1 2 3 4 5

Вести7. април – Светски дан здравља

Направимо праведнији, здравији свет за све!

Почевши од 1950.године, сваког 7.априла се слави Светски дан здравља. Циљ овог обележавања је подизање свести о посебним здравственим проблемима , да би се потом скренула пажња Светској здравственој oрганизацији. Током претходних 50 година на овај начин је скренута пажња на многе здравствене проблеме широм света, као што су ментално здравље, здравствена нега породиља и новорођенчади, климатске промене.

Слоган Светског дана здравља 2021 је : „Направимо праведнији , здравији свет за све"!

У последњим годинама многе сиромашне земље доживљавају рапидни економски развој , миграцију и урбанизацију . Многи људи су почели да живе боље , али су многи и даље сиромашни. Пандемија КОВИД-19 је потрла многе досадашње здравствене успехе, гурнула многе људе у сиромаштво, и повећала полнe, социјалне и здравствене неједнакости . Овог светског дана здравља, позивамо да се елиминишу здравствене неједнакости . Кампања СЗО наглашава принцип да је доступност највишег могућег нивоа здравствене заштите једно од фундаменталних права сваког човека, независтно од расе, религије, политичких убеђења, социјалног стања .

Зато позивамо лидере земаља да се укључе у доношење одлука и да то доведе до побљшања радног и животног простора, што ће довести до побољшања здравља. Такође , неопходно је пратити појаву здравствених неједнакости и омогућити свим људима приступ здравственим услугама у складуса могућностима.

- по први пут у последњих 20 година, очекује се светски пораст сиромаштва.

- око 60% људи у неким земљама живе без основне здравствене заштите.

- више од једне милијарде људи живи у неформалним насељима, те постоји јако мала шанса превенције коронавирус трансмисије.

Текст на основу извора уредиo др Милан Врбљанац

Извор: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2021