1 2 3 4 5

ВестиУпала жучне кесе – Холециститис

Жучна кеса је крушколики орган који служи као резервоар за жуч, која се у њему концентрише и постаје три до четири пута гушћа од оне која долази из јетре. Жуч се по потреби испушта у дванестопалачно црево при варењу хране као додатни разлагач масне хране. Холециститис означава упалу жучне кесе. Постоје акутни и хронични холециститис. У више од 90% болесника настаје због опструкције (зачепљења) жучног вода каменом.

Акутни холециститис
Почиње најчешће тако што камен направи опструкцију у пределу врата жучне кесе. Због застоја жучи, долази до надражаја и оштећења слузнице и настаје упална реакција. Због застоја жучи повећава се интралуминални притисак, жучни камен такође притиска слузницу, те се компромитује крвоток у слузници. Ово се догађа без утицаја бактерија. Ако на горе наведене промене делује бактеријска инфекција, долази до тежег, бактеријског холециститиса који може бити гнојни или гангренозни. Фактори ризика за настанак камена у жучној кеси су женски пол, контрацептивне пилуле, трудноћа, породична анамнеза о камену у жучној кеси, гојазност, шећерна болест, Акутни холециститис може бити и акалкулозни, тј. упала жучне кесе може настати и без присуства камена у жучној кеси.

Симптоми и знаци акутног запаљења жучне кесице се појављују најчешће након масног оброка и то су појава бола у горњем делу трбуха који се шири у леђа и раме (у почетку бол је по типу грчева, а касније постаје константан), мучнина, повраћање, повишена телесна температура.
Дијагоза акутног холециститиса се поставља клиничким прегледом, лабораторијским анализама, ултразвучним прегледом трбуха.

Компликације акутног холециститиса укључују хидропс жучне кесе, септичне компликације, иктерус, билијарни перитонитис (запаљење трбушне марамице), билијарни илеус и билијарни панкреатитис.
Лечење акутне фазе захтева смиривање болова, лечење инфекције и побољшање општег стања. Прекида се узимање хране и течности на уста, смиривање болова постиже се применом аналгетика. Антибиотицима се лечи инфекција и превенирају компликације. После смиривања акутне фазе индиковано је хируршко лечење.
Два основна модалитета оперативног лечења су класична холецистектомија и лапароскопска холецистектомија.

Хронични холециститис
Хронични холециститис означава хроничну упалу жучне кесе са повременим акутизацијама болести. Узрок хроничног холециститиса у највећем броју случајева је камен у жучној кеси. Хронични холециститис може бити асимптоматски, тачније пацијенти не морају осећати никакве тегобе. Хронични холециститис се лечи оперативним путем, класичном или лапароскопском холецистектомијом.

Текст припремио др Немања Ђурица