1 2 3 4 5

ВестиНачин живљења и здравље људи

Одговарајући начин живљења је врло важан фактор у заштити здравља. Шта је, заправо, важно за људско здравље? Оно што је корисно, оно што негује и храни. Модеран начин живљења ствара неповољне услове за очување и унапређење здравља и све више подстиче настанак обољења.

„Здравље на уста улази“, није фраза, већ истина. Умереност у храни и пићу једно је од битнијих начела у очувању здравља. Неадекватном исхраном, превеликим уносом масноће, повећава се ризик од кардиоваскуларних обољења. Насупрот овоме су и ниске вредности масноће, које настају као последица разних дијета. Из свега наведеног долазимо до закључка да је неадекватна исхрана узрочник многих обољења.

Израз „брза храна“ нас упућује на то да је храна направљена брзим, такозваним, инстант начином. Требало би је избегавати у свакодневној исхрани.

Савремени стилови живота, стрес, неуредан начин живота, алкохолизам, наркоманија и пушење и те како неповољно утичу на наше здравље.

Алкохолизам, нажалост, врло честа болест савременог друштва, изазива напетост, несаницу и депресију.

Поражавајући је податак да се више од 40 одсто млађих од 16 година у Србији једном или више пута напило,чак 90 одсто је више пута пробало алкохол, а сваки пети се више пута опија током године, показују истраживања која су изнета на међународном састанку здравствених радника.

Пушење не само што штети здрављу пушача, већ и околини, тзв. пасивним пушачима и узрокује разна обољења. Према подацима Светске здравствене организације, пушење односи милионе живота широм света. Познато је да у дуванском диму није пронађена ни једна корисна компонента,али је до сада потврђено присуство 4000 штетних, од којих су 43 канцерогене, изазивају рак.

Наркоманија је позната у медицини од давнина.То је стање периодичног или хроничног тровања штетног по појединца. По статистичким подацима наркоманији су склоне особе које су усамљене,окренуте себи, поводљиве и психолабилне. Омладина све чешће узима опијате из радозналости из склоности ка новом, непознатом и недоживљеном.

Наркотичка средства или једноставно речено дрога је средство које се брзо шири и проналази своје потрошаче, а онда и поступно одузима своје животе. Клоните је се!

Из свега наведеног долазимо до закључка да је превентива кључни фактор ка путу до здравијег начина живљења. Све су приступачније брошуре, текстови,предавања, који подижу свест људи о штетним навикама, које су све чешће део савременог начина живљења. Требало би променити стил или начин живљења, послушати савете лекара и изабрати здравље.

Текст уредила Марија Крунић, медицинска сестра

Извор:www.seminarski-diplomski.co.rs