1 2 3 4 5

ВестиИнтоксикација витамином Д код детета, деце

Унос витамина Д мора бити стриктно прилагођен оптималним потребама, било да је реч о физиолошком или патолошком стању. Познато је да вишемесечни дневни унос 1000-4000 ИЈ витамина Д код здравих особа доводи до интоксикације, тј. до хиперкалцемије са калцинозом крвних судова и ектопичним калцификацијама меких ткива. Нежељени ефекти витамина Д су могући и код некритично високе примене витамина Д или његових метаболита у лечењу витамин Д дефицитног, резистентног, па и зависног рахитиса. Такође, примена витамина Д у терапијским дозама се, због ризика од интоксикације, прекида у свим стањима која изискују имобилизацију болесника.

Као последица хиперкалцемије услед интоксикације витамином Д јавља се депресија биоелектричне активности неуромишићног система праћена општом слабошћу, опстипацијом, муком, анорексијом, апатијом, главобољом и поремећајем срчаног ритма. Калцијум се највише депонује у крвне судове бубрега, доводећи до нефрокалцинозе, хипертензије и реналне инсуфицијенције. У најтежим стањима настају ектопичне калцификације које се приказују на рендгенским снимцима миокарда, плућа, панкреаса и желуца. С обзиром да ванскелетна ресорпција калцијума никад није комплетна, промене на крвним судовима и осталим меким ткивима остају трајно.

Дијагностика интоксикације витамином Д се заснива на високим вредностима 2525(OH)Д у крви, као и односом калциурије према креатинурији (изражен у мг/100 мл) већим од 0,4.

Терапија се заснива на прекиду уноса витамина Д и излагања сунцу, максималној рестрикцији калцијума у исхрани, обезбеђењу добре диурезе и, у најтежим случајевима, примени пронизона.

Извор:
simptomi.rs