1 2 3 4 5

ВестиЗдравље старијих

Стални боравак у кућним условима оставио је последица на наше тело и дух, који природно имају потребу за кретањем. Спречавање погоршања здравља, добијања неколико додатних килограма, одржавање доброг и здравог духа су били велики изазови за све нас.

Вежбање помаже да наш имуни систем постане и остане јачи, мање подложан инфекцијама и озбиљнијим последицама, као и бржи опoравак. Смањена физичка активност и боравак у кући током карантина одразила се на стање хроничних болести код таквих пацијената. И за период пре короне важила је општа препорука за све одрасле да је неопходно најмање 150 минута сата физичке активности умереног интензитета и 75 минута интензивнијег вежбања у току недеље. Препоручено је и истезање мишића два-три пута током недеље.

Свака физичка активност је боља од неактивности и позитивно утиче на физичко и психичко здравље.

Препоруке СЗО су једноставне и лако примењиве:

1. На сваких 20-30 минута непрекидног седења испред ТВ екрана, компјутера, таблета или паметног телефона, направити паузу тако што треба 1-2 минута устати, протегнути се и направити неколико корака.
Уколико сте у могућности да неке ствари обављате стојећи, уместо седећи, урадите тако, пошто се и на тај начин ваши мишићи активирају.

2. Степенице постају најбољи савезник у здрављу.
Пењање уз степенице је изразито ефикасан начин за одржавање форме. Само 3 пута по 20 секунди брзог пењања дневно могу побољшати здравље у року од 6 недеља.

3. Вежбајте у свим условима без потребе за додатним справама и простором.
Урадите 2-4 серије вежби са 8 до 15 понављања у складу са могућностима. Почните са мањим бројем серија и понављања, па повећавајате са временом и побољшањем кондиције.

4. Заплешите у ритму музике за плес.
Плесање је одличан начин да заштите здравље срца и ободрите дух.

Посветите се игри са кућним љубимцима. Шетње са љубимцима унапређују здравље, чак и брига и игра са њима повољно утичу на све нас.
Циљ ових једноставних савета је спречити дугорочне поремећаје физичког и психичког здравља узрокованих дуготрајним боравком у кући.

Извор: zdravljestarih.org.rs