1 2 3 4 5

ВестиБОЛЕСТ РУКУ, НОГУ И УСТА КОД ДЕЦE

Постоји још један разлог зашто децу треба подстицати да перу руке, а то је спречавање болести под називом Болест руку, ногу и уста (БРНУ).

Болест шака, стопала и уста је вирусно обољење које се чешће епидемијски јавља лети и у рану јесен, а појединачни случајеви јављају се током целе године. Обично оболе деца до 10 година, иако нису неубичајени случајеви код одраслих, особито млађих.

Узрокују је вируси из групе ентеровируса који живе у дигестивном тракту, посебно Коксаки вирус. Ова болест је доста заразна, лако се преноси и то директно, са особе на особу, или индиректно преко предмета. Најугроженија су деца до пете године живота, а у веома ретким случајевима се може јавити и код одраслих. Болест обично траје од 3 до 5 дана, највише 10 дана.

Најважнија манифестација БРНУ је оспа, која се прво јавља у устима, у виду болних пликова на грлу, језику, деснима, непцу или са унутрашње стране образа.

Пликови су црвени са беличастим врхом, често пуцају и на том месту остаје оштећена кожа. Сличне промене се јављају и на шакама и стопалима, а могућа је појава оспе на задњици или бутинама.

Иако болест има свој ток и дужину трајања, уколико родитељи препознају наведене симптоме треба да се обрате педијатру. На основу карактеристичне клиничке слике, као и брисом уста и анализом столице на вирусе се поставља дијагноза БРНУ.

БРНУ се лако преноси и то преко столице, пљувачке, секрета у носу или течности из пликова, а могућ је пренос и преко предмета, посебно играчака.

Зато је најважнија превенција прање руку, посебно после толаета и мењања пелена, као и пре оброка или спремања хране. Често треба и код куће и у дечјим колективима и играоницама дезинфиковати играчке.

Болест је први пут описана 1957. године на Новом Зеланду, а епидемија БРНУ су се јавиле 2011. и 2012. године код деце у Северној Америци. Тада је потврђен узрочник коксаки вирус А6 (ЦВА6), који је проузроковао тежу форму болести, са херпетичним променама или ситним крвављењима у кожи, као и ширењем промена на екстремитете и труп. Промене су се посебно јављале на подручјима где је већ постојао пеленски дерматитис или екцем.

У свету су најчешћи узрочници БРНУ коксаки вирус А16 и ентеровирус 71.

Болест обично има бенигни ток, а за лечење ове болести не постоји специфична терапија.

Најчешће се примењује симптоматска терапија - аналгетици, антипиретици, као и раствори за испирање уста ако постоје пликови. Популаран је такозвани „магични раствор за испирање уста“, који садржи састојке као што су локални анестетик лидокаин и нистатин лек против гљивица). Препоручује се и што већи унос течности ради спречавања дехидратације, као и употреба витамина Ц.

Teкст, на основу извора, уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра

Извори:

http://www.dr-raketic.rs/infekcije-2/virusne-infekcije-2/brnu

http://savetipedijatra.com/index.php/forum/14-infektivne-bolesti/420-bolest-saka-stopala-i-usta