1 2 3 4 5

ВестиУРИНАРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ

Уринарна инфекција или инфекција мокраћног система је бактеријска инфекција која захвата део мокраћних путева. Ако захвати доњи део мокраћних путева назива се циститис (упала мокраћне бешике), а ако захвати горњи део мокраћних путева ради се о пијелонефритису (упали бубрега).

Симптоми упале доњег дела мокраћних канала су: болно или често мокрење или нагон за мокрењем, док су симптоми упале бубрега болови у слабинском делу и повремена јака бол у трбуху, уз симптоме који се појављују при упали доњег дела мокраћних канала. Код старијих и врло младих особа симптоми могу бити нејасни и неспецифични.

Главни узрочник обе упале је Escherichia coli, у ретким случајевима узрок могу бити и друге бактерије, вируси и гљивице.

Инфекције мокраћних канала чешће се јављају код жена него код мушкараца, и половина жена у неком тренутку свог живота најмање једном оболи од ове болести. Рецидиви су веома чести.

Ризик укључује женску анатомију, сексуалне односе и родитељску наследност болести. Пијелонефритис, ако до њега дође, обично следи након упале бешике, али може бити и поледица инфекција која се преноси крвљу.

Дијагноза код младих жена може се поставити на темељу симптома. У случајевима са нејасним симптомима дијагноза може бити отежана, јер бактерије могу бити присутне и без упале. У компликованим случајевима или ако је лечење неуспешно може бити корисна уринокултура. Код особа са четим инфекцијама као превентивна мера може се применити ниска доза антибиотика.

Узрок настанка инфекција мокраћних путева

Најчешћи уринарни патоген код младих жена је Staphylococcus saprophyticus, најчешће у летњим месецима и готово искључиво у повезаности са сексуалним активностима. Посебна пажља посвећује се могућој инфекцији фастиодозним микроорганизмима у случај постојања уринарних симптома и стерилног урина стандардним културама, и ово је и даље питање многих контроверзи.

Међу овим микроорганизмима најзначајни:су laktobacilus, korinebakterijum,gardanela,hlamidija i ureaplasma.

Изазивачи без предиспозиције и са предиспозицијом:

-Escherichia coli 75% 55%

-Proteus Mirabilis 10% 13.5%

-Klebsiella 4% 17%

-Enterococci 6% 4%

-St.saprophiticus 5% 3%

-Ps.aeruginosa - 4.5%

Познато је да су само неки сојеви Escherichie coli вирулентни за уротракт. Кључ настанка инфекције лежи у процесу адхезије бактерија на ћелије.

Лечење инфекција мокраћних путева

Уопште је прихваћено да деца, мушкарци и жене у пост-менопаузи са једном или више епизода уринарне инфекције захтевају испитивање. Код младих сексусално активних жена може се дозволити два или три некомпликована атака циститиса пре испитивања.

Остале индикације за дијагностички поступак су атак акутног пијелонефритиса, хематурија, негативан одговор на терапију, као и присуство неуобичајених врста микроорганизама у урину. Без обзира на узрок или услове у којима се развија уроинфекција основно стајалиште у лечењу мора бити повећање уноса течности и често измокравање.

Текст на основу извора уредила Наталија Панић, медицинска сестра-техничар.

Извор:

-http://www.stetoskop.info/Infekcije-mokracnih-puteva-1326-c2-content.htm