Контрастна нефропатија (КН) честа је компликација контрастних процедура. Генерално, око 5- 15 % пацијената којима се спроводи коронарна ангиографија развије ову компликацију, при чему је учесталост код пацијената који имају нормалну јачину гломерулске филтрације (ЈГФ) <3%, код оних који имају прегзистенцијалну хроничну бубрежну инсуфицијенцију (ХБИ) до 40%, док се код пацијената који имају мултипле ризике за настанак исте креће и до 90% .

Прочитајте опширнијеХРОНИЧНА ОПСТРУКТИВНА БОЛЕСТ ПЛУЋА
Хронична опструктивна болест плућа је болест која се карактерише ограничењем протока ваздуха које није потпуно реверзибилно. Ограничење протока ваздуха обично је прогресивно и удружено са поремећеним запаљенским одговором плућа на штетне честице и гасове.

Прочитајте опширнијеПЛЕУРАЛНИ ИЗЛИВ
Плеурални излив је накупљање течности у плеуралном простору у количини већој од нормалне (25мл). Представља знакове обољења плеуре, плућа, суседних и удаљених органа као и општих поремећаја у организму.

Прочитајте опширнијеНОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ЗА ОПШТУ БОЛНИЦУ ПАНЧЕВО
Општа болница Панчево наставља са континуираним занављањем медицинске опреме. Након спроведеног Јавног конкурса за финансирање, односно суфинансирање изградње, одржавања и опремања здравствених установа у 2020. години, Покрајински секретаријат за здравство доделио је Општој болници Панчево средства за набавку нове медицинске опреме у укупном износу од 15.876,743,44 динара.

Прочитајте опширније

26. јун – Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дроге
У Србији се сваке године на овај дан обележава Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога организовањем различитих активности као што су предавања, трибине, дистрибуција промотивног материјала за становништво и сл. У активности су укључене школе, полиција, здравствене установе, медији, удружења грађана.

Прочитајте опширнијеОпструкција мокраћних путева
Опструкција мокраћних путева представља сметње слободном протоку урина на путу од дисталног дела нефрона до спољашњег дела уретре. Разликујемо потпуне и делимичне опструкције, као и унилатералне и билатералне.

Прочитајте опширнијеМенопауза и климактеријум
Постепено опадање лучења хормона, гашење менструације и репродуктивне функције се означава као физиолошка менопауза. Најчешће настаје између 46. и 52. године живота.

Прочитајте опширнијеШта је то стома?
Стома је хируршки направљена комуникација између унутрашњих органа и спољашње средине преко трбушног зида. У зависности од органа, постоје различите врсте стома.

Прочитајте опширнијеШта је чмичак (хордеолум)?
Чмичак, латински хордеолум, је акутна и локализована гнојна упала фоликула трепавица, или лојних жлезда очног капка.

Прочитајте опширнијеШта је далтонизам (слепило за боје)?
Здраве особе разликују око 2000 боја, а особе које болују од далтонизма знатно мање. Код мушкараца је поремећај 16 пута учесталији него код жена што се објашњава полним начином наслеђивања.

Прочитајте опширнијеЕфикасан третман бола у грлу
Већина акутних инфекција горњег респираторног тракта које су најчешће изазване вирусом инфлуенце или аденовирусима почињу као инфекције ждрела и тонзила.

Прочитајте опширнијеОбавештење
Поводом нетачних и злонамерних информација које се шире друштвеним мрежама обавештавамо јавност да је дана 10.06.2020. године у поподневним сатима услед јаког невремена које је захватило територију Панчева и енормне количине кише која је пала и коју одводни олуци, због саме количине падавина, али и због делимичног запушења које је створило нането лишће, нису могли да прихвате, дошло до продирања кише у једном делу интернистичког блока Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви
У целом свету се 14. јуна оболежава Светски дан давалаца крви са циљем да се усмери пажња ка потребама за крвљу и крвним продуктима, али и захвали даваоцима крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв и на тај начин спашавају хиљаде живота сваког дана. Обележава се на дан рођења аустријског биолога Карла Ландштајнера (1868-1943) који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Прочитајте опширнијеЗначај добровољног давања крви
Мимо свих слогана и апела које изговарамо да нам пробуде свест о значају донирања крви, најгласније говоре ситуације које нам кроз живот говоре о битности овог чина. Многи међу нама били су у ситуацији, имају или познају неког коме је у датом тренутку била неопходна трансфузија крви, била она потребна услед губитка крви током операције, услед повреде или болести.

Прочитајте опширнијеСтафилококна пнеумонија (запаљење плућа)
Стафилококну пнеумонију (запаљење плућа) изазива пиогени стафилокок (Staphylococcus pyogenes). Болест је чешћа код мале деце, особа у сенијуму, особа које дуго леже непокретне у болничким условима, код имуносупримираних, оболелих од цистичне фиброзе, хроничних грануломатозних обољења, у току сепсе, код интравенозних зависника од дроге итд.

Прочитајте опширнијеОбнова свих одељења Болнице
Општа болница у Панчеву у рекордном року биће у потпуности реконструисана. Прошле године је отворено ново Интернистичко одељење у чију реконструкцију и опремање је уложено 668 милиона динара. Како би комплетна болница била нова, преостаје да се уреде и преостале зграде у болничком кругу.

Прочитајте опширнијеКАВАСАКИ СИНДРОМ
Кавасаки синдром је дифузни васкулитис непознате етиологије. Клиничке и епидемиолошке карактеристике највише упућују на инфективну етиологију болести, али није исклјучена ни могућност аутоимуне болести покренуте неком инфекцијом.

Прочитајте опширније9. јун – Дан борбе против акутног можданог удара
Мождани удар представља један од главних узрока смртности у свету, као и инвалидитета, заједно са кардиоваскуларним обољењима и туморима. 2011. године око 11% укупне смртности у свету чиниле су особе са можданим ударом. Једна трећина оболелих умире, једна трећина често има тешке последице и онеспособљеност за свакодневни живот, док се само једна трећина потпуно опорави.

Прочитајте опширнијеОжиљци
Кожа, као најфинија тканина обмотава организам и штити га од спољних утицаја. Било која врста трауме - повреда, опекотина, операција може да оштети кожу и изазове формирање неестетског ожиљка.

Прочитајте опширнијеСуво око
Суво око је најчешћи синдром у офталмологији. По дефиницији,то је синдром или стање које настаје увек када квантитет или квалитет сузног филма не обезбеђује нормално влажење и функционисање површине ока.

Прочитајте опширнијеКако оборити температуру код детета?
Потребно је да назначимо да се код лекара иде одмах, без чекања, када се код детета појаве фебрилне конвулзије, односно фрас. Дете је без свести, обично укоченог (фиксираног) погледа, згрчено је или се наизменично тресе и опушта (конвулзије), а неретко се може видети и пена на устима. Тада треба што пре одвести дете лекару или позвати хитну помоћ.

Прочитајте опширнијеШта све открива магнетна резонанца?
Магнетна резонанца (МР) незамењива је у дијагностици болести и повреда мозга, кичменог стуба, крвних судова главе и врата и кичмене мождине. Открива мултипле склерозу, Алцхајмерову болест, епилепсију, мождани удар и акутни шлог. Разликује врсте тумора мозга, као и степен њихове агресивности.

Прочитајте опширнијеШта се види у крвној слици?
Високи леукоцити нису увек знак да имате бактеријску инфекцију и да треба да пијете антибиотике, а добри еритроцити не значе да нисте анемични. Ствари су ипак компликованије.

Прочитајте опширније5. јун – Светски дан човекове околине
Светски дан заштите животне средине одржава се сваке године 5. јуна. Први пут је обележен 1972. године и представља главни алат помоћу којег Уједињене нације стимулишу подизање глобалне свести о значају заштите животне средине и позивају на ангажованост и предузимање конкретних мера.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево добила 180 заштитних медицинских сетова
Министарство спољних послова Републике Србије и Амбасада Републике Бугарске, 2. Маја 2020. године у Нишу, организовали су донирацију 180 заштитних медицинских сетова (одећа за вишекратно коришћење, визира и наочара), за потребе медицниских установа.

Прочитајте опширније31. Мај – Светски дан без дуванског дима
Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Прочитајте опширније„НАШЛИ СМО ОДГОВОРЕ НА СВЕ ИЗАЗОВЕ, ПА И ОНЕ НАЈТЕЖЕ"
Панчевачка Општа болница се успешно изборила са сложеним задатком организације лечења оболелих од корона вируса. Кроз нашу установу је током два месеца прошло око 400 оболелих из свих крајева Србије. За успешно лечење оболелих стижу похвале и захвалност многих, па чак и од самог државног врха.

Прочитајте опширнијеШта је периферна неуропатија и који су први симптоми?
Када пацијент уђе у апотеку, пожали се да му трне екстремитети, да има осећај пецкања, жарења, боцкања или осећај да му мрави пролазе кроз ноге, а да при томе у анамнези потврђује да је дијабетичар, готово са сигурношћу можете закључити да има симптоме дијабетесне периферне неуропатије.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево почиње са радом
Општа болница Панчево, која је од 9. априла била Ковид болница, почиње са редовним радом. Од почетка недеље већ се постепено смањује број лекара и медицинског особља које ради с ковид пацијентима, тестирају се и спремају за повратак на своја радна места.

Прочитајте опширнијеГрозница Западног Нила
West Nile вирус (вирус Западног Нила) је један од чланови рода флавивируса за које се зна да узрокују болест код људи. Вирус Западног Нила се на људе преноси са комараца. West Nile вирус може заразити коње, птице, псе и друге сисаре. Међутим, дивље птице су оптимални домаћини за овај вирус.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница на пријему у Палати Србије
Општа болница Панчево је део велике победе Републике Србије у борби против пандемије вируса КОВИД-19. Захваљујући труду раду наших запослених почев од хигијеничара, медицинских техничара, помоћних радника, лекара специјалиста, не можемо не бити задовољни излечењем преко 400 људи са минималним бројем смртних случајева. Наша болница заузела је значајно место на једној медицинској карти наше земље.

Прочитајте опширнијеИ запослени у ОБ Панчево имали пријем у Палати Србије
Др Слободан Овука, директор ОБ Панчево и запослени били су гости у Палати Србије поводом ангажовања у панчевачкој ковид болници. Председник Србије, Александар Вучић приредио је пријем за лекаре и медицинске сестре из целе Србије, па и из Панчева, захвалио им на свему што су учинили током борбе против Ковид 19 вируса и на сваком спасеном животу.

Прочитајте опширнијеНационална недеља здравља уста и зуба
Национална недеља здравља уста и зуба, која се ове године обележава треће недеље маја под слоганом „Сви заједно до оралног здравља“, има за циљ да укаже на важност оралног здравља, као дела општег здравља, да информише становништвo о методама за спречавање оралних болести и пружи подстицај за њихову широку примену.

Прочитајте опширније22. мај – Међународни дан биолошке разноврсности
Међународни дан биолошке разноврсности се обележава 22. маја сваке године, широм света са циљем да јавност подсети на угроженост разноликости живог света на планети и значај његовог очувања.

Прочитајте опширнијеИскуства ковид позитивних пацијената на хемодијализи у ОБ Панчево
Од 29.04.2020.год. у оквиру ковид дела болнице у Панчеву почело је са радом одељење хемодијализе. Наиме, након проглашења ванредног стања наша установа је постала ковид болница. Подељена је на црвену и зелену зону. Због попуњености капацитета других установа које раде са ковид позитивним пацијентима на хемодијализи, наша установа примила је пацијенте којима је овакав вид лечења од животног значаја.

Прочитајте опширнијеЗахвалност и од Геронтолошког центра Крушевац
Поред захвалности наших пацијената свакако нам прија и захвалност других Установа. Дајемо све од себе како би победили пандемију и нашим пацијентима обезбедили најбоље могуће услове.

Прочитајте опширнијеЗахваљујемо се на донацији породици Озборн и Спортском клубу „Колосеум“
Интерно одељење панчевачке Болнице је недавно добило седам нових болесничких колица за свих седам интернистичких секција и 100 заштитних визира.

Прочитајте опширније15. мај – Светски дан породице
Светски дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1993. године, кад је проглашен Светским даном породице од стране Генералне скупштине Уједињених нација. На тај начин истакнута је важност породице као основне друштвене заједнице.

Прочитајте опширније14.мај - Светски дан борбе против хипертензије
Светски дан борбе против хипертензије обележава се сваке године 14. маја. Хипертензија је опште позната под називом висок крвни притисак и представља озбиљно хронично обољење. Главни циљ овог дана је едукација јавности и повећање свести о хипертензији, шта је, како настаје и како се може превенирати. Тема за ову годину је „ Знај своју вредност“, а Светско удружење за хипертензију жели да подстакне што више људи да се укључе у Месец мерења хипертензије у мају.

Прочитајте опширнијеТУМОРИ ТЕСТИСА
Тумори тестиса убрајају се у ретке неоплазме са учесталошћу око 2 % на 100.000 мушкараца, и то најћешће у доби од 20 до 40 година живота. Тачан узрок ове болести није тачно дефинисан, али се као потенцијални фактори наводе стања попут крипторхизма (неспуштен тестис), породична оптерећеност малигним болестима и неки генетски поремећаји (Клинефелтеров синдром).

Прочитајте опширније12. МАЈ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
Сваке године медицинске сестре целог света обележавају 12. мај, у спомен на рођендан Флоренс Најтингел, зачетнице модерног сестринства, која је половином 19. века иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесних. Давне 1860. годинеу Лондону је отворила прву школу за медицинске сестре.

Прочитајте опширније11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви
11. мај се у држави Србији обележава као национални дан добровољних давалаца крви и овим путем желимо да им се захвалимо, и да им честитамо њихов дан.

Прочитајте опширније10. мај – Међународни дан физичке активности “Кретањем до здравља“
Светска здравствена организација дефинише физичку активност као било какав покрет скелетних мишића који захтева утрошак енергије. Овако дефинисану, физичку активност не треба мешати са физичким вежбањем. Под физичком активношћу се подразумева и ходање, обављање кућних послова, рекреацијe.

Прочитајте опширнијеСмањује се број пацијената у панчевачкој ковид болници
Број оболелих у ковид болници у Панчеву се смањује. Тренутно је хоспитализовано 77 пацијената од којих су два пацијента на кисеонику.

Прочитајте опширнијеХЕМОДИЈАЛИЗНИ ПРОГРАМ СЕ НЕСМЕТАНО ОДВИЈА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ
Пацијенти са хемодијализе око три недеље одлазе на дијализу у Смедерево и Зрењанин, на тај начин сачувани су им животи. Немамо заражених пацијената вирусом и то је највећи показатељ да је наша одлука била једина исправна. Изјаве задовољних пацијената су наш највећи успех.

Прочитајте опширнијеРотари клуб Панчево - „Georg Weifert" донирао бесконтактне топломере Општој болници Панчево
Општа болница Панчево се захваљује на вредној донацији од 8 бесконтактних топломера, који ће значајно поједноставити и убрзати свакодневни рад у склопу борбе против вирусне „Covid-19" пандемије.

Прочитајте опширније5. мај – Међународни дан бабица
Међународни дан бабица, 5. мај, установила је 1992.године Интернационална конфедерација бабица. Обележава се као подршка бабицама света да славе бабичанство као професију. Бабице помажу изградњу здраве породице - у рукама бабица је кључ за будућност.

Прочитајте опширнијеХуманост на делу
У време ванредног стања фитнес клубови нису радили. После овонедељног релаксирања мера и они су почели са радом. Ипак у клубу борилачких вештина и фитнес програма “Колосеум” спојили су корисно и хумано па су тако Општој болници у Панчеву донирали 100 визира.

Прочитајте опширније5. мај – Светски дан борбе против астме
Светски дан борбе против астме обележава се сваке године 05. маја, под покровитељством Глобалне иницијативе за астму (ГИНА) у сарадњи са здравственим групама и едукативним центрима за лечење астме, а са циљем да се подигне свест опште популације и превенира развој тежег облика астме широм света.

Прочитајте опширнијеИНФЕКТИВНА МОНОНУКЛЕОЗА
ИНФЕКТИВНА МОНОНУКЛЕОЗА је акутна болест ретикулоендотелног и лимфатичног система, узрокована Епштајн-Баровим вирусом (ЕБВ).Карактеришу је повишена телесна температура, ангина, генерализовани лимфаденитис и хепатоспленомегалија.

Прочитајте опширнијеТранзиторни исхемијски атак (ТИА)
Транзиторни исхемијски атак (ТИА) је краткотрајна епизода неуролошке дисфункције узрокована фокалном исхемијом мозга или ретине, са клиничким симптомима који типично трају мање од 60 минута, повлаче се у потпуности и нема доказа (ЦТ или НМР) постојања акутног инфаркта мозга.

Прочитајте опширнијеЛАЈМСКА БОЛЕСТ
Лајмска болест се дефинише као мултисистемска инфламаторна болест коју преносе крпељи. Болест је распрострањена у многим деловима света где се запажа сезонско јављање од маја до јула. После уједа крпеља долази до инокулације борелија у кожу и њиховог ширења. Kрпељ треба да је присутан минимум 48 сати да би дошло до сигурне инокулације узрочника.

Прочитајте опширнијеХИПОГЛИКЕМИЈА
Хипогликемија представља једну од најозбиљнијих акутних компликација дијабетеса, а манифестује се када концентрација глукозе у крви падне испод 2,8 ммол/л. Веома је честа ноћу и врло често пролази недијагностикована. Неретко је разлог изненадне смрти млађих пацијената са дијабетесом. Инсулин независни, тип 2 дијабетес ређе је праћен појавом хипогликемија чак и када је у питању комбинована терапија, али уколико је присутна може бити фатална.

Прочитајте опширнијеЗахвалност наших пацијената
У времену када се сусрећемо са пандемијом и опаким Covid-19 вирусом, наш највећи успех је захвалност наших излечених пацијената.

Прочитајте опширније29. април – Међународни дан заштите од буке
Бука је сваки нежељени звук. Ова дефинција проширује се напоменом да подразумева и штетно деловање звука на људски организам.

Прочитајте опширније28. април – Светски дан безбедности на раду
„На овом светском дану, хајде да мобилишемо националну и међународну способност, како бисмо обезбедили безбедност и здраво радно окружење за све, дајући највиши приоритет принципу превенције."

Прочитајте опширнијеПанчевачка Болница добила покретни рендген апарат
Панчевачка Болница добила је дигитални покретни рендген апарат, који ће олакшати преглед лежећих пацијената у ковид болници.

Прочитајте опширнијеУ ковид болници у Панчеву последњих дана више отпуштених него примљених пацијената
На конференцији за новинаре која је одржана у Палати Србије у Београду др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево изјавио је да је добро то што је претходних неколико дана било више отпуштених него пријема нових пацијената.

Прочитајте опширније22. април – Дан планете земље
Дан планете Земље обележава се сваке године 22. априла широм света у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину.

Прочитајте опширнијеНових пет респиратора стигло у Општу болницу Панчево
Јутрос су у панчевачку болницу стигли нови респиратори који ће бити коришћени за лечење тешких пацијената оболелих од КОВИД-19.

Прочитајте опширнијеПакети за здравствене раднике на Васкрс
Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева у сарадњи са удружењима жена из нашег града и села, обрадовао је на Васкрс здравствене раднике. Поклоне су добили мединцински радници у Болници, тријажној амбуланти и Заводу за јавно здравље.

Прочитајте опширнијеЛекари и медицинско особље ковид болнице апелују на грађане да током празника остану код куће
Општа болница у Панчеву постала је почетком априла ковид болница у којој се лече пацијенти заражени COVID-19 вирусом. У ковид болници у Панчеву лече се пацијенти који, са лакшим симптомима, долазе из целе Србије.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
На Велики петак почиње прослава највећег хришћанског празника, Ускрса, којим се прославља Исусово васкрсење. У овим тешким тренуцима, када се боримо са пандемијом COVID-19 вирусом, сетим се да је Ускрс празник када побеђује живот и то ми даје снагу да се борим и изборим са овим вирусом. Да свим нашим пацијентима обезбедим најбољу могућу негу и лечење а да својим запосленима обезбедим најбољу опрему, како бих сачувао животе свих нас.

Прочитајте опширнијеКовид одељењу Опште болнице Панчево на поклон хируршке маске и постељина
Oпштој болници у Панчеву компанија „Еко унија СН“ из Београда донирала је пакете хуманитарне помоћи која ће олакшати посао медицинским радницима лекарима, медицинским сестрама техничарима као и боравак пацијентима. У пакетима је 1.000 заштитних маски и 100 постељина

Прочитајте опширнијеВеће мере опреза за дијабетичаре током епидемије KОВИД-19
Особе које имају дијабетес немају већу вероватноћу да добију KОВИД-19 него други људи. Међутим, овај вирус може изазвати теже симптоме и компликације код неких дијабетичара, нарочито ако имају још неке придружене болести или недовољно добро регулисан шећер у крви.

Прочитајте опширнијеOпшта болница Панчево сместила 130 пацијената заражених COVID-19 вирусом
Општа болница у Панчеву спремна је за лечење, како Панчеваца тако и оних са подручја Јужног Баната али и шире. У нашој здравственој установи налази се тренутно 130 пацијената заражених COVID-19 вирусом који уживају максималну бригу.

Прочитајте опширнијеПамћење и како препознати његово оштећење
Памћење је сазнајни процес, који се састоји у обради (кодирању), задржавању (чувању), проналажењу информација и њиховом репродуковању и коришћењу. Без памћења би наш психички живот био сиромашан и неорганизован, а елементарни опстанак угрожен.

Прочитајте опширније


Европска недеља имунизације
Европска недеља имунизације, која се обележава треће недеље априла сваке године, је догађај који има за циљ повећање обухвата имунизацијом и јачању уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група.

Прочитајте опширније


ИНФЕКЦИЈЕ ИЗАЗВАНЕ ВИРУСИМА ПАРАИНФЛУЕНЦЕ
Вируси параинфлуенце спадају у респираторне вирусе, јер су главне клиничке манифестације које они изазивају респираторне инфекције. Оне могу бити благе (прехладе) и тешке (круп-ларингитис, бронхиолитис и пнеумонија).

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Желим да свима, који славе Ускрс по грегоријанском календару, упутим најсрдaчније честитке и жеље да проведете највећи хришћански празник у миру, љубави и слози.

Прочитајте опширнијеБолница у Панчеву постаје COVID-19 болница
Болница у Панчеву постаје COVID-19 болница и моћи ће да прими 150 пацијената о којима ће бринути 40 лекара и 60 медицинских сестара.

Прочитајте опширније7. април - Светски дан здравља
Светски дан здравља обележава се сваке године 7. априла. Овогодишњи дан је посвећен медицинским сестрама и бабицама, под слоганом „Подржимо медицинске сестре и бабице“. Циљ је да се скрене пажња на њихову важност и значајну улогу у очувању здравља широм света.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом лажних вести, које се шире друштвеним мрежама, дужни смо да нагласимо да су сви наши пацијенти негативни на вирус Ковид- 19, на основу налаза референтне националне лабораторије Института Торлак.

Прочитајте опширнијеМИКРОЦИТНА АНЕМИЈА
Анемија због недостатка гвожђа представља чест облик анемије.

Прочитајте опширнијеТријажа пацијената са симптомима COVID-19 у амбуланти у Змај Јовиној улици
Сви који осећају симптоме COVID-19 јављају се изабраном лекару који их упућује на тријажу у амбуланту у Змај Јовиној улици!

Прочитајте опширнијеИНФЕКЦИЈЕ ИЗАЗВАНЕ РЕСПИРАТОРНИМ СИНЦИЦИЈАЛНИМ ВИРУСОМ
Pеспираторни синцицијални вирус је главни вирусни узрочник инфекција доњих респираторних путева код одојчади и деце ( бронхиолитис и пнеумонија ) .

Прочитајте опширније2. април – Светски дан аутизма
Аутизам је первазивни развојни поремећај који се карактерише постојањем абнормалног и/или измењеног развоја који се испољава пре узраста од 3 године, као и карактеристичним обликом патолошког функционисања у области социјалних интеракција, комуникације и постојањем стереотипних образаца понашања.

Прочитајте опширнијеЗахваљујемо се донацијама заштитне опреме запосленима Опште болнице Панчево
Општа болница Панчево жели да изрази огромну захвалност свима који нас нису заборавили у овим тренутцима, обећавамо да ћемо радити предано и одговорно у овој ситуацији као и досада.

Прочитајте опширнијеМЕДИКАМЕНТОЗНИ РИНИТИС
Дефиниција и етиопатогенеза: медицински ринитис представља посебан облик неалергијског, неинфективног, хиперреактивног, нееозинофилног ринитиса, који настаје као последица пролонгиране и претеране употребе (злоупотребе) локалних вазоконстриктора (алфа-адренергичке капи и спрејеви за нос). Понекад се означава као назални status astmaticus.

Прочитајте опширнијеИритативни контактни дерматитис
Сви смо упознати са чињеницом да је у свету проглашена пандемија корона вирусом и да је у складу са тим Светска здравствена организација дала препоруке како се понашати и заштити од поменутог вируса.

Прочитајте опширнијеАпел грађанима да за интервенције у Oпштој болници Панчево, које нису хитне, сачекају престанак ванредног стања
У Општој болници у Панчеву лече се грађани с целе територије Јужног Баната. У време ванредног стања лекари у Болници пружају грађанима само хитну и неодложну медицинску помоћ. Апелује се на грађане да са свим осталим интервенцијама сачекају док не прође ванредно стање, јер је то и у њиховом интересу.

Прочитајте опширнијеИНДУКЦИЈА ПОРОЂАЈА
Понекад је потребно да се контракције материце вештачки изазову и да се порођај заврши вагиналним путем. Индукција порођаја се користи код пренесене трудноће, када постоје знаци интраутерине патње плода, код прееклампсије, хипертензије, код плаценте превије маргиналис...

Прочитајте опширнијеПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ
Паркинсонова болест је болест поремећаја покрета названа по лекару Jamesu Parkinsonu који је 1817. године идентификовао основне карактеристике болести.

Прочитајте опширније„Апелујемо на оне који немају хитне здравствене проблеме да остану код куће", др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево
Општа болница Панчево функционише за хитне случајеве и оно што је неодложно као и раније, стим што је циљ свих мера које налаже Влада Републике Србије односно здравствени систем, да сви пацијентима чије стање није хитно остану код својих кућа. Ми на нашем сајту имамо бројеве телефона свих служби где се људи могу јавити

Прочитајте опширније24. март – Светски дан борбе против туберкулозе - „ВРЕМЕ ЈЕ“
Сваке године, 24. марта обележавамо Светски дан борбе против туберкулозе, а у циљу подизања свести јавности о разорним здравственим, социјалним и економским последицама туберкулозе, као и ради појачавања напора зарад окончању глобалне епидемије ТБЦ.

Прочитајте опширнијеАТП превози медицинско особље из околних места, погледајте ред вожње
Распоред полазака за организовани превоз медицинског особља из околних места АТП Панчево примењује од 24. марта.

Прочитајте опширније

Прочитајте старе вестиМултипли мијелом
Мултипли мијелом (плазмоцитом) је малигно обољење које настаје из плазма ћелија које производи коштана срж. Најчешће захвата више костију истовремено, а уколико је локализована само на једном месту, онда се назива солитарни плазмоцитом.

Прочитајте опширније22. март – Светски дан вода
Светски дан вода се 2020. године обележава 22. марта. Тиче се климатских промена и промена у воденим површинама и како су те две појаве повезане.

Прочитајте опширније21. март – Светски дан посвећен особама за Дауновим синдромом
Датум 21.03. носи у себи симболику, јер је у основи Дауновог синдрома тризомија хромозома 21. Особе са Дауновим синдромом имају три хромозома уместо два на 21. хромозомском пару.

Прочитајте опширније20. март – Национални дан борбе против рака дојки
Међу најзначајнијим датумима Календара јавног здравља је 20. март - Национални дан борбе против рака дојке чијим се обележавањем скреће пажња јавности на распрострањеност те болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у њеном раном откривању.

Прочитајте опширнијеПРЕТЕРМИНСКИ И ПОСТТЕРМИНСКИ ПОРОЂАЈ
Претермински или превремни порођај је порођај који наступи између 20. и 37. недеље трудноће. Продуженом или посттерминском труднoћом се сматра свака трудноћа која има период аменореје дужи од 294 дана, односно дужи од 42 недеље.

Прочитајте опширнијеПовреде јетре
Јетра је најчешће повређиван абдоминални орган, упркос томе што је релативно заштићена својом анатомском позицијом. Повреде јетре могу да буду изоловане или удружене са повредама других органа у склопу политрауме.

Прочитајте опширнијеМинистарство здравља отворило још десет нових телефонских бројева за информације о Covid -19
Mинистарство здравља отворило је у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ нових десет телефонских бројева које су грађанима доступне сваког дана од 8 до 22 часа.

Прочитајте опширнијеАктивности у трудноћи
Трудноћа представља посебно физиолошко стање полно зреле жене. Због склоности труднице ка појединим обољењима, као и због мање отпорности њеног организма неопходно је да сама трудница али и њена околина воде рачуна о хигијенско-дијететским мерама.

Прочитајте опширнијеПРОМЕНЕ У ОРГАНИЗМУ ТРУДНИЦЕ
У трудноћи настају многобројне промене на телу и психи труднице. Ове промене изазване су како стварањем и развојем новог бића у материци, тако и појачаним дејством извесних ендокриних жлезда мајке, такође и дејством постељице као ендокриним органом.

Прочитајте опширнијеПЛОДОВА ВОДА И ВОДЕЊАК
Плодова вода је мање или више бистра, провидна или лако замућена течност, која се налази између плодових овојака и плода.

Прочитајте опширнијеКРВАРЕЊЕ НАКОН ПОРОЂАЈА ИЛИ ЛОХИЈЕ
У првим данима након порођаја крварење је јаке црвене боје, праћено мањим угрушцима, то јест крвним коагулумимама. Долази до скупљања материце,те она избацује крв.

Прочитајте опширнијеДИСМЕНОРЕЈА
Менструације код већине жена не ремете свакодневне животне активности. Ипак један број жена доживљава велики степен нелагодности током менструације. Може се рећи да је барем половина жена имало некада болне менструације.

Прочитајте опширнијеХИПЕРТИРОИДИЗАМ
Хипертироидизам је клиничко стање повећане концентрације тиреоидних хормона у крви настало због њихове повећане продукције у штитастој жлезди и праћено њиховом повећаном активношћу у периферним ткивима, при чему секреција тиреоидних хормона више није под регулаторном контролом хипоталамохипофизног система. Хипертироксинемија је повишена концентрација тироксина у циркулацији без обзира на извор и клиничке манифестације.

Прочитајте опширније

Хипотиреоидизам
Хипотиреоидизам је стање настало као последица недостатка ефеката тироидних хормона, било због њихове смањене продукције или резистенције периферних ткива на њих (Рефетофљев синдром). Микседем (раније синоним за хипотиреозу) се односи на промене коже и поткожног ткива које се виђају код пацијената са тешким обликом хипотиреозе.

Прочитајте опширније

БЕНИГНИ ПАРОКСИЗМАЛНИ ПОЗИЦИОНИ ВЕРТИГО
Бенигни пароксизмални позициони вертиго (вертиго пароџисмалис бенигна) је поремећај (не оштећење) чула за равнотежу који се карактерише краткотрајним (пароксизмалним) вртоглавицама које настају након промене положаја главе (позициони) у односу на смер земљине теже. Није знак никаквог озбиљног обољења (бенигни).

Прочитајте опширније

АКУТНА БУБРЕЖНА ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА (АБИ)
АКУТНА БУБРЕЖНА ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА (АБИ) се дефинише као нагло (унутар 48ч) смањење функције бубрега праћено апсолутним порастом концентрације креатинина у серуму за ≥26.4 µмол/л (≥0.3 мг/дл) и/или као смањење излучивања мокраће, које се дефинише као диуреза ≤0.5 мл/кг/х за најмање 6ч.

Прочитајте опширније

АНЕМИЈА У ХРОНИЧНИМ БОЛЕСТИМА
Анемија у хроничним болестима је обично блага или умерена. Степен анемије је директно пропорционалан тежини и дужини трајања запаљења. Анемија у хроничним инфекцијама најчешће настаје у субакутном инфективном ендокардитису, остеомијелитису, апсцесу плућа, туберкулози и пијелонефритису.

Прочитајте опширније

Информације о корона вирусу „COVID-19"
Свим нашим грађанима и другим путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава.

Прочитајте опширнијеХроничан бол чест проблем суграђана
Свако од нас сусрео се са неком врстом бола, било да је то акутини или хронични. Бол је субјективан осећај и не може се измерити али је важно да пацијент опише лекару шта осећа и тако добије одређену терапију која му је потребна. Људи често прибегавају узимању лекова без рецепата што им, кажу лекари, може само погоршати стање.

Прочитајте опширније14. март – Светски дан бубрега
Бубрези су парни органи, који представљају централни део уринарног система. Смештени су у ретроперитонеалном простору на задњем зиду абдомена, и налазе се са обе стране кичменог стуба. Десни бубрег, потиснут јетром, постављен је мало ниже у односу на леви.

Прочитајте опширније13. март – Светски дан борбе против глаукома
Глауком је облик оптичке неуропатије, односно скуп болести оптичког живца која доводи до оштећења очног нерва и ретине. Последица тога је оштећење у видном пољу и на крају потпуни губитак вида и слепило.

Прочитајте опширнијеСрећан 8. март!
Покушај да се речима изрази довољно поштовања према Жени представља тежак задатак и велики изазов, којем не могу да одолим. Колеге мушкарци, није лако да постанемо мушкарчине, које ће да штите и негују своје жене, али због њих вреди покушати и више пута!

Прочитајте опширнијеВитамини Д-антирахитични витамини
Витамин Д се у телу може синтетисати у кожи под утицајем ултраљубичастих зрака из провитамина. Али се може уносити и храном. Витамини Д групе налазе се у рибљем уљу, млеку и млечним производима, месу, риби и јајима. У виду провитамина распрострањени су у разним намирницама а нарочито у квасцу и гљивама.

Прочитајте опширнијеВитамин К
Познат као коагулацијски (К у називу), односно антихеморагични витамин, јер има важну улогу у згрушавању крви. Недостатак овог витамина може резултовати разним хеморагичним болестима.

Прочитајте опширнијеБЕНИГНА ХИПЕРПЛАЗИЈА ПРОСТАТЕ ( БХП)
БХП је стање где долази до повећања простате, потенцијално успоравајући или блокирајући проток мокраће. Око 8% мушкараца између 31-40 године има увећану простату, 40-50% мушкараца преко 50 година им аувећану простату и 80% мушкатаца преко 80 година има увећану простату.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево добила акредитацију на седам година
Панчевачка Болница добила је акредитацију на, максималних седам година. Реконструкција ове здравствене установе, побољшање услова и услуга које се пружају пацијентима, квалитет и квантитет рада неки су од предуслова који су испуњени да би Општа болница Панчево добила овај сертификат.

Прочитајте опширнијеИРИТАБИЛНИ КОЛОН
Иритабилни колон представља поремећај покретљивости дебелог црева. Чешће се јавља код жена у периоду од 20-60. године живота.

Прочитајте опширнијеОпстипација
Опстипација (затвор) представља продужен транспорт цревног садржаја кроз дебело црево.

Прочитајте опширнијеСкенер у Општој болници Панчево ради пуним капацитетом
Квар због кога скенер у панчевачкој Општој болници није радио десетак дана отклоњен је пре пар дана, и скенер је поново у функцији. Пацијенти са територије града Панчева, али и суседних општина, којима је потребно ЦТ снимање од прошле недеље заказују по стандардној процедури у Општој болници.

Прочитајте опширније29. фебруар – Међународни дан ретких болести
На предлог Европске асоцијације удружења оболелих од ретких болести, десетак година уназад 29. фебруар се обележава као Међународни дан ретких болести.

Прочитајте опширнијеУЗРОК И ЛЕЧЕЊЕ СЕПСЕ
Сепса се јавља као одговор организма на инфекцију и може да доведе до оштећења сопствених ткива и органа. Може довести до шока, мултиорганске дисфункције и смрти, посебно ако се не препозна у раној фази и не лечи одмах.

Прочитајте опширнијеКРИПТОРХИЗАМ (неспуштен тестис)
Крипторхизам представља несилажење тестиса и њихово заостајање, једнострано или обострано, на путу од абдомена до скроталних врећа. Представља урођену ману. Чешће је деснострано због анатомских карактеристика структуре мушког тела.

Прочитајте опширнијеУтврђивање и вођење трудноће
Након што се деси да вам закасни менструација, најједноставније, најбрже и најјефтиније је да урадите тест за рано утврђивање трудноће из урина. Ови тестови се могу купити у свакој апотеци и битно је рећи да им поузданост не расте са висином цене, те не „бацајте“ паре на скупе тестове. Проблем са овим тестовима је што могу бити лажно позитивни и лажно негативни, тј. показати да сте трудни, а нисте или обрнутно.

Прочитајте опширнијеМучнина и повраћање у трудноћи
Између 40-80% трудница искуси ммучнину и повраћање у трудноћи.
Начешће тегобе почну врло рано, између 4 и 10 недеља, а нестану до 20. недеље, мада има случајева када оваква преосетљивост дигестивног система траје кроз читаву трудноћу, па и сам порођај.

Прочитајте опширнијеАнемија у трудноћи
Врло често потављано питање ординирајућем гинекологу од стране трудница након увида у крвну слике је: „Зашто ми је овако лоша крвна слика?“ Понекад она заиста може бити лоша, али најчешће није, гледано из угла гинеколога задуженог за вођење трудноће - перинатолога.

Прочитајте опширнијеПовишен крвни притисак у трудноћи
Сама терапија хипертензије у трудноћи, без обзира на подтип клаификације, је донекле ограничена бројем лекова који се могу примењивати, јер је већина лекова која се примењује ван трудноће контраиндикована у трудноћи и може бити врло штетна по плод, посебно диуретици, АЦЕ инхибиотори.

Прочитајте опширнијеЛекови у трудноћи
Ако би се пратиле нове студије схватили бисмо се да се поље „безбедних“ лекова повећава сваке године, као и са старошћу трудноће (што није безбедно на почетку, безбедно је касније слично).

Прочитајте опширнијеРеакредитација за Општу болницу Панчево на максималних седам година
Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, одобрила реакредитацију за Општу болиницу Панчево на седам година, чиме је потврђен квалитет рада ове установе.

Прочитајте опширнијеНеконтролисано мокрење код жена није нерешив проблем
У организацији Месне заједнице Центар и Опште болнице у Панчеву организовано је предавање о проблему неконтролисаног мокрења код жена. У препуној сали жене су биле у прилици да постављају питања докторима и добију савете.

Прочитајте опширнијеУдвостручен број операција на одељењу Урологије
Уролошко одељење Опште болнице Панчево последњих година удвостручило је број операција. Пацијенти у оквиру месец дана буду прегледани дијагностички обрађени и оперисани. Такође на Урологији је подигнут ниво здравствених услуга, сада се раде операције за које су пацијенти раније морали да одлазе у друге здравствене центре.

Прочитајте опширнијеТАРНЕРОВ СИНДРОМ
Тарнеров синдром настаје као последица потпуног или делимичног недостатка једног од два полна хромозома.

Прочитајте опширнијеКАРЦИНОМ БУБРЕГА
Карцином бубрега (хипернефром) обухвата 2-3% свих карцинома. Однос оболелих мушкараца и жена је 2:3, уз просечну старост 55-60 година.

Прочитајте опширнијеАстеатотични дерматитис
Астеатотични дерматитис је често кожно обољење које се јавља као последица веома суве коже, па се назива и суви екцем. Познат је и под називом „кракел екцем“ због свог испуцалог изгледа који подсећа на сложене плочице. Најчешће се јавља на потколеницама, али се може јавити и на другим местима укључујући горње екстремитете и глутеусе.

Прочитајте опширнијеВагинални порођај или царски рез
Врло актуелна тема у данашње време. Највећи део искусних гинеколога-акушера ће вам рећи да је вагинални порођај много бољи, безбеднији и за мајку и за бебу. Што је и апсолутно тачно уколико нема правих индикација за царски рез.

Прочитајте опширнијеШећерна болест у трудноћи
Дијабетес представља све заступљенију болести међу трудницама, из више разлога, неадекватна исхрана препуна простим угљеним хидратима, смањена физичка активност у општоој популацији, последнично гојазност, старије прворотке, повишен крвни притисак(често су удружени) ...

Прочитајте опширнијеТРОДНЕВНА ГРОЗНИЦА „EXANTHEMA SUBITUM“
„EXANTHEMA SUBITUM („roseola infantum“ ,тродневна грозница, шеста болест) је бeнигно обољење најмлађег дечијег узраста, вирусне етиологије, манифестовано избијањем макулозне оспе након 2-3 дана фебрилности.

Прочитајте опширнијеЦРВЕНИ ВЕТАР (ЕРИЗИПЕЛ)
Црвени ветар је акутно инфективно обољење коже које проузрокује бактерија из фамилије стрептокока, а која у кожу доспева кроз мале повреде епитела.

Прочитајте опширније15. фебруар- Међународни дан деце оболеле од рака
Међународни дан деце оболеле од рака 15. фебруар 2020. године под слоганом: ,,БЕЗ ГРАНИЦА“ Заједно. Могућност. Будућност. Излечење. Снага.

Прочитајте опширнијеАкутни хипопитуитаризам
Хипопитуитаризам је смањена секреција или недостатак секреције једног или више хипофизних хормона.

Прочитајте опширнијеШта је несвестица (синкопа)?
Синкопа означава губитак свести који најчешће траје кратко. Често се губитком свести описује вртоглавица, пад у виду спотицања и губитка равнотеже, али сама синкопа не означава ништа од споменутог већ означава губитак свести који може, али не мора да буде повезан са падом пацијента.

Прочитајте опширнијеВелики број интервенција на Одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања
На Одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања Опште болнице Панчево прегледа се велики број пацијената. Поред пацијента који су збрињавани од повреда задобијених у саобраћајним незгодама, доста пацијената долазило је због срчаних тегоба, али било је и оних који су помоћ тражили због отежаног дисања.

Прочитајте опширнијеАКУТНЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Акутне респираторне инфекције представљају низ обољења која се преносе капљично, респираторним путем. Током говора, кијања, кашљања , заражене или оболеле особе избацују у своју околину ситне капљице које садрже узрочнике обољења. Те капљице путем ваздуха потом доспевају до других особа, које их удисањем уносе у организам.

Прочитајте опширнијеТРОМБОЗА ВЕНА
Дубока венска тромбоза настаје услед формирања крвног угрушка у венама доњих екстремитета или венама карлице. Тачан иницијални догађај је непознат. Тежина дубоке венске тромбозе лежи у чињеници да овако настали тромби могу бити извориште плућних емболија, нарочито када је реч о тромбима локализованим изнад поплитеалне јаме.

Прочитајте опширнијеПРЕМЕНСТРУАЛНИ СИНДРОМ (ПМС)
ПМС или пременструални синдром је комплекс физичких и емоционалних симптома довољно озбиљних да ометају свакодневни живот.

Прочитајте опширнијеОсморо оперисаних у једном дану због падова с бицикла
Захваљујући лепом времену, тренутно нема гужви на Одељењу ортопедије у Општој болници Панчево. Међутим, због вожње бицикла по лошем времену, само у једном дану осам особа је због падова са бицикла завршило у болници и сви пацијенти су били оперисани.

Прочитајте опширнијеДИСТРОФИЈЕ И ДЕГЕНЕРАЦИЈЕ РОЖЊАЧЕ
Дистрофије рожњаче представљају наследна, симетрична обољења која се јављају на оба ока, а код којих постоји специфична патолошка промена у рожњачи. Оне представљају велику групу генетски условљених обољења, код којих постоји напредовање болести. Иако постоји велики број дистрофија рожњаче, подељених у групе, ипак све оне имају заједничке карактеристике по којима се лакше препознају, а и по чему се разликују од дургих болести.

Прочитајте опширнијеЗАПАЉЕЊА СУЗНЕ КЕСИЦЕ (DACRYOCYSTITIS)
Дактиоциститис представља запаљење сузне кесице које настаје обично као секундарна појава због сужења или запушености сузноносног канала. Може имати акутни и хронични ток. Чешће се јавља код жена и учесталији је у европској популацији.

Прочитајте опширнијеКОНТАКТНА СОЧИВА
Контактна сочива представљају сочива која се директно стављају на сузама прекривену предњу површину рожњаче, уместо у рам наочара.

Прочитајте опширније4. фебруар – Светски дан борбе против рака
Кампања покренута од стране Светске здравствене организације и Међународне уније за борбу против рака, која је посвећена подизању свести о болестима од рака, њиховој правовременој превенцији, дијагнози и лечењу обележава се сваке године 4. фебруара.

Прочитајте опширнијеБоља здравствена услуга у реновираним просторијама Службе за физикалну медицину
Одељење физикалне медицине и рехабилитације у Општој болници недавно је потпуно реновирано после више деценија. Велики број пацијента свакодневно пролази кроз ово одељење јер се скоро сваки пацијент после операције или повреде шаље на рехабилитацију, сада имају много боље услове за лечење.

Прочитајте опширније31. јануар – Национални дан без дуванског дима
31.јануар је датум који се у Србији обележава 20 година уназад, са циљем да се повећа свест становништва о штетном утицају дувана на здравље. Ове године обележава се под слоганом „Живот без дувана“.

Прочитајте опширнијеДефицит Б 12 витамина
Дефицит Б12 витамина доводи до појаве тзв. постеролатералног синдрома кога карактеришу: спастично повишен тонус, губитак мишићних рефлекса, позитиван знак Бабин-ског и атаксија. Осим неуролошких испада код ових болесника су карактеристични и ментални поремећаји (преосетљивост, апатија, сомноленција, емоционална лабилност, конфузна стања, психоза, интелектуална детериорација), а може доћи и до поремећаја вида (скотоми, атрофија оптикуса, измењени визуелни евоцирани потенцијали).

Прочитајте опширнијеПорфирија
Постоје две форме овог обољења, хепатична и еритропоетична форма. Хепатична форма је удружена са оштећењем централног и периферног нервног система, док код еритропоетичне форме нервни систем није захваћен.

Прочитајте опширнијеАЛЦХАЈМЕРОВА БОЛЕСТ
Алцхајмерова болест је обољење мозга, непознатог узрока, које захвата делове који контролишу памћење, говор, расуђивање, мишљење и остале когнитивне функције. Немачки неуролог Алојз Алцхајмер (1864-1915) први је описао синдром деменције који је по њему и добио име.

Прочитајте опширнијеЛЕПТОСПИРОЗЕ
Лептоспирозе су акутна инфективна генерализована обољења која припадају зоонозама, а проузрокују их лептоспире.

Прочитајте опширнијеБРОНХИЈАЛНА АСТМА
Бронхијална астма је хронични инфламаторни процес у дисајним путевима, карактерише се варијабилном бронхоопструкцијом и хроничном инфламацијом дисајних путева.

Прочитајте опширнијеАлвеоларна протеиноза
Алвеоларна протеиноза је дифиизно обољење плућа које карактерише густа акумулација у алвеолама, гранулираног садржаја богатог протеинима и липидима, а без промена алвеоларних зидова и плућног интерстицијума.

Прочитајте опширнијеПревенција од кључне важности
Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, директор Опште болнице Панчево доктор Слободан Овука одржао је предавање у малој сали Градске управе.

Прочитајте опширнијеМање масти – бољи рад срца
Поред магле и хладног времена, које лоше утиче на срчане болеснике, у овом периоду слава и празника једе се масна храна која утиче на нагли скок крвног притиска. Савет за оне који имају овакве проблеме, поред избегавања масне хране јесте свакодневна физичка активност.

Прочитајте опширније21-26. јануар – Европска недеља превенције рака грлића материце
Од 20. до 26. јануара широм Европе се обележава Европска недеља превенције рака грлића материце. На иницијативу Европске асоцијације за рак грлића материце, велики број земаља реализује кампање подизања нивоа здравствене културе жена и знања о раку грлића материце и његовој превенцији.

Прочитајте опширнијеИНСОМНИЈА (несаница) врсте, подела, лечење и терапија
Инсомнија је симптом поремећаја спавања кога карактеришу трајне потешкоће пацијента да заспи, или неспособност пацијента да остане у стању спавања упркос обезбеђеним повољним условима.

Прочитајте опширнијеЕфекат алкохола на нервни систем
Као липосолубилна супстанца, алкохол ступа у интеракцију са липопротеинима мембране нервних ћелија. Треба нагласити да алкохол делује депресивно на нервни систем.

Прочитајте опширнијеБол у доњем делу леђа
Четири од пет одраслих особа бар једном у животу има проблема са болом у доњем делу леђа. Бол у доњем делу леђа није специфична болест, него симптом који може бити узрокован разним акутним и хроничним процесима у леђима, а може бити и рефлекс процеса у трбушној шупљини и малој карлици када се бол из споменутих подручја рефлектује у доњи део леђа.

Прочитајте опширнијеАкутна интестинална васкуларна исхемија
Акутна интестинална васкуларна исхемија је стање у ком је смањен, или прекинут довод крви у црева. Том приликом, црева не могу вршити нормално своју функцију, а угрожена је и њихова виталност. Представља ургентно стање у медицини које може узроковати смртни исход.

Прочитајте опширнијеАхалазија једњака (сужење једњака)
Под појмом ахалазија подразумева се ахалазија једњака, или кардиоспазам, а обухвата поремећај мотилитета глатке мускулатуре једњака на локализацији доњег сфинктера, тј. на самом прелазу једњака у желудац.

Прочитајте опширнијеАкутна дилатација желуца
Акутна дилатација желуца представља ширење желуца, због накупљања несварене хране и течности које би требало да пролазе у дванастопалачно срево, али се задржавају у желуцу.

Прочитајте опширнијеАкутни бактеријски коњунктивитис
Акутни бактеријски коњунктивитис је акутно запаљење коњунктиве које може бити изазвано различитим врстама бактерија.

Прочитајте опширнијеАпсцес капака
Апсцес капака је ограничена гнојна колекција локализована у горњем или доњем очном капку. Апсцес може настати као пратећа појава повреде (чупање обрва код жена), уједа инсекта, ширења инфекције из параназалних синуса и метастатски.

Прочитајте опширнијеКондиломи
Кондиломи су високо заразна полно преносива болест, коју узрокују одређени типови ХПВ вируса. С обзиром на то да су веома распрострањени и да је тешко контролисати њихово преношење, потребно је знати како им се супротставити.

Прочитајте опширнијеСрећна Нова година!
Свима који данас прослављају Нову годину по јулијанском календару, желим срећну и испуњену љубављу 2020. годину!

Прочитајте опширнијеГуштерача-структура и улога
Гуштерача (Pancreas) је жлездани орган који се налази у трбушној дупљи, издуженог је облика, дужине око 15 цм, тежине око 100 г. Постављен је иза желуца, уз задњи трбушни зид. Разликујемо три дела: главу(caput), тело (corpus) и реп (cauda).

Прочитајте опширнијеАкутна упала гуштераче (Pancreatitis acuta)
Акутни панкреатитис је акутно, хемијско, ензимско запаљење панкреаса, током ког може доћи до самоварења односно разарања панкреаса и масног ткива активираним ензимима.

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијената на ОРЛ одељењу
Током празничних дана повећава се број пацијаната који помоћ траже на ОРЛ одељењу панчевачке болнице.

Прочитајте опширнијеЕфузија плеуре (плеурални излив)
Течност се накупља у плеури када њено стварање премашује њену апсорпцију. Лимфни путеви имају способност да апсорбују 20 пута већу количину течности него што се нормално ствара. Према томе, плеурни излив развија се ако постоји повећано стварање течности (из паријеталне плеуре, интерстицијумских простора плућа или перитонеалне дупље) или ако је смањено уклањање течности лимфним путевима.

Прочитајте опширнијеДијафрагмална хернија
Дијафрагмална хернија је поремећај који настаје када абдоминални органи прођу у грудну дупљу кроз неки ненормалан отвор у дијафрагми. Чешће се јавља на левој страни.

Прочитајте опширнијеИДИОПАТСКА ПЛУЋНА ФИБРОЗА - ( Syndroma Hamman-Rich )
Идиопатска плућна фиброза или криптогени фиброзирајући алвеолитис је хронично прогресивно обољење плућа које се карактерише инфламацијом и фиброзом плућног паренхима.

Прочитајте опширнијеБЕНИГНА ЕУТИРЕОИДНА СТРУМА - ( STRUMA SIMPLEX )
Еутиреоидна, проста или нетоксична струма представља увећање штитне жлезде које није узроковано запаљењем или растом неоплазме, уз очување нормалне функције штитне жлезде.

Прочитајте опширнијеСрећан Бадњи дан и Божић!
Наш позив подразумева несебично пружање хришћанске љубави, која нас чини још бољим и племенитијим. Хвала вам што постојите и молим вас да помогнете онима који посустану под бременом свакодневног живота. Преузимајући део њиховог терета, наши ће животи бивати лакши и лепши.

Прочитајте опширнијеКарцином бронха и плућа
Карцином бронха и плућа је назив који се користи за малигне епителне туморе (бронхи, бронхиоле, алвеоле). То је најчешћа врста малигнитета код мушкараца, а на трећем месту код жена.

Прочитајте опширнијеМитрална стеноза
Митрална стеноза је сужење митралног ушћа (отвор између леве преткоморе и коморе) које онемогућава нормално пуњење леве коморе за време дијастоле.

Прочитајте опширнијеФилип Новоселски прва беба у 2020. години, градоначелник Павлов даровао златник
У нашем породилишту у 2020. години рођено је већ шест беба, а први је свет угледао Филип Новоселски у првом сату Нове године. Педесет минута после поноћи у панчевачком породилишту родио се дечак, Филип Новоселски тежак 3 килограма и дугачак 48 сантиметара.

Прочитајте опширнијеПосађена по једна јелка за сваку прворођену бебу у 2020. години.
У оквиру кампање „За нови живот“, коју организује Покрајински заштитник грађана Омбудсман, у више болница у Војводини биће засађено по једно дрво у име сваког првог детета рођеног у овој години. Тим поводом у панчевачкој болници испред породилишта посађена је једна јелка.

Прочитајте опширнијеУ нашем породилишту ноћас око 00 и 50 рођена је прва беба у 2020. години.
Прворођену бебу у новој години, по традицији, дариваће градоначелник града Панчева и члан Градског већа задужен за рад и социјалну политику.

Прочитајте опширније

Срећна Нова 2020. година!
У садашњем времену, често, немамо прилику да застанемо и погледамо колеге поред нас, поделимо позитивне емоције, иако делимо године заједничког живљења.

Прочитајте опширнијеЈедан пакетић-пуно љубави
У оквиру традиционалне акције Црвеног крста Србије „Један пакетић пуно љубави“, Црвени крст Панчево поклонио новогодишње пакетиће Дечјем одељењу Опште болнице Панчево. Пакетићи ће бити поклоњени деци која су за време новогодишњих и божићних празника, нажалост у болници.

Прочитајте опширнијеУ Панчеву урађена прва операција бутне кости у Србији
У панчевакој болници на одељењу ортопедије Опште болнице Панчево урађена је прва операција у Србији бутне кости, са уградњом клина, који омогућава шири аспект збрињавања повреде.

Прочитајте опширнијеНов инкубатор набављен за Општу болницу Панчево
Ово је можда и најлепши поклон који ћемо поклонити нашим најмлађима у Новој години. Сваки инкубатор замењује топлоту мајчине утробе и нама ствара обавезу да им пружимо најбоље могуће услове, а ту прилику нам управо овај инкубатор омогућује.

Прочитајте опширнијеТРОМБОЗНА ТРОМБОЦИТОПЕНИЈСКА ПУРПУРА
Тромбозна тромбоцитопенијска пурпура (ТТП) описана је још давне 1924. године, а назив је добила по аутору Мошковићев (Moschowitcz) синдром.

Прочитајте опширнијеНова гинеколошка амбуланта у Управној згради ОБ Панчево
Желећи да труднице и гинеколошке пацијенткиње једним одласком код гинеколога обаве све прегледе на једном месту, у оквиру Опште болнице Панчево реновиран је део старе зграде и преуређен у гинеколошко-акушерску амбуланту.

Прочитајте опширнијеСрећан Бадњи дан и Божић!
Испуните године животом, а не живот годинама. Остварите оно што желите и сачувајте оно што волите. Нека нам овај, најрадоснији празник, празник када славимо рођење Исуса Христа, испуни срца топлином и љубављу. Пуно среће и лепих снова желимо вам за Божићне празнике.

Прочитајте опширнијеХемодијализа - нови апарати за квалитетније лечење
Одељење хемодијализе Опште болнице Панчево већ годину дана је у новим просторијама, а сада има и нове апарате за дијализу. Одељење функционише много боље и пацијентима пружа неопходне услове за лечење.

Прочитајте опширнијеРЕКАПИТУЛАЦИЈА АКТИВНОСТИ У 2019. ГОДИНИ
Ако бисмо покушали сажети у једну реченицу 2019. годину у Општој болници Панчево, та реченица би гласила овако: Протекла година била је година изградње и година унапређења рада, како обнове болничке опреме и запошљавања кадрова, тако и превенције, здравствене заштите и едукације наших суграђана.

Прочитајте опширнијеУ недељу превентивни прегледи
Општа болница Панчево се придружује акцији превентивних прегледа у организацији Министарства здравља. Превентивни прегледи одржаће се у недељу 22.12.2019. од 8 до 16 часова у специјалистичком центру Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширнијеУклањање младежа
Уклањање младежа, односно скидање младежа може да се врши уколико за то постоји медицински разлог, или се може вршити из чисто естетских разлога.

Прочитајте опширнијеОжиљци
Кожа, као најфинија тканина обмотава организам и штити га од спољних утицаја. Било која врста трауме - повреда, опекотина, операција може да оштети кожу и изазове формирање неестетског ожиљка.

Прочитајте опширнијеИнфекција хелико бактеријом (Helicobacter pylori)
H. pylori је бактерија спиралног облика смештена у слузници желудца, једина је бактерија која може преживети у киселом желудачном садржају, са врло мало кисеоника, при температури од 37 С.

Прочитајте опширнијеНарколепсија или болест спавања
Нарколепсија, или болест спавања одликује се прекомерном дневном поспаношћу са несвесним епизодама спавања дању, али и бројним другим поремећајима који се тичу спавања. Нарколепсија је болест у чијој основи се налази поремећај централног нервног система, и на жалост, о овој болести се не зна још увек много.

Прочитајте опширнијеПромрзлина или смрзотина
Промрзлина или смрзотина „Congelatio“ настаје као акутна манифестација на дејство ниске температуре. Фаворизујући фактори су повећана влажност ваздуха, телесни напор, алкохолисаност. Настаје смрзавање коже, поткожног ткива, мишића и костију. Промене настају најпре на прстима руку и ногу, у пределу пете, на носу, бради, ушним шкољкама. Промрзлине најчешће настају при температури око нуле или нижој.

Прочитајте опширнијеРеуматске болести
Реуматске болести се појављују у све већем броју, а Србија на жалост на овом пољу не заостаје за светом. Процењује се да од хроничних запаљенских артритиса у Србији болује више од 60.000 људи, од којих 35.000 има реуматоидни артритис. Уколико се реуматске болести не открију и не лече на време, могу довести до инвалидности.

Прочитајте опширнијеДИЈАБЕТЕСНА НЕФРОПАТИЈА
Терминална бубрежна слабост настаје у 30% свих болесника са дијабетесом. Код болесника са јувенилним дијабетесом, у 30% настаје бубрежна болест након 20 година од момента настанка дијабетеса. Код нових пацијената који долазе у обзир за програм вештачког бубрега (хронична хемодијализа), у најмање 40% случајева хронична бубрежна инсуфицијенција је настала као последица дијабетеса.

Прочитајте опширније

Атеросклероза
Назив атеросклероза потиче од грчке речи атеро - кашасто и речи склерозе - тврдо. Атеросклероза је патолошки процес у којем долази до накупљања масних супстанци, холестерола, делова мртвих ћелија и калцијума у унутрашњи зид артерије. Обично погађа велике и средње велике артерије.

Прочитајте опширнијеМЕДИЦИНСКЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ ЗАМЕНЕ БУБРЕЖНЕ ФУНКЦИЈЕ
Терапија замене бубрежне функције код пацијената са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом индикована је код уремије (посебно код перикардитиса, неуропатије и остеодистрофије), некоректибилне хиперкалијемије, ацидозе и срчане инсуфицијенције, екстрацелуларне хиперволемије, која не одговара на терапију диуретицима, интоксикација и тровања).

Прочитајте опширнијеСкенер поправљен пре планираног рока
Поправка скенера је завршена и он од данас ради. Иако је у плану било да се поправи до краја децембра, успели смо да га поправимо раније, како би нашим пацијентима омогућили, данас, неопходну дијагностику. Рендгенска цев која је била у квару купљена је нова, а средства су обезбеђена од стране Покрајинског секретеријата за здравство у вредности од око 8 милиона динара.

Прочитајте опширније9. децембар – Светски дан безбедности пацијената
Светска здравствена организација је 9. децембар прогласила даном безбедности пацијената, како би се здравствена заштита учинила доследнијом и ризик по пацијента у оквиру здравствене установе свео на најмању могућу меру. Безбедност пацијената је посебна дисциплина која наглашава важност пријављивања, анализе и превенције медицинских грешака које често воде до нежељених догађаја.

Прочитајте опширнијеТУБЕРКУЛОЗА
Туберкулоза је хронична, заразна болест коју узрокује „Mycobacterium tuberculosis“ (Кохов бацил). Обично захвата плућа али може захватити или било који орган или ткиво у организму. Према подацима Светске здравствене организације највише туберкулозе има у сиромашним и неразвијеним државама.

Прочитајте опширнијеСИНДРОМ СУВОГ ОКА (keratoconjunctivitis sicca)
Синдром сувог ока представља једно од најчешћих стања везаних за око у свету, које доводи пацијента код лекара. Синдром сувог ока представља смањење количине суза у коњунктивалном сакусу, што настаје услед смањења њиховог лучења, појачаног испаравања или недостатка витамина А, што изазива поремећај у стварању сузног филма.

Прочитајте опширнијеРетинопатија превремено рођене деце (РоП)
Ретинопатија превремено рођене деце (прематуруса) спада у пролиферативне ретинопатије. Јавља се код деце која су превемено рођена са малом телесном тежином, која су чешће била изложена високим концентрацијама кисеоника, услед боравка у инкубатору, ради терапије кисеоником.

Прочитајте опширније10. децембар – Међународни дан људских права
Људска права су урођена права сваког људског бића. Актери сектора безбедности који користе силу дужни су да поштују људска права приликом вршења својих дужности и овлашћења у складу са међународним правом људских права и стандардима људских права у сектору безбедности.

Прочитајте опширнијеОСОБЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА
Почев од 1992., сваке године обележава се Међународни дан посвећен особама са посебним потребама, ове године је био 03. децембра. Генерална скупштина УН усвојила резолуцију 47/3, а са циљем да се унапреди и омогући особама са посебним потребама једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Прочитајте опширнијеДр Горан Гавриловић на листи најбољих 20 гинеколога у Србији
Лекар Опште болнице Панчево, др Горан Гавриловић на основу истраживања које годинама спроводи родитељски сајт Бебац, у ком је учествује преко 12000 родитеља, сврстан је у листу 20 најбољих гинеколога у Србији.

Прочитајте опширнијеСмањена листа чекања за операцију катаракте
Први пут после дугог низа година на Очном одељењу Опште болнице Панчево на операцију катаракте пацијенти чекају нешто више од месец дана. Тренутно на листи чекања за операцију катаракте чека само 180 пацијената који би требало да буду оперисани до краја године.

Прочитајте опширнијеГРИП (ИНФЛУЕНЦА)
Грип је акутно инфективно обољење изазвано вирусима инфлуенце (тип А и тип Б). Испољава се симптомима и знацима обољења горњих и/или доњих дисајних путева, а често је праћен и системским манифестацијама као што су повишена темература, главобоља, малаксалост, болови у мишићима.

Прочитајте опширнијеПаркинсонова болест
Паркинсонова болест је неуролошки поремећај који доводи до учесталих невољних покрета различитих делова тела оболелих. Као последица напредовања ове болести, код оболелих се могу јавити ментални и психички поремећаји. Најчешће се јавља код старијих особа, мада постоје и примери оболелих млађих од 50 година.

Прочитајте опширнијеПородилиште Опште болнице Панчево међу 15 најбољих у Србији
На основу резултата великог националног истраживања од стране родитељског портала Бебац под називом „Каква су нам породилишта?", породилиште Опште болнице Панчево сврстано је међу 15 најбољих у Србији. Ово истраживање спорведено је током 2019. године а у њему је учествовало 12 000 мама

Прочитајте опширнијеШтитна жлезда
Да ли сте некада осетили изненадно разлупавање срца, можда почели да се знојите или сте почели можда много да се гојите, да будете уморни и да вам није ни до чега, а исхрана вам је иста… Погађате, можда је у питању штитна жлезда.

Прочитајте опширнијеИсхрана особа оболелих од дијабетеса
Људи који су тек сазнали да имају дијабетес често питају лекара: „Да ли то значи да морам потпуно да променим режим исхране и да се одрекнем хране коју волим да једем?". НЕ! Можете јести интересантна јела у којима и иначе уживате и у исто време да држите шећер у крви под контролом.

Прочитајте опширнијеЕпистакса (крварење из носа)
Епистакса или крварење из носа представља једно од најчешћих ургентних стања у клиничкој патологији носа, јер су крвни судови носа врло слабо заштићени од спољашњих фактора. Може се поделити према јачини на слабо и интензивно крварење.

Прочитајте опширније1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а
Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а (француска скраћеница је СИДА) обележава се сваке године 01. децембра. Први пут је обележен пре више од 30 година и од тада се из године у годину све више ради на превенцији и раду са свим члановима друштва.

Прочитајте опширнијеТестирајте се на ХИВ
Поводом обележавања Европске недеље тестирања и 1. децембра - Светског дана борбе против ХИВ-а, у Заводу за јавно здравље Панчево, улица Вука Караџића бр. 8 (бивша Железничка амбуланта), биће организовано ТЕСТИРАЊЕ И САВЕТОВАЊЕ НА ХИВ од 25.11.2019. до 01.12.2019. у временском интервалу 08 до 12 часова. Свe заинтересоване особе могу доћи на тестирање које је поверљиво, анонимно, бесплатно, није потребан упут, не заказује се и обавезно је не доручковати.

Прочитајте опширнијеАнтракс
Антракс је инфективна болест животиња – посебно домаћих, попут крава, оваца, коза, изазвана бактеријом Bacillus anthracis. На човека се преноси директним контактом са оболелим животињама, или њиховим продуктима (вуна, кожа, длака).

Прочитајте опширније25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама
25. новембар одабран је као дан сећања на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици. Генерална скупштина Уједињених нација је 1999.године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља.

Прочитајте опширнијеНеинвазивна пренатална дијагностика у трудноћи
Пренатална дијагностика представља скуп дијагностичких метода којима је могуће утврдити промене на ембриону или фетусу пре рођења. Углавном је усмерена ка утврђивању постојања хромозомских аберација, већих развојних абнормалитета али дозвољава и рано утврђивање ствари као што je пол детета.

Прочитајте опширнијеШОК
Шок се дефинише као стање у коме је перфузија циљних органа (мозак, срце, јетра, бубрези) недовољна да обезбеди њихово адекватно функционисање.

Прочитајте опширнијеДанас, широм света, обележава се Међународни дан детета
„Путева има триста да се оде из детињства. А, само се ретки сете, да остану вечно дете", Мирослав Мика Антић

Прочитајте опширнијеПоремећаји спавања
Спавање је врста понашања која је универзално присутна код сисара и птица. Иако човек проведе трећину живота у спавању, биолошка функција није у потпуности разјашњена. Оно што је познато је да је спавање неопходно за многе процесе као што су конзервирање енергије (смањење потрошње за 10%), терморегулација и адаптација организма на неповољне ноћне или климатске услове.

Прочитајте опширније20. новембар – Међународни дан детета
У свету се данас обележава Светски дан детета, чији је циљ да подсети и сензибилише јавност о потреби заштите деце и малолетника од злоупотребе, насиља и разних облика дискриминације.

Прочитајте опширније17. новембар - Светски дан превремено рођених беба
Светски дан превременог рођења прилика је да се скрене пажња на тешки терет смрти и инвалидитета и бол и патњу које превремено рођење узрокује. То је такође прилика за разговор о решењима.

Прочитајте опширнијеЛЕКАРСКА СЛАВА - Св.Козма и Дамјан - Врачеви
Дана 14. новембра 2019.године обележена је лекарска слава св. Козма и Дамјан -Врачеви

Прочитајте опширније15. новембар – Међународни дан борбе против хроничних опструктивних болести плућа
Међународни дан борбе против хроничних опструктивних болести плућа (ХОБП) сваке године организује Глобална иницијатива за хроничну опструктивну болест плућа (ГОЛД) у сарадњи са здравственим радницима и групама пацијената са ХОПБ широм света, почев од 2002. године, а са циљем да подигне свест о хроничној опструктивној плућној болести и побољша негу болесника са ХОПБ широм света.

Прочитајте опширнијеСИНКОПА
Синкопа је изненадни, привремени губитак свести, који је изазван смањењем церебралне перфузије.

Прочитајте опширнијеПоправка скенера у току
Скенер у Општој болници Панчево требало би да почне да ради до краја године. Пацијенти којима је неопходна хитан преглед шаљу се у београдске болнице, док они који нису хитни се упућују у Вршац на скенер.

Прочитајте опширнијеОрганизовани превентивни прегледи у Глогоњу
Захвањујући успешној сарадњи Месне заједнице Глогоњ, Опште болнице Панчево и Превентивног центра Дома здравља, организовани су превентивни прегледи. Грађани су били у прилици да ураде ултразвук стомака и штитне жлезде, као и комплетну крвну слику.

Прочитајте опширније

14. новембар – Светски дан борбе против шећерне болести
Светски дан дијабетеса 14. новембра представља највећу кампању у свету посвећену дијабетесу. Кључна повезаност у ширењу, смањењу и отклањању фактора ризика за дијабетес тип 2 имају породице.

Прочитајте опширнијеАЛЕРГИЈА НА ПРОТЕИНЕ КРАВЉЕГ МЛЕКА
Алергија на протеине крављег млека представља најчешћи клинички ентитет у оквиру тзв. "протеин-сензитивног синдрома" који се јавља у раном детињству.

Прочитајте опширнијеСебороични дерматитис
Себороични дерматитис је хронични и рецидивирајући дерматитис, локализован у себороичним регионима.

Прочитајте опширнијеЦеребрална анеуризма
Церебрална анеуризма је абнормално проширење крвног суда у мозгу. На бази мозга налази се сплет артерија од кога се даље рачвају артерије које прокрвљују мозак. На бази мозга налази се сплет артерија које чине такозвани Вилисов четвороугао и од ког се даље рачвају артерије које снабдевају мозак.

Прочитајте опширнијеУринарне инфекције
Уринарне инфекције представљају озбиљан здравствени проблем и спадају у ред најучесталијих инфекција. Свака друга жена ће бар једном у свом животу имати уринарну инфекцију, а око 10 одсто жена има инфекције које се више пута понављају.

Прочитајте опширнијеПрехлада или грип?
Болести дисајног система као што су прехлада и грип су најчешћи узрок посета лекару и бројних изостанака са наставе или посла. И прехлада и грип спадају у вирусне болести, а другом речју их називамо вироза. А како препознати када нас је напала само прехлада, а када имамо посла са грипом?

Прочитајте опширнијеШта је акромегалија?
Акромегалија представља стање, настало због прекомерне секреције хормона раста (соматотропин) који се лучи из хипофизе, жлезде смештене на бази мозга.

Прочитајте опширнијеКАРЦИНОИД ТУМОР И КАРЦИНОИДНИ СИНДРОМ
Карциноид тумор представља малигну пролиферацију неуроендокриних ћелија (ћелије које стварају супстанце налик хормонима). Обично захвата танко црево, али некад и панкреас, јајнике или плућа.

Прочитајте опширније„Глад за ваздухом“ у ургнетној медицини
Диспнеја (лат. dyspnoe) означава недостатак ваздуха, глад за ваздухом.

Прочитајте опширнијеБол у слабинама – могући узроци
Бол у слабинама (лат. Lumbalgia) обухвата следећа стања: реналну колику, упалу слепог црева (apendicitis) ретроцекалне локализације, анеуризму абдоминалне аорте, екстраутерину трудноћу, лумбоишијалгију, туморе кичменог стуба, херпес зостер пре избијања оспе, итд.

Прочитајте опширнијеМАЛИГНИ ТУМОРИ МОКРАЋНЕ БЕШИКЕ
Мокраћна бешика представља резервоар урина. У мокраћну бешику се уливају леви и десни уретер, док се урин из мокраћне бешике евакуише путем врата, који се наставља у уретру.

Прочитајте опширније

ПЕЈСМЕЈКЕРИ
Срчани пејсмејкери представљају аутоматске уградне електричне стимулаторе срца. Пејсмејкери се уграђују хируршким путем, уз локалну инфилтративну анестезију, резом величине 5-6 цм испод кључне кости, кроз који се под контролом флуороскопије, трансвенски уводе у срце електродни катетери.

Прочитајте опширније

ХОРДЕОЛУМ (Чмичак)
Хордеолум је гнојно запаљење жлезда очних капака.

Прочитајте опширнијеУ недељу превентивни прегледи
Општа болница Панчево организује превентивне прегледе, у складу са препорукама Министарства здравља РС, у недељу, 03.11.2019.године у времену од 8 до 16 часова.

Прочитајте опширнијеСиндром иритабилног колона (нервозна црева)
Синдром иритабилног колона је хронично стање које карактерише бол у стомаку и поремећен ритам пражњења столица.

Прочитајте опширнијеСиндром хроничног замора
Синдром хроничног замора подразумева тешки, онеспособљавајући замор у трајању преко 6 месеци који омета физичко и ментално функционисање код пацијента. Замор је присутан током више од 50% времена, а драстично се појачава након неочекивано блажег напрезања.Према досадашњим статистикама, сматра се до 3 пута чешћим код жена. Обично су придружени болови у мишићима, поремећаји сна и расположења.

Прочитајте опширнијеАлергијске реакције изазване храном
Храна може да узрокује многобројне нежељене реакције које имају различиту клиничку слику. Неке реакције су токсичне и имају ефекат на све особе, док су нетоксичне реакције условљене одређеном предиспозицијом према некој храни која је за остале нешкодљива.

Прочитајте опширније

29. октобар – Светски дан борбе против псоријазе
Псоријазa je хронична, рецидивирајућа, незаразна болест код које узрок и механизам настанка нису до краја познати. Сматра се да је генетски условљено обољење коже, па често оболели од псоријазе зна да је већ неко у породици имао исти проблем.

Прочитајте опширнијеХРОНИЧНА БУБРЕЖНА ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА
Ова значајна и иреверзибилна редукција бубрежне функције , на 20% од нормалних вредности, развија се током месеци или година.

Прочитајте опширнијеСезонски грип
Упознати сте да је сезонски грип обољење дисајних органа и спада у заразне болести које изазива хумани вирус инфлуенце (А и Б). Ова болест се може јавити код великог броја становника и тада говоримо о епидемији. Заразност је највећа одмах по настанку симптома и најчешће траје до пет дана (код деце до седам)

Прочитајте опширније

Лупус еритематодес
Лупус еритематодес представља назив за групу аутоимуних обољења, за сада непознате етиологије. У настанку ових болести од значаја су генетски фактори који за последицу имају и одређене имунолошке поремећаје, али и фактори средине.

Прочитајте опширнијеНАСЛЕДНИ КАРЦИНОМ ДОЈКЕ
Док се већина карцинома дојке јавља случајно код жена без позитивне породичне историје, између 5% и 10% од свих карцинома дојке се повезује са мутацијама у БРЦА1 и БРЦА2 генима.

Прочитајте опширније18. октобар – Светски дан менопаузе
Менопауза је последње менструално крварење. Обично се дешава између 45 и 55 године живота, просечно у 51. години живота. На настанак менопаузе утичу различити фактори, нарочито менарха (прво менструално крварење), број порођаја, социоекономски фактори, раса и климатски фактори.

Прочитајте опширније

20. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе
Остеопороза представља смањење укупне запремине костију, са променама у микроархитектури костију, што доводи до повећане склоности ка фрактурама. Запажено је постојање повећања ресорпције костију уз смањено формирање костију.

Прочитајте опширније

Хирурзи из Србије и региона у Панчеву уче од најбољих
У панчевачкој Општој болници данас и сутра одржава се осма Хируршка радионица на којој учествују познати хирурзи из читавог света. На овај начин наши хирурзи стичу нова знања и радећи са искуснијим колегама усавршавају стечене вештине.

Прочитајте опширније17. октобар – Међународни дан борбе против сиромаштва
Сваког 17. октобра од 1987. године обележава се Међународни дан борбе против сиромаштва. Циљ обележавања овог датума је ширење свести о потреби искорењавања сиромаштва у целом свету, а нарочито у земљама у развоју. Према подацима УНИЦЕФ-а, 22 000 деце у свету дневно умре због сиромаштва.

Прочитајте опширније15. октобар – Светски дан чистих руку
Иницијатива о обележавању Светског дана чистих руку покренута је пре седам година у Стокхолму, током светске недеље воде. Међународни дан чистих руку обележен је први пут 15. октобра 2008. Ову иницијативу су прихватиле владине, невладине организације, међународне институције, приватна предузећа у преко 70 земаља широм света.

Прочитајте опширније

С пољским радовима више посла за ортопеде
На Одељењу ортопедије Опште болнице Панчево са доласком јесени и радовима у пољу честе су повреде задобијене од пољопривредних машина. На сву срећу пацијенти су амбулантно збринути и нису биле неопходне хируршке интервенције.

Прочитајте опширније16. октобар – Светски дан хране
Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16.октобра Светски дан хране. У Србији се Светски дан хране обележава од 2001. год. уз подршку Министарства здравља.

Прочитајте опширније14. октобар – Светски дан вида
Од тренутка свог оснивања од стране Cветске здравствене организације (СЗО) 2000. године, Светски дана вида прави је заговарачки догађај који има за циљ подизања свести о слепилу и оштећењу вида као главним међународним проблемима јавног здравља, као и стимулацију Министраства здравља да учествује у одређивању средстава за националне програме превенције слепила, те едукације циљане публике о новинама које се тичу превенције оштећења вида и развоја слепила. Ове године Светски дан вида обележава се под називом „Вид на првом месту!“

Прочитајте опширнијеОсма панчевачка колопроктолошка радионица
Осма панчевачка колопроктолошка хируршка радионица ће се ове године одржати у четвртак 17. октобра, а редовни састанак хируршке секције СЛД следећег дана, у петак 18. октобра.

Прочитајте опширнијеХиперпаратиреоидизам
Паратиреоидне жлезде представљају парне жлезде (којих најчешће има четири) смештене иза штитасте жлезде. Оне луче паратиреоидни хормон који учествује у нормалном метаболизму калцијума и фосфора у организму. Хиперпаратиреоидизам представља стање повећаног нивоа паратиреоидног хормона у организму.

Прочитајте опширнијеМАСНА ИНФИЛТРАЦИЈА ЈЕТРЕ „STEATOSIS HEPATIS"
Масна инфилтрација јетре представља патолошко прекомерно нагомилавање масти у хепатоцитима узроковано различитим етиолошким факторима. Главни узроци масне јетре су алкохолизам и гојазност, али се јавља и у шећерној болести, Кушинговом синдрому, гладовању, тровању фосфором и тетрахлоругљеником, као последица токсичног дејства тетрациклина и у болесника на тоталној парентералној нутрицији. Посебно тежак облик је акутна масна јетра у трудноћи.

Прочитајте опширније

АКУТНИ ХОЛЕЦИСТИТИС
Акутни холециститис је стање акутне инфламације зида жучне кесе са појавом абдоминалног бола и фебрилности. У 90-96% случајева је удружен са калкулозом жучне кесе. Најчешће се јавља код особа средњег и старијег животног доба, чешће код жена.

Прочитајте опширније

10. октобар – Светски дан менталног здравља
Светски дан менталног здравља се сваке године обележава 10. октобра на иницијативу Светске федерације за ментално здравље и уз подршку Светске здравствене организације, а у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године обележавање Светског дана менталног здравља посвећен је превенцији самоубиства.

Прочитајте опширнијеДУБОКА ВЕНСКА ТРОМБОЗА –ПРЕВЕНЦИЈА И ЛЕЧЕЊЕ
Према дефиницији дубока венска тромбоза (ДВТ) је згрушавање крви у дубоким венама, најчешће, доњих екстремитета (чешће у потколеници) и у венама мале карлице. Такође, ДВТ се може развити и у горњим екстремитетима (4-13% случајева). Главни узроци настанка ДВТ јесу стања у којима долази до нарушавања венске циркулације, која доводе до оштећења и дисфункције ендотела крвног суда, као и стања хиперкоагулабилности.

Прочитајте опширнијеЛабораторијске анализе: протеини плазме и осталих телесних течности
Протеини (беланчевине) су разнолика група молекула од великог значаја за живот организама. Имају улогу ензима (катализатора хемијских реакција), хормона, носиоца молекула, али и градивну улогу (разни типови протеинских влакана), улогу у имунским реакцијама, итд.

Прочитајте опширнијеДАМПИНГ СИНДРОМ
Дампинг „Dumping“ синдром је скуп гастроинтестиналних и кардиоваскуларних симптома у току или непосредно након узимања хиперосмоларне хране у болесника са гастројејуностомијом „Billroth II“ или гастродуоденостомијом „Billroth I“.

Прочитајте опширније

1.октобар – Међународни дан стариjих
Мeђунарoдни дан стариjих oсoба сe у свeту и кoд нас oбeлeжава 1. oктoбра, у складу са Рeзoлуциjoм 45/106 кojу je прoгласила Гeнeрална скупштина Уjeдињeних нациjа 14. дeцeмбра 1990. гoдинe, са циљeм да сe нагласи важнoст прилагoђавања живoтнoг oкружeња пoтрeбама и спoсoбнoстима станoвника трeћeг дoба. Накoн oвe инициjативe, Гeнeрална скупштина Уjeдињeних нациjа je 1991. гoдинe, у складу са рeзoлуциjoм 46/91, усвojила принципe Уjeдињeних нациjа кojи сe oднoсe на стариje oсoбe. На Свeтскoj скупштини o старeњу 2002. гoдинe усвojeн je Мадридски мeђунарoдни акциoни план за старeњe какo би сe oдгoвoрилo на мoгућнoсти и изазoвe старeња станoвништва у 21. вeку и прoмoвисаo развoj друштва за свe гeнeрациje.

Прочитајте опширнијеЕпидурална анестезија
Аналгезија и анестезија у акушерству имају своје специфичности, које их разликују од примене за друге врсте хируршких интервенција. Анестезиолог се сусреће са бригом о два живота-са једне стране мора да води рачун о безбедности фетуса, а са друге стране мора да обезбеди аналгезију и анестезију мајке.

Прочитајте опширније

Превенција рака дојке
Сваке године у свету оболи од рака око осамнаест милиона људи. Најчешће су рак плућа, рак дојке код жена и рак дебелог црева. У Србији од малигних болести сваке године оболи тридесет седам хиљада особа.

Прочитајте опширније

Реноваскуларна хипертензија
Хипертензија може да буде последица било ког процеса који изазива дуготрајну исхемију једног или оба бубрега. До ове врсте хипертензије долази услед обољења бубрежних артерија, обољења аорте (абдоминалног дела ) – било да је оно изоловано или удружено са аномалијама бубрежних артерија и бубрега.

Прочитајте опширније

БАКТЕРИЈСКИ МЕНИНГИТИС
Акутни бактеријски менингитис је тешко инфективно обољење изазвано бактеријама у току кога долази до стварања гнојног ексудата у субарахноидалном простору, а клинички се карактерише појавом менингеалних знакова и симптомa.

Прочитајте опширнијеСавремени анестезиолошки апарати за Општу болницу Панчево
Општа болница Панчево богатија је за још два савремена анестезиолошка апарата. Један комплет уређаја у оперционом блоку налази се од 2018. године, док је други на располагању од ове. Овај савремени анестезиолошки апарат данског је произвођача (Dameca AX500), док је монитор пољског произвођача (Emtel Sliva sp.k., FX 3000MD). Рад на овим апаратима пружа лакше вођење анестезије код захтевнијих пацијената, као и прецизнију контролу виталних параметара у току анестезије. Тиме је постигнута већа сигурност како за пацијенте тако и за анестезиологе.

Прочитајте опширнијеШта је хркање?
Дисајни путеви су често на појединим местима ужи и на тим, ужим местима настаје турбулентно струјање ваздуха које се манифестује као хркање. Током спавања, мишићи меког непца су опуштени и падају, заједно са ресицом ка задњем зиду ждрела, па настаје још веће сужење, у виду пукотине кроз које пролази ваздух. Када ваздух почне да струји, долази до вибрирања меког непца са ресицом, што се манифестује као хркање.

Прочитајте опширнијеНАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА 30. СЕПТЕМБАР – 7. ОКТОБАР 2019.
Имајући у виду значај дојења за здравље мајке и детета, промоција и подршка дојењу представљају трајни приоритет јавног здравља. И поред доказаних користи дојења, број новорођенчади и одојчади на природној исхрани је све мањи.

Прочитајте опширнијеАлцхајмерова болест
Немачки неуролог Алојз Алцхајмер је ову болест описао 1906.године анализом само једне пацијенткиње старе 51 годину и тада је ова болест сматрана ретким менталним обољењем претежно младих људи. Прво на шта помислимо кад се спомене Алцхајмерова болест (АБ) је заборавност, губитак способности памћења. Међутим, нити је свака заборавност Алцхајмерова болест, нити је ова болест само губитак памћења – она је много више од тога.

Прочитајте опширнијеПревентивним прегледима, Општа болница Панчево, обележава Светски дан срца
Овогодишњи Светски дан срца се обележава 29. септембра под слоганом „Буди херој свога срца“ са циљем да човечанство буде глобална заједница хероја која ће предузети све да људска цивилизација усвоји здравије стилове живота.

Прочитајте опширније

Треће место постер презентацији сестара одељења Неурологије на симпозијуму Удружења сестара и здравствених техничара Србије у неурологији
На трећем симпозијуму Удружења сестара и здравствених техничара Србије у неурологији на позив Специјалне болнице Свети Сава, Београд, Служба за неурологију Опште болнице Панчево је узела активно учешће. Међу 25 постер презентација истакао се рад сестара одељења Неурологије и заузео 3. место.

Прочитајте опширније

Фурункул и карбункул
Фурункул је дубока инфекција коже која потпуно захвата фоликул длаке и околно субкутано ткиво, најчешће називан чир коже. Карбункул се састоји из неколико груписаних фурункула.

Прочитајте опширније24. септембар – Светски дан срца
Светски дан срца је међународна кампања која се сваке године одржава 29. септембра ради информисања људи о кардиоваскуларним болестима и промовисања превентивних мера за смањење ризика од настанка истих.

Прочитајте опширнијеЈош једна успешно одржана акција превентивних прегледа
Општа болница Панчево и Дом здравља придружили су се акцији превентивних прегледа који су се ове недеље спроводили широм целе Србије. Наши суграђани могли су да измере ниво шећера у крви, притисак, ураде ЕКГ, као и тумор маркере на рак дебелог црева и преглед уха, грла и носа

Прочитајте опширније

Обновљена опрема у читавом Хируршком блоку
Након двадесетак година обновљени су инструменти за операције у читавом Хируршком блоку. Захваљујући набавци нових, бољих и квалитетнијих инструмената, унапредиће се квалитет рада и омогућити већа безбедност пацијената током хируршких захвата.

Прочитајте опширније

У недељу превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево се придружује акцији превентивних прегледа у организацији Министарства здравља. Превентивни прегледи одржаће се у недељу 22.09.2019. од 8 до 16 часова у специјалистичком центру Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

АКУТНА БУБРЕЖНА ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА
Акутна бубрежна инсуфицијенција је клинички синдром функционих, биохемијских и морфолошких поремећаја, који се карактерише наглим падом бубрежне функције, услед чега је немогуће одржавање биохемијске хомеостазе.

Прочитајте опширније

Тумори дојке
Дојка је парна грудна жлезда код жена и има функцију да по завршетку трудноће лучи млеко. Састоји се од жлезданог и везивног ткива и од двадесетак изводних канала који се отварају на брадавици -тамно пигментисаном испупчењу коже које се налази на средини дојке.

Прочитајте опширније

КАРДИОЛОШКА МОДЕРНИЗАЦИЈА КЛАСИФИКАЦИЈЕ АНТИАРИТМИЈСКИХ ЛЕКОВА
Већина аритмија не захтева никакав третман јер су углавном бенигног карактера и „реше се“ саме од себе. Пример је тахикардија пореклом из СА чвора у циљу компензације повећане потребе организма за кисеоником и нутријентима, као и ради уклањања штетних продуката метаболизма. Значи ову тахикардију не треба лечити; природно ће се решити сама.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево богатија за нови ендоуролошки стуб
Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за здравство, Општа болница Панчево купила је и нови ендоуролошки стуб, чија је вредност 6.490.200 + ПДВ (20%). Нов апарат омогућиће лекарима квалитетнији рад и боље обављање одређених хируршких процедура.

Прочитајте опширнијеГАМА НОЖ
Гама нож је радиохирушки уређај који се користи за лечење доброћудних и метастатских тумора мозга зрачењем. Такође може да се користи и за лечење тригеминалне неуралгије и васкуларних малформација (измењених крвних судова мозга).

Прочитајте опширнијеОРЛ одељење добило нову опрему за дијагностику
После 35 година ОРЛ одељење панчевачке Опште болнице добило је нов радни орл пулт, опремљен најсавременијим апаратима за дијагностичку процедуру. Средства за нову опрему обезбедио је Покрајински секретаријат за здравство, док је део опреме купила сама Болница. Вредност пулта за ОРЛ, који садржи столицу за пацијента, столицу за доктора, микроскоп и камеру за ендоскопију са софтвером и аудиометар је 5.315.000 + ПДВ (20%). Вредност тимпанометра (Madsen Zodiac QC) је 360.000 + ПДВ (20%), док је вредност клар-чеоног светла са лед диодама и пуњивим батеријама 122.600+ ПДВ (20%).

Прочитајте опширније10. СЕПТЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА
Прeвeнциjа самoубиства и даљe oстаje свeприсутни изазoв. Свакe гoдинe, самoубиствo je мeђу 20 вoдeћих узрoка смрти у свeту мeђу људима свих узрасних дoби. Одгoвoрнo je за прeкo 800.000 смртних случаjeва, штo je eквивалeнтнo jeднoм самoубиству сваких 40 сeкунди.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево заузела прво место у Републици Србији
Министарство здравља Републике Србије и Републички фонд за здравствено осигурање, у оквиру пројеката „Развој здравства Србије – додатно финансирање” и „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – ДИЛС“ започели су промену начина извештавања и финансирања здравствених установа на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите по систему дијагностичких сродних група. Обрачун учинка здравствених установа се прати квартално и објављује на ДСГ Порталу РФЗО-а. Увидом у Табелу учинка за други квартал 2019. године за здравствене установе на територији Републике Србије које се финансирају по систему ДСГ-а, Општа болница Панчево је заузела прво место у Републици Србији и тиме доказала да тимским радом нашиих лекара и сестара и ДСГ тима Опште болнице Панчево, на челу са болничким менаџментом је могуће остварити завидне резултате на државном нивоу.

Прочитајте опширнијеДенга
Денга је обољење чији је проузроковач вирус денге. Вирус денга је РНА вирус из породице Flaviviridae. Постоје четири соја овог вируса. Не постоји унакрсни имунитет између сојева, тј. инфекција са једним сојем не ствара имунитет од остала три соја. Истраживања показују да је клиничка слика чак тежа код особа које након инфекције једним сојем накнадно бивају заражене са неким од других сојева денга вируса. Имунитет је доживотан.

Прочитајте опширнијеСексуално преносиве инфекције
У првих шест месеци 2019. године на територији Републике Србије пријављено је 417 особа оболелих од сифилиса, гонореје и гениталне хламидијазе.

Прочитајте опширнијеФлегмона
Флегмона представља акутно дифузно гнојно запаљење ткива/органа које захвата све слојеве. Захваћена регија није јасно ограничена од околног здравог ткива. Најчешће захвата кожу и поткожна везивна ткива.

Прочитајте опширнијеКондиломи
Последњих 15-20 година инциденца полно преносивих болести је у великом порасту. Посебно је запажена појава обољења изазваних неким од типова Хуманог папилома вируса, нарочито код млађих особа. Једно од тих обољења јесу и кодиломи.

Прочитајте опширнијеHYPEREMESIS GRAVIDARUM (Прекомерно повраћање у трудноћи)
Прекомерно повраћање у трудноћи доводи до дехидратације, поремећаја електролита као и нутритивних поремећаја, понекад и уз губитак у телесној тежини. Најчешће се јавља у првом триместру трудноће код здравих трудница.

Прочитајте опширнијеПоремећај ритма менструалног циклуса
Под нормалним условима, после овyлације и након секреторне фазе, услед пада концентрације прогестерона долази до настанка менструације.

Прочитајте опширнијеУринарне инфекције
Уринарни тракт чине мокраћна бешика, бубрези и канали који их спајају. Учесталост уринарних инфекција је порасла у последњих пар година. Уринарне инфекције могу да захвате млађу као и старију популацију.

Прочитајте опширнијеУРИНАРНЕ ИНКOНТИНЕНЦИЈЕ
Главни проблем код уринарних инконтиненција је је губитак контроле над мокраћном бешиком, долази до невољног мокрења услед слабљења мускулатуре.

Прочитајте опширнијеАмброзија – најзаступљенији алерген у августу
Алергије су болест савременог доба и погађају све старосне групе. У Србији, број осетљивих на различите алергене, нарочито на амброзију, је у порасту. Треба разликовати прехладу од алергије, јер су симптоми слични.

Прочитајте опширније

Шта је то Escherichia coli?
Escherichia coli је велика група бактерија, неке врсте су безопасне, а неке њих могу изазвати обољење. Неке E. coli могу изазвати проливе, док друге изазивају инфекције уринарног тракта, обољења респираторног тракта и запаљење плућа.

Прочитајте опширнијеПревенција повреда код деце путника у аутомобилу
Страдање деце у саобраћају као путника у возилима последица је многих фактора који утичу на безбедну вожњу. Статистике показују да је више од 90% удеса узроковано грешком возача. Грешке произлазе из низа фактора: пребрзе вожње за услове на путу, умора, вожње под утицајем алкохола или психоактивних супстанци, непоштовања саобраћајних прописа, ометања пажње коришћењем мобилног телефона и пажње усмерене на друге путнике.

Прочитајте опширнијеПрепоруке за поступање у току топлог времена
Промена временских прилика и топло време, код здравих особа, осим субјективног осећаја непријатности, најчешће неће изазвати здравствене проблеме јер здрав организам има велике могућности прилагођавања спољним утицајима. Осетљива популација, деца, труднице, стари, оболели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у летњим месецима.

Прочитајте опширнијеКарцином грлића материце
Карцином грлића материце је један од најчешћих малигнитета широм света. Он је на другом месту од свих малигних тумора код жена у развијеним земљама, а на првом месту у земљама у развоју.

Прочитајте опширнијеЗакаснели порођај
Закаснели порођај је порођај који почиње након 42 недеље гестације. Код закаснелих порођаја смањена је количина плодове воде и нижа је вредности естрогена. Из закаснелих порођаја повећани су морбидитет и морталитет новорођенчади.

Прочитајте опширније

Епилептички напад
Епилептички напади представљају један од основних симптома (знакова) којим мозак реагује када је надражен или оштећен различитим ноксама. Епилептички напади су најчешће симптоми хроничне неуролошке болести епилепсије, али се такође често јављају као симптоми других поремећаја који привремено надражују мозак.

Прочитајте опширније

СИНКОПА
Синкопа је пролазни, краткотрајни губитак свести и мишићног тонуса (положаја тела) изазван смањењем крвног протока у можданом ткиву. Синкопи типично претходи неки покретач типа јаких емоција, бола, високе спољашње темературе, дугог стајања или неријатних видних доживљаја.

Прочитајте опширније

ТАМПОНАДА СРЦА
Тампонаду срца узрокује накупљање перикардног излива у количини која узрокује опструкцију дотока крви у срце.

Прочитајте опширнијеОпрезно на сунцу
Сви знамо да је претерано излагање сунцу када је високо УВ зрачење штетно, али заборављамо да наша кожа памти и по десетак година како се понашамо‚ да ли се претерано сунчамо и изгоримо.

Прочитајте опширније

Милиариа – осип од зноја и врућине
Екрине жлезде су распоређене свуда по кожи, нарочито на длановима и табанима. Почињу да функционишу на рођењу или убрзо после тога и настављају да луче зној до дубоке старости. Зној који оне луче има улогу у терморегулацији.

Прочитајте опширнијеАкутни пролив
Акутни пролив је појава три или више столица у току 24 сата, краће од 14 дана. Најчешће је изазван вирусима и траје 1 до 3 дана.

Прочитајте опширнијеАлкохолни апстиненцијални синдром
Алкохолни апстиненцијални синдром представља скуп симптома који се јављају након наглог престанка конзумирања алкохола код особа које су зависне од њега. Јавља се најкасније 5 до 6 сати након последњег пића. Може трајати и по десетак дана.

Прочитајте опширнијеАНЕМИЈСКИ СИНДРОМ И ЛЕЧЕЊЕ АНЕМИЈСКОГ СИНДРОМА ТРАНСФУЗИЈАМА КРВИ
Код болесника са тешким хемобиолошким поремећајима, који могу неретко и да угрозе живот, трансфузијама крви и/или одговарајућим хемопродуктима, могуће је значајно смањити морбидитет и морталитет пацијената.

Прочитајте опширније

Себороичне кератозе
Себороичне кератозе представљају најчешће бенигне промене коже које се јављају обично у старијој популацији, после 50. године, али се могу јавити и код млађих особа.

Прочитајте опширније

Птеригијум (Pterygium)
Птеригијум је фибро-васкуларна формација у облику крила, која се са коњунктиве очне јабучице пружа на рожњачу. Представља дегенеративну промену коњунктиве.

Прочитајте опширнијеАлергије ока
Коњунктива као структура помоћног апарата ока може бити место локализације и одвијања различитих алергијских реакција. Због тога се обично под термином очних алергија подразумева постојање неког од алергијских коњунктивитиса.

Прочитајте опширнијеБициклом до инкубатора
Панчевачки бициклиста Душан Милојков вратио се са пута по Европи дугог преко 8.300 километара. Обишао је девет земаља и 65 градова, где су га дочекивали чланови Ротари клубова, који сакупљају новац за куповину инкубатора за панчевачку болницу.

Прочитајте опширнијеУ понедељак акција добровољног давања крви
Због несташица крви у летњим месецима, Црвени крст Панчево у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, организује ванредну акцију добровољног давања крви, која ће се одржати у понедељак, 12. августа, од 09.00 до 13.00 часова, у наменском возилу Завода, које ће бити паркирано у Улици Цара Душана број 7, испред ЈКП „Грејање”.

Прочитајте опширнијеДом здравља и Општа болница поново под једним „кровом”
Новим Законом о здравственој заштити, који је ступио на снагу 11. априла, предвиђа се формирање нове мреже здравствених установа и обједињавање домова здравља и болница.

Прочитајте опширније

АКУТНИ ПОСТСТРЕПТОКОКНИ ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТИС
Акутни постстрептококни гломерулонефритис је имунолошки посредовано запаљење бубрега које се јавља после инфекције горњих респираторних путева или коже нефритогеним типовима бета хемолитичког стрептокока групе А.

Прочитајте опширније„Спортска кила“, Атлетска пубалгија, Спортска препона
Спортска кила, упркос свом имену, не може се ad hoc класификовати и третирати као класична ингвинофеморална кила. Одређена је болношћу у препонској регији код спортиста. Иако су симптоми слични препонској кили, узрок је често посве другачији.

Прочитајте опширнијеПРИМЕНА ФОТОКОАГУЛАЦИЈЕ У ЛЕЧЕЊУ ДИЈАБЕТИЧКЕ РЕТИНОПАТИЈЕ
Фотокоагулација подразумева термички ефекат на очном дну, који се јавља као последица денатурације протеина услед пораста температуре ткива при конверзији електромагнетне енергије у топлотну. Овај термички ефекат се заснива на интеракцији светлосне енергије и специфичних хроматофора које представљају пигменти.

Прочитајте опширније

ТРОВАЊЕ ХРАНОМ
Тровање храном (алиментарна интоксикација) настаје као последица уношења хране или воде контаминиране патогеним миктоорганизмима и њиховим токсинима.

Прочитајте опширније

ПЛУЋНА TРОМБОЕМБОЛИЈА
Плућна тромбоемболија настаје запушењем плућних артерија или њених грана тромбом (крвним угрушком). У питању је компликација венске тромбозе и откидања тромба (тромбоемболус) који ношен крвном струјом доспева до плућне циркулације.

Прочитајте опширније

НАПРАСНА СРЧАНА СМРТ
Дефинише се као смрт услед срчаних узрока која наступа унутар једног часа од наглог почетка симптома. Непосредни узрок НСС је срчани застој који настаје због вентрикуларне фибрилације, брзе вентрикуларне тахикардије, брадиаритмије или електро-механичке дисоцијације, а наведени поремећаји ритма на крају доводе до асистолије и биолошке смрти.

Прочитајте опширније

Ултразвук у порођају
Примена ултразвука и мерење протока у току порођаја омогућили су акушерима бољи интрапартални надзор,а све са циљем смањења стопе морталитета и морбидитета.

Прочитајте опширнијеУјед инсеката код деце (Strophulus infantum)
Са појавом лепог времена све у природи се буди, па се тако и број инсеката све више повећава. Понекад боравак у природи постане непријатан због великог броја, најчешће комараца, који су ове године присутни у нешто већем броју. Ту су још и крпељи, буве, разне стенице које воле да грицкају нарочито малу децу.

Прочитајте опширнијеСИНДРОМ НЕРВОЗНОГ ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА (Iritable bowel syndroma- IBS)
Синдром нервозног или пренадраженог дебелог црева (ИБС) представља једну од најчешћих болести дигестивног тракта људи. Сматра се да широм света близу 15% одраслог становништва болује од ове доброћудне али изузетно непријатне болести.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчевo добила је нови видео гастроскоп
Општа болница у Панчеву добила је на поклон, од Комерцијалне банке, видео гастроскоп који ће омогућити правовремену дијагнозу и наставак лечења пацијената из Јужног Баната.

Прочитајте опширније

"ОСНАЖИМО РОДИТЕЉЕ, ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ" – Светска недеља дојења
Светска недеља дојења 2019. године обележава се од 1 до 7. августа под слоганом "Оснажимо родитеље, омогућимо дојење". Активности на унапређењу и подршци дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета, у породилишту у Панчеву спроводе се по Националом програму .

Прочитајте опширније

СУНЧАНИЦА И ТОПЛОТНИ УДАР
Сунчаница представља поремећај који настаје приликом дужег излагања главе и потиљка јаком сунцу. У топлим летњим месецима дуже излагање главе и потиљка сунцу доводи до загревања ових делова тела, последичног ширења крвних судова мозга што доводи до повећања његове запремине и едема.

Прочитајте опширније

ТАМПОНАДА СРЦА
Тампонада срца је животно угрожавајуће стање у коме се перикардни излив развија тако брзо или постаје толико велики да компримује срце.

Прочитајте опширнијеАНГИНА ПЕКТОРИС
Ангина пекторис настаје услед исхемије миокарда и јавља се у виду бола или притиска у грудима.

Прочитајте опширније„ОЧЕКУЈЕ НАС ДОСТА ПОСЛА И НАРЕДНИХ ГОДИНА"
др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево
• Поред окончане реконструкције Интернистичког блока, панчевачку Општу болницу у наредном периоду чека и потпуна реконструкција свих објеката у њеном кругу
• Упоредо са уређењем објеката, континуирано се радило на набавци нове опреме, а тако ће бити и убудуће
• Нема проблема са недостатком кадрова
Почетком маја ове године завршени су радови на реконструкцији Интернистичког блока Опште болнице у Панчеву, радови за које је Покрајинска влада обезбедила средства у висини од 540 милиона динара.

Прочитајте опширније

ИСХЕМИЈА ЦРЕВА
Исхемија је стање у организму које настаје као последица прекида крвотока, у коме поједина ткива или органи не добијају довољну количину кисеоника из крви.

Прочитајте опширније

ЦРВЕНИ ВЕТАР ( ERYSIPELAS )
Еризипел је акутно инфективно обољење које изазива бета хемолитички стрептокок групе А, ређе Ц и Г, а групе Б само код новорођенчади. Манифестује се ограниченoм променом на кожи коју прате симптоми опште инфекције.

Прочитајте опширније

Витилиго
Витилиго представља циркумскриптну хипомеланозу којa је у трећини случајева наследна. Виђа се код особа оба пола, може почети у сваком узрасту, али најчешће почиње у другој или трећој деценији живота.

Прочитајте опширније

Порођај код превремених прснућа плодових овојака
Превремено прснуће плодових овојака (Premature rupture of the membranes) дефинише се као руптура хориоамнионских мембрана, пре почетка порођаја.

Прочитајте опширније28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса
Светски дан хепатитиса, 28. јул, који се ове године обележава под слоганом „Инвестирајте у елиминисање хепатитиса”, Србија дочекује са подацима који указују на смањење оболевања и умирања од вирусних хепатитиса Б и Ц.

Прочитајте опширнијеБенигни тумори јајника
Бенигни тумори јајника су углавном асимптоматски. Јављају се код млађих жена, реч је најчешће о функционалним цистама, које нестану након краћег или дужег временског периода.

Прочитајте опширнијеИНФЕКЦИЈЕ ДОЊИХ ГЕНИТАЛНИХ ОРГАНА И ПОЛНО ПРЕНОСИВЕ БОЛЕСТИ
Под доњим гениталним органима се подразумевају вулва, вагина и вагинални део грлића материце. Ови органи су доступни прегледу голим оком, покривени су истим епителом и могу бити инфицирани истим микроорганизмима.

Прочитајте опширнијеСве чешће гушење деце због гутања пластичних делова
Све је чешћа појава код мале деце да прогутају страно тело, када само од брзине транспорта до лекара зависи живот детета. Протекле недеље из Падине довежено дете које је прогутало пластичан предмет. На сву срећу све се добро завршило.

Прочитајте опширнијеПанчево има најсавременију болницу сa довољно лекара
Општа болница Панчево, после веома обимних грађевинских радова је реновирана. Добили смо модерну и савремену болницу у којој се осим Панчеваца лече и становници околних општина. Подсетимо се шта је урађено и колико је унапређен квалитет рада овом реконструкцијом.

Прочитајте опширније

Епизиотомија, заштита међице и повреде порођајног канала
Епизиотомија је акушерска операција којом се пресеца међица ради проширивања порођајног канала. Врши се при крају другог порођајног доба.

Прочитајте опширнијеПовећана и смањена количина плодове воде у трудноћи
Плодова вода испуњава амнионску шупљину и окружује фетус. Има заштитну улогу јер спречава механичке повреде плода. У 10. недељи њен волумен износи око 30мл, у 36. 1000мл, а у термину око 800мл. Ствара се из амниона, трансудацијом течности из пупчаника и феталном микцијом.

Прочитајте опширнијеМенопауза и перименопаузална транзиција
Климактеријум представља период преласка из репродуктивне фазе у сенијум. Почиње око 45. године живота, а завршава се око 65. године.

Прочитајте опширнијеКАРЦИНОМ ЕНДОМЕТРИЈУМА
Карцином ендометријума је у свету најчешћи малигнитет гениталних органа жене и ова болест чини 7% свих малигнитета код жена. Карцином ендометријума је болест репродуктивног и менопаузалног доба, али превасходно познијих година живота. Средња старост жена са карциномом ендометријума је 61 година.

Прочитајте опширнијеМАЛЕ ГИНЕКОЛОШКЕ ОПЕРАЦИЈЕ – ИНТЕРВЕНЦИЈЕ
Гинеколошке операције су хируршки поступци на спољашњим и унутрашњим генитaлним органима жене. Мање гинеколошке операције се изводе у терапијске и у дијагностичке сврхе.

Прочитајте опширнијеМорбили – Мале богиње
Морбили су акутна, врло заразна болест, узрокована вирусом (морбилли вирус), који припада породици парамиксовируса. Извор инфекције је болестан човек. Преноси се капљичним путем, ређе индиректно. Дете је најинфективније првих 4 - 5 дана болести. Најчешће јављање у претшколској доби. Остављају доживотни имунитет.

Прочитајте опширније

Болести ХИПОФИЗЕ
Хипофиза или питуитарна жлезда састоји се од предњег и стражњег режња, чија је активност под утицајем хипоталамуса. Предњим режњем хипофизе управљају неурохормони синтетизирани у хипоталамусу, а предњи режањ хипофизе - аденохипофиза регулише излучивање хормона из периферних ендокриних органа; штитњаче, надбубрежне жлезде, полних жлезда, те раст и лактацију.

Прочитајте опширније

Еризипел, „Erysipelas" - Црвени ветар
Основно обежје еризипела је акутна упала лимфних простора коже, која се шири лимфним судовима. Узрочник улази кроз ситна или већа оштећења коже. Извор заразе је болесник који болује од стрептококне болести, ређе се ради о клицоноши. Болест се преноси директиним или индиректним контактом те капљично.

Прочитајте опширније

Супуративни хидраденитис
Супуративни хидраденитис је гнојна инфекција знојних жлезда најчешће под пазухом, у перопанама, на бутинама или испод дојки. Обично почиње после пубертета и врло често зна да се више пута понавља.

Прочитајте опширнијеФиксни еритем
Фиксни еритем је промена на кожи која настаје као реакција на разне лекове, али најчешће на антибиотике, сулфонамидске препарате и салицилате. Тачан узрок настанка није познат, али се сматра да имунолошки систем има главну улогу.

Прочитајте опширнијеПЕРИОД БАБИЊА
Период бабиња назива се још и пуерперијум. Започиње после рађања постељице и траје 6-8 недеља. Током овог периода дешавају се промене на органима и системима органа који се враћају у свој првобитни положај у функцију.

Прочитајте опширнијеСРЧАНА ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА
Срчана инсуфицијенција је клинички синдром који настаје због поремeћаја структуре и функције срца, због чега миокард не може да задовољи потребе организма за кисеоником. Смањење контрактилне функције срца доводи до активације компензаторних кардијалних и екстракардијалних механизама и низа хемодинамских, бубрежних, неурогених и хормоналних поремећаја.

Прочитајте опширније

Планирање породице-контрацепција и стерилизација
Идеално би било када би рађање сваког детета било пожељно и планирано. Да би се спречио долазак на свет непланираног детета, служе методе контрацепција и стерилизација.

Прочитајте опширније

Деменције
Деменција је губитак претходне менталне способности у бар две области (на пример памћење и вешти научени покрети, памћење и говор, понашање и говор, оријентација у простору и опажање) са даљим погоршавањем.

Прочитајте опширније

Аутизам
Аутизам представља развојни поремећај који се дефинише постојањем абнормалног и/или оштећеног развоја у смислу поремећаја функционисања у социјалним интеракцијама, комуникацији и карактеристичног репетитивног понашања.

Прочитајте опширније

Пластична, реконструктивна и трансплатациона хирургија
Пластична и реконструктивна хирургија је хируршка специјалност која се бави корекцијама и обнављањем форме и функције одређених делова тела.

Прочитајте опширнијеОбољење периферних крвних судова
Обољење периферних крвних судова (Peripheral vascular disease) односи се на артерије и представља облитерацију њиховог лумена процесом атеросклерозе.

Прочитајте опширнијеРеконструисана панчевачка Болница друга у Србији по квалитету
Према речима директора Опште болнице у Панчеву, др Слободана Овуке, наши суграђани дочекали су после више од 20 година, нов, комплетно реновиран интернистички блок. Др Овука је оценио да је наследио једну потпуно девастирану установу, са судским спором око пројекта.

Прочитајте опширнијеМАЛИГНИ (ЗЛОЋУДНИ) ТУМОРИ ПЛУЋА
Злоћудни тумори састоје се од патолошки измењених ћелија које имају могућност да се шире изван места на коме су настале. Ако се тумор не лечи на време, може се ширити на околна ткива.

Прочитајте опширнијеМалокрвност код деце узрокована недостатком гвожђа
Малокрвност код деце (анемија) један је од најчешћих здравствених проблема. Представља немогућност крви да обезбеди путем црвених крвних зрнаца (еритроцита) довољну количину кисеоника мозгу, срцу и мишићима.

Прочитајте опширнијеДифузни перитонитис гинеколошког порекла
Ово веома тешко и озбиљно стање представља запаљење целокупне трбушне марамице, које настаје као последица ширења инфекције са гениталних органа. Углавном до дифузног перитонитиса долази због руптуре загнојене цисте јајника, руптуре капсуле апсцеса у малој карлици, перфорација материце при прекиду трудноће. Путеви ширења инфекције су најчешће лимфни и крвни.

Прочитајте опширније

УЈЕД OTРОВНИХ ЗМИЈА
Већина уједа змија у Србији среће се од раног пролећа до позне јесени. Ујед змије се препознаје по две убодне ранице на одстојању од 6 до 10 мм, колики је размак отровних зуба наших врста змија (поскока и шарке).

Прочитајте опширније

Лабораторијске анализе - испитивање згрушавања
Крв је течно ткиво људског тела. Састоји се из ћелијских елемената (беле и црвене крвне ћелије, крвне плочице) и крвне плазме. Крвна плазма се, надаље, састоји из воде и разноврсних молекула који су у њој растворени. Међу тим молекулима налазе се и они са способношћу да покрену и одрже низ хемијских реакција који се једном речју зове: згрушавање.

Прочитајте опширније

ВАРИКОЦЕЛЕ
Варикоцела је проширење тестикуларних вена у скротуму. Варикоцела је чест узрок смањене производње сперматозоида, што може довести до инфертилитета (неплодности). Међутим, не утиче свака варикоцела на производњу сперматозоида. Варикоцела може довести и до смањења обима тестиса.

Прочитајте опширније

МУШКИ ИНФЕРТИЛИТЕТ
Инфертилитет представља неспособност сексуално активног пара, који не користи контрацепцију током једне године, да зачне потомство. Око 15% парова затражи помоћ због инфертилитета. Мање од 5% не може да има потомство.

Прочитајте опширније

ФИБРОАДЕНОМ ДОЈКЕ
Фиброаденом је чест доброћудни тумор дојке. Фиброаденоми се најчешће појављују код жена старости од 10 до 40 година. То је најчешћи тумор дојке у популацији младих жена, са врхом инциденце од 25 до 40 године . Након 40.-те године инциденца опада. Уколико се појаве код жене старије од 40.година, најпре треба са сигурношћу искључити малигни тумор, а потом рећи да се ради о фиброаденому.

Прочитајте опширније

АТЕРОСКЛЕРОЗА
Атеросклероза је патолошки процес који захвата интиму артерија а касније и дубље слојеве, медију и адвентицију. Највећа учесталост атеросклеротичних лезија је у великим артеријама, абдоминалној, коронарним, феморопоплитеалним и унутрашњим каротидним артеријама.

Прочитајте опширније

КОЛОРНИ ВИД (историјски аспект)
Иако је вековима познато да се сунчева светлост при проласку кроз кристале расипа у низ боја, тек су радови Newton-а показали да се спектар видљиве сунчеве радијације (беле светлости сунца) после преламања кроз призму расипа у 8 боја спектра.

Прочитајте опширније

Лабораторијске анализе – електролити (2.део)
Поред натријума, хлора и калијума, битну улогу за нормално фукнционисање организма имају калцијум и фосфор.

Прочитајте опширније

Лабораторијске анализе – електролити (1.део)
Електролити су минерали (честице метала и неметала) који се налазе у ткивима и крви у облику растворених соли. С обзиром на њихову наелектрисаност електролити помажу да се у ћелију допреме хранљиве, а из ње изведу штетне материје; одржавају здрав баланс воде и помажу у одржавању ацидо-базног нивоа тела (pH вредност). Електролити су важни за нормалан рад срца и скелетних мишића и спровођење нервних импулса.

Прочитајте опширније

Одржане две акције добровољног давања крви
Лето је време када је поред уобичајених, повећана потреба за животном течношћу због веће фреквенције људи у саобраћају, а тиме и учесталијих незгода, али и због тога што већина грађана давалаца одлази на одмор. Није тешко бити хуман, само је потребно мало времена и воље.

Прочитајте опширније

Напад панике и панични поремећај
Напад панике представља специфичан, застрашујући доживљај интензивног страха и наступајуће катастрофе који прате бројни соматски симптоми. Њега карактерише изненадни, најчешће спонтани настанак, интензивирање у току неколико минута, кулминација када су изражени сви симптоми и спонтани завршетак. Тегобе трају од неколико минута до (врло ретко) неколико сати.

Прочитајте опширнијеМијастенија гравис
Мијастенија гравис аутоимунска је болест која се манифестује замарањем и слабошћу скелетних мишића. Узрок јој је поремећај преноса надражаја са нерва на мишић у подручју неуромишићне везе.

Прочитајте опширнијеКампања „Сваки тренутак је важан: позитивно родитељство”
У оквиру првог глобалног UNICEF-овог месеца родитељства, UNICEF у Србији, у сарадњи са Министарством здравља, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, наставља кампању „Сваки тренутак је важан” са фокусом на позитивно родитељство.

Прочитајте опширнијеАЛЕРГИЈА НА ЛАТЕКС
Латекс је млечни биљни сок добијен из каучуковог дрвета (Hevea brasiliensis). Након сакупљања се центрифугира ради добијања 60% суве гуме. Латекс је флексибилан, еластичан и релативно јефтин материјал који се користи у бројним здравственим и потрошачким продуктима. Он формира ефикасну баријеру против инфективних организама, и користи се у медицинским производима као што су хируршке рукавице, делови катетера, вентилациони балони, респираторни и интравенски катетери. Такође се користи и за друге производе укључујући балоне, кондоме, дијафрагме, цуцле, играчке, гумена црева, аутомобилске гуме...

Прочитајте опширнијеДан добровољних даваоца крви обележен у Панчеву
Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви Градска организација Црвеног крста организовала је поделе захвалница за даваоце који су крв дали преко 100 пута. Испред Градске управе награђени су најбољи ученички литерарни и ликовни радови ђака основних и средњих школа који су победли на конкурсу „Крв живот значи“.

Прочитајте опширније

АЛЕРГИЈСКA КИЈАВИЦА
Алергијска кијавица (лат.Алергијски ринитис) је запаљење носне слузнице које изазивају инхалациони алергени.

Прочитајте опширнијеMORBUS VON HIPPEL-LINDAU
Синдром von Hippel-Lindau (VHL) је редак генетски поремећај који се карактерише постојањем више хемангиома и циста висцералних органа. VHL је повезан са мутацијама тзв. VHL гена на кратком краку хромозома 3p2526. Хистолошки, ретинални хемангиоми су краниоспинални хемангиобластоми.

Прочитајте опширнијеИнфаркт миокарда
Акутни инфаркт миокарда подразумева оштећење и изумирање ћелија срчаног мишића због поремећаја циркулације тзв. исхемијске некрозе миокарда. Инфаркт миокарда је уз стабилну/нестабилну ангину пекторис, исхемијску кардиомиопатију и напрасну срчану смрт узроковану исхемијом, најчешћи узрок смрти у развијеним земљама.

Прочитајте опширније14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви
Светски дан добровољних давалаца крви се обележава на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер (1868—1943) који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ
Обавештавамо Вас да телефонска централа Опште болнице Панчево отежано ради ,позиви не могу бити преусмерени ка службама и одељењима па вас молимо за мало разумевања док се технички квар не отклони. Менаџмент Опште болнице Панчево

Прочитајте опширније

„PAFIYAMA“ СИНДРОМ
У последњих неколико деценија јасно је детектован повећан ризик од појаве атријалне фибрилације (АФ) код особа које су укључене у спортове високог интензитета (врхунски, елитни или рекреативни). Стога је група аутора је недавно описала АФ повезану са физичком активношћу високе издржљивости и напора под акронимом: „paroxysmal atrial fibrillation in young and middle-aged athletes“ – PAFIYAMA (пароксизмална АФ код младих и спортиста средњих година).

Прочитајте опширније

БОЛЕСТ МАЧЈЕГ ОГРЕБА „Lymphoreticulosis benigna"
Од „болести мачјег огреба" обољевају углавном деца. Болест се јавља после уједа или огреба домаће мачке (чешће мачета) која је на изглед здрава. За оне који оболе а нису били у контакту са мачком се предпоставља да су инфицирани посредством вектора или да се бактерија налазила негде у околини оболелог, одакле је унешена кроз повреду.

Прочитајте опширније

Захваљујући хуманитарној групи бајкера „BBH", у Панчево стигла хуманитарна помоћ
У Панчево је стигао велики хуманитарни конвој из Немачке. Захваљујући бајкерима Општа болница Панчево, Дом здравља и Дом за лица са оштећеним видом добиће око 20 тона половне, али веома очуване медицинске опреме и немедицинског материјала.

Прочитајте опширније

Ендорфини – Хормони среће, љубави и радости
Лучење ендорфина стимулишу и мале ствари које чине живот пријатним као што су сунчеви зраци, пријатна шетња, чоколада, додир, чулне ароме и најважније од свега – смех!

Прочитајте опширнијеФЕОХРОМОЦИТОМ
Тумори хромафиног ткива који су локализовани у медулама надбубрега називају се феохромоцитомима док екстрамедуларна локализација ових тумора су параганглиоми.

Прочитајте опширнијеНАМЕРНИ ПРЕКИД ТРУДНОЋЕ
Легални прекид трудноће је једна од најчешћих извођених гинеколошких интервенција. Прекид трудноће је регулисан законом, према коме се прекид може извршити само на захтев трудне жене, при чему трудноћа није старија од 10 недеља. За прекид лица млађег од 16 год. или лица које је лишено радне способности, неопходна је сагласност родитеља,тј.стараоца.

Прочитајте опширнијеKOMA
Реч кома потиче од грчке речи „Κῶμα", што значи дубок сан. То је најтежи поремећај свести, стање слично спавању из кога се болесник не може пробудити. Клиничка дефиниција подразумева ГКС ≤ 8 који траје дуже од 6 сати.

Прочитајте опширније

9.ЈУН - ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АКУТНОГ МОЖДАНОГ УДАРА
Трећи је узрок смртности у развијеним земљама, одмах иза кардиоваскуларних и малигних обољења. Стопа смртности је већа у неразвијеним земљама. Највећи степен морталитета је у првих 30 дана од настанка АМУ. Осим високе стопе смртности мождани удар је болест са највећим степеном инвалидитета у односу на друге неуролошке болести.

Прочитајте опширније

Лajмскa
Лajмскa je инфeктивнo oбoљeњe чиjи je узрoчник бaктeриja „Borelia burgdorferi". Зaрaжaвaњe људи нaстaje убoдoм крпeљa рoдa Иксoдeс кojи су прeнoсиoци oвe бaктeриje. Инфeкциja нajчeшћe зaхвaтa кoжу, нeрвни систeм, зглoбoвe и срцe, aли мoгу бити нaпaднути и сви oстaли oргaни и систeми.

Прочитајте опширније

Донација немачке хуманитарне организације „Biker-Brummi-Hilfe“ граду Панчеву
У Панчево је стигао велики конвој 24 камиона-шлепера хуманитарне помоћи у виду медицинске опреме, материјала и помагала, коју донира немачка хуманитарна организација бајкера „Biker-Brummi-Hilfe“ („BBH“), која ове године вози своју 18. хуманитарну туру.

Прочитајте опширније

Протрузија интервертебралног диска
Интервертебрални диск представља структуру која се налази између два пршљенска тела и састоји се из два дела: централног меканог јастучета (nucleus pulposus-a), и околног везивног прстена, (annulus fibrosus-a).

Прочитајте опширнијеМУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА
Мултипла склероза (МС) је хронично инфламаторно обољење ЦНС-а које се карактерише бројним, изолованим подручјима у којима се испољавају запаљенске промене удружене са демијелинизацијом и глиозом (жаришта демијелинизације и плакови).

Прочитајте опширнијеХИПОТИРЕОИДИЗАМ
Дефинише се као недовољна количина биолошки активних хормона на ткивном нивоу или неспособност ткива да користи тироидне хормоне.

Прочитајте опширнијеХИПЕРТИРЕОИДИЗАМ
Хипертиреоидизам представља клиничке последице вишка тиреоидних хормона пореклом из тиреоидног ткива, док ентитет Тиреотоксикоза означава клиничке ефекте вишка тиреоидних хормона без обзира на извор (могућ и јатрогени узрок).

Прочитајте опширнијеПеритонеална дијализа
Најчешћа основна бубрежна обољења која доводе до бубрежне слабости и потребе за лечењем перитонеалном дијализом су: примарни и секундарни гломерулонефритис, нефроангиосклероза, хронични пијелонефритис, ендемска нефропатија, дијабетесна нефропатија и полицистична болест бубрега. Пацијентима са слабошћу бубрежне функције која се више не може лечити дијетом и лековима за контролу уремијских компликација, приступа се методама замене бубрежне функције.

Прочитајте опширнијеАНОРЕКСИЈА И БУЛИМИЈА НЕРВОЗА
Анорексија нервоза и булимија нервоза су поремећаји у понашању према уносу хране. Анорексија нервоза је болест у којој млада особа себе подвргава гладовању због измењене перцепције свог тела и страха од гојазности, уз истовремено ритуално вежбање и коришћење лаксатива или диуретика.

Прочитајте опширније

КАКО ДА СЕ ХРАНИМ ДОК КОРИСТИМ АНТАГОНИСТЕ ВИТАМИНА К (ФАРИН,СИНТРОМ, СИНКУМ 4, АЦЕНОКУМАРОЛ)?
Витамин К је веома важан за правилно функционисање процеса згрушавања крви. Он омогућава стварање фактора коагулације у јетри (одатле потиче и негово име - витамин К од немачке речи за коагулацију - „Коagulation"). Такође овај витамин игра улогу у везивању калцијума у костима и другим ткивима. Када постоји недостатак овог витамина згрушавање крви је угрожено, може доћи до спонтаних крварења, као и настанка остеопорозе и калцификације артерија и других меких ткива.

Прочитајте опширније

31. мај – Светски дан без дуванског дима
Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за циљ да различите циљне групе упозори на здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и подстакне доносиоце одлука да усвоје делотворне мере, засноване на доказима, којима се смањује употреба дувана и изложеност дувану.

Прочитајте опширнијеБесплатни превентивни прегледи одржани у недељу
Општа болница Панчево је у недељу, 26. маја, организовала бесплатне превентивне прегледе.

Прочитајте опширнијеРеновирано пријемно одељење Опште болнице Панчево
Пријемно ургентно одељење Опште болнице Панчево после реконструкције Интерног одељења добило је нове просторије и потпуно нов улаз из Пастерове улице за пацијeнте који спадају у хитне случајеве. Стигли су и нови, савремени ЕКГ апарати који се најчешће користе на овом одељењу јер су то основни параметри који показују у каквом је стању пацијент.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево ће у недељу, 26. маја, у времену од 08.00 до 16.00 часова, организовати бесплатне превентивне прегледе.

Прочитајте опширнијеПРУРИТУС У СИСТЕМСКИМ БОЛЕСТИМА
Пруритус је субјективни непријатан осећај свраба. Свраб може бити јако озбиљан симптом који нарушава квалитет живота. Представља најчешћи кожни симптом, а опет му је тешко наћи узрок и лечити га. Сам латински термин pruritus се углавном користи за генерализовани свраб.

Прочитајте опширнијеПацијенти хвале нов изглед панчевачке Болнице
Само речи хвале за нови изглед Болнице. Иако је највеће одељење отворено, има још доста посла. Неопходно је да се ураде путокази, али и време да пацијенти науче на нови распоред одељења у болници.

Прочитајте опширнијеПредседник Покрајинске владе обишао реновиран интернистички блок Опште болнице Панчево
Покрајинска влада уложила је 744 милиона динара за опремање и реконструкцију 8.000 квадрата Опште болнице Панчево, најважније здравствене установе у Јужном Банату. Данас је интерно одељење свечано отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић, Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, градоначелник Панчева Саша Павлов и директор Опште болнице др Слободан Овука.

Прочитајте опширнијеПостстрептококни гломерулонефритис (ПСГН)
Постстрептококни гломерулонефритис је акутни ендокапиларни пролиферативни гломерулонефритис (ГН) са блажим нефритичним синдромом, први је описао Бригхт 1927. године. Патогенеза болести ни до данас није потпуно разјашњена. У њеној основи је поремећен имунолошки одговор на стрептокок типа А или Г после гнојне инфекције грла или коже.

Прочитајте опширнијеРесинхронизациона терапија срчане слабости бивентрикуларним „multi-site“ пејсмејкером
Срчани пејсмејкер је вештачки електрични стимулатор који се састоји од генератора пулса и електродног катетера којим се вештачки импулси преносе до срца.

Прочитајте опширнијеИмплантабилни кардиовертер-дефибрилатор (ICD)
Идеја за имплантабилни дефибрилатор настала је седамдесетих година двадесетог века када је значајно смањена смртност болесника са акутним инфарктом миокарда захваљујући коронарним јединицама и интензивном праћењу. Тада је примећено да се коморска фибрилација ефикасно конвертује применом спољног дефибрилатора.

Прочитајте опширнијеСунчање, да или не?
Сви се радујемо лепом времену и тежимо да што више времена проводимо напољу и на сунцу. Прелазимо у кратке рукаве, шорцеве и тако кожу нагло излажемо сунчевим зрацима, а заборављамо на њену заштиту. Некада је сунце пролазило кроз слојеве Земљиног омотача другачије него данас и није било тако опасно сунчати се. Међутим услед појаве и ширења озонских рупа све се променило и потребно је мењати свест свих нас о утицају сунца.

Прочитајте опширнијеСАВРЕМЕНО ВОЂЕЊЕ ПОРОЂАЈА
Савремено вођење порођаја подразумева његову потпуну контролу у свим фазама.

Прочитајте опширнијеУ ОБ Панчево уложено скоро 600 милиона динара
У понедељак је почело пресељење првих пацијената у потпуно реконструисан и савремено опремљен део болничке зграде. Покрајинска влада уложила је близу 600 милиона динара у овај посао, јер је реч о најважнијој здравсвеној установи у јужном Банату.

Прочитајте опширније

НЕСТАШИЦА КРВНИХ ГРУПА А и 0
И поред свих напора да се предупреди евентуални недостатак крви, на жалост, због повећане потрошње, дошло је несташице крвих група А и О те је упућен ХИТАН апел Завода за трансфузију крви Војводине.

Прочитајте опширније

Обнова Интернистичког блока Опште болнице Панчевo
После годину и по дана завршена је обнова Интернистичког блока Опште болнице у Панчеву где се током године лечи више од четири и по хиљаде људи из Јужног Баната. Много пута смо у протеклих десет година приказивали у каквим се недостојним условима они лече, сада су и пацијенти и лекари дочекали да се уселе у савремен интернистички блок површине 8.000 квадратних метара.

Прочитајте опширније

Интерно одељење пре и после реконструкције
Реновирање интернистичког блока је завршено и пацијенти се већ увелико премештају у обновљени део болнице. Интерно одељење било је неусловно за пацијенте. Оронули зидови, испуцала столарија, зарђали кревети, одваљене плочице у купатилима, делић је слике стања у којем се цели интернистички блок налазио пре реконструкције овог објекта.

Прочитајте опширније

Пацијенти се увелико премештају у нови реконструисани део болнице
Као што је најављено, пацијенти се већ увелико премештају у нови реконструисани интернистички блок Опште болнице. Прво ће бити пребачени пацијенти у интернистичке одсеке, а до краја недеље и пацијенти са Грудног и Неуролошког одељења.

Прочитајте опширније

Добровољни даваоци крви у хуманој мисији испред Културног центра Панчево
Поводом Националног дана добровољног давалаштва крви у суботу, 11. маја од 15 и 30 до 17 испред Културног центра, одржан је промотивни штанд посвећен добровољним даваоцима крви.

Прочитајте опширније

14. мај – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ
Данас је Светски дан борбе против хипертензије, 14. мај. Овај дан се обележава широм света, како би се грађанима скренула пажња на значај редовног мерења крвног притиска, и како би се, уколико крвни притисак одскаче од установљених параметара, правовремено поставила дијагноза и одредила терапија.

Прочитајте опширније

Честитка поводом Дана сестринства
Поштоване медицинске сестре и здравствени техничари,
захваљујем Вам се на хуманости и несебичности коју показујете сваким даном помажући другима. Вероватно не постоји ниједан посао који је у толикој количини скроман, у коме уместо великих речи, искључиво о сестрама и техничарима говоре њихов рад и преданост.

Прочитајте опширније

Обележен Међународни дан сестринства
Поводом Међународног дана сестринства, 10. маја су у Панчеву, испред Дома здравља, наши суграђани могли да провере вредности шећера у крви и измере крвни притисак. Овом приликом прегледано је више од шездесет суграђана.

Прочитајте опширније

Акција Црвеног крста "Пакет за новорођену бебу" у породилишту Опште болнице Панчево
Традиционална акција Црвеног крста "Пакет за новорођену бебу" и ове године реализована је у панчевачком породилишту доделом беби пакета које је обезбедио Црвени крст Војводине за све бебе рођене у Недељи Црвеног крста, од 8.-15.маја.

Прочитајте опширније

Меланом, малигни тумор коже - „Борба против рака коже почиње у твојој глави“
Тумори коже се деле на бенигне и малигне промене, а у групу малигних тумора спада неколико промена, међу којима је и меланом. Сваке године у оквиру кампање Еуромеланома у Србији се организују превентивни прегледи за рано откривање меланома. Током маја месеца у медијима се повећано говори о туморима коже и штетности сунчевих зрака. Ове године ће 13. маја бити организовани превентивни прегледи у 24 града широм Србије, у 49 приватних и државних установа, под слоганом „Борба против рака коже почиње у твојој глави“

Прочитајте опширније

11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви
Национални дан добровољних давалаца крви одржава се сваке године 11. маја са циљем да се подигне свест јавности о значају добровољног давања крви као и да се захвали свим добровољним даваоцима. Само за једну операцију на отвореном срцу потребно је чак 8 давалаца крви.

Прочитајте опширнијеТУМОРИ ОЧНИХ КАПАКА
Тумори очних капака су бројни и чести, многи од њих срећу се свакодневно. Могу да потичу од свих врста ткива у подручју капака и околне коже. Најчешћи и најбројнији су тумори епителног порекла. Међу њима има доста малигних.

Прочитајте опширнијеУПАЛА ПЛУЋА
Упала плућа (лат. Pneumonia) јесте акутна упала плућног ткива узрокована различитим бактеријама, вирусима, гљивицама или паразитима.

Прочитајте опширније10. мај – Међународни дан физичке активности “Кретањем до здравља“
Не тако давне 2002. године, Светска здравствена организација је одабрала 10. мај као Међународни дан физичке активности с циљем да се подигне глобална свест о неопходности исте у свакодневном животу. Овај дан се и у нашој земљи обележава под слоганом „Кретањем до здравља”.

Прочитајте опширније„Базар здравља” сутра у Панчеву
Поводом Међународног дана сестринства, који се обележава 12. маја, сутра ће се у Панчеву, испред Дома здравља, од 09.00 до 11.00 часова мерити притисак, вредности шећера у крви и делиће се флајери.

Прочитајте опширнијеВитилиго
Витилиго је обољење које се одликује појавом светлих плоча на кожи које су светлије боје у односу на околну кожу. Светлија боја настаје због деструкције меланоцита у кожи и слузокожама.

Прочитајте опширнијеПитиријаза розеа
Питиријаза розеа је кожно обољење које се јавља у било ком узрасту, најчешће код млађих особа, па и код деце. Узрок настанка није потпуно утврђен. Трагало се за вирусом који би могао да изазива ове промене, али за то нема доказа.

Прочитајте опширнијеЕДЕМ ПЛУЋА
Едем плућа представља ургентно, животно угрожавајуће стање које захтева неодложну и адекватну интервенцију. Карактерише га по живот опасно накупљање течности у плућима чиме се ремети размена гасова што доводи до гушења и хипоксије.

Прочитајте опширнијеПацијенти у Општој болници Панчево од понедељка у новим реновираним објектима
Пацијенти од наредне недеље лечиће се у новом, реконструисном делу Болнице, изјавио је доктор Слободан Овука, директор панчевачке Болнице. У току су завршни радови и чишћење објекта.

Прочитајте опширнијеШта су малигне болести?
Малигне болести су злоћудни тумори. То су нова ткива, делови човековог организма који су се отргли контроли и почели неконтролисано да се расту и размножавају се, уништавајући на свом путу здрава ткива.

Прочитајте опширнијеТАМПОНАДА СРЦА
Срчана тампонада је акутно стање у Интерној медицини, које настаје услед накпуљања течности у интерперикардном простору, у количини која узрокује опструкцију дотока крви у срце.

Прочитајте опширније„Болест без пулса“
„Такayasu arteritis“ je ретка форма васкулитиса који захвата аорту и њене главне гране. Болест је добила назив по јапанском офталмологу Мikitо Таkayasu, који је је први случај описао 1908.год., а која је по карактеристичном симптому, одсуству пулса а.radialis названа и „болест без пулса“.

Прочитајте опширније

5. мај – Међународни дан борбе против астме
Бронхијална астма је хронична упала дисајних путева која доводи до сужења и бубрења дисајних путева, као и производње додатне слузи. Тада се јављају тегобе у виду свирања у грудима, отежаног дисања, кашља, осећаја недостатка ваздуха... Неким људима астма не представља велики проблем. Међутим, у неким случајевима то може бити значајан проблем који омета свакодневне активности човека.

Прочитајте опширније

5. мај - Међународни дан бабица
Идеја о Међународном дану бабица, први пут је представљена на Међународном конгресу бабица 1987. у Холандији.

Прочитајте опширније

Синкопа код деце
Синкопа представља изненадни, краткотрајни, пролазни губитак свести. Јавља се због реверзибилне хипоксије и поремећаја мождане перфузије. Хипоксија настаје због смањења можданог протока (услед хипотензије) или због смањене сатурације крви кисеоником (анемије, срчане мане, плућне болести) или комбинацијом оба поремећаја. Најчешће се виђа у адолесцентном периоду, чешће код девојчица.

Прочитајте опширнијеПовреде слезине
До повреде слезине може доћи при пенетрантим повредама абдомена, јатрогено- током хируршке интервенције или пак при тупој повреди абдомена- што је уједно и најчешћи случај (када сем слезине често бива повређена и јетра).

Прочитајте опширније

Предња нестабилност рамена
Зглоб рамена је захваљујући еволутивним променама постао веома мобилан и динамичан спој руке и трупа, што је неопходно за обављање свакодневних активности. Покретљивост регије рамена омогућава координисана активност мишића, коштанозлобног система и капсулолигаментног апарата.

Прочитајте опширније

Лимфедем
Лимфедем се односи на отоке који се обично јављају у једној од руку или ногу. Иако је чест на само једној руци или нози, понекад је могуће да су натечене обе руке и ноге. Лимфедем је узрокован блокадом у лимфном систему, који је важан део вашег имунолошког и васкуларног система. Блокада спречава исцрпљивање лимфне течности, па се она накупља и настаје оток.

Прочитајте опширније

Реновирана Општа болница у Панчеву
Централна климатизација, могућност подешавања температуре у собама, купатило у свакој соби, столарија која побољшава топлотне карактеристике, модерна опрема, базен, све то није део понуде неког хотела, него обновљена Општа болница у Панчеву.

Прочитајте опширније

Забрана за пипемидну киселину и ограничења за флуорохинолоне
Хинолони и флуорохинолони су антимикробни лекови који су ефикасни у борби против инфекција узрокованих грам позитивним и грам негативним бактеријама. Флуорохинолони се користе за лечење инфекција урогениталног тракта, док је примена хинолона ограничена на уринарне инфекције.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Ускрс јесте највећи хришћански празник, којим се слави васкрсење Исуса Христа, а претходи му данашњи, најтужнији дан за све хришћане – Велики Петак, када је по верским учењима Исус Христ разапет на Голготи.

Прочитајте опширнијеСиндром полицистичних јајника
Овај поремећај се јавља у женској популацији, углавном између 25. и 35.године, где је по среди поремећај на нивоу ендокриног система.

Прочитајте опширнијеЕндоуролошки стуб стиже у Болницу – хируршке интервенције безбедније и брже
Последњих година на Уролошком одељењу Опште болнице Панчево повећан је број операција. На овом одељењу обави се око 700 различтих хируршких захвата. Захваљујући новом ендоуролошком стубу који стиже у панчевачку Болницу, број операција ће бити увећан и обављаће се на лакши начин и безбедније по пацијенте.

Прочитајте опширнијеЕндофталмитис
Ендофталмитис представља гнојно запаљење унутрашњости очне јабучице. Најчешће је изазван бактеријама, знатно ређе гљивицама и изузетно ретко паразитима. Може се испољити на два начина: као акутна форма са бурном клиничком сликом или као хронична форма која може трајату месецима са фазама ремисије и егзацербације.

Прочитајте опширније

Лабораторијске анализе: Mасти у крви (серумски липиди)
Постоје 4 врсте липопротеина: хиломикрони и VLDL (углавном триглицериди) и LDL (углавном холестерол) и HDL (углавном фосфолипиди). Доказ да је повишен серумски холестерол један од главних фактора ризика за кардиоваскуларна обољења (КВБ) је сада необорив. Холестерол се одлаже у зидовима крвних судова, градећи такозване „плакове“ – то зовемо атеросклерозом. Плакови могу да сузе или запуше крвни суд резултујући исхемијом, односно инфарктом органа који тај суд снабдева.

Прочитајте опширније

АНОРЕКСИЈА НЕРВОЗА
Анорексија нервоза представља синдром са низом ендокринолошких, других органских и психолошких промена. У основи лежи одбијање хране, односно узимање минималних количина хране услед неописивог страха од гојазости. Булимија нервоза представља сличан поремећај код које се повећано узимање хране коригује изазивањем повраћања.

Прочитајте опширније

Розацеа
Розацеа је често запаљенско обољење коже које се најчешће јавља код одраслих, обично између 40 и 50 година и чешће је код жена. У питању је хронично обољење које дуго траје, али има своје фазе побољшања и погоршања.

Прочитајте опширније22. април – Дан планете земље
Дан планeтe Зeмљe oбeлeжава сe 22. априла у вишe oд 150 зeмаља ширoм свeта, са циљeм да скрeнe пажњу jавнoсти на значаj oчувања живoтнe срeдинe и да дoвeдe дo прoмeнe eкoлoшкe свeсти.

Прочитајте опширнијеНефритични и нефротски синдром
Нефритични синдром је нагло слабљење бубрежне функције (акутна инсуфицијенција бубрега, АБИ) које је удружено са наглом појавом хематурије, хипертензије и отока. Нефротски синдром је скуп симптома и клиничких знакова који настају кад се одржава протеинурија преко 3.5 г/дан, која проузрокује хипалбуминемију, хипопротеинемију, хиперлипидемију (и липидурију) и појаву отока у хроничној гломерулопатији.

Прочитајте опширније

Пушење као фактор ризика за настанак кардиоваскуларних болести
Уживање дувана на тлу Европе и у западној култури, забележено је још од XVI века. Од тог периода па до данас проценат пушача широм света расте готово сваке годинe. Уочена је повезаност дуванског дима и развоја великог броја кардиоваскуларних обољења, где је пушење најпревентабилнији фактор ризика за развој ових тешких болести, са високим степеном смртности.

Прочитајте опширније

Срећан Ускрс!
Ускрс је највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот. Нека овај свети дан донесе Вашим срцима мир, љубав и срећу.

Прочитајте опширније20. aприл - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ
Двадесетог априла сваке године обележава се Међународни дана заштите од буке. Циљ обележавања је да се кроз различите активности ради на подизању свести о овом проблему. Процењује се да у Европској Унији, око 56 милиона људи (око 54%) живе у средини изложеној саобраћајној буци већој од дозвољене просечне вредности, која се сматра ризичном за здравље.

Прочитајте опширније

Краћа листа чекања за операцију катаракте
Листа чекања за операцију катаракте у Очној болници драстично је смањена и сада пацијенти чекају најдуже од осам месеци до годину дана, уместо неколико година колико су раније чекали на ову хируршку интервенцију.

Прочитајте опширније

ТУМОРИ ОЧНИХ КАПАКА
Тумори очних капака су бројни и чести, многи од њих срећу се свакодневно. Могу да потичу од свих врста ткива у подручју капака и околне коже. Најчешћи и најбројнији су тумори епителног порекла. Међу њима има доста малигних.

Прочитајте опширније

Лабораторијске анализе: Испитивање функција јетре
Јетра је орган од вишеструког значаја за организам. Између осталог, јетра врши највећи број биохемијских реакција у људском телу, стога се често назива његовом „хемијском фабриком“. Како би се процес тих биохемијских реакција лакше извршио неопходно је присуство одређених молекула и ензима, а ћелије јетре су њима богате.

Прочитајте опширније

ПРЕТКОМОРСКО ТРЕПЕРЕЊЕ (FIBRILATIO ATRIORUM )
Преткоморско треперење ( атријална фибрилација, АФ) је најчешћа преткоморска тахикардија. У основи поремећаја је неправилан кружни ток електричних феномена у преткоморама који провоцира неједнаку, нехомогену преткоморску деполаризацију фреквенције од 260 до 450/ минути, обично брже од 300/мин и означава потпуну електричну дезорганизацију преткомора.

Прочитајте опширније

Субарахноидално крварење
Овај тип крварења представља присуство крви у субарахноидалном простору.

Прочитајте опширнијеРАЗВОЈНИ ПОРЕМЕЋАЈ КУКА (РПК)
У свакодневној пракси био је устаљен термин "урођено оштећење кука" код деце. Временом је констатовано да постоји више степени поремећаја у развоју кука код деце, који се могу дијагностиковати на рођењу детета и касније, а назијају се развојни поремећаји кука (РПК).

Прочитајте опширнијеПримена антибиотика у хирургији
Антибиотици су делотворни у лечењу многих инфекција уколико је њихова примена индикована и правилно спроведена. У хирургији се најчешће употребљавају као допуна оперативном лечењу.

Прочитајте опширнијеШта је морфин?
Морфин је опиоид избора СЗО за лечење умерено јаког-јаког бола. Он је и даље опиоид о коме се највише зна и који се најшире користи . Има јако аналгетичко дејство и доступан је у многим формацијама. Његове повољне фармаколошке особине чине га погодним за титрирање потребне дозе опиоида. Почетна доза морфина зависи од предходно коришћене аналгетичке терапије, животне доби и клиренса креатинина.

Прочитајте опширнијеУЛКУСНА БОЛЕСТ
Улкусна болест је оштећење слузнице горњег дигестивног система са склоношћу стварања дефекта – улкуса, који продиру кроз мишићни слој слузнице а настају аутодигестијом слузнице агресивним деловањем желудачног сока.

Прочитајте опширнијеВАРИЧЕЛА И ХЕРПЕС ЗОСТЕР
Варичела (овчије богиње) су акутно, инфективно, високо заразно дечије обољење које се испољава генерализованом везикулозном оспом. Представља респираторно преносиво обољење распрострањено у целом свету.

Прочитајте опширнијеОдржани превентивни прегледи поводом Светског дана здравља
Поводом Светског дана здравља Министарство здравља Србије организовало је Дан отворених врата у свим здравственим установама у земљи. Превентивни прегледи одржани су и у Општој болници Панчево и Дому здравља.

Прочитајте опширнијеАДИСОНОВА БОЛЕСТ
Представља смањење функције коре надбубрежне жлезде. Узроци могу бити различити и међу њима најчешће се јавља аутоимуни адреналитис и секундарна туберкулоза надбубрежне жлезде. Инциденца ове болести је ретка, јавља се у 40 до 60 случајева на милион особа.

Прочитајте опширније

КУШИНГОВ СИНДРОМ ( ХИПЕРКОРТИЦИЗАМ )
Кушингов синдром обухвата сва стања која настају као последица повишених концентрација гликокортикоида и андрогена без обзира на узрок. Појам хиперкортицизам обухвата и хипералдостеронизам.

Прочитајте опширније

ФРАКТУРА ЗИДОВА ОРБИТЕ
Повреде орбите изазване предметом већег обима него што је предњи отвор орбите (база орбите) покривен капцима, доводe до повишења интраорбиталног притиска и индиректне фрактуре зидова орбите.

Прочитајте опширнијеКонгениталне инфекције
Конгениталне инфекције настају током трудноће преласком инфективног агенса са мајке на плод путем постељице.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи у Општој болници Панчево
Oпшта болница Панчево придружује се хуманој акцији, која ће се одржати 07.04.2019 (недеља), од 8 до 16 часова, у Специјалистичком центру Опште болнице.

Прочитајте опширније

МИОКАРДИТИС
Миокардитис представља упалу срчаног мишића (миокарда). Миокардитис утиче на срчани мишић и електрични систем срца и може узроковати губитак способности срца да ради као пумпа и поремећаје срчаног ритма (аритмије).

Прочитајте опширније

ГОЈАЗНОСТ КОД ДЕЦЕ
Гојазност се сматра једним од најзначајнијих јавно-здравствних проблема и према процени је први по учесталости узрок смртности који је могуће успешно спречити. Сматра се да је око 30% гојазних одраслих особа било гојазно и у дечијој доби, с тим да је гојазност код њих обично тежег степена него у оних који нису били гојазни у детињству. Ризик од гојазности у одраслом добу је најмање два пута већа код гојазне деце у односу на децу са нормалном телесном масом.

Прочитајте опширније

ГИХТ
Гихт је упала зглоба (артритис) проузрокована одлагањем кристала мокраћне киселине у зглобовима. Симптоми су нагли напади јаког бола, црвенило и отицање зглобова. Гихт је познат и као „болест краљева“, јер су га још од давнина лекари повезивали са претеривањем у неком од животних задовољстава, као што је неумерена исхрана, конзумирање алкохола...

Прочитајте опширније2. април – Светски дан аутизма
2. април је Светски дан аутизма, који је установљен и обележава се од 2007. године. Посвећен је како особама које се боре са овом болешћу, тако и њиховим породицама. Симболично се обележва балонима, одећом и слоганима плаве боје. Химна деце са аутизмом Србије је Вилинска песма и може се наћи на сајту Републичког удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Прочитајте опширнијеФиброми
Фиброми су бенигне израслине везивног ткива које настају током живота, обично после 20. године. Ћелије везивног ткива из различитих разлога почну да бујају и настаје фибром на кожи, слузокожи или костима.

Прочитајте опширнијеБронходилататорни тест
Бронходилататорни тест се изводи када је потребно проценити протоке ваздуха кроз дисајне путеве пре и после давања лекова који шире бронхије.

Прочитајте опширнијеДИФУЗНА ИДИОПАТСКА СКЕЛЕТНА ХИПЕРОСТОЗА
Дифузна идиопатска скелетна хиперостоза или Форестјеова болест је прогресивна неинфламаторна болест костију и ентеза непознате етиологије. Карактерише је превасходно осификација ентеза која може значајно утицати на квалитет живота оболелих. Представља чест поремећај који погађа 10% мушкараца и 8% жена старијих од 65 година, а повезан је са гојазношћу, повишеним крвним притиском и типом 2 шећерне болести.

Прочитајте опширнијеВИШЕПЛОДНА ТРУДНОЋА
Вишеплодна трудноћа представља истовремени интраутерусни развој више плодова.

Прочитајте опширнијеХРОНИЧНА ЛИМФОЦИТНА ЛЕУКЕМИЈА (ХЛЛ)
Хронична лимфоцитна леукемија (ХЛЛ) представља малигно обољење (канцер) крви и костне сржи. Термин хронична односи се на чињеницу да се ова врста леукемије развија доста спорије од осталих. Термин лимфоцитна означава да малигне ћелије воде порекло од белих крвних зрнаца званих лимфоцити, који имају улогу у борби организма против различитих инфекција. Малигно измењени лимфоцити нагомилавају се у периферној крви, коштаној сржи и секундарним лимфним органима (лимфни чворови, слезина, лимфно ткиво гастроинтестиналног тракта).

Прочитајте опширнијеДОНАЦИЈА АПАРАТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ
Захваљујући менаџменту Опште болнице Панчево, вишегодишњи проблем са недостатком центрифуга за центрифугирање узорака крви пацијената је решен великим ангажовањем наше болнице и фирме „Фармапром“.

Прочитајте опширније

Проширене вене (Varices)
Сам узрок настанка проширених вена још увек није дефинитивно разјашњен.

Прочитајте опширнијеТромбофлебитис
Тромбофлебитис представља запаљење зидова површинских вена (најчешће ногу) праћеним формирањем тромба у лумену вене.

Прочитајте опширнијеБолница купила нови апарат за проверу слуха код новорођенчади
Крајем прошле године у Општој болници Панчево апарат за проверу слуха код новорођенчади био је у квару. Купљен је нов апарат који је савременији и од прошлог месеца се користи у породилишту. Бебе које су рођене крајем прошле и почетком ове године родитељи ће накнадно доводити да им се обави провера слуха. У панчевачком породилишту сваке године се роди 1600 беба, свакој од њих се још у породилишту проверава слух. Менаџмент панчевачке болнице издвојио новац и купио нови апарат за неонатални скрининг слуха.

Прочитајте опширније24. март – Светски дан борбе против туберкулозе
Сваке године свуда у свету обележава се Светски дан борбе против туберкулозе 24. марта како би се подигла свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе и скренула пажња на усмеравање напора ка елиминацији туберкулозе као јавноздравственог проблема. Ове године обележава се 137. годишњица објаве др Роберта Коха о открићу бацила туберкулозе, узрочника ове болести, који је у народу познат под називом Кохов бацил, односно бактерија, изазивач болести - Mycobacterium tuberculosis. Светска кампања обележавања Светског дана борбе против туберкулозе ове године носи назив „Време је“ позивајући све носиоце програмских активности и заједницу на одржавање континуитета у посвећености борби против туберкулозе, побољшање дијагностике и лечења ове болести, смањења стигме и дискриминације, повећана улагања у активности програма као и са циљем скретања пажње на проблем резистентне туберкулозе који обухвата једну трећину свих потврђених резистенција на антимикробне агенсе, као и употребу дувана међу оболелима као растући проблем.

Прочитајте опширнијеАБДОМИНАЛНА ПУНКЦИЈА
Абдоминална пункција је лекарска интервенција која се изводи ради евакуације течности (ascita) из трбушне дупље у дијагностичке или терапијске сврхе.

Прочитајте опширнијеПОЛИПИ ДИГЕСТИВНОГ СИСТЕМА
Полипи су пролиферативне и неопластичне творевине, које проминирају у лумен дигестивног тракта. Могу да се нађу дуж читавог дигестивног тракта, од једњака, па све до ректума.

Прочитајте опширнијеЕХИНОКОКОЗА
Цистична ехинококоза ( хидатидна болест ) је зоноза проузрокована најчешће ларвама псеће пантљичрe Ehinococcus granulosus. Клинички се манифестује стврањем унилокуларних циста, најчешће у јетри и плућима. Много ређи облик је тиролско-баварски тип ехинококозе узроковане ларвама лисичје пантљичаре Ehinococcus multilocularis , са стварањем бројних циста у јетри и малигним током болести.

Прочитајте опширније

Мигрена
Мигрена представља појаву главобоље, често праћену мучнином, повраћањем, бледилом или хиперемијом коже, знојењем... Карактеристике мигренског бола су: пулсирајући, једнострани бол – чеонослепоочни, који се интензивира при физичкој активности, може да траје и до 72 сата.

Прочитајте опширније

21. март - Светски дан особа са Дауновим синдромом
Назив Даун потиче од имена енглеског лекара Џона Лангдона Дауна, који је 1866. први описао синдром, скоро 100 година пре него што је пронађен узрок поремећаја. Сваке године на први дан пролећа, 21. марта, обележава се Светски дан Дауновог синдрома. Овај датум изабран је зато што се баш на 21. хромозому догађа аномалија која узрокује ову болест.

Прочитајте опширније

20. март - Национални дан борбе против рака дојке
Рак дојке је најчешћа малигна болест жена у развијеном свету. Сваке године у свету око милион жена пати од ове болести. Рак дојке се јавља када неке ћелије у грудима почињу да расту и дезинтегрирају се без контроле и могу се проширити по целом телу.

Прочитајте опширније

Хемороиди
Хемороиди су нормална анатомска васкуларна структура у аналном каналу. Делимо их на спољашње и унутрашње. Када су упаљени дају знаке и симптоме хемороидалне болести. Унутрашњи хемороиди се појављују унутар аналног канала. Када су мање изражени не могу се видети или напипати споља.

Прочитајте опширније

SLEEP APNEA
Sleep apnea представља потенцијално озбиљан поремећај спавања који подразумева да током сна „заборављамо да дишемо“, односно на тренутке заиста престајемо са дисањем, након чега се наставља нормално дисање.

Прочитајте опширније

Хематурија
Хематурија представља присуство нефизиолошке количине еритроцита у урину. Нормалан налаз је постојање до 3 еритроцита у свежем узорку урина под великим увећањем (1:400).

Прочитајте опширније

СВЕТСКА НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА, 10 -16. март 2019.
Глауком спада у групу очних обољења која доводи до прогресивног оштећења очног живца на месту где напушта око, носећи визуелне информације у мозак. Уколико се не лечи, већина глаукома напредује (без очигледних симптома за пацијента) ка постепеномпогоршању оштећења вида које може довести и до слепила. Једном настала, оштећења вида су углавном неповратна, и то доводи до тога да се глауком описује као „тиха болест слепила” или као „крадљивац вида”.

Прочитајте опширнијеЧетири акције ДДК
Завод за трансфузију крви Војводине, у сарадњи са Црвеним крстом Панчево, ове недеље организује четири акције добровољног давања крви на територији Града:

Прочитајте опширнијеПРЕЛОМИ РУЧНОГ ЗГЛОБА
Под термином прелом ручног зглоба се мисли пре свега на прелом доњег окрајка жбице и лактице и управо о томе ће бити речи у овом тексту.

Прочитајте опширнијеЗадесно тровање лековима код деце предшколског узраста
Задесно тровање лековима код деце настаје случајним узимањем лекова који су најчешће били намењени другим особама из њихивог окружења, без знања или жеље да себе повреди или давањем већих доза лекова преписаних детету.

Прочитајте опширнијеАПАРАТ ЗА ПРОВЕРУ СЛУХА КОД БЕБА
Општа болница Панчево богатија је за још један апарат. Реч је о апарату који служи за проверу слуха код беба.Сврха скрининга је да у првим данима живота детектује евентуална оштећења слуха, како би се на време завршила дијагностика и предузеле терапијске мере, што резултира благовременом правилном развоју говора и социјализације код деце.

Прочитајте опширније14. март – Светски дан бубрега
850 милиона људи широм света болује од различитих обољења бубрега. Хронична бубрежна болест је узрочник око 2.4 милиона смртних случајева широм света, и сада је шеста болест по стопи пораста у свету.

Прочитајте опширнијеСрећан 8. март!
Права је Благодат водити колектив са толико женске лепоте, доброте и знања, као и спремности на жртву зарад помоћи свим људима, без обзира на пол, веру и нацију.

Прочитајте опширније

ТРИХИЈАЗА
Трихијаза је често, стечено стање које може да настане изоловано или као последица ожиљавања руба капка услед хроничног блефаритиса, офталмичког херпес зостера и трахома.

Прочитајте опширнијеБЕНИГНИ ТУМОРИ МАТЕРИЦЕ
Бенигни тумори материце се јављају код 20-30% репродуктивних жена. Најчешћи бенигни тумори материце су фибромиоми. Чине око 95% свих бенигних тумора гениталних органа и најчешће се јављају код жена између 35. и 45. године живота, и код жена које су рађале и код жена које нису рађале. Чешће се јављају код жена атлетске и пикничке грађе него код жена грацилног типа. Наслеђе има значај у појави фибромиома, пошто се могу наћи код више женских чланова једне породице.

Прочитајте опширнијеХИПЕРТЕНЗИЈА
Хипертензија је медицински термин који означава повишени крвни притисак. Хипертензија представља повећање било систолног, било дијастолног крвног притиска изнад нормалних вредности.

Прочитајте опширнијеПрипрема болесника за операцију
Општа преоперативна припрема састоји се од клиничких прегледа, који треба да утвде здравствено стање и евентуалне промене које могу да утичу на опасност од операције (оперативни ризик) и опоравак после захвата, као и терапијске мере и поступке чији је циљ да се отклоне или ублаже постојећа стања која угрожавају пацијента.

Прочитајте опширније

Нервне ћелије
Нервне ћелије (неурони) су морфолошки сложене ћелије које функционишу као елементарне процесорске јединице нервног система и стварају јединствене међућелијске контакте тј. синапсе. Имају улогу проводника садржаја од рецептора до ЦНС-а, и од ЦНС-а до одговарајућих органа.

Прочитајте опширније

Апсцес мозга
Апсцес мозга је узрокован упалом и накупљањем инфективних материја из локалних (упала ува, зубног апцеса, инфекција параназалних синуса, инфекција од мастоид ваздушних ћелија темпоралне кости, епидуралног апцеса) или удаљених (плућа, срце, бубрега итд.) инфективних жаришта унутар можданог ткива.

Прочитајте опширније

Акутни абдомен
Симптоми и знаци акутног дифузног запаљења трбушне марамице (перитонеума) нaзивају се једним именом акутни абдомен. У акутном абдомену типичан клинички знак је бол са одбранбеном затегнутошћу трбушних мишића које се назива дефанс.

Прочитајте опширније

Tуларемија - Глодарска куга
Туларемија је бактеријска инфекција из групе зооноза, акутног или субакутног тока, коју узрокује Francisella tularensis. Kaрактеришу је запаљењска промена на месту уласка узрочника (примарни афект), регионални лимфаденитис и метастатске промене у органима, углавном у плућима и дигестивном тракту.

Прочитајте опширније

Шта је хепатитис Ц
Хепатитис Ц је болест изазвана вирусом који напада јетру и доводи до цирозе, канцера и њеног отказивања. Већина људи не зна да има ово обољење све док њихова јетра не претрпи озбиљно оштећење, тај процес може трајати годинама. Иако је болест озбиљна, људи је могу држати под контролом и водити активне, испуњене животе.

Прочитајте опширније

Донирана три респиратора и један ултразвучни апарат Општoj болници Панчево
У Општу болницу Панчево су донацијом доктора, српског порекла, др Слободана Чалића из Норвешке стигла три респиратора и један ултразвучни апарат ВИВИД 7.

Прочитајте опширније

Улога медицинске сестре у превенцији декубитуса
Декубитус подразумева оштећење коже и поткожног ткива најчешће изазвано константним притиском на мека ткива која директно належу на кост, дуже време. Фактори ризика су најчешће спољни: неадекватан лежај, набори на постељини и личном рубљу, влажна кожа и врло често средства за имобилизацију која врше притисак на одређеним, имобилисаним местима.

Прочитајте опширније

Вештачка (механичка) вентилација болесника
Болесници са акутном респираторном инсуфицијенцијом збрињавају се у посебном одељењу интензивне неге који се зове респираторни центар. Респираторни центар је опремљен савременим апаратима за вештачку вентилацију и другом опремом за лечење, надзор и реанимацију најтежих акутних стања.

Прочитајте опширније

Крварење из носа
Епистакса је крварење из носа, које може бити из предњег или задњег дела носне преграде. По интезитету оно може бити врло слабо, тако да и без икакве интервенције спонтано престане, али и врло интензивно и уколико се благовремено не интервенише може угрозити живот пацијента.

Прочитајте опширније28. фебруар – Међународни дан ретких болести
Ретка болест се дефинише као болест која се јавља код мање од пет особа на 10 000 становника. Процењује се да у Србији данас живи око 450.000 особа са ретким болестима. Данас је познато између 6 000 и 8 000 ретких болести, а 75% ретких болести погађа децу. Обзиром да у Србији не постоји регистар за ретке болести па ни увид у њихов број, оболели од ретких болести у највећем броју нису препознати у здравственом систему, што значи да њихова здравствена заштита није законски регулисана.

Прочитајте опширнијеНормалан порођај
Нормалан порођај се дефинише као појава регуларних ритмичних материчних контракција, које доводе до скраћивања и дилатације грлића материце. Када процес порођаја започне, наступају иреверзибилни догађаји, који следе један дугог: дилатација цервикса, спуштање предњачећег дела.

Прочитајте опширнијеЕНДОМЕТРИОЗА
Ендометриоза је обољење које подразумева присуство ендометријалног ткива ван уобичајеног места, тј ван материце. Тај ендометријум се често зове ектопичним или аберантним ендометријумом. Ово је прогресивно обољење које представља проблем и за пацијента и за лекара, због тегоба које даје, нејасне симптоматологије и нерешене терапије.

Прочитајте опширније