1 2 3 4 5

ВестиЗалихе крви стабилне, али на минимуму.

У Служби трансфузије Опште болнице Панчево залихе крви су тренутно стабилне, али на минимуму. Операције у Општој болнице се раде уобичајеним континутитетом али, током летњег периода, крви увек недостаје због летњег распуста у и сезоне годишњих одмора.
Током лета чести су апели из Службе трансфузије крви због несташице углавном свих крвних група. Један од разлога несташица је што су ученици на распусту и суграђани одлазе на годишње одморе па је мањи број организованих акција по школама и фирмама. Тренутно су залихе позитивних крвних група стабилне, док негативних крвних група нема довољно.

„Ситуација са свим крвним групама позитивног резуса је стабилна али минимална очекивана за летњи период. Имамо нешто већу несташицу због повећане потрошње и акцидената који се свакодневно дешавају попут повреда и саобраћајних незгода. Недостају негативни резуси свих крвних група, нарочито О и Б. Стога нека то буде апел за оне који имају ове крвне групе да дођу. Потрошња је повећана и због пацијента који болују од малигних болести, њима морамо омогућити квалитетнији живот и наставак специфичне терапије“, рекла је др Светлана Дробњаковић, начелница Службе трансфузије Опште болнице Панчево.

Редовне акције запослени у Служби трансфузије организују и током лета путем радних организација.
„Почетком јула планирана је акција у Белој Цркви где се по традицији очекује велики број давалаца крви. Надамо се да ћемо одржати стабилан ниво залиха до септембра и почетка шлолске године, када почињу акције у школама. Током лета подсећамо и очекујемо студенте да дођу и дају крв када заврше испитне рокове. Они то углавном и чине и ми им се захваљујемо “, нагласила је др Дробњаковић.

Како би обезбедила довољне залихе крви до краја лета, Служба трансфузије организоваће акције. Tакође сви суграђани који желе да дају крв, и помогну онима којима је ова драгоцена течност неопходна и од које им живот зависи могу то урадити и у просторијама трансфузије сваког радног дана од 7 до 15 часова, и суботом од 8 до 13 сати.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево,28.06.2018.