1 2 3 4 5

ВестиЗаједно против депресије

Депресија се јавља код особа свих узраста, различитих животних путева и у свим земљама. Узрокује психолошку патњу и утиче на способност особе да обавља и најједноставније свакодневне активности, са негативним последицама на односе са породицом и пријатељима, као и на способност особе да привређује. У најгорем случају, депресија може да доведе до самоубиства (суицида) који представља други водећи узрок смрти код младих узраста 15-29 година старости.

Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.

У Србији једино удружење грађана које се већ 26 година волонтерски бави пружањем подршке и превенцијом самоубиства јесте Центар „Срце”, који у периоду од 17 до 23 часа, на бесплатно доступном телефону на целој територији Србије 0800 300 303 (као и путем е-маил-а: vanja@centarsrce.org или чета на wеб-страници www.centarsrce.org ) пружа емотивну подршку особама у кризи.

ИЗВОР: www.izjzv.org.rs