1 2 3 4 5

Вести24.04.-30.04. 2017. год.-Недеља имунизације у Европском региону СЗО

„Вакцине штите“

Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета/особе од болести које се могу спречити вакцинацијом. Обележавање ове дванаесте недеље по реду у Европском региону, обележава се истовремено у свим регионима СЗО.

Имунизација је резултат колективне одговорности. Учините све да Ви и чланови Ваше породице будете правовремено и потпуно вакцинисани. Имунизација је једна од најуспешнијих јавно здравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.

Сваке године се региструје 2-3 милиона смртних исхода од дифтерије, тетануса, великог кашља и малих богиња код невакцинисаних лица, а највише код деце млађе од 5 година. Процењује се да сваке године остане невакцинисано 18,7 милиона деце у свету, основним вакцинама према проширеном програму имунизације. Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечије парализе. Захваљујући имунизацији, глобално је искорењен полио тип 2 вируса.

Пре увођења вакцине против малих богиња, која је у примени скоро 50 година, процењује се да је годишње умирало око 2,6 милиона особа сваке године.

У 2015. години је регистровано 134.200 смртних исхода морбила. Код једног детета од двадесет оболелих мале богиње изазивају запаљење плућа, а од сваких хиљаду деце која добију мале богиње, једно или двоје ће умрети. У претходној години пријављено је 4484 случаја морбила у земљама ЕУ.

Бебе испод годину дана и мала деца (1-4) су највише заступљени узраст у оболевању (2/3 свих случајева), а 98% случајева је невакцинисано.

У 1997. години регистрована је последња већа епидемија морбила у Републици Србији, на територији Косова и Метохије са 3948 оболелих и 7 смртних исхода (последњи регистровани смртни исходи од морбила у Републици Србији).

И даље је неопходно радити на основним стратегијама према плану активности елиминације морбила: достизању и одржавању обухвата преко 95% у свим административним јединицама, достизању и одржавању индикатора квалитета у активном надзору и спровођењу допунске имунизације невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, како би се достигао циљ елиминације морбила у најмање 5 региона СЗО до краја 2020. године.

Драматичан пад оболевања од вакцина превентабилних болести доведи у позицију неке заразне болести да се оне сматрају делом прошлости у Европи. Насупрот томе, близу милион особа у Европском региону СЗО није вакцинисано основим вакцинама и болести које се могу превенирати вакцинацијом континуирано изазивају оболевање, компликације и чак смртне исходе.

Имунизација мора бити приоритет због 7 кључних разлога:

1. Имунизација спашава животе

2. Имунизација је основно право, али није доступно свима

3. Епидемије представљају озбиљне претње

4. Заразне болести могу да изазову смртни исход

5. Заразне болести се могу контролисати и одстранити

6. Имунизација је исплатива јавно здравствена мера

7. Деци у здравственим системима треба обезбедити безбедну, ефективну, доступну и ефикасну вакцину

Упркос огромним резултатима постигнутим имунизацијом, а у одсуству већих епидемија заразних болести предупредивих вакцинацијом и евидентирањем само нежељених реакција након имунизације, вакцинација је данас постала жртвом сопственог успеха. Додатно, проблем продубљују све чешће и све обимније антивакциналне поруке које имају за циљ да придобију све већи број родитеља, који последично доносе одлуку да одложе или одбију вакцинацију своје деце. Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

ИЗВОР:ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВОЈВОДИНЕ, 18. март 2017. год.