1 2 3 4 5

Актуелно

Велики број грађана на превентивним прегледима
Општа болница Панчево учествовала је у недељу, 20. маја, у акцији бесплатних превентивних прегледа коју организује Министарство здравља Републике Србије. Око 200 наших суграђана дошло је да провери своје здравствено стање. Том приликом радили су се интернистички (кардиолошки) прегледи и прегледи младежа (меланома) дермоскопом, као и вађење крви за холестерол и триглицериде.

Прочитајте опширнијеДијабетичка полинеуропатија
Неуропатија је медицински термин за оштећење нерава. Неуропатија је уобичајена компликација дијабетеса типа 1 или 2; до 26 процената пацијената са дијабетесом типа 2 показује симптоме нервног оштећења у време дијагнозе дијабетеса. Знаци и симптоми неуропатије услед дијабетеса обухватају губитак осећаја и/или осећај горења у стопалима.

Прочитајте опширније

Акупунктура
Акупунктура, данас широко примењивана терапијска метода, у ствари представља грану древне кинеске медицине. Ова дисциплина стара је око 5000 година, а први писани подаци могу се наћи на страницама књиге „Медицински канон жутог цара“.

Прочитајте опширнијеИ ове недеље превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево и ове недеље организује бесплатне превентивне прегледе. Прегледи ће се вршити 20.05.2018 године, од 8-16 часова у Специјалистичком центру Опште болнице Панчево. Овом приликом радиће се интернистички (кардиолошки) прегледи и прегледи младежа (меланома) дермоскопом, као и вађење крви за холестерол и триглицериде.

Прочитајте опширнијеМладежи
Велика већина популације мисли да се младежи „не смеју дирати“ и да су особе које су скинуле младеж касније од тога и умрле. То је једна од највећих заблуда и главни разлог касног јављања оболелих особа на преглед код дерматолога и интервенцију уклањања младежа. Рано откривање промена на младежу и правовремено уклањање измењеног младежа је једини сигуран начин за превенцију настанка меланома.

Прочитајте опширније

Пролећне алергије
Пролеће нам је донело лепо време али и прве невоље за људе склоне алергијама. У Србији сезона цветања почиње у фебруару а завршава се крајем септембра, а највећи број људи код нас и у свету има алергијску реакцију на полен корова и то на амброзију, која цвета од краја јула до ране јесени.Лекари упозоравају „Не лечите се сами ,треба консултовати лекара због утврђивања тачне дијагнозе".

Прочитајте опширније

14. мај – Светски дан борбе против хипертензије
Повишен крвни притисак (хипертензија) је један од најчешћих здравствених проблема данашњице и велики фактор ризика за појаву највећег броја болести срца, крвних судова и шлога. Управо због тога, Светски дан борбе против хипертензије има за циљ да низом манифестација пробуди свест код грађана о значају редовног мерења крвног притиска, како би се хипертензија правовремено дијагностиковала и лечила.

Прочитајте опширнијеТренутно довољан број добровољних давалаца крви
Из Службе за трансфузију крви поручују да тренутно има довољно давалаца, али да је неопходно да се њихов број не смањује, нарочито пред летњу сезону. Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата спасавају се милиони живота сваке године. Пацијентима се на овај начин живот продужава или се обезбеђује дужи и квалитетнији живот, а давалаштво помаже комплексне медицинске и хируршке процедуре.

Прочитајте опширнијеЧеститка поводом Дана сестринства
Сваке године на овај дан сви се осврну на рад и улогу медицинских сестара - техничара у нези болесних и заштити здравих људи, иако је та брига свакодневна.

Прочитајте опширнијеOбележен Међународни дан медицинских сестара
Међународни дан медицинских сестара се обележава 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингел. Флоренс Најтингел је рођена у Фиренци, Италија, 12. маја 1820. године. Она се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт.

Прочитајте опширнијеСмрзнуто раме – frozen shoulder
Смрзнуто раме је клинички синдром који се карактерише ограниченим покретима у зглобу рамена. Узрок болести је непознат.

Прочитајте опширније11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви
Национални дан добровољних давалаца крви обележава се с циљем да подигне пажњу јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који несебично учествују у акцијама давања крви.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Поводом 12. маја – Међународног дана медицинских сестара и техничара, заједничком акцијом Опште болнице Панчево, Дома здравља као и Завода за јавно здравље организоваћемо акцију превентивних прегледа на платоу Дома здравља од 9-11 часова. Грађани ће имати прилику да провере вредности шећера у крви, да измере крвни притисак и добију савете о здравим стиловима живота. Делиће се промотивни материјал о разним здравственим проблемима, а све у циљу што боље едукације наших грађана.

Прочитајте опширнијеМеђународни дан физичке активности „Кретањем до здравља“
Физичка неактивност је један од првих десет водећих узрока смртности. Процењује се да је 2/3 становништва недовољно активно. Овакав стил живота два пута повећава ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и гојазности.Такође повећава ризик и за карцином дебелог црева, остеопорозу и депресију.

Прочитајте опширнијеПромена катетера
Катетер је цевчица израђена од силикона, латекса или полиуретана. Уринарна катетеризација је поступак у коме се катетер спроводи до мокраћне бешике пацијента, директно кроз уретру. Намена катетеризације и постављања катетера јесте слободно избацивање урина из мокраћне бешике услед пацијентове непокретности или немогућности да самостално уринира или контролише нагон за мокрењем.

Прочитајте опширнијеПнеумоторакс
Пнеумоторакс је стање које означава присуство ваздуха у плеуралном простору и настаје као последица прекида континуитета висцералне или паријеталне плеуре (листова плућне марамице), што доводи до делимичног или потпуног колапса плућа.

Прочитајте опширније5. мај – Међународни дан бабица
Међународни дан бабица обележава се широм света од 1992. године са циљем да се ова професија промовише. Занимање бабица један је од најлепших, најодговорнијих и најхуманијих позива, а свој празник, 5. мај, већина њих проводи радно. Бабице, као стручне медицинске сестре су спона између пацијента и доктора, и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости. Посао бабице је изузетно тежак, али и леп, јер је за његово обављање потребно много љубави и стрпљења. Због тога се на Међународни дан бабица скреће пажња на њихов значај у функцији бољег здравља и ојачавању структуре породице и заједнице.

Прочитајте опширније5. мај- Светски дан хигијене руку у здравственим установама
Сваке године 5. маја СЗО промовише хигијену руку и том приликом се обраћа здравственим радницима и здравственим сарадницима у здравственим установама, подсећајући на важност превенције болничких инфекција. Обележавање 5. маја ове године се врши под називом „У вашим је рукама – спречите сепсу у здравству“.

Прочитајте опширније5. мај – Међународни дан борбе против астме
Астма је хронично обољење, у чијој основи се налази једна врста запаљенског процеса. Астма се испољава кроз понављање епизода шиштања, гушења, свирања у грудима и кашља. Ове епизоде се посебно јављају током јутра или ноћи или при повећаном напору. Главни фактор ризика за настанак астме јесте осетљивост на респираторне алергене тј. супстанце спољне средине, као што су кућна прашина, гриње, полени трава, коров, дрвеће, буђ, животињске длаке или дуван.

Прочитајте опширнијеУјед крпеља – Треба ли паничити?
Крпељи су паразити топлокрвних животиња, а ретко и човека. Шуме и пропланци пружају им дом, а људима који их посећују ради излета или због посла, могу узроковати неугодности. Могу бити преносиоци неких болести, али на срећу само мали број крпеља носи узрочнике болести. Како би могли што лепше и сигурније одлазити у природу, није на одмет понешто сазнати о тим малим животињама, о ризицима које оне представљају за људе и могућностима да се ти ризици избегну.

Прочитајте опширнијеУлтразвук дојки
Ултразвук дојки је безболна процедура која користи звучне таласе како би креирала слику стања унутар ткива Вашег организма. Звучни таласи се „одбијају“ о структуре у унутрашњости те се враћају до сонде, која их региструје и уз помоћ рачунара креира виртуелну слику која одговара стању у Вашем телу. Ултразвук се користи као додатна дијагностика у оквиру скрининга на туморе дојке, уз мамографију (мамографија је метода који користи прилагођено, широко распрострањено, рентгенско снимање, при чему се користе Х- зраци).

Прочитајте опширнијеУ Општој болници Панчево запослени нови радници
Одлуком Министарства здравља, у месецу априлу, у Општој болници Панчево запослено је 12 нових радника. Од тога 8 средњих медицинских сестара-техничара, 3 доктора медицине као и једна спремачица. Веома смо задовољни јер смо добили могућност да зановимо кадар, те се надамо да ће и у наредном периоду бити још таквих прилика!

Прочитајте опширнијеУринарна инконтиненција
Уринарна инконтиненција се дефинише као губитак вољне контроле над мокрењем. Уринарна инконтиненција није болест него симптом. Тежина симптома се креће од повременог благог умокравања при кашљу или кијању, па до неиздрживог нагона за мокрењем који је праћен честим и значајним умокравањима. Иако се чешће среће код старијих особа, инконтиненција није неизбежна последица старења. Када инконтиненција ремети свакодневне животне активности, време је да се пацијент обрати лекару.

Прочитајте опширнијеИ запослени у ЈКП „Хигијена“ дали крв
У просторијама дирекције ЈКП „Хигијена“ данас је организована прва, овогодишња акција добровољног давања крви. Чак осамнаесторо запослених из свих организационих целина предузећа дало је драгоцену течност.

Прочитајте опширнијеПотрес мозга
Потрес мозга настаје при трауми главе која није праћена структурном повредом мозга и карактерише га пролазни губитак свести. Овај поремећај не оставља озбиљне неуролошке последице.

Прочитајте опширнијеАЛС - Амиотрофична латерална склероза
Амиотрофична латерална склероза је најтежа и најчешћa болест из групе болести мотонеурона, за коју је карактеристично постојање прогресивне слабости и губитак мишићне масе руку и ногу, али и мишића који су неопходни за дисање, говор и гутање.

Прочитајте опширнијеСкраћено време чекања на операцију катаракте
Ранијих година пацијенти на операцију катаракте из Јужног Баната чекали су три године. Захваљујући повећаном броју операција у панчевачкој Очној болници на операцију катаракте тренутно чека 1200 пацијената. Листа чекања је упола краћа, као и време чекања.

Прочитајте опширнијеОдлична посећеност на превентивним прегледима
У недељу, 22.04.2018. године, одржани су бесплатни превентивни прегледи по налогу Министарства здравља. Посећеност је, као и сваког пута до сада, била одлична. Сви грађани могли су да обаве кардиолошки и офталмолошки преглед, као и да изваде крв за хормоне штитне жлезде (TСХ,ФТ4) и тумор маркере просатате (ПСА). Прегледано је 637 грађана.

Прочитајте опширнијеНова вакцина - превентива од плућних болести
Крајем марта у редовни календар обавезне вакцинације уведена je нова вакцина, чија је улога да спречи честе упале плућа, учестале упале ушију али и компликованe болести, као што је менингитис и сепса. Начелник Дечијег одељења у Општој болници Панчево, доктор Слободан Продановић, напомиње да нас ова вакцина штити од ових наведених болести и да би требало да их приме и деца која нису обухваћена редовним календаром вакцинације.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи 22. априла у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево се придружује акцији превентивних прегледа, који ће се обавити 22.04.2018., од 8 -16 часова у Специјалистичком центру Опште болнице Панчево. Том приликом радиће се кардиолошки прегледи, као и вађење крви за хормоне штитне жлезде (СХ,ФТ4) и тумор маркери просатате (ПСА), док ће се у Очној болници вршити офталмолошки прегледи.

Прочитајте опширнијеЗаказивање код офталмолога могуће на два начина
Заказивање код офталмолога у Очној болници, пацијенти могу да обаве на два начина. Уколико има термина, заказују код одређеног офталмолога или могу то учинити у Општој амбуланти. На овај начин пацијентима је омогућено да брже долазе до лекара специјалисте и најдуже чекају месец и по дана.

Прочитајте опширније

Туберкулоза
Туберкулоза је заразна болест коју изазива аеробни непоктерни бацил Mycobacterium tuberculosis. Туберкулоза може бити активна и неактивна. Неактивна има латентан облик што значи да симптоми нису изражени.

Прочитајте опширнијеАкутна упала панкреаса (акутни панкреатитис)
Панкреас је орган који има две битне функције у процесу варења хране: продукција ензима који варе храну и продукција хормона који контролишу ниво шећера у крви. Позициониран је испод и иза желуца у региону трбуха који се назива ретроперитонеум. Окружен је желуцем, танким цревом, слезином и јетром. Три главна анатомска дела панкреаса су глава, тело и реп.

Прочитајте опширнијеУлтрасонографија мускулоскелетног система – УЗ МСК
Ултрасонографија мускулоскелетног система је релативно нова метода визуализације и дијагностиковања патологије коштано-зглобно-мишићног система. Дуги низ година нуклеарна магнетна резонанца (НМР) је била (и даље јесте) златни стандард за визуелизацију меких ткива. У последње време развојем и унапређењем ултразвучних апарата могуће је добити слику високе резолуције која је неопходна да би се уочили фини детаљи различитих ткива и патологија поменутог система. Због тога, али и због осталих разлога који ће бити објашњени у даљем тексту, ултразвучна имиџинг метода је добила важно место у дијагностици обољења мускулоскелетног система.

Прочитајте опширнијеНови начин заказивања у Општој болници Панчево
Захваљујући новом начину заказивања прегледа код лекара субспецијалисте у Општој болници, скраћено је време чекања. Такође, нови начин заказивања пацијентима је омогућио да се више за сваки упут за заказивање у болници не враћају код свог изабраног лекара, већ све завршавају са лекаром интернистом.

Прочитајте опширнијеУ Панчеву највећа инвестиција у здравству Војводине
За непуних шест месеци колико траје реконструкција зграде интерног одељења на површини од скоро 10 хиљада метара квадратних, много тога је урађено. Порушени су сви преградни зидови и изграђени нови, промењена комплетна инсталација, постављена термо и звучна изолација, столарија, а гради се ново степениште и лифт.

Прочитајте опширнијеФебрилне конвулзије
Фебрилне конвулзије (фебрилни напади или како је у народу познатије „фрас“) спадају у најчешћи неуролошки поремећај код деце и дефинишу се као конвулзивни напади који се јављају у склопу повишене температуре.

Прочитајте опширнијеОдгајање детета с Дауновим синдромом — потешкоће и радости
Даунов синдром је облик хромозомопатије који се јавља као последица тризомије хромозома 21. Код деце са овим синдромом постоји 47 хромозома уместо 46 колико их има остало становништво. Представља конгенитални поремећај са карактеристичним изгледом лица и умном заосталошћу, као обавезним показатељем овог синдрома.

Прочитајте опширнијеПролеће и здравствене тегобе
Долазак пролећа носи са собом низ промена. Прелазак из једног у друго годишње доба има утицај на сваког од нас. Морамо бити свесни да се промене одражавају и на наш организам, пре свега на имуни систем.

Прочитајте опширнијеРазмена лекара и у Општој болници Панчево
Недавно је Општа болница Панчево имала прилику да угости докторку на специјализацији опште хирургије из Велике Британије и да буде део званичног програма њеног стручног усавршавања.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Ускрс или Васкрс највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење.

Прочитајте опширнијеАУТИЗАМ
Аутизам је сложен развојни поремећај који омета нормалан развој социјалних и комуникационих вештина. Открива се у раном детињству, најчешће пре навршене треће године живота, иако се у ретким случајевима може испољити и тек доста касније. У популацији дечака овај поремећај је чак 4 пута чешчи него код девојчица.

Прочитајте опширнијеУклањање промена на кожи у Општој болници Панчево
Поред операција крајника, корекције ушију и носа на ОРЛ одељењу у Општој болници Панчево, укљањују се и младежи и проблематичне промене на кожи. Код четири пацијента су недавно откривени меланоми и захваљујући хирушкој интервенцији, која је обављена на време, пацијенти имају добру прогнозу.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Свим верницима католичке вероисповести желимо да вам празник донесе радост и снагу да истрајете у вери, љубави, толеранцији и међусобном разумевању.

Прочитајте опширнијеРеконструкција интернистичког блока Опште болнице Панчево до септембра
У септембру биће завршена реконструкција интернистичког блока Опште болнице Панчево. Рокови су мало пролонгирани због техничеке опремљености свих соба. Без обзира на ту чињеницу, директор болнице, доктор Слободан Овука уверава грађане да ће реновирање болнице бити спроведено и завршено, а да ће пацијенти у овој години имати комплетно нов инернистички блок.

Прочитајте опширнијеСкрининг и превентивни прегледи најбоље оружје у борби против рака дојке
Број жена са дијагнозом карцинома дојке у Панчеву је исти последњих шест година. На онколошком одељењу Опште болнице Панчево са дијагнозом рака дојке суочи се годишње скоро 120 суграђанки. Скрининг и превентивни прегледи најбоље су оружје у борби са овом малигном болешћу.

Прочитајте опширнијеДобар одзив грађана за бесплатне превентивне прегледе у Панчеву
Општа болница Панчево и Дом здравља организовали су и овог месеца бесплатне превентивне прегледе. Панчевке су имале прилику да обаве гинеколошки преглед, ултразвук абдомена као и преглед младежа, како би провериле своје здравље.

Прочитајте опширнијеРозацеа
Розацеа је честа хронична кожна болест која узрокује црвенило средишњих делова лица, хиперплазију везивног ткива коже и лојних жлезда. Иако се може појавити код било кога, најчешће погађа жене старије доби и бледе пути, али су тежи облици учесталији код мушкараца.

Прочитајте опширнијеБОЛЕСТ РУКУ, НОГУ И УСТА КОД ДЕЦE
Постоји још један разлог зашто децу треба подстицати да перу руке, а то је спречавање болести под називом Болест руку, ногу и уста (БРНУ).

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево придружује се и овог месеца хуманој акцији, која ће се одржати 25.03.2018. године, од 8-16 часова. Прегледи ће се обављати на два пункта:у Специјалистичком центру ОБ Панчево, где ће се обављати ултразвучни прегледи абдомена и прегледи младежа (меланома) и у Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Панчево, у којој ће се обављати гинеколошки прегледи.

Прочитајте опширнијеМорбили (мале богиње)
Морбили (у народу познате под називима: мале богиње,оспице, шаруља, фрус) јесу акутно вирусно веома контагиозно обољење из групе осипних грозница.

Прочитајте опширније„НОВЕ“ ВИРУСНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Вируси су најмањи инфективни организми, много мањи од гљивица и бактерија, способни да инфицирају живу ћелију и у њој се размножавају. Вирус преузима контролу над инфицираном ћелијом и користи је за сопствено размножавање и даље ширење.

Прочитајте опширнијеОбавештење
У склопу обележавања Националног дана борбе против рака дојке који се обележава 20. марта, Општа болница Панчево се прикључује хуманој акцији и радиће бесплатне мамографске прегледе у просторијама рендгена у периоду од 13-19 часова, за све жене старије од 50 година.

Прочитајте опширнијеРазвој говора и језика код деце између друге и треће године
Развој говора и језика има свој очекивани ток. Да бисмо на време потражили стручну помоћ, као и да бисмо знали како спровести адекватан третман неопходно је да познајемо фазе развоја.

Прочитајте опширнијеЈезички развој детета током прве године
Познато је да развој говора и језика имају свој уобичајени ток. Ако дете не усваја говор и језик по очекиваном плану, то не представља одмах и поремећај. Ипак, ако већина вештина очекиваних за узраст изостаје, требало би консултовати логопеда и по његовој професионалној процени започети третман.

Прочитајте опширнијеКиселина из прогутане батерије погубна
У последњих месец дана збринуто је чак троје деце на Одељењу за ухо, грло и нос Опште болнице због гутања батерија из играчака. Најопасније је када киселина из батерије исцури - последице могу бити погубне.

Прочитајте опширније13. март – Дан борбе против глаукома
Глауком је тешко обољење ока које доводи до слепила уколико се не дијагностикује на време и не лечи правилно. Глауком представља групу обољења, етиолошки веома различитих, која се карактеришу одређеним оштећењима очног живца и испадима у видном пољу. Најчешћи узрок овог обољења је виши очни притисак него што васкуларни систем папиле очног живца може да поднесе. Глауком се јавља у свим животним добима, али ипак много чешће код старијих особа.

Прочитајте опширнијеСрећан 8. март!
Мој покушај да нешто лепо напишем поводом 8. марта је, вероватно, веома храбар потез. Толико умних и великих људи је, кроз људску историју, написало много лепих писама, песама, књига посвећених Њеном Величанству Жени. Упркос томе, ја морам да пожелим свакој жени да буде и остане ослонац овог света, јер другачије не сме и не може да буде.

Прочитајте опширнијеКампања „Сваки трeнутак je важан“
„Сваки трeнутак je важан“ назив je кампањe кojoм сe истичe важнoст првих 1000 дана живoта и значаj раних искустава за развoj дeтeта.

Прочитајте опширнијеПрелом кука
Кук спада у покретне зглобове, највећи је и један је од најважнијих зглобова, будући да има незаобилазну улогу у развоју и очувању правилне архитектуре целокупног локомоторног система, односно статике и симетрије тела. Под појам прелом кука могу да се подведу различите врсте прелома овог зглоба, али се уобичајено односи на преломе горњег дела бутне кости у близини споја са карличном кости.

Прочитајте опширнијеДр Миња Стојановић одржао предавање у школи
У суботу 3. марта 2018. године у просторијама школе одржано је предавање на тему „Утицај лимфоидног статуса на преживљавање оперисаних због карцинома желуца у Општој болници Панчево у периоду 2005 – 2015 године”. Предавање, односно свој рад и истраживање је приказао и одржао мр сци. мед. др Миња Стојановић, лекар Опште болнице Панчево, а предавању су присуствовали професори опште образовних и стручних предмета.

Прочитајте опширније8. март – Светски дан бубрега
Светски дан бубрега обележава се у више од 100 земаља широм света сваког другог четвртка у марту месецу. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Бубрези и здравље жена” има за циљ да шира јавност постане свесна чињенице да болести бубрега утичу на здравље жена и да је неопходан једнак приступ здравственој заштити и родно сензитивним превентивним мерама и поступцима лечења и женама и то током читавог живота. Ове године, Светски дан бубрега и Међународни дан жена се обележавају исти дан, што пружа могућност да се скрене пажња јавности о важности здравља жена, а посебно здравља бубрега као важног органа.

Прочитајте опширнијеЧИР НА ЖЕЛУЦУ И ДВАНАЕСТОПАЛАЧНОМ ЦРЕВУ
Многобројни су узроци који могу довести до појаве пептичког улкуса на желуцу и дванаестопалачном цреву. Непосредни узрок ове болести је разорно дејство желудачног сока на зид желуца, односно дванаестопалачног црева, када дође до смањења његове отпорности према желудачном соку.

Прочитајте опширнијеМарт - месец борбе против рака
После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији. Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно оболевање од рака ће порасти за 70 посто.

Прочитајте опширнијеНа Одељењу ортопедије без гужве - опрез наредних дана!
У Општој болници на Одељењу ортопедије последњих дана није било повећаног обима посла због повреда на леду и могућих уганућа и прелома. Међутим, више посла ортопеди очекују тек када снег почне да се топи због леда који се најчешће налази испод снега на тротоарима.

Прочитајте опширнијеПанчевци показали велику заинтересованост за превентивне прегледе
Дана, 25.02.2018. године, организовани су, као и претходних месеци, превентивни прегледи у Општој болници Панчево. И овог пута наши суграђани показали су велико интересовање за ове прегледе. У Специјалистичком центру ОБ Панчево кардиолошки је прегледано 344 пацијената, док је на очни преглед дошло 239 наших суграђана.

Прочитајте опширнијеТест окултног крварења
Тестирање столице на окултно (скривено, оку невидљиво) крварење је врло важно у превенцији рака дебелог црева. Овај тест показује крварење из пробавног тракта, иако крв у столици није видљива голим оком. Недавна испитивања су показала да редовна тестирања смањују смртност од овог типа рака. Тест може бити и лажно позитиван, а то се најчешће догађа код особа са хемороидима или код жена са менструацијом. Овај тест се препоручује особама старијим од 50 година, а особе које у породичној историји имају особу која је оболела од рака дебелог црева би свакако овај тест морале урадити већ након 40 година живота.

Прочитајте опширније28. фебруар - Међународни дан ретких болести
Ове године ће бити једанаести пут да се обележава Међународни дан ретких болести, координисано од стране EURORDIS-а. На тај дан, стотине организација ће се бавити подизањем свести становништва о ретким болестима.

Прочитајте опширнијеХантингтонова болест
Хантингтонову болест обележавају једва приметне промене личности и понашања које с напредовањем болести постају израженије. Те промене се крећу од промена расположења и раздражљивости па све до депресије и насилног беса. Поред тогa, болесници могу имати нехотичне трзаје тела и несигурност у рукама и ногама. Координација покрета постаје све слабија и болесник је све незграпнији. Говор постаје нејасан. Гутање је отежано и полако се губи способност памћења и концентрација. Симптоми ХБ трају и постају све израженији до краја болесниковог живота.

Прочитајте опширнијеСве више очева присуствује порођају
У Панчеву је прошле године забележен пораст броја новорођенчади, а све је више и очева који желе да присуствују порођају. У просеку годишње се роди око 1.600 беба, а труднице у болници имају и бесплатну школу за породиље.

Прочитајте опширнијеАКУТНИ ПЕРИКАРДИТИС
Акутни перикардитис је најчешћи акутни процес који захвата перикард, и представља запаљење перикарда. Узроци запаљења могу бити инфективне и неинфективне природе. Инфективни узрочници су: вируси, бактерије, гљивице, паразити, а неинфективни се јавља у склопу акутног инфаркта миокарда, обољења бубрега, штитне жлезде, тумора, код повреда перикарда, а такође може бити узрокован лековима и јавити се у склопу других системских обољења.

Прочитајте опширнијеИ овог месеца превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево, ће и овог месеца, организовати бесплатне превентивне прегледе, који ће се обављати 25.02.2018 године, од 8-16 часова, на два пункта. У Специјалистичком центру ОБ Панчево ће се обављати кардиолошки прегледи и вађење крви за тумор маркере (ПСА, Ца 125), као и провера вредности шећера у крви, док ће се у Очној Болници обављати офталмолошки прегледи.

Прочитајте опширнијеЕстетске операције ушију и носа у Општој болници Панчево
Уз упут за болничко лечење, на ОРЛ одељењу Опште болнице раде се естетске операције ушију и носа. Током јануара урађено је осам корективних операција ушију и неколико операција носа.

Прочитајте опширнијеНачин живљења и здравље људи
Одговарајући начин живљења је врло важан фактор у заштити здравља. Шта је, заправо, важно за људско здравље? Оно што је корисно, оно што негује и храни. Модеран начин живљења ствара неповољне услове за очување и унапређење здравља и све више подстиче настанак обољења.

Прочитајте опширнијеЧајеви
Познато је како су чајеви претече лекова и да је Хипократ оставио записе о четристо лековитих биљака, као и о њиховој примени. Осим историјских чињеница, веровање у лековитост чаја потиче од његовог учинка на организам. Популарно се каже да су они чувари здравља и „ловци“ на слободне радикале.

Прочитајте опширније15. фебруар - Међународни дан деце оболеле од рака
Данас је међународни дан деце оболеле од рака. У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете умре од опаке болести. Међутим захваљујући савременим терапијским протоколима постижу се све већи успеси у лечењу малигних болести код деце. Ове године Међународни дан деце оболеле од малигних болести обележава се под слоганом „РАНО ОТКРИВАЊЕ…ВЕЋА ШАНСА”.

Прочитајте опширнијеЗапослени нови радници у Општој болници Панчево
Прошлог месеца у Општој болници Панчево запослено је укупно 27 нова радника. Од тог броја, 10 доктора медицине, 3 више струковне медицинске сестре, 12 медицинских техничара са средњом стручном спремом и 2 административна радника.

Прочитајте опширнијеАРТРОСКОПСКА ОПЕРАЦИЈА КОЛЕНА
Од децембра прошле године у Општој болници Панчево, на ортопедском одељењу, почеле су да се обављају артроскопске операције колена.

Прочитајте опширнијеГрип (инфлуенца)
Грип је акутно инфективно обољење изазвано вирусима инфлуенце. Испољава се симптомима и знацима обољења горњих и, или доњих дисајних путева, а често је праћен и системским манифестацијама као што су повишена температура главобоља, малаксалост, болови у мишићима.

Прочитајте опширнијеМијастенија гравис (мишићна слабост)
Мијастенија гравис је болест аутоимуне природе (организам прави антитела против сопствених ткива и на тај начин ремети нормално функционисање самог себе).

Прочитајте опширнијеЕкстрофија мокраћне бешике
Екстрофија мокраћне бешике је тешка и ретка конгенитална малформација код које је бешика отворена на предњем трбушном зиду. Аномалија је често праћена и абнормалностима на спољним гениталним органима.

Прочитајте опширнијеБудући очеви подршка у породилишту
Присуство оца на порођају је од изузетног значаја за породиљу, а будућим очевима помаже да се лакше укључе у негу детета по доласку кући. У Oпштој болници Панчево благи је пораст очева који се одлучују да присуствују рађању свог детета. Ова услуга је бесплатна, али су неопходне одређење припреме за будуће тате.

Прочитајте опширнијеЕМНГ- ЕЛЕКТРОМИОНЕУРОГРАФИЈА
Електромионеурографија је једна од најбољих дијагностичких метода за испитивање свих неуромишићних болести.

Прочитајте опширније4. фебруар – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА 2018. „МИ МОЖЕМО, ЈА МОГУ”
Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године завршава се трогодишња кампања под слоганом „Ми можемо, ја могу” којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком.

Прочитајте опширнијеХумани рукометаши Динама из Панчева дали крв
Рукометаши Динама, чланови стручног штаба и Управе клуба још једном су показали хуманост.

Прочитајте опширнијеНаркоманија
Наркоманија се шири у свим земљама света, па и наша земља није поштеђена ове појаве. Дрогу највише користе млади, узраста између 14 и 25 година. Према проценама Завода за болести зависности, у Београду живи око 35 000 наркомана. Претпоставља се да у читавој Србији има око 80 000 зависника од дроге.

Прочитајте опширније31. JАНУАР 2018. – НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА
У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности поводом тога дана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму. Утицај пушења на здравље данас је добро познат у целом свету.

Прочитајте опширнијеБесплатни превентивни прегледи у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево и Дом здравља и ове недеље организовали су бесплатне превентивне прегледе, учествујући на тај начин, у акцији коју организује Министарство здравља. Грађани су могли да ураде ултразвук абдомена, изваде крв како би урадили лабораторијске анализе - тумор маркери гастроинтестиналног тракта, док су жене, старости од 50 до 69 година, могле да ураде и мамографију.

Прочитајте опширнијеВршњачко насиље
Насиље представља сваки облик понашања које има за циљ намерно повређивање или наношење бола, било психичког или физичког. Сваки човек у детињству искуси неки вид насиља, било да је у улози вршиоца насиља, онај који трпи или је једноставно сведок насиља над неким другим.

Прочитајте опширнијеТоком 2017. године више од 5000 људи дало крв
Током прошле године у Служби за трансфузију крви Опште болнице Панчево крв је дало 5.224 даваоца, а сакупљено је 126 јединица крви мање него 2016. године. Ипак, крви је било довољно за све оне којима је ова драгоцена течност била потребна у лечењу.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ
Општа болница Панчево се придружује хуманој акцији 28.01.2018 год. која ће се обавити од 8-16 часова.

Прочитајте опширнијеЕпидуралном анестезијом до безболног природног порођаја
Један од најјачих болова је свакако бол приликом порођаја, чега се све жене пред порођај прибојавају. Последњих година све је популарнији безболни порођај захваљујући епидуралној анестезији. Таква ситуација је и у панчевачком породилишту, где се све већи број жена порађа са епидуралном анестезијом.

Прочитајте опширнијеПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
Рак грлића материце је једно од малигних оболења за који је познат узрочник. Рак глића материце изазивају ХПВ вируси ( Хумани папилома вируси) којих има око 150 типова. Неки типови вируса су високосензитивни за ткиво грлића материце.

Прочитајте опширнијеШта је трихинелоза?
Трихинелоза је зооноза (зоонoзе су болести која се преносе са животиња на људе) коју изазива трихинела спиралис (Trichinella spiralis). Паразит спада међу најмање црве, патогене за човека. Одрасла женка дуга је око 3-4 мм а мужјак око 1,5 мм. Човек се зарази конзумирањем термички необрађеног меса и месних прерађевина у којима се налазе живе ларве трихинеле.

Прочитајте опширнијеМождани удар
Мождани удар је трећи узрок смртности у земљама западне Европе, први узрок инвалидитета у свету и код нас и водећи узрок деменције и поред дијагностичких и терапеутских напредака. Посебно забрињава чињеница да шлог погађа све млађе људе, понекад чак испод 45 година старости, иако наши лекари кажу да су међу пацијентима имали и 18-годишњаке.

Прочитајте опширнијеШта су „Е“ бројеви? Шта једемо?
„E“ бројеви су за већину нас енигма, али се иза истих често крију необични додаци. Постоје бројне контраверзе око њиховог дејства на здравље. То су врло често баналне супстанце добијене одређеним процесом из биљака, животиња или минералних сировина које помажу да се добије лепша, укуснија, трајнија и боље обликована храна.

Прочитајте опширнијеMaла дечија глиста (Enterobius vermicularis)
Мала дечија глиста је најчешћи паразит како код деце тако и код одраслих. Узраст који у највећој мери је погођен овом инфекцијом је школски. Јаја паразита се веом а лако преносе од детета до детета.

Прочитајте опширнијеЗавршено рушење интернистичког блока
Рушење интернистичког блока пре извесног времена је завршено. Радници „Модулора” у уиграним тимовима постављају преградне зидове, раде плафоне и подове и уређују купатила. Све планиране радове изводе унапред одређеном динамиком.

Прочитајте опширнијеРеконструкција Опште болнице Панчево до маја
Радови на реконструкцији интернистичког блока Опште болнице Панчево напредују пуном паром, а на градилишту које обухвата 8 хиљада квадрата, свакодневно ради од 50 до 70 радника. Требало би да буду завршени током маја, после чега ће болница бити другачије организована, а простор који буде ослобођен биће искоришћен за додатно унапређење рада.

Прочитајте опширнијеСрећна Нова година!
Свима који данас прослављају Нову годину по јулијанском календару, желим срећну и испуњену љубављу 2018. годину!

Прочитајте опширнијеАлиментарна интоксикација (тровање храном)
Алиментарна интоксикација је инфективно обољење дигестивног тракта које настаје уношењем хране која садржи патогене бактерије.

Прочитајте опширнијеУРИНАРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Уринарна инфекција или инфекција мокраћног система је бактеријска инфекција која захвата део мокраћних путева. Ако захвати доњи део мокраћних путева назива се циститис (упала мокраћне бешике), а ако захвати горњи део мокраћних путева ради се о пијелонефритису (упали бубрега).

Прочитајте опширнијеПреломи кука код старијих особа
Прелом кука представља прелом горњег дела бутне кости који је у близини зглоба кога сачињавају бутна кост и карлица. Лечење ових врста прелома представља огроман изазов за хирурге-ортопеде, здравствени систем као и друштво у целини. То значи да су преломи кука, поготово код старијих особа, озбиљан здравствено - економски проблем сваке државе.

Прочитајте опширнијеДобре вести: Више беба него 2016. године
У панчевачком породилишту у прошлој години повећан је број порођаја. Рођено је 30 беба више него 2016. године. Које су најчешће компликације које се јављају у трудноћи и могу ли бити озбиљан проблем приликом порођаја, објашњава доктор Михаило Новаков, спец. гинекологије и акушерства.

Прочитајте опширнијеСрећан Бадњи дан и Божић!
Свим суграђанима, који Бадњи дан и Божић, празник рођења Исуса Христа, славе по Јулијанском календару, желим да проведете овај дан у миру, срећи и благостању са својим најближима.

Прочитајте опширнијеПЕПТИЧНА УЛКУСНА БОЛЕСТ
Пептична улкусна болест је болест која подразумева постојање улкуса, или народски речено, чира, а он се дефинише као оштећење слузокоже желуца или дванаестопалачног црева, које у промеру захвата најмање 5мм, и допире до слоја испод слузнице, тзв. субмукозе.

Прочитајте опширнијеДр Миња Стојановић постао и специјалиста дигестивне хирургије
Начелник хирургије Опште болнице Панчево доктор Миња Стојановић недавно је одбранио субспецијалистички рад под називом „Утицај лимфонодалног статуса на преживљавање код оперисаних од карцинома желуца у Општој болници Панчево од 2005. до 2015. године” чиме је званично постао специјалиста хирургије дигестивног тракта.

Прочитајте опширнијеЛазар је прва беба у 2018. години у Панчеву
Прва беба у панчевачком породилишту у 2018. години рођена је само 15 минута након поноћи, а дечака Лазара на свет је донела Љиљана Тркуља из Качарева.

Прочитајте опширнијеСрећна Нова 2018. година!
Желим Вам пуно љубави, среће, здравља и остварење лепих снова. Јер снови се остварују ако то заиста желите!

Прочитајте опширнијеПредставници „Кефалице" обрадовали малишане на Дечјем одељењу панчевачке болнице
Представници приватне Предшколске установе „Кефалица" су малишанима хоспитализованим на Дечјем одељењу Опште болнице Панчево у уторак, 26. децембра, приредили новогодишње изненађење. Уз Деда Мраза, без којег Нова година не може да се замисли, представинци овог вртића су предали играчке за децу лекарском тиму и изразили наду да ће се деца брзо опоравити и вратити својим породицама.

Прочитајте опширнијеУ Долову и Деда Мраз редовно даје крв
На акцији добровољног давања крви појавио се лично и Деда Мраз. Популарни дека је и ранијих година око новогодишњих празника умео да, између осталих својих активности, дође и на акцију добровољног давања крви, а да након тога оде до основне школе и обрадује малишане.

Прочитајте опширније

br>

РЕКАПИТУЛАЦИЈА АКТИВНОСТИ У 2017. ГОДИНИ
Прочитајте опширнијеСрећан Божић!
Божић је један од највећих и најсрећнијих празника. То је време када заборављамо све лоше тренутке а сећамо се најрадоснијих, када се окрећемо драгим и вољеним људима и уживамо у сваком заједничком тренутку.

Прочитајте опширнијеТоком празника саветује се умереност у храни и пићу
Зимски период препознатљив је по мноштву празника. Дани су краћи, а ноћи све дуже, те је време је да се одморимо и радујемо свему што празници у најширем смислу значе. Ипак, здравствена струка је ту да нас упозори да празници не треба да значе никакво претеривање, па ни у јелу и пићу.

Прочитајте опширнијеНагле промене утичу на циркулацију крви
Нагле промене времена било да се ради о летњим врућинама или наглом захлађењу зими, утичу на нашу циркулацију крви, и веома често осетљиве особе или пацијенти који имају неко кардиоваскуларно оболење утичу да је повећан број пацијента који потрaже помоћ лекара специјалисте за ухо, грло, нос, због нагле појаве вртоглавице или крварења из носа.

Прочитајте опширнијеПразници су здрави
Уочи Нове године прибегавамо извођењу већ традиционалних ритуала: китимо јелку, купујемо поклоне, припремамо трпезу, шаљемо честитке… А када се све припреме заврше, и када коначно дође та најлуђа ноћ, нервирамо се, јер не можемо да кажемо “не” ђаконијама са празничног стола. Ма колико Вам се чинило да вам се сваки пут, током овог периода године, поремети биоритам и да заборавите на све добре навике, експерти тврде да је управо извођење тих малих, празничних ритуала корисно за здравље.

Прочитајте опширнијеКалкулозна болест органа уринарног тракта (Nefrolithiasis/ Urolithiasis)
Под појмом уролитијазе подразумева се таложење конкремената у органима уринарног система.

Прочитајте опширнијеХематурија (крв у урину)
Под појмом хематурија подразумева се повећано присуство црвених крвних ћелија (еритроцита) у урину. Мокраћа одраслог човека може у себи да садржи мањи број еритроцита што се сматра уредним налазом (максимално до 5 еритроцита по микролитру урина). У колико је урин црвенкасто пребојено видљив голим оком, говоримо о макроскопској хематурији, док у супротном случају (већи број еритроцита који је лабораторијском анализом забележен у урину) говоримо о микроскопској хематурији.

Прочитајте опширнијеВитамини – Храна за тело
Витамини су органска једињења потребна организму као храњљиви састојак.

Прочитајте опширнијеКорекција старачке далековидости (презбиопије)
Када читамо, држимо обично књигу на даљини од 25 до 30 цм. После четрдесете године физиолошко смањење обима акомодације прелази извесну границу, тако да нисмо у стању да читамо, пишемо и радимо са уобичајене даљине од 25-30 цм, та појава назива се старачка далековидост (presbyopia).

Прочитајте опширнијеАкција давања крви у Иванову
Служба за трансфузију Панчево организовала је акцију добровољног давања крви у Иванову. Крв је дало двадесет мештана, а наредне акције планиране су у четвртак у Баваништу, и у петак у Омољици.

Прочитајте опширнијеЛекови употребљиви пола године по истеку рока трајања
Апотека у Општој болници Панчево добро је снабдевена лековима. Посебно пред предстојеће празнике направљене су неопходне залихе. У болничкој апотеци строго се поштује начин чувања лекова које пацијенти добијају свакодневно у овој установи. Начелница Одељења за медицинско снабдевање лековима у панчевачкој болници Снежана Благић истиче да посебну пажњу треба обратити и на употребу лекова из кућне апотеке.

Прочитајте опширнијеЛумбална пункција
Лумбална пункција је поступак или тест којим добијамо мождано-кичмену течност или ликвор, која је нормално бистра и безбојна и окружује мозак и кичмену мождину.

Прочитајте опширнијеШта је, заправо, мултипла склероза?
Са којим се проблемима најчешће суочавају оболели од ове болести у нашој земљи?

Прочитајте опширнијеФЕБРИЛНЕ КОНВУЛЗИЈЕ
Фебрилне конвулзије (у народу познатије као фрас) представљају један од најчешћих неуролошких поремећаја у раном детињству. Дефинишу се као конвулзивни напади удружени са повишеном телесном температуром код деце узраста од 6 месеци до 5 година. Код фебрилних конвулзија најчешће се ради о пролазној реакцији незрелог дечијег мозга на нагли скок или појаву повишене телесне температуре, пролазе спонтано после пете године живота, без настанка неких последица.

Прочитајте опширнијеДијабетолошка амбуланта премештена у Специјалистички центар
Због реконструкције интернистичког блока Опште болнице Панчево, једна ОРЛ амбуланта уступљена је пацијентима који се лече од дијабета. Иако раде у скученом простору, лекари специјалисти примају исти број пацијената, а и број операција остао је исти на ОРЛ одељењу.

Прочитајте опширнијеAнемија
Анемија или малокрвност је обољење које настаје због недостатка црвених крвних зрнаца.

Прочитајте опширније10. децембар - Међународни дан људских права
„Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима“ каже први члан Опште повеље о људским правима. Рођењем и првим тренуцима живота човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената.

Прочитајте опширнијеПСИХОЛОШКИ АСПЕКТИ ТЕРМИНАЛНИХ СТАЊА
Док су у прошлом веку људи најчешће умирали од заразних болести, нагло и неочекивано, данас највећи проблем постају хронична обољења као што су кардиоваскуларна или канцер.

Прочитајте опширнијеШта је ринитис и како га лечити?
Ринитис представља иритацију и запаљење слузнице носа. Учесталост је у сталном порасту. Ринитиси могу бити инфективни (акутни и хронични), неалергијски и алергијски.

Прочитајте опширнијеМинерали
Минерали помажу телу да се развија и остане здраво. Тело користи минерале за обављање више различитих функција, нпр. изградња костију и преношење нервних импулса, а неки се чак користе и да би се произвели хормони или одржао нормалан рад срца.

Прочитајте опширнијеУспешна акција „Радост давања“
Традиционална акција добровољног давања крви „Радост давања“ коју је организовала Служба за трансфузију крви у сарадњи са запосленима у РТВ Панчеву била је и овог пута успешна. Крв је дало 30 давалаца. Поред запослених у Радио-телевизији Панчево, крв су дали и запослени из Суда, тужилаштва, Културног центра, Полицијске управе, Министарства грађевине и инфраструктуре.

Прочитајте опширније1.ДЕЦЕМБАР-СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а
Сваке године 1. децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Прочитајте опширнијеПанчевачки лекар у Европском парламенту
Познати лекар др Душан Дуда Стојић, хирург у панчевачкој Општој болници, једини је представник не само нашег града и наше државе, већ и читаве југоисточне Европе који је био позван да 22. новембра учествује на конференцији о антимикробној резистенцији, одржаној у Европском парламенту у Бриселу.

Прочитајте опширнијеПредседник Покрајинске владе обишао радове на реконструкцији болнице
Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас интернистички блок Опште болнице Панчево, за чију је реконструкцију Покрајинска влада издвојила 500 милиона динара. Радови на реконструкцији су почели 17. октобра 2017. године.

Прочитајте опширнијеПРВА НАГРАДА НАШЕМ ЛЕКАРУ
Првог викенда у месецу новембру 2017. године у Београду је одржан Први интернационални конгрес Удружења коронарних јединица Србије. Другог дана конгреса одржана је сесија под називом „Такмичење најинтересантнијих клиничких случајева коронарних јединица Србије“ у којој је учешће узела и Коронарна јединица ОБ Панчево. Прикази случајева бирани су из 46 Коронарних јединица а најбољих 7 је и усмено презентовано. По оцени жирија, који су чинили кардиолози, професори три медицинска факултета (Београд, Крагујевац и Нови Сад), представник наше установе, специјализант интерне медицине др Ненад Зец освојио је прво место са приказом случаја под називом „Електрична олуја код пацијента са исхемијском кардиомиопатијом“. Победнику је уручена и награда - апарат за 24-сатни Холтер артеријског притиска, који ће, по одлуци др Зеца, припасти Кабинету за функционалну дијагностику кардиоваскуларних болести при Интерном одељењу ОБ Панчево. За нашу установу, постигнути успех биће подстрек за даље унапређење квалитета лечења становника Јужно-банатског округа.

Прочитајте опширнијеДок траје реконструкција улаз у Општу болницу кроз подрум
Пре две недеље, због реновирања интернистичког блока, премештен је за пацијенте и суграђане улаз у Општу болницу. Менаџмент Опште болнице моли пацијенте да имају разумевања јер је реновирање интернистичког блока у току и уколико се не ради о хитним случајевима, да улазе у Општу болницу из подрума како не би ометали болеснике који се налазе у интезивној нези.

Прочитајте опширније25.НОВЕМБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА
Насиље над женама је дефинисано у више докумената Организације уједињених нација, која је 1999.г. прогласила 25.новембар за Међународни дан против насиља над женама. Од тог датума, па до 10. децембра, Међународног дана људских права, сваке године траје светска кампања под називом: „16 дана активизма против насиља над женама“.

Прочитајте опширнијеСПИРОМЕТРИЈА
Спирометрија је испитивање вентилацијске способности плућа. Помоћу ње одређујемо параметре који су битни за оцењивање плућне функције. Апарат којим се изводи ово испитивање зове се спирометар.

Прочитајте опширнијеПравилно узимање узорака које пацијенти сами узимају за микробиолошко испитивање
Да би микробиолошко испитивање било добро урађено потребно је да пацијенти знају како правилно да узму узорак и за које време да га донесу у лабораторију. Пацијенти сами могу да узму и донесу следеће узорке: урин, фецес, перианални отисак и спутум.

Прочитајте опширнијеЂаци Медицинске школе у акцији давања крви
Више од 70 ученика Медицинске школе дало је крв. Медицинска школа два пута годишње организује акцију добровољног давања крви у којој учествује велики број ученика. Акција је одржана у Заводу за трансфузију крви.

Прочитајте опширнијеНа превентивним прегледима Панчевци најбројнији
Општа болница Панчево и Дом здравља и овoг месеца организовали су бесплатне превентивне прегледе. Поред ултразвука абдомена, Панчевци су могли да провере и хормоне штитне жлезде, док су жене, старије од 50 година, могле да ураде и мамографију. Укупно је прегледано 604 пацијената (564 УЗ прегледа, 123 мамографија и 457 вађења крви за хормоне штитне жлезде).

Прочитајте опширније20. НОВЕМБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
Међународни дан детета установљен је 20. новембра 1954. године у Генералној скупштини Уједињених нација. Пет година касније, 20. новембра 1959. године Уједињене нације су усвојиле Декларацију о правима детета, а 1989. године дечија права су утврђена Kонвенцијом о правима детета. Обележавањем овог дана наше друштво покушава да скрене пажњу на обавезе које сви ми имамо према најмлађој популацији, тако да је овај дан савршена прилика да добро размислимо и урадимо нешто боље и лепше како за сопствену тако и за децу целог света.

Прочитајте опширнијеУлаз у болницу кроз подрум
Због радова на реконструкцији интернистичког блока, пацијенти кроз подрум из дворишта улазе у болницу, док је улаз у пријемно - ургентну службу са бочне стране Специјалистичког центра, поред болничке телефонске централе. За возила Хитне помоћи отворена су врата из улице Милоша Требињца.

Прочитајте опширнијеОбележена лекарска слава
Лекарска слава - Свети врачи Козма и Дамјан обележена је 14. новембра сечењем колача уз присуство менаџмента болнице, кума славе др Вељка Божића и осталих званица. Том приликом је др Станислав Милошевић, као члан одбора Српског лекарског друштва, доделио признања лекарима.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Општа болница Панчево се придружује хуманој акцији и 19.11.2017. год. ће у сарадњи са Домом здравља Панчево организовати на два пункта превентивне прегледе. У Специјалистичком центру ОБ Панчево ће се обављати ултразвучни прегледи абдомена, мамографија и вађење крви за хормоне штитне жлезде (ТСХ и ФТ4), док ће се у Служби за радиологију, у просторијама Дома здравља (у Змај Јовиној улици), обављати ултразвучни прегледи абдомена и мамографија.

Прочитајте опширније15. новембар – Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа
Хронична опструктивна болест плућа или скраћено ХОБП, карактерише се смањеним протоком ваздуха у дисајним путевима. Од ХОБП – а најчешће оболевају пушачи, особе које живе или раде у просторијама са много штетних гасова, прашине, дима. Већина оболелих је старосног доба преко 40 година, али могу оболети и млађи.

Прочитајте опширније14. НОВЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА
Шећерна болест или дијабетес је хронични, неизлечиви, систематски поремећај метаболизма, карактеристичан по трајно повишеном нивоу глукозе у крви.

Прочитајте опширнијеАдекватна заштита чува вид
Повреде ока врло су честе, па лекари у Очној болници Панчево свакога дана прегледају пацијенте који су хитни због упадања страног тела. Овај број повреда би се значајно смањио када би се увек и адекватно користила заштитна опрема, пре свега код брушења и варења.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Обавештавамо Вас да је пријемно-ургентна служба пресељена у Специјалистички центар Опште болнице Панчево због реконструкције интренистичког блока. Због радова на интернистичком блоку улаз у болницу је из подрума, чији је улаз са задње стрaне болнице из болничког парка.

Прочитајте опширнијеТуберкулоза
Туберкулоза је заразна болест коју изазива бацил туберкулозе, а преноси се путем ваздуха. Најчешће захвата плућа, али може захватити и друге органе (кости, мозак, бубреге...).

Прочитајте опширнијеНОВИ МИКРОСКОП НА ОДЕЉЕЊУ ПАТОЛОГИЈЕ ПАНЧЕВАЧКЕ БОЛНИЦЕ
На Одељење патологије панчевачке болнице стигао је нови микроскоп. Тринокуларни микроскоп са камером, немачке марке Керн, купљен је захваљујући менаџменту Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница смањује листу чекања за операцију катаракте
Све је мање пацијената који чекају на операцију катаракте у панчевачкој Очној болници. Разлог је што пацијенти поред Очне болнице у Панчеву операцију катаракте сада обављају и у приватним клиникама у Београду о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

Прочитајте опширнијеФАРМАЦЕУТСКИ ОТПАД
Фармацеутски отпад по дефиницији представља све лекове и лековите супстанце укључујући и њихову примарну амбалажу, који су постали неупотребљиви због истека рока трајања, неисправне серије, контаминираног паковања, расипања, припремљени па неупотребљени враћени од стране корисника или се не могу користити из других разлога, као и отпад из производње.

Прочитајте опширнијеЗбог реконструкције интернистички одсеци пресељени у хирушки блок
Због реконструкције интерног одељења Опште болнице Панчево, пресељени су сви интернистички одсеци у хируршки блок. Број постеља у коронарној јединици није смањен, док ће друга одељења морати да раде смањеним капацитетом због реновирања.

Прочитајте опширнијеСветски дан борбе против псоријазе – 29. октобар
Псоријаза је хронична, рецидивирајућа, незаразна болест, код које узрок и механизам настанка нису до краја познати. Сматра се да је генетски условљено обољење коже, па често оболели од псоријазе зна да је већ неко у породици имао исти проблем. Прве промене се могу јавити у било ком животном добу, а најчешће у периоду између 16. и 30. годинe и после пете деценије живота. Уколико један од родитеља има псоријазу могућност да је дете наследи је 30%.

Прочитајте опширнијеГастритис
Гастритис у основи представља иритацију и запаљење слузнице желуца. Код пацијената се јављају карактеристичне тегобе: осећај печења и бола у горњим партијама абдомена, мучнина, повраћање, штуцање, учестало подригивање.

Прочитајте опширнијеСтрес - како се изборити?
Свакодневно смо изложени великој дози стреса, живимо брзо и заборављамо да је управо стрес често „окидач” за многе болести. Било да се ради о стресу из економских разлога, стресу на послу, у школи, стресу због здравственог стања, он је постао наш свакодневни партнер. Данас смо стресу подложни сви!

Прочитајте опширнијеРадови на интернистичком одсеку
Коначно можемо да се похвалимо дуго очекиваном реконструкцијом интернистичког одсека. Радови су увелико почели и даћемо све од себе да рокови буду испоштовани и да сви заједно будемо задовољни са будућим изгледом наше Установе.

Прочитајте опширније20.ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНОПАУЗЕ
Живот жене може се поделити на детињство, пубертет, доба пуне полне зрелости, климактеријум и сенијум. Иако се трајање људског живота продужио, просечна старост кад наступа менопауза није се променила, па данас жене трећину свог живота проведу у постменопаузи.

Прочитајте опширнијеМеђународни скуп хирурга у Панчеву
Општа болница Панчево, уз подршку града Панчева, и ове године организатор је Међународне колопроктолошке радионице. Врхунски хирурзи из Русије, Ирана, САД, Велике Британије, Индије, Португалије и Пакистана, њих 11, учествује у раду ове дводневне радионице, чији је циљ промоција нових метода приликом операција дебелог црева.

Прочитајте опширније18. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе
Остеопороза је болест која се манифестује смањеном густином костију због чега оне постају порозне. Долази до смањења калцијума који осигурава чврстину костију и коштаног ткива, па су такве кости осетљиве на различите физичке стресове (ударце и падове).

Прочитајте опширнијеСедма међународна колопроктолошка радионица у Општој болници Панчево
Седма колопроктолошка радионица, као и редовни састанак хируршке секције СЛД, одржаће се 18. и 19. октобра 2017. године у просторијама Опште болнице Панчево и у Културном центру у Панчеву.

Прочитајте опширнијеМеђународни дан борбе против сиромаштва - 17. ОКТОБАР
Међународни дан борбе против сиромаштва, обележава се 17. октобра у целом свету, а међу најугроженијима у Србији су многочлане породице, незапослени и особе са инвалидитетом.

Прочитајте опширнијеРасељени интернистички одсеци
С обзиром на то, да је реконструкција интерног одељења Опште болнице Панчево почела, интернистички одсеци су пребачени на хируршку страну болнице.

Прочитајте опширнијеПосле интернистичких, на ред дошли гинеколошки и уролошки прегледи
По препоруци Министарства здравља настављена је акција бесплатних превентивних прегледа, на које су могли да дођу и грађани који немају здравствену књижицу. Прошлог месеца рађени су интернистички превентивни прегледи, док су овом акцијом обухваћени гинеколошки и уролошки прегледи.

Прочитајте опширнијеЗаједничка акција Опште болнице Панчево и Дома здравља
По препоруци Министарства здравља настављена је акција бесплатних превентивних прегледа за грађане са или без здравствене књижице. Овог пута Општа болница Панчево и Дом здравља Панчево су заједничким снагама органозовали превентивне прегледе .

Прочитајте опширнијеСветски дан хране - 16. октобар
Светски дан хране обележава се под окриљем и на иницијативу Светске организације за храну и пољопривреду, а 16. октобар одабран је симболично као датум оснивања ове специјализоване агенције Уједињених нација.

Прочитајте опширнијеСветски дан чистих руку – 15. октобар
15. октобра се обележава Светски дан чистих руку, под слоганом “ НАШЕ РУКЕ НАША БУДУЋНОСТ” са циљем да укаже на то како се редовним и правилним прањем руку могу предупредити бројне заразне болести,као и да повећа свест јавности о значају и о користима од прања руку.То би требало да подстакне земље у свету да анализирају обичај прања руку свог становништва.

Прочитајте опширнијеБронхијална астма (Asthma bronchiale)
Бронхијална астма је хронична болест малих дисајних путева. Први пут ју је описао Хипократ у двадесетом веку пре нове ере. Порекло речи, астма, потиче од грчке речи и значи гушење.

Прочитајте опширнијеРАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА – ПРВИ КОРАК У ПРЕВЕНЦИЈИ АНТИБИОТСКЕ РЕЗИСТЕНЦИЈЕ
Једно од највећих открића и достигнућа 20. века у медицини и науци уопште, представља откриће пеницилина. Његово увођење у клиничку праксу довело је до револуције у лечењу бактеријских инфекција. Примена антибиотика у лечењу различитих бактеријских инфекција, спасила је и спашава милионе људских живота али генерално, упркос огромном значају антимикробних лекова за све области медицине, несумњиво је да се ови лекови употребљавају далеко чешће него што је то оправдано.

Прочитајте опширнијеУлтразвучни прегледи на Онкологији
Од када је Онколошко одељење Опште болнице добило ултразвучни апарат, прегледан је велики број пацијената. Раније су се прегледи радили на другим одељењима када су апарати слободни, а сада на Онколошком одељењу ултразвучну дијагностику ради пет лекара.

Прочитајте опширнијеСветски дан вида - Светски дан белог штапа
Светски дан вида обележава се другог четвртка у октобру, и има за циљ да усмери пажњу и подигне свест целог друштва на глобални проблем оштећења вида и слепила. Чуло вида важно је за сваког човека и развија се до 7.године живота. Управо је важност очувања вида оно на шта (СЗО)жели да упозори јер се око 80% болести ока може спречити или макар започети са раним лечењем. Свака животна доб носи одређене ризике и обољења, а од изузетне важности је јавити се офталмологу на време.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи 15.10.2017.
Општа болница Панчево организује бесплатнe превентивнe прегледe за све грађане, са или без здравствене књижице.

Прочитајте опширније10. ОКТОБАР – СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
Светска здравствена организација дефинише ментално здравље као стање социјалног и емотивног благостања у коме особа остварује све своје способности, може да поднесе све животне стресове, продуктивно и плодно ради и доприноси својој заједници.

Прочитајте опширнијеКоји фактори утичу на наше ментално здравље?
Здравље представља комплетно физичко, ментално и социјанло благостање, а не само одсуство менталне болести.

Прочитајте опширније18. и 19. октобра Седма панчевачка хируршка радионица у панчевачкој болници
У Панчеву ће се 18. и 19. октобра одржати Седма панчевачка хируршка радионица, која ће и ове године угостити неке од најзначајнијих светских и европских имена из колопроктолошке хирургије. Организатори ове радионице су хирузи панчевачке Опште болнице и Удружење „Круг здравља”, чији су циљеви превенција у сфери колопроктолошких обољења, помоћ и подршка оболелима од ових болести, промоција здравог начина живота и подизање еколошке свести, као и организовање едукација и скупова са циљем подизања нивоа знања из области колопроктологије и повезаних медицинских области.

Прочитајте опширнијеMАЈЧИНО МЛЕКО- НАЈБОЉА ХРАНА
Национална недеља дојења је прилика да се широј јавности укаже на значај дојења и да се покрену многобројне активности у промоцији, подршци и заштити дојења. У Србији се национална кампања обележава увек у четрдесетој недељи у години, са симболиком да трудноћа траје 40 недеља.

Прочитајте опширнијеСлужба физикалне медицине и рехабилитације од понедељка у Управној згради
Служба физикалне медицине и рехабилитације ће од понедељка, 09.10.2017 год. радити у Управној згради Опште болнице Панчево, у просторијама гинеколошке амбуланте. Ово пресељење је неопходно због радова на реконструкцији Интерног одељења наше установе.

Прочитајте опширнијеЛабораторија Опште болнице Панчево добила сертификат за квалитет анализа
Клиничко-биохемијска лабораторија Опште болнице Панчево добила је сертификат за успешно завршен 15. циклус спољашње контроле квалитета ЕQАС, која је почела у јулу 2016. године и завршила се у јуну ове године.

Прочитајте опширнијеУградња вештачког кука
Уградња вештачког кука или уградња тоталне протезе кука је честа појава. То је хируршка интервенција путем које се зглоб кука замењује вештачким материјалима. Материјали који се данас користе су много бољи и квалитетнији него шездесетих година, када је почела да се изводи ова интервенција.

Прочитајте опширнијеMеђународни дан старијих особа - 1. октобар
Првог октобра се обележава међународни дан старих. Слоган овогодишње кампање је „Корак у будућност, препознавањe талената, доприноса и учешће старијих у друштву“.

Прочитајте опширнијеЦистоскопија
Под цистоскопским прегледом подразумева се увођење оптичког инструмента – цистоскопа у мокраћну бешику, преко спољашње мокраћне цеви. Циљ је сагледавање унутрашње анатомије и структуре мокраћне бешике, као и спољашње мокраћне цеви.

Прочитајте опширније29. септембар - Светски дан срца
Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце”, са циљем да се промовишу здрави стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Прочитајте опширније26. СЕПТЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈЕ
Контрацепција представља скуп мера и реверзибилних поступака, које се користе ради спречавања нежељене трудноће. Постоји широк избор различитих средстава за спречавање зачећа од којих већину употребљавају жене. Нове тенденције су на развоју адекватних контрацептивних метода за мушкарце. Захваљујући постојећим средствима жена може слободно да одлучује да ли ће и када да затрудни.

Прочитајте опширнијеКарцином простате
Један од најчешћих карцинома који се јавља у мушкој популацији представља аденокарцином простате.

Прочитајте опширнијеФЕБРИЛНА СТАЊА НЕЈАСНЕ ЕТИОЛОГИЈЕ
Фебрилнo стањe нејасне етиологије је стање вишекратног понављања повишене телесне температуре, изнад 38,3C, које траје дуже од 3 недеље и чије порекло је неразјашњено након 7 дана амбулантног испитивања или након 3 дана боравка у болници.

Прочитајте опширнијеСветски дан Алцхајмерове болести 21. септембар
Деменцију, у нашем народу – сенилност, је тешко дефинисати. То је пад у целокупном менталном функционисању пацијента. По важећим критеријумима, особа је дементна уколико има значајан пад у бар два од основних пет сазнајних функција које су доле наведене, ако је пад такав да ремети нормалан свакодневни живот, те ако се не може објаснити неким другим пролазним поремећајима (нпр. дејством лекова, алкохола...).

Прочитајте опширнијеКако заштитити своју кичму ?
Бол у леђима представља један веома учестали здравствени проблем у нашој популацији. Најчешће се јавља између 20-55 године живота. Узроци бола у леђима могу бити врло сложени и различити , а за све је заједничко да утичу и ремете квалитет живота и радну способност оболелог.

Прочитајте опширнијеШуга – преношење, клиничка слика и терапија
Узрочник шуге је паразит (Sarcoptes scaniei varientas hominis) из реда ацарина који углавном паразитира у кожи човека. Преноси се директним контактом или индиректно заједничком употребом постељине, одеће, веша или пешкира.

Прочитајте опширнијеЗаједничким акцијама превазиђене несташице крви током лета
У Трансфузији Опште болнице Панчево током овог летњег, увек критичног периода, недостајуће дозе крви обезбеђене су кроз редовне акције, захваљујући добровољним даваоцима, али и грађанима који су се одазивали на позиве.

Прочитајте опширнијеПревентивни прегледи од данас и у Општој болници Панчево
Општа болница Панчево придружила се акцији бесплатних превентивних прегледа. По одлуци Министарства здравља, од данас ће се једном месечно обављати бесплатни превентивни прегледи за све грађане са или без здравствене књижице.

Прочитајте опширнијеБрже до операције катаракте
У панчевачкој Очној болници,од почетка године, урађено је близу 500 операција катаракте, колико је обављено током целе претходне године. Листа чекања је смањена на 1300 пацијента, а циљ је да се наредне године на операцију чека годину дана, а не три колико је било до сада.

Прочитајте опширнијеУТИЦАЈ РАЧУНАРА НА ВИД
Напредовањем дигиталне технологије умногоме су нам олакшни разни аспекти живота али истовремено и угрожено сопствено здравље. Многа истраживања су доказала да компјутери утичу на наше здравље а нарочито на здравље наших очију.

Прочитајте опширнијеЗа годину дана запослено 11 лекара и 16 медицинских техничара
Општа болница Панчево успешно се изборила са дефицитом радника тако да је у последњих годину и по дана запослено на неодређено време 11 лекара и 16 медицинских техничара, а са новим кадровским планом добијена је могућност нове систематизације, којом се отворио простор за 50 нових радних места.

Прочитајте опширнијеЈош једна донација Општој болници Панчево
У склопу донације за Општу болницу Панчево стигла је још једна помоћ у виду болесничких кревета, наткасни и душека.

Прочитајте опширнијеОбавештење:
Од 17.септембра по одлуци Министарства здраља обављаће се бесплатни превентивни прегледи за све грађане са или без здравствене књижице. Општа болница Панчево се придружује овој хуманој акцији и 17.септембра у Специјалистичком центру ОБ Панчево, од 8 - 16 часова, обављаће се превентивни прегледи становништа (ЕКГ, мерење шећера у крви, мерење крвног притиска и разговор са лекарима).

Прочитајте опширнијеГодину дана после - резултати у Општој болници Панчево
После годину дана проведених на челу Опште болнице Панчево, директор ове установе др Слободан Овука каже да је од онога што је тада обећано доста тога и урађено. Свакако најважнији посао јесте реконструкција Интерног одељења, која већ годинама представља највећи проблем ове здравствене установе. Др Овука подсећа да када је дошао у Општу болницу, овај посао је био успорен због судског процеса са пројектантом.

Прочитајте опширније11. септембар – Светски дан прве помоћи
Прва помоћ је помоћ која се даје било којој особи која пати од изненадне болести или повреде, с акцентом на очување живота те спречавање погоршања стања . То подразумева тренутну интервенцију у тешком стању пре него што је доступна стручна медицинска помоћ, као што је извођење ЦПР (мере кардио-пулмоналне реанимације), док чека амбулантна кола, као и третман мањих повреда и стања. Прву помоћ обично врши лаик, са другим људима који су обучени да пруже основни ниво прве помоћи.

Прочитајте опширнијеСАМОУБИСТВО (суицид)
Стопа самоубиства у Србији је висока и износи 15,0 на 100.000 становника што нас сврстава на 13. место у свету. Нарочито је забрињавајуће стање у Војводини, у којој је стопа самоубиства у 2015. години била 18,9 на 100.000 становника ( Европа – просек 13.8). То значи да скоро сваких 19 сати једна особа изврши самоубиство! Статистика такође, показује да највећи проценат самоубистава ( 70-80%) почине људи са тежим психичким поремећајима, особе у терминалним фазама болести и зависници- нарочито алкохоличари. Мушкарци три пута чешће извршавају самоубиство од жена. Особе мушког пола као начин реализације самоубиства бирају вешање и ватрено оружије дак се жене чешће одлучују за тровање лековима и скок са висине.Покушај самоубиства је чешћи код млађих жена али су у реализацији успешнији старији мушкарци. Број самоубистава у граду је два пута чешћи него у сеоским подручијима. Самоубиства су најчешћа у децембру месецу. Углавном се извршавају ноћу и у раним јутарњим сатима, веома ретко током дана.

Прочитајте опширнијеУзроци вртоглавице
Поред пацијената који се оториноларингологу јављају последњих дана због алергије, чести су и они који се желе на вртоглавицу. Најчешћи узрок је лоша вратна циркулација или поремећен центар за равнотежу, каже начелник ОРЛ одељења доктор Вељко Божић.

Прочитајте опширнијеОд 17. септембра бесплатни прегледи и у Општој болници Панчево
У свим општим болницама у Србији, као и у клиничко-болничким центрима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишу, од 17. септембра обављаће се бесплатни прегледи за све грађане - и за оне који имају и за оне који немају здравствену књижицу. Општа болница Панчево се придружује овој хуманој акцији и 17. септембра организоваће бесплатне здравствене прегледе.

Прочитајте опширнијеПотписан уговор са извођачем радова за реконструкцију Интерног одељења
Данас, 5. септембра 2017.године, у Општој болници Панчево, потписан је уговор између в.д. директора Опште болнице Панчево др Слободана Овуке и извођача радова за реконтрукцију интернистичког блока.

Прочитајте опширнијеОд амброзије и упала плућа
ОРЛ амбуланта у Општој болници Панчево препуна је пацијената последњих недеља, а разлог је раније цветање амброзије. Амброзија је један од најчешћих узрока алергија, истичу лекари.

Прочитајте опширнијеПре операције сви на одређивање крвне групе
У Служби трансфузије Опште болнице однедавно се пацијентима који имају заказану операцију ради одређивање крвне групе и антитела. То је веома значајно за пацијента који се припрема за операцију и неопходна му је трансфузија крви.

Прочитајте опширнијеНаркоманија – како је победити?
Наркоманија као једна од болести зависности не познаје расе, пол, економско стање, узраст или националност. Мађутим, млади људи су најподложнији за експериментисање са дрогама и каснији развој зависности.

Прочитајте опширнијеДонација хуманитарне организације „Хлеб живота” Општој болници Панчево
У току прошле недеље, у Општу болницу Панчево, стигла је донација коју је по трећи пут организовала хуманитарна организација „ХЛЕБ ЖИВОТА“. Великим напорима менаџмента Опште болнице, као и фирме АКО МЕД из Београда који су много помогли, стигла је помоћ у виду болесничких кревета, душека , лежећих колица као и пратеће опреме за болницу.

Прочитајте опширнијеПотребна крв свих крвних група
Резерве крви свих крвних група у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево су веома ниске.

Прочитајте опширнијеДИВЕРТИКУЛАРНА БОЛЕСТ ЦРЕВА
Дивертикулуми могу да буду урођени или стечени, те се могу налазити како у танком тако и у дебелом цреву. Урођени дивертикулуми су хернијација читаве дебљине зида црева, за разлику од стечених дивертикулума, који настају хернијацијом слузнице кроз мишићни слој. Стечени дивертикулуми су много чешћи.

Прочитајте опширнијеДонирани клима уређаји Општој болници Панчево
У данима када је лето на измаку и када је више тропских таласа иза нас, са великим задовољством можемо да констатујемо да је ангажовањем менаџмента Општe болницe Панчево путем донација обезбеђен велики број клима уређаја који су значајно олакшали пацијентима боравак током летњих месеци у нашој установи.

Прочитајте опширнијеПРВА ПОМОЋ КОД ХЕМИЈСКИХ ПОВРЕДА ОКА
У свакодневном животу око је често изложено повредама. Хемијске повреде ока су по учесталости знатно ређе у односу на механичке. Кад хемијске материје доспеју у око доводе до каустичних промена на захваћеном ткиву ока па се зато ове повреде и називају каузоме (causoma). Ова врста повреда изазвана је пре свега киселинама и базама.

Прочитајте опширнијеСледећа акција давања крви у Долову и Глогоњу
После неколико недеља, када су залихе крви у Служби за трансфузију крви Опште болнице биле испод сваког минимума, захваљујући хуманим људима који су дали крв, превазиђене су велике несташице током августа. У панчевачкој болници није било одлагања операција јер су из Службе за трансфузију организовали многобројне акције прикупљања крви и даваоци су сами долазили.

Прочитајте опширнијеНАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ
Последњих година једна од друштвено најактуелнијих тема јесте тема породичног насиља и насиља уопште. Разлог томе је са једне стране „освешћивање“ друштва а са друге, експанзија овог проблема. Пораст насиља, по многим ауторима, доводи се у директну везу са друштвеним приликама у нашој земљи. Освешћивање друштва подразумева препознавање, како од стране појединца тако и од читавог система, одређеног понашања као насиља и поступања у складу са тим.

Прочитајте опширнијеАкутно тровање алкохолом - како га препознати и лечити?
Проблем алкохола и алкохолизма је толико познат колико и људско друштво, па се може рећи да је тај проблем настао са настанком људске заједнице. Данас је алкохолна интоксикација по распрострањености и значају на једном од првих места међу тровањима.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Након саобраћајне несреће која се по незваничним информацијама десила око 23ч. дана 17.08.2017.год. у Општу болницу Панчево на Одељење за пријем и збрињавање колима Службе хитне медицинске помоћи довежена су два лица (једна одрасла особа и дете старости око 10 година).

Прочитајте опширнијеЗаједничка акција Завода за јавно здравље и Службе за трансфузију
Завод за јавно здравље Панчево и Служба за трансфузију у петак, 18.08.2017. године од 07-10 часова организују хуманитарну акцију давања крви. Чланови самосталне синдикалне организације Завода за јавно здравље Панчево и остали запослени у Заводу ће моћи да се јаве Служби за трансфузију крви Опште болнице Панчево и дају ову драгоцену течност без које није могуће лечење најтежих болесника.

Прочитајте опширнијеПРИПРЕМА ПАЦИЈЕНАТА И САКУПЉАЊЕ УЗОРАКА ЗА ЛАБОРАТОРИЈСКА ИСПИТИВАЊА
Поштовани пацијенти, kако би Ваши лабораторијски резултати били поуздани, неопходно је да се адекватно припремите и упутите у процедуре правилног сакупљања материјала и чувања одређених врста узорака.

Прочитајте опширнијеПревентивно на амброзију
У Панчеву су регистроване прве веће количине амброзије, на које би могли да реагују сви они који су алергични. Највеће концентрације ове биљке очекују се у другој половини августа и почетком септембра. Доктор Вељко Божић објашњава да ли је и на који начин могуће превентивно деловати.

Прочитајте опширнијеНиже резерве А позитивне крвне групе
Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево је текући викенд дочекала са стабилнијим резервама крви које ће бити довољне за наредних пет дана. Једино су ниже резерве А позитивне крвне групе, иако је ово најчешћа крвна група у нашој популацији.

Прочитајте опширнијеЗАЉУБЉЕНОСТ И/ИЛИ ЉУБАВ
Велики проценат људи, близу 80% укупне популације, верује да не постоји разлика између заљубљености и љубави. Заљубљеност дефинишу као „ прву фазу љубави“ и сматрају да је перспектива везе већа ако је заљубљеност јача и обрнуто. Да ли су у праву и како наука гледа на те ствари сазнаћете у наредном тексту.

Прочитајте опширнијеУскоро решење о изабраном извођачу радова
Општа болница Панчево је овластила Управу за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине да спроведе тендер за избор најповољнијег извођача радова за реновирање интерног одељења.

Прочитајте опширније12. август – Међународни дан младих
Међународни дан младих 2017. је посвећен учешћу младих у превенцији конфликата, трансформацији друштва, као и у инклузији, социјалној правди и одрживом миру.

Прочитајте опширнијеМладим лекарима додељене специјализације и уже специјализације у ОБ Панчево
Министраство здравља вођено здравом кадросвком политиком у здравству донело је Решење којим се одобравају специјализације и уже специјализације лекарима који су запоселни у болници.

Прочитајте опширнијеПозитивне стране дојења
Светска недеља дојења обележава се од 1. до 9. августа под слоганом „Подржимо дојењe”. И у панчевачком породилишту у склопу Школе за труднице сваке недеље указује се на значај дојења и мајчиног млека.

Прочитајте опширнијеОбука панчевачких лекара
У оквиру хируршке радионице коју већ четврту годину организује панчевачки хирург Младен Јањић у сарадњи са водећим стручњаком из Лондона Амџадом Парваизом, обављене су две операције. Долазак истакнутог хирурга још једном је била прилика за панчевачке лекаре да напредују у области колоректалне хирургије.

Прочитајте опширније„ПОДРЖИМО ДОЈЕЊЕ“ – Светска недеља дојења
Први сат живота, кључан је за мајку и дете те је пожељно да се не раздвајају. Идеално је да мајка ухвати један од првих погледа свог детета. Ако мајка одмах добије у руке своје дете, она је очарана његовим погледом. То је одређени сигнал да се осети приврженост, уживање и љубав.

Прочитајте опширнијеАмбасадор Уједињених Арапских Емирата посетио је болницу у Панчеву
Амбасадор Уједињених Арапских Емирата, Џума Расед Ал Дахери посетио је данас Општу болницу Панчево и овом приликом уручио је две инфузионе пумпе и један холтер апарат.

Прочитајте опширнијеСветска недеља дојења 1–7. август 2017. године - „Подржимо дојење”
Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.

Прочитајте опширније23 комоде за породилиште Опште болнице у Панчеву
Беби стар 2 компанија препознала је потребу да наши најмлађи уживају у својим првим данима и својом донацијом за породилиште Опште болнице Панчево, такође, олакшала и улепшала рад наших запослених.

Прочитајте опширније2017.- Светски дан борбе против трговине људима
Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на живот милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство.

Прочитајте опширнијеШта је витилиго и како га лечити?
Витилиго је стечена, ограничена депигментација коже склона прогресији. Витилиго се јавља код један до два одсто популације, независно од расе, година и пола.

Прочитајте опширнијеПрофесор др Амџад из Лондона поново у панчевачкој болници
Дана 04.08.2017. год. на хирургији ОБ Панчево гост оператор ће бити уважени и цењени хирург профeсор др Амџад из Лондона. Овом приликом, лапароскопским операцијама ће присуствовати и хирурзи из других центара из Србије.

Прочитајте опширнијеНови ултразвучни уређај у панчевачкој болници
У панчевачку болницу стигао је нови ултразвучни апарат. Нови ултразвук је око 20 000 долара вредна донација САМА (Serbian American Medical Association). Апарат ће бити смештен на радиологији Опште болнице Панчево и на њему ће се први прегледи обавити већ у понедељак.

Прочитајте опширнијеОпштој болници Панчево донирана два нова ЕКГ апарата
Донацијом компаније Premium surgical Company два нова ЕКГ апарата обезбеђена су за Општу болницу Панчево.

Прочитајте опширнијеЗаједничке операције уролога и гинеколога
Захваљујући лекарима и разумевању менаџмента Опште болнице, поред Клиничког центра Србије, једино у панчевачкој болници се од недавно раде заједничке операције уролога и гинеколога. Циљ оваквих хирушких интервенција је да се пацијенткиње једном операцијом реше непријатних тегоба као што је невољно умокравање и испадање мокраћне бешике.

Прочитајте опширније7. панчевачка колопроктолошка радионица
Седма панчевачка колопроктолошка радионица ће се ове године одржати 18. октобра, а редовни састанак Хируршке секције СЛД следећег дана, 19. октобра.

Прочитајте опширнијеПрипрема пацијента за УЗ преглед
Дијагностички ултразвук је дијагностичка имиџинг техника која користи високофрекветне ултразвучне таласе (УЗ) и за имиџинг и за доплер преглед.

Прочитајте опширнијеКако се правилно и безбедно хранити током лета?
Током летњег периода потребно је бити опрезан приликом куповине и одабира намирница, начина чувања и обраде намирница. Коришћењем исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Прочитајте опширнијеПанчевачка болница ускоро добија клиничког фармацеута
По први пут стручни тим Опште болнице одобрио је специјализацију за болничког фармацеута. Прошле године у мају, Ивану Ђорђевић која као фармацеут ради у апотеци Болнице, упутио je на специјализацију и за две године Општа болница требало би да добије првог клиничког фармацеута. Он помаже пре свега пацијентима који због своје хроничне болести пију више лекова истовремено.

Прочитајте опширнијеКако избећи дехидратацију током лета
Вода и лето иду заједно руку под руку.Међутим, многи заборављају колико је важно пити довољну количину воде током летњих дана.

Прочитајте опширније28. јул 2017. - Светски дан борбе против хепатитиса
Позивамо вас да подржите кампању „НЕхеп – Елиминишимо хепатитис!“ и дате свој допринос подизању свести о важности превенције вирусних хепатитиса.

Прочитајте опширније2017. - ГЛОБАЛНА ГОДИНА ПРОТИВ ПОСТОПЕРАТИВНОГ БОЛА
Сваке године у свету се обави више стотина милиона хирушких операција, од крајње једноставних до веома компликованих. То подразумева да се хирушке интервенције изводе код пацијента различитог кондиционог стања, од потпуно здравих до веома животно угрожених. Заједничко за све је бол који се јавља током и после операције као последица неминовне ткивне деструкције.

Прочитајте опширнијеИнфекције хуманим папилома вирусима
Кондиломи, папиломи, гениталне брадавице, све су ово имена за веома непријатну и вирусно преносиву инфекцију. Реч је о групи вируса, тзв. ХПВ тј. хумани папилома вируси који су веома распрострањени искључиво у људској популацији и могу довести до промена на кожи и слузокожи доброћудне или злоћудне природе. Преносе се контактом, док се генитални облици преносе полним контактом. Генитални ХПВ је најчешћа полно преносива болест код мушкараца и женa. До данас је откривено више од 100 типова овог вируса.

Прочитајте опширнијеЛАЈМСКА БОЛЕСТ
Лајмска болест је системско обољење које се одликује специфичним лезијама коже, неуролошким, реуматолошким и кардиолошким оштећењима која се јављају у различитим комбинацијама у року од неколико месеци до неколико година.

Прочитајте опширнијеКако треба да поступамо у току топлог времена?
Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

Прочитајте опширнијеСваке године око 500 новооболелих од меланома
У Србији сваке године јави се око 500 новооболелих од меланома, једног од најопаснијих облика рака коже. Један од разлога повећаног броја оболелих је прекомерно излагање штетним УВ зрацима. Међутим, претерерано сунчање може изазвати и опекотине на кожи, које најчешће можемо да санирамо сами, али понекад су опекотине праћене високом температуром и пликовима, па је потребна помоћ лекара.

Прочитајте опширнијеПатолошко коцкање, зависност од коцкања, зависност од игара на срећу
Патолошко коцкање је често учествовање у играма на срећу што доминира у животу индивидуе и води до снижавања социјалних, професионалних, материјалних и породичних вредности.

Прочитајте опширнијеКако препознати симптоме неурозе?
Ако имате неки симптом из неке од следећих група симптома, можда имате проблем везан за неуротични поремећај.

Прочитајте опширнијеЗависност од компјутерских игара и интернета
Симптоми зависности од компјутерских игара: Добро расположење или еуфорија за компјутером, индивидуа не жели да се одвоји од посла или игре на компјутеру, раздражљивост при принудном одвајању од компјутера, неспособност планирања завршетка рада или игре на компјутеру, трошење велике количине новца на куповина додатних компјутерских компонената и програма, заборављање обавеза у кући, на посли, у школи и на договорене састанке током рада или играња на компјутеру.

Прочитајте опширнијеАПЕЛ – Служби за трансфузију крви хитно потребни даваоци
Због изражених летњих несташица крви које су присутне на нивоу целе Србије,апелујемо на добровољне даваоце крви и све људе који би желели да то постану, да се јаве у Службу за трансфузији крви Опште болнице Панчево радним данима 07-15 часова и суботом 08-12 часова, како би могли да обезбедимо довољне количине крви онима којима је то неопходно.

Прочитајте опширнијеИ безазлене опекотине могу имати озбиљне последице
Опекотине могу настати под дејством топлоте, хемикалија, електрицитета и разних врста зрачења. Зависно од јачине извора на који се опечемо, начина повређивања и претходног здрсвтеног стања зависиће степен опекотине. Тренутно су на Одсеку за пластичну и реконструктивну хирургију Опште болнице задржана два пацијента.

Прочитајте опширније

СХИЗОФРЕНИЈА


Пре пар година сам први пут имала прилику да упознам пацијента оболелог од схизофреније и разговарам са њим. Запуштене косе и браде, помало у страху од особе у “жутој мајици” коју је угледао чекајући превоз и закључио да му “ради о глави” управо због боје коју је носила, дошао је на контролни преглед. Одмах сам запазила “изглед врапца”, кажу психијатри, типичан за оболеле: оштре црте лица, зашиљен нос, екстремитети непропорционални телу.

Прочитајте опширније

Све већи број младих са карциномом


Половина пацијената који су на болничком лечењу на ОРЛ одељењу су пацијенти који имају неку врсту карцинома. Нажалост, број пацијената са овом дијагнозом је у порасту и све млађи људи се суочавају са овим проблемом. Начелник доктор Вељко Божић истиче да се болест може у потпуности излечити ако се открије у почетној фази.

Прочитајте опширније

Високе температуре узрок крварења из носа


Крварење из носа је најчешће безазлена појава која се често јавља код деце. Међутим, ово стање може бити и опасно уколико крварење из носа не може да се заустави. На Одељење за ухо грло нос у Општој болници родитељи често доводе децу код лекара због ових тегоба, посебно у летњем периоду када су високе температуре.

Прочитајте опширније

ПНЕУМОТОРАКС


Пнеумоторакс представља присуство ваздуха или гаса у плеури (плућној марамици), који изазива колапс плућа. Може да буде примарни или секундарни, спонтани или трауматски, отворени или затворени. Најтежа и животно-угрожавајућа форма је тензиони пнеумоторакс. Степен поремећаја дисања зависи од количине ваздуха или гаса која се налази у плеури.

Прочитајте опширније

ИНФЕКТИВНА МОНОНУКЛЕОЗА


Познати руски лекар Н.Филатов је 1885.год. први описао болест лимфних чворова у пределу врата која је праћена повишеном телесном температуром, ангином , увећањем јетре и слезине. E.Фајфер 1889. год. описује ово обољење, а болест по њему добија назив „Фајферова жљездана грозница“.

Прочитајте опширније

Ниске резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију


Последњих десетак дана резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију су ниске. Нормално би било да резерви има за 5 до 7 дана, а ова Служба тренутно располаже резервом довољном за свега три дана.

Прочитајте опширније

Мањак офталмолога у Панчеву


Разлог дужег чекања на преглед код очног лекара у Очној болници је недовољан број офталмолога, као и повећан број пацијената којима је неопходан преглед или операција код лекара. На очном одељењу Опште болнице, лече се пацијенти из целог Јужног Баната.

Прочитајте опширније

КЕГЕЛОВЕ ВЕЖБЕ – вежбе за јачање мишића дна карлице


Кегелове вежбе су вежбе које можете радити за јачање мишића дна карлице, то је мишић који даје потпору вашој уретри, мокраћној бешици, материци и ректуму. Атрофија мишића дна карлице је чест узрок појаве инконтинеције - невољног отицања мокраће.

Прочитајте опширније

Значај анестезиолошког прегледа


Анестезија у буквалном преводу значи - без осећаја, савремени концепт - губитак или ублажавање болова са или без одсуства свести. У складу са том дефиницијом анестезија се дели на општу и регионалну.

Прочитајте опширније

Акција „Радост давања” 21. Јуна


Традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви „Радост давања” , биће одржана у среду, 21. јуна у Културном центру Панчева, од 8 до 12 часова.

Прочитајте опширније

Интервју


У емисији „Интервју”, др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево ће говорити стању у Општој болници Панчево и плановима за наредни период.

Прочитајте опширније14. ЈУН - СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВ


НЕ ЧЕКАЈ НЕЗГОДУ. ПРЕДУЗМИ НЕШТО. ДАЈ КРВ. ДАЈ САДА. ДАЈ РЕДОВНО.- овогодишњи је мото обележавања 14.јуна Светског дана давалаца крви. Овај дан, обележава се у великом броју земаља у свету, уз подршку Светске здравствене организације и Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Прочитајте опширнијеОпрез од крпеља


Сваке године од маја до октобра повећан је број пацијента који због уједа крпеља долазе у Инфективну амбуланту Опште болнице. Тренутно нема пацијента који су због компликација уједа крпеља задржани на Инфективном одељењу.

Прочитајте опширнијеУспешна акција добровољног давања крви


У Банатском Новом Селу 3. јуна одржана је акција добровољног давања крви коју је по трећи пут организовало Удружење „Наше НОВО село“ у сарадњи са Службом за трансфузију крви Панчево.

Прочитајте опширнијеЦрвени крст даровао тек рођене бебе


По традицији Црвени крст кроз акцију „Пакет за новорођену бебу“ дарује бебе рођене у Недељи Црвеног крста од 8. до 15. маја. Циљ је да се подсети на проблем ниског наталитета и симболичним гестом Црвеног крста – пакетом за новорођенче допринесе укупним активностима које подстичу повећање наталитета у Републици Србији.

Прочитајте опширнијеСавремена операција на урологији


По први пут у панчевачкој Болници ове недеље урађена операција сужења мокраћног канала, савремениом методом, уз асистенцију специјалисте урогениталне хирургије, доктора Владимира Којовића. Захваљући оваквом начину оперисања пацијент је практично излечен и ослобођен непријатних тегоба.

Прочитајте опширнијеДо субспецијалисте преко интернистичке амбуланте


Заказивање прегледа код лекара интернисте у Општој болници обавља се уобичајно и пацијенти у оквиру законом прописаних месец дана стижу на преглед.

Прочитајте опширнијеОнколошко одељење добило ултразвучни апарат


Онколошко одељење Опште болнице први пут је добило ултразвучни апарат. До сада су се прегледи радили на другим одељењима када су апарати слободи. Само прошле године урађено је 9.000 ултразвучних прегледа.

Прочитајте опширнијеУпала жучне кесе – Холециститис


Жучна кеса је крушколики орган који служи као резервоар за жуч, која се у њему концентрише и постаје три до четири пута гушћа од оне која долази из јетре. Жуч се по потреби испушта у дванестопалачно црево при варењу хране као додатни разлагач масне хране.

Прочитајте опширнијеСветски дан заштите животне средине


"Повезивање људи са природом ", тема је за Светски дан заштите животне средине 2017. године, моли нас да смо на отвореном и у природу, да ценимо њену лепоту и њену важност, и да се упути позив за заштититу Земље.Светски дан заштите животне средине је највећи годишњи догађај за позитивне акције заштите животне средине и одржава се сваке године 5. јуна.

Прочитајте опширнијеКарцином плућа


Тумор представља обољење коју карактерише неконтролисана репродукција појединих телесних ћелија, које су трансформисане и које почињу да се умножавају на неправилан начин. Пролиферација ових абнормалних ћелија доводи до формирања туморске масе, која може бити бенигна или малигна. Бенигни тумори никада не продиру у друге органе или ткива, не шире се у друге делове тела и ретко угрожавају живот. Бенигни тумори плућа су веома ретки, те на њих отпада мање од 2% свих тумора плућа.

Прочитајте опширнијеПлућни едем


Плућни едем се дефинише као накупљање течности у плућним алвеолама. То је ургентно и по живот опасно стање, које захтева неодложну и адекватну медицинску помоћ.

Клинички говорећи, плућни едем можемо да поделимо на онај који је кардиолошког порекла и онај који није.

Прочитајте опширније31.мај-Светски дан против дуванског дима


Сваке године, 31. маја, СЗО и партнери обележавају Светски дан против дуванског дима (ВНТД), истичући здравље и додатне ризике повезане са употребом дувана, те заговарају ефикасну политику смањења потрошње дувана.
Тема за Светски дан без дуванског дима 2017. године је "Дуван – претња развоју."

Прочитајте опширнијеАПЕЛ-Недостатак А позитивне крвне групе


Панчевачка Служба за трансфузију крви позива све добровољне даваоце, а нарочито оне са А позитивном крвном групом да се одазову позиву, јер су залихе свих крвних група на минимуму.

Трансфузија ради сваког радног дана од 7 до 14 и 30 и суботом од 8 до 12 сати.


Синдром хроничног замора


Синдром хроничног замора (СХЗ) је поремећај за који је карактеритичан изражен умор који се не смањује одмарањем и који се појачава физичком и менталном активношћу, уз присуство различитих неспецифичних симптома. Особе са СХЗ често функционишу на значајно нижем нивоу од оног за који су били способни пре појаве болести. Уз то, код 20% до 50% пацијената са СХЗ присутни су следећи уобичајени симптоми: бол у стомаку, бол у грудном кошу, хронични кашаљ, дијареја, вртоглавица, суве очи или уста, бол у вилици, јутарња укоченост, психолошки проблеми (депресија, анксиозност, панични напади), кожне сензације, мршављење …

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијената на хемодијализи


Последњих шест месеци у Општој болници повећан је број пацијената који због компликације своје хроничне болести започињу лечење на Хемодијализи. Тренутно њих 140 долази у болницу, а двадесеторо пацијената дијализу обавља самостално код куће. Нажалост, годинама уназад, с пролећа повећава се број болесника који своје лечење започињу на Одељењу хемодијализе у Општој болници. Тренутно је на дијализи 140 пацијената, што је за десет болесника више него током зимског периода. Шта је разлог повећаног броја пацијената на дијализи у овом периоду, објашњава доктор Горан Војновић начелник одељења за Хемодијализу.

Прочитајте опширнијеПапаниколау тест


Папаниколау тест, ПАП тест ПАПА тест, (eng. Papanicolaou stain), је једноставна и безболна метода испитивања ћелија у узетом материјалу, са предње и задње усне и канала грлића материце. Од узетог узорка се прави цитолошки размаз који се фиксира на микроскопској плочици и боји по методи Папаниколау. После бојења врши се микроскопска анализа морфолошких особина ћелија у току које се могу открити знаци запаљења грлића, узрочници инфекције, доброћудне и злоћудне ћелије и друге патохистолошке промене.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ 19.мај 2017.
Због пресељења Завода за јавно здравље у просторије очног одељења, офталмолошки прегледи ће се обављати од петка 19.05.2017. године, у згради која се користи за стационар (зграда до улице).

Општа болница Панчево


Светски дан борбе против хепатитиса
С циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање хепатитиса-запаљења јетре као великог здравственог проблема, обележава се Светски дан борбе против хепатитиса. У Србији од хепатитиса болује око 450 хиљада људи, а у свету око две милијарде. То је десет пута више него од ХИВ-а. Вирус хепатитиса А преноси се фекално-оралним путем и стручњаци кажу да је то болест прљавих руку.Преноси се контактом, водом и храном. Узрокује акутну врсту хепатитиса, док хронични не постоји.

Прочитајте опширнијеШтитна жлезда
Штитна жлезда је највећа ендокрина жлезда, њен облик се описује најчешће као облик лептира, штита или потковице. Налази се у вратном делу непосредно испод гркљана , а испред и са стране душника. Штитна жлезда се састоји од два режња, левог и десног, који су повезани сужењем-истмус. Неки људи немају сужење, и уместо тога имају два одвојена режња. Штитна жлезда ослобађа хормоне који контролишу метаболизам - начин на који ваше тело користи енергију.

Прочитајте опширнијеНедеља здравља уста и зуба 2017.
Недеља здравља уста и зуба се, од 1991. године, обележава традиционално треће недеље маја бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација. Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.

Прочитајте опширнијеПородица
Реч породица се одоси на различите појмове. У најширем смислу то је ,,нераздвојна целина особа повезаних браком или усвајањем“ или ,,рађање појединца који наслеђују један другог“.

Прочитајте опширнијеБолница и Дом здравља превентивним прегледима обележили Дан сестринства
У Панчеву је обележен Међународни дан медицинских сестара, а тим поводом су организовани превентивни прегледи за све суграђане, као и промоција њихове професије испред Градске управе. Медицинске сестре су подсетиле колико је значајна њихова улога у здравственом систему.

Прочитајте опширнијеБрој оболелих од астме у стагнацији
Иако са астмом, уколико се на време открије и адекватно лечи, може сасвим нормално да се живи, ова болест дисајних путева није безазлена. У Америци око 500 особа премине од напада астме, показују статистике. Највећи узрочник асматичних напада јесте аерозагађење и осцилације у времену, па самим тим у Панчеву проблеме са астмом имају многи наши суграђани.

Прочитајте опширнијеЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ДАНА СЕСТРИНСТВА
Бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи оно најлепше у људском бићу, хуманост и преданост позиву. Медицинска сестра је део тима у ком може равноправно да учествује само ако добро зна свој посао.

Прочитајте опширнијеСВЕЧАНЕ ДОДЕЛЕ ПРИЗНАЊА ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ
Служба за трансфузију крви, Црвени крст Панчево и Град Панчево, организују свечану доделу признања добровољним даваоцима крви и најуспешнијим колективима за остварене резултате у 2016. години у области добровољног давалаштва крви.

Прочитајте опширнијеСвечано за Национални дан добровољних давалаца крви
Национални дан добровољних давалаца крви обележава се 11. маја. Град Панчево, Црвени крст и Служба за трансфузију крви уручиће признања појединцима и колективима који су у 2016. години показали највише хуманости, на Дан добровољних давалаца од 17 часова у дворани Културног центра.

Прочитајте опширнијеДАН СЕСТРИНСТВА: Превентивни прегледи испред Градске управе
Поводом Међународног дана сестринства 12. маја медицинске сестре Дома здравља Панчево ће у сарадњи са медицинским сестрама Опште болнице Панчево, а уз подршку лекара организовати акцију превентивних прегледа, као и промоцију професије медицинске сестре.

Прочитајте опширније10. МАЈ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ
Међународни дан физичке активности или дан „Кретања за здравље“ се обележава од 2003. године као дан који промовише физичку активност. Део је велике „Иницијативе кретање за здравље“ која промовише физичку активност и здрав начин живота међу светском популацијом, током целе године. Дан „Кретање за здравље“ је национални приоритет и одговорност свих: владе, развојних сектора, грађанских и професионалних организација, приватног сектора, заједнице и појединаца.

Прочитајте опширније50 Панчеваца превентивно код дерматолога
Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Европским удружењем за дерматолошку онкологију и под покровитељством Министарва здравља Републике обележава 8. мај Дан Еуромеланома. У 27 градова у Србији организовани су бесплатни скрининг прегледи у болницама, и у приватним дерматолошким ординацијама. У Панчеву у Општој болници je организована акција превентивних дерматолошких прегледа за које се пријавило 50 суграђана.

Прочитајте опширније8.Мај – Светски дан борбе против рака јајника
Светски дан борбе против рака јајника обележава се 8.маја,а у нашој земљи од 2013. године, са циљем да се скрене пажња на жене које живе са раком јајника и којима је неопходна помоћ и подршка.

Прочитајте опширнијеСветски дан хигијене руку у здравственим установама
5.мај је Светски дан хигијене руку у здравственим установама према календару Светске здравствене организације. Крајни циљ ове активности 2017. године је унапређење хигијене руку и борба против антибиотске резистенције.

Прочитајте опширнијеБабице - велика подршка трудницама
Поводом Светског дана бабица, који се обележава 5. маја, бабице у Панчеву и ове године свој празник прослављају на свом радном месту. У Општој болници Панчево бабице су и данас несебично пружале помоћ женама на порођају и њиховим бебама.

Прочитајте опширнијеРак коже - најчешћи малигни тумор
Рак коже спада у групу најчешћих малигних тумора на свету. Уколико се промене уоче на време и хирушки отклоне, карцином коже је излечив. Сваке године на ОРЛ одељењу код скоро 400 пацијента лекари обаве хирушке интервенције уклањана тумора на кожи или младежа.

Прочитајте опширнијеМЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА -5.МАЈ 2017.
Бабице се помињу у Библији, у старом завету у „КЊИЗИ ИЗЛАСКА“ где су описане као хероине које су лукавством избегле сурову наредбу тадашњег египатског фараона да убију сваког мушког потомка Хербеја на рођењу.

Прочитајте опширнијеБиопсија - брже постављање дијагнозе
Увећани лимфни чворови на врату разлог су да пацијент потражи помоћ лекара. Некада увећане жлезде указују да се ради о безазленим болестима, али разлог њихове упале могу да буду и малигне болести. У циљу што бржег постављања дијагнозе на ОРЛ одељењу Опште болнице раде се биопсије. На жалост, број оваквих интервенција све је учесталији напомиње др Вељко Божић.

Прочитајте опширнијеПовећан број оболелих од карцинома бешике
Од свих карцинома у урологији највећи пораст бележи карцином бешике и код тих пацијената најчешће се раде хирушке интервенције у Општој болници. Сваке године, нажалост, скоро 150 пацијената суочи се са дијагнозом карцинома бешике. Пацијент нема симптома, а када се они јаве у већини случајева рак бешике је у подмаклој фази.

Прочитајте опширнијеСВЕТСКИ ДАН ИГРЕ – 29. април 2017.
Светски дан игре обележава се 29. априла сваке године. Установио га је Међународни савет за игру (ЦИД) 1982. године, од када се прославља широм света. За датум је изабран дан рођења реформатора игре Жана Жоржа Невера. Сваког 29. априла широм света одржавају се бројне манифестације посвећене игри и чита међународна и национална посланица истакнутих уметника из области игре. Циљ дана игре је повећање свести у јавности о важности плеса, као и позив владама широм света да омогуће одговарајуће место плесу у систему образовања.

Прочитајте опширнијеШУГА
Шуга је паразитарно обољење коже узроковано шугарцем (lat. sarcoptes scabiei).

Прочитајте опширнијеСветски дан безбедности и здравља на раду - 28. aприл 2017.
Влада Републике Србије донела је одлуку о установљавању Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији („Службени гласник РС”, број 17/10) и тако се придружила обележавању Светског дана безбедности и здравља на раду 28. aприла.

Прочитајте опширнијеНедеља имунизације у Европском региону СЗО - ОБРАЋАЊЕ РОДИТЕЉИМА
ИМУНИЗАЦИЈА ЈЕ ЈЕДНОСТАВАН, БЕЗБЕДАН И ЕФИКАСАН НАЧИН ДА ЗАШТИТИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ ОД ОДРЕЂЕНИХ БОЛЕСТИ.

Прочитајте опширнијеВАКЦИНАЦИЈА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ПАНЧЕВО ТОКОМ 2016. ГОДИНЕ
У породилишту Опште болнице Панчево новорођенчад се вакцинише против туберкулозе и против хепатитиса Б.

Прочитајте опширније24.04.-30.04. 2017. год.-Недеља имунизације у Европском региону СЗО
Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета/особе од болести које се могу спречити вакцинацијом. Обележавање ове дванаесте недеље по реду у Европском региону, обележава се истовремено у свим регионима СЗО.

Прочитајте опширнијеКоји су то симптоми рака коже које не смемо игнорисати?
Захваљујући специјалисти пластичне хирургије који од августа поново ради у Општој болници, пацијенти из Јужног Банта лакше долазе до овог лекара. Повећан је број пацијената са карциномима коже али и болесника који тешке опекотине задобијају непажњом.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево стeклa je aкрeдитaциjски стaтус нa пeриoд oд 3 гoдине
Рeдoвнa пoсeтa здрaвствeнoj устaнoви Општа болница Панчево спрoвoди сe у склaду сa зaкoнoм , нaкoн гoдину дaнa oд спoљaшњeг oцeњивaњa, a зa врeмe пeриoдa трajaњa aкрeдитaциje здрaвствeнe устaнoвe. Здрaвствeнa устaнoвa Општа болница Панчево стeклa je aкрeдитaциjски стaтус нa пeриoд oд 3 гoдине, и дoдeљeн joj je сeртификaт брoj A-125-09/2016. Рeдoвнa пoсeтa je oбaвљeнa 10.03.2017 гoдинe oд стрaнe тимa спoљaшњих oцeњивaчa. Током Акредитационе посете заједнички став свих оцењивача је био да су у многим сегментима однос запослених , њихов рад и поступци у великој мери усаглашени са захтевима стандарда и критеријума АЗУС-а.

Прочитајте опширнијеБесплатни преглед за рано откривање рака коже
У Србији Еуромеланома дан се обележава 08.05.2017. године у 25 градова широм земље у државним болницама и клиникама као и у приватним дерматолошким ординацијама. Општа болница у Панчеву и ове године ће организовати бесплатне скрининг прегледе. Сви заинтересовани могу да се пријаве за преглед путем интернета на веб-сајту www.euromelanoma.org-serbia до 30. априла као и путем телефона од 3. до 5. маја од 08 до 20 часова позивањем бесплатне телефонске линије на број : 0800 222 888.

Прочитајте опширнијеОд хемофилије у Панчеву болује пет особа
Хемофилија је урођена болест због које оболели имају проблем са згрушавањем крви. Због тога су склони крварењу, које некада може бити опасно по живот.

Прочитајте опширнијеСтабилне залихе крви у Трансфузији
Залихе крви у Служби за Трансфузију Опште болнице током празника биле су стабилне. То је омогућило да све заказане операције буду и обављене. Kако би залихе остале стабилне биће

организоване нове акције, кажу у овој Служби.

Прочитајте опширнијеУједи крпеља
Ове године смо некако право из зиме прешли у веома топло време и први уједи крпеља су се већ појавили. Ујед крпеља је данас веома актуелна тема, јер осим по шумама и ливадама, њих данас све више има и по градским парковима. Због тога је потребно препознати ујед и правилно поступити, без панике, али и занемаривања.

Прочитајте опширнијеСрећан Ускрс!
Ускрс је највећи хришћански празник и време када славимо наду у свет заједништва, љубави и разумевања међу људима. Наставимо чинити добро другим људима, придржавајући се хришћанских вредности, дајући на тај начин свој добринос у изградњи бољег друштва.

Прочитајте опширнијеУједи животиња
Која је прва помоћ и терапија код уједа животиња?

Прочитајте опширнијеАлергије у порасту
Сваки трећи пацијент у Панчеву који долази на ОРЛ одељење има неки симптом који указује на алергију. Алергије се јављају када имуни систем човека реагује на страну материју као што су полен, пчелињи отров, корови, кућна прашина, длака куцних љубимаца и слично.

Прочитајте опширнијеПревентива као лек за рак тестиса
Рак тестиса је веома ретка болест која погађа млађе мушкарце, али је важно је да се на време јаве урологу. У току прошле године десеторо пацијента на Уролошком одељењу Опште болнице суочило се са овом дијагнозом , нажалост двоје изгубило битку са овом болешћу.

Прочитајте опширнијеИзвршене две иновативне интервенције на oдељењу урологије
Дана 06.04.2017. године у Општој болници Панчево на одељењу урологије извршене су две иновативне интервенције уз стручну и логистичку подршку менаџмента болнице. Урађена је интервенција пласирања ПЦН-а (перкутана нефростома) код пацијенткиње која је имала „запушен“ десни бубрег каменом у каналу. Интервенцију је урадила др Слађана Ковачевић уз асистенцију асс др Дејана Ђорђевића са уролошке клинике Клиничког центра Србије.

Прочитајте опширнијеПареза фацијалиса
Пареза фацијалис или упала живца на лицу узрокује одузетост половине лица. Нервус фацијалис је седми мождани живац који инервише мимичну мускулатуру: набирање чела, затварање очију, развлачење уста, сузну жлезду, спољни слушни канал, средње ухо, прецизније значи да регулише моторику и изглед лица, слушног апарата и процеса исхране.

Прочитајте опширнијеЗаједно против депресије
Депресија се јавља код особа свих узраста, различитих животних путева и у свим земљама. Узрокује психолошку патњу и утиче на способност особе да обавља и најједноставније свакодневне активности, са негативним последицама на односе са породицом и пријатељима, као и на способност особе да привређује. У најгорем случају, депресија може да доведе до самоубиства (суицида) који представља други водећи узрок смрти код младих узраста 15-29 година старости.

Прочитајте опширнијеСветски дан здравља -7. април 2017. год.
Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла сваке године под покровитељством Светске здравствене организације. Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево поново има пластичног хирурга
Општа болница Панчево од 15. августа прошле године поново има пластичног хирурга. Највећи број пацијената се пластичном хирургу упућује због тумора на кожи, затим опекотина и повреда екстремитета који наступају највише у време пољопривредних радова. С обзиром на то, да за сада нема довољно лекара, у панчевачкој болници се не раде естетски захвати.

Прочитајте опширнијеРеконструкција интернистичког блока крајем маја
После четири деценије, крајем маја требало би да почне реконструкција Интернистичког блока Опште болнице у Панчеву. Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Kовачевић и директор Опште болнице доктор Слободан Овука данас су потписали уговор о додели средстава за реконструкцију Интернистичког блока панчевачке болнице.

Прочитајте опширнијеПотписан документ о покрајинском улагању од 500 милиона динара
Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Kовачевић и директор Опште болнице Панчево др Слободан Овука данас су свечано потписали документ о покрајинском улагању од 500 милиона динара у реконструкцију Интерног одељења панчевачке болнице.

Прочитајте опширнијеХуманитарни концерт за куповину 4Д ултразвучног апарата
Основна школа „Ђура Јакшић“ и ове године организовала је традиционални хуманитарни концерт. Део прикупљених средстава опредељено је за лечење ученице ове школе, а други део ће се донирати за куповину 4Д ултразвучног апарата за Општу болницу Панчево.

Прочитајте опширнијеОпшта болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата
Општа болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата у последња четири месеца. Један захваљући Покрајинском секретаријату за здравство, док су два апарата купљена захваљујући предузећима: Поштанска штедионица, Фармапром, Телеком, Удружење осигуравача Србије и „British motors”. Распоређени су на дечијем одељењу, уролошком одељењу и у опрационој сали и омогућиће бољу дијагностику и комфорније лечење пацијената. Вредност сва три апарата је 5 милиона динара.

Прочитајте опширнијеТри нова ултразвучна апарата за панчевачку болницу
У последња четири месеца Општа болница Панчево добила је три нова ултразвучна апарата који ће се користити за дијагностику на дечјем одељењу, урологији и у операционом блоку. Вредност сва три апарата је 5 милиона динара.

Прочитајте опширнијеМОРБИЛИ - ЗНАЧАЈ ВАКЦИНАЦИЈЕ
Морбили – акутно заразно вирусно ( морбила вирус) обољење обично са изненадном појавом високе температуре, коњуктивитисом, цурењем из носа, кашљем, главобољом . Након тога 3-7 дана јављају се оспа макулопапуларна, прво на лицу а потом на трупу и екстремитетима која траје 4-7 дана. Резервоар болести је човек, а начин преношења- ваздушно капљичним путем, или у директном контакту са секретима из грла и носа инфицираног. Инкубација је од 7 до 18 дана, обично 14 дана. Период заразности – нешто пре појаве симптома и 4 дана по избијању оспе. Осетљивост- сви који нису преболели или нису успешно вакцинисани. Превенција-имунизација по календару обавезне имунизације лица одређеног узраста, вакцина против малих богиња, заушки и рубеле (ММР) даје се у другој и седмој години живота детета.

Прочитајте опширније„ГОДИНА ПРОТИВ БОЛА НАКОН ХИРУРШКИХ ОПЕРАЦИЈА“
2017. година се обележава у свету као „Година против бола након хируршких операција“. У Општој болници Панчево за годину дана требало би да се отвори Амбуланта за терапију бола. Два анестезиолога из панчевачке болнице, др Биљана Гавриловић и др Стеван Михаиловић, наредних годину дана биће на специјализацији за терапију бола, а циљ је да се помогне људима који трпе болове и не могу нормално да живе.

Прочитајте опширнијеПЛУЋНА ЕМБОЛИЈА
Плућна емболија (ПЕ) је патолошко стање, у којем долази до опструкције – запушавања мањих или већих грана плућне артерије тромбом или другим материјама, попут масти, ваздуха, амнионске течности… У највећем броју случајева узрок ПЕ је тромбоемболус, и то најчешће пореклом из вена ногу.

Прочитајте опширније24. март - Светски дан борбе против туберкулозе
Као и претходних година и ове године се Србија прикључује Светској кампањи обележавања 24. марта, Светског дана борбе против туберкулозе (ТБ) под слоганом „Заједно против туберкулозе“.

Прочитајте опширнијеАкција добровољног давања крви у Медицинској школи
У среду, 22.03.2017. године, Служба за трансфузију крви организовала је акцију добровољног давања крви у Медицинској школи „Стевица Јовановић”.

Прочитајте опширнијеСаопштење
Дана 22.3.2017. године у 8:10ч са првог спрата грудног одељења скоком је извршио самоубиство Н.Б. (1955) из Ковина. Пацијент у терминалној фази карцинома плућа, лечен од ове болести. Није било назнака психичких промена. Обавештена полиција и тужилац, који увидом у медицинску документацију није тражио судско медицинску обдукцију.

Прочитајте опширније

Почетак сарадње ОРЛ одељења Опште болнице Панчево са Клиником за болести ува, грла и носа Клиничког центра Војводине
ОРЛ одељење Опште болнице Панчево у сарадњи са гостом експертом доц.др Мајом Буљчик Чупић, шефом Ринолошког одсека Клинике за болести ува, грла и носа Клиничког центра Војводине, успешно су извели једну функционална ендоскопску операција синуса (ФЕСС) и две операције септума са новим и савременим приступом.

Прочитајте опширнијеРеконструкција Интерног почиње у мају
Ружне слике Интерног одељење панчевачке Болнице последњих деценија служиле су као пример болнице која није достојна за лечење човека. Велику вест за Панчевце и житеље Јужног Баната саопштио је, приликом посете, покрајински секретар за здравство, доктор Зоран Гојковић.

Прочитајте опширнијеПокрајински секретар за здравство посетио је данас Општу болницу у Панчеву
Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетио је данас, 16. марта Општу болницу у Панчеву и најавио почетак реконструкције и адаптације интернистичког блока болнице.

Прочитајте опширнијеБолести дојке
Болести дојке представљају групу болести које су веома учестале и погађају велики број особа.

Прочитајте опширнијеУпутство за самопреглед дојки
Зашто је важно да прегледате ваше дојке? Сигурно је да ће једна од 10 жена вероватно оболети од рака дојке. Према томе, редовним самопрегледом дојки, сваког месеца у стању сте да откријете сваку ненормалност и тумор у дојци у најранијем стадијуму. Не заборавите да је могућност излечења рано откривених карцинома дојки више од 85%.

Прочитајте опширнијеАмбуланта за терапију бола за годину дана, два анестезиолога на специјализацији
У Општој болници Панчево за годину дана требало би да се отвори Амбуланта за терапију бола. Тим поводом лекари из панчевачке болнице упућени су на специјализацију за ову терапију.

Прочитајте опширнијеПретходне недеље више од сто хуманих људи добровољно дало крв
Резерве крви у панчевачкој болници су тренутно стабилне. „У овом тренутку имамо довољно крви свих крвних група. Осим давалаца крви који су долазили самоиницијативно, даваоци су се одазвали и у организованим акцијама које су реализоване у Техничкој школи „23 мај" 46 давалаца крви, у Авиоиндустрији 29 и у Економско трговинској школи „Паја Маргановић” 32”, рекла је др Радмила Раилић Ристовска.

Прочитајте опширнијеСветски дан глаукома - 12. март 2017. год.
Глауком је једно од најчешћих обољења ока и један од најзначајнијих узрока слепила у свету. То је група обољења праћена повишеним очним притиском, оштећењем очног живца и последичним губитком видне функције. Основна подела свих глаукома је на примарни и секундарни.

Прочитајте опширнијеУ панчевачком породилишту није умрла ниједна беба у претходних неколико месеци
У претходних неколико дана у појединим београдским медијима се писало о томе да је у панчевачком породилишту од децембра 2016. до јануара ове године умрло 8 беба, а само у јануару 4. Портал Јужни Банат у потрази за истином, питао је др Слободана Овуку, директора Опште болнице у Панчеву, у склопу које се и налази породилиште, о чему је реч.

Прочитајте опширнијеЈош један ултразвучни апарат у Болници
Пре десетак дана у Општу болницу Панчево стигао је ултразвучни апарат који ће користити кардиолози. Апарат је донација из Норвешке, и његовим увођењем биће смањена листа чекања. Начелница Интерног одељења, доктрока Радмила Јевтовић, рекла је за Регионалну РТВ Панчево да ће пацијенти бити позивани да раније дођу на ултразвучни преглед срца.

Прочитајте опширнијеСрећан 8. март!
Желим Вам да сваког дана будете лепше, срећније и задовољније, да имате више времена за себе, више снаге да подносите „мушке" испаде неразумевања и непоштовања, јер многи од нас не знају колику благодат носите у себи!

Прочитајте опширнијеМАРТ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА 2017. ГОДИНЕ- ПРЕВЕНЦИЈА МАЛИГНИХ ТУМОРА
Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. Зато ћемо у овом месецу марту који је посвећен борби против рака причати са лекарима специјалистима о превенцији и лечењу најчешћих тумора.

Прочитајте опширнијеСветски дан бубрега – 9. март 2017. год.
Слоган овогодишњег Светског дана бубрега, „Бубрези и гојазност – здрави стилови живота за здраве бубреге”, има за циљ да истакне чињеницу да повећањe знања и свесности о факторима ризика за настанак болести бубрега, као и промоција здравих стилова живота која укључује пре свега правилну исхрану и физичку активност, могу у значајној мери да помогну у спречавању настанка ових болести.

Прочитајте опширнијеПаркинсонова болест
Паркинсонова болест спада у групу болести која се назива ПОРЕМЕЋАЈИ ПОКРЕТА. Настаје због смањеног лучења допамина и то у делу мозга који има важну улогу у контроли вољних покрета (базалне ганглије).

Паркинсонова болест је добила име по лекару Џејмсу Паркинсону из Лондона који је први описао симптоме болести 1817. године.

Прочитајте опширнијеКако победити пролећни умор
Жељно сте исчекивали пролеће, а сада, када се зима коначно предала, осећате се исцрпљено, безвољно немате снаге да обављате уобичајне активности, а камоли да уживате у првим топлим и сунчаним данима.

Прочитајте опширнијеОдвезено 11 камиона отпада из Очне болнице
На Oчном одељењу панчевачке болнице организована је акција чишћења просторија које дуго година нису биле у употреби. Одвезено је 11 камиона медицинског отпада, од старих расходованих апарата и намештаја, до застареле медицинске документације. Иницијатива је покренута од стране руководства Болнице и запослених, како због пресељења ЗЗЈЗ у део Очног одељења, тако и због реновирања које је у току на овом одељењу.

Прочитајте опширнијеИнтерном одељењу дониран ултразвучни апарат
У петак, 24.02.2017 године у Општу болницу Панчево је донацијом доктора, српског порекла, др Слободана Чалића из Норвешке стигао ултразвучни апарат ВИВИД 7. Апарат је намењен кардиолошком одсеку интерног одељења. Новим апаратом омогућено је свакодневно ултразвучно снимање и скраћено је време чекања пацијената.Такође, и пацијенти који леже на одсеку кардиологије брже ће бити ултразвучно прегледани.

Прочитајте опширнијеНов аспиратор за Дечије интерно одељење
Нов покретни аспиратор који се користи у хитним ситуацијама код лечења деце, захваљујући хуманитарној организацији ,,Светионик’’ уручен је данас интерном дечијем одељењу панчевачке Опште болнице.

Прочитајте опширнијеПротокол кардиопулмоналне церебралне реанимације (КПР)
Нагли и неочекивани престанак циркулације крви, изазван престанком рада срца, назива се акутни застој срца. Најчешћи разлог застоја срца су претходна срчана обољења.

Прочитајте опширнијеКожно одељење налази се на првом спрату Специјалистичког центра
Због најављеног реновирања Интерног одељења Опште болнице Панчево, oд средине фебруара Дерматовенеролошка служба пресељена је из улице Милоша Обреновића у Специјалистички центар, на првом спрату, у просторијама: 21,22,23, где се на шалтеру примају књижице и могу се добити све информације. Као и до сада, раде три лекара у две смене и прегледи се заказују на исти начин.

Прочитајте опширнијеВелики број пацијената са упалом бубрега
Најчешћи пацијенти у време празника у Уролошкој амбуланти Опште болнице били су болесници који имају камење у бубрезима. Јаки болови доводе их у амбуланту, а већина њих буде задржана на болничком лечењу.

Прочитајте опширнијеПанчевачки уролози новим интервенцијама олакшавају живот пацијената
На уролошком одељењу Опште болнице Панчево, у последњих годину дана извршено је више иновативних процедура, које раније нису рађене у овој болници. Осим недавно објављене вести да је др Предраг Вујић, начелник уролошког одељења први пут самостално извршио операцију рака простате, у најави је већ нова процедура која ће пацијентима у великој мери олакшати проблеме и побољшати квалитет живота, а то је Перкутана нефростома.

Прочитајте опширнијеНаставак хуманитарне акције ,,Да се родим здрава''
Два ротари клуба из Панчева пре пар недеља почели су акцију ,,Да се родим здрава'' и до сада су је промовисали преко медија и друштвених мрежа. Од следеће недеље крећу са акцијама којима желе да сакупе неопходан новац за куповину 4Д ултразвучног апарата, који би ефикасно дијагностиковао сваку развојну фазу бебе до рођења. За куповину овог апарата потребно је око 30 хиљада евра.

Прочитајте опширнијеПовећан број пацијената због упале ушију
Јак бол у уху, свраб и повишена температура најчешћи су знаци да пацијент има упалу средњег уха. Лекари наглашавају да упала средњег уха настаје јер је дошло до вирусне или бактеријске инфекције горњих дисајних путева, која се спушта у ухо. Када се запуши еустахијева туба долази до запаљења средњег уха. Током зиме, често пацијенти код лекара специјалисте заврше због упале средњег уха.

Прочитајте опширнијеБолест периферних артеријских крвних судова
Представља стање у којем услед измењеног квалитета периферних артеријских крвних судова долази до смањеног протока крви у екстремитетима, што се најпре манифестује као бол у ногама (најчешће у листовима) у виду грчева, специфично при ходу, на тачно одређену пређену дистанцу- клаудикације. Бол престаје при мировању. Уколико постоји прогресија болести , бол се јавља и у миру, са трњењем најпре ногу и карактеристичним подрхтавањем и „трзањем“ мишића, најпре, потколенице. Пацијенти често осете привремено олакшање када дозволе ногама да „висе“ преко ивице кревета.

Прочитајте опширнијеАКУТНИ ИНФАРКТ МИОКАРДА
Акутни инфаркт миокарда (АИМ, срчани удар) представља одумирање једног дела срчаног мишића. Настаје оног тренутка када је проток крви кроз неки од крвних судова срца недовољан да задовољи потребе срца за кисеоником. Величина инфаркта и начин лечења зависе од тога који крвни суд је запушен и у коликој мери.

Прочитајте опширнијеMeђународни дан деце оболеле од рака
Свакога дана у Србији једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете премине од ове опаке болести.

Прочитајте опширнијеНастављени радови у згради Очне болнице
Након недавно реновиране операционе сале на Очном одељењу Опште болнице Панчево, која је реновирана после више од 20 година, у којој је постављен антистатички под, сала је окречена и зановљена је инструментарија, настављени су молерски радовина овом одељењу.

Прочитајте опширнијеОБАВЕШТЕЊЕ
Поштовани суграђани, Дерматовенеролошка служба ће од понедељка 13.02.2017. године бити на спрату специјалистичког центра Опште болнице Панчево у просторијама 21,22,23. Радно време службе је као и до сада од 07-20ч.

Прочитајте опширнијеНесаница - узроци и лечење
Ко је бар једну ноћ провео будан зна да нема мучније тираније од несанице. Истраживања показују да око 20% људи пати од хроничне несанице, а чак 40% жена и 30% мушкараца има бар повремено проблеме са спавањем. При томе, њихове жалбе односе се, или на тешкоће у вези са успављивањем, или на учестало буђење током ноћи и испрекидано спавање, или на рано јутарње буђење уз немогућност да се поново утоне у сан.

Прочитајте опширнијеНова метода анестезије вођена ултразвуком у Општој болници Панчево
Дана 07.02.2017. године у Општој болници Панчево је по први пут успешно спроведена тзв. ултразвуком вођена регионална анестезија доњег екстремитета.

Прочитајте опширнијеПосле 40 година замењена гасна подстаница
Стара и дотрајала гасна подстаница замењена је новом након 40 година помоћу донације коју је Општа болница Панчево добила од Општине Алибунар.

Прочитајте опширнијеУ панчевачкој болници први пут оперисан рак простате
Прва самостална операција карцинома простате у Општој болници Панчево извршена је у четвртак ,9. фебруара. Операцију је извршио начелник одељења Урологије др Предраг Вујић уз асистенцију др Дејана Ђорђевића са Уролошке клинике.

Прочитајте опширнијеУпала слепог црева (Appendicitis)
Упала, запаљење слепог црева, односно црвуљка (лат. Appendicitis) представља упалу малог прстастог проширења које виси са доњег десног, почетног дела дебелог црева. Функција слепог црева није сасвим позната, а сматра се да има улогу у имунолошком систему. Упала овог органа најчешће настаје због инфекције или опструкције, односно загушења и зачепљења система за варење. Нелечена упала слепог црева може довести до његовог пуцања (перфорације) и ширења инфекције кроз целу трбушну дупљу и крвоток.

Прочитајте опширнијеГлавобоља
Главобоља је бол или болна сензација у пределу главе и делова врата која, у односу на свој настанак и трајање може бити акутна или хронична. Може бити пратећи симптом за друге болести а често је и болест за себе. Главобоља може бити тупа и пулсирајућа или оштра и лоцирана на једном месту.

Прочитајте опширније4. фебруар - Светски дан борбе против рака
Сврха обележавања Дана борбе против рака јесте подизање свести у општој популацији на претећу опасност као и правилно информисање становништва, те пружање подршке оболелима и њиховим породицама кроз процес који пролазе до излечења, као и у опоравку. Додатни акценат је на палијативном збрињавању пацијената и социјалној подршци кроз инклузију у друштво.

Прочитајте опширнијеРеновирање операционе сале на Очном одељењу
Операциона сала на Очном одељењу била је у прилично запуштеном стању. Последњи радови у сали били су пре више од 20 година. Сада је она реновирана и доведена у пристојно стање, које грађани Панчева свакако заслужују.

Прочитајте опширнијеПовећан број давалаца крви у Служби за трансфузију крви
У понедељак, 30. јануара у просторијама Службе трансфузије Опште болнице Панчево, одржан је годишњи састанак сарадника на окупљању добровољних давалаца крви. Састанак је отворила начелница Службе за трансфузију крви др Јелена Пешић, а присутнима се на почетку обратио и директор болнице др Слободан Овука. Он је истакао да је Трансфузија одељење које свој посао увек ради на врхунски начин и да је по томе позната у здравственом систему Србије.

Прочитајте опширније

„Да се родим здрава“ – помозите набавку 4Д ултразвука за панчевачко породилиште
Ротаријанци удружени у панчевачке клубове „Михајло Пупин“ и „Панчево“ заједно са Ротари дистриктом 2483 покренули су хуманитарну акцију прикупљања донација за куповину 4Д ултразвук апарата за панчевачко породилиште. Хуманитарна акција „Да се родим здрава“ прилика је да се, уз подршку свих који могу да помогну, за све бебе и мајке региона Јужног Баната које се порађају у породилишту Опште болнице у Панчеву обезбеди савремена дијагностика.

Прочитајте опширније

Средства за Дечије одељење Oпште болнице Панчево
Хуманитарним концертом на којем су наступили дечији хор „Вокал Кидс“ и плесни стидио „Бео денс“ у Културном центру, прикупљено је 39.200 динара. Организатор акције је Хуманитарна организација „Светионик“, а прикупљен новац намењем је за куповину покретног аспиратора за Дечије одељење Опште болнице.

Прочитајте опширније

Ђаци у Гимназији добровољно дали крв
Ученици Гимназије „Урош Предић“ у великом броју одазвали су се акцији добровољног давања крви коју је организовала Служба за трансфузију крви. Захваљући хуманости гимназијалаца, после дужег времена залихе крви остаће стабилне и током викенда.

Прочитајте опширније

31. јануар – Национални дан без дуванског дима
У Србији се 31. јануара 2017. године обележава Национални дан без дуванског дима под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше”. Активности које се реализују у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима 2017. године поново упозоравају јавност на штетне ефекте излагања дуванском диму, посебно по здравље деце и младих.

Прочитајте опширније

Реконструкција Интерног одељења најкасније у мају
Реконструкција Интерног одељења панчевачке Опште болнице могла би да почне најкасније у мају. „Пројектом је предвиђено да буде реконструисано свих шест етажа – од подрума до четвртог спрата, што је површина од преко 7.500 квадрата. Биће реконструисано и Одељење физикалне медицине, где ће бити изграђен нови базен, као и Пријемно-ургентна служба у приземљу, а и II, III и IV спрат Интерног одељења. То подразумева комплетан рад на инсталацијама, климатизацији, инсталацијама за гасове... Биће замењена столарија, биће урађено све што спада у опсежну реконструкцију, какву овај објекат заслужује, с обзиром на то да од 1974. године није било знатнијих улагања”, навео је др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву.

Прочитајте опширније

Европска недеља превенције рака грлића материце
„Дан за здравље“ је слоган који ће обележити потребу да се још једном апелује на жене, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје „дан за здравље“, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Прочитајте опширније

Постељине за Дечије интерно одељење
Ученици и наставници основне школе „Свети Сава“, поклонили су Дечијем интерном одељењу панчевачке болнице 36 комплета постељине. Новац за куповину постељина сакупљен је након организованих акција: продаје колача, играчака и књига. Идеја за хуманитарну продајну акцију потекла је од учитељице Светлане Илић, која је прва организовала продајну изложбу колача у свом одељењу. Након тога директорка школе Свети Сава, Оливера Штетин и Маја Пољак, предложиле су да се преко ђачког парламента у акцију укључе сви ученици од првог до осмог разреда.

Прочитајте опширније

Oбнова панчевачке болнице почиње у првој половини године
Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је јуче делегацију Града Панчева. Тема састанка била је покретање процедуре за обнову и реконструкцију Опште болнице у Панчеву. Најављено је да ће радови почети у првој половини године. Општа болница у Панчеву има регионални значај за цео Јужнобанатски округ, а због вишедеценијског неулагања, она данас спада међу најугроженије здравствене установе на територији Војводине.

Прочитајте опширније

Узрок настанка мултипла склерозе још увек непознат
У Неуролошкој амбуланти Опште болнице није реткост да се пацијенатима дијагностикује мултипла склероза. Мултипла склероза је неуролошка болест за коју се још увек не зна тачан узрок настанка. Нажалост, ова неуролошка болест одговорна је за развој инвалидитета код млађих особа и најчешће се јавља између 20. и 40. године живота. После низа дијагностичких анализа, неуролог поставља дијагнозу болести и одређује терапију.

Прочитајте опширније

Више од сто операција хемороида годишње
У панчевачкој Општој болници годишње се уради више од сто операција хемороида. Класична хируршка метода и даље је најефикаснија код великих хемороида, а у нашој болници се оперише по најсавременијим светским стандардима. Хемороиди су једна од најчешћих болести савременог човека. Када тегобе као што су свраб, крварење и болови постану честе, и када више не помажу таблете и масти, једино решење је операција. Када су шуљеви мали, проблем се може решти ласером и другим неинвазивним методама у амбулантама или у приватним клиникама. Ако су велики, златни стандард је и даље класична операција, која се по савременим светским методама ради у Општој болници.

Прочитајте опширније

Кост у грлу
Није неуобичајено у ОРЛ амбуланти да се за време поста пацијентима ваде рибље кости које су непажњом застале у грлу. Међутим током овог Божића било је нешто више пацијента који су управо потражили помоћ лекара због рибље кости која је застала у грлу, а било је и наших суграђана који су непажњом прогутали чачкалице.

Прочитајте опширније

Резерве крви на минимуму
Након новогодишњих празника, резерве крви у панчевачкој Служби за трансфузију су на минимуму. Посебно су ниске резерве нулта негативне крвне групе. У акцији у Качареву, крв је дало 14 мештана, а из Службе апелују на добровољне даваоце да се одазову позиву и дођу сваког радног дана од 7 до 15 сати. Због свакодневне потрошње великог броја јединица крви , у Служби за трансфузију резерве крви су на ниском нивоу. Од 1. јануара крв је дало 62 добровољна даваоца, каже др Радмила Раилић Ристовска, трансфузиолог.

Прочитајте опширније

Срећан Бадњи дан и Божић!
Бадњи дан и Бадње вече, који најављују Божић, празник рођења Исуса Христа, желимо да проведете у миру са својим најближима. Свим верницима који поштују јулијански календар желимо да за Божић забораве на све недаће и проведу га у лепом расположењу, здрављу, љубави и срећи!

Прочитајте опширније

Доротеа прва панчевачка беба
Дар од Бога стигао је у панчевачко породилиште 1. јануара око 14 сати. Тако у преводу с грчког гласи име прве бебе рођене у нашем граду ове године. Она је Доротеа Игњатовић, а на свет је стигла тешка нешто мање од три килограма. Мама Јелена каже да је порођај протекао без икаквих проблема, а новом члану породице и дивном новогодишњем поклону највише се, поред маме и тате, обрадовао Доротеин седмогодишњи брат.

Прочитајте опширније

Саопштење
Дана 04.01.2017 око 12 часова и 30 минута довезен санитетским возилом амбуланте ХИП Азотара у пратњи медицинског особља П.Г (1965) без виталних функција након задесног тровања на радном месту. На одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања одмах започета реанимација и интубација од стране интернисте-кардиолога,анестезиолога и специјалисте ургентне медицине.

Прочитајте опширније

Срећна Нова 2017. година!
У наредној години желим вам пуно успеха, доброг здравља и пуно срећног времена са вашим најближима!

Прочитајте опширније

На Дечије одељење стигао нови ултразвучни апарат
На Дечије одељење панчевачке болнице стигао је нови ултразвучни апарат. Апарат је нов и средства за његову набавку обезбедила је АП Војводина.

Прочитајте опширније

Пакетићи oд Града за децу на Дечијем одељењу
Град Панчево је одлучио да ове године обрадује и најмлађе Панчевце који због болести неће моћи код својих кућа да дочекају Нову годину, па је Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, донела пакетиће на Дечије одељење Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

Пакетићи за малишане на Дечијем одељењу
У две хуманитарне акције подељени су пакетићи малишанима на Дечијем одељењу.У првој акцији учествовали су ученици медицинске школе из драмске секције ДрамаМед.

Прочитајте опширније

Акција Трансфузије
У великој акцији Трансфузије учествовало је неколико средњих школа.Поред акције добровољног давања крви стручни тим Трансфузије је одржао и неколико предавања у низу средњошколцима на тему "Мотивације за добровољно давање крви".

Прочитајте опширније

Хуманитарна акција за Очно одељење
Поводом отварања ДМ парфимерије у Панчеву одржана је хумахитарна акција и том приликом је прикупљено 150.000 динара за Очно одељење Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

На Дечије одељење ускоро стиже нови ултразвучни апарат
На Дечије одељење Опште болнице Панчево ускоро треба да стигне нови Колор Доплер ултразвук. Овај апарат је обезбеђен из средстава Покрајине и његова вредност је 3,6 милиона динара. После више година је дошао покрајински секретар у нашу болницу да види чиме располажемо и како радимо. Први пут показана је заинтересованост да се уложи у ову болницу, а да то потиче од државе и да није донација неког приватника, организације и слично, рекао је начелник Дечијег одељења др Слободан Продановић. С обзиром на то да је почетком децембра потписан уговор, а да је рок за испоруку 60 дана, очекује се да ће нови апарат на Дечије одељење стићи крајем јануара.

Прочитајте опширније

Срећан Божић!
Када примећујемо те обичне свакодневне, а чудесне ствари које чине живот, ми живимо. Када слушамо, гледамо, додирујемо, удишемо, осећамо свет око нас ми дајемо и добијамо. Будимо срећни и здравији и радујмо се животу! Свим верницима који Божић славе по Грегоријанском календару желимо да их проведу у здрављу и срећи са својим најближима.

Прочитајте опширније

Обезбеђена два ЦТГ апарата за гинеколошко-акушерско одељење
Општа болница Панчево набавила је два Кардиотокографа ЦТГ апарата, за потребе гинеколошко-акушерског одељења, који ће умногоме утицати на побољшање квалитета пружања здравствених услуга трудницама, јер је неопходан свакодневно, по потреби и континуирано, када се прати срчана радња плода и контракције материце. Очекује се да ће у најскоријем периоду Општој болници Панчево бити испоручен и ЦТГ апарат за праћење близаначке трудноће. Менаџмент болнице захваљује се граду Панчеву на обезбеђеним средствима за ову набавку.

Прочитајте опширније

Организована акција добровољног давања крви
Унија младих града Панчева огранизовала је акцију добровољног давања крви како би се повећале резерве пред предстојеће празнике. Ово је седми пут да се организује оваква акција. Тренутно су залихе крви ниске и оваква акција значиће како би болница нормално функционисала. Из Уније младих града Панчева најављују да ће овакве акције организовати и убудуће бар четири пута годишње.

Прочитајте опширније

Мањак лекара у Општој болници у Панчеву
Око 300.000 пацијената који се лече у панчевачкој Општој болници имају све више проблема, јер су гужве све веће и чекања на преглед све дужа због мањка лекара и медицинских сестара. На основу одлуке Владе о максималном броју запослених овде недостаје 17 медицинских радника, али према нормативима од 2014. године тај број је много већи.

Прочитајте опширније

Иновативне операције бешике у Општој болници Панчево
Уролози из Опште болнице последњих годину дана радили су хирушке интервенције којом су са уградњом једне трачице женама олакшале изузетно непријатне тегобе невољног мокрења. Уролози су желели да иду корак даље и урађена је операција пласирања мрежице код испадања мокраћне бешике.

Прочитајте опширније

Пацијенти лакше до лекара на Неурологији
Последњих десет година, нажалост, повећан је број пацијената који доживе мождани удар. Статистика показује и да он све чешће погађа млађе људе. Почетком године због недовољно лекара на Неуролошком одељењу Опште болнице пацијенти који су имали мождани удар могли су да закажу само први контролни преглед код неуролога. Увођењем новог начина заказивања прегледа путем ИЗИС-а, од недавно је и овај проблем превазиђен и пацијенти лакше долазе до лекара специјалисте, објаснила је др Славица Ђокић.

Прочитајте опширније

БОЛНИЦА У ПРОЦЕСУ РЕНОВИРАЊА: Очна болница Панчево ускоро добија паркинг
У последњих месец дана, нова управа предузела је низ мера да се стање промени и делимично реновирају поједини делови болнице. Па је тако окречена и Медицина рада, односно Дијагностичко одељење које се налази у приземљу болнице, Пријемно одељење, Патологија, поправљене су и бетониране стазе у дворишту, затворени шахтови око ушног одељења. Замењен је под у ЕЕГ кабинету у Специјалистичком центру и окречен је и сређен велики хирушки хол и Трансфузија. Тренутно је у току кречење и Очне болнице, као и сређивања спољног простора који ће бити коришћен за паркирање возила.

Прочитајте опширније

Хуманитарна помоћ за Општу болницуа
У понедељак 05.12.2016. у Општу болницу је стигла хуманитарна помоћ!Велику захвалност дугујемо организацији "Хлеб Живота" која је својим великим трудом обезбедила болничке кревете, болнички намештај као и униформа за запослене.

Прочитајте опширније

Настављено реновирање болнице
Како се трудимо да побољшамо услове за пацијенте тако и за наше особље,настављено је реновирање у Општој болници Панчево.Замењен је под у ЕЕГ кабинету у Специјалистичком центру и окречен је и сређен велики хирушки хол.

Прочитајте опширније

Направљен договор о пресељењу Завода због реконструкције Интерног одељења
Да би се извршила комплента реконструкција Интерног одељења Опште болнице Панчево, неопходно је да се Завод за јавно здравље пресели у неки други простор. С обзиром на то да зграда Завода још није завршена, директор болнице др Слободан Овука предложио је директорки Завода др Љиљани Лазић да се пре почетка радова преселе на две локације.

Прочитајте опширније

Прва операција тумора на бубрегу у Панчеву
У панчевачкој Општој болници на Уролошком одељењу први пут је урађена операција тумора на бубрегу, такозвано конзервирање бубрега, а пацијенту није одстрањен цео бубрег. Овакве хирушке интервенције су стандард у свету, а од недавно пацијенти код којих се дијагностикује тумор неће морати у друге клиничке центре где би морали да чекају на овакве операције.

Прочитајте опширније

Хумани ђаци за Дечије интерно одељење
Захваљујући хуманитарној акцији која је организована у Основној школи „Свети Сава“, Дечије одељење панчевачке Болнице добило је нове јастуке. У заједничкој акцији родитеља, ђака и учитеља школе, прикупљен је новац који овога пута није потрошен за набавку опреме за школу, већ је упућен Општој болници.

Прочитајте опширније

Похвала нашег суграђана за Неуролошко одељење
На Неуролошком одељењу панчевачке Болнице лече се тешки болесници, најчешће они који су доживели мождани удар. Мали број постеља и неусловна зграда која деценијама није реновирана, још више отежава рад медицинског особља. Међутим, лоши услови не спречавају лекаре и медицинске сестре да посвећено раде свој посао. То је потврдио и наш суграђанин Андрија Новковић, који је две недеље лежао на овом одељењу и желео је да се захвали особљу које је поред адекватне медицнске неге увек било ту да му помогне и пружи подршку у најтежим тренуцима док је био у болници.

Прочитајте опширније

Акција ротаријанаца за куповину 4Д ултразвучног апарата
Поводом Националног Ротари дана, који се обележава 02. децембра, Ротари клуб „Михајло Пупин“ и Ротари клуб „Панчево“ започињу хуманитарну акцију под називом „Хоћу да будем здрава“. Акцијом ће се прикупљати новац за куповину 4Д ултразвучног апарата за породилиште у Панчеву.

Прочитајте опширније

1.ДЕЦЕМБАР- СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-а/АИДС-а
Светски дан борбе против АИДС-а окупља људе широм света са циљем подизања свести код људи у вези са ХИВ пандемијом и демонстрира међународну солидарност. Овогодишња кампања у Републици Србији се реализује под слоганом „Тестирање је у моди. Тестирај се на ХИВ”.

Прочитајте опширније

40 ученика Теслине школе дало крв
Претходне недеље организована је акција добровољног давања крви у Електротехничкој школи Панчево, у којој се на овај хумани чин одлучило 40 ученика.

Прочитајте опширније

И поред гужви, сви прођу преглед
Електронско заказивање прегледа код лекара специјалисте требало би да олакша пацијентима да до тог лекара брже стигну. Са увођењем ИЗИСА, новог начина заказивања, често поред заказаних термина пацијенти морају да чекају јер долазе и болесници којима изабрани лекар даје упут без датума. Слична ситуација је и на Одељењу за ухо, грло и нос у Општој болници Панчево.

Прочитајте опширније

Деца спровела хуманитарну акцију за болесну децу
Ученици четвртог три разреда Основне школе „Свети Сава” доказали су да су деца великог срца. Они су ових дана успешно спровели хуманитарну акцију за помоћ најмлађима који се лече на Дечијем одељењу панчевачке болнице и својим гестом су допринели да болесна деца бар накратко забораве на лежање унутар болничких зидова.

Прочитајте опширније

Окречено Дијагностичко одељење
„Ради се о Пријемној амбуланти, некадашњој Медицини рада, у простору дијагностике Опште болнице. Добили смо материјал за кречење од наших пријатеља из МЗ Долово. Наши болнички радници су то урадили. Након више деценија, коначно је тај простор окречен и доведен у пристојно стање као и просторије Пријемне амбуланте“ , навео је доктор Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

Реконструкција интерног одељења Опште болнице Панчево
После две године, потписан је Анкес уговора за израду пројекта за реконструкцију интерног одељења Опште болнице Панчево. Доктор Слободан Овука, директор Опште болнице, најављује расписивање тендера после Нове године.

Прочитајте опширније

ПОТПИСАН АНЕКС УГОВОРА О РЕКОНСТРУКЦИЈИ ИНТЕРНОГ ОДЕЉЕЊА
Дана, 09.11.2016. год. директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука потписао је Анекс уговора са пројектантском кућом, која се обавезала да ће до 05.12.2016. год. , да заврши Пројекат за реконструкцију интерног одељења, у таквој мери да добијемо грађевинску дозволу. Имамо сагласност оба секретара, и урбанизма и медицине, тако да смо испунили форму и услове за улазак у планирање буџета Покајине за следећу годину, са обећањем да би већ од Нове године обавеза те пројектантске куће била да нам помогне у спецификацији тендера за избор извођача радова.

Прочитајте опширније

15.НОВЕМБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП), је болест плућа са опструкцијом дисајних путева. Узрок је појачана запаљенска реакција плућа на инхалативне агенсе која доводи до прогресивне опструкције дисајних путева. Уско је повезана са хроничим коришћењем дувана.

Прочитајте опширније

Обележена лекарска слава
Дана 14. новенбра обележена је лекарска слава св. Козма и Дамјан-Врачеви, сечењем колача уз присуство градоначелника,менаџмента Опште болнице и осталих званица.

Прочитајте опширнијеРеновирана соба на хирушком одељењу
У току овог викенда настављено је реновирање Опште болнице Панчево.На одељењу хирургије реновирана је соба 103.

Прочитајте опширнијеНема епидемије шуге
У Медицинској школи „Стевица Јовановић“ шесторо ученика заражено је шугом, али нема епидемије. Диспанзер за кожне болести је случај пријавио Заводу за јавно здравље, а ученицима и родитељима је објашњено да се деца не могу вратити у школу без контролног прегледа.

Прочитајте опширније

14. НОВЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. Обележавамо га и у нашој земљи, и користимо посебну прилику да се скрене пажња и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица.

Прочитајте опширније

Панчевачко породилиште међу најбољим у Србији
У истраживању "Каква су нам породилишта", које је спровео портал Бебац, учествовало је укупно 9888 мама које су биле у прилици да оцене своје искуство и боравак у породилишту али и своје гинекологе. Иако се у јавности често чују негативни коментари на рачун лекара и бабица, истраживање је показало сасвим другачију слику. Наиме, лекари и бабице добили су високе оцене од жена које су уз њихову помоћ донеле нов живот на свет.

Прочитајте опширнијеАлкохолизам и наркоманија код младих
Зашто су младима привлачне те опасне супстанце и поред свих едукација и свих упозорења? Наша омладина учи од нас. Од родитеља и вршњака, бармена, песника и уметника, плаката и пропаганде,.. По њима добро утрошено време, конзумирање опојних дрога и пијење алкохола су једноставно иста ствар. Забаве и проводи организују се управо због тих ствари: пијења и дрогирања. Ако нема доста пића, журка није успела. На жалост, све присутнија слика наше омладине!

Прочитајте опширније

Друга секција оториноларинголога
Оториноларинголзи из Опште болнице заједно са колегама из других здравствених установа из Србије, на секцији која је одржана у Панчеву, представили су радове који показују алармантне податке о драстичном повећану карцинома усне дупље. Ранијих година се рак ове регије откривао код десетак пацијента а сада се годишње у Панчеву дијагностикује код близу седамдесет пацијента, објаснио је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења Опште болнице у Панчеву.

Прочитајте опширније

Ниске резерве крви у Служби за трансфузију
Велики је дефицит резерви свих крвних група у Служби за трансфузију. Иако се акције редовно одвијају, даваоци долазе али је потрошња крви доста велика. Нарочито је изражена потреба за концентратима тромбоцита који се припремају за најтеже болеснике, рекла је докторка Радимила Раилић Ристовска.

Прочитајте опширније

Mождани удар је излечив
Циљ обележавања Светског дана борбе против можданог удара под слоганом „Мождани удар" је излечив је едукација људи да рано препознају симптоме и оболелог одмах одведу у прву болницу где ће му бити пружена помоћ.

Прочитајте опширнијеПокрајински секретар за здравство у Општој болници у Панчеву обишао пацијенте повређене у пожару
Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић обишао је пацијенте повређене у јутрошњем пожару у Панчеву, који су смештени у Општој болници и изјавио да је Општа болница поступила прописно и да је благовремено збринула повређена лица.

Прочитајте опширнијеСАОПШТЕЊЕ
Након трагичног догађаја,изазваног пожаром,који се догодио 29.10.2016. године у Панчеву у Општој болници Панчево прегледано је 11 повређених пацијената,од којих је 8 задржано на болничком лечењу.Један пацијент је смештен на одељење интензивне неге,а преосталих 7 пацијената на одељење хирургије Опште болнице Панчево.Сви пацијенти су ван животне опасности.Два пацијента су колима СХМП након указане прве помоћи транспотована на ВМА центар за токсикологију, а један пацијент је премештем на клинику за пластичну и реконструктивну хирургију КЦС.

Прочитајте опширније

Реновирање Пријемно-ургентне службе
Пријемно-ургентна служба Опште болнице Панчево била је у прилично запуштеном стању.Средствима којима располажемо започели смо реновирење да би пацијентима и запосленима омогућили што боље услове.

Прочитајте опширнијеПомоћ Куварског друштва Дечијем одељењу
На Зеленој пијаци, испред кафане „Боемска прича“ организована је хуманитарна акција за помоћ Дечијем одељењу Опште болнице из Панчева. Чланови Куварског друштва из Панчева кували су пасуљ и делили присутнима а свако је донирао колико је могао. Од прикупљеног новца предвиђено је да се купе прекривачи, јастуци, јоргани и постељине, које ће се донирати болници.

Прочитајте опширније

Интерно одељење приоритет Покрајине
Како изгледа Интерно одељење Опште болнице у Панчеву позната је слика. Један од разлога зашто ово одељење није реконструисано је и спор болнице са пројектантском кућом која је радила пројекат реконструкције Интерног одељења. Спор је стигао и до суда. У четвртак, 20. октобра, у Новом Саду одржан је састанак којем су присуствовали др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву и представници пројектантске куће. „Постигнут је договор о вансудском поравнању и окончању спора. Тај пројекат ће бити анексиран и урађен у складу са новим Законом о изградњи. Имамо реалне основе да до краја године пројекат буде готов, а самим тим и да исходујемо потребну дозволу за извођење радова на реконструкцији" , рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

„Бебо добро дошла на свет"
Електронска пријава беба почела је да се примењује још од априла месеца у појединим породилиштима у Србији. Панчевачко породилиште међу првима се укључило у спровођење пројекта „Бебо добро дошла на свет“ који има за циљ да родитељима поједностави начин пријављивања бебе.

Прочитајте опширније

Болница сузбила монополистички положај погребника
Применом Правилника о поступању са умрлим лицима у потпуности се поштује Закон о здравственој заштити, каже др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву. Пацијенти који премину на неком од одељења панчевачке Болнице биће смештени у болничку хладњачу до тренутка када родбина изврши идентификацију и добије документа потребна за сахрану. Након тога, родбина ће одлучивати ко ће преузети покојника и организовати сахрану.

Прочитајте опширније

У панчевачком породилишту оборен рекорд
У породилишту Опште болнице Панчево у току једног дана роди се 4 до 5 беба, док на годишњем нивоу има око 1600 порођаја. Септембар је био веома репродуктиван месец када се родило чак шесторо близанаца, а током овог месеце забележен је и рекорд, када је у року од 48 сати рођена 21 беба, изјавио је доктор Зоран Петровић, спец. гинекологије и акушерства.

Прочитајте опширније

„Покренимо срце“
Сарадњом Опште болнице Панчево и Дома здравља Панчево запослени у Пријемно ургентној служби и Служби хитне медицинске помоћи присуствовали су данас, 18. октобра 2016. године у Суботици стручном састанку на тему „Лекови и опрема у кардиопулмоналној ресусцитацији“. Секција ургентне медицине у сарадњи са Ресусцитационим саветом Србије, је и на овај начин обележила Eвропски дан борбе против срчаног застоја, који је ове године посвећен деци која имају утицај на свест одраслих и носи назив „Kids save lives“.

Прочитајте опширније

Обавештење
 
Поводом информације у средствима јавног информисања, а које се односе на вест о продаји и злоупотреби личних података трудница и породиља, Општа болница Панчево ставља на увид уговоре које има са фирмама "Care Direct" и "DNA Global group d.o.o.".

Прочитајте опширније

Опрезно са високим потпетицама
Инвестиција у квалитетне ципеле увек се исплати. Лоше изабрана обућа, поготово ако се носи сваки дан дуже време, може да доведе до формирања жуљева или до деформитета стопала. Др Ненад Ковјанић, начелник ортопедије, напоменуо је да је доказано да три пута чешће жене имају поремећаје стопала него мушкараци. Најчешће се ради о чукљевима, који се код жена четири пута чешће јављају него код мушкараца.

Прочитајте опширније

Трансфузија наставља акције у средњим школама
У среду, 12. октобра, екипа Трансфузије је заједно са волонтерима Црвеног крста Панчево реализовала акцију добровољног давања крви у Техничкој школи „23. мај", где је акцију посетило 35 ученика и професора. Крв је дало њих 25. Служба за траснфузију крви Опште болнице Панчево и Црвени крст наставили су сарадњу са средњим школама у Панчеву. Стручни тим Трансфузије са волонтерима ове организације реализује и едукативна предавања на тему: „Мотивација и едукација младих да постану добровољни даваоци крви".

Прочитајте опширније

Број оболелих од тумора усне дупље у порасту
Сваке године на ОРЛ одељењу Опште болнице Панчево повећава се број новооболелих од малигних тумора. Поред тумора ларингса све чешће се јављају пацијенти са туморима усне дупље и пљувачних жлезда, наглашава доктор Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Прочитајте опширније

Пацијенти на првом месту
Како би се побољшао рад у Пријемној амбуланти Опште болнице Панчево од пре месец дана уведена су два лекара која дежурају и врше тријажу пацијената. „Више се не сме догодити да пацијенти у Пријемној амбуланти чекају по више сати на преглед код лекара“, рекао је др Слободан Овука, вд директор Опште болнице Панчево.

Прочитајте опширније

Нови оперативни захвати на Урологији
Нови начелник Уролошког одељења доктор Предраг Вујић истакао је да ће се залагати да се ускоро уведу оперативни захвати који нису до сада рађени на Урологији. Како је истакао, у болници ради стручан тим уролога, постоје добре дијагностичке методе и једино им недостаје ултразвучни апарат на одељењу који је неопходан због сложених оперативних захвата.

Прочитајте опширније

Амброзија пуни ОРЛ ординацију
Сваког дана ОРЛ амбуланта је пуна пацијената који се жале на симптоме сличне алергијским. Овог месеца велики број људи тражи помоћ лекара због алергије на амброзију, чије је цветање упуном јеку.Уобичајено је да се крајем августа и почетком септембра већи број пацијената јавља оториноларингологу због алергија, али је последњих дана нарочито велики број оних којима цветање амброзије ствара проблеме.

Прочитајте опширнијеБудућност интерног извесна тек након решавања судског спора
Интерно одељење панчевачке болнице свакодневно изазива пажњу свих оних који који из било ког разлога морају да се сусретну са овим делом здравствене установе. Реконструкција је предвиђена, болница је ангажовала фирму за израду пројекта, који је званично завршен 2014 године. Где је заказало и какава је будућност интерног објашњава директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука.

  • Прочитајте опширније


  • Помоћ ,,Српске Спарте" дечијем одељењу
    Уручењем одеће и обуће Дечијем одељењу Опште болнице у Панчеву, завршена је хуманитарна акција „Мали дар за велику ствар“, коју су покренули чланови Удружења спортиста „Српска Спарта“ Панчево. У акцију је била укључена Предшколска установа „Дечја радост“, а гардероба и обућа је у Панчево стизала и из свих панчевачких села.

  • Прочитајте опширније


  • Увођење новог здравственог система


    У Општој болници Панчево уведен Интегрисани Здравствени систем (ИЗИС).Новим системом је омогућено да пацијенти преглед код лекара специјалисте, закажу електронским путем у амбуланти код свог изабраног лекара.

  • Прочитајте опширније