1 2 3 4 5

ВестиПроширене вене (Varices)

ЕТИОЛОГИЈА

Сам узрок настанка проширених вена још увек није дефинитивно разјашњен.

Постоје две теорије у настанку проширених вена:

1.Инсуфицијенција валвула у вени сафени, која за последицу има враћање крви и повећање венског притиска у доњим сегментима ногу.

2.Слабост зидова вена доводи до проширења вена и самим тим инсуфицијенције валвула вена.

ФАКТОРИ РИЗИКА

1.Женски пол(трудноћа)

2.Радна места на којима се дуго стоји

3.Гојазност

4.Физичка неактивност

СИМПТОМИ

1.Проширене вене које се могу видети на кожи ногу

2.Оток око скочног зглоба

3. Бол у ногама, „тешке“ ноге

4.Грчеви у ногама

5.Свраб потколеница

СТАДИЈУМИ ПРОШИРЕНИХ ВЕНА

ПРВИ СТАДИЈУМ je углавном естетске, козметичке природе. То су промене у виду ситних мрежастих, метличастих проширења, код ових промена не постоје поремећаји протока крви. Терапија се углавном своди да на ношење чапара за вене и избегавање фактора ризика.

ДРУГИ СТАДИЈУМ

Основна карактеристика је појава проширених вена на потколеници, оток око скочног зглоба код дугог стајања, као и симптома у виду болова, осећаја напетости ногу.

ТРЕЋИ СТАДИЈУМ

У овом стадијуму јављају се проширене вене већег дијаметра, повремено се компликују запаљењима самих вена. Од тегоба најчешће се јављају бол, оток потколеница,нарочито око скочног зглоба.

ЧЕТВРТИ СТАДИЈУМ

Kада болест прогредира до овог стадијума, јављају се бројне компилације због лошије исхране поткожног ткива и венског застоја. Најчешће се јављају кожне промене јер је кожа истањена, атрофична, често се јављају венски улкуси, такође у овом стадијуму проширене вене су склоне крварењу. Овако измењене вене због застоја крви су склоне настанку тромбозе.

ЛЕЧЕЊЕ ПРОШИРЕНИХ ВЕНА

1.КОНЗЕРВАТИВНА ТЕРАПИЈА

Састоји се од низа мера које могу спречити прогресију болести. Неке од најосновнијих мера су избегавање фактора ризика (дугог стајања, седења), свакодневно кретање, бављење спортом, ношење еластичних чарапа, завоја. Еластичне чарапе, завој, не дозвољавају да се вене испуне крвљу, чарапе се облаче ујутру, у лежећем положају са ногама изнад равни грудног коша да би се испразнили венски депои у проширеним венама ногу. Ове методе лечења примењују се у почетним фазама болести.

2.СКЛЕРОПТЕРАПИЈА

Представља метод лечења варикозних вена којим се у проширене вене убризгава неко од хемијских једињења које доводи до склерозације крвних судова, најчешће примењивано средство је 3% натријум-тетра-дактил.сулфат. Примењује за лечење другог стадијума болести.

3.ХИРУРШКО ЛЕЧЕЊЕ (Операција вена ласером или радиоталасима)

Заснива се на катетеризацији проширене вене срецијалним катетером на чијем се крају налази сонда помоћу које је ослобаћа топлотна енергија уз чију помоћ се проширени крви суд затвара. Најчешће се ова интервенција изводи у локалној анестезији. -Класична операција вена „Stripping Vene Saphene Magne“ , обично се применјује код узнапредовалих фаза болести. Састоји се у уклањању проширених вена кроз мале резове не кожи. Интервенција се најчешће изводи у локалној анестезији. Опоравак после интервенције обично траје од једне до четири недеље.

Текст уредио др Бојан Стоименов, Одељење опште хирургије

Извори:

http://www.circulationfoundation.org.uk/help-advice/veins/varicose-veins-operation-explained

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649

https://surgery.ucsf.edu/conditions--procedures/varicose-veins.aspx