1 2 3 4 5

ВестиПравилно узимање узорака - које пацијенти сами узимају за микробиолошко испитивање

Да би микробиолошко испитивање било добро урађено потребно је да пацијенти знају како правилно да узму узорак и за које време да га донесу у лабораторију. Пацијенти сами могу да узму и донесу следеће узорке: урин, фецес, перианални отисак и спутум.

Узимање узорака урина
Први јутарњи узорак урина је најконцентрованији узорак урина и пoтребно је њега донети на бактериолошко испитивање у стерилној чаши за урин ( купује се у апотеци ) након одговарајуће хигијене. Ради поузданости лабораторијског резултата неопходно је строго придржавати се поступка за сакупљање урина.

Жене и девојчице
- Опрати предео гениталија сапуном и испрати добро текућом водом,не брисати се
- Раширити велике усне гениталија палцем и кажипрстом
- Почети мокрити, први млаз испустити, средњи млаз ухватити у стерилну чашу за урин
- Добро затворити чашу, обратити пажњу да се не контаминира унутрашња страна поклопца
- Узорак донети у лабораторију на бактериолошки преглед најкасније у року од 2 часа

Мушкарци и дечаци
- Повући кожицу са полног органа
- Опрати главић сапуном, испрати добро текућом водом, не брисати се
- Почети мокрити, први млаз испустити, средњи млаз ухватити у стерилну чашу за урин
- Добро затворити чашу,обратити пажњу да се не загади унутрашња страна поклопца
- Узорак донети у лабораторију на бактериолошки преглед најкасније у року од 2 часа
Код беба урин се сакупља у стерилној кесици ( купује се у апотеци ), која се залепи на чисту површину гениталија и донесе најкасније у року од 2 сата у лабораторију.

Напомена!!!
Ако пацијент не може у року од 2 часа донети узорак урина у лабораторију, треба чашу са урином да остави у фрижидеру све до транспорта.

Узимање узорака фецеса
Узорак фецеса за микробиолошко испитивање узети на почетку болести. Најбољи узорак за испитивање је проливаста столица. Узорак се узима у чисту посуду са навртњем на коме је и кашичица (купује се у апотеци). Довољно је кашичицом узети 1-2 грама проливасте столице или грумен величине грашка у случају формиране столице. Донети најкасније 2 сата по узимању. У случају да се узорак не може донети у лабораторију у року од 2 сата треба га држати у фрижидеру најдуже 24 сата.

Перианални отисак
Перианални отисак се узима селотејп траком залепљеном на микроскопско предметно стакло, које се може добити у лабораторији. Пацијент пре узимања перианалног отиска не сме прати перианални предео најмање 12 сати. Отисак се узима рано ујутру након устајања и пре пражњења црева, прислањањем слотејп траке на перианални предео. Траку залепити на предметно стакло и донети у лабораторију у року од 24 сата.

Спутум
Пре давања спутума (искашљаја) пацијент треба да извади зубну протезу ако је има и испере уста водом. Најбоље дијагностичке резултате даје први јутарњи искашљај због накупљеног секрета током ноћи. Пацијент треба дубоко да удахне и покуша да искашље садржај из плућа директно у стерилну посуду (купује се у апотеци ). Пожељно је да искашљај буде у количини 5-10мл. Донети у лабораторију у року од 2 сата. У случају да се узорак не може донети у лабораторију у року од 2 сата, може се чувати у фрижидеру не дуже од 24 сата.Текст припремила: Ивана Личина, главни лаборант Одељења микробиологије