1 2 3 4 5

Вести



Витамини – Храна за тело

Витамини су органска једињења потребна организму као храњљиви састојак.

Витамини се деле на:

- растворљиве у води.

- растворљиве у мастима.

Наше тело користи следеће витамине:

- витамин А, растворљив у масти.

- витамин Б (Б1,Б2,Б3,Б5,Б6,Б7,Б9,Б12), растворљив у води

- витамин Ц, растворљив у води.

- витамин Д, растворљив у масти.

- витамин Е, растворљив у масти.

- витамин К, растворљив у масти.

Витамини растворљиви у води се лако растварају. Важно је да их уносимо редовно јер их наше тело не складишти, већ се изучују кроз урин без обзира на то да ли их је тело искористило или није.

* Витамин А – избегавати кување намирница, са овим витамином, на високим температурама јер се уништава.

* Витамин Б – избегавати потапање и кување намирница, са овим витамином, јер су растворљиви у води лако се губе.

* Витамин Ц – губи се на високим температурама, намирнице са овим витамином је најбоље конзумирати сирове.

* Витамин Е – избегавати пржење и печење јер се губи и до 50% витамина .

Витамини растворљиви у масти се апсорбују кроз цревни тракт и могу се складиштити неко време.

Недостатак витамина настаје због:

- неадекватне исхране.

- неуравнотежене исхране.

- непотпуне пробаве и апсорпције хране.

- повећаних витаминских потреба код деце, трудница, дојиља или озбиљних инфекција.

- конзумације цигарета.

- дуготрајне употребе одређених лекова.

- појединих обољења.

Људски организам је способан да се саморегенерише, али једино не може да производи витамине који хране тело. То значи да морамо да их уносимо преко хране. Важно је да узимамо разноврсне намирнице јер садрже различите витамине.

* Витамин А – има битну улогу за вид, а одржава и здраву кожу. Од намирница га има у: дињи, шаргарепи, кромпиру, кељу, спанаћу, папаји, путеру, јајима...

* Комплекс витамина Б – важни за метаболизам, улазе у израду црвених крвних зрнаца која носе кисеоник кроз тело. Храна богата овим витамином је: пшеница, зоб, риба, морски плодови, зивинско месо, јаја, млеко, јогурт, лиснато зелено поврће, пасуљ, грашак...

* Витамин Ц – важан за чување ткива као што су десни и мишићи, такође помаже имуносистему да одоли инфекцијама и болестима. Намирнице богате овим витамином су: поморанџе, диње, јагоде, парадајз, броколи, купус, киви, слатка црвена паприка...

* Витамин Д – важан за јачину костију, учествује у апсорпцији калцијума. Храна богата овим витамином јесте: сом, лосос, скуша, туњевина, жуманце, рибље уље...

* Витамин Е – одржава многа ткива у телу, штити плућа од загађеног ваздуха и важан је за стварање црвених крвних зрнаца. Намирнице богате овим витамином су: пшеница, пшеничне клице, лиснато зелено поврће, сардине, коштуњаво воће...

* Витамин К – помаже у функцији згрушавања крви. Намирнице богате овим витамином су: лиснато зелено поврће, јогурт, млеко, броколи, сојино уље...

Витамини су неопходни за очување нашег психофизичког здравља. Због убрзаног темпа живота често морамо да уложимо додатни напор како би сачували здравље и имали добар имунитет који ће штитити наш организам од негативних спољних утицаја. Нема изговора, витаминизирање почиње – САД !!!

Текст припремило Одељење за медицинско снабдевање.

Извори:

www.vitaminologija.com

www.intolerancijanahranu.com

www.medias.rs