1 2 3 4 5

ВестиДобре вести: Више беба него 2016. године

У панчевачком породилишту у прошлој години повећан је број порођаја. Рођено је 30 беба више него 2016. године. Које су најчешће компликације које се јављају у трудноћи и могу ли бити озбиљан проблем приликом порођаја, објашњава доктор Михаило Новаков, спец. гинекологије и акушерства.

Најрадосније вести долазе сваког дана из породилишта. Сазнање да је Панчево добило нове мале становнике све нас обрадује. У прошлој години број рођених беба на акушерском одељењу Опште болнице је повећан, имамо 30 новорођених беба више у односу на 2016.

„На нашу срећу и радост можемо да се похвалимо повећаним бројем порођаја. То је неких тридесетак порођаја више у односу на претпрошлу годину. Ми смо прошлу 2017. годину завршили са 1562 порођаја. Ранијих година је било и више око 1700 - 1800 порођаја, али на жалост, како већ дуги низ година у Србији постоји тренд опадања, ми се можемо похвалити тиме да је дошло до благог пораста. Чак и да је остала та стагнација, и то би било успешно, каже др Михаило Новаков”, спец. гинекологије и акушерства.

Компликације код трудиница су углавном болести савременог доба, каже доктор Новаков и додаје да код појединих трудница које долазе на порођај јавља се и висок крвни притисак и дијабетес.

„Првенствено је заступљена хипертенизија, али су ту и обољења специфична за трудноћу као што је прееклампсија о којима труднице доста читају са интернета. Треба гинеколог који води трудноћу да препозна и упозори трудницу на одређене знаке. Ми им дајемо одређене упуте по којима се оне руководе. Ако примете одређене промене, да се хитно јаве. Да не замере на главобољама, бол у грудима, и бол испод десног ребарног лука, оток ногу. Сви ми полазимо од тога да су труднице младе и здраве што у већини случајева јесте али трудноћа је и друго стање”, каже др Новаков.

Инфекције код трудница су врло честе и могу да изазову преверемени порођај. Зато је важно да труднице сваку промену коју примете пријаве свом изабраном гинекогу. Већина порођаја у панчевачком породилишту завршава се природним путем или уз епидурални анестезију, а само 19 процената бебу доноси се на свет царским резом.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 08.01.2018.