1 2 3 4 5

ВестиУзроци вртоглавице

Поред пацијената који се оториноларингологу јављају последњих дана због алергије, чести су и они који се желе на вртоглавицу. Најчешћи узрок је лоша вратна циркулација или поремећен центар за равнотежу, каже начелник ОРЛ одељења доктор Вељко Божић.

Вртоглавица се јавља нагло, врло је непријатна и пацијенти се често уплаше и потраже помоћ лекара. Често се ради о симптомима који брзо пролазе, али последњих недеља повећан је број особа који су потражили помоћ лекара специјалисте на ушном одељењу Опште болнице.

„Данас смо примили два пацијента са вртоглавицом која се јавила из чиста мира, они јесу интернистички пацијенти, под контролисаном терапијом, али им је нагло дошло до погоршања. Вртоглавица није болест него симптом, али питање је због чега је настала та вртоглавица. То је сатње где се испреплићу интерниста, неуролог и ми. У овом периоду ми имамо опет повећан број пацијената са вртоглавицом зато што је дошло до промене спољашње температуре и крвни судови се не адаптирају на спољне утицаје и дође до лошијег протока крви кроз врат, и дође до лошије исхране центра за равнотежу, и указује да је слушни орган - центар за равнотежу у проблему. Ми дајемо разне терапију за циркулацију, да тај центар боље опскрбимо”, рекао је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења Опште болнице.

Вртоглавица је најчешће изазвана тренутном лошом циркулацијом, наглашава доктор Божић. Људи који имају проблема са кичмом пате врло често од вртоглавице. Вртоглавица која траје неколико дан најчешће је безазлена. Међутим, она може бити и веома озбиљан неуролошки проблем, када је потребна хитна помоћ лекара.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 08.09.2017.