1 2 3 4 5

ВестиНапредак у васкуларној хирургији у Општој болници Панчево

Недавно је у Општој болници Панчево изведена елективна васкуларна процедура премошћавања оклудираног артеријског крвног суда у бутној регији код пацијента са поодмаклом атеросклеротском болешћу.

Поред стандардних процедура које су свакодневница у нашој болници а тичу се венског система (операције проширених вена, те хитне операције код тромбоза), сада можемо да се похвалимо и једним веома сложеним оперативним захватом.

Артеријски систем је знатно компликованији и захтева, поред добре хирургије, адекватно вођење анестезије и припрему техничара и инструментара.

Тим лекара и техничара под вођством специјалисте опште хирургије и субспецијалисте васкуларне хиругије, др Бранислава Марчетића, успешно је извео такозвани феморопоплитеални бајпас (femoropopliteal bypass) коришћењем специјалног, за то намењеног вештачког крвног суда. Сама операција је трајала око два и по сата, услед потешкоћа због постојања ожиљног ткива и измењене локалне архитектонике због ранијих операција које је пацијент у прошлости имао.

Пацијент се добро осећа и опоравља се успешно.

Нога је спасена натколене ампутације а пацијент инвалидности, те ће у скорије време моћи живети са пуном пређашњом функционалношћу.

Први знаци проблематичних крвних судова ногу јесу болови у мишићима ногу, те ранице које отежано зарастају. Најчешће се срећу код пацијената са пратећим дијабетесом, као и атеросклерозом (који су и најпогоднији за реконструкцију).

Први корак у дијагностици крвних судова ногу јесте доплер ултразвучни преглед.

Намера јесте да ово постану стандардне процедуре у ОБ Панчево, као и да се спектар операција проширује, те да се грађанству понуди квалитетнија медицинска заштита. Операције овог нивоа су до сада углавном биле резервисане за Клиничке центре.

Ретке су болнице у Србији које имају капацитета извести хируршку процедуру попут ове.

Уз свесрдну подршку управе ОБ Панчево на челу са др Слободаном Овуком као и директором хируршких грана др Драженом Јелачом, те несебичну помоћ начелника хирургије, др Миње Стојановића,то је и више него извесно и оствариво.

Текст уредио др Слободан Перић, Одељење хирургије.