1 2 3 4 5

ВестиУлтразвучни прегледи на Онкологији

Од када је Онколошко одељење Опште болнице добило ултразвучни апарат, прегледан је велики број пацијената. Раније су се прегледи радили на другим одељењима када су апарати слободни, а сада на Онколошком одељењу ултразвучну дијагностику ради пет лекара.

Захваљујући ултразвуку који се налази у ординацији на Онколошком одељењу, лекар може пацијенту одмах да уради снимање, уколико је неопходно за постављење дијагнозе или да би установио да ли је болест напредовала или се повукла. Захваљујући новом ултразвуку, пацијентима се сваког дана раде ултразвучни прегледи.

„Велики број пацијената је већ прегледан. Од јануара до почетка августа урађено је 6000 ултразвучних прегледа на Онклошком одељењу. Комплетна онколошка проблематика се обрађује у нашој служби. Онколошке пацијенте пратимо на три месеца у првој години, након годину дана на шест месеци и радимо ултразвук до пет година. Након пет година они прелазе на годишње прегледе”, рекла је др Верица Милић Савић, онколог.

На Онколошком одељењу Опште болнице нема паузе. Лекари и медицинске сестре желе на сваки начин да помогну пацијентима да што лакше преброде тешке тренутке и да одмах добију неопходну терапију.

„Трудимо се да пацијенти што мање чекају. Чекање им ствара већи стрес и размењују искуства међусобно, која не значе много јер сваки пацијент је пацијент за себе. Свако другачије подноси хемиотерапију. Искуства не треба да буду правило”, објаснила је др Милић Савић.

Докторка Верица Милић Савић каже да је онколошким пацијентима неопходан психолог да лакше превазиђу тешкоће у својој болести. За сада разговор обавља онколог, али ради се на томе да ускоро на овом одељењу буде и психолог.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 09.10.2017.