1 2 3 4 5

Актуелно

Клостридијум дифициле
Клостридијум дифициле је анаеробана, покретљива, штапићаста, Грам –позитивна бактерија. Присутна је у земљи и у дебелом цреву 20-40% здравих животиња и око 3% здравих људи.

Прочитајте опширније

Карцином плућа
Малигне туморске процесе на плућима називамо карциномима. Они настају неконтролисаним умножавањем малигних ћелија у плућима, али се и тумори других органа, могу проширити у плућа. Тада говоримо о метастатском туморском процесу.

Прочитајте опширније

Улцерозни колитис
Улцерозни колитис је облик инфламаторних (запаљенских) болести црева који захвата дебело црево (колон) и карактерише се присуством специфичних улцерација и ерозија на слузници дебелог црева. Главни симптоми активне болести су константна дијареја са примесама крви и слузи.

Прочитајте опширније

Основне мере кардиопулмоналне реанимације
Основне мере кардиопулмоналне реанимације не захтевају ни медицинско знање, ни опрему, а спроводи их на лицу места прва особа која се затекне поред унесрећеног, под условом да је за то обучена. Ове мере треба да обезбеде допремање оксигенисане крви у мозак унесрећеног и тиме га одрже у животу до пружања стручне медицинске помоћи.

Прочитајте опширнијеПовреде мозга
Разликујемо три врсте затворених повреда мозга: commotio (потрес), compressio (притисак) и contusio (нагњечење).

Прочитајте опширнијеВажност здравствене неге пацијента
Поступак здравствене неге је веома важан за успостављање комуникације између пацијента и медицинске сестре. Вирџинија Хендерсон, медицинска сестра, теоретичар и предавач, је у својој теорији говорила да се сваком појединцу треба приступити индивидуално, уз пуно стрпљења, али и да би рад медицинске сестре требао бити тимски. Она је дала једну од светски признатих и најпознатијих дефиниција здравствене неге. Најважније је проценити болесникове потребе, планирати њихово задовољавање и на крају све успешно применити у раду са пацијентом.

Прочитајте опширнијеКронова болест
Кронова болест је хронична запаљенска (инфламаторна) болест црева, која захвата цео дигестивни тракт „од уста до ануса”. За Кронову болест карактеристични су проливи (дијареје) који трају дуже од 6 недеља, свежа крв у столици, лажни нагони на пражњење црева, болови или грчеви у трбуху, осећај непотпуног пражњења црева, затвор (опстипацију), афте у устима.

Прочитајте опширније

Акције добровољног давања крви у среду и петак
Акције добровољног давања крви одржаће се у среду и петак. Позивамо све грађане да се одазову акцији, добровољно дају крв и некоме поклоне највреднији поклон од свих – ЖИВОТ.

Прочитајте опширније

РОТА ВИРУС КОД ДЕЦЕ
Рота вирус одговоран је за 30% инфекција гастроинтестиналног система код одојчади и мале деце. Рота вирус инфекције су најчешће инфекције одојчади и мале деце. Најчешће обољевају одојчад у добу од 6 месеци и деца до 5 година живота. Инфекције узроковане овим вирусом чест су узрок хоспитализације одојчади и мале деце, јер изазива тешке проливе и повраћање уз повишену температуру, што све заједно врло брзо може довести до дехидратације (губитка телесне течности).

Прочитајте опширнијеИнфантилни спазми
Инфантилни спазми представљају епилепсију одојчади. Јављају се од трећег месеца живота до прве године, с највећом учесталошћу од петог до седмог месеца.

Прочитајте опширнијеТетанус (зли грч)
Тетанус (зли грч) назив је добио према грчкој речи тетанос = разапињање. То је тешка болест, а манифестације болести ствара неуротоксични отров тетаноспазмин анаеробне бактерије бактерије „Clostridium tetani“. Тетанус је тешка и заразна болест која може довести до смрти. Од тетануса годишње оболи више од милион људи. Чак половина укупног броја оболелих добија посебан облик тетануса с високом смртношћу од чак 90 одсто. Изазивач је токсин бактерије „Clostridium tetani“ , која живи у земљи, глини и блату, али и у цревима неких животиња.

Прочитајте опширније

Хелико бактерија
Хелико бактерија је бактерија спиралног облика уобичајена у желуцу. Присутна је код око половине популације. Највећи број људи са Х. пилори инфекцијом не показује симптоме и код њих се никада неће јавити проблеми. Међутим, Х. пилори може да проузрокује велики број дигестивних проблема као што су чиреви и, ређе, канцер желуца.

Прочитајте опширније

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ КАДА УЗИМАТЕ АНТАГОНИСТЕ ВИТАМИНА К (ФАРИН, АЦЕНОКУМАРОЛ, СИНКУМ 4, СИНТРОМ )?
Постоји више врста антикоагулантних лекова, а антагонисти витамина К(ВКА) и даље представљају најчешће прописиване оралне антиоагулантне лекове. У ову групу спадају Варфарин (Фарин), Аценокумарол (Аценокумарол, Синкум 4, Синтром). Механизам деловања лекова из групе антагониста витамина К је инхибиција витамином К посредоване синтезе фактора коагулације у јетри. Тако се спречава или успорава формирање крвног угрушка. Ови лекови не могу "разбити" крвни угрушак који се већ створио, али смањују његов даљи раст.

Прочитајте опширнијеУ среду акција добровољног давања крви
Акција добровољног давања крви, одржаће се у среду, 9. јануара, од 09.00 до 12.00 сати, у просторијама Црвеног крста. С обзиром на то да је током празника одзив давалаца слабији, апелује се на све грађане који су у могућности, да помогну донирањем ове драгоцене течности.

Прочитајте опширнијеРЕКАПИТУЛАЦИЈА АКТИВНОСТИ У 2018. ГОДИНИ
Ако бисмо покушали сажети у једну реченицу 2018. годину у Општој болници Панчево, та реченица би гласила овако:
Протекла година била је година изградње и година унапређења рада, како обнове болничке опреме и запошљавања кадрова, тако и превенције, здравствене заштите и едукације наших суграђана.

Прочитајте опширније

Срећан Бадњи дан и Божић!
Бадњи дан и Бадње вече, који најављују Божић, празник рођења Исуса Христа, нека нас надахне да славимо наду у свет доброте, мира и разумевања међу људима.

Прочитајте опширнијеНови апарати у Општој болници Панчево
У Општој болници Панчево, крајем децембра, стигли су нови апарати. Нова опрема је купљена новцем који је Покрајинска влада доделила Општој болници Панчево.

Прочитајте опширнијеГрадоначелник и Општа болница Панчево даривали проворођене бебе
У панчевачком породилишту 1. јануара, убрзо после поноћи рођена је прва беба. У име Града Панчева градоначелник Саша Павлов посетио је породиљу и уручио златник. Такође, беби рођеној 15 минута пре поноћи, као и свим бебама рођеним 01. и 02. јануара Општа болница Панчево уручила је новогодишње пакетиће.

Прочитајте опширнијеУ панчевачкој болници 36 нових апарата за дијализу
У Општој болници Панчево у потпуности је завршено савремено Одељење хемодијализе. Сви пацијенти су пребачени на ново одељење а дијализа се обавља на нових 36 апарата који се користе у светским здравственим центрима.

Прочитајте опширнијеСрећна Нова 2019. година!
Тихо, готово неприметно, примакла се Нова, 2019-та година. Није најважније на који начин ћемо Вам показати своју наклоност и поштовање, на који начин ћемо Вам пожелети срећну Нову годину, важно је да буде искрено и од срца, а ми Вам управо тако желимо.

Прочитајте опширнијеЕКТОПИЧНА ТРУДНОЋА
У нормалној трудноћи оплођена јајна ћелија пролази кроз јајовод до тела материце где се усађује и развија. Уколико се иста усади у неком другом делу материце, изван материчне шупљине, настаће ванматерична или ектопична трудноћа.

Прочитајте опширнијеЛабораторијске анализе: уреа и креатинин
Иако је чест и уобичајен тест, мерење урее и креатинина у серуму даје важне информације о раду бубрега, јетре, али и других органа.

Прочитајте опширније„Кад се једе не прича се“ - лекари Опште болнице Панчево позивају на опрез
Сваке недеље на ОРЛ одељењу неколко пацијента потражи хитну помоћ лекара због гутања страног тела или хране која је застала у грлу. Често заборавимо ову народну пословицу „Кад се једе не прича се“, па једемо лежећи, причамо и гутамо велике залогаје и не тако ретко долази до гушења и хитне интервенције лекара.

Прочитајте опширније

Упале уха све учесталије
Претходних дана, велики број пацијената потражиo je преглед лекара, због упале уха, у амбуланти ОРЛ одељења Опште болнице Панчево. Уколико се учестале упале уха не лече на време могу да изазову оштећење слуха, упозоравају лекари.

Прочитајте опширније

Срећан Бадњи дан и Божић!
Данас је свака мисао једна жеља, жеља за породицом, жеља за боље сутра. Нека нам овај, најрадоснији празник, празник када славимо рођење Исуса Христа, испуни срца топлином и љубављу. Научимо да праштамо, да се покајемо и волимо!

Прочитајте опширнијеЈачање сарадње са бањом „Русанда”
Представници Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда” из Меленаца, на челу са директорком, др Зорицом Ћулибрк, посетили су Општу болницу Панчево, у среду, 12. децембра, са циљем продубљивања већ постојеће сарадње.

Прочитајте опширнијеПовећан обим посла на одељењу Ортопедије због зимских услова
На одељењу Ортопедије, Опште болнице Панчево, више је посла него иначе. Зимска идила показала је своје друго лице које са собом носи многе опасности. Када падне снег и поледи, ортопедске повреде су једна од најчешћих стања која наше суграђане доводе у Пријемно ургентну службу.

Прочитајте опширније

Утицај хладноће на кардиоваскуларни систем
Према упозорењима „American Heart Association-a", промрзлине и падови на поледици нису једине опасности по здравље које нам доноси зима. При хладном времену требало би заштитити и срце, посебно уколико болујете од хроничних срчаних болести. На хладноћи крвни судови се скупљају, и смањује се њихов обим. Да би напумпало довољно крви за потребе организма, срце убрзава рад

Прочитајте опширније

Велики одзив грађана Панчева на акцији бесплатних превентивних прегледа код пулмолога и офаталмолога
Сваке треће недеље у месецу, широм Србије организују се бесплатни превентивни прегледи. Запослени у Општој болници Панчево, иако је у току реконструкција интернистичког дела болнице, и овог пута прикључили су се акцији Министарства Здравља и организовали прегледе. Одзив суграђана је био велики, без обзира на снег и лоше временске услове, више од 450 наших суграђана искористило је ову прилику да провери своје здравље.

Прочитајте опширније

Бољи услови за пацијенте на Одељењу хемодијализе
У оквиру реконструкције интерног одељења Опште болнице Панчево ускоро ће бити завршено Одељење хемодијализе, које је уређено и опремљено по најсавременијим светским стандардима. Крајем новембра један део пацијената је већ почео да се лечи на овом одељењу. У наредних десетак дана реконструкција ће бити у потпуности завршена и одељење опремљено апаратима за дијализу какви се користе у светским медицинским центрима.

Прочитајте опширнијеШАРЛАХ
Шарлах је акутно инфективно обољење из групе осипних грозница, изазвано бeтa-хемолитичким стрептококом. Извор инфекције је човек који има назофарингеалну инфекцију или назофарингеално клицоноштво. Преноси се капљичним путем.

Прочитајте опширније

Меланом
Меланом коже је малигна болест, тумор порекла ћелија меланоцита. У раној фази ћелије тумора налазе се у најповршнијим слојевима коже, а временом се шире ка дубљим слојевима, лимфним и крвним судовима, преко којих се могу проширити до лимфних чворова и унутрашњих органа. У Србији се годишње открије и лечи око 1000 нових случајева. Уколико се открије у раној фази проценат преживљавања пацијената оболелих од ове болести је изузетно висок.

Прочитајте опширнијеХемофилија
Хемофилија је наследни поремећај коагулације који се одликује склоношћу ка крварењу.

Прочитајте опширнијеНефротски синдром
Нефротски синдром је клиничко стање које карактерише обилна протеинурија (протеини у мокраћи), хипопротеинемија (снижен ниво протеина у крви) са хипоалбуминемијом, хиперлипидемија (повишен ниво масти у крви) и генерализовани едеми (отоци).

Прочитајте опширнијеППД проба
ППД проба или туберкулински тест се изводи да би се утврдило присуство успаване инфекције бацилом туберкулозе.

Прочитајте опширнијеШУГА
Шугу изазива паразит шугарац (Sarcoptes scabiei), код људи и животиња у свим деловима света. Лако се препознаје и спада у „непријатне болести“.

Прочитајте опширнијеУ недељу бесплатни превентивни прегледи
Општа болница Панчево ће у недељу, 16.12.2018. године у времену од 8-16 часова организовати бесплатне превентивне прегледе.

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијента у амбуланти за болести уха, грла и носа
Број пацијената у ОРЛ амбуланти Опште болнице Панчево је повећан. Пацијенти најчешће због респираторних инфекција траже помоћ специјалисте. Болови у грлу, запушен нос и на крају упала средњех уха, симптоми су који пацијенте доводе код лекара специјалисте. То је и разлог гужви у амбуланти када свакодневно око 30 пацијената бива прегледано.

Прочитајте опширније

СТРЕПТОКОКНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Стрептококне инфекције су свака врста инфекције узрокована стрептококом или „стреп” групом бактерија. Постоји велики број различитих врста стрептокока, који сварају симптоме од благе инфекције грла до животно опасних инфекција крви или органа. Свака узрастна група може бити погођена.

Прочитајте опширније

Маларија
Маларија је смртоносна паразитарна болест коју преносе комарци. Током протеклих неколико деценија рат против маларије успео је да заустави смртне случајеве на глобалном ниво. Међутим, најновији извештај ВХО о маларији 2018 каже да је потребно обновити напоре против маларије како би се смањио број смртних случајева због ове болести.

Прочитајте опширније

ФАРИНГИТИС И ТОНЗИЛОФАРИНГИТИС
Фарингитис и тонзилофарингитис представљају запаљење слузнице ждрела и крајника, изазвано различитим микробним узрочницима. Ово обољење је међу најчешћим инфективним обољењима.

Прочитајте опширнијеРотаријанци донирали Општој болници Панчево гинеколошке столове
Два Ротари клуба, „Панчево“ и „Михајло Пупин“, после куповине најсавременијег ултразвучног 4Д апарата купили су и два гинеколошка стола за гинеколошко одељење Опште болнице Панчево. Укупна вредност обе донације је преко 40 хиљада долара.

Прочитајте опширније„Радост давања” у просторијама Црвеног крста
У складу за новим Законом о трансфузијској медицини, који ступа на снагу 1. јануара 2019. године, од 1. септембра ове године, у Панчеву послове прикупљања, прераде и теситрања крви, уместо Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево, преузео је Завод за трансфузију крви Војводине. Панчевачка Служба функционише као банка крви, која се бави чувањем продуката од крви, испитивањима, праћењем примене и компликације трансфузионалног лечења. Реорганизација је донела новине и за грађане и грађанке. Од 3. септембра, они крв уместо сваког дана у Служби за транфузију, како је некада било, сада то могу да учине сваке среде, од 9 до 12 сати, у просторијама Црвеног крста Панчево.

Прочитајте опширнијеЗдравствени бенефити добровољног давања крви
Да ли сте икада давали крв? Поред тога што на овај начин чините хумано дело, можете спасити нечији живот, ви чините услугу и за своје здравље. Код људи, који дају крв, смањен је ризик од рака и хемохроматозе, оштећења јетре и панкреаса. Давање крви позитивно утиче на кардиоваскуларно здравље и регулисање килаже.

Прочитајте опширније

ПРОМРЗЛИНЕ
На ниским температурама, промрзлине су сасвим реална опасност. Хипотермија настаје када тело губи више топлоте него што је добија или ствара, а разликујемо је у две врсте - општу хипотермију и локалне промрзлине. Ниске температуре јесу значајан али не и једини фактор ризика када су у питању промрзлине - ту су и неадекватна одећа, ветар, лоша кондиција, лоше опште стање организма, али и старост.

Прочитајте опширније

Улкус желуца и дуоденума
Улкус је ограничено оштећење, округли или линеарни дефект слузокоже желуца или дуоденума, који се шири кроз субмукозу и мишићни слој ка серози. Улкус се може јавити и на јејуму после операције желуца, на једњаку или Мекеловом дивертикулу.

Прочитајте опширнијеРеспираторне инфекције
Инфекције респираторног система представљају најчешће инфекције у хуманој популацији. Од акутних респираторних инфекција одрасли просечно оболе 3-5 пута годишње, деца чешће, у просеку 4-7 пута годишње, док она која бораве у дечјим колективима још чешће.

Прочитајте опширније

Артериовенска фистула - васкуларни приступ за хемодијализу
Дијализа је врста лечења која се примењује у болесника код којих дође до затајења бубрежних функција. Дијализом се уклањају токсични продукти из крви, уклања се вишак течности те коригује ниво електролита и ацидо-базног статуса. Трајни васкларни приступ је артериовенска фистула или шант. Добар васкуларни приступ од кључног је значаја за извођење процеса хемодијализе те га је најбоље креирати неколико месеци пре започињања лечења овим модалитетом.

Прочитајте опширније

1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а
Овогодишња тема Светског дана борбе против ХИВ-а, који се сваке године обележава првог децембра је „САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС“. Значајан напредак је постигнут од 1988. године и сада 3 од 4 особе са ХИВ вирусом знају свој статус. Али и даље имамо пуно посла, неопходно је већи број људи са ХИВ вирус инфекцијом препознати, и омогућити им контакт са лекарима да би добили адкеватно лечење. И даље, широм света, 9.4 милиона људи који имају ХИВ не знају свој статус.

Прочитајте опширнијеПНЕУМОТОРАКС
Пнеумоторакс представља присуство мање или веће количине ваздухa (гаса) у плеуралном простору. Плеурални простор ограничен је паријеталном и висцералном плеуром, обе плеуре обложене су малом количином серозне течности. Степен поремећаја дисања зависи од количине ваздуха који одваја плућа од зида грудног коша.

Прочитајте опширнијеНови службени аутомобил у Општој болници Панчево
Донацијом фирме TWINOXIDE д.о. о. Београд, Општа болница Панчево је добила нов службени аутомобил марке Citroen модел berlingo bysiness . До сада је возни парк Опште болнице Панчево располагао са 4 возила, 2 путничка и 2 теретна. Просечна старост тих возила је 15 година са пређеном километражом од 250 000 до 300 000 км. Од 2005. године возни парк Опште болнице Панчево није зановљен новим возилима, осим 2 половна возила која се тренутно користе и која су у лошем возом стању.

Прочитајте опширнијеХроничне запаљенске дерматозе
Инфламаторне дерматозе се углавном манифестују као процеси посредовани локалним или системским имунолошким факторима, иако у већини случајева њихови узроци остају непознати. Постоји хиљаде облика специфичних запаљенских дерматозa.

Прочитајте опширнијеДезинфекција
Прве предузете хигијенске мере у историји човечанства, попут прања руку, лица и тела могу се сматрати и првом примењеном дезинфекцијом. Већ су и Стари Египћани мумифицирањем леша на неки начин спроводили дезинфекцију, док су Стари Грци користили вино и сирће као дезинфицијенсе. Тек са проналаском микроскопа и открићем постојања микроорганизама примена дезинфекције добија на својој тежини, а појавом Роберта Коха дезинфекција постаје наука. Важност превентивне дезинфекције нарочито долази до изражаја у здравственим, образовним и сличним делатностима, где она представља меру спречавања појаве и ширења заразе услед микробиолошког загађења (хране, прибора радних површина и друго).

Прочитајте опширнијеКолор доплер крвних судова врата
Захваљујући Менаџменту Опште болнице Панчево одељењу Неурологије је обезбећен ултразвучни апарат, који ће пуно знaчити пацијентима који се налазе на стационарном лечењу. Ултразвучни преглед је потпуно безопасна метода прегледа унутрашњих органа. Техника прегледа се заснива на звучним таласима високе фреквенце који пролазе кроз ткива и органе, одбијају се различитим брзинама, враћају се ка сонди и визуелизују на екрану.

Прочитајте опширније

ТУБЕРКУЛОЗА - ПРИКАЗ СЛУЧАЈА
Туберкулоза је заразна болест, коју у већини случајева проузрокује Mycobacterium tuberculosis. Ова болест напада плућа, најчешће. Извор заразе је човек. Болест се преноси капљичним путем, при кашљању или кијању. Заразни су само болесници са плућном туберкулозом и позитивним налазом спутума (испљувка). Сматра се да један заражени појединац у току године може да зарази 8 до 10 особа.

Прочитајте опширнијеОдељењe хемодијализе Опште болнице Панчево пуштено у рад
Део новог Одељења хемодијализе Опште болнице пуштено је у рад. Уређено је по најсавременијим светским стандардима и опремљено апаратима за дијализу какви се користе у светским медицинсаким центрима. Пацијенти са којима смо разговарали презадовољни су новим Одељењем хемодијализе јер су се годинама лечили у лошим условима и застарелим апаратима за дијализу.

Прочитајте опширније

Одељење хемодијализе уређено по светским стандардима
Брзо ће бити заборављено старо Одељење хемодијализе, које је било неусловно за пацијенте, у ком скоро две деценије нису обнављани апарати и које исто толико дуго није реновирано. Ново одељење у Општој болници почело је да ради. Део пацијената се већ дијализира, а за две недеље сви пацијенти биће пребачени на нове апарате.

Прочитајте опширније

Холециститис и холангитис
Претпоставља се да 3%-10% од свих болесника са акутним болом у трбуху потиче од упале жучне кесе. Проценат болесника, млађих од 50 година, са болом у трбуху проузрокованим акутном упалом жучне кесе је релативно низак, али код особа старијих од 50 година тај проценат је значајан. Ово је логично ако се узме у обзир да присуство болести жучне кесе и жучних путева расте са годинама.

Прочитајте опширнијеКрварење и хемостаза
Крварење је излазак крви из повређеног или оболелог крвног суда. Постоји више подела крварења.

Прочитајте опширније25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама
О насиљу не смемо говорити само када се оно деси и на Међународни дан борбе против насиља над женама, то мора бити свакодневна тема у нашем друштву. Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 1999. године, 25. новембар је проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве силовања, породичног насиља, злостављања и других облика насиља. Овај датум је одабран у спомен на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња у Доминиканској Републици, 1960. године. Датум уједно обележава и почетак акције „16 дана активизма“ који трају до 10. децембра, међународног дана људских права.

Прочитајте опширнијеПЛЕУРАЛНА ПУНКЦИЈА (ТОРАКОЦЕНТЕЗА)
Плеурална пункција представља евакуацију (извлачење) накупљеног течног садржаја из плеуралног простора.

Прочитајте опширнијеМононуклеоза
Мононуклеоза позната је под назиовм болест пољупца. То је акутна инфективна болест узрокована Епштајн Баровим вирусом (ЕБВ). Изузетно у 10% случајева узрочник може бити цитомегаловирус. Може се јавити до 35. године живота, али адолесценати између 15. и 19. године су најчешће бивају погођени. Лечење у принципу обувата снижавање високе телесне температуре и мировање.

Прочитајте опширније

Кортикостероиди
Информације о употреби и злоупотреби препарата на бази кортикостероида често стварају конфузију код пацијената, па је време да разбијемо предрасуде и разрешимо дилеме по питању ових лекова. Стероиди су молекули карактеристичне хемијске структуру који настају као продукт метаболизма у ћелијама биљака, животиња и људи и неопходни су за нормално функционисање.

Прочитајте опширније

АОРТНА СТЕНОЗА
Аортна стеноза је опструкција протока крви кроз аортну валвулу током систоле леве коморе. Може бити урођена и стечена. Стечена је реуматског порекла или је последица дегенеративне калцификације валвуле код старијих особа. Ако се стеноза јави пре тридесете године најчешће се ради о конгениталној етиологији.

Прочитајте опширније

Комплетна крвна слика (ККС) и крвне ћелије
Комплетна крвна слика (ККС) је тест за процењивање ћелија крви. Крв се састоји од три врсте ћелија, растворених у течности коју зовемо плазмом.То су: беле крвне ћелије (леукоцити), црвене крвне ћелије (еритроцити) и крвне плочице (тромбоцити).

Прочитајте опширнијеНасиље над здравственим радницима неће се толерисати
На дечјем одељењу Опште болнице Панчево повређена је медицнска сестра када је наишла на лопова који је крао новац из сестринске собе. Због прелома руке оперисана је и тренутно се налази на одељењу Ортопедије. Поводом ове ситуације, повређену медицинску сестру посетио је председник Извршног одбора Коморе медицинских сестара и техничара Војводине, Славен Кључар.

Прочитајте опширнијеМИГРЕНА
Мигрена је врста јаке главобоље која се јавља периодично и углавном захвата једну половину главе. Често је праћена мучнином, повраћањем и поремећајем вида. Карактеристика мигренозних главобоља је да се пре напада у великом броју случајева јавља мучнина, малаксалост и притисак у глави.

Прочитајте опширнијеKO ПУШИ, ЗДРАВЉЕ РУШИ
Утврђено је да дувански дим садржи око 300 разних састојака, а најпознатији је никотин који веома шкоди нервном систему и крвотоку. Међу осталим супстанцама које могу да изазову рак и називају се канцерогеним угљоводоницима, најзначајнији је бензопирен.

Прочитајте опширније

ЛЕКАРСКА СЛАВА - Св.Козма и Дамјан - Врачеви
Лекарска слава - Св.Врачи Козма и Дамјан обележена је 14. новембра сечењем славског колача уз присуство свештеника, менаџмента Опште болнице Панчева, куме славе др Тање Алексић и осталих званица.

Прочитајте опширније

Шта је ПЕТ?
Позитрон емисиона томографија (ПЕТ) је једна од најважнијих имиџинг дијагностичких процедура која се претежно користи у онкологији, неурологији и код кардиоваскуларних болести. Тренутно је ПЕТ најефикаснији метод у откривању рецидива рака са значајним предностима у односу на ЦТ и МР.

Прочитајте опширнијеУ Општој болници Панчево запослено 12 радника
Одлуком Министарства здравља, у Општој болници Панчево запослено је 12 радника у стални радни однос. Од тога 5 медицинских сестара-техничара, 5 доктора медицине, једна спремачица и један радник у техничкој служби. Захваљујемо на зановљеном кадру и надамо се да ће се овакав тренд запошљавања младих људи наставити.

Прочитајте опширнијеГастроскопија
Езофаго-гастро-дуоденоскопија је процедура која лекару омогућава директан преглед горњег дела гастроинтестиналног тракта, који обухвата једњак (део система за варење где се одвија гутање), желудац и дуоденум (дванаестопалачно црево). Лекар који изводи процедуру, специјалиста за ендоскопију, специјално је обучен за употребу ендоскопа ради прегледа горњег ГИ система којим може открити упалу, крварење, чир, тумор и друге патолошке промене.

Прочитајте опширније

15. новембар - Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа
Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обележава се 15. новембра. Према актуелним подацима Светске здравствене организације, од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) болује око 50 милиона људи и сваке године умре скоро 3 милиона оболелих особа. Из Удружења за астму и хроничне опструктивне болести плућа (УДАХ) кажу да се процењује да у Србији има између 400.000 и 600.000 пацијената, док је процена да у свету од ове болести болује 210 милиона људи, док је скоро 90 одсто смртних случајева од ХОБП забележено у развијеним и средње развијеним земљама.

Прочитајте опширније14. новембар – Светски дан борбе против шећерне болести
Шећерна болест или дијабетес (латински: diabetes mellitus) је хронични, неизлечиви системски поремећај метаболизма, који се карактерише хипергликемијом, тј. трајно повишеним нивоом глукозе у крви. Углавном је условљен наследним факторима, а настаје због смањене секреције или смањеног биолошког дејства хормона инсулина, односно у комбинацији ова два фактора. Тај недостатак омета размену угљених хидрата, масти и беланчевина у организму (што се испољава типичним тегобама), а након дужег времена утиче и на структуру и функцију крвних судова, живаца и других виталних органа и органских система.

Прочитајте опширнијеТренутно 40 специјализаната у Општој болници Панчево
Специјализацијама омогућавамо да се млади људи усавршавају, као и да уче од светски познатих лекара који долазе у нашу болницу да оперишу и тиме их додатно мотивишемо да остану код нас. Тренутно је 40 специјализаната, што је највише у историји ове установе.

Прочитајте опширнијеУРИНАРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Мали је број жена које бар једном у животу нису имале уринарну инфекцију, препознатљиву по учесталом мокрењу, често изузетно непријатном и болном. Уринарне инфекције могу да добију како мушкарци тако и жене, мада услед анатомских разлика чешће обољева „нежнији пол”. Женски уринарни канали су много краћи а уринарни отвор веома је близу ректума и вагине. Због овога постоји већи ризик да се бактерије које се нађу у овим деловима тела провуку кроз уринарни канал до бешике.

Прочитајте опширније

САРКОИДОЗА
Саркоидоза је мултисистемска болест, непознате етиологије и непредвидивог тока, а карактерише је стварање гранулома у захваћеним ткивима. Мултисистемска значи да може да захвати било који орган у телу укључујући кожу, око, јетру, слезину, срце, мозак, лимфне жлезде, али далеко најчешће захваћен орган су плућа. Из тог разлога ово обољење се примарно лечи код пулмолога.

Прочитајте опширнијеПРИМЕНА КОНТРАСТНИХ СРЕДСТАВА (КС) У РАДИОЛОГИЈИ
Контрастна средства су материје које унете у организам мењају апсорпцију X-зрака у органу и тиме омогућавају приказивање на рендгенском филму или монитору.

Прочитајте опширнијеПупчана кила
Када попусти мишић на трбушном зиду, на месту где излазе велике крвне жиле, па се отвори прошире, јављају се киле, односно херније. Киле су у ствари делови црева, која су се "излила" у килну кесу, односно део трбушне марамице. Пупчана килица (медицински назив је умбиликална хернија) настаје када се у пределу пупка види и пипа мекана избочина, која се лако прстима враћа.

Прочитајте опширније

Водена кила
Водена кила (хидроцела) представља колекцију течности која се из трбушне дупље спушта преко продужетка трбушне марамице у омотаче тестиса. Хидроцела представља релативно бенигно стање које не оставља последице по здравље детета (код кога се чешће јављају), или одрасле особе, али код великих хидроцела, може да дође до појаве великог притиска на тестисе и појаве њихове атрофије са последичним стерилитетом.

Прочитајте опширније

МИОКАРДИТИС
Миокардитис представља запаљење срчаног мишића а најчешће је изазвано инфективним агенсима, нарочито вирусима.

Прочитајте опширнијеНовембар, месец борбе против болести зависности
Према Међународном и Националном календару јавног здравља новембар је посвећен борби против болести зависности, а намера је да се скрене пажња јавности о штетним ефектима психоактивних супстанци и мобилише друштво за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења. Према истраживању Уједињених нација из 1990. године у свету је око 180 милиона људи користило дрогу, а од тога око 4 милиона чинила су деца и млади старости од 13 до 15 година.

Прочитајте опширније

УПАЛА ПЛУЋА
Упала плућа је акутно, најчешће инфективно запаљење плућног паренхима (плућне марамице), које захвата алвеолне просторе и простор између алвеола. Ова болест представља најопасније обољење респираторног система и може бити узрокована различитим микроорганизмима. Јавља се у свим старосним добима а врло често је и смртоносна код старијих људи.

Прочитајте опширније

Мождани удар
Мождану удар означава нагло настали неуролошки поремећај који траје дуже од 60 минута и осим васкуларних се не може открити други разлог насталог поремећаја. По проценту смртности мождани удар се налази на трећем месту, одмах после болести срца и свих форми карцинома.

Прочитајте опширнијеДо краја године готови радови на реконструкцији интернистичког блока
Пре тачно годину дана почели су радови на реконструкцији интернистичког блока, једног он највећих проблема Опште болнице Панчево који је годинама оптерећивао рад ове здравствене установе.

Прочитајте опширнијеХепес зостер
Хепес зостер је акутно, спорадично вирусно обољење које се најчешће јавља у старијој животној доби. Зостер ( грч. реч -оспа која се јавља у виду појаса). Најчешће промене су на кожи трбуха, међуребарном простору или на глави (у пределу нервуса тригеминуса). Ове локалне промене су углавном једностране праћене увећањем регионалних лимфних жлежда.

Прочитајте опширније

Одличан одзив грађана за бесплатне превентивне прегледе у Панчеву
Општа болница Панчево у сарадњи са Домом здравља Панчево, у недељу 28.10.2018. године, придружила се акцији превентивних прегледа коју организује Министарство здравља Републике Србије. Посећеност је, као и до сада, била одлична.

Прочитајте опширније

У недељу бесплатни превентивни прегледи
Општа болница Панчево у сарадњи са Домом здравља Панчево, ће у недељу 28.10.2018. године у времену од 8-16 часова организовати бесплатне превентивне прегледе.

Прочитајте опширнијеЛистериоза
Листериоза је акутна болест коју узрокује бактерија Listerija monocytogenes. Од ове болести углавном обољевају старије особе, труднице, новорођенчад, особе са малигним хематолошким болестима и особе којима је оштећен ћелиски имунитет.

Прочитајте опширнијеФИБРОЗА ПЛУЋА
Плућна фиброза представља хронично и прогресивно обољење плућног интерстицијума, у коме плућне алвеоле (али и терминалне бронхиоле, алвеоларни дуктуси и крвни судови плућа) постају круте и измењене ожиљним ткивом услед чега долази до отежане гасне размене и смањеног снабдевања крви кисеоником што омета нормалан рад плућа. То је прогресиван и иреверзибилан процес са накупљањем запаљенских елемената у зиду алвеола, који постепено бива замењен везивним (ожиљним) ткивом стварајући фиброзу. На тај начин зид алвеола постаје дебљи и тврд, што даље доводи до настанка тзв. алвео-капиларног блока који подразумева дисфункцију алвеола и последично развој респираторне инсуфицијенције (што представља главну одлику овог обољења).

Прочитајте опширнијеЛАБОРАТОРИЈСКЕ АНАЛИЗЕ
Познато је да телесне течности садрже одређене материје, и то у одређеној концентрацији. Код разних болести концентрације тих материја могу бити поремећене – повишене или снижене. Такође, телесне течности могу променити изглед: постати мутне, променити боју итд... Стога, узимањем узорака телесних продуката (крв, мокраћа, столица, мождана течност, сперма, пљувачка, спутум) и испитивање о поремећају њиховог изгледа, као и концентрације материја у њима могу нам дати клинички вредне податке.

Прочитајте опширније

Акције добровољног давања крви у Панчеву
Градска акција добровољног давања крви ове недеље одржаће се у среду, 24. октобра, у послеподневним часовима, од 13.00 до 16.00 сати, у просторијама Црвеног крста Панчево.

Прочитајте опширнијеСлучајност која је променила свет
Александар Флеминг био је син сиромашног шкотског фармера који је од најраније младости показивао интересовање за науку. Под утицајем свог старијег брата Тома уписује студије медицине у Лондону. Након завршетка студија, Флеминг је регрутован и учествује у Првом светском рату. Ратно искуство му доноси спознају да огроман број рањених људи не умире због тежине повреде већ од последица инфекција.

Прочитајте опширнијеКоме, кад, шта?
„На крилима анестезије савремена хирургија достигла је неслућене висине”, записано је на улазима кардиохируршких операционих сала широм света.

Прочитајте опширнијеРеконструкција Интерног одељења биће готова до краја године
Пре годину дана започета је реконструкција Интерног одељења Опште болнице Панчево, а подсећања ради, Влада Аутономне покрајине Војводине финансирала је тај пројекат са 550 милиона динара.

Прочитајте опширније

Купљена ортопедска опрема и хируршки инструментаријум
Од средства која је Влада Аутономне покрајине Војводине доделила Општој болници Панчево, купљен је хируршки инструменатријум, као и ортопедска опрема, у вредности од око девет милиона динара. Др Слободан Овука, директор ове здравствене установе, је говорећи о томе када ће бити обезбеђена остала медицинска опрема, казао да се најкасније до краја године очекује испорука новог РТГ апарата, респиратора, апарата за анестезију и стерилизатора за очну болницу.

Прочитајте опширнијеЗНАЧАЈ РУТИНСКОГ ПРЕГЛЕДА УРИНА
Анализа урина представља једну од основних и најчешћих лабораторијских анализа. Корисна је скрининг метода, јер промене у саставу урина могу указати на поремећаје метаболизма и на поремећаје функције урогениталног тракта.

Прочитајте опширније

Гнојна ангина
Гнoјна ангина је позната као упала грла и крајника изазвана бактеријама из рода стрептокока. Kрајници су јајолике жлезде смештене у грлу и имају улогу у одбрани организма од многих болести. Гнојна ангина се јавља најчешће код деце између треће и шесте године, мада не заобилази ни одрасле, најчешће при паду имунитета.

Прочитајте опширније

ХИПОТИРЕОЗА И ФЕНИЛКЕТОНУРИЈА КОД НОВОРОЂЕНЧАДИ
Хипотиреоза код деце, најчешће се јавља у облику конгениталне или стечене хипотиреозе. Ако се закасни са дијагнозом и не примени непосредно лечење, конгенитални хипотиреоидизам може довести до дефекта у расту и развоју, као и до тешке менталне ретардације. Фенилкетонурија код деце је урођена болест код које организам не разграђује аминокиселину фенилаланин, те се она нагомилава узрокујући тешка оштећења централног нервног система.

Прочитајте опширније

Интерно одељење Опште болнице Панчево у фази завршетка радова
Доктор Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево каже да ће први пацијенти ући на ново Интерно одељење почетком децембра. Радови на трећем и четвртом спрату су скоро потпуно готови. Проблем је стварао други спрат због Одељења хемодијализе где пацијенти долазе и поред радова. Када се измести хемодијализа, што је планирано за наредних десетак дана почеће радови и на другом спрату.

Прочитајте опширнијеАнестетичари из Србије, Чешке, Словачке и Америке на Конгресу у Панчеву
У Панчеву се протеклог викенда одржао осми Национални конгрес удружења анестетичара Србије. Главни циљ овог скупа је унапређење образовања анестетичара, а тиме и рад ових здравствених радника. На конгресу анастетичара из Србије учествују и анестетичари из земаља региона, Чешке, Словачке и Сједињених Америчких Држава.

Прочитајте опширнијеСветски дан хране и Октобар – месец правилне исхране „Правилна исхрана – улагање у будућност”
Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност” са фокусом на смањење броја гладних у свету.

Прочитајте опширнијеМИКЦИОНА ЦИСТОУРЕТРОГРАФИЈА (МЦУГ)
Микциона цистоуретрографија (МЦУГ) је минимално инвазивна дијагностичка процедура током које се користи специфичан вид Х-зрачења, у циљу визуелизације и евалуације функције уринарног тракта вашег детета.

Прочитајте опширнијеАкутни мезентеријални лимфаденитис
Мезентеријални лимфаденитис је акутно запаљење мезентеријалних лимфних жлезда бенигног карактера, праћено повишењем температуре и боловима у трбуху. Узрочници су углавном вируси, бактерије, паразити. Инфекција почиње у грлу па се проширује у желудац и црева.

Прочитајте опширнијеНЕГА ПУПКА КОД НОВОРОЂЕНЧЕТА
Пупчана врпца је структура од животног значаја која од скоро самог почетка трудноће повезује бебу са мајком. У њој се налазе крвни судови (две артерије и једна вена) који допремају беби кисеоник и остале хранљиве материје, и истовремено омогућавају и уклањање штетних материја из бебиног крвотока.

Прочитајте опширније

СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ
15. октобар, Међународни дан чистих руку се традиционално обележава у целом свету. Први пут је почео да се обележава 15. октобра 2008. године. Кључни циљ Светског дана чистих руку је развој културе прања руку становништва како на локалном, тако и на глобалном нивоу.

Прочитајте опширније

НОВИ ХИРУРШКИ ИНСТРУМЕНТИ
Захваљујући средствима које је обезбедио Покрајински секретаријат за здравство као и менаџменту Опште болнице Панчево, стигли су нови хируршки инструменти. Након много година зановљени су инструменти што ће у многоме олакшати рад Операционе сале као и рад у Хируршком блоку. Дотрајали инструменти су замењени и већ се свакодневно користе.

Прочитајте опширније

Превремено рођено дете
Трудноћа и рођење су најснажнија могућа искуства не само за жену већ и за дете. Међутим, некада се тај процес прекида превремено. Превремено рођено дете је дете рођено пре 37 гестацијске недеље (мање од 259 дана рачунајући од првог дана задње менструације).

Прочитајте опширније

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е:
У петак, 12.10.2018.год. са почетком у 14 часова и у суботу, 13.10.2018.год. са почетком у 9 часова, у сали Градске управе града Панчева, биће одржан Национални конгрес удружења анестетичара са међународним учешћем у организацији Опште болнице Панчево, Општинског савеза здравствених радника Панчево и Удружења анестетичара.

Прочитајте опширнијеКако се изборити са стресом?
Oткако је Ханс Сели, канадски студент медицине, 1963. почео интензивно да се бави проучавањем стреса, написани су многи радови на ту тему. Тај тајанствени мучитељ и убица је релативно демистификован. Почели смо да разликујемо стресор од самог доживљаја стреса. Стресор је биолошки, социјални, психолошки или било који други агенс који угрожава човека.

Прочитајте опширније

СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
Ове године обележaвамо Светски дан менталног здравља 26.пут. Светска федерација менталног здравља овај дан обележава од 1992.године, а све у циљу подизања свести о проблемима менталног здравља и мобилизације напора за боље ментално здравље људи.

Прочитајте опширније

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА - „Моје је право да живим срећно и здраво"
Безбрижно детињство, тај чудесни свет представља најлепше поглавље живота испуњено тако обичним стварима које могу мало дете да учине необично срећним. Зато је врло битно да свако дете има сјајан почетак овог дивног периода. Један део слика и сећања која се доживе у детињству никада нас не напуштају тако да једним делом свога бића заувек остајемо деца.

Прочитајте опширније

Национална недеља дојења од 01.10.-07.10.2018.- Дојење темељ живота
Мајчино млеко, поред многих хранљивих састојака као што су угљени хидрати, масти и протеини, такође садржи антитела, имуноглобулине, који су од великог значаја за физички, емоционални и ментални развој детета. У складу са „КАЛЕНДАРОМ ЗДРАВЉА“ 40. недеља у години је „НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА“ у Републици Србији.

Прочитајте опширнијеПЛУЋНА ЕМБОЛИЈА
Плућна емболија је стање које настаје услед зачепљења мањих или већих грана плућне артерије крвним угрушком или другим материјалима (амнионска течност, маст, делови ткива, делови санитетског материјала, ваздух) који путем венске крви доспевају у плућну циркулацију. У 65 до 70% случајева настаје услед дубоке венске тромбозе (95% плућног тромбоемболизма настаје из тромба вена доњих екстремитета, превасходно великих вена натколенице и карлице).

Прочитајте опширнијеБУБРЕЖНА КОЛИКА
Бубрежна (ренална) колика је бол који се јавља када камен блокира мокраћне путеве. Мокраћни путеви обухватају бубреге, уретере, мокраћну бешику и уретру. Камен може да се формира у било ком делу мокраћних путева. Камен се формира тако што се минерали калцијум и мокраћна киселина спајају у тврде кристале. Тако формирано камење може бити разнолико у величини, од ситног песка до величине јајета.

Прочитајте опширнијеЈесења депресија
У јесењим данима, кишним и тмурним, пред великим смо искушењем да се ушушкамо под ћебе и останемо код куће да се излежавамо. Тим данима склонији смо и томе да себи покушавамо да поправимо расположење храном. Због тога је важно сваког дана 20 минута између 11 и 15 часова изаћи напоље и размишљати о лепим стварима. И када су јесењи дани облачни, сунчева светлост у природи је прави лек за добро расположење.

Прочитајте опширније

Чир на желуцу
Данас се сматра да је чир на желуцу обољење узроковано бактеријском инфекцијом, а понекад и дуготрајном применом нестероидних противупалних лекова (НСАИД), као што су ацетилсалицилна киселина, ибупрофен, диклофенак итд. Обољење најчешће узрокује бактерија Хеликобактер пилори.

Прочитајте опширније

Природни диуретици
За разлику од индустријски прерађене хране пуне масноћа, соли и шећера који подстичу задржавање течности и отпадних материја у организму, поврће и воће су идеални диуретици који на природан начин тело ослобађају вишка течности.

Прочитајте опширније

Свeтски дан срца – 29. сeптeмбар 2018. гoдинe
Свeтски дан срца je устанoвљeн 2000. гoдинe са циљeм да инфoрмишe људe ширoм свeта да су бoлeсти срца и крвних судoва вoдeћи узрoк смрти кoд 17,5 милиoна људи свакe гoдинe. Прoцeњуje сe да ћe дo 2030. гoдинe таj брoj пoрасти на 23 милиoна. Свeтска фeдeрациjа за срцe упoзoрава да наjмањe 80% прeврeмeних смртних исхoда мoжe да сe спрeчи кoнтрoлoм главних фактoра ризика (пушeњe, нeправилна исхрана и физичка нeактивнoст).

Прочитајте опширнијеПРЕВЕНЦИЈА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ
Карцином дојке је најчешћи карцином дијагностикован код жена, како у свету, тако и у Србији. Процењено је да је 2002. године у свету око 1,150,000 жена оболело од карцинома дојке, док је исте године од ове болести умрло око 400,000 болесница. Процењује се да се у целој Србији у току године дијагностикује око 4,000 новооболелих жена са раком дојке, који је и водећи узрок смрти међу малигним туморима код жена. У развијеним земљама инциденција хормон зависног рака дојке опада вероватно због наглог пада примене супституционе хормонске терапије код жена у менопаузи, која је забележена после 2002. године. Истовремено, забележен је пад морталитета од рака дојке превасходно због све чешћег откривања ове болести у раном стадијуму и могуће, због боље ефикасности терапије која се примењује у лечењу жена код којих је рак дојке дијагностикован у раном стадијуму.

Прочитајте опширнијеПревентивним прегледима у Панчеву обележен Светски дан срца
Поводом Светског дана срца, на платоу испред Градске управе, Општа болница Панчево у сарадњи са Домом здравља, Службом Хитне помоћи и Заводом за јавно здравље организована је заједничка акција превентивних прегледа поводом 29. септембра Светског дана срца.

Прочитајте опширније

Камен у бубрегу разлог честих посета урологу
Последњих недеља, на Уролошком одељењу Опште болнице Панчево, пацијенти најчешће помоћ уролога траже због камења у бубрегу, бешици и мокраћним каналима. Начелник Урологије др Предраг Вујић, разјаснио је које се операције могу урадити у Општој болници Панчево, и из ког се разлога поједини пацијенти упућују у друге центре.

Прочитајте опширније

Промене на кожи разлог честих посета лекару
На одељењу Оториноларингологије, у Општој болници Панчево, ради се и уклањање младежа на кожи. Од почетка године повећан је број пацијената који су због промена на кожи потражили помоћ специјалисте. Лекари упозоравају на чињеницу да рак коже има један од најбржих пораста учесталости у Европи.

Прочитајте опширније

ИНХАЛАЦИЈЕ
Инхалација је врло једноставан метод који се примењује у терапијске сврхе у лечењу обољења респираторних (дисајних) путева. Представља унос лека у организам путем аеросола (ситних, распршених, течних честица раствора за инхалацију). Лек унет на овај начин брзо постиже терапијски ефекат, јер делује локално на слузокожу дисајних путева.

Прочитајте опширнијеГојазност (Obesitas)
Гојазност представља прекомерно нагомилавање масти у организму. Код особа мушког пола, просечан проценат масти у организму је 15-20% од укупне телесне тежине, док је код особа женског пола, тај проценат 25-30%. Проценат масног ткива преко 25% код мушкараца дефинише гојазност, а код жена, преко 33%. Проценат масног ткива у организму расте када се у организам уноси већи број калорија од њихове потрошње.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи поводом Светског дана срца
Општа болница Панчево у сарадњи са Домом здравља Панчево, Заводом за јавно здравље и средњом медицинском школом „Стевица Јовановић“ , организује акцију превентивних прегледа, у среду 26.09.2018., од 08-10 часова, на платоу испред Градске управе града Панчева.

Прочитајте опширнијеВелики број грађана на превентивним прегледима
У недељу, 23. септембра 2018. године, Општа болница Панчево придружила се акцији превентивних прегледа коју организује Министарство здравља Републике Србије. Посећеност је, као и до сада, била одлична, Око 200 наших суграђана дошло је да провери своје здравствено стање.

Прочитајте опширније

Дезодоранси и антиперспиранти
Први дезодоранси намењени спречавању непријатних мириса које изазивају бактерије током знојења појавили су се у САД крајем 19-тог века у облику креме, паковани у теглице и наносили су се прстима. Пола века касније (1940-те) унапређени су по узору на тек откривене ball-point хемијске оловке, да би 60-тих година освојили Европу.

Прочитајте опширније

Намирнице које могу лоше утицати на вашу терапију
Храна коју конзумирамо може у великој мери утицати на резултат терапије и врло је важно да се пре сваког увођења лека или суплемента посаветујете са својим лекаром и/или фармацеутом о могућим интеракцијама.

Прочитајте опширније

Породица преминулог члана одлучује да ли жели да донира органе
Недавно усвојеним Законом о пресађивању људских органа, поједностављује се поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор. Др Александра Живковић из Опште болнице Панчево, задужена за односе с јавношћу, појаснила је како то значи да више нема потписивања донорских картица, али и да се суштински ништа није много променилио, зато што и даље породица преминулог члана одлучује да ли жели да донира органе.

Прочитајте опширније21. септембар - Светски дан борбе против Алцхајмерове болести
Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицају на породице, заједнице и нације. Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906. године. У свету од Алцхајмерове болести болује око 18 милиона особа, а процењује се да код нас око 100.000 особа има ову болест или неку врсту деменције, које представљају ментално пропадање у најмање две области, као што су памћење, говор, просторна оријентација.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи 23. септембра у Општој болници Панчево
Поштовани суграђани, Општа болница Панчево се придружује хуманој акцији превентивних прегледа, који ће се одржати у недељу 23. септембра 2018. године, у Специјалистичком центру Опште болнице Панчево од 8 до 16 часова.

Прочитајте опширније

Едем плућа
Акутни едем плућа је хитно драматично стање које захтева неодложну и адекватну интервенцију, а карактерише га по живот опасно накупљање течности у плућима тј. у плућним алвеолама (због повишеног плућног капиларног притиска или поремећене пропустљивости капиларно - алвеоларне мембране плућа).

Прочитајте опширније

АКЦИЈЕ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ
У Панчеву више од 3,7 одсто укупног броја становника чине добровољни даваоци. Стога, апелујемо на све који су у могућности да се, кроз наредне две акције, одазову хуманом позиву добровољног давања крви и можда тиме некоме продуже живот.

Прочитајте опширније

ПСЕУДОМЕМБРАНОЗНИ КОЛИТИС
Псеудомембранозни колитис је запаљење слузнице дебелог црева узроковано анаеробном бактеријом Clostridium difficile, а манифестује се појавом веома слузавих столица и стварањем псеудомембрана на површини слузнице захваћеног дела црева. Од почетка антибиотске ере болест захвата искључиво дебело црево.

Прочитајте опширнијеТРАХЕОСТОМА-ЕДУКАЦИЈА ТРАХЕОТОМИСАНИХ ПАЦИЈЕНАТА
Трахеостома је отвор на предњој страни врата чему је претходио хируршки захват (трахеотомија). Примењује се у случајевима сужења (опструкције) горњег дела дисајног пута, најчешће на ждрелу, гркљану и душнику.

Прочитајте опширнијеШта је Паркинсонова болест?
Паркинсонова болест је болест централног нервног система. Узрок настанка болести је непознат, али се претпоставља да постоји генетска предиспозиција, као и деловање фактора средине. Изучава се и токсично дејство разних супстанци и других материја из свакодневног окружења.

Прочитајте опширнијеПрехлада
Јесен је дефинитивно међу озлоглашенијим годишњим добима када причамо о прехладама, што чини већ суморне јесење дане још суморнијим. Карактеристика временских услова у јесен: топли дани уз хладнија јутра и вечери, погодују настанку јесењих респираторних инфекција – прехлада.

Прочитајте опширније

ТРУЗ БИОПСИЈА ПРОСТАТЕ
Биопсија простате је интервенција која се примењује код сумње на карцином простате, од недавно се примењује и у нашој болници – на Уролошком одељењу. ТРУЗ биопсија простате се изводи уз коришћење трансректалне ултразвучне сонде која омогућава да се јасно види цела простата као и евентуалне сумњиве промене у њој. Узимање исечака се врши уз коришћење такозваног "пиштоља" и специјалне игле којом се узимају узорци ткива. Биопсија се врши уз примену локалне анестезије и континуирану контролу уз помоћ трансректалне ултразвучне сонде. Цео ток процедуре се прати на екрану.

Прочитајте опширније

НА ОДЕЉЕЊЕ УРОЛОГИЈЕ СТИГАО СЕТ ЗА БИОПСИЈУ ПРОСТАТЕ
Захваљујући управи Опште болнице Панчево, као и српско-америчком удружењу „САМА", који су донирали средства, стигао је и сет за биопсију који се користи пре свега за потврђивање дијагнозе карцинома простате. Захваљући овом апарату, уз ултарзвук који одељење Урологије већ има, пацијенти више неће морати да се шаљу за Београд због биопсије.

Прочитајте опширније

Ендокардитис
Ендокардитис представља запаљење унутрашњег слоја срца, ендокарда, који обавија комплетну унтрашњост срца и срчане залиске (валвуле). Бактеријска инфекција је најчешћи извор ендокардитиса. Статистички подаци показују да се ендокардитис јавља на, отприлике, 2 особе од 100 000 људи.

Прочитајте опширније

Алцхајмерова болест
Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај, средњег или позног животног доба, који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе. Данас се сматра главним узроком сенилне деменције (60% до 70% случајева), која се некад сматрала нормалним стањем у старости. Алцхајмерова болест је хронична неуродегенеративна болест која узрокује постепено и неповратно губљење памћења, способности говора, свести о времену и простору, и евентуално способности оболелих да се брину сами о себи.

Прочитајте опширније

Астма
Астма је честа и потенцијално озбиљна хронична болест која намеће значајно оптерећење пацијентима, њиховим породицама и заједници. То узрокује респираторне тегобе, ограничење активности и нападе који понекад захтевају хитну здравствену заштиту и могу бити фаталне.

Прочитајте опширније

Торба за породилиште: Списак ствари које би требало да понесете када кренете на порођај
Будуће маме торбу за породилиште треба да спакују око 37. недеље трудноће, односно на почетку деветог месеца трудноће. Ствари за породилиште би најпрактичније било спаковати у торбу од непромочивог материјала. Трудите се да не носите превише ствари, јер торбу сами носите на одељење. Такође, имајте у виду да вам супруг или неко од родбине могу донети пакет наредних дана са стварима које вам недостају.

Прочитајте опширнијеHelicobacter Pilory
Хеликобакер је грам негтивна батерија, која се нормално налази у слузокожи желуца. Tо је бактерија спиралног облика, преноси се феко-оралним путем. У популацији се може изоловати код преко 50% становништва. Kонтакт са хеликобактеријом обично настаје у раном детињству. Поред бронјих ензима које ова бактерија продукује један од најважнијих је вакуолизирајући цитотоксин који изазива изумирање епителних ћелија желуца, што је један од најчешћих разлога за настанак пептичког улкуса.

Прочитајте опширнијеСХИЗОФРЕНИЈА
Схизофренија представља један од најтежих психијатријских поремећаја. Термин „схизофренија“ први пут је предложио Еуген Блојлер 1911. године и та реч у преводу значи цепање ума (shizo – расцеп, phrenos – ум). Описи особа са болешћу који упућују да се ради о схизофренији постоје стотинама година, међутим први детаљнији описи појавили су се тек почетком деветнаестог века.

Прочитајте опширнијеЗдравствени радници из Опште болнице Панчево подржали акцију и дали крв
Добровољни даваоци крви од ове среде крв могу да дају у просторијама Црвеног крста у улици Жарка Зремењина број 15, јер од 1. септембра Служба за трансфузију крви при Општој болници у Панчеву, више неће прикупљати крв од добровољних давалаца. У акцији крв је дао 61 наш суграђанин.

Прочитајте опширнијеСутра акција добровољног давања крви
Прва акција добровољног давања крви, откако је примена новог закона у потпуности централизовала прикупљање ове драгоцене течности, одржаће се сутра, 5. септембра, од 9.00 до 12.00 сати, у просторијама Црвеног крста у улици Жарка Зрењанина, број 15.

Прочитајте опширнијеПовреде ока
Повреде ока заслужују посебну пажњу, зато што су врло честе (посебно код деце и млађих особа), захтевају брзо и адекватно лечење, и зато што, уколико се не третирају, могу довести до слабовидости или чак слепила, а самим тим и до умањења квалитета живота.

Прочитајте опширнијеПромуклост
Промуклост (дисфонија) предcтавља симптом који се јавља уколико гласнице не трепере адекватно, било да се ради о променама на самим гласницама, било да постоји проблем у функционисању мишића и нерава задужених за њихов рад.

Прочитајте опширнијеУчестало мокрење и уринарне инфекције
Уринарне инфекције су инфекције уротракта: бубрези, уретери, мокраћна бешика и уретра. Већина инфекција обухвата органе доњих мокраћних путева (мокраћна бешика и уретра). Жене чешће обољевају од уринарних инфекција.

Прочитајте опширнијеДекубитус
Рана од лежања или декубитус је стање које настаје услед дужег и поновљеног излагања појединих делова тела силама притиска, смицања и трења. Једна је од најчешћих компликација непокретности.

Прочитајте опширније

Делиријум
Делиријум је ментални поремећај који карактеришу измењена свест, конфузност и поремећаји понашања. Најчешће настаје нагло, у року неколико сати или дана. Делиријум може настати у току тешких или хроничних болести и стања, код метаболичких промена, због узимања неких лекова, инфекције, можданог удара, након хируршке интервенције, престанком узимања алкохола или психоактивних супстанци.

Прочитајте опширније

Прикупљање крви преузима Покрајински завод за трансфузију
Применом Закона о трансфузијској медицини, Служба за трансфузију крви при Општој болници у Панчеву, од првог септембра више неће прикупљати крв од добровољних давалаца. Тај посао преузима Покрајински завод за трансфузију, који ће сарађивати са Црвеним крстом. То значи да ће се банке крви бавити клиничком трансфузијом, то јест, планирањем, набавком и применом крви у лечењу пацијената, док ће прикупљање, обрада и тестирање ове драгоцене течности бити централизовано. Убудуће ће сваке среде у исто време, грађани моћи да дају ову драгоцену течност у просторијама Црвеног крста у Панчеву, у периоду од 09 до 12 сати.

Прочитајте опширнијеВелики број грађана у Панчеву одлази на редовне, а често и ванредне прегледе младежa
У дерматолошким амбулантама Опште болнице Панчева повећан је број пацијената који се јављају, што на редовне прегледе младежа, што због примећених промена на постојећим младежима. Ове године у Општој болници Панчева одстрањено је много више кожних промена него раније. Чак се бележи неколко меланома чије откривање у што ранијој фази и лечење по хитном поступку може бити пут ка потпуном излечењу.

Прочитајте опширније

Вакцине и њихов значај
У борби против инфективних болести најважнију улогу имају вакцине. Редовним спровођењем вакцинације желимо да код што већег броја људи осигурамо имунитет против одређених проузроковача обољења. На почетку XX века инфективне болести су биле водећи узрок смрти (30-60%), а крајем XX века и почетком XXI века број се смањио на 3-5%.

Прочитајте опширније

Запослени у ЈКП „Хигијена“ дали крв
У просторијама дирекције ЈКП „Хигијена“ организована je трећa овогодишња акција добровољног давања крви.

Прочитајте опширније

Резерве крви свих крвних група су на минимуму
Резерве крви свих крвних група, у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево, су на минимуму. До овог тренутка нису одлагане операције, али како до тога не би дошло, апелује се на суграђане да се одазову позиву и да дају драгоцену течност.

Прочитајте опширније

Алергијске реакције на полен амброзије
Од августа почињу невоље оних који су алергични на амброзију. Јављају се непријатни симптоми, учестало кијање, кашљање и гушење због амброзије. Алергијска кијавица и астма узрoковане поленом посебно амброзијом ометају квaлитет живота особе.

Прочитајте опширније

Трихинелоза
Трихитоза (трихинелоза) је космополитанско обољење које припада зоонозама.

Прочитајте опширнијеВирус Западног Нила
Вирус Западног Нила је векторска заразна болест, коју комарац преноси на човека. Вирус припада групи Арбовируса кога преносе комарци крвљу заражене птице на човека и друге животиње.

Прочитајте опширнијеЦистоцела
Цистоцела, или „спад мокраћне бешике“, настаје када везивно ткиво између женске мокраћне бешике и зида вагине ослаби и растегли се, и омогући да се зид бешике утисне у зид вагине. Оштећења мишића који држе органе карлице на месту доводе до цистоцеле.Такве повреде мишића настају током вагиналног порођаја, хроничног затвора, упорног кашљања или након дизања јако тешког терета. Такође, већа је учесталост настанка цистоцеле након менопаузе, када је нижи ниво естрогена, и као последица тога има мање везивног ткива између органа мале карлице. Блаже цистоцеле могу да се лече нехируршки, код великих је неопходно хируршко лечење.

Прочитајте опширнијеSLEEP APNEA
Sleep apnea представља потенцијално озбиљан поремећај спавања који подразумева да током сна „заборављамо да дишемо“, односно на тренутке заиста престајемо са дисањем, након чега се наставља нормално дисање. Како је у питању поремећај који се јавља током спавања, о њему нас најчешће обавештавају партнери. Sleep apneu карактеришу престанак дисања и изразито смањење протока ваздуха кроз дисајне путеве током спавања, у трајању дужем од 10 секунди. У просеку сваки 20. човек пати од sleep apnee, што је чак 5% опште популације.

Прочитајте опширнијеСунчанице и убоди инсеката главни проблеми овог лета
У Служби за збрињавање и пријем хитних стања у Општој болници Панчево током лета, поред указивања помоћи због саобраћајних незгода, често се јављају пацијенти због уједа стршљена и пчела. Такође, ургентну помоћ лекара веома често, тражиле су и особе због сунчанице.

Прочитајте опширнијеСмањен број пацијента у амбуланти за болести уха, грла и носа, Опште болнице Панчево
Разлог нису годишњи одмори, већ хладњикаво лето са смањеним бројем дана за купање. Баш из тог разлога мањи број пацијента потражио је помоћ лекара због упале уха.

Прочитајте опширније

Синдром карпалног канала или тунела
Синдром карпалног канала или тунела најчешће је место где је неки живац притиснут на људском телу. Синдром карпалног канала или тунела настаје притиском на живац медианус између попречног лигамента костију ручја (дела шаке уз ручни зглоб), сa једне стране, те тетива мишића прегибача прстију и костију ручја, сa друге стране.

Прочитајте опширније

У Служби за збрињавање и пријем хитних стања свакодневно се прегледа око 160 пацијената
У Служби за збрињавање и пријем хитних стања у Општој болници Панчево, свакодневно скоро 160 пацијената потражи хитну медицинску помоћ и буде збринуто. Последњих недеља, најчешће се помоћ указује због саобраћајних незгода, посекотина, повреда током радова на њиви, али и због прединфарктних стања и можданих удара.

Прочитајте опширнијеЕпилептични статус
Под епилептичким статусом се подразумева стање у коме епилептичка активност траје током 30 минута или дуже, што узрокује широк спектар клиничких симптома са веома разноврсном патофизиолошком, анатомском и етиолошком основом.

Прочитајте опширније

Дијабетес Мелитус
Дијабетес мелитус једно је од најраспрострањенијих хроничних обољења којe показује стални пораст инциденције, те се може с правом рећи да постоји пандемија ове болести. Карактерише се хипергликемијом насталом због поремећаја у секрецији инсулина или због дефекта у његовом дејству. Постепено хронична хипергликемија доводи и до оштећења очију, бубрега, крвних судова, срца и нервног система.

Прочитајте опширније

Поводом Дана младих одржано предавање о репродуктивном здрављу
Поводом 12. августа, Дана младих, у Малој сали Градске управе организована је трибина о очувању репродуктивног здравља. О овој теми говорио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширнијеДонирање органа
Донирање органа представља донирање органа или ткива особи којој је то неопходно ради наставка или унапређења квалитета живота. Добровољно донирање може потенцијално спасити хиљаде људи.

Прочитајте опширнијеГинекомастија
Гинекомастија је стање увећаних, отечених груди код мушкараца. Најчешће се среће код тинејџера и старијих особа.

Прочитајте опширнијеДислексија
Дислексија је једна од неколико потешкоћа у учењу. То је језички утемељен поремећај конституцијског порекла који означава тешкоће у кодирању одређених речи, а које обично одражавају недостатке способности фонолошке обраде. Дислексију карактеришу разне тешкоће у различитим облицима језика, често укључују проблеме читања и озбиљне проблеме у стицању вештина писања.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница у корак са светом
У Општој болници Панчево, у оквиру Националног програма обуке за минимално инвазивну колоректалну и аналну хирургију, панчевачки хирург Младен Јанић у сарадњи са стручњаком из Лондона Џамаилом Ахмедом, обавио је две операције.

Прочитајте опширнијеСветска недеља дојења
Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља, ове године обележава се 26. пут како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета.

Прочитајте опширнијеАкутна ренална инсуфицијенција (АРИ)
Акутна ренална инсуфицијенција је нагло настало слабљење или престанак једне или више функција бубрега. Бубрези престају да излучују мокраћу, престају да уклањају штетне материје из крви и престају да регулишу количину киселина и електролита у крви. Последице су смањење или престанак мокрења, пораст креатинина, калијума и киселина у крви пацијента.

Прочитајте опширнијеОПСЕСИВНО КОМПУЛСИВНИ ПОРЕМЕЋАЈ
Опсесивно компулсивни поремећај (ОКП) је поремећај који карактеришу присилне мисли и идеје које су често агресивног или сексуалног садржаја (мада не морају бити), неприхватљиве необјашњиве особи која их доживљава. То су радње које веома ометају свакодневицу особе, јер представљају нешто чега она жели да се ослободи по сваку цену, али не зна како.

Прочитајте опширније

Рационална примена антибиотика
Антибиотици постају све мање ефикасни. Отпорне бактерије већ у данашње време узрокују преко 700 000 смрти широм света. Процењује се да ће, уколико се не предузму праве мере овај број 2050. године достићи алармантних 10 милиона - више од броја живота које тренутно односи рак. Резистенција (отпорност) на антибиотике постала је једна од највећих претњи по глобално здравље.

Прочитајте опширнијеНиске резерве свих негативних крвних група
Последњих десетак дана резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију су ниске, тренутно се располаже резервом довољном за свега два до три дана. Највише недостају јединице свих негативних крвних група. Апелује се, на оне који су у могућности, да дођу у Службу за трансфузију и дају крв радним даном од 7 до 15 сати или суботом од 8 до 13 часова.

Прочитајте опширније

Акутни полирадикулонеуритис (Гилен Бареов синдром)
Гилен Бареов синдром је неуролошки поремећај у ком имунолошки систем напада сопствена ткива периферног нервног система. Може се развити у неколико сати, или дана, али најчешће се развија током неколико недеља. Степен највеће мишићне слабости уобичајен је у прве две недеље након што се симптоми појаве, а до краја треће недеље 90% пацијената осећа највећу слабост.

Прочитајте опширније

КОКСАРТРОЗА
Коксартроза спада у локализовану форму остеоартритиса, дегенеративног обољења синовијалних зглобова. Коксартроза има неуједначену географску и етничку распрострањеност. Од умереног до узнапредовалог обољења болује od 3% do 6% белаца који су старији од 54 године, уз мало већу инциденцу у Европи него у Северној Америци. Црна, жута раса, Индијци и Индијанци оболелих готово да и немају, број је мањи од 1% од укупне популације. Однос мушкараца и жена такође варира. Док је готово равномерна у северној Европи, у јужној је тај однос 2:1 у корист жена.

Прочитајте опширније

ЗАШТО ЈЕ ПРЕСТАНАК ПУШЕЊА НАЈБОЉА СТВАР КОЈУ МОЖЕТЕ УРАДИТИ ПО СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ?
Према подацима Свестке здравствене организације Србија једна од водећих земаља Европе по броју потрошених цигарета: 43,6% мушкараца и 39,7% жена у Србији су пушачи. Од 1000 пушача који имају 20 година година, процењује се да ће 250 умрети у средњем добу због последица пушења. Око 70% оболелих од инфакрта миокарда млађих од 50 година су пушачи.

Прочитајте опширније

Мождана анеуризма
Ово обољење представља врећасто проширење крвних судова, које се најчешће јавља у пределу крвних судова базе мозга. Како крв протиче кроз мозак, тако због тих слабости крв зид суда гура напоље, стварајући оток. Баш као и преадувани балон, тај оток може пуцати, што омогућава крвљу да исцури у околно ткиво мозга.

Прочитајте опширније

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Општа болница Панчево ограђује се од обавештења које је било истакнуто на једном од шалтера у болници и које се тиче "забране употребе речи - само-", а које је данас пренело више медија и подељено је посредством друштвених група.

Прочитајте опширније

КАРЦИНОМ ПАНКРЕАСА
Панкреас је велика жлезда с унутрашњим и спољашњим лучењем (ендокрино-егзокрина), смештена дубоко у горњем делу трбушне дупље, између желуца и кичменог стуба, дугачка око 15 цм, а обликом подсећа на пуноглавца.

Прочитајте опширније

СТРУЈНИ УДАР И УДАР ГРОМА
Како помоћи и збринути унесрећеног?
Удар електричне струје настаје када се цело тело или део тела укључи у струјно коло. Последице могу бити безазлене или кобне, што зависи од бројних фактора попут техничке особине струје, отпора ткива, дужине изложености и пута проласка струје кроз тело.

Прочитајте опширније

У Општој болници Панчево довољно анестезиолога
У Општој болници Панчево нема мањка запослених анестезиолога. Др Александра Живковић, задужена за односе с јавношћу, прецизирала је како је на Одељењу анестезије, реаниматологије и интензивне терапије, запослено 18 лекара. Међу њима је 12 специјалиста, од којих је један субспецијалиста терапије бола, а један лекар је на субспецијализацији. Има и пет специјализаната, а запослен је и клинички лекар.

Прочитајте опширније

Тровање храном
Тровање храном подразумева два ентитета, алиментарну интоксикацију (када се храном уносе бактеријски токсини, који су заслужни за клиничку слику) и токсинфекцију (подразумева како токсични ефекат бактеријских токсина, тако и инфекцију и размножавање инфективног агенса у телу домаћина). Настаје као последица уношења хране или воде, контаминиране патогеним микроорганизмима и њиховим токсинима.

Прочитајте опширније

28. јул - Светски дан борбе против хепатитиса
Светски дан борбе против хепатитиса, болести јетре, обележава се 28. јула. С обзиром на то, да се у свету сваке године дијагностикује 10 милиона нових случајева, Светска хепатитис алијанса покренула је глобални пројекат под називом "За свет без хепатитиса", с циљем да се до 2030. године елиминише опасни вирус, који је 7. узрок смртности у свету.

Прочитајте опширније

Ниске резерве крви негативних крвних група
Резерве крви у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево и даље су веома ниске, а највише недостају јединице свих негативних крвних група. Ове драгоцене течности има довољно само за наредна четири дана.

Прочитајте опширније

ПРВА ПОМОЋ КОД ГУШЕЊА СТРАНИМ ТЕЛОМ
Ако сумњате да је у грлу унесрећеног запело страно тело, па он не може да кашље, дише, говори или виче, назовите хитну помоћ (194) или реците некоме у својој близини да то учини. Почните с првом помоћи за гушење страним телима.

Прочитајте опширније

Игор Мировић посетио панчевачку болницу
Игор Мировић, председник Владе Аутономне покрајине Војводине, Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања и др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, посетили су Општу болницу Панчево. Том приликом обишли су Дечје одељење, али и Интерно, које је у реконструкцији. За радове на обнови интернистичког блока панчевачке болнице из покрајинског буџета обезбеђено је 500 милиона динара.

Прочитајте опширнијеПРВА ПОМОЋ КОД ГУШЕЊА СТРАНИМ ТЕЛОМ
Ако сумњате да је у грлу унесрећеног запело страно тело, па он не може да кашље, дише, говори или виче, назовите хитну помоћ (194) или реците некоме у својој близини да то учини. Почните с првом помоћи за гушење страним телима.

Прочитајте опширнијеБол у грудима
Бол у грудима је честа тегоба због које се пацијенти јављају лекару. Симптом „бол у грудима“ може имати више различитих узрока. Разлике у јачини и начину испољавања тегоба, уз додатне дијагностичке процедуре, могу да укажу на прави узрок бола у грудима. Један од најозбиљнијих је ангинозни бол, симптом исхемијског обољења срца.

Прочитајте опширнијеСтент/Аортокоронарни бајпас
Исхемијска болест срца настаје када је потреба срчаног мишића за крвљу већа од његовог снабдевања. Најчешћи узрок исхемије миокарда је атеросклероза коронарних артерија.

Прочитајте опширнијеХОЛТЕР ЕКГ
Динамичка електрокардиографија je посебна неинвазивна дијагностичка метода у кардиологији за регистрацију електрокардиограма (ЕКГ) и праћења рада срца у дужем временском периоду. У току дужег временског периода, најчешће у времену од 24 до 48 часа, а према потреби и 5-7 дана, уз помоћ малог преносног апарата (холтер ЕКГ) који пацијент носи са собом у току дневно-ноћних активности, лекар стиче објективни увид у стање срчаног мишића и његов рад, у свакодневном животу, за време обављања пацијентових свакондевних активности.

Прочитајте опширније

АНЕМИЈА УСЛЕД НЕДОСТАТКА ГВОЖЂА
То је стање које подразумева малокрвност и доказан недостатак гвожђа. Постоје 3 степена исцрпљења складишта гвожђа. Први степен је негативан баланс гвожђа, где захтев или губитак гвожђа превазилази способност тела да га апсорбује. Други степен је трошење гвожђа из депоа у јетри, и на крају трећи степен смањена концентрација гвожђа у крви.

Прочитајте опширнијеУ породилишту Опште болнице Панчево, свакога дана, свет угледа три до пет беба.
У породилишту Опште болнице Панчево сваке године роди се око 1700 беба, што је благи пораст у односу на претходне године. У току једног дана роди се 3 до 5 беба. Тако је било и у последња 24 сата, када је наш град постао богатији за пет становника.

Прочитајте опширније

Анафилактички шок
Анафилактични шок, системска анафилаксија или хиперсензитивна алергија, је нагла и често смртоносна генерализована реакција преосетљивости која настаје у току једног до пет минута, најчешће после примене парентералних лекова, контрастних средства (у радиологији) или нехуманих беланчевина.

Прочитајте опширније

Здравствени аспекти имиграционе кризе
Већ након слома Варшавског пакта и пада „Гвоздене завесе“ наступа време интензивних сеоба становника. Од економске миграције, избегличких криза услед ратова те формирања нових националних држава и сеоба становника у своје нове домовине па све до актуелних миграција услед ратова на северу Афричког континента и Блиском истоку. Све то је праћено повишеним здравственим ризиком за читаву популацију, како оних који си у покрету тако и домицилног становништва.

Прочитајте опширнијеАлергија на убоде инсеката
Убоди инсеката углавном пролазе незапажено, али нису ретке ни алергијске реакције. На нашем поднебљу најчешће су алергијске реакције на убод пчеле, осе и стршљена. Код особа које су већ имале алергијску реакцију на убод инсекта, у крви могу да се детектују специфична ИгЕ антитела.

Прочитајте опширнијеНЕУРОДЕГЕНЕРАТИВНА ОБОЉЕЊА
Након кардиоваскуларних, ендокриних и малигних болести налази се четврта, уједно и највећа група болести, која обухвата неуродегенеративна обољења. Суштина ове групе болести је дегенерација или одумирање појединих неурона. Нажалост, већина неуродегенеративних обољења је неизлечива, али постоји широк спектар препарата која омогућава квалитетан живот и ако болујете од неке од ових болести.

Прочитајте опширније

Упала жучне кесе (Акутни холециститис)
Акутни холециститис је акутно запаљење зида жучне кесице праћено абдоминалним болом и фебрилношћу, у 90% случајева удружено са билијарном калкулозом (жучни каменци).

Прочитајте опширнијеМАРИХУАНА ЈЕ ДРОГА?
Наравно, канабис није ништа ново и непознато. Коренови употребе канабиса (марихуане) су познати још од пре 5000 година што је доказано у археолошким ископинама из Сибира. У Кини се канабис користи као лек хиљадама година. Сматра се да је употреба канабиса у једну руку и била и јесте легална, јер је иста састојак многих тинктура и екстракта који се користе у медицинске сврхе.

Прочитајте опширнијеШта треба да знате о антибиотицима
Србија је у односу на европске суседе прави рекордер у неконтролисаној потрошњи антибиотика, а узимање ових лекова као бомбона може оставити озбиљне последице по здравље. Дванаест бактерија које представљају највећу претњу здрављу, постале су отпорне на већину антибиотика.

Прочитајте опширније

БРКА генетски тест
БРКА (BRCA -BReast CAncer susceptibility gene) тест је крвни тест у којем се раде ДНК анализе и проверава да ли постоји мутација у БРKА1 и БРKА2 генима, који повећавају вероватноћу настанка рака дојке. Жене које имају наследне мутације у овим генима имају много већу вероватноћу за настанак карцинома дојке и јајника у односу на општу популацију.

Прочитајте опширније

Централизује се прикупљање крви
Новим Законом о трансфузијској медицини који се спроводи од 1. јануара ове године, под надзором Управе за биомедицину, предвиђено је одвајање овлашћених установа за прикупљање крви од осталих служби трансфузије које постају болничке банке крви. То значи да ће се банке крви бавити клиничком трансфузијом, то јест, планирањем, набавком и применом крви у лечењу пацијената, док ће прикупљање, обрада и тестирање ове драгоцене течности бити централизовано. Обављаће се у три овлашћене установе за прикупљање крви: Институту за трансфузију крви Републике Србије, Покрајинском заводу у Новом Саду, и у Заводу за трансфузију крви у Нишу.

Прочитајте опширнијеГрозница Западног Нила
Грозница Западног Нила је као болест први пут забележена 1937. године. У Србији први заражени је регистрован 2012. године. У осамдесет одсто случајева не даје никакву симптологију, док се у двадесет одсто могу развити и теже клиничке последице. На територији Јужног Баната за сада су забележена четири случаја грознице Западног Нила.

Прочитајте опширнијеИНФЕКТИВНИ ЕНДОКАРДИТИС
Подразумева инфективно запаљенски процес који захвата срчане залистке, природне или вештачке, или било који део унутрашње срчане површине. Може бити акутни и субакутни.

Прочитајте опширније

АКУТНО ТРОВАЊЕ АЛКОХОЛОМ
Проблем алкохола и алкохолизма је толико познат колико и људско друштво, па се може рећи да је тај проблем настао са настанком људске заједнице. Данас је алкохолна интоксикација по распрострањености и значају на једном од првих места међу тровањима.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево богатија за ткивни процесор
Одељење патологије Опште болнице Панчево добило је нов апарат - вакум ткивни процесор марке Thermo Excelsior AS. Ткивни процесор је апарат који свакодневно врши фиксацију ткивних исечака тако што користи различите хемикалије. Прво се ткивни исечци фиксирају у формалину, затим се потапају у алкохоле различите концентрације. Улога алкохола је у дехидратацији исечака. Након тога се исечци прозрачују у ксилолу и на крају се врши њихово прожимање парафином. Читав процес обраде ткивних исечака се врши под строго контролисаним условима. Апарат контролише температуру, притисак (сам процес се врши под вакумом), квалитет и количину хемикалија, а сам процес обраде траје око седамнаест сати. Вакум ткивни процесор обезбеђује бољи квалитет ткивних исечака, олакшава рад запослених на одељењу, смањује потрошњу хемикалија и знатно смањује експозицију запослених канцерогеним материјама као што су формалин и ксилол.

Прочитајте опширнијеБазоцелуларни карцином
Базоцелуларни карцином је врста карцинома коже који се развија у базалним ћелијама из које се производе нове ћелије коже, док старе одумиру. Базоцелуларни карцином се често појављује као готово прозирна промена на кожи, иако може имати другачије форме. Најчешће се јавља у регијама коже које су у највећој мери изложене сунцу.

Прочитајте опширније

ПОЛИОМИЈЕЛИТИС
Полиомијелитис или дечја парализа, често скраћено полио, је акутна инфективна болест коју изазива полиовирус kojи се убраја у групу ентеровируса. Пре 19. века, полиомијелитис се јављао спорадично, а током 20. века су се јавиле епидемије, са врхунцом 50-их година прошлог века.

Прочитајте опширније

РЕКОНСТРУКЦИЈА БОЛНИЦЕ БИЋЕ ГОТОВА У ОКТОБРУ. ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО САДА ИЗГЛЕДА ИНТЕРНО ОДЕЉЕЊЕ
Иако је рок незнатно продужен, због непредвиђених околности и додатних измена у циљу унапређењa пројекта, грађевински радови у интернистичком блоку трајаће до краја октобра.

Прочитајте опширније

Ниске резерве А негативне крвне групе
Резерве крви у Служби за трансфузију довољне су за наредна четири дана несметаног функционисања. Tренутна ситуација је прилично стабилна за овај период године, али саопштено је и како су ниске резерве А негативне групе.

Прочитајте опширније

НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ИНТЕРНОГ БЛОКА РАДИ СЕ ПУНОМ ПАРОМ. СКЕНЕР У ФУКНЦИЈИ ОД СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ.
„Радови на реконструкцији интернистичког блока напредују добрим темепом“, рекао је доктор Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево. Проблем радницима прави Одељење хемодијализе, које због сложености посла није могло да се измести, те то одуговлачи послове око реконстукције. Ипак од наредне недеље скренер ће поново бити у функцији за хитне случајеве.

Прочитајте опширније

Залихе крви стабилне, али на минимуму.
У Служби трансфузије Опште болнице Панчево залихе крви су тренутно стабилне, али на минимуму. Опреације у Општој болнице се раде уобичајеним континутитетом али, током летњег периода, крви увек недостаје због летњег распуста у и сезоне годишњих одморa.

Прочитајте опширније

ПЛАНИРАЊЕ ПОРОДИЦЕ И КОНТРАЦЕПЦИЈА
Планирање породице омогућава људима да имају жељени број деце и да праве жељени временски размак између трудноћа. Планирање се постиже коришћењем контрацептивних метода и лечењем неплодности. Промоција планирања породице и омогућавање приступа контрацептивним методама ја значајно за одржавање здравља жена и целокупне заједнице.

Прочитајте опширније

СКЕНЕР УСКОРО ПОНОВО У ФУНКЦИЈИ
За највише десет дана, скенер у Општој болници Панчево поново ће радити. Mеђутим, због реконструкције, биће доступан само хитним случајевима и лежећим пацијентима.

Прочитајте опширније

СТИЖЕ НОВА ОПРЕМА ЗА ОПШТУ БОЛНИЦУ ПАНЧЕВО
У склопу уговора за за финансирање и суфинансирање медицинске и немедицинске опреме, Влада Аутономне покрајине Војводине доделила је Општој болници Панчево средства у износу од 32.212.900,00 динара. Директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука, биће у прилици да обнови застарелу опрему, а самим тим и унапреди лечење у Општој болници Панчево.

Прочитајте опширније

ОСТЕОПОРОЗА
Остеопороза је прогресивна метаболичка болест која се манифестује смањењем густине костију, због чега оне постају порозне тј. склоне ломљењу. Остеопороза је један од главних узрока озбиљног инвалидитета старијих људи. Прелом кука узрокован остеопорозом захвата једну од три жене и једног од пет мушкараца у доби до осамдесет и пет година. Упркос постојању објективних могућности, остеопороза је и даље недовољно дијагностикована и лечена.

Прочитајте опширније

ТУРЕТОВ СИНДРОМ
На помен Туретовог синдрома, сви прво помисле да је то стање које узрокује невољно псовање, али овај неуролошки поремећај је много више од тога. У реалности је Туретов синдром много комплекније стање, које има психолошки и социолошки утицај на појединца. Први га је описао француски неуролог Жил де ла Турет, а објашњава га као неуролошки поремећај за који су карактеристични „тикови" (изненадни, неконтролисани трзаји, покрети или звуци).

Прочитајте опширније

ОД ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ПАНЧЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ ОКО 31 МИЛИОН ДИНАРА
У покрајинској Влади данас су додељени уговори вредни милијарду динара здравственим установама за финансирање и суфинансирање медицинске и немедицинске опреме, а панчевачкој болници додељено је око 31 милион динара. Према речима директора Опште болнице Панчево, др Слободана Овуке, панчевачка болница ће бити у прилици да набави дигитални рендген апарат, респиратор, апарат за општу анестезију, стерилизатор и хируршки инструментаријум.

Прочитајте опширније

Тензиона главобољa
Тензиона главобоља представља најчешћи вид главобоље. Већина људи повремено искуси тензиону главобољу, али чешће се јавља код жена. Понекад се може јавити и код деце.'

Прочитајте опширније

Алeргијски ринитис
Алeргијски ринитис је међу најчешћим обољењима деце. Скоро свако четврто дете има симптоме алергијског ринитиса, а 20-40% оболелих има истовремено и астму. Раније се алергијски ринитис класификовао на основу трајања симптома на сезонски и перенијални (целогодишњи).

Прочитајте опширније

Хипербарична оксигенотерапија
Хипербарична оксигенотерапија подразумева удисање и боравак у просторији са повишеном концентрацијом кисеоника под притиском до 3 пута већим од уобичајеног. Значајна је код третирања тешких инфекција и рана које одложено зарастају, најчешће код дијабетичара или пак након радијационих повреда или декомпресионе болести.

Прочитајте опширније

Заштита коже у летњим месецима
Сунце је одувек појам светла, топлоте и живота. Има врло важну улогу у очувању здравља и побољшања виталности, као и за нормално одвијање метаболичких функција у организму. Сунчеви зраци подстичу синтезу витамина Д, неопходног за развој и јачање костију, регулишу нивое серотонина и триптамина, неуротрансмитера који су одговорни за добро расположење и редован циклус спавања и будног стања. Међутим, као и све остало тако и превелико излагање сунчевим зрацима може постати штетно. Постепено излагање сунцу изузетно је важно за прилагођавање коже. УВБ зрачење је првенствено заслужно за горење коже, постепеним излагањем нећемо изгорети, а формираће се препланула боја која ће кожу штитити од дубоког продирања УВА зрачења.

Прочитајте опширнијеХИПОТЕНЗИЈА – низак крвни притисак
Вредности нормалног крвног притиска су - систолни (горњи) од 100 до 140 милиметара живиног стуба, дијастолни (доњи) од 60 до 90 милиметара живиног стуба. Међутим, те вредности требало би узети само оквирно, јер како човек стари, тако се и граница систолног (горњег) притиска повећава.

Прочитајте опширнијеДисекција аорте
Дисекција аорте представља обољење са високим степеном смртности, које се карактерише лонгитудиналним цепањем интиме аорте и одвајања медије од адвентиције, при чему се ствара лажни лумен. Смрт најчешће настаје услед руптуре аорте, најчешће у перикардну шупљину или леви плеурални простор лево.

Прочитајте опширнијеАкутни панкреатитис
Панкреас, односно гуштерача, припада виталним органима без којих се не може. Налази се у горњем делу трбуха, иза трбушне марамице и належе на кичмени стуб у нивоу првог лумбалног (крсног) пршљена. Подељен је на три дела - главу, тело и реп.

Прочитајте опширнијеКАРЦИНОМ ПЕНИСА
Карцином пениса је малигни тумор коже или других ткива пениса. У 95% случајева је у питању сквамоцелуларни карцином пениса, остале врсте су доста ређе

Прочитајте опширније

ХИПОГЛИКЕМИЈСКА КОМА - КАКО ЈЕ ПРЕПОЗНАТИ?
Низак ниво глукозе (шећера) у крви може проузроковати хипогликемијску кому.

Прочитајте опширнијеЛајмска болест
Лајмска болест има сезонски карактер, па се у нашој земљи појављује од пролећа до јесени, а активност крпеља је највећа током маја и јуна. Сама озбиљност ове болести налаже да се њеној превентиви поклони бар који минут како бисмо се упознали са њом и спречили да до ње дође.

Прочитајте опширније

Успешно завршена акција „Радост давања“
Акција „Радост давања“, која је била у организацији РТВ Панчево заједно са Службом за трансфузију крви, Црвеним крстом и Културним центром, успешно је завршена. Више десетина Панчеваца одазвало се позиву и дало крв како би помогли нашим суграђанима који се лече у Панчеву али и у Београду.

Прочитајте опширнијеKућна апотека - шта све треба да садржи ваша кућна апотека?
Чести су моменти када се не осећамо добро, али немамо потребу да се обратимо лекару јер је у питању ситна нелагода тј. “ништа озбиљно”. Због тога у свакој кући треба да постоји „кућна апотека“ - кутија за лекове која се чува на хладном и тамном месту, заштићеном од светлости и влаге, ван домашаја деце. Препорука је да иста садржи лекове и помоћна средства која се у апотекама издају без рецепта и која се користе код мањих здравствених проблема.

Прочитајте опширније

Путна апотека: Шта понети од лекова на породично летовање?
Уколико крећете на пут, поред кофера потребно је понети и своју приручну апотеку. Битно је да лекови буду у оригиналном паковању са упутством за употребу и са преконтролисаним роком трајања. Исто важи и за хроничну терапију коју пацијент свакодневно користи.

Прочитајте опширније

14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви
Сваке године 14. јуна земље у свету обележавају Светски дан добровољних давалаца крви. Користи се овај повод да се захвали добровољним неплаћеним даваоцима крви који не само што спасавају животе већ и подижу свест о потреби редовног добровољног давања крви ради постизања квалитетне, безбедне и доступне крви и крвних деривата за све пацијенте којима је она потребна.

Прочитајте опширнијеРадост давања у Културном центру на Светски дан добровољног давања крви
РТВ Панчево у сарадњи са Службом за трансфузију крви, Црвеним крстом и Културним центром организује акцију „Радост давања“ у жељи да помогне пацијентима којима је потребна трансфузија крви. Позивамо све суграђане да у четвртак, 14. јуна на Светски дан добровољног давања крви буду са нама од 9 до 12 часова у Културном центру. Акција је иницирана је у жељи подршке онима, којима је заиста потребна крв како би остварили основно људско право – право на живот!

Прочитајте опширније9. ЈУН - ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АКУТНОГ МОЖДАНОГ УДАРА
На основу података националног регистра у Србији више оболевају жене од ЦВБ (25,59%) у односу на мушкарце (18,04%). Иако се смртност од ЦВБ у Србији смањила за 19%, у последњих 10 година и даље смо на трећем месту. У Србији сваких 20 минута једна особа доживи мождани удар, а на сваки сат једна особа умре од можданог удара, млађих од 40, па чак и 20 година. Циљ обележавања овог дана је скретање пажње јавности на значај благовремене дијагностике и лечења болести, са посебним акцентом на њено спречавање односно превенцију.

Прочитајте опширније

Одељењу гинекологије 4Д ултразвучни апарат од ротаријанаца
Заједничком акцијом Ротари клуба „Панчево“ и „Михајло Пупин“ Панчево, у сарадњи са руководством Опште болнице Панчево, најсавременији ултразвучни 4Д апарат стигао је на Одељење гинекологије. Захваљујући овоj донацији, труднице чија се трудноћа сматра ризичном, биће прегледане у нашој болници. Труднице више неће морати да плаћају ултразвучне прегледе у приватним клиникама, већ ће то остваривати о редовном трошку здравственог осигурања.

Прочитајте опширније

Радови на реконструкцији интернистичког блока Опште болнице Панчево
Половином октобра прошле године започети су радови на дуго очекиваној реконструкцији интернистичког блока Опште болнице Панчево. И поред проблема са којима смо се сусрели, радови одлично напредују. Груби радови су завршени, замењен је кров, комплатна инсталација, као и звучна, зидови су озидани, а купатила се приводе крају. Сада ће свака соба имати своје купатило. Следи постављање сетова у свакој соби, а наредног месеца и уградња трећег лифта.

Прочитајте опширнијеНапредак у васкуларној хирургији у Општој болници Панчево
Недавно је у Општој болници Панчево изведена елективна васкуларна процедура премошћавања оклудираног артеријског крвног суда у бутној регији код пацијента са поодмаклом атеросклеротском болешћу.

Прочитајте опширнијеМАЛАРИЈА
Маларију изазива протозоа из рода Пласмодиум. То су крвни и ткивни паразити. У светским размерама маларија представља једно од најчешћих инфективних обољења. Процењује се да годишње од ње болује око милијарду људи, од којих више од 2 000 000 умире.

Прочитајте опширнијеКАРЦИНОМ БУБРЕГА
Најчешћа врста карцинома бубрега (90% случајева), код одраслих, је реноцелуларни карцином бубрега (Renal cell carcinoma – RCC), док је код деце најчешћа врста карцинома бубрега Вилмсов тумор. Постоји јасан пораст у инциденци карцинома бубрега. Један од разлога зашто до тога долази је доступнија употреба компјутеризоване томографије – CT, која чини и откривање карцинома лакшим.

Прочитајте опширније

31. мaј 2018 – Светски дaн без дувaнског димa
Свaке године 31. мaјa, Светскa здрaвственa оргaнизaцијa (СЗО) и њени пaртнери обележaвaју Светски дaн без дувaнa, при томе истичући здрaвствене и друге ризике који се повезују сa употребом дувaнa и зaлaжу се зa делотворне политике којимa се смaњује употребa дувaнa.

Прочитајте опширније

Превентивни прегледи и на Тесли
Општа болница Панчево организовала је у сарадњи са Месном заједницом Тесла превентивне ултразвучне прегледе штитне жлезде. Више од 150 грађана је проверило своје здравље.

Прочитајте опширнијеСунчаница и топлотни удар
Један од најчешћих проблема за време лета је свакако сунчаница, па би било добро да се људи информишу о томе и да је у најбољем случају спрече. Сунчаница је бурна реакција читавог организма на прекомерно излагање сунцу. Најосетљивијја су деца, старије особе, особе које болују од хроничних болести, спортисти и особе које раде на отвореном, незаштићене од сунца.

Прочитајте опширније

Кардиоваскуларна обољења
Кардиоваскуларна обољења представљају водећи узрок смртности, како у свету, тако и код нас. Према последњем билтену Светске Здравствене Организације, годишње од срчаних обољења умре 7 милиона људи.Бољом превенцијом и контролом главних фактора ризика могуће је спречити више од 50 одсто оболевања.

Прочитајте опширније

Урасла длака - компликације и лечење
Пилонидална болест (пилонидални синус, урасла длака) клинички се објашњава као дренирајући синус или акутна гнојна колекција. У основи, ради се о цисти у којој се налази гомила длака. Већина људи досад је била у прилици да чује за проблем који је познат као урасла длака, али шта он заправо значи и колико то стање може бити компликовано, знају само они који су се с њим сусрели. Наиме, он може да ствара изузетно јак бол, али исто тако и психичко оптерећење, и то поготово код младих људи.

Прочитајте опширнијеХИПЕРТЕНЗИВНИ СИНДРОМ У ТРУДНОЋИ
Хипертензија, прееклампсија и еклампсија у трудноћи је синдром који витално угрожава мајку и плод, са непредвидивим почетком, неизлечив, изузев завршавањем трудноће. Инциденца хипертензивног синдрома је код 6 – 10 % трудница. Према Светској здравственој организацији, дефиниција хипертензивног синдрома у трудноћи заснива се на апсолутним вредностима крвног притиска (ТА) и/или његовом порасту у односу на вредности измерене у првом триместру или пре трудноће. Као дијагностички критеријум узимају се вредности ТА ≥ 140/90 милиметара живиног стуба и/или пораст систолног притиска за 25 милиметара живиног стуба или дијастолног притиска за 15 милиметара живиног стуба.

Прочитајте опширнијеВртоглавица ( vertigo )
Вртоглавица је субјективан осећај окретања простора, или предмета из околине и осећај окретања у глави. Смирује се мировањем у одређеном положају, а погоршава се кретањем, окретањем главе, или променом положаја тела. Почиње нагло и може трајати кратко, или сатима и данима. Понавља се у одређеним ситуацијама. Може бити праћена мучнином, повраћањем, губитком слуха, шумом у уху, главобољом и поремећајем равнотеже.

Прочитајте опширније

Велики број грађана на превентивним прегледима
Општа болница Панчево учествовала је у недељу, 20. маја, у акцији бесплатних превентивних прегледа коју организује Министарство здравља Републике Србије. Око 200 наших суграђана дошло је да провери своје здравствено стање. Том приликом радили су се интернистички (кардиолошки) прегледи и прегледи младежа (меланома) дермоскопом, као и вађење крви за холестерол и триглицериде.

Прочитајте опширнијеДијабетичка полинеуропатија
Неуропатија је медицински термин за оштећење нерава. Неуропатија је уобичајена компликација дијабетеса типа 1 или 2; до 26 процената пацијената са дијабетесом типа 2 показује симптоме нервног оштећења у време дијагнозе дијабетеса. Знаци и симптоми неуропатије услед дијабетеса обухватају губитак осећаја и/или осећај горења у стопалима.

Прочитајте опширније

Акупунктура
Акупунктура, данас широко примењивана терапијска метода, у ствари представља грану древне кинеске медицине. Ова дисциплина стара је око 5000 година, а први писани подаци могу се наћи на страницама књиге „Медицински канон жутог цара“.

Прочитајте опширнијеИ ове недеље превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево и ове недеље организује бесплатне превентивне прегледе. Прегледи ће се вршити 20.05.2018 године, од 8-16 часова у Специјалистичком центру Опште болнице Панчево. Овом приликом радиће се интернистички (кардиолошки) прегледи и прегледи младежа (меланома) дермоскопом, као и вађење крви за холестерол и триглицериде.

Прочитајте опширнијеМладежи
Велика већина популације мисли да се младежи „не смеју дирати“ и да су особе које су скинуле младеж касније од тога и умрле. То је једна од највећих заблуда и главни разлог касног јављања оболелих особа на преглед код дерматолога и интервенцију уклањања младежа. Рано откривање промена на младежу и правовремено уклањање измењеног младежа је једини сигуран начин за превенцију настанка меланома.

Прочитајте опширније

Пролећне алергије
Пролеће нам је донело лепо време али и прве невоље за људе склоне алергијама. У Србији сезона цветања почиње у фебруару а завршава се крајем септембра, а највећи број људи код нас и у свету има алергијску реакцију на полен корова и то на амброзију, која цвета од краја јула до ране јесени.Лекари упозоравају „Не лечите се сами ,треба консултовати лекара због утврђивања тачне дијагнозе".

Прочитајте опширније

14. мај – Светски дан борбе против хипертензије
Повишен крвни притисак (хипертензија) је један од најчешћих здравствених проблема данашњице и велики фактор ризика за појаву највећег броја болести срца, крвних судова и шлога. Управо због тога, Светски дан борбе против хипертензије има за циљ да низом манифестација пробуди свест код грађана о значају редовног мерења крвног притиска, како би се хипертензија правовремено дијагностиковала и лечила.

Прочитајте опширнијеТренутно довољан број добровољних давалаца крви
Из Службе за трансфузију крви поручују да тренутно има довољно давалаца, али да је неопходно да се њихов број не смањује, нарочито пред летњу сезону. Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата спасавају се милиони живота сваке године. Пацијентима се на овај начин живот продужава или се обезбеђује дужи и квалитетнији живот, а давалаштво помаже комплексне медицинске и хируршке процедуре.

Прочитајте опширнијеЧеститка поводом Дана сестринства
Сваке године на овај дан сви се осврну на рад и улогу медицинских сестара - техничара у нези болесних и заштити здравих људи, иако је та брига свакодневна.

Прочитајте опширнијеOбележен Међународни дан медицинских сестара
Међународни дан медицинских сестара се обележава 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингел. Флоренс Најтингел је рођена у Фиренци, Италија, 12. маја 1820. године. Она се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт.

Прочитајте опширнијеСмрзнуто раме – frozen shoulder
Смрзнуто раме је клинички синдром који се карактерише ограниченим покретима у зглобу рамена. Узрок болести је непознат.

Прочитајте опширније11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви
Национални дан добровољних давалаца крви обележава се с циљем да подигне пажњу јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који несебично учествују у акцијама давања крви.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Поводом 12. маја – Међународног дана медицинских сестара и техничара, заједничком акцијом Опште болнице Панчево, Дома здравља као и Завода за јавно здравље организоваћемо акцију превентивних прегледа на платоу Дома здравља од 9-11 часова. Грађани ће имати прилику да провере вредности шећера у крви, да измере крвни притисак и добију савете о здравим стиловима живота. Делиће се промотивни материјал о разним здравственим проблемима, а све у циљу што боље едукације наших грађана.

Прочитајте опширнијеМеђународни дан физичке активности „Кретањем до здравља“
Физичка неактивност је један од првих десет водећих узрока смртности. Процењује се да је 2/3 становништва недовољно активно. Овакав стил живота два пута повећава ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и гојазности.Такође повећава ризик и за карцином дебелог црева, остеопорозу и депресију.

Прочитајте опширнијеПромена катетера
Катетер је цевчица израђена од силикона, латекса или полиуретана. Уринарна катетеризација је поступак у коме се катетер спроводи до мокраћне бешике пацијента, директно кроз уретру. Намена катетеризације и постављања катетера јесте слободно избацивање урина из мокраћне бешике услед пацијентове непокретности или немогућности да самостално уринира или контролише нагон за мокрењем.

Прочитајте опширнијеПнеумоторакс
Пнеумоторакс је стање које означава присуство ваздуха у плеуралном простору и настаје као последица прекида континуитета висцералне или паријеталне плеуре (листова плућне марамице), што доводи до делимичног или потпуног колапса плућа.

Прочитајте опширније5. мај – Међународни дан бабица
Међународни дан бабица обележава се широм света од 1992. године са циљем да се ова професија промовише. Занимање бабица један је од најлепших, најодговорнијих и најхуманијих позива, а свој празник, 5. мај, већина њих проводи радно. Бабице, као стручне медицинске сестре су спона између пацијента и доктора, и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости. Посао бабице је изузетно тежак, али и леп, јер је за његово обављање потребно много љубави и стрпљења. Због тога се на Међународни дан бабица скреће пажња на њихов значај у функцији бољег здравља и ојачавању структуре породице и заједнице.

Прочитајте опширније5. мај- Светски дан хигијене руку у здравственим установама
Сваке године 5. маја СЗО промовише хигијену руку и том приликом се обраћа здравственим радницима и здравственим сарадницима у здравственим установама, подсећајући на важност превенције болничких инфекција. Обележавање 5. маја ове године се врши под називом „У вашим је рукама – спречите сепсу у здравству“.

Прочитајте опширније5. мај – Међународни дан борбе против астме
Астма је хронично обољење, у чијој основи се налази једна врста запаљенског процеса. Астма се испољава кроз понављање епизода шиштања, гушења, свирања у грудима и кашља. Ове епизоде се посебно јављају током јутра или ноћи или при повећаном напору. Главни фактор ризика за настанак астме јесте осетљивост на респираторне алергене тј. супстанце спољне средине, као што су кућна прашина, гриње, полени трава, коров, дрвеће, буђ, животињске длаке или дуван.

Прочитајте опширнијеУјед крпеља – Треба ли паничити?
Крпељи су паразити топлокрвних животиња, а ретко и човека. Шуме и пропланци пружају им дом, а људима који их посећују ради излета или због посла, могу узроковати неугодности. Могу бити преносиоци неких болести, али на срећу само мали број крпеља носи узрочнике болести. Како би могли што лепше и сигурније одлазити у природу, није на одмет понешто сазнати о тим малим животињама, о ризицима које оне представљају за људе и могућностима да се ти ризици избегну.

Прочитајте опширнијеУлтразвук дојки
Ултразвук дојки је безболна процедура која користи звучне таласе како би креирала слику стања унутар ткива Вашег организма. Звучни таласи се „одбијају“ о структуре у унутрашњости те се враћају до сонде, која их региструје и уз помоћ рачунара креира виртуелну слику која одговара стању у Вашем телу. Ултразвук се користи као додатна дијагностика у оквиру скрининга на туморе дојке, уз мамографију (мамографија је метода који користи прилагођено, широко распрострањено, рентгенско снимање, при чему се користе Х- зраци).

Прочитајте опширнијеУ Општој болници Панчево запослени нови радници
Одлуком Министарства здравља, у месецу априлу, у Општој болници Панчево запослено је 12 нових радника. Од тога 8 средњих медицинских сестара-техничара, 3 доктора медицине као и једна спремачица. Веома смо задовољни јер смо добили могућност да зановимо кадар, те се надамо да ће и у наредном периоду бити још таквих прилика!

Прочитајте опширнијеУринарна инконтиненција
Уринарна инконтиненција се дефинише као губитак вољне контроле над мокрењем. Уринарна инконтиненција није болест него симптом. Тежина симптома се креће од повременог благог умокравања при кашљу или кијању, па до неиздрживог нагона за мокрењем који је праћен честим и значајним умокравањима. Иако се чешће среће код старијих особа, инконтиненција није неизбежна последица старења. Када инконтиненција ремети свакодневне животне активности, време је да се пацијент обрати лекару.

Прочитајте опширнијеИ запослени у ЈКП „Хигијена“ дали крв
У просторијама дирекције ЈКП „Хигијена“ данас је организована прва, овогодишња акција добровољног давања крви. Чак осамнаесторо запослених из свих организационих целина предузећа дало је драгоцену течност.

Прочитајте опширнијеПотрес мозга
Потрес мозга настаје при трауми главе која није праћена структурном повредом мозга и карактерише га пролазни губитак свести. Овај поремећај не оставља озбиљне неуролошке последице.

Прочитајте опширнијеАЛС - Амиотрофична латерална склероза
Амиотрофична латерална склероза је најтежа и најчешћa болест из групе болести мотонеурона, за коју је карактеристично постојање прогресивне слабости и губитак мишићне масе руку и ногу, али и мишића који су неопходни за дисање, говор и гутање.

Прочитајте опширнијеСкраћено време чекања на операцију катаракте
Ранијих година пацијенти на операцију катаракте из Јужног Баната чекали су три године. Захваљујући повећаном броју операција у панчевачкој Очној болници на операцију катаракте тренутно чека 1200 пацијената. Листа чекања је упола краћа, као и време чекања.

Прочитајте опширнијеОдлична посећеност на превентивним прегледима
У недељу, 22.04.2018. године, одржани су бесплатни превентивни прегледи по налогу Министарства здравља. Посећеност је, као и сваког пута до сада, била одлична. Сви грађани могли су да обаве кардиолошки и офталмолошки преглед, као и да изваде крв за хормоне штитне жлезде (TСХ,ФТ4) и тумор маркере просатате (ПСА). Прегледано је 637 грађана.

Прочитајте опширнијеНова вакцина - превентива од плућних болести
Крајем марта у редовни календар обавезне вакцинације уведена je нова вакцина, чија је улога да спречи честе упале плућа, учестале упале ушију али и компликованe болести, као што је менингитис и сепса. Начелник Дечијег одељења у Општој болници Панчево, доктор Слободан Продановић, напомиње да нас ова вакцина штити од ових наведених болести и да би требало да их приме и деца која нису обухваћена редовним календаром вакцинације.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи 22. априла у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево се придружује акцији превентивних прегледа, који ће се обавити 22.04.2018., од 8 -16 часова у Специјалистичком центру Опште болнице Панчево. Том приликом радиће се кардиолошки прегледи, као и вађење крви за хормоне штитне жлезде (СХ,ФТ4) и тумор маркери просатате (ПСА), док ће се у Очној болници вршити офталмолошки прегледи.

Прочитајте опширнијеЗаказивање код офталмолога могуће на два начина
Заказивање код офталмолога у Очној болници, пацијенти могу да обаве на два начина. Уколико има термина, заказују код одређеног офталмолога или могу то учинити у Општој амбуланти. На овај начин пацијентима је омогућено да брже долазе до лекара специјалисте и најдуже чекају месец и по дана.

Прочитајте опширније

Туберкулоза
Туберкулоза је заразна болест коју изазива аеробни непоктерни бацил Mycobacterium tuberculosis. Туберкулоза може бити активна и неактивна. Неактивна има латентан облик што значи да симптоми нису изражени.

Прочитајте опширнијеАкутна упала панкреаса (акутни панкреатитис)
Панкреас је орган који има две битне функције у процесу варења хране: продукција ензима који варе храну и продукција хормона који контролишу ниво шећера у крви. Позициониран је испод и иза желуца у региону трбуха који се назива ретроперитонеум. Окружен је желуцем, танким цревом, слезином и јетром. Три главна анатомска дела панкреаса су глава, тело и реп.

Прочитајте опширнијеУлтрасонографија мускулоскелетног система – УЗ МСК
Ултрасонографија мускулоскелетног система је релативно нова метода визуализације и дијагностиковања патологије коштано-зглобно-мишићног система. Дуги низ година нуклеарна магнетна резонанца (НМР) је била (и даље јесте) златни стандард за визуелизацију меких ткива. У последње време развојем и унапређењем ултразвучних апарата могуће је добити слику високе резолуције која је неопходна да би се уочили фини детаљи различитих ткива и патологија поменутог система. Због тога, али и због осталих разлога који ће бити објашњени у даљем тексту, ултразвучна имиџинг метода је добила важно место у дијагностици обољења мускулоскелетног система.

Прочитајте опширнијеНови начин заказивања у Општој болници Панчево
Захваљујући новом начину заказивања прегледа код лекара субспецијалисте у Општој болници, скраћено је време чекања. Такође, нови начин заказивања пацијентима је омогућио да се више за сваки упут за заказивање у болници не враћају код свог изабраног лекара, већ све завршавају са лекаром интернистом.

Прочитајте опширнијеУ Панчеву највећа инвестиција у здравству Војводине
За непуних шест месеци колико траје реконструкција зграде интерног одељења на површини од скоро 10 хиљада метара квадратних, много тога је урађено. Порушени су сви преградни зидови и изграђени нови, промењена комплетна инсталација, постављена термо и звучна изолација, столарија, а гради се ново степениште и лифт.

Прочитајте опширнијеФебрилне конвулзије
Фебрилне конвулзије (фебрилни напади или како је у народу познатије „фрас“) спадају у најчешћи неуролошки поремећај код деце и дефинишу се као конвулзивни напади који се јављају у склопу повишене температуре.

Прочитајте опширнијеОдгајање детета с Дауновим синдромом — потешкоће и радости
Даунов синдром је облик хромозомопатије који се јавља као последица тризомије хромозома 21. Код деце са овим синдромом постоји 47 хромозома уместо 46 колико их има остало становништво. Представља конгенитални поремећај са карактеристичним изгледом лица и умном заосталошћу, као обавезним показатељем овог синдрома.

Прочитајте опширнијеПролеће и здравствене тегобе
Долазак пролећа носи са собом низ промена. Прелазак из једног у друго годишње доба има утицај на сваког од нас. Морамо бити свесни да се промене одражавају и на наш организам, пре свега на имуни систем.

Прочитајте опширнијеРазмена лекара и у Општој болници Панчево
Недавно је Општа болница Панчево имала прилику да угости докторку на специјализацији опште хирургије из Велике Британије и да буде део званичног програма њеног стручног усавршавања.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Ускрс или Васкрс највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење.

Прочитајте опширнијеАУТИЗАМ
Аутизам је сложен развојни поремећај који омета нормалан развој социјалних и комуникационих вештина. Открива се у раном детињству, најчешће пре навршене треће године живота, иако се у ретким случајевима може испољити и тек доста касније. У популацији дечака овај поремећај је чак 4 пута чешчи него код девојчица.

Прочитајте опширнијеУклањање промена на кожи у Општој болници Панчево
Поред операција крајника, корекције ушију и носа на ОРЛ одељењу у Општој болници Панчево, укљањују се и младежи и проблематичне промене на кожи. Код четири пацијента су недавно откривени меланоми и захваљујући хирушкој интервенцији, која је обављена на време, пацијенти имају добру прогнозу.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Свим верницима католичке вероисповести желимо да вам празник донесе радост и снагу да истрајете у вери, љубави, толеранцији и међусобном разумевању.

Прочитајте опширнијеРеконструкција интернистичког блока Опште болнице Панчево до септембра
У септембру биће завршена реконструкција интернистичког блока Опште болнице Панчево. Рокови су мало пролонгирани због техничеке опремљености свих соба. Без обзира на ту чињеницу, директор болнице, доктор Слободан Овука уверава грађане да ће реновирање болнице бити спроведено и завршено, а да ће пацијенти у овој години имати комплетно нов инернистички блок.

Прочитајте опширнијеСкрининг и превентивни прегледи најбоље оружје у борби против рака дојке
Број жена са дијагнозом карцинома дојке у Панчеву је исти последњих шест година. На онколошком одељењу Опште болнице Панчево са дијагнозом рака дојке суочи се годишње скоро 120 суграђанки. Скрининг и превентивни прегледи најбоље су оружје у борби са овом малигном болешћу.

Прочитајте опширнијеДобар одзив грађана за бесплатне превентивне прегледе у Панчеву
Општа болница Панчево и Дом здравља организовали су и овог месеца бесплатне превентивне прегледе. Панчевке су имале прилику да обаве гинеколошки преглед, ултразвук абдомена као и преглед младежа, како би провериле своје здравље.

Прочитајте опширнијеРозацеа
Розацеа је честа хронична кожна болест која узрокује црвенило средишњих делова лица, хиперплазију везивног ткива коже и лојних жлезда. Иако се може појавити код било кога, најчешће погађа жене старије доби и бледе пути, али су тежи облици учесталији код мушкараца.

Прочитајте опширнијеБОЛЕСТ РУКУ, НОГУ И УСТА КОД ДЕЦE
Постоји још један разлог зашто децу треба подстицати да перу руке, а то је спречавање болести под називом Болест руку, ногу и уста (БРНУ).

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево придружује се и овог месеца хуманој акцији, која ће се одржати 25.03.2018. године, од 8-16 часова. Прегледи ће се обављати на два пункта:у Специјалистичком центру ОБ Панчево, где ће се обављати ултразвучни прегледи абдомена и прегледи младежа (меланома) и у Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Панчево, у којој ће се обављати гинеколошки прегледи.

Прочитајте опширнијеМорбили (мале богиње)
Морбили (у народу познате под називима: мале богиње,оспице, шаруља, фрус) јесу акутно вирусно веома контагиозно обољење из групе осипних грозница.

Прочитајте опширније„НОВЕ“ ВИРУСНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Вируси су најмањи инфективни организми, много мањи од гљивица и бактерија, способни да инфицирају живу ћелију и у њој се размножавају. Вирус преузима контролу над инфицираном ћелијом и користи је за сопствено размножавање и даље ширење.

Прочитајте опширнијеОбавештење
У склопу обележавања Националног дана борбе против рака дојке који се обележава 20. марта, Општа болница Панчево се прикључује хуманој акцији и радиће бесплатне мамографске прегледе у просторијама рендгена у периоду од 13-19 часова, за све жене старије од 50 година.

Прочитајте опширнијеРазвој говора и језика код деце између друге и треће године
Развој говора и језика има свој очекивани ток. Да бисмо на време потражили стручну помоћ, као и да бисмо знали како спровести адекватан третман неопходно је да познајемо фазе развоја.

Прочитајте опширнијеЈезички развој детета током прве године
Познато је да развој говора и језика имају свој уобичајени ток. Ако дете не усваја говор и језик по очекиваном плану, то не представља одмах и поремећај. Ипак, ако већина вештина очекиваних за узраст изостаје, требало би консултовати логопеда и по његовој професионалној процени започети третман.

Прочитајте опширнијеКиселина из прогутане батерије погубна
У последњих месец дана збринуто је чак троје деце на Одељењу за ухо, грло и нос Опште болнице због гутања батерија из играчака. Најопасније је када киселина из батерије исцури - последице могу бити погубне.

Прочитајте опширније13. март – Дан борбе против глаукома
Глауком је тешко обољење ока које доводи до слепила уколико се не дијагностикује на време и не лечи правилно. Глауком представља групу обољења, етиолошки веома различитих, која се карактеришу одређеним оштећењима очног живца и испадима у видном пољу. Најчешћи узрок овог обољења је виши очни притисак него што васкуларни систем папиле очног живца може да поднесе. Глауком се јавља у свим животним добима, али ипак много чешће код старијих особа.

Прочитајте опширнијеСрећан 8. март!
Мој покушај да нешто лепо напишем поводом 8. марта је, вероватно, веома храбар потез. Толико умних и великих људи је, кроз људску историју, написало много лепих писама, песама, књига посвећених Њеном Величанству Жени. Упркос томе, ја морам да пожелим свакој жени да буде и остане ослонац овог света, јер другачије не сме и не може да буде.

Прочитајте опширнијеКампања „Сваки трeнутак je важан“
„Сваки трeнутак je важан“ назив je кампањe кojoм сe истичe важнoст првих 1000 дана живoта и значаj раних искустава за развoj дeтeта.

Прочитајте опширнијеПрелом кука
Кук спада у покретне зглобове, највећи је и један је од најважнијих зглобова, будући да има незаобилазну улогу у развоју и очувању правилне архитектуре целокупног локомоторног система, односно статике и симетрије тела. Под појам прелом кука могу да се подведу различите врсте прелома овог зглоба, али се уобичајено односи на преломе горњег дела бутне кости у близини споја са карличном кости.

Прочитајте опширнијеДр Миња Стојановић одржао предавање у школи
У суботу 3. марта 2018. године у просторијама школе одржано је предавање на тему „Утицај лимфоидног статуса на преживљавање оперисаних због карцинома желуца у Општој болници Панчево у периоду 2005 – 2015 године”. Предавање, односно свој рад и истраживање је приказао и одржао мр сци. мед. др Миња Стојановић, лекар Опште болнице Панчево, а предавању су присуствовали професори опште образовних и стручних предмета.

Прочитајте опширније8. март – Светски дан бубрега
Светски дан бубрега обележава се у више од 100 земаља широм света сваког другог четвртка у марту месецу. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Бубрези и здравље жена” има за циљ да шира јавност постане свесна чињенице да болести бубрега утичу на здравље жена и да је неопходан једнак приступ здравственој заштити и родно сензитивним превентивним мерама и поступцима лечења и женама и то током читавог живота. Ове године, Светски дан бубрега и Међународни дан жена се обележавају исти дан, што пружа могућност да се скрене пажња јавности о важности здравља жена, а посебно здравља бубрега као важног органа.

Прочитајте опширнијеЧИР НА ЖЕЛУЦУ И ДВАНАЕСТОПАЛАЧНОМ ЦРЕВУ
Многобројни су узроци који могу довести до појаве пептичког улкуса на желуцу и дванаестопалачном цреву. Непосредни узрок ове болести је разорно дејство желудачног сока на зид желуца, односно дванаестопалачног црева, када дође до смањења његове отпорности према желудачном соку.

Прочитајте опширнијеМарт - месец борбе против рака
После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији. Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно оболевање од рака ће порасти за 70 посто.

Прочитајте опширнијеНа Одељењу ортопедије без гужве - опрез наредних дана!
У Општој болници на Одељењу ортопедије последњих дана није било повећаног обима посла због повреда на леду и могућих уганућа и прелома. Међутим, више посла ортопеди очекују тек када снег почне да се топи због леда који се најчешће налази испод снега на тротоарима.

Прочитајте опширнијеПанчевци показали велику заинтересованост за превентивне прегледе
Дана, 25.02.2018. године, организовани су, као и претходних месеци, превентивни прегледи у Општој болници Панчево. И овог пута наши суграђани показали су велико интересовање за ове прегледе. У Специјалистичком центру ОБ Панчево кардиолошки је прегледано 344 пацијената, док је на очни преглед дошло 239 наших суграђана.

Прочитајте опширнијеТест окултног крварења
Тестирање столице на окултно (скривено, оку невидљиво) крварење је врло важно у превенцији рака дебелог црева. Овај тест показује крварење из пробавног тракта, иако крв у столици није видљива голим оком. Недавна испитивања су показала да редовна тестирања смањују смртност од овог типа рака. Тест може бити и лажно позитиван, а то се најчешће догађа код особа са хемороидима или код жена са менструацијом. Овај тест се препоручује особама старијим од 50 година, а особе које у породичној историји имају особу која је оболела од рака дебелог црева би свакако овај тест морале урадити већ након 40 година живота.

Прочитајте опширније28. фебруар - Међународни дан ретких болести
Ове године ће бити једанаести пут да се обележава Међународни дан ретких болести, координисано од стране EURORDIS-а. На тај дан, стотине организација ће се бавити подизањем свести становништва о ретким болестима.

Прочитајте опширнијеХантингтонова болест
Хантингтонову болест обележавају једва приметне промене личности и понашања које с напредовањем болести постају израженије. Те промене се крећу од промена расположења и раздражљивости па све до депресије и насилног беса. Поред тогa, болесници могу имати нехотичне трзаје тела и несигурност у рукама и ногама. Координација покрета постаје све слабија и болесник је све незграпнији. Говор постаје нејасан. Гутање је отежано и полако се губи способност памћења и концентрација. Симптоми ХБ трају и постају све израженији до краја болесниковог живота.

Прочитајте опширнијеСве више очева присуствује порођају
У Панчеву је прошле године забележен пораст броја новорођенчади, а све је више и очева који желе да присуствују порођају. У просеку годишње се роди око 1.600 беба, а труднице у болници имају и бесплатну школу за породиље.

Прочитајте опширнијеАКУТНИ ПЕРИКАРДИТИС
Акутни перикардитис је најчешћи акутни процес који захвата перикард, и представља запаљење перикарда. Узроци запаљења могу бити инфективне и неинфективне природе. Инфективни узрочници су: вируси, бактерије, гљивице, паразити, а неинфективни се јавља у склопу акутног инфаркта миокарда, обољења бубрега, штитне жлезде, тумора, код повреда перикарда, а такође може бити узрокован лековима и јавити се у склопу других системских обољења.

Прочитајте опширнијеИ овог месеца превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево, ће и овог месеца, организовати бесплатне превентивне прегледе, који ће се обављати 25.02.2018 године, од 8-16 часова, на два пункта. У Специјалистичком центру ОБ Панчево ће се обављати кардиолошки прегледи и вађење крви за тумор маркере (ПСА, Ца 125), као и провера вредности шећера у крви, док ће се у Очној Болници обављати офталмолошки прегледи.

Прочитајте опширнијеЕстетске операције ушију и носа у Општој болници Панчево
Уз упут за болничко лечење, на ОРЛ одељењу Опште болнице раде се естетске операције ушију и носа. Током јануара урађено је осам корективних операција ушију и неколико операција носа.

Прочитајте опширнијеНачин живљења и здравље људи
Одговарајући начин живљења је врло важан фактор у заштити здравља. Шта је, заправо, важно за људско здравље? Оно што је корисно, оно што негује и храни. Модеран начин живљења ствара неповољне услове за очување и унапређење здравља и све више подстиче настанак обољења.

Прочитајте опширнијеЧајеви
Познато је како су чајеви претече лекова и да је Хипократ оставио записе о четристо лековитих биљака, као и о њиховој примени. Осим историјских чињеница, веровање у лековитост чаја потиче од његовог учинка на организам. Популарно се каже да су они чувари здравља и „ловци“ на слободне радикале.

Прочитајте опширније15. фебруар - Међународни дан деце оболеле од рака
Данас је међународни дан деце оболеле од рака. У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете умре од опаке болести. Међутим захваљујући савременим терапијским протоколима постижу се све већи успеси у лечењу малигних болести код деце. Ове године Међународни дан деце оболеле од малигних болести обележава се под слоганом „РАНО ОТКРИВАЊЕ…ВЕЋА ШАНСА”.

Прочитајте опширнијеЗапослени нови радници у Општој болници Панчево
Прошлог месеца у Општој болници Панчево запослено је укупно 27 нова радника. Од тог броја, 10 доктора медицине, 3 више струковне медицинске сестре, 12 медицинских техничара са средњом стручном спремом и 2 административна радника.

Прочитајте опширнијеАРТРОСКОПСКА ОПЕРАЦИЈА КОЛЕНА
Од децембра прошле године у Општој болници Панчево, на ортопедском одељењу, почеле су да се обављају артроскопске операције колена.

Прочитајте опширнијеГрип (инфлуенца)
Грип је акутно инфективно обољење изазвано вирусима инфлуенце. Испољава се симптомима и знацима обољења горњих и, или доњих дисајних путева, а често је праћен и системским манифестацијама као што су повишена температура главобоља, малаксалост, болови у мишићима.

Прочитајте опширнијеМијастенија гравис (мишићна слабост)
Мијастенија гравис је болест аутоимуне природе (организам прави антитела против сопствених ткива и на тај начин ремети нормално функционисање самог себе).

Прочитајте опширнијеЕкстрофија мокраћне бешике
Екстрофија мокраћне бешике је тешка и ретка конгенитална малформација код које је бешика отворена на предњем трбушном зиду. Аномалија је често праћена и абнормалностима на спољним гениталним органима.

Прочитајте опширнијеБудући очеви подршка у породилишту
Присуство оца на порођају је од изузетног значаја за породиљу, а будућим очевима помаже да се лакше укључе у негу детета по доласку кући. У Oпштој болници Панчево благи је пораст очева који се одлучују да присуствују рађању свог детета. Ова услуга је бесплатна, али су неопходне одређење припреме за будуће тате.

Прочитајте опширнијеЕМНГ- ЕЛЕКТРОМИОНЕУРОГРАФИЈА
Електромионеурографија је једна од најбољих дијагностичких метода за испитивање свих неуромишићних болести.

Прочитајте опширније4. фебруар – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА 2018. „МИ МОЖЕМО, ЈА МОГУ”
Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године завршава се трогодишња кампања под слоганом „Ми можемо, ја могу” којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком.

Прочитајте опширнијеХумани рукометаши Динама из Панчева дали крв
Рукометаши Динама, чланови стручног штаба и Управе клуба још једном су показали хуманост.

Прочитајте опширнијеНаркоманија
Наркоманија се шири у свим земљама света, па и наша земља није поштеђена ове појаве. Дрогу највише користе млади, узраста између 14 и 25 година. Према проценама Завода за болести зависности, у Београду живи око 35 000 наркомана. Претпоставља се да у читавој Србији има око 80 000 зависника од дроге.

Прочитајте опширније31. JАНУАР 2018. – НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА
У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности поводом тога дана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму. Утицај пушења на здравље данас је добро познат у целом свету.

Прочитајте опширнијеБесплатни превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево и Дом здравља и ове недеље организовали су бесплатне превентивне прегледе, учествујући на тај начин, у акцији коју организује Министарство здравља. Грађани су могли да ураде ултразвук абдомена, изваде крв како би урадили лабораторијске анализе - тумор маркери гастроинтестиналног тракта, док су жене, старости од 50 до 69 година, могле да ураде и мамографију.

Прочитајте опширнијеВршњачко насиље
Насиље представља сваки облик понашања које има за циљ намерно повређивање или наношење бола, било психичког или физичког. Сваки човек у детињству искуси неки вид насиља, било да је у улози вршиоца насиља, онај који трпи или је једноставно сведок насиља над неким другим.

Прочитајте опширнијеТоком 2017. године више од 5000 људи дало крв
Током прошле године у Служби за трансфузију крви Опште болнице Панчево крв је дало 5.224 даваоца, а сакупљено је 126 јединица крви мање него 2016. године. Ипак, крви је било довољно за све оне којима је ова драгоцена течност била потребна у лечењу.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ
Општа болница Панчево се придружује хуманој акцији 28.01.2018 год. која ће се обавити од 8-16 часова.

Прочитајте опширнијеЕпидуралном анестезијом до безболног природног порођаја
Један од најјачих болова је свакако бол приликом порођаја, чега се све жене пред порођај прибојавају. Последњих година све је популарнији безболни порођај захваљујући епидуралној анестезији. Таква ситуација је и у панчевачком породилишту, где се све већи број жена порађа са епидуралном анестезијом.

Прочитајте опширнијеПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
Рак грлића материце је једно од малигних оболења за који је познат узрочник. Рак глића материце изазивају ХПВ вируси ( Хумани папилома вируси) којих има око 150 типова. Неки типови вируса су високосензитивни за ткиво грлића материце.

Прочитајте опширнијеШта је трихинелоза?
Трихинелоза је зооноза (зоонoзе су болести која се преносе са животиња на људе) коју изазива трихинела спиралис (Trichinella spiralis). Паразит спада међу најмање црве, патогене за човека. Одрасла женка дуга је око 3-4 мм а мужјак око 1,5 мм. Човек се зарази конзумирањем термички необрађеног меса и месних прерађевина у којима се налазе живе ларве трихинеле.

Прочитајте опширнијеМождани удар
Мождани удар је трећи узрок смртности у земљама западне Европе, први узрок инвалидитета у свету и код нас и водећи узрок деменције и поред дијагностичких и терапеутских напредака. Посебно забрињава чињеница да шлог погађа све млађе људе, понекад чак испод 45 година старости, иако наши лекари кажу да су међу пацијентима имали и 18-годишњаке.

Прочитајте опширнијеШта су „Е“ бројеви? Шта једемо?
„E“ бројеви су за већину нас енигма, али се иза истих често крију необични додаци. Постоје бројне контраверзе око њиховог дејства на здравље. То су врло често баналне супстанце добијене одређеним процесом из биљака, животиња или минералних сировина које помажу да се добије лепша, укуснија, трајнија и боље обликована храна.

Прочитајте опширнијеMaла дечија глиста (Enterobius vermicularis)
Мала дечија глиста је најчешћи паразит како код деце тако и код одраслих. Узраст који у највећој мери је погођен овом инфекцијом је школски. Јаја паразита се веом а лако преносе од детета до детета.

Прочитајте опширнијеЗавршено рушење интернистичког блока
Рушење интернистичког блока пре извесног времена је завршено. Радници „Модулора” у уиграним тимовима постављају преградне зидове, раде плафоне и подове и уређују купатила. Све планиране радове изводе унапред одређеном динамиком.

Прочитајте опширнијеРеконструкција Опште болнице Панчево до маја
Радови на реконструкцији интернистичког блока Опште болнице Панчево напредују пуном паром, а на градилишту које обухвата 8 хиљада квадрата, свакодневно ради од 50 до 70 радника. Требало би да буду завршени током маја, после чега ће болница бити другачије организована, а простор који буде ослобођен биће искоришћен за додатно унапређење рада.

Прочитајте опширнијеСрећна Нова година!
Свима који данас прослављају Нову годину по јулијанском календару, желим срећну и испуњену љубављу 2018. годину!

Прочитајте опширнијеАлиментарна интоксикација (тровање храном)
Алиментарна интоксикација је инфективно обољење дигестивног тракта које настаје уношењем хране која садржи патогене бактерије.

Прочитајте опширнијеУРИНАРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Уринарна инфекција или инфекција мокраћног система је бактеријска инфекција која захвата део мокраћних путева. Ако захвати доњи део мокраћних путева назива се циститис (упала мокраћне бешике), а ако захвати горњи део мокраћних путева ради се о пијелонефритису (упали бубрега).

Прочитајте опширнијеПреломи кука код старијих особа
Прелом кука представља прелом горњег дела бутне кости који је у близини зглоба кога сачињавају бутна кост и карлица. Лечење ових врста прелома представља огроман изазов за хирурге-ортопеде, здравствени систем као и друштво у целини. То значи да су преломи кука, поготово код старијих особа, озбиљан здравствено - економски проблем сваке државе.

Прочитајте опширнијеДобре вести: Више беба него 2016. године
У панчевачком породилишту у прошлој години повећан је број порођаја. Рођено је 30 беба више него 2016. године. Које су најчешће компликације које се јављају у трудноћи и могу ли бити озбиљан проблем приликом порођаја, објашњава доктор Михаило Новаков, спец. гинекологије и акушерства.

Прочитајте опширнијеСрећан Бадњи дан и Божић!
Свим суграђанима, који Бадњи дан и Божић, празник рођења Исуса Христа, славе по Јулијанском календару, желим да проведете овај дан у миру, срећи и благостању са својим најближима.

Прочитајте опширнијеПЕПТИЧНА УЛКУСНА БОЛЕСТ
Пептична улкусна болест је болест која подразумева постојање улкуса, или народски речено, чира, а он се дефинише као оштећење слузокоже желуца или дванаестопалачног црева, које у промеру захвата најмање 5мм, и допире до слоја испод слузнице, тзв. субмукозе.

Прочитајте опширнијеДр Миња Стојановић постао и специјалиста дигестивне хирургије
Начелник хирургије Опште болнице Панчево доктор Миња Стојановић недавно је одбранио субспецијалистички рад под називом „Утицај лимфонодалног статуса на преживљавање код оперисаних од карцинома желуца у Општој болници Панчево од 2005. до 2015. године” чиме је званично постао специјалиста хирургије дигестивног тракта.

Прочитајте опширнијеЛазар је прва беба у 2018. години у Панчеву
Прва беба у панчевачком породилишту у 2018. години рођена је само 15 минута након поноћи, а дечака Лазара на свет је донела Љиљана Тркуља из Качарева.

Прочитајте опширнијеСрећна Нова 2018. година!
Желим Вам пуно љубави, среће, здравља и остварење лепих снова. Јер снови се остварују ако то заиста желите!

Прочитајте опширнијеПредставници „Кефалице" обрадовали малишане на Дечјем одељењу панчевачке болнице
Представници приватне Предшколске установе „Кефалица" су малишанима хоспитализованим на Дечјем одељењу Опште болнице Панчево у уторак, 26. децембра, приредили новогодишње изненађење. Уз Деда Мраза, без којег Нова година не може да се замисли, представинци овог вртића су предали играчке за децу лекарском тиму и изразили наду да ће се деца брзо опоравити и вратити својим породицама.

Прочитајте опширнијеУ Долову и Деда Мраз редовно даје крв
На акцији добровољног давања крви појавио се лично и Деда Мраз. Популарни дека је и ранијих година око новогодишњих празника умео да, између осталих својих активности, дође и на акцију добровољног давања крви, а да након тога оде до основне школе и обрадује малишане.

Прочитајте опширније

br>

РЕКАПИТУЛАЦИЈА АКТИВНОСТИ У 2017. ГОДИНИ
Прочитајте опширнијеСрећан Божић!
Божић је један од највећих и најсрећнијих празника. То је време када заборављамо све лоше тренутке а сећамо се најрадоснијих, када се окрећемо драгим и вољеним људима и уживамо у сваком заједничком тренутку.

Прочитајте опширнијеТоком празника саветује се умереност у храни и пићу
Зимски период препознатљив је по мноштву празника. Дани су краћи, а ноћи све дуже, те је време је да се одморимо и радујемо свему што празници у најширем смислу значе. Ипак, здравствена струка је ту да нас упозори да празници не треба да значе никакво претеривање, па ни у јелу и пићу.

Прочитајте опширнијеНагле промене утичу на циркулацију крви
Нагле промене времена било да се ради о летњим врућинама или наглом захлађењу зими, утичу на нашу циркулацију крви, и веома често осетљиве особе или пацијенти који имају неко кардиоваскуларно оболење утичу да је повећан број пацијента који потрaже помоћ лекара специјалисте за ухо, грло, нос, због нагле појаве вртоглавице или крварења из носа.

Прочитајте опширнијеПразници су здрави
Уочи Нове године прибегавамо извођењу већ традиционалних ритуала: китимо јелку, купујемо поклоне, припремамо трпезу, шаљемо честитке… А када се све припреме заврше, и када коначно дође та најлуђа ноћ, нервирамо се, јер не можемо да кажемо “не” ђаконијама са празничног стола. Ма колико Вам се чинило да вам се сваки пут, током овог периода године, поремети биоритам и да заборавите на све добре навике, експерти тврде да је управо извођење тих малих, празничних ритуала корисно за здравље.

Прочитајте опширнијеКалкулозна болест органа уринарног тракта (Nefrolithiasis/ Urolithiasis)
Под појмом уролитијазе подразумева се таложење конкремената у органима уринарног система.

Прочитајте опширнијеХематурија (крв у урину)
Под појмом хематурија подразумева се повећано присуство црвених крвних ћелија (еритроцита) у урину. Мокраћа одраслог човека може у себи да садржи мањи број еритроцита што се сматра уредним налазом (максимално до 5 еритроцита по микролитру урина). У колико је урин црвенкасто пребојено видљив голим оком, говоримо о макроскопској хематурији, док у супротном случају (већи број еритроцита који је лабораторијском анализом забележен у урину) говоримо о микроскопској хематурији.

Прочитајте опширнијеВитамини – Храна за тело
Витамини су органска једињења потребна организму као храњљиви састојак.

Прочитајте опширнијеКорекција старачке далековидости (презбиопије)
Када читамо, држимо обично књигу на даљини од 25 до 30 цм. После четрдесете године физиолошко смањење обима акомодације прелази извесну границу, тако да нисмо у стању да читамо, пишемо и радимо са уобичајене даљине од 25-30 цм, та појава назива се старачка далековидост (presbyopia).

Прочитајте опширнијеАкција давања крви у Иванову
Служба за трансфузију Панчево организовала је акцију добровољног давања крви у Иванову. Крв је дало двадесет мештана, а наредне акције планиране су у четвртак у Баваништу, и у петак у Омољици.

Прочитајте опширнијеЛекови употребљиви пола године по истеку рока трајања
Апотека у Општој болници Панчево добро је снабдевена лековима. Посебно пред предстојеће празнике направљене су неопходне залихе. У болничкој апотеци строго се поштује начин чувања лекова које пацијенти добијају свакодневно у овој установи. Начелница Одељења за медицинско снабдевање лековима у панчевачкој болници Снежана Благић истиче да посебну пажњу треба обратити и на употребу лекова из кућне апотеке.

Прочитајте опширнијеЛумбална пункција
Лумбална пункција је поступак или тест којим добијамо мождано-кичмену течност или ликвор, која је нормално бистра и безбојна и окружује мозак и кичмену мождину.

Прочитајте опширнијеШта је, заправо, мултипла склероза?
Са којим се проблемима најчешће суочавају оболели од ове болести у нашој земљи?

Прочитајте опширнијеФЕБРИЛНЕ КОНВУЛЗИЈЕ
Фебрилне конвулзије (у народу познатије као фрас) представљају један од најчешћих неуролошких поремећаја у раном детињству. Дефинишу се као конвулзивни напади удружени са повишеном телесном температуром код деце узраста од 6 месеци до 5 година. Код фебрилних конвулзија најчешће се ради о пролазној реакцији незрелог дечијег мозга на нагли скок или појаву повишене телесне температуре, пролазе спонтано после пете године живота, без настанка неких последица.

Прочитајте опширнијеДијабетолошка амбуланта премештена у Специјалистички центар
Због реконструкције интернистичког блока Опште болнице Панчево, једна ОРЛ амбуланта уступљена је пацијентима који се лече од дијабета. Иако раде у скученом простору, лекари специјалисти примају исти број пацијената, а и број операција остао је исти на ОРЛ одељењу.

Прочитајте опширнијеAнемија
Анемија или малокрвност је обољење које настаје због недостатка црвених крвних зрнаца.

Прочитајте опширније10. децембар - Међународни дан људских права
„Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима“ каже први члан Опште повеље о људским правима. Рођењем и првим тренуцима живота човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената.

Прочитајте опширнијеПСИХОЛОШКИ АСПЕКТИ ТЕРМИНАЛНИХ СТАЊА
Док су у прошлом веку људи најчешће умирали од заразних болести, нагло и неочекивано, данас највећи проблем постају хронична обољења као што су кардиоваскуларна или канцер.

Прочитајте опширнијеШта је ринитис и како га лечити?
Ринитис представља иритацију и запаљење слузнице носа. Учесталост је у сталном порасту. Ринитиси могу бити инфективни (акутни и хронични), неалергијски и алергијски.

Прочитајте опширнијеМинерали
Минерали помажу телу да се развија и остане здраво. Тело користи минерале за обављање више различитих функција, нпр. изградња костију и преношење нервних импулса, а неки се чак користе и да би се произвели хормони или одржао нормалан рад срца.

Прочитајте опширнијеУспешна акција „Радост давања“
Традиционална акција добровољног давања крви „Радост давања“ коју је организовала Служба за трансфузију крви у сарадњи са запосленима у РТВ Панчеву била је и овог пута успешна. Крв је дало 30 давалаца. Поред запослених у Радио-телевизији Панчево, крв су дали и запослени из Суда, тужилаштва, Културног центра, Полицијске управе, Министарства грађевине и инфраструктуре.

Прочитајте опширније1.ДЕЦЕМБАР-СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а
Сваке године 1. децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Прочитајте опширнијеПанчевачки лекар у Европском парламенту
Познати лекар др Душан Дуда Стојић, хирург у панчевачкој Општој болници, једини је представник не само нашег града и наше државе, већ и читаве југоисточне Европе који је био позван да 22. новембра учествује на конференцији о антимикробној резистенцији, одржаној у Европском парламенту у Бриселу.

Прочитајте опширнијеПредседник Покрајинске владе обишао радове на реконструкцији болнице
Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас интернистички блок Опште болнице Панчево, за чију је реконструкцију Покрајинска влада издвојила 500 милиона динара. Радови на реконструкцији су почели 17. октобра 2017. године.

Прочитајте опширнијеПРВА НАГРАДА НАШЕМ ЛЕКАРУ
Првог викенда у месецу новембру 2017. године у Београду је одржан Први интернационални конгрес Удружења коронарних јединица Србије. Другог дана конгреса одржана је сесија под називом „Такмичење најинтересантнијих клиничких случајева коронарних јединица Србије“ у којој је учешће узела и Коронарна јединица ОБ Панчево. Прикази случајева бирани су из 46 Коронарних јединица а најбољих 7 је и усмено презентовано. По оцени жирија, који су чинили кардиолози, професори три медицинска факултета (Београд, Крагујевац и Нови Сад), представник наше установе, специјализант интерне медицине др Ненад Зец освојио је прво место са приказом случаја под називом „Електрична олуја код пацијента са исхемијском кардиомиопатијом“. Победнику је уручена и награда - апарат за 24-сатни Холтер артеријског притиска, који ће, по одлуци др Зеца, припасти Кабинету за функционалну дијагностику кардиоваскуларних болести при Интерном одељењу ОБ Панчево. За нашу установу, постигнути успех биће подстрек за даље унапређење квалитета лечења становника Јужно-банатског округа.

Прочитајте опширнијеДок траје реконструкција улаз у Општу болницу кроз подрум
Пре две недеље, због реновирања интернистичког блока, премештен је за пацијенте и суграђане улаз у Општу болницу. Менаџмент Опште болнице моли пацијенте да имају разумевања јер је реновирање интернистичког блока у току и уколико се не ради о хитним случајевима, да улазе у Општу болницу из подрума како не би ометали болеснике који се налазе у интезивној нези.

Прочитајте опширније25.НОВЕМБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА
Насиље над женама је дефинисано у више докумената Организације уједињених нација, која је 1999.г. прогласила 25.новембар за Међународни дан против насиља над женама. Од тог датума, па до 10. децембра, Међународног дана људских права, сваке године траје светска кампања под називом: „16 дана активизма против насиља над женама“.

Прочитајте опширнијеСПИРОМЕТРИЈА
Спирометрија је испитивање вентилацијске способности плућа. Помоћу ње одређујемо параметре који су битни за оцењивање плућне функције. Апарат којим се изводи ово испитивање зове се спирометар.

Прочитајте опширнијеПравилно узимање узорака које пацијенти сами узимају за микробиолошко испитивање
Да би микробиолошко испитивање било добро урађено потребно је да пацијенти знају како правилно да узму узорак и за које време да га донесу у лабораторију. Пацијенти сами могу да узму и донесу следеће узорке: урин, фецес, перианални отисак и спутум.

Прочитајте опширнијеЂаци Медицинске школе у акцији давања крви
Више од 70 ученика Медицинске школе дало је крв. Медицинска школа два пута годишње организује акцију добровољног давања крви у којој учествује велики број ученика. Акција је одржана у Заводу за трансфузију крви.

Прочитајте опширнијеНа превентивним прегледима Панчевци најбројнији
Општа болница Панчево и Дом здравља и овoг месеца организовали су бесплатне превентивне прегледе. Поред ултразвука абдомена, Панчевци су могли да провере и хормоне штитне жлезде, док су жене, старије од 50 година, могле да ураде и мамографију. Укупно је прегледано 604 пацијената (564 УЗ прегледа, 123 мамографија и 457 вађења крви за хормоне штитне жлезде).

Прочитајте опширније20. НОВЕМБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
Међународни дан детета установљен је 20. новембра 1954. године у Генералној скупштини Уједињених нација. Пет година касније, 20. новембра 1959. године Уједињене нације су усвојиле Декларацију о правима детета, а 1989. године дечија права су утврђена Kонвенцијом о правима детета. Обележавањем овог дана наше друштво покушава да скрене пажњу на обавезе које сви ми имамо према најмлађој популацији, тако да је овај дан савршена прилика да добро размислимо и урадимо нешто боље и лепше како за сопствену тако и за децу целог света.

Прочитајте опширнијеУлаз у болницу кроз подрум
Због радова на реконструкцији интернистичког блока, пацијенти кроз подрум из дворишта улазе у болницу, док је улаз у пријемно - ургентну службу са бочне стране Специјалистичког центра, поред болничке телефонске централе. За возила Хитне помоћи отворена су врата из улице Милоша Требињца.

Прочитајте опширнијеОбележена лекарска слава
Лекарска слава - Свети врачи Козма и Дамјан обележена је 14. новембра сечењем колача уз присуство менаџмента болнице, кума славе др Вељка Божића и осталих званица. Том приликом је др Станислав Милошевић, као члан одбора Српског лекарског друштва, доделио признања лекарима.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Општа болница Панчево се придружује хуманој акцији и 19.11.2017. год. ће у сарадњи са Домом здравља Панчево организовати на два пункта превентивне прегледе. У Специјалистичком центру ОБ Панчево ће се обављати ултразвучни прегледи абдомена, мамографија и вађење крви за хормоне штитне жлезде (ТСХ и ФТ4), док ће се у Служби за радиологију, у просторијама Дома здравља (у Змај Јовиној улици), обављати ултразвучни прегледи абдомена и мамографија.

Прочитајте опширније15. новембар – Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа
Хронична опструктивна болест плућа или скраћено ХОБП, карактерише се смањеним протоком ваздуха у дисајним путевима. Од ХОБП – а најчешће оболевају пушачи, особе које живе или раде у просторијама са много штетних гасова, прашине, дима. Већина оболелих је старосног доба преко 40 година, али могу оболети и млађи.

Прочитајте опширније14. НОВЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА
Шећерна болест или дијабетес је хронични, неизлечиви, систематски поремећај метаболизма, карактеристичан по трајно повишеном нивоу глукозе у крви.

Прочитајте опширнијеАдекватна заштита чува вид
Повреде ока врло су честе, па лекари у Очној болници Панчево свакога дана прегледају пацијенте који су хитни због упадања страног тела. Овај број повреда би се значајно смањио када би се увек и адекватно користила заштитна опрема, пре свега код брушења и варења.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Обавештавамо Вас да је пријемно-ургентна служба пресељена у Специјалистички центар Опште болнице Панчево због реконструкције интренистичког блока. Због радова на интернистичком блоку улаз у болницу је из подрума, чији је улаз са задње стрaне болнице из болничког парка.

Прочитајте опширнијеТуберкулоза
Туберкулоза је заразна болест коју изазива бацил туберкулозе, а преноси се путем ваздуха. Најчешће захвата плућа, али може захватити и друге органе (кости, мозак, бубреге...).

Прочитајте опширнијеНОВИ МИКРОСКОП НА ОДЕЉЕЊУ ПАТОЛОГИЈЕ ПАНЧЕВАЧКЕ БОЛНИЦЕ
На Одељење патологије панчевачке болнице стигао је нови микроскоп. Тринокуларни микроскоп са камером, немачке марке Керн, купљен је захваљујући менаџменту Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница смањује листу чекања за операцију катаракте
Све је мање пацијената који чекају на операцију катаракте у панчевачкој Очној болници. Разлог је што пацијенти поред Очне болнице у Панчеву операцију катаракте сада обављају и у приватним клиникама у Београду о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

Прочитајте опширнијеФАРМАЦЕУТСКИ ОТПАД
Фармацеутски отпад по дефиницији представља све лекове и лековите супстанце укључујући и њихову примарну амбалажу, који су постали неупотребљиви због истека рока трајања, неисправне серије, контаминираног паковања, расипања, припремљени па неупотребљени враћени од стране корисника или се не могу користити из других разлога, као и отпад из производње.

Прочитајте опширнијеЗбог реконструкције интернистички одсеци пресељени у хирушки блок
Због реконструкције интерног одељења Опште болнице Панчево, пресељени су сви интернистички одсеци у хируршки блок. Број постеља у коронарној јединици није смањен, док ће друга одељења морати да раде смањеним капацитетом због реновирања.

Прочитајте опширнијеСветски дан борбе против псоријазе – 29. октобар
Псоријаза је хронична, рецидивирајућа, незаразна болест, код које узрок и механизам настанка нису до краја познати. Сматра се да је генетски условљено обољење коже, па често оболели од псоријазе зна да је већ неко у породици имао исти проблем. Прве промене се могу јавити у било ком животном добу, а најчешће у периоду између 16. и 30. годинe и после пете деценије живота. Уколико један од родитеља има псоријазу могућност да је дете наследи је 30%.

Прочитајте опширнијеГастритис
Гастритис у основи представља иритацију и запаљење слузнице желуца. Код пацијената се јављају карактеристичне тегобе: осећај печења и бола у горњим партијама абдомена, мучнина, повраћање, штуцање, учестало подригивање.

Прочитајте опширнијеСтрес - како се изборити?
Свакодневно смо изложени великој дози стреса, живимо брзо и заборављамо да је управо стрес често „окидач” за многе болести. Било да се ради о стресу из економских разлога, стресу на послу, у школи, стресу због здравственог стања, он је постао наш свакодневни партнер. Данас смо стресу подложни сви!

Прочитајте опширнијеРадови на интернистичком одсеку
Коначно можемо да се похвалимо дуго очекиваном реконструкцијом интернистичког одсека. Радови су увелико почели и даћемо све од себе да рокови буду испоштовани и да сви заједно будемо задовољни са будућим изгледом наше Установе.

Прочитајте опширније20.ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНОПАУЗЕ
Живот жене може се поделити на детињство, пубертет, доба пуне полне зрелости, климактеријум и сенијум. Иако се трајање људског живота продужио, просечна старост кад наступа менопауза није се променила, па данас жене трећину свог живота проведу у постменопаузи.

Прочитајте опширнијеМеђународни скуп хирурга у Панчеву
Општа болница Панчево, уз подршку града Панчева, и ове године организатор је Међународне колопроктолошке радионице. Врхунски хирурзи из Русије, Ирана, САД, Велике Британије, Индије, Португалије и Пакистана, њих 11, учествује у раду ове дводневне радионице, чији је циљ промоција нових метода приликом операција дебелог црева.

Прочитајте опширније18. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе
Остеопороза је болест која се манифестује смањеном густином костију због чега оне постају порозне. Долази до смањења калцијума који осигурава чврстину костију и коштаног ткива, па су такве кости осетљиве на различите физичке стресове (ударце и падове).

Прочитајте опширнијеСедма међународна колопроктолошка радионица у Општој болници Панчево
Седма колопроктолошка радионица, као и редовни састанак хируршке секције СЛД, одржаће се 18. и 19. октобра 2017. године у просторијама Опште болнице Панчево и у Културном центру у Панчеву.

Прочитајте опширнијеМеђународни дан борбе против сиромаштва - 17. ОКТОБАР
Међународни дан борбе против сиромаштва, обележава се 17. октобра у целом свету, а међу најугроженијима у Србији су многочлане породице, незапослени и особе са инвалидитетом.

Прочитајте опширнијеРасељени интернистички одсеци
С обзиром на то, да је реконструкција интерног одељења Опште болнице Панчево почела, интернистички одсеци су пребачени на хируршку страну болнице.

Прочитајте опширнијеПосле интернистичких, на ред дошли гинеколошки и уролошки прегледи
По препоруци Министарства здравља настављена је акција бесплатних превентивних прегледа, на које су могли да дођу и грађани који немају здравствену књижицу. Прошлог месеца рађени су интернистички превентивни прегледи, док су овом акцијом обухваћени гинеколошки и уролошки прегледи.

Прочитајте опширнијеЗаједничка акција Опште болнице Панчево и Дома здравља
По препоруци Министарства здравља настављена је акција бесплатних превентивних прегледа за грађане са или без здравствене књижице. Овог пута Општа болница Панчево и Дом здравља Панчево су заједничким снагама органозовали превентивне прегледе .

Прочитајте опширнијеСветски дан хране - 16. октобар
Светски дан хране обележава се под окриљем и на иницијативу Светске организације за храну и пољопривреду, а 16. октобар одабран је симболично као датум оснивања ове специјализоване агенције Уједињених нација.

Прочитајте опширнијеСветски дан чистих руку – 15. октобар
15. октобра се обележава Светски дан чистих руку, под слоганом “ НАШЕ РУКЕ НАША БУДУЋНОСТ” са циљем да укаже на то како се редовним и правилним прањем руку могу предупредити бројне заразне болести,као и да повећа свест јавности о значају и о користима од прања руку.То би требало да подстакне земље у свету да анализирају обичај прања руку свог становништва.

Прочитајте опширнијеБронхијална астма (Asthma bronchiale)
Бронхијална астма је хронична болест малих дисајних путева. Први пут ју је описао Хипократ у двадесетом веку пре нове ере. Порекло речи, астма, потиче од грчке речи и значи гушење.

Прочитајте опширнијеРАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА – ПРВИ КОРАК У ПРЕВЕНЦИЈИ АНТИБИОТСКЕ РЕЗИСТЕНЦИЈЕ
Једно од највећих открића и достигнућа 20. века у медицини и науци уопште, представља откриће пеницилина. Његово увођење у клиничку праксу довело је до револуције у лечењу бактеријских инфекција. Примена антибиотика у лечењу различитих бактеријских инфекција, спасила је и спашава милионе људских живота али генерално, упркос огромном значају антимикробних лекова за све области медицине, несумњиво је да се ови лекови употребљавају далеко чешће него што је то оправдано.

Прочитајте опширнијеУлтразвучни прегледи на Онкологији
Од када је Онколошко одељење Опште болнице добило ултразвучни апарат, прегледан је велики број пацијената. Раније су се прегледи радили на другим одељењима када су апарати слободни, а сада на Онколошком одељењу ултразвучну дијагностику ради пет лекара.

Прочитајте опширнијеСветски дан вида - Светски дан белог штапа
Светски дан вида обележава се другог четвртка у октобру, и има за циљ да усмери пажњу и подигне свест целог друштва на глобални проблем оштећења вида и слепила. Чуло вида важно је за сваког човека и развија се до 7.године живота. Управо је важност очувања вида оно на шта (СЗО)жели да упозори јер се око 80% болести ока може спречити или макар започети са раним лечењем. Свака животна доб носи одређене ризике и обољења, а од изузетне важности је јавити се офталмологу на време.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи 15.10.2017.
Општа болница Панчево организује бесплатнe превентивнe прегледe за све грађане, са или без здравствене књижице.

Прочитајте опширније10. ОКТОБАР – СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
Светска здравствена организација дефинише ментално здравље као стање социјалног и емотивног благостања у коме особа остварује све своје способности, може да поднесе све животне стресове, продуктивно и плодно ради и доприноси својој заједници.

Прочитајте опширнијеКоји фактори утичу на наше ментално здравље?
Здравље представља комплетно физичко, ментално и социјанло благостање, а не само одсуство менталне болести.

Прочитајте опширније18. и 19. октобра Седма панчевачка хируршка радионица у панчевачкој болници
У Панчеву ће се 18. и 19. октобра одржати Седма панчевачка хируршка радионица, која ће и ове године угостити неке од најзначајнијих светских и европских имена из колопроктолошке хирургије. Организатори ове радионице су хирузи панчевачке Опште болнице и Удружење „Круг здравља”, чији су циљеви превенција у сфери колопроктолошких обољења, помоћ и подршка оболелима од ових болести, промоција здравог начина живота и подизање еколошке свести, као и организовање едукација и скупова са циљем подизања нивоа знања из области колопроктологије и повезаних медицинских области.

Прочитајте опширнијеMАЈЧИНО МЛЕКО- НАЈБОЉА ХРАНА
Национална недеља дојења је прилика да се широј јавности укаже на значај дојења и да се покрену многобројне активности у промоцији, подршци и заштити дојења. У Србији се национална кампања обележава увек у четрдесетој недељи у години, са симболиком да трудноћа траје 40 недеља.

Прочитајте опширнијеСлужба физикалне медицине и рехабилитације од понедељка у Управној згради
Служба физикалне медицине и рехабилитације ће од понедељка, 09.10.2017 год. радити у Управној згради Опште болнице Панчево, у просторијама гинеколошке амбуланте. Ово пресељење је неопходно због радова на реконструкцији Интерног одељења наше установе.

Прочитајте опширнијеЛабораторија Опште болнице Панчево добила сертификат за квалитет анализа
Клиничко-биохемијска лабораторија Опште болнице Панчево добила је сертификат за успешно завршен 15. циклус спољашње контроле квалитета ЕQАС, која је почела у јулу 2016. године и завршила се у јуну ове године.

Прочитајте опширнијеУградња вештачког кука
Уградња вештачког кука или уградња тоталне протезе кука је честа појава. То је хируршка интервенција путем које се зглоб кука замењује вештачким материјалима. Материјали који се данас користе су много бољи и квалитетнији него шездесетих година, када је почела да се изводи ова интервенција.

Прочитајте опширнијеMеђународни дан старијих особа - 1. октобар
Првог октобра се обележава међународни дан старих. Слоган овогодишње кампање је „Корак у будућност, препознавањe талената, доприноса и учешће старијих у друштву“.

Прочитајте опширнијеЦистоскопија
Под цистоскопским прегледом подразумева се увођење оптичког инструмента – цистоскопа у мокраћну бешику, преко спољашње мокраћне цеви. Циљ је сагледавање унутрашње анатомије и структуре мокраћне бешике, као и спољашње мокраћне цеви.

Прочитајте опширније29. септембар - Светски дан срца
Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце”, са циљем да се промовишу здрави стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Прочитајте опширније26. СЕПТЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈЕ
Контрацепција представља скуп мера и реверзибилних поступака, које се користе ради спречавања нежељене трудноће. Постоји широк избор различитих средстава за спречавање зачећа од којих већину употребљавају жене. Нове тенденције су на развоју адекватних контрацептивних метода за мушкарце. Захваљујући постојећим средствима жена може слободно да одлучује да ли ће и када да затрудни.

Прочитајте опширнијеКарцином простате
Један од најчешћих карцинома који се јавља у мушкој популацији представља аденокарцином простате.

Прочитајте опширнијеФЕБРИЛНА СТАЊА НЕЈАСНЕ ЕТИОЛОГИЈЕ
Фебрилнo стањe нејасне етиологије је стање вишекратног понављања повишене телесне температуре, изнад 38,3C, које траје дуже од 3 недеље и чије порекло је неразјашњено након 7 дана амбулантног испитивања или након 3 дана боравка у болници.

Прочитајте опширнијеСветски дан Алцхајмерове болести 21. септембар
Деменцију, у нашем народу – сенилност, је тешко дефинисати. То је пад у целокупном менталном функционисању пацијента. По важећим критеријумима, особа је дементна уколико има значајан пад у бар два од основних пет сазнајних функција које су доле наведене, ако је пад такав да ремети нормалан свакодневни живот, те ако се не може објаснити неким другим пролазним поремећајима (нпр. дејством лекова, алкохола...).

Прочитајте опширнијеКако заштитити своју кичму ?
Бол у леђима представља један веома учестали здравствени проблем у нашој популацији. Најчешће се јавља између 20-55 године живота. Узроци бола у леђима могу бити врло сложени и различити , а за све је заједничко да утичу и ремете квалитет живота и радну способност оболелог.

Прочитајте опширнијеШуга – преношење, клиничка слика и терапија
Узрочник шуге је паразит (Sarcoptes scaniei varientas hominis) из реда ацарина који углавном паразитира у кожи човека. Преноси се директним контактом или индиректно заједничком употребом постељине, одеће, веша или пешкира.

Прочитајте опширнијеЗаједничким акцијама превазиђене несташице крви током лета
У Трансфузији Опште болнице Панчево током овог летњег, увек критичног периода, недостајуће дозе крви обезбеђене су кроз редовне акције, захваљујући добровољним даваоцима, али и грађанима који су се одазивали на позиве.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи од данас и у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево придружила се акцији бесплатних превентивних прегледа. По одлуци Министарства здравља, од данас ће се једном месечно обављати бесплатни превентивни прегледи за све грађане са или без здравствене књижице.

Прочитајте опширнијеБрже до операције катаракте
У панчевачкој Очној болници,од почетка године, урађено је близу 500 операција катаракте, колико је обављено током целе претходне године. Листа чекања је смањена на 1300 пацијента, а циљ је да се наредне године на операцију чека годину дана, а не три колико је било до сада.

Прочитајте опширнијеУТИЦАЈ РАЧУНАРА НА ВИД
Напредовањем дигиталне технологије умногоме су нам олакшни разни аспекти живота али истовремено и угрожено сопствено здравље. Многа истраживања су доказала да компјутери утичу на наше здравље а нарочито на здравље наших очију.

Прочитајте опширнијеЗа годину дана запослено 11 лекара и 16 медицинских техничара
Општа болница Панчево успешно се изборила са дефицитом радника тако да је у последњих годину и по дана запослено на неодређено време 11 лекара и 16 медицинских техничара, а са новим кадровским планом добијена је могућност нове систематизације, којом се отворио простор за 50 нових радних места.

Прочитајте опширнијеЈош једна донација Општој болници Панчево
У склопу донације за Општу болницу Панчево стигла је још једна помоћ у виду болесничких кревета, наткасни и душека.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Од 17.септембра по одлуци Министарства здраља обављаће се бесплатни превентивни прегледи за све грађане са или без здравствене књижице. Општа болница Панчево се придружује овој хуманој акцији и 17.септембра у Специјалистичком центру ОБ Панчево, од 8 - 16 часова, обављаће се превентивни прегледи становништа (ЕКГ, мерење шећера у крви, мерење крвног притиска и разговор са лекарима).

Прочитајте опширнијеГодину дана после - резултати у Општој болници Панчево
После годину дана проведених на челу Опште болнице Панчево, директор ове установе др Слободан Овука каже да је од онога што је тада обећано доста тога и урађено. Свакако најважнији посао јесте реконструкција Интерног одељења, која већ годинама представља највећи проблем ове здравствене установе. Др Овука подсећа да када је дошао у Општу болницу, овај посао је био успорен због судског процеса са пројектантом.

Прочитајте опширније11. септембар – Светски дан прве помоћи
Прва помоћ је помоћ која се даје било којој особи која пати од изненадне болести или повреде, с акцентом на очување живота те спречавање погоршања стања . То подразумева тренутну интервенцију у тешком стању пре него што је доступна стручна медицинска помоћ, као што је извођење ЦПР (мере кардио-пулмоналне реанимације), док чека амбулантна кола, као и третман мањих повреда и стања. Прву помоћ обично врши лаик, са другим људима који су обучени да пруже основни ниво прве помоћи.

Прочитајте опширнијеСАМОУБИСТВО (суицид)
Стопа самоубиства у Србији је висока и износи 15,0 на 100.000 становника што нас сврстава на 13. место у свету. Нарочито је забрињавајуће стање у Војводини, у којој је стопа самоубиства у 2015. години била 18,9 на 100.000 становника ( Европа – просек 13.8). То значи да скоро сваких 19 сати једна особа изврши самоубиство! Статистика такође, показује да највећи проценат самоубистава ( 70-80%) почине људи са тежим психичким поремећајима, особе у терминалним фазама болести и зависници- нарочито алкохоличари. Мушкарци три пута чешће извршавају самоубиство од жена. Особе мушког пола као начин реализације самоубиства бирају вешање и ватрено оружије дак се жене чешће одлучују за тровање лековима и скок са висине.Покушај самоубиства је чешћи код млађих жена али су у реализацији успешнији старији мушкарци. Број самоубистава у граду је два пута чешћи него у сеоским подручијима. Самоубиства су најчешћа у децембру месецу. Углавном се извршавају ноћу и у раним јутарњим сатима, веома ретко током дана.

Прочитајте опширнијеУзроци вртоглавице
Поред пацијената који се оториноларингологу јављају последњих дана због алергије, чести су и они који се желе на вртоглавицу. Најчешћи узрок је лоша вратна циркулација или поремећен центар за равнотежу, каже начелник ОРЛ одељења доктор Вељко Божић.

Прочитајте опширнијеОд 17. септембра бесплатни прегледи и у Општој болници Панчево
У свим општим болницама у Србији, као и у клиничко-болничким центрима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишу, од 17. септембра обављаће се бесплатни прегледи за све грађане - и за оне који имају и за оне који немају здравствену књижицу. Општа болница Панчево се придружује овој хуманој акцији и 17. септембра организоваће бесплатне здравствене прегледе.

Прочитајте опширнијеПотписан уговор са извођачем радова за реконструкцију Интерног одељења
Данас, 5. септембра 2017.године, у Општој болници Панчево, потписан је уговор између в.д. директора Опште болнице Панчево др Слободана Овуке и извођача радова за реконтрукцију интернистичког блока.

Прочитајте опширнијеОд амброзије и упала плућа
ОРЛ амбуланта у Општој болници Панчево препуна је пацијената последњих недеља, а разлог је раније цветање амброзије. Амброзија је један од најчешћих узрока алергија, истичу лекари.

Прочитајте опширнијеПре операције сви на одређивање крвне групе
У Служби трансфузије Опште болнице однедавно се пацијентима који имају заказану операцију ради одређивање крвне групе и антитела. То је веома значајно за пацијента који се припрема за операцију и неопходна му је трансфузија крви.

Прочитајте опширнијеНаркоманија – како је победити?
Наркоманија као једна од болести зависности не познаје расе, пол, економско стање, узраст или националност. Мађутим, млади људи су најподложнији за експериментисање са дрогама и каснији развој зависности.

Прочитајте опширнијеДонација хуманитарне организације „Хлеб живота” Општој болници Панчево
У току прошле недеље, у Општу болницу Панчево, стигла је донација коју је по трећи пут организовала хуманитарна организација „ХЛЕБ ЖИВОТА“. Великим напорима менаџмента Опште болнице, као и фирме АКО МЕД из Београда који су много помогли, стигла је помоћ у виду болесничких кревета, душека , лежећих колица као и пратеће опреме за болницу.

Прочитајте опширнијеПотребна крв свих крвних група
Резерве крви свих крвних група у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево су веома ниске.

Прочитајте опширнијеДИВЕРТИКУЛАРНА БОЛЕСТ ЦРЕВА
Дивертикулуми могу да буду урођени или стечени, те се могу налазити како у танком тако и у дебелом цреву. Урођени дивертикулуми су хернијација читаве дебљине зида црева, за разлику од стечених дивертикулума, који настају хернијацијом слузнице кроз мишићни слој. Стечени дивертикулуми су много чешћи.

Прочитајте опширнијеДонирани клима уређаји Општој болници Панчево
У данима када је лето на измаку и када је више тропских таласа иза нас, са великим задовољством можемо да констатујемо да је ангажовањем менаџмента Општe болницe Панчево путем донација обезбеђен велики број клима уређаја који су значајно олакшали пацијентима боравак током летњих месеци у нашој установи.

Прочитајте опширнијеПРВА ПОМОЋ КОД ХЕМИЈСКИХ ПОВРЕДА ОКА
У свакодневном животу око је често изложено повредама. Хемијске повреде ока су по учесталости знатно ређе у односу на механичке. Кад хемијске материје доспеју у око доводе до каустичних промена на захваћеном ткиву ока па се зато ове повреде и називају каузоме (causoma). Ова врста повреда изазвана је пре свега киселинама и базама.

Прочитајте опширнијеСледећа акција давања крви у Долову и Глогоњу
После неколико недеља, када су залихе крви у Служби за трансфузију крви Опште болнице биле испод сваког минимума, захваљујући хуманим људима који су дали крв, превазиђене су велике несташице током августа. У панчевачкој болници није било одлагања операција јер су из Службе за трансфузију организовали многобројне акције прикупљања крви и даваоци су сами долазили.

Прочитајте опширнијеНАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ
Последњих година једна од друштвено најактуелнијих тема јесте тема породичног насиља и насиља уопште. Разлог томе је са једне стране „освешћивање“ друштва а са друге, експанзија овог проблема. Пораст насиља, по многим ауторима, доводи се у директну везу са друштвеним приликама у нашој земљи. Освешћивање друштва подразумева препознавање, како од стране појединца тако и од читавог система, одређеног понашања као насиља и поступања у складу са тим.

Прочитајте опширнијеАкутно тровање алкохолом - како га препознати и лечити?
Проблем алкохола и алкохолизма је толико познат колико и људско друштво, па се може рећи да је тај проблем настао са настанком људске заједнице. Данас је алкохолна интоксикација по распрострањености и значају на једном од првих места међу тровањима.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Након саобраћајне несреће која се по незваничним информацијама десила око 23ч. дана 17.08.2017.год. у Општу болницу Панчево на Одељење за пријем и збрињавање колима Службе хитне медицинске помоћи довежена су два лица (једна одрасла особа и дете старости око 10 година).

Прочитајте опширнијеЗаједничка акција Завода за јавно здравље и Службе за трансфузију
Завод за јавно здравље Панчево и Служба за трансфузију у петак, 18.08.2017. године од 07-10 часова организују хуманитарну акцију давања крви. Чланови самосталне синдикалне организације Завода за јавно здравље Панчево и остали запослени у Заводу ће моћи да се јаве Служби за трансфузију крви Опште болнице Панчево и дају ову драгоцену течност без које није могуће лечење најтежих болесника.

Прочитајте опширнијеПРИПРЕМА ПАЦИЈЕНАТА И САКУПЉАЊЕ УЗОРАКА ЗА ЛАБОРАТОРИЈСКА ИСПИТИВАЊА
Поштовани пацијенти, kако би Ваши лабораторијски резултати били поуздани, неопходно је да се адекватно припремите и упутите у процедуре правилног сакупљања материјала и чувања одређених врста узорака.

Прочитајте опширнијеПревентивно на амброзију
У Панчеву су регистроване прве веће количине амброзије, на које би могли да реагују сви они који су алергични. Највеће концентрације ове биљке очекују се у другој половини августа и почетком септембра. Доктор Вељко Божић објашњава да ли је и на који начин могуће превентивно деловати.

Прочитајте опширнијеНиже резерве А позитивне крвне групе
Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево је текући викенд дочекала са стабилнијим резервама крви које ће бити довољне за наредних пет дана. Једино су ниже резерве А позитивне крвне групе, иако је ово најчешћа крвна група у нашој популацији.

Прочитајте опширнијеЗАЉУБЉЕНОСТ И/ИЛИ ЉУБАВ
Велики проценат људи, близу 80% укупне популације, верује да не постоји разлика између заљубљености и љубави. Заљубљеност дефинишу као „ прву фазу љубави“ и сматрају да је перспектива везе већа ако је заљубљеност јача и обрнуто. Да ли су у праву и како наука гледа на те ствари сазнаћете у наредном тексту.

Прочитајте опширнијеУскоро решење о изабраном извођачу радова
Општа болница Панчево је овластила Управу за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине да спроведе тендер за избор најповољнијег извођача радова за реновирање интерног одељења.

Прочитајте опширније12. август – Међународни дан младих
Међународни дан младих 2017. је посвећен учешћу младих у превенцији конфликата, трансформацији друштва, као и у инклузији, социјалној правди и одрживом миру.

Прочитајте опширнијеМладим лекарима додељене специјализације и уже специјализације у ОБ Панчево
Министраство здравља вођено здравом кадросвком политиком у здравству донело је Решење којим се одобравају специјализације и уже специјализације лекарима који су запоселни у болници.

Прочитајте опширнијеПозитивне стране дојења
Светска недеља дојења обележава се од 1. до 9. августа под слоганом „Подржимо дојењe”. И у панчевачком породилишту у склопу Школе за труднице сваке недеље указује се на значај дојења и мајчиног млека.

Прочитајте опширнијеОбука панчевачких лекара
У оквиру хируршке радионице коју већ четврту годину организује панчевачки хирург Младен Јањић у сарадњи са водећим стручњаком из Лондона Амџадом Парваизом, обављене су две операције. Долазак истакнутог хирурга још једном је била прилика за панчевачке лекаре да напредују у области колоректалне хирургије.

Прочитајте опширније„ПОДРЖИМО ДОЈЕЊЕ“ – Светска недеља дојења
Први сат живота, кључан је за мајку и дете те је пожељно да се не раздвајају. Идеално је да мајка ухвати један од првих погледа свог детета. Ако мајка одмах добије у руке своје дете, она је очарана његовим погледом. То је одређени сигнал да се осети приврженост, уживање и љубав.

Прочитајте опширнијеАмбасадор Уједињених Арапских Емирата посетио је болницу у Панчеву
Амбасадор Уједињених Арапских Емирата, Џума Расед Ал Дахери посетио је данас Општу болницу Панчево и овом приликом уручио је две инфузионе пумпе и један холтер апарат.

Прочитајте опширнијеСветска недеља дојења 1–7. август 2017. године - „Подржимо дојење”
Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.

Прочитајте опширније23 комоде за породилиште Опште болнице у Панчеву
Беби стар 2 компанија препознала је потребу да наши најмлађи уживају у својим првим данима и својом донацијом за породилиште Опште болнице Панчево, такође, олакшала и улепшала рад наших запослених.

Прочитајте опширније2017.- Светски дан борбе против трговине људима
Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на живот милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство.

Прочитајте опширнијеШта је витилиго и како га лечити?
Витилиго је стечена, ограничена депигментација коже склона прогресији. Витилиго се јавља код један до два одсто популације, независно од расе, година и пола.

Прочитајте опширнијеПрофесор др Амџад из Лондона поново у панчевачкој болници
Дана 04.08.2017. год. на хирургији ОБ Панчево гост оператор ће бити уважени и цењени хирург профeсор др Амџад из Лондона. Овом приликом, лапароскопским операцијама ће присуствовати и хирурзи из других центара из Србије.

Прочитајте опширнијеНови ултразвучни уређај у панчевачкој болници
У панчевачку болницу стигао је нови ултразвучни апарат. Нови ултразвук је око 20 000 долара вредна донација САМА (Serbian American Medical Association). Апарат ће бити смештен на радиологији Опште болнице Панчево и на њему ће се први прегледи обавити већ у понедељак.

Прочитајте опширнијеОпштој болници Панчево донирана два нова ЕКГ апарата
Донацијом компаније Premium surgical Company два нова ЕКГ апарата обезбеђена су за Општу болницу Панчево.

Прочитајте опширнијеЗаједничке операције уролога и гинеколога
Захваљујући лекарима и разумевању менаџмента Опште болнице, поред Клиничког центра Србије, једино у панчевачкој болници се од недавно раде заједничке операције уролога и гинеколога. Циљ оваквих хирушких интервенција је да се пацијенткиње једном операцијом реше непријатних тегоба као што је невољно умокравање и испадање мокраћне бешике.

Прочитајте опширније7. панчевачка колопроктолошка радионица
Седма панчевачка колопроктолошка радионица ће се ове године одржати 18. октобра, а редовни састанак Хируршке секције СЛД следећег дана, 19. октобра.

Прочитајте опширнијеПрипрема пацијента за УЗ преглед
Дијагностички ултразвук је дијагностичка имиџинг техника која користи високофрекветне ултразвучне таласе (УЗ) и за имиџинг и за доплер преглед.

Прочитајте опширнијеКако се правилно и безбедно хранити током лета?
Током летњег периода потребно је бити опрезан приликом куповине и одабира намирница, начина чувања и обраде намирница. Коришћењем исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница ускоро добија клиничког фармацеута
По први пут стручни тим Опште болнице одобрио је специјализацију за болничког фармацеута. Прошле године у мају, Ивану Ђорђевић која као фармацеут ради у апотеци Болнице, упутио je на специјализацију и за две године Општа болница требало би да добије првог клиничког фармацеута. Он помаже пре свега пацијентима који због своје хроничне болести пију више лекова истовремено.

Прочитајте опширнијеКако избећи дехидратацију током лета
Вода и лето иду заједно руку под руку.Међутим, многи заборављају колико је важно пити довољну количину воде током летњих дана.

Прочитајте опширније28. јул 2017. - Светски дан борбе против хепатитиса
Позивамо вас да подржите кампању „НЕхеп – Елиминишимо хепатитис!“ и дате свој допринос подизању свести о важности превенције вирусних хепатитиса.

Прочитајте опширније2017. - ГЛОБАЛНА ГОДИНА ПРОТИВ ПОСТОПЕРАТИВНОГ БОЛА
Сваке године у свету се обави више стотина милиона хирушких операција, од крајње једноставних до веома компликованих. То подразумева да се хирушке интервенције изводе код пацијента различитог кондиционог стања, од потпуно здравих до веома животно угрожених. Заједничко за све је бол који се јавља током и после операције као последица неминовне ткивне деструкције.

Прочитајте опширнијеИнфекције хуманим папилома вирусима
Кондиломи, папиломи, гениталне брадавице, све су ово имена за веома непријатну и вирусно преносиву инфекцију. Реч је о групи вируса, тзв. ХПВ тј. хумани папилома вируси који су веома распрострањени искључиво у људској популацији и могу довести до промена на кожи и слузокожи доброћудне или злоћудне природе. Преносе се контактом, док се генитални облици преносе полним контактом. Генитални ХПВ је најчешћа полно преносива болест код мушкараца и женa. До данас је откривено више од 100 типова овог вируса.

Прочитајте опширнијеЛАЈМСКА БОЛЕСТ
Лајмска болест је системско обољење које се одликује специфичним лезијама коже, неуролошким, реуматолошким и кардиолошким оштећењима која се јављају у различитим комбинацијама у року од неколико месеци до неколико година.

Прочитајте опширнијеКако треба да поступамо у току топлог времена?
Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

Прочитајте опширнијеСваке године око 500 новооболелих од меланома
У Србији сваке године јави се око 500 новооболелих од меланома, једног од најопаснијих облика рака коже. Један од разлога повећаног броја оболелих је прекомерно излагање штетним УВ зрацима. Међутим, претерерано сунчање може изазвати и опекотине на кожи, које најчешће можемо да санирамо сами, али понекад су опекотине праћене високом температуром и пликовима, па је потребна помоћ лекара.

Прочитајте опширнијеПатолошко коцкање, зависност од коцкања, зависност од игара на срећу
Патолошко коцкање је често учествовање у играма на срећу што доминира у животу индивидуе и води до снижавања социјалних, професионалних, материјалних и породичних вредности.

Прочитајте опширнијеКако препознати симптоме неурозе?
Ако имате неки симптом из неке од следећих група симптома, можда имате проблем везан за неуротични поремећај.

Прочитајте опширнијеЗависност од компјутерских игара и интернета
Симптоми зависности од компјутерских игара: Добро расположење или еуфорија за компјутером, индивидуа не жели да се одвоји од посла или игре на компјутеру, раздражљивост при принудном одвајању од компјутера, неспособност планирања завршетка рада или игре на компјутеру, трошење велике количине новца на куповина додатних компјутерских компонената и програма, заборављање обавеза у кући, на посли, у школи и на договорене састанке током рада или играња на компјутеру.

Прочитајте опширнијеАПЕЛ – Служби за трансфузију крви хитно потребни даваоци
Због изражених летњих несташица крви које су присутне на нивоу целе Србије,апелујемо на добровољне даваоце крви и све људе који би желели да то постану, да се јаве у Службу за трансфузији крви Опште болнице Панчево радним данима 07-15 часова и суботом 08-12 часова, како би могли да обезбедимо довољне количине крви онима којима је то неопходно.

Прочитајте опширнијеИ безазлене опекотине могу имати озбиљне последице
Опекотине могу настати под дејством топлоте, хемикалија, електрицитета и разних врста зрачења. Зависно од јачине извора на који се опечемо, начина повређивања и претходног здрсвтеног стања зависиће степен опекотине. Тренутно су на Одсеку за пластичну и реконструктивну хирургију Опште болнице задржана два пацијента.

Прочитајте опширније

СХИЗОФРЕНИЈА


Пре пар година сам први пут имала прилику да упознам пацијента оболелог од схизофреније и разговарам са њим. Запуштене косе и браде, помало у страху од особе у “жутој мајици” коју је угледао чекајући превоз и закључио да му “ради о глави” управо због боје коју је носила, дошао је на контролни преглед. Одмах сам запазила “изглед врапца”, кажу психијатри, типичан за оболеле: оштре црте лица, зашиљен нос, екстремитети непропорционални телу.

Прочитајте опширније

Све већи број младих са карциномом


Половина пацијената који су на болничком лечењу на ОРЛ одељењу су пацијенти који имају неку врсту карцинома. Нажалост, број пацијената са овом дијагнозом је у порасту и све млађи људи се суочавају са овим проблемом. Начелник доктор Вељко Божић истиче да се болест може у потпуности излечити ако се открије у почетној фази.

Прочитајте опширније

Високе температуре узрок крварења из носа


Крварење из носа је најчешће безазлена појава која се често јавља код деце. Међутим, ово стање може бити и опасно уколико крварење из носа не може да се заустави. На Одељење за ухо грло нос у Општој болници родитељи често доводе децу код лекара због ових тегоба, посебно у летњем периоду када су високе температуре.

Прочитајте опширније

ПНЕУМОТОРАКС


Пнеумоторакс представља присуство ваздуха или гаса у плеури (плућној марамици), који изазива колапс плућа. Може да буде примарни или секундарни, спонтани или трауматски, отворени или затворени. Најтежа и животно-угрожавајућа форма је тензиони пнеумоторакс. Степен поремећаја дисања зависи од количине ваздуха или гаса која се налази у плеури.

Прочитајте опширније

ИНФЕКТИВНА МОНОНУКЛЕОЗА


Познати руски лекар Н.Филатов је 1885.год. први описао болест лимфних чворова у пределу врата која је праћена повишеном телесном температуром, ангином , увећањем јетре и слезине. E.Фајфер 1889. год. описује ово обољење, а болест по њему добија назив „Фајферова жљездана грозница“.

Прочитајте опширније

Ниске резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију


Последњих десетак дана резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију су ниске. Нормално би било да резерви има за 5 до 7 дана, а ова Служба тренутно располаже резервом довољном за свега три дана.

Прочитајте опширније

Мањак офталмолога у Панчеву


Разлог дужег чекања на преглед код очног лекара у Очној болници је недовољан број офталмолога, као и повећан број пацијената којима је неопходан преглед или операција код лекара. На очном одељењу Опште болнице, лече се пацијенти из целог Јужног Баната.

Прочитајте опширније

КЕГЕЛОВЕ ВЕЖБЕ – вежбе за јачање мишића дна карлице


Кегелове вежбе су вежбе које можете радити за јачање мишића дна карлице, то је мишић који даје потпору вашој уретри, мокраћној бешици, материци и ректуму. Атрофија мишића дна карлице је чест узрок појаве инконтинеције - невољног отицања мокраће.

Прочитајте опширније

Значај анестезиолошког прегледа


Анестезија у буквалном преводу значи - без осећаја, савремени концепт - губитак или ублажавање болова са или без одсуства свести. У складу са том дефиницијом анестезија се дели на општу и регионалну.

Прочитајте опширније

Акција „Радост давања” 21. Јуна


Традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви „Радост давања” , биће одржана у среду, 21. јуна у Културном центру Панчева, од 8 до 12 часова.

Прочитајте опширније

Интервју


У емисији „Интервју”, др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево ће говорити стању у Општој болници Панчево и плановима за наредни период.

Прочитајте опширније14. ЈУН - СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВ


НЕ ЧЕКАЈ НЕЗГОДУ. ПРЕДУЗМИ НЕШТО. ДАЈ КРВ. ДАЈ САДА. ДАЈ РЕДОВНО.- овогодишњи је мото обележавања 14.јуна Светског дана давалаца крви. Овај дан, обележава се у великом броју земаља у свету, уз подршку Светске здравствене организације и Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Прочитајте опширнијеОпрез од крпеља


Сваке године од маја до октобра повећан је број пацијента који због уједа крпеља долазе у Инфективну амбуланту Опште болнице. Тренутно нема пацијента који су због компликација уједа крпеља задржани на Инфективном одељењу.

Прочитајте опширнијеУспешна акција добровољног давања крви


У Банатском Новом Селу 3. јуна одржана је акција добровољног давања крви коју је по трећи пут организовало Удружење „Наше НОВО село“ у сарадњи са Службом за трансфузију крви Панчево.

Прочитајте опширнијеЦрвени крст даровао тек рођене бебе


По традицији Црвени крст кроз акцију „Пакет за новорођену бебу“ дарује бебе рођене у Недељи Црвеног крста од 8. до 15. маја. Циљ је да се подсети на проблем ниског наталитета и симболичним гестом Црвеног крста – пакетом за новорођенче допринесе укупним активностима које подстичу повећање наталитета у Републици Србији.

Прочитајте опширнијеСавремена операција на урологији


По први пут у панчевачкој Болници ове недеље урађена операција сужења мокраћног канала, савремениом методом, уз асистенцију специјалисте урогениталне хирургије, доктора Владимира Којовића. Захваљући оваквом начину оперисања пацијент је практично излечен и ослобођен непријатних тегоба.

Прочитајте опширнијеДо субспецијалисте преко интернистичке амбуланте


Заказивање прегледа код лекара интернисте у Општој болници обавља се уобичајно и пацијенти у оквиру законом прописаних месец дана стижу на преглед.

Прочитајте опширнијеОнколошко одељење добило ултразвучни апарат


Онколошко одељење Опште болнице први пут је добило ултразвучни апарат. До сада су се прегледи радили на другим одељењима када су апарати слободи. Само прошле године урађено је 9.000 ултразвучних прегледа.

Прочитајте опширнијеУпала жучне кесе – Холециститис


Жучна кеса је крушколики орган који служи као резервоар за жуч, која се у њему концентрише и постаје три до четири пута гушћа од оне која долази из јетре. Жуч се по потреби испушта у дванестопалачно црево при варењу хране као додатни разлагач масне хране.

Прочитајте опширнијеСветски дан заштите животне средине


"Повезивање људи са природом ", тема је за Светски дан заштите животне средине 2017. године, моли нас да смо на отвореном и у природу, да ценимо њену лепоту и њену важност, и да се упути позив за заштититу Земље.Светски дан заштите животне средине је највећи годишњи догађај за позитивне акције заштите животне средине и одржава се сваке године 5. јуна.

Прочитајте опширнијеКарцином плућа


Тумор представља обољење коју карактерише неконтролисана репродукција појединих телесних ћелија, које су трансформисане и које почињу да се умножавају на неправилан начин. Пролиферација ових абнормалних ћелија доводи до формирања туморске масе, која може бити бенигна или малигна. Бенигни тумори никада не продиру у друге органе или ткива, не шире се у друге делове тела и ретко угрожавају живот. Бенигни тумори плућа су веома ретки, те на њих отпада мање од 2% свих тумора плућа.

Прочитајте опширнијеПлућни едем


Плућни едем се дефинише као накупљање течности у плућним алвеолама. То је ургентно и по живот опасно стање, које захтева неодложну и адекватну медицинску помоћ.

Клинички говорећи, плућни едем можемо да поделимо на онај који је кардиолошког порекла и онај који није.

Прочитајте опширније31.мај-Светски дан против дуванског дима


Сваке године, 31. маја, СЗО и партнери обележавају Светски дан против дуванског дима (ВНТД), истичући здравље и додатне ризике повезане са употребом дувана, те заговарају ефикасну политику смањења потрошње дувана.
Тема за Светски дан без дуванског дима 2017. године је "Дуван – претња развоју."

Прочитајте опширнијеАПЕЛ-Недостатак А позитивне крвне групе


Панчевачка Служба за трансфузију крви позива све добровољне даваоце, а нарочито оне са А позитивном крвном групом да се одазову позиву, јер су залихе свих крвних група на минимуму.

Трансфузија ради сваког радног дана од 7 до 14 и 30 и суботом од 8 до 12 сати.


Синдром хроничног замора


Синдром хроничног замора (СХЗ) је поремећај за који је карактеритичан изражен умор који се не смањује одмарањем и који се појачава физичком и менталном активношћу, уз присуство различитих неспецифичних симптома. Особе са СХЗ често функционишу на значајно нижем нивоу од оног за који су били способни пре појаве болести. Уз то, код 20% до 50% пацијената са СХЗ присутни су следећи уобичајени симптоми: бол у стомаку, бол у грудном кошу, хронични кашаљ, дијареја, вртоглавица, суве очи или уста, бол у вилици, јутарња укоченост, психолошки проблеми (депресија, анксиозност, панични напади), кожне сензације, мршављење …

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијената на хемодијализи


Последњих шест месеци у Општој болници повећан је број пацијената који због компликације своје хроничне болести започињу лечење на Хемодијализи. Тренутно њих 140 долази у болницу, а двадесеторо пацијената дијализу обавља самостално код куће. Нажалост, годинама уназад, с пролећа повећава се број болесника који своје лечење започињу на Одељењу хемодијализе у Општој болници. Тренутно је на дијализи 140 пацијената, што је за десет болесника више него током зимског периода. Шта је разлог повећаног броја пацијената на дијализи у овом периоду, објашњава доктор Горан Војновић начелник одељења за Хемодијализу.

Прочитајте опширнијеПапаниколау тест


Папаниколау тест, ПАП тест ПАПА тест, (eng. Papanicolaou stain), је једноставна и безболна метода испитивања ћелија у узетом материјалу, са предње и задње усне и канала грлића материце. Од узетог узорка се прави цитолошки размаз који се фиксира на микроскопској плочици и боји по методи Папаниколау. После бојења врши се микроскопска анализа морфолошких особина ћелија у току које се могу открити знаци запаљења грлића, узрочници инфекције, доброћудне и злоћудне ћелије и друге патохистолошке промене.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ 19.мај 2017.
Због пресељења Завода за јавно здравље у просторије очног одељења, офталмолошки прегледи ће се обављати од петка 19.05.2017. године, у згради која се користи за стационар (зграда до улице).

Општа болница Панчево


Светски дан борбе против хепатитиса
С циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање хепатитиса-запаљења јетре као великог здравственог проблема, обележава се Светски дан борбе против хепатитиса. У Србији од хепатитиса болује око 450 хиљада људи, а у свету око две милијарде. То је десет пута више него од ХИВ-а. Вирус хепатитиса А преноси се фекално-оралним путем и стручњаци кажу да је то болест прљавих руку.Преноси се контактом, водом и храном. Узрокује акутну врсту хепатитиса, док хронични не постоји.

Прочитајте опширнијеШтитна жлезда
Штитна жлезда је највећа ендокрина жлезда, њен облик се описује најчешће као облик лептира, штита или потковице. Налази се у вратном делу непосредно испод гркљана , а испред и са стране душника. Штитна жлезда се састоји од два режња, левог и десног, који су повезани сужењем-истмус. Неки људи немају сужење, и уместо тога имају два одвојена режња. Штитна жлезда ослобађа хормоне који контролишу метаболизам - начин на који ваше тело користи енергију.

Прочитајте опширнијеНедеља здравља уста и зуба 2017.
Недеља здравља уста и зуба се, од 1991. године, обележава традиционално треће недеље маја бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација. Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.

Прочитајте опширнијеПородица
Реч породица се одоси на различите појмове. У најширем смислу то је ,,нераздвојна целина особа повезаних браком или усвајањем“ или ,,рађање појединца који наслеђују један другог“.

Прочитајте опширнијеБолница и Дом здравља превентивним прегледима обележили Дан сестринства
У Панчеву је обележен Међународни дан медицинских сестара, а тим поводом су организовани превентивни прегледи за све суграђане, као и промоција њихове професије испред Градске управе. Медицинске сестре су подсетиле колико је значајна њихова улога у здравственом систему.

Прочитајте опширнијеБрој оболелих од астме у стагнацији
Иако са астмом, уколико се на време открије и адекватно лечи, може сасвим нормално да се живи, ова болест дисајних путева није безазлена. У Америци око 500 особа премине од напада астме, показују статистике. Највећи узрочник асматичних напада јесте аерозагађење и осцилације у времену, па самим тим у Панчеву проблеме са астмом имају многи наши суграђани.

Прочитајте опширнијеЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ДАНА СЕСТРИНСТВА
Бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи оно најлепше у људском бићу, хуманост и преданост позиву. Медицинска сестра је део тима у ком може равноправно да учествује само ако добро зна свој посао.

Прочитајте опширнијеСВЕЧАНЕ ДОДЕЛЕ ПРИЗНАЊА ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ
Служба за трансфузију крви, Црвени крст Панчево и Град Панчево, организују свечану доделу признања добровољним даваоцима крви и најуспешнијим колективима за остварене резултате у 2016. години у области добровољног давалаштва крви.

Прочитајте опширнијеСвечано за Национални дан добровољних давалаца крви
Национални дан добровољних давалаца крви обележава се 11. маја. Град Панчево, Црвени крст и Служба за трансфузију крви уручиће признања појединцима и колективима који су у 2016. години показали највише хуманости, на Дан добровољних давалаца од 17 часова у дворани Културног центра.

Прочитајте опширнијеДАН СЕСТРИНСТВА: Превентивни прегледи испред Градске управе
Поводом Међународног дана сестринства 12. маја медицинске сестре Дома здравља Панчево ће у сарадњи са медицинским сестрама Опште болнице Панчево, а уз подршку лекара организовати акцију превентивних прегледа, као и промоцију професије медицинске сестре.

Прочитајте опширније10. МАЈ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ
Међународни дан физичке активности или дан „Кретања за здравље“ се обележава од 2003. године као дан који промовише физичку активност. Део је велике „Иницијативе кретање за здравље“ која промовише физичку активност и здрав начин живота међу светском популацијом, током целе године. Дан „Кретање за здравље“ је национални приоритет и одговорност свих: владе, развојних сектора, грађанских и професионалних организација, приватног сектора, заједнице и појединаца.

Прочитајте опширније50 Панчеваца превентивно код дерматолога
Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Европским удружењем за дерматолошку онкологију и под покровитељством Министарва здравља Републике обележава 8. мај Дан Еуромеланома. У 27 градова у Србији организовани су бесплатни скрининг прегледи у болницама, и у приватним дерматолошким ординацијама. У Панчеву у Општој болници je организована акција превентивних дерматолошких прегледа за које се пријавило 50 суграђана.

Прочитајте опширније8.Мај – Светски дан борбе против рака јајника
Светски дан борбе против рака јајника обележава се 8.маја,а у нашој земљи од 2013. године, са циљем да се скрене пажња на жене које живе са раком јајника и којима је неопходна помоћ и подршка.

Прочитајте опширнијеСветски дан хигијене руку у здравственим установама
5.мај је Светски дан хигијене руку у здравственим установама према календару Светске здравствене организације. Крајни циљ ове активности 2017. године је унапређење хигијене руку и борба против антибиотске резистенције.

Прочитајте опширнијеБабице - велика подршка трудницама
Поводом Светског дана бабица, који се обележава 5. маја, бабице у Панчеву и ове године свој празник прослављају на свом радном месту. У Општој болници Панчево бабице су и данас несебично пружале помоћ женама на порођају и њиховим бебама.

Прочитајте опширнијеРак коже - најчешћи малигни тумор
Рак коже спада у групу најчешћих малигних тумора на свету. Уколико се промене уоче на време и хирушки отклоне, карцином коже је излечив. Сваке године на ОРЛ одељењу код скоро 400 пацијента лекари обаве хирушке интервенције уклањана тумора на кожи или младежа.

Прочитајте опширнијеМЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА -5.МАЈ 2017.
Бабице се помињу у Библији, у старом завету у „КЊИЗИ ИЗЛАСКА“ где су описане као хероине које су лукавством избегле сурову наредбу тадашњег египатског фараона да убију сваког мушког потомка Хербеја на рођењу.

Прочитајте опширнијеБиопсија - брже постављање дијагнозе
Увећани лимфни чворови на врату разлог су да пацијент потражи помоћ лекара. Некада увећане жлезде указују да се ради о безазленим болестима, али разлог њихове упале могу да буду и малигне болести. У циљу што бржег постављања дијагнозе на ОРЛ одељењу Опште болнице раде се биопсије. На жалост, број оваквих интервенција све је учесталији напомиње др Вељко Божић.

Прочитајте опширнијеПовећан број оболелих од карцинома бешике
Од свих карцинома у урологији највећи пораст бележи карцином бешике и код тих пацијената најчешће се раде хирушке интервенције у Општој болници. Сваке године, нажалост, скоро 150 пацијената суочи се са дијагнозом карцинома бешике. Пацијент нема симптома, а када се они јаве у већини случајева рак бешике је у подмаклој фази.

Прочитајте опширнијеСВЕТСКИ ДАН ИГРЕ – 29. април 2017.
Светски дан игре обележава се 29. априла сваке године. Установио га је Међународни савет за игру (ЦИД) 1982. године, од када се прославља широм света. За датум је изабран дан рођења реформатора игре Жана Жоржа Невера. Сваког 29. априла широм света одржавају се бројне манифестације посвећене игри и чита међународна и национална посланица истакнутих уметника из области игре. Циљ дана игре је повећање свести у јавности о важности плеса, као и позив владама широм света да омогуће одговарајуће место плесу у систему образовања.

Прочитајте опширнијеШУГА
Шуга је паразитарно обољење коже узроковано шугарцем (lat. sarcoptes scabiei).

Прочитајте опширнијеСветски дан безбедности и здравља на раду - 28. aприл 2017.
Влада Републике Србије донела је одлуку о установљавању Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији („Службени гласник РС”, број 17/10) и тако се придружила обележавању Светског дана безбедности и здравља на раду 28. aприла.

Прочитајте опширнијеНедеља имунизације у Европском региону СЗО - ОБРАЋАЊЕ РОДИТЕЉИМА
ИМУНИЗАЦИЈА ЈЕ ЈЕДНОСТАВАН, БЕЗБЕДАН И ЕФИКАСАН НАЧИН ДА ЗАШТИТИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ ОД ОДРЕЂЕНИХ БОЛЕСТИ.

Прочитајте опширнијеВАКЦИНАЦИЈА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ПАНЧЕВО ТОКОМ 2016. ГОДИНЕ
У породилишту Опште болнице Панчево новорођенчад се вакцинише против туберкулозе и против хепатитиса Б.

Прочитајте опширније24.04.-30.04. 2017. год.-Недеља имунизације у Европском региону СЗО
Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета/особе од болести које се могу спречити вакцинацијом. Обележавање ове дванаесте недеље по реду у Европском региону, обележава се истовремено у свим регионима СЗО.

Прочитајте опширнијеКоји су то симптоми рака коже које не смемо игнорисати?
Захваљујући специјалисти пластичне хирургије који од августа поново ради у Општој болници, пацијенти из Јужног Банта лакше долазе до овог лекара. Повећан је број пацијената са карциномима коже али и болесника који тешке опекотине задобијају непажњом.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево стeклa je aкрeдитaциjски стaтус нa пeриoд oд 3 гoдине
Рeдoвнa пoсeтa здрaвствeнoj устaнoви Општа болница Панчево спрoвoди сe у склaду сa зaкoнoм , нaкoн гoдину дaнa oд спoљaшњeг oцeњивaњa, a зa врeмe пeриoдa трajaњa aкрeдитaциje здрaвствeнe устaнoвe. Здрaвствeнa устaнoвa Општа болница Панчево стeклa je aкрeдитaциjски стaтус нa пeриoд oд 3 гoдине, и дoдeљeн joj je сeртификaт брoj A-125-09/2016. Рeдoвнa пoсeтa je oбaвљeнa 10.03.2017 гoдинe oд стрaнe тимa спoљaшњих oцeњивaчa. Током Акредитационе посете заједнички став свих оцењивача је био да су у многим сегментима однос запослених , њихов рад и поступци у великој мери усаглашени са захтевима стандарда и критеријума АЗУС-а.

Прочитајте опширнијеБесплатни преглед за рано откривање рака коже
У Србији Еуромеланома дан се обележава 08.05.2017. године у 25 градова широм земље у државним болницама и клиникама као и у приватним дерматолошким ординацијама. Општа болница у Панчеву и ове године ће организовати бесплатне скрининг прегледе. Сви заинтересовани могу да се пријаве за преглед путем интернета на веб-сајту www.euromelanoma.org-serbia до 30. априла као и путем телефона од 3. до 5. маја од 08 до 20 часова позивањем бесплатне телефонске линије на број : 0800 222 888.

Прочитајте опширнијеОд хемофилије у Панчеву болује пет особа
Хемофилија је урођена болест због које оболели имају проблем са згрушавањем крви. Због тога су склони крварењу, које некада може бити опасно по живот.

Прочитајте опширнијеСтабилне залихе крви у Трансфузији
Залихе крви у Служби за Трансфузију Опште болнице током празника биле су стабилне. То је омогућило да све заказане операције буду и обављене. Kако би залихе остале стабилне биће

организоване нове акције, кажу у овој Служби.

Прочитајте опширнијеУједи крпеља
Ове године смо некако право из зиме прешли у веома топло време и први уједи крпеља су се већ појавили. Ујед крпеља је данас веома актуелна тема, јер осим по шумама и ливадама, њих данас све више има и по градским парковима. Због тога је потребно препознати ујед и правилно поступити, без панике, али и занемаривања.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Ускрс је највећи хришћански празник и време када славимо наду у свет заједништва, љубави и разумевања међу људима. Наставимо чинити добро другим људима, придржавајући се хришћанских вредности, дајући на тај начин свој добринос у изградњи бољег друштва.

Прочитајте опширнијеУједи животиња
Која је прва помоћ и терапија код уједа животиња?

Прочитајте опширнијеАлергије у порасту
Сваки трећи пацијент у Панчеву који долази на ОРЛ одељење има неки симптом који указује на алергију. Алергије се јављају када имуни систем човека реагује на страну материју као што су полен, пчелињи отров, корови, кућна прашина, длака куцних љубимаца и слично.

Прочитајте опширнијеПревентива као лек за рак тестиса
Рак тестиса је веома ретка болест која погађа млађе мушкарце, али је важно је да се на време јаве урологу. У току прошле године десеторо пацијента на Уролошком одељењу Опште болнице суочило се са овом дијагнозом , нажалост двоје изгубило битку са овом болешћу.

Прочитајте опширнијеИзвршене две иновативне интервенције на oдељењу урологије
Дана 06.04.2017. године у Општој болници Панчево на одељењу урологије извршене су две иновативне интервенције уз стручну и логистичку подршку менаџмента болнице. Урађена је интервенција пласирања ПЦН-а (перкутана нефростома) код пацијенткиње која је имала „запушен“ десни бубрег каменом у каналу. Интервенцију је урадила др Слађана Ковачевић уз асистенцију асс др Дејана Ђорђевића са уролошке клинике Клиничког центра Србије.

Прочитајте опширнијеПареза фацијалиса
Пареза фацијалис или упала живца на лицу узрокује одузетост половине лица. Нервус фацијалис је седми мождани живац који инервише мимичну мускулатуру: набирање чела, затварање очију, развлачење уста, сузну жлезду, спољни слушни канал, средње ухо, прецизније значи да регулише моторику и изглед лица, слушног апарата и процеса исхране.

Прочитајте опширнијеЗаједно против депресије
Депресија се јавља код особа свих узраста, различитих животних путева и у свим земљама. Узрокује психолошку патњу и утиче на способност особе да обавља и најједноставније свакодневне активности, са негативним последицама на односе са породицом и пријатељима, као и на способност особе да привређује. У најгорем случају, депресија може да доведе до самоубиства (суицида) који представља други водећи узрок смрти код младих узраста 15-29 година старости.

Прочитајте опширнијеСветски дан здравља -7. април 2017. год.
Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла сваке године под покровитељством Светске здравствене организације. Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево поново има пластичног хирурга
Општа болница Панчево од 15. августа прошле године поново има пластичног хирурга. Највећи број пацијената се пластичном хирургу упућује због тумора на кожи, затим опекотина и повреда екстремитета који наступају највише у време пољопривредних радова. С обзиром на то, да за сада нема довољно лекара, у панчевачкој болници се не раде естетски захвати.

Прочитајте опширнијеРеконструкција интернистичког блока крајем маја
После четири деценије, крајем маја требало би да почне реконструкција Интернистичког блока Опште болнице у Панчеву. Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Kовачевић и директор Опште болнице доктор Слободан Овука данас су потписали уговор о додели средстава за реконструкцију Интернистичког блока панчевачке болнице.

Прочитајте опширнијеПотписан документ о покрајинском улагању од 500 милиона динара
Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Kовачевић и директор Опште болнице Панчево др Слободан Овука данас су свечано потписали документ о покрајинском улагању од 500 милиона динара у реконструкцију Интерног одељења панчевачке болнице.

Прочитајте опширнијеХуманитарни концерт за куповину 4Д ултразвучног апарата
Основна школа „Ђура Јакшић“ и ове године организовала је традиционални хуманитарни концерт. Део прикупљених средстава опредељено је за лечење ученице ове школе, а други део ће се донирати за куповину 4Д ултразвучног апарата за Општу болницу Панчево.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата
Општа болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата у последња четири месеца. Један захваљући Покрајинском секретаријату за здравство, док су два апарата купљена захваљујући предузећима: Поштанска штедионица, Фармапром, Телеком, Удружење осигуравача Србије и „British motors”. Распоређени су на дечијем одељењу, уролошком одељењу и у опрационој сали и омогућиће бољу дијагностику и комфорније лечење пацијената. Вредност сва три апарата је 5 милиона динара.

Прочитајте опширнијеТри нова ултразвучна апарата за панчевачку болницу
У последња четири месеца Општа болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата који ће се користити за дијагностику на дечјем одељењу, урологији и у операционом блоку. Вредност сва три апарата је 5 милиона динара.

Прочитајте опширнијеМОРБИЛИ - ЗНАЧАЈ ВАКЦИНАЦИЈЕ
Морбили – акутно заразно вирусно ( морбила вирус) обољење обично са изненадном појавом високе температуре, коњуктивитисом, цурењем из носа, кашљем, главобољом . Након тога 3-7 дана јављају се оспа макулопапуларна, прво на лицу а потом на трупу и екстремитетима која траје 4-7 дана. Резервоар болести је човек, а начин преношења- ваздушно капљичним путем, или у директном контакту са секретима из грла и носа инфицираног. Инкубација је од 7 до 18 дана, обично 14 дана. Период заразности – нешто пре појаве симптома и 4 дана по избијању оспе. Осетљивост- сви који нису преболели или нису успешно вакцинисани. Превенција-имунизација по календару обавезне имунизације лица одређеног узраста, вакцина против малих богиња, заушки и рубеле (ММР) даје се у другој и седмој години живота детета.

Прочитајте опширније„ГОДИНА ПРОТИВ БОЛА НАКОН ХИРУРШКИХ ОПЕРАЦИЈА“
2017. година се обележава у свету као „Година против бола након хируршких операција“. У Општој болници Панчево за годину дана требало би да се отвори Амбуланта за терапију бола. Два анестезиолога из панчевачке болнице, др Биљана Гавриловић и др Стеван Михаиловић, наредних годину дана биће на специјализацији за терапију бола, а циљ је да се помогне људима који трпе болове и не могу нормално да живе.

Прочитајте опширнијеПЛУЋНА ЕМБОЛИЈА
Плућна емболија (ПЕ) је патолошко стање, у којем долази до опструкције – запушавања мањих или већих грана плућне артерије тромбом или другим материјама, попут масти, ваздуха, амнионске течности… У највећем броју случајева узрок ПЕ је тромбоемболус, и то најчешће пореклом из вена ногу.

Прочитајте опширније24. март - Светски дан борбе против туберкулозе
Као и претходних година и ове године се Србија прикључује Светској кампањи обележавања 24. марта, Светског дана борбе против туберкулозе (ТБ) под слоганом „Заједно против туберкулозе“.

Прочитајте опширнијеАкција добровољног давања крви у Медицинској школи
У среду, 22.03.2017. године, Служба за трансфузију крви организовала је акцију добровољног давања крви у Медицинској школи „Стевица Јовановић”.

Прочитајте опширнијеСаопштење
Дана 22.3.2017. године у 8:10ч са првог спрата грудног одељења скоком је извршио самоубиство Н.Б. (1955) из Ковина. Пацијент у терминалној фази карцинома плућа, лечен од ове болести. Није било назнака психичких промена. Обавештена полиција и тужилац, који увидом у медицинску документацију није тражио судско медицинску обдукцију.

Прочитајте опширније

Почетак сарадње ОРЛ одељења Опште болнице Панчево са Клиником за болести ува, грла и носа Клиничког центра Војводине
ОРЛ одељење Опште болнице Панчево у сарадњи са гостом експертом доц.др Мајом Буљчик Чупић, шефом Ринолошког одсека Клинике за болести ува, грла и носа Клиничког центра Војводине, успешно су извели једну функционална ендоскопску операција синуса (ФЕСС) и две операције септума са новим и савременим приступом.

Прочитајте опширнијеРеконструкција Интерног почиње у мају
Ружне слике Интерног одељење панчевачке Болнице последњих деценија служиле су као пример болнице која није достојна за лечење човека. Велику вест за Панчевце и житеље Јужног Баната саопштио је, приликом посете, покрајински секретар за здравство, доктор Зоран Гојковић.

Прочитајте опширнијеПокрајински секретар за здравство посетио је данас Општу болницу у Панчеву
Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетио је данас, 16. марта Општу болницу у Панчеву и најавио почетак реконструкције и адаптације интернистичког блока болнице.

Прочитајте опширнијеБолести дојке
Болести дојке представљају групу болести које су веома учестале и погађају велики број особа.

Прочитајте опширнијеУпутство за самопреглед дојки
Зашто је важно да прегледате ваше дојке? Сигурно је да ће једна од 10 жена вероватно оболети од рака дојке. Према томе, редовним самопрегледом дојки, сваког месеца у стању сте да откријете сваку ненормалност и тумор у дојци у најранијем стадијуму. Не заборавите да је могућност излечења рано откривених карцинома дојки више од 85%.

Прочитајте опширнијеАмбуланта за терапију бола за годину дана, два анестезиолога на специјализацији
У Општој болници Панчево за годину дана требало би да се отвори Амбуланта за терапију бола. Тим поводом лекари из панчевачке болнице упућени су на специјализацију за ову терапију.

Прочитајте опширнијеПретходне недеље више од сто хуманих људи добровољно дало крв
Резерве крви у панчевачкој болници су тренутно стабилне. „У овом тренутку имамо довољно крви свих крвних група. Осим давалаца крви који су долазили самоиницијативно, даваоци су се одазвали и у организованим акцијама које су реализоване у Техничкој школи „23 мај" 46 давалаца крви, у Авиоиндустрији 29 и у Економско трговинској школи „Паја Маргановић” 32”, рекла је др Радмила Раилић Ристовска.

Прочитајте опширнијеСветски дан глаукома - 12. март 2017. год.
Глауком је једно од најчешћих обољења ока и један од најзначајнијих узрока слепила у свету. То је група обољења праћена повишеним очним притиском, оштећењем очног живца и последичним губитком видне функције. Основна подела свих глаукома је на примарни и секундарни.

Прочитајте опширнијеУ панчевачком породилишту није умрла ниједна беба у претходних неколико месеци
У претходних неколико дана у појединим београдским медијима се писало о томе да је у панчевачком породилишту од децембра 2016. до јануара ове године умрло 8 беба, а само у јануару 4. Портал Јужни Банат у потрази за истином, питао је др Слободана Овуку, директора Опште болнице у Панчеву, у склопу које се и налази породилиште, о чему је реч.

Прочитајте опширнијеЈош један ултразвучни апарат у Болници
Пре десетак дана у Општу болницу Панчево стигао је ултразвучни апарат који ће користити кардиолози. Апарат је донација из Норвешке, и његовим увођењем биће смањена листа чекања. Начелница Интерног одељења, доктрока Радмила Јевтовић, рекла је за Регионалну РТВ Панчево да ће пацијенти бити позивани да раније дођу на ултразвучни преглед срца.

Прочитајте опширнијеСрећан 8. март!
Желим Вам да сваког дана будете лепше, срећније и задовољније, да имате више времена за себе, више снаге да подносите „мушке" испаде неразумевања и непоштовања, јер многи од нас не знају колику благодат носите у себи!

Прочитајте опширнијеМАРТ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА 2017. ГОДИНЕ- ПРЕВЕНЦИЈА МАЛИГНИХ ТУМОРА
Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. Зато ћемо у овом месецу марту који је посвећен борби против рака причати са лекарима специјалистима о превенцији и лечењу најчешћих тумора.

Прочитајте опширнијеСветски дан бубрега – 9. март 2017. год.
Слоган овогодишњег Светског дана бубрега, „Бубрези и гојазност – здрави стилови живота за здраве бубреге”, има за циљ да истакне чињеницу да повећањe знања и свесности о факторима ризика за настанак болести бубрега, као и промоција здравих стилова живота која укључује пре свега правилну исхрану и физичку активност, могу у значајној мери да помогну у спречавању настанка ових болести.

Прочитајте опширнијеПаркинсонова болест
Паркинсонова болест спада у групу болести која се назива ПОРЕМЕЋАЈИ ПОКРЕТА. Настаје због смањеног лучења допамина и то у делу мозга који има важну улогу у контроли вољних покрета (базалне ганглије).

Паркинсонова болест је добила име по лекару Џејмсу Паркинсону из Лондона који је први описао симптоме болести 1817. године.

Прочитајте опширнијеКако победити пролећни умор
Жељно сте исчекивали пролеће, а сада, када се зима коначно предала, осећате се исцрпљено, безвољно немате снаге да обављате уобичајне активности, а камоли да уживате у првим топлим и сунчаним данима.

Прочитајте опширнијеОдвезено 11 камиона отпада из Очне болнице
На Oчном одељењу панчевачке болнице организована је акција чишћења просторија које дуго година нису биле у употреби. Одвезено је 11 камиона медицинског отпада, од старих расходованих апарата и намештаја, до застареле медицинске документације. Иницијатива је покренута од стране руководства Болнице и запослених, како због пресељења ЗЗЈЗ у део Очног одељења, тако и због реновирања које је у току на овом одељењу.

Прочитајте опширнијеИнтерном одељењу дониран ултразвучни апарат
У петак, 24.02.2017 године у Општу болницу Панчево је донацијом доктора, српског порекла, др Слободана Чалића из Норвешке стигао ултразвучни апарат ВИВИД 7. Апарат је намењен кардиолошком одсеку интерног одељења. Новим апаратом омогућено је свакодневно ултразвучно снимање и скраћено је време чекања пацијената.Такође, и пацијенти који леже на одсеку кардиологије брже ће бити ултразвучно прегледани.

Прочитајте опширнијеНов аспиратор за Дечије интерно одељење
Нов покретни аспиратор који се користи у хитним ситуацијама код лечења деце, захваљујући хуманитарној организацији ,,Светионик’’ уручен је данас интерном дечијем одељењу панчевачке Опште болнице.

Прочитајте опширнијеПротокол кардиопулмоналне церебралне реанимације (КПР)
Нагли и неочекивани престанак циркулације крви, изазван престанком рада срца, назива се акутни застој срца. Најчешћи разлог застоја срца су претходна срчана обољења.

Прочитајте опширнијеКожно одељење налази се на првом спрату Специјалистичког центра
Због најављеног реновирања Интерног одељења Опште болнице Панчево, oд средине фебруара Дерматовенеролошка служба пресељена је из улице Милоша Обреновића у Специјалистички центар, на првом спрату, у просторијама: 21,22,23, где се на шалтеру примају књижице и могу се добити све информације. Као и до сада, раде три лекара у две смене и прегледи се заказују на исти начин.

Прочитајте опширнијеВелики број пацијената са упалом бубрега
Најчешћи пацијенти у време празника у Уролошкој амбуланти Опште болнице били су болесници који имају камење у бубрезима. Јаки болови доводе их у амбуланту, а већина њих буде задржана на болничком лечењу.

Прочитајте опширнијеПанчевачки уролози новим интервенцијама олакшавају живот пацијената
На уролошком одељењу Опште болнице Панчево, у последњих годину дана извршено је више иновативних процедура, које раније нису рађене у овој болници. Осим недавно објављене вести да је др Предраг Вујић, начелник уролошког одељења први пут самостално извршио операцију рака простате, у најави је већ нова процедура која ће пацијентима у великој мери олакшати проблеме и побољшати квалитет живота, а то је Перкутана нефростома.

Прочитајте опширнијеНаставак хуманитарне акције ,,Да се родим здрава''
Два ротари клуба из Панчева пре пар недеља почели су акцију ,,Да се родим здрава'' и до сада су је промовисали преко медија и друштвених мрежа. Од следеће недеље крећу са акцијама којима желе да сакупе неопходан новац за куповину 4Д ултразвучног апарата, који би ефикасно дијагностиковао сваку развојну фазу бебе до рођења. За куповину овог апарата потребно је око 30 хиљада евра.

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијената због упале ушију
Јак бол у уху, свраб и повишена температура најчешћи су знаци да пацијент има упалу средњег уха. Лекари наглашавају да упала средњег уха настаје јер је дошло до вирусне или бактеријске инфекције горњих дисајних путева, која се спушта у ухо. Када се запуши еустахијева туба долази до запаљења средњег уха. Током зиме, често пацијенти код лекара специјалисте заврше због упале средњег уха.

Прочитајте опширнијеБолест периферних артеријских крвних судова
Представља стање у којем услед измењеног квалитета периферних артеријских крвних судова долази до смањеног протока крви у екстремитетима, што се најпре манифестује као бол у ногама (најчешће у листовима) у виду грчева, специфично при ходу, на тачно одређену пређену дистанцу- клаудикације. Бол престаје при мировању. Уколико постоји прогресија болести , бол се јавља и у миру, са трњењем најпре ногу и карактеристичним подрхтавањем и „трзањем“ мишића, најпре, потколенице. Пацијенти често осете привремено олакшање када дозволе ногама да „висе“ преко ивице кревета.

Прочитајте опширнијеАКУТНИ ИНФАРКТ МИОКАРДА
Акутни инфаркт миокарда (АИМ, срчани удар) представља одумирање једног дела срчаног мишића. Настаје оног тренутка када је проток крви кроз неки од крвних судова срца недовољан да задовољи потребе срца за кисеоником. Величина инфаркта и начин лечења зависе од тога који крвни суд је запушен и у коликој мери.

Прочитајте опширнијеMeђународни дан деце оболеле од рака
Свакога дана у Србији једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете премине од ове опаке болести.

Прочитајте опширнијеНастављени радови у згради Очне болнице
Након недавно реновиране операционе сале на Очном одељењу Опште болнице Панчево, која је реновирана после више од 20 година, у којој је постављен антистатички под, сала је окречена и зановљена је инструментарија, настављени су молерски радовина овом одељењу.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ
Поштовани суграђани, Дерматовенеролошка служба ће од понедељка 13.02.2017. године бити на спрату специјалистичког центра Опште болнице Панчево у просторијама 21,22,23. Радно време службе је као и до сада од 07-20ч.

Прочитајте опширнијеНесаница - узроци и лечење
Ко је бар једну ноћ провео будан зна да нема мучније тираније од несанице. Истраживања показују да око 20% људи пати од хроничне несанице, а чак 40% жена и 30% мушкараца има бар повремено проблеме са спавањем. При томе, њихове жалбе односе се, или на тешкоће у вези са успављивањем, или на учестало буђење током ноћи и испрекидано спавање, или на рано јутарње буђење уз немогућност да се поново утоне у сан.

Прочитајте опширнијеНова метода анестезије вођена ултразвуком у Општој болници Панчево
Дана 07.02.2017. године у Општој болници Панчево је по први пут успешно спроведена тзв. ултразвуком вођена регионална анестезија доњег екстремитета.

Прочитајте опширнијеПосле 40 година замењена гасна подстаница
Стара и дотрајала гасна подстаница замењена је новом након 40 година помоћу донације коју је Општа болница Панчево добила од Општине Алибунар.

Прочитајте опширнијеУ панчевачкој болници први пут оперисан рак простате
Прва самостална операција карцинома простате у Општој болници Панчево извршена је у четвртак ,9. фебруара. Операцију је извршио начелник одељења Урологије др Предраг Вујић уз асистенцију др Дејана Ђорђевића са Уролошке клинике.

Прочитајте опширнијеУпала слепог црева (Appendicitis)
Упала, запаљење слепог црева, односно црвуљка (лат. Appendicitis) представља упалу малог прстастог проширења које виси са доњег десног, почетног дела дебелог црева. Функција слепог црева није сасвим позната, а сматра се да има улогу у имунолошком систему. Упала овог органа најчешће настаје због инфекције или опструкције, односно загушења и зачепљења система за варење. Нелечена упала слепог црева може довести до његовог пуцања (перфорације) и ширења инфекције кроз целу трбушну дупљу и крвоток.

Прочитајте опширнијеГлавобоља
Главобоља је бол или болна сензација у пределу главе и делова врата која, у односу на свој настанак и трајање може бити акутна или хронична. Може бити пратећи симптом за друге болести а често је и болест за себе. Главобоља може бити тупа и пулсирајућа или оштра и лоцирана на једном месту.

Прочитајте опширније4. фебруар - Светски дан борбе против рака
Сврха обележавања Дана борбе против рака јесте подизање свести у општој популацији на претећу опасност као и правилно информисање становништва, те пружање подршке оболелима и њиховим породицама кроз процес који пролазе до излечења, као и у опоравку. Додатни акценат је на палијативном збрињавању пацијената и социјалној подршци кроз инклузију у друштво.

Прочитајте опширнијеРеновирање операционе сале на Очном одељењу
Операциона сала на Очном одељењу била је у прилично запуштеном стању. Последњи радови у сали били су пре више од 20 година. Сада је она реновирана и доведена у пристојно стање, које грађани Панчева свакако заслужују.

Прочитајте опширнијеПовећан број давалаца крви у Служби за трансфузију крви
У понедељак, 30. јануара у просторијама Службе трансфузије Опште болнице Панчево, одржан је годишњи састанак сарадника на окупљању добровољних давалаца крви. Састанак је отворила начелница Службе за трансфузију крви др Јелена Пешић, а присутнима се на почетку обратио и директор болнице др Слободан Овука. Он је истакао да је Трансфузија одељење које свој посао увек ради на врхунски начин и да је по томе позната у здравственом систему Србије.

Прочитајте опширније

„Да се родим здрава“ – помозите набавку 4Д ултразвука за панчевачко породилиште
Ротаријанци удружени у панчевачке клубове „Михајло Пупин“ и „Панчево“ заједно са Ротари дистриктом 2483 покренули су хуманитарну акцију прикупљања донација за куповину 4Д ултразвук апарата за панчевачко породилиште. Хуманитарна акција „Да се родим здрава“ прилика је да се, уз подршку свих који могу да помогну, за све бебе и мајке региона Јужног Баната које се порађају у породилишту Опште болнице у Панчеву обезбеди савремена дијагностика.

Прочитајте опширније

Средства за Дечије одељење Oпште болнице Панчево
Хуманитарним концертом на којем су наступили дечији хор „Вокал Кидс“ и плесни стидио „Бео денс“ у Културном центру, прикупљено је 39.200 динара. Организатор акције је Хуманитарна организација „Светионик“, а прикупљен новац намењем је за куповину покретног аспиратора за Дечије одељење Опште болнице.

Прочитајте опширније

Ђаци у Гимназији добровољно дали крв
Ученици Гимназије „Урош Предић“ у великом броју одазвали су се акцији добровољног давања крви коју је организовала Служба за трансфузију крви. Захваљући хуманости гимназијалаца, после дужег времена залихе крви остаће стабилне и током викенда.

Прочитајте опширније

31. јануар – Национални дан без дуванског дима
У Србији се 31. јануара 2017. године обележава Национални дан без дуванског дима под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше”. Активности које се реализују у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима 2017. године поново упозоравају јавност на штетне ефекте излагања дуванском диму, посебно по здравље деце и младих.

Прочитајте опширније

Реконструкција Интерног одељења најкасније у мају
Реконструкција Интерног одељења панчевачке Опште болнице могла би да почне најкасније у мају. „Пројектом је предвиђено да буде реконструисано свих шест етажа – од подрума до четвртог спрата, што је површина од преко 7.500 квадрата. Биће реконструисано и Одељење физикалне медицине, где ће бити изграђен нови базен, као и Пријемно-ургентна служба у приземљу, а и II, III и IV спрат Интерног одељења. То подразумева комплетан рад на инсталацијама, климатизацији, инсталацијама за гасове... Биће замењена столарија, биће урађено све што спада у опсежну реконструкцију, какву овај објекат заслужује, с обзиром на то да од 1974. године није било знатнијих улагања”, навео је др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

Прочитајте опширније

Европска недеља превенције рака грлића материце
„Дан за здравље“ је слоган који ће обележити потребу да се још једном апелује на жене, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје „дан за здравље“, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Прочитајте опширније

Постељине за Дечије интерно одељење
Ученици и наставници основне школе „Свети Сава“, поклонили су Дечијем интерном одељењу панчевачке болнице 36 комплета постељине. Новац за куповину постељина сакупљен је након организованих акција: продаје колача, играчака и књига. Идеја за хуманитарну продајну акцију потекла је од учитељице Светлане Илић, која је прва организовала продајну изложбу колача у свом одељењу. Након тога директорка школе Свети Сава, Оливера Штетин и Маја Пољак, предложиле су да се преко ђачког парламента у акцију укључе сви ученици од првог до осмог разреда.

Прочитајте опширније

Oбнова панчевачке болнице почиње у првој половини године
Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је јуче делегацију Града Панчева. Тема састанка била је покретање процедуре за обнову и реконструкцију Опште болнице у Панчеву. Најављено је да ће радови почети у првој половини године. Општа болница у Панчеву има регионални значај за цео Јужнобанатски округ, а због вишедеценијског неулагања, она данас спада међу најугроженије здравствене установе на територији Војводине.

Прочитајте опширније

Узрок настанка мултипла склерозе још увек непознат
У Неуролошкој амбуланти Опште болнице није реткост да се пацијенатима дијагностикује мултипла склероза. Мултипла склероза је неуролошка болест за коју се још увек не зна тачан узрок настанка. Нажалост, ова неуролошка болест одговорна је за развој инвалидитета код млађих особа и најчешће се јавља између 20. и 40. године живота. После низа дијагностичких анализа, неуролог поставља дијагнозу болести и одређује терапију.

Прочитајте опширније

Више од сто операција хемороида годишње
У панчевачкој Општој болници годишње се уради више од сто операција хемороида. Класична хируршка метода и даље је најефикаснија код великих хемороида, а у нашој болници се оперише по најсавременијим светским стандардима. Хемороиди су једна од најчешћих болести савременог човека. Када тегобе као што су свраб, крварење и болови постану честе, и када више не помажу таблете и масти, једино решење је операција. Када су шуљеви мали, проблем се може решти ласером и другим неинвазивним методама у амбулантама или у приватним клиникама. Ако су велики, златни стандард је и даље класична операција, која се по савременим светским методама ради у Општој болници.

Прочитајте опширније

Кост у грлу
Није неуобичајено у ОРЛ амбуланти да се за време поста пацијентима ваде рибље кости које су непажњом застале у грлу. Међутим током овог Божића било је нешто више пацијента који су управо потражили помоћ лекара због рибље кости која је застала у грлу, а било је и наших суграђана који су непажњом прогутали чачкалице.

Прочитајте опширније

Резерве крви на минимуму
Након новогодишњих празника, резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију су на минимуму. Посебно су ниске резерве нулта негативне крвне групе. У акцији у Качареву, крв је дало 14 мештана, а из Службе апелују на добровољне даваоце да се одазову позиву и дођу сваког радног дана од 7 до 15 сати. Због свакодневне потрошње великог броја јединица крви , у Служби за трансфузију резерве крви су на ниском нивоу. Од 1. јануара крв је дало 62 добровољна даваоца, каже др Радмила Раилић Ристовска, трансфузиолог.

Прочитајте опширније

Срећан Бадњи дан и Божић!
Бадњи дан и Бадње вече, који најављују Божић, празник рођења Исуса Христа, желимо да проведете у миру са својим најближима. Свим верницима који поштују јулијански календар желимо да за Божић забораве на све недаће и проведу га у лепом расположењу, здрављу, љубави и срећи!

Прочитајте опширније

Доротеа прва панчевачка беба
Дар од Бога стигао је у панчевачко породилиште 1. јануара око 14 сати. Тако у преводу с грчког гласи име прве бебе рођене у нашем граду ове године. Она је Доротеа Игњатовић, а на свет је стигла тешка нешто мање од три килограма. Мама Јелена каже да је порођај протекао без икаквих проблема, а новом члану породице и дивном новогодишњем поклону највише се, поред маме и тате, обрадовао Доротеин седмогодишњи брат.

Прочитајте опширније

Саопштење
Дана 04.01.2017 око 12 часова и 30 минута довезен санитетским возилом амбуланте ХИП Азотара у пратњи медицинског особља П.Г (1965) без виталних функција након задесног тровања на радном месту. На одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања одмах започета реанимација и интубација од стране интернисте-кардиолога,анестезиолога и специјалисте ургентне медицине.

Прочитајте опширније

Срећна Нова 2017. година!
У наредној години желим вам пуно успеха, доброг здравља и пуно срећног времена са вашим најближима!

Прочитајте опширније

На Дечије одељење стигао нови ултразвучни апарат
На Дечије одељење панчевачке болнице стигао је нови ултразвучни апарат. Апарат је нов и средства за његову набавку обезбедила је АП Војводина.

Прочитајте опширније

Пакетићи oд Града за децу на Дечијем одељењу
Град Панчево је одлучио да ове године обрадује и најмлађе Панчевце који због болести неће моћи код својих кућа да дочекају Нову годину, па је Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, донела пакетиће на Дечије одељење Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

Пакетићи за малишане на Дечијем одељењу
У две хуманитарне акције подељени су пакетићи малишанима на Дечијем одељењу.У првој акцији учествовали су ученици медицинске школе из драмске секције ДрамаМед.

Прочитајте опширније

Акција Трансфузије
У великој акцији Трансфузије учествовало је неколико средњих школа.Поред акције добровољног давања крви стручни тим Трансфузије је одржао и неколико предавања у низу средњошколцима на тему "Мотивације за добровољно давање крви".

Прочитајте опширније

Хуманитарна акција за Очно одељење
Поводом отварања ДМ парфимерије у Панчеву одржана је хумахитарна акција и том приликом је прикупљено 150.000 динара за Очно одељење Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

На Дечије одељење ускоро стиже нови ултразвучни апарат
На Дечије одељење Опште болнице Панчево ускоро треба да стигне нови Колор Доплер ултразвук. Овај апарат је обезбеђен из средстава Покрајине и његова вредност је 3,6 милиона динара. После више година је дошао покрајински секретар у нашу болницу да види чиме располажемо и како радимо. Први пут показана је заинтересованост да се уложи у ову болницу, а да то потиче од државе и да није донација неког приватника, организације и слично, рекао је начелник Дечијег одељења др Слободан Продановић. С обзиром на то да је почетком децембра потписан уговор, а да је рок за испоруку 60 дана, очекује се да ће нови апарат на Дечије одељење стићи крајем јануара.

Прочитајте опширније

Срећан Божић!
Када примећујемо те обичне свакодневне, а чудесне ствари које чине живот, ми живимо. Када слушамо, гледамо, додирујемо, удишемо, осећамо свет око нас ми дајемо и добијамо. Будимо срећни и здравији и радујмо се животу! Свим верницима који Божић славе по Грегоријанском календару желимо да их проведу у здрављу и срећи са својим најближима.

Прочитајте опширније

Обезбеђена два ЦТГ апарата за гинеколошко-акушерско одељење
Општа болница Панчево набавила је два Кардиотокографа ЦТГ апарата, за потребе гинеколошко-акушерског одељења, који ће умногоме утицати на побољшање квалитета пружања здравствених услуга трудницама, јер је неопходан свакодневно, по потреби и континуирано, када се прати срчана радња плода и контракције материце. Очекује се да ће у најскоријем периоду Општој болници Панчево бити испоручен и ЦТГ апарат за праћење близаначке трудноће. Менаџмент болнице захваљује се граду Панчеву на обезбеђеним средствима за ову набавку.

Прочитајте опширније

Организована акција добровољног давања крви
Унија младих града Панчева огранизовала је акцију добровољног давања крви како би се повећале резерве пред предстојеће празнике. Ово је седми пут да се организује оваква акција. Тренутно су залихе крви ниске и оваква акција значиће како би болница нормално функционисала. Из Уније младих града Панчева најављују да ће овакве акције организовати и убудуће бар четири пута годишње.

Прочитајте опширније

Мањак лекара у Општој болници у Панчеву
Око 300.000 пацијената који се лече у панчевачкој Општој болници имају све више проблема, јер су гужве све веће и чекања на преглед све дужа због мањка лекара и медицинских сестара. На основу одлуке Владе о максималном броју запослених овде недостаје 17 медицинских радника, али према нормативима од 2014. године тај број је много већи.

Прочитајте опширније

Иновативне операције бешике у Општој болници Панчево
Уролози из Опште болнице последњих годину дана радили су хирушке интервенције којом су са уградњом једне трачице женама олакшале изузетно непријатне тегобе невољног мокрења. Уролози су желели да иду корак даље и урађена је операција пласирања мрежице код испадања мокраћне бешике.

Прочитајте опширније

Пацијенти лакше до лекара на Неурологији
Последњих десет година, нажалост, повећан је број пацијената који доживе мождани удар. Статистика показује и да он све чешће погађа млађе људе. Почетком године због недовољно лекара на Неуролошком одељењу Опште болнице пацијенти који су имали мождани удар могли су да закажу само први контролни преглед код неуролога. Увођењем новог начина заказивања прегледа путем ИЗИС-а, од недавно је и овај проблем превазиђен и пацијенти лакше долазе до лекара специјалисте, објаснила је др Славица Ђокић.

Прочитајте опширније

БОЛНИЦА У ПРОЦЕСУ РЕНОВИРАЊА: Очна болница Панчево ускоро добија паркинг
У последњих месец дана, нова управа предузела је низ мера да се стање промени и делимично реновирају поједини делови болнице. Па је тако окречена и Медицина рада, односно Дијагностичко одељење које се налази у приземљу болнице, Пријемно одељење, Патологија, поправљене су и бетониране стазе у дворишту, затворени шахтови око ушног одељења. Замењен је под у ЕЕГ кабинету у Специјалистичком центру и окречен је и сређен велики хирушки хол и Трансфузија. Тренутно је у току кречење и Очне болнице, као и сређивања спољног простора који ће бити коришћен за паркирање возила.

Прочитајте опширније

Хуманитарна помоћ за Општу болницуа
У понедељак 05.12.2016. у Општу болницу је стигла хуманитарна помоћ!Велику захвалност дугујемо организацији "Хлеб Живота" која је својим великим трудом обезбедила болничке кревете, болнички намештај као и униформа за запослене.

Прочитајте опширније

Настављено реновирање болнице
Како се трудимо да побољшамо услове за пацијенте тако и за наше особље,настављено је реновирање у Општој болници Панчево.Замењен је под у ЕЕГ кабинету у Специјалистичком центру и окречен је и сређен велики хирушки хол.

Прочитајте опширније

Направљен договор о пресељењу Завода због реконструкције Интерног одељења
Да би се извршила комплента реконструкција Интерног одељења Опште болнице Панчево, неопходно је да се Завод за јавно здравље пресели у неки други простор. С обзиром на то да зграда Завода још није завршена, директор болнице др Слободан Овука предложио је директорки Завода др Љиљани Лазић да се пре почетка радова преселе на две локације.

Прочитајте опширније

Прва операција тумора на бубрегу у Панчеву
У панчевачкој Општој болници на Уролошком одељењу први пут је урађена операција тумора на бубрегу, такозвано конзервирање бубрега, а пацијенту није одстрањен цео бубрег. Овакве хирушке интервенције су стандард у свету, а од недавно пацијенти код којих се дијагностикује тумор неће морати у друге клиничке центре где би морали да чекају на овакве операције.

Прочитајте опширније

Хумани ђаци за Дечије интерно одељење
Захваљујући хуманитарној акцији која је организована у Основној школи „Свети Сава“, Дечије одељење панчевачке Болнице добило је нове јастуке. У заједничкој акцији родитеља, ђака и учитеља школе, прикупљен је новац који овога пута није потрошен за набавку опреме за школу, већ је упућен Општој болници.

Прочитајте опширније

Похвала нашег суграђана за Неуролошко одељење
На Неуролошком одељењу панчевачке Болнице лече се тешки болесници, најчешће они који су доживели мождани удар. Мали број постеља и неусловна зграда која деценијама није реновирана, још више отежава рад медицинског особља. Међутим, лоши услови не спречавају лекаре и медицинске сестре да посвећено раде свој посао. То је потврдио и наш суграђанин Андрија Новковић, који је две недеље лежао на овом одељењу и желео је да се захвали особљу које је поред адекватне медицнске неге увек било ту да му помогне и пружи подршку у најтежим тренуцима док је био у болници.

Прочитајте опширније

Акција ротаријанаца за куповину 4Д ултразвучног апарата
Поводом Националног Ротари дана, који се обележава 02. децембра, Ротари клуб „Михајло Пупин“ и Ротари клуб „Панчево“ започињу хуманитарну акцију под називом „Хоћу да будем здрава“. Акцијом ће се прикупљати новац за куповину 4Д ултразвучног апарата за породилиште у Панчеву.

Прочитајте опширније

1.ДЕЦЕМБАР- СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-а/АИДС-а
Светски дан борбе против АИДС-а окупља људе широм света са циљем подизања свести код људи у вези са ХИВ пандемијом и демонстрира међународну солидарност. Овогодишња кампања у Републици Србији се реализује под слоганом „Тестирање је у моди. Тестирај се на ХИВ”.

Прочитајте опширније

40 ученика Теслине школе дало крв
Претходне недеље организована је акција добровољног давања крви у Електротехничкој школи Панчево, у којој се на овај хумани чин одлучило 40 ученика.

Прочитајте опширније

И поред гужви, сви прођу преглед
Електронско заказивање прегледа код лекара специјалисте требало би да олакша пацијентима да до тог лекара брже стигну. Са увођењем ИЗИСА, новог начина заказивања, често поред заказаних термина пацијенти морају да чекају јер долазе и болесници којима изабрани лекар даје упут без датума. Слична ситуација је и на Одељењу за ухо, грло и нос у Општој болници Панчево.

Прочитајте опширније

Деца спровела хуманитарну акцију за болесну децу
Ученици четвртог три разреда Основне школе „Свети Сава” доказали су да су деца великог срца. Они су ових дана успешно спровели хуманитарну акцију за помоћ најмлађима који се лече на Дечијем одељењу панчевачке болнице и својим гестом су допринели да болесна деца бар накратко забораве на лежање унутар болничких зидова.

Прочитајте опширније

Окречено Дијагностичко одељење
„Ради се о Пријемној амбуланти, некадашњој Медицини рада, у простору дијагностике Опште болнице. Добили смо материјал за кречење од наших пријатеља из МЗ Долово. Наши болнички радници су то урадили. Након више деценија, коначно је тај простор окречен и доведен у пристојно стање као и просторије Пријемне амбуланте“ , навео је доктор Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

Реконструкција интерног одељења Опште болнице Панчево
После две године, потписан је Анкес уговора за израду пројекта за реконструкцију интерног одељења Опште болнице Панчево. Доктор Слободан Овука, директор Опште болнице, најављује расписивање тендера после Нове године.

Прочитајте опширније

ПОТПИСАН АНЕКС УГОВОРА О РЕКОНСТРУКЦИЈИ ИНТЕРНОГ ОДЕЉЕЊА
Дана, 09.11.2016. год. директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука потписао је Анекс уговора са пројектантском кућом, која се обавезала да ће до 05.12.2016. год. , да заврши Пројекат за реконструкцију интерног одељења, у таквој мери да добијемо грађевинску дозволу. Имамо сагласност оба секретара, и урбанизма и медицине, тако да смо испунили форму и услове за улазак у планирање буџета Покајине за следећу годину, са обећањем да би већ од Нове године обавеза те пројектантске куће била да нам помогне у спецификацији тендера за избор извођача радова.

Прочитајте опширније

15.НОВЕМБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП), је болест плућа са опструкцијом дисајних путева. Узрок је појачана запаљенска реакција плућа на инхалативне агенсе која доводи до прогресивне опструкције дисајних путева. Уско је повезана са хроничим коришћењем дувана.

Прочитајте опширније

Обележена лекарска слава
Дана 14. новенбра обележена је лекарска слава св. Козма и Дамјан-Врачеви, сечењем колача уз присуство градоначелника,менаџмента Опште болнице и осталих званица.

Прочитајте опширнијеРеновирана соба на хирушком одељењу
У току овог викенда настављено је реновирање Опште болнице Панчево.На одељењу хирургије реновирана је соба 103.

Прочитајте опширнијеНема епидемије шуге
У Медицинској школи „Стевица Јовановић“ шесторо ученика заражено је шугом, али нема епидемије. Диспанзер за кожне болести је случај пријавио Заводу за јавно здравље, а ученицима и родитељима је објашњено да се деца не могу вратити у школу без контролног прегледа.

Прочитајте опширније

14. НОВЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. Обележавамо га и у нашој земљи, и користимо посебну прилику да се скрене пажња и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица.

Прочитајте опширније

Панчевачко породилиште међу најбољим у Србији
У истраживању "Каква су нам породилишта", које је спровео портал Бебац, учествовало је укупно 9888 мама које су биле у прилици да оцене своје искуство и боравак у породилишту али и своје гинекологе. Иако се у јавности често чују негативни коментари на рачун лекара и бабица, истраживање је показало сасвим другачију слику. Наиме, лекари и бабице добили су високе оцене од жена које су уз њихову помоћ донеле нов живот на свет.

Прочитајте опширнијеАлкохолизам и наркоманија код младих
Зашто су младима привлачне те опасне супстанце и поред свих едукација и свих упозорења? Наша омладина учи од нас. Од родитеља и вршњака, бармена, песника и уметника, плаката и пропаганде,.. По њима добро утрошено време, конзумирање опојних дрога и пијење алкохола су једноставно иста ствар. Забаве и проводи организују се управо због тих ствари: пијења и дрогирања. Ако нема доста пића, журка није успела. На жалост, све присутнија слика наше омладине!

Прочитајте опширније

Друга секција оториноларинголога
Оториноларинголзи из Опште болнице заједно са колегама из других здравствених установа из Србије, на секцији која је одржана у Панчеву, представили су радове који показују алармантне податке о драстичном повећану карцинома усне дупље. Ранијих година се рак ове регије откривао код десетак пацијента а сада се годишње у Панчеву дијагностикује код близу седамдесет пацијента, објаснио је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења Опште болнице у Панчеву.

Прочитајте опширније

Ниске резерве крви у Служби за трансфузију
Велики је дефицит резерви свих крвних група у Служби за трансфузију. Иако се акције редовно одвијају, даваоци долазе али је потрошња крви доста велика. Нарочито је изражена потреба за концентратима тромбоцита који се припремају за најтеже болеснике, рекла је докторка Радимила Раилић Ристовска.

Прочитајте опширније

Mождани удар је излечив
Циљ обележавања Светског дана борбе против можданог удара под слоганом „Мождани удар" је излечив је едукација људи да рано препознају симптоме и оболелог одмах одведу у прву болницу где ће му бити пружена помоћ.

Прочитајте опширнијеПокрајински секретар за здравство у Општој болници у Панчеву обишао пацијенте повређене у пожару
Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић обишао је пацијенте повређене у јутрошњем пожару у Панчеву, који су смештени у Општој болници и изјавио да је Општа болница поступила прописно и да је благовремено збринула повређена лица.

Прочитајте опширнијеСАОПШТЕЊЕ
Након трагичног догађаја,изазваног пожаром,који се догодио 29.10.2016. године у Панчеву у Општој болници Панчево прегледано је 11 повређених пацијената,од којих је 8 задржано на болничком лечењу.Један пацијент је смештен на одељење интензивне неге,а преосталих 7 пацијената на одељење хирургије Опште болнице Панчево.Сви пацијенти су ван животне опасности.Два пацијента су колима СХМП након указане прве помоћи транспотована на ВМА центар за токсикологију, а један пацијент је премештем на клинику за пластичну и реконструктивну хирургију КЦС.

Прочитајте опширније

Реновирање Пријемно-ургентне службе
Пријемно-ургентна служба Опште болнице Панчево била је у прилично запуштеном стању.Средствима којима располажемо започели смо реновирење да би пацијентима и запосленима омогућили што боље услове.

Прочитајте опширнијеПомоћ Куварског друштва Дечијем одељењу
На Зеленој пијаци, испред кафане „Боемска прича“ организована је хуманитарна акција за помоћ Дечијем одељењу Опште болнице из Панчева. Чланови Куварског друштва из Панчева кували су пасуљ и делили присутнима а свако је донирао колико је могао. Од прикупљеног новца предвиђено је да се купе прекривачи, јастуци, јоргани и постељине, које ће се донирати болници.

Прочитајте опширније

Интерно одељење приоритет Покрајине
Како изгледа Интерно одељење Опште болнице у Панчеву позната је слика. Један од разлога зашто ово одељење није реконструисано је и спор болнице са пројектантском кућом која је радила пројекат реконструкције Интерног одељења. Спор је стигао и до суда. У четвртак, 20. октобра, у Новом Саду одржан је састанак којем су присуствовали др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву и представници пројектантске куће. „Постигнут је договор о вансудском поравнању и окончању спора. Тај пројекат ће бити анексиран и урађен у складу са новим Законом о изградњи. Имамо реалне основе да до краја године пројекат буде готов, а самим тим и да исходујемо потребну дозволу за извођење радова на реконструкцији" , рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

„Бебо добро дошла на свет"
Електронска пријава беба почела је да се примењује још од априла месеца у појединим породилиштима у Србији. Панчевачко породилиште међу првима се укључило у спровођење пројекта „Бебо добро дошла на свет“ који има за циљ да родитељима поједностави начин пријављивања бебе.

Прочитајте опширније

Болница сузбила монополистички положај погребника
Применом Правилника о поступању са умрлим лицима у потпуности се поштује Закон о здравственој заштити, каже др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву. Пацијенти који премину на неком од одељења панчевачке Болнице биће смештени у болничку хладњачу до тренутка када родбина изврши идентификацију и добије документа потребна за сахрану. Након тога, родбина ће одлучивати ко ће преузети покојника и организовати сахрану.

Прочитајте опширније

У панчевачком породилишту оборен рекорд
У породилишту Опште болнице Панчево у току једног дана роди се 4 до 5 беба, док на годишњем нивоу има око 1600 порођаја. Септембар је био веома репродуктиван месец када се родило чак шесторо близанаца, а током овог месеце забележен је и рекорд, када је у року од 48 сати рођена 21 беба, изјавио је доктор Зоран Петровић, спец. гинекологије и акушерства.

Прочитајте опширније

„Покренимо срце“
Сарадњом Опште болнице Панчево и Дома здравља Панчево запослени у Пријемно ургентној служби и Служби хитне медицинске помоћи присуствовали су данас, 18. октобра 2016. године у Суботици стручном састанку на тему „Лекови и опрема у кардиопулмоналној ресусцитацији“. Секција ургентне медицине у сарадњи са Ресусцитационим саветом Србије, је и на овај начин обележила Eвропски дан борбе против срчаног застоја, који је ове године посвећен деци која имају утицај на свест одраслих и носи назив „Kids save lives“.

Прочитајте опширније

Обавештење
 
Поводом информације у средствима јавног информисања, а које се односе на вест о продаји и злоупотреби личних података трудница и породиља, Општа болница Панчево ставља на увид уговоре које има са фирмама "Care Direct" и "DNA Global group d.o.o.".

Прочитајте опширније

Опрезно са високим потпетицама
Инвестиција у квалитетне ципеле увек се исплати. Лоше изабрана обућа, поготово ако се носи сваки дан дуже време, може да доведе до формирања жуљева или до деформитета стопала. Др Ненад Ковјанић, начелник ортопедије, напоменуо је да је доказано да три пута чешће жене имају поремећаје стопала него мушкараци. Најчешће се ради о чукљевима, који се код жена четири пута чешће јављају него код мушкараца.

Прочитајте опширније

Трансфузија наставља акције у средњим школама
У среду, 12. октобра, екипа Трансфузије је заједно са волонтерима Црвеног крста Панчево реализовала акцију добровољног давања крви у Техничкој школи „23. мај", где је акцију посетило 35 ученика и професора. Крв је дало њих 25. Служба за траснфузију крви Опште болнице Панчево и Црвени крст наставили су сарадњу са средњим школама у Панчеву. Стручни тим Трансфузије са волонтерима ове организације реализује и едукативна предавања на тему: „Мотивација и едукација младих да постану добровољни даваоци крви".

Прочитајте опширније

Број оболелих од тумора усне дупље у порасту
Сваке године на ОРЛ одељењу Опште болнице Панчево повећава се број новооболелих од малигних тумора. Поред тумора ларингса све чешће се јављају пацијенти са туморима усне дупље и пљувачних жлезда, наглашава доктор Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Прочитајте опширније

Пацијенти на првом месту
Како би се побољшао рад у Пријемној амбуланти Опште болнице Панчево од пре месец дана уведена су два лекара која дежурају и врше тријажу пацијената. „Више се не сме догодити да пацијенти у Пријемној амбуланти чекају по више сати на преглед код лекара“, рекао је др Слободан Овука, вд директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

Нови оперативни захвати на Урологији
Нови начелник Уролошког одељења доктор Предраг Вујић истакао је да ће се залагати да се ускоро уведу оперативни захвати који нису до сада рађени на Урологији. Како је истакао, у болници ради стручан тим уролога, постоје добре дијагностичке методе и једино им недостаје ултразвучни апарат на одељењу који је неопходан због сложених оперативних захвата.

Прочитајте опширније

Амброзија пуни ОРЛ ординацију
Сваког дана ОРЛ амбуланта је пуна пацијената који се жале на симптоме сличне алергијским. Овог месеца велики број људи тражи помоћ лекара због алергије на амброзију, чије је цветање упуном јеку.Уобичајено је да се крајем августа и почетком септембра већи број пацијената јавља оториноларингологу због алергија, али је последњих дана нарочито велики број оних којима цветање амброзије ствара проблеме.

Прочитајте опширнијеБудућност интерног извесна тек након решавања судског спора
Интерно одељење панчевачке болнице свакодневно изазива пажњу свих оних који који из било ког разлога морају да се сусретну са овим делом здравствене установе. Реконструкција је предвиђена, болница је ангажовала фирму за израду пројекта, који је званично завршен 2014 године. Где је заказало и какава је будућност интерног објашњава директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука.

  • Прочитајте опширније


  • Помоћ ,,Српске Спарте" дечијем одељењу
    Уручењем одеће и обуће Дечијем одељењу Опште болнице у Панчеву, завршена је хуманитарна акција „Мали дар за велику ствар“, коју су покренули чланови Удружења спортиста „Српска Спарта“ Панчево. У акцију је била укључена Предшколска установа „Дечја радост“, а гардероба и обућа је у Панчево стизала и из свих панчевачких села.

  • Прочитајте опширније


  • Увођење новог здравственог система


    У Општој болници Панчево уведен Интегрисани Здравствени систем (ИЗИС).Новим системом је омогућено да пацијенти преглед код лекара специјалисте, закажу електронским путем у амбуланти код свог изабраног лекара.

  • Прочитајте опширније