1 2 3 4 5

ВестиФармаколошке компаније донирале витамине за здравствене раднике

Фармаколошке компаније наставиљају у пружању подршке исцпрљеним медицинским радницима у борби против корона вируса.
Због значаја који имају за организам, витамини, као састојци хране, све више добијају на важности. Иако су организму неопходни у врло малим количинама, улога им је незаменљива.
Уосталом, на то указује и њихов назив, који потиче од латинске речи вита, што значи живот.
Познато је да хронични дефицит витамина Ц, кога највише има у воћу и поврћу, може довести до појаве скорбута. То је комплексна болест, код које су крварење из десни и испадање зуба најчешће пратеће појаве.
Недостатак витамина Б1 узрокује појаву болести бери- бери, која доводи до психичких промена, па чак и до промена на нервном систему, док недостатак нијацина доводи до појаве пелагре, коју најчешће прате деменција, дерматитис и дијареја. Наравно, ово није крај листе болести до које доводе витамински дефицити. Суштина је у томе да до поремећаја увек долази, али се они не препознају одмах. Да нешто није у реду после извесног времена указује опадање имунитета, брже замарање, већи ниво стреса...
У свету су најчешћи дефицити витамина А, фолата и витамина Д. Мада се и свако географско подручје, као и сваки појединац, може разликовати по витаминима који му недостају. Узроци оваквих дефицита настају због повећаних потреба људи који су физички и психички оптерећени.

Погледи иза заштитних визира су пуни умора, а ове компаније су се потрудиле да нашим здравственим радницима барем мало олакшају тешке смене. Општа болница Панчево захваљује се на великој подршци у виду витаминских препарата који значе много у оваквом тренутку. Захваљујемо се компанијама, које брину за наше здравље:
- Pharmanova
- Innventa
- Essensa
- Biofar
- MaxMedica
- Dacom Pharma

Општа болница Панчево
4.1.2020