1 2 3 4 5

ВестиЗаједничке операције уролога и гинеколога

Захваљујући лекарима и разумевању менаџмента Опште болнице, поред Клиничког центра Србије, једино у панчевачкој болници се од недавно раде заједничке операције уролога и гинеколога. Циљ оваквих хирушких интервенција је да се пацијенткиње једном операцијом реше непријатних тегоба као што је невољно умокравање и испадање мокраћне бешике.

Колико пута вам се десило да када се закашљете, кинете или потрчите осетите да сте изгубили мању или већу количину мокраће? Међу угроженим категоријама су најчешће жене које су више пута рађале, као и старије особе. Да би свој проблем пацијент решио, раније су рађене две операције коју су обављали појединачно уролози и гинеколози. Желећи да олакшају пацијенткињама да уместо две имају само једну операцију, почели су тимски да раде уролог и гинеколог у Општој болници.

„Када проценимо да је жена за ту врсту операције, она ће у једној операцији решити два проблема. То је невољно умокравање и подизање и враћање органа који је испао. Мислим да је комфорна и врло битна ствар за саму пацијенткињу. Побољшава се квалитет живота жене, нисте мокри, не носите улошке. Не испада вам орган који вам смета приликом вожње бицикла. А трећа операција је коришћење мрежица вештачког материјала када подижете и враћате мокраћну бешику на своје нормално место. Предодређене су жене које су старије, међутим имамо и јако младе жене које су вишеротке и оне су негде наша циљна група”, рекла је др Слађана Ковачевић, уролог.

Често жене крију своје тегобе које су настале због слабљења предњег вагиналног зида који доводи до испадања мокраћне бешике и невољног умокравања.

„Углавном када дођу код нас, већ то трпе 3-4 године и дођу када не могу да контролишу мокрење и када им је нарушен комфор. Оне то описују као балон који испада. Одлучили смо се на наговор докторке Ковачевић да пробамо да заједно оперишемо у једном акту. Да она одради свој део, а гинеколози свој. То је велика корист за те пацијенте, јер су то углавном старије пацијеткиње које имају већ друге постојеће пратеће болести. На овај начин их излажемо само једном анестезији, а не двема операцијама у два различита акта”, изјавио је др Горан Гавриловић, гинеколог.

Довољно је да пацијент изабраном лекару каже за своје тегобе. Пацијент у уролошку амбуланту треба да дође са већ урађеним лабораторијским анализама како не би губио време да то накнадно ради и ако уролог процени да је операција неопходна, а по речима докторке Ковачевић, пацијенти буду оперисани за непуних месец дана.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 25.07.2017. год.