1 2 3 4 5

ВестиШта је витилиго и како га лечити?

Витилиго је стечена, ограничена депигментација коже склона прогресији. Витилиго се јавља код један до два одсто популације, независно од расе, година и пола.

Типичне промене код витилига су тачкасте или мрље беле боје у облику кругова, ређе линеарне. Некада почињу као мање промене па се лагано шире, у периоду од неколико месеци. Појављују се највише око природних отвора (очију, уста, аналног отвора), генитално, на прстима, лактовима и коленима а може захватити и космате делове тела, као и слузокоже. Често су промене симетрично распоређене на телу.

Који су разлози настанка?

Најчешће почиње између 10 и 30 године живота. Често је удружена са другим болестима (дијабетес, болести штитне жлезде, пернициозна анемија, Адисонова болест…) Настаје због недостатка меланина, пигмента у кожи, као последица престанка активности или уништавања меланоцита, ћелија које продукују меланин.

Ризик да се појави код деце пацијената који имају витилиго је до 10 одсто, док већи ризик постоји код људи код којих су у породици присутна обољења штитне жлезде и дијабетес, јер постоји аутоимуна природа болести. Фактори наслеђа (генетика) и фактори околине јесу окидачи који доводе до прогресивног оштећења захваћених меланоцита. Многи пацијенти настанак овог обољења приписују стресу, некој болести, физичкој или психичкој трауми. Некада и опекотине од сунца могу бити окидач. Нажалост, ово је још увек непотпуно истражено обољење.

Како се поставља дијагноза витилига?

Дијагноза витилига се поставља клиничким прегледом дерматолога. Важно је знати да нису све беле флеке витилиго. Некада се у дијагнози разматра и постојање површних гљивица или поља светлије боје код пацијента са дечјим екцемом, док је у неким случајевима неопходно урадити биопсију коже са патохистолошким прегледом како би се потврдила дијагноза. Код витилига се препоручује контрола следећих лабораторијских налаза: хормона и антитела на штитну жлезду, одређивање шећера у крви, као и комплетна крвна слика са формулом.

Може ли се витилиго излечити?

Лечење витилига је комплексно и дуготрајно, а још није откривен третман који би у потпуности спречио развој нових промена. Лекови помажу да се пигмент врати, па се најчешће прописују кортикостероидне креме или масти и калцинеурински инхибитори (креме). Уз то се у неким случајевима саветује и коришћење терапије светлом (фототерапија), поготову уколико је променама захваћена већа површина коже. Репигментација може бити и спонтана, када су у питању свежије промене код млађих пацијената. Ово стање није опасно по живот или заразно.

Заштита од сунца се увек саветује јер су површине без пигмента изузетно осетљиве и лако поцрвене. Коришћење заштитне одеће и препарата са високим заштитним факторима спречава појаву опекотина и ублажава контраст између здраве и коже захваћене овим обољењем. Прекривање поља витилига шминком, тзв. козметичка камуфлажа је јако корисно за оне површине које су ограничене на изложене делове тела. Примена ове методе може и знатно помоћи пацијентима у прихватању ове болести и учинити је мање стресном.

Дакле, лек за витилиго не постоји, али постоје неки лекови и третмани који могу учинити да ваша кожа изгледа боље:

•креме које контролишу упалу,

•кортикостероиди (локално током 1-2 месеца),

•витамин Д,

•комбинована употреба лекова са светлосном терапијом,

•светлосна терапија,

•пресађивање епидермиса хируршким методама,

•депигментација преосталих пигментних делова код веома проширених витилигинозних промена,

•употреба тонираних средстава за прекривање,

•ласер терапија,

Прогноза

Ток и прогноза витилига су непредвидиви. Могућа је спонтана репигментација, али обично промене постепено прогредирају. Репигментација почиње са рубова и перифоликуларно и периферним ширењем постепено се попуњава витилигинозна плажа.

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Корисни линкови:

http://www.nedeljnik.rs/zdravlje/portalnews/kako-prepoznati-i-leciti-vitiligo

http://www.stetoskop.info/Vitiligo-259-c2-content.htm

http://dijetaplus.com/vitiligo-bolest-koze-uzrok-simptomi-lecenje-ishrana-php/