1 2 3 4 5

ВестиГрозница Западног Нила потврђена код две особе

Грозница Западног Нила потврђена код две особе које се тренутно лече на Инфективном одељењу Опште болнице. Према подацима Завода за јавно здравље вирус је потврђен код особе из Панчева док је други оболео из Ковачице.

На територији општине Панчево сваког лета врши се узорковање комараца на вирус грознице Западног Нила. Пре месец дана потврђени су позитивни резултати код комараца који преносе грозницу Западног Нила на локацијана Надел, Кудељарски насип и насељена места Глогоњ, Качарево и Јабука од недавно и у Црепаји али до сада није било оболелих. У Јужнобанатском округу се ситуација променила и две особе се лече на Инфективном одељењу Опште болнице .

Ситуација је мирна и нема епидемије истиче докторка Тања Тодоровић. Последња епидемија у Јужнобанатском округу била је 2018 године када је било преко шездесеторо оболелих и десет преминулих. Број инфицираних комараца и оболелих се прати до октобра. Једини начин да се заштитимо од убода инфицираних комараца је да избегавамо подручја где су порвђени заражени комарци, користимо препарате који одбијају комарце, носимо светлу одећу . Симптоми Грознице Западног Нила настају од 3 до 14 дана након убода. Код око 80% инфицираних особа болест протиче асимптоматски, око 20% има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, отока лимфних жлезда или осипа на кожи, а код изузетно малог броја инфицираних долази до развоја тешке клиничке слике.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

Датум: 25. август 2021 год.