1 2 3 4 5

ВестиЗначај витамина Б-12 за нервни систем

Током KОВИД пандемије, људи се све више упознају са улогом и значајем витамина у циљу подизања имунитета, а витамини о којима се посебно прича јесу хидросолубилни витамини – комплекс витамина Б и витамин Ц. Развојем веганске исхране, о витамину Б12 се доста говори јер су природни извори животињске намирнице, а исхрана сиромашна витамином Б-12 утиче на здравље целог организма, а посебно централног нервног система.

Витамин Б-12 (кобаламин) игра важну улогу у формирању црвених крвних зрнаца, метаболизму ћелија, функцији централног нервног система и синтези генетског материјала. Извори витамина Б-12 укључују живину, месо, рибу и млечне производе. Као суплемент, често се додаје одређеним намирницама, као што су житарице, а доступан је и као изолованом облику. Недостатак витамина Б-12 није уобичајен у земљама Југоисточне Европе, првенствено због доминације намирница животињског порекла у исхрани, међутим, људи који се придржавају вегетаријанске или веганске исхране могу бити склони недостатку јер биљна храна не садржи витамин Б-12. Ако се не лечи, недостатак витамина Б-12 може довести до анемије, умора, слабости мишића, оштећења нерава и поремећаја расположења. Препоручена дневна количина витамина Б-12 за одрасле је 2.4 микрограма.

Поред вегетаријанаца, групе које су посебно осетљиве и склоне развоју хиповитаминозе јесу уживаоци алкохолних пића, пацијенти са Кроновом болешћу, пацијенти са пернициозном анемијом, пацијенти на метформину – код ових групација, смањена је апсорпција самог витамина, односно, лекови ступају у интеракцију и смањују максималну биолошку расположивост витамина.
Када говоримо о интеракцијама са другим витаминима, раније се веровало да витамин Б-12, када се комбинује са фолном киселином (витамин Б-9) и витамином Б-6, може спречити болести срца и крвних судова смањењем нивоа одређених амино-киселина у крви . Међутим, најновије студије су показале да комбинација ових витамина не смањује ризик од кардиоваскуларних болести и можданог удара.

Недостатак витамина Б-12 повезан је са деменцијом и развојем конгнитивног дефицита, али ниједна релевантна студија није доказала да суплементација витамином Б-12 могу помоћи у превенцији или лечењу деменције.
Када говоримо о учинку недостатка витамина Б-12 на централни нервни систем, потребно је напоменути да се клиничка слика ретко испољава у нашем поднебљу, а да се не испољава ни код људи који су тек постали вегетаријанци, односно, доказано је да су резерве витамина Б-12 у телу довољне за више од 2.5 године, пре него што се дефицит испољи.

Неуролошки проблеми изазвани недостатком витамина Б-12 почињу постепено, парестезијама (трњењем) у ногама и ређе шакама, на коју се надовезује нестабилност и слабост у ходу. Нестабилност изазвана недостатком овог витамина се често јавља када болесник нагло пређе из осветљеног у замрачени простор. Такође, током јутарњег умивања, често се деси да се болесник занесе или падне. Мишићни рефлекси често бивају снижени до угашених, а код мушкараца се може јавити и ослабљен вид услед оштећења оптичког нерва.

Основна дијагностичка метода јесте анализа крви, односно, мерење вредности самог витамина у крви.
Када се узимају у одговарајућим дозама, суплементи витамина Б-12 се генерално сматрају безбедним. Док је препоручена дневна количина витамина Б-12 за одрасле 2.4 микрограма, показало се да су веће дозе безбедне. Људско тело апсорбује само онолико колико му је потребно, а сваки вишак се елиминише урином.
Високе дозе витамина Б-12 могу изазвати главобољу, мучнину, повраћање и дијареју.

Када је реч о исхрани, може се слободно рећи да уношењем намирница животињског порекла, организам се снабде неопходном количином витамина Б-12 за дужи период. Међутим, уколико постоји акутни, односно, хронични недостатак овог витамина, постепеним увођењем суплементације и повећањем дозе, може се достићи адекватан ниво витамина којим би се превенирала даља прогресија клиничког тока болести.

Текст на основу извора припремио др Владимир Чукић, одељење Неурологије, Општа болница Панчево

Извори:
- www.mayoclinic.org
- Неурологија за студенте медицине, МФУБ 2020