1 2 3 4 5

ВестиЛабораторијске анализе: уреа и креатинин

Иако је чест и уобичајен тест, мерење урее и креатинина у серуму даје важне информације о раду бубрега, јетре, али и других органа.

Уреа је завршни производ разградње протеина (беланчевина). Наиме, у процесу метаболизма протеина настају амино-киселине. Из њих се издваја амонијак. Спајањем амонијум јона за угљен–диоксид, ствара се једињење које се зове уреа. Овај процес одвија се у јетри. Уреа се затим излучује урином, преко бубрега.

На овај начин токсични амонијак се уклања из огранизма.

Креатинин је производ метаболизма у мишићима, и у мањој мери разградње меса из исхране. Здрави бубрези уклањају креатинин из крви, који напушта организам преко мокраће.

Ниво креатинина у серуму клиничарима може послужити као одличан оријентациони показатељ филтрације крви у бубрезима што се изражава као процењена брзина гломерулске филтрације („eGFR“), када се узме у обзир пол, раса и старост пацијента.

За овај тест неопходно је узети узорак крви из вене. Претходна припрема није неопходна, уколико је то једини тест који је Ваш лекар тражио.

РЕЗУЛТАТИ И ТУМАЧЕЊЕ

Уопштено о тумачењу лабораторијских резултата можете прочитати на страници: http://www.bolnicapancevo.rs/Vest-laboratorijskeanalize.html

Нормалне вредности урее крећу се од 2,5 - 7,1 mmol/L серума.

Нормалне вредности креатинина крећу се до 74.3 до 107 μmol/L серума.

Битно је напоменути да ове вредности варирају од узраста, пола, али и лабораторије.

Повећане вредности урее у крви зове се уремија, и присутна је код различитих обољења бубрега. Иако повећање концентрације урее није најранији знак обољења бубрега, то је најупадљивији знак бубрежне слабости (инсуфицијенције).

Постоје и други узроци повећаних вредности урее:

-стања са повећаном разградњом протеина: повреде, опекотине, операције

-дијете богате протеинима

-крварење у дигестивни тракт

-дехидрација (релативна азотемија)

-смањен доток крви у бубрег (нпр. срчани застој)

Смањење вредности урее у серуму, али и урину срећемо код болести јетре (жутица, цироза), као последицу смањеног стварања урее.

Када је креатинин у питању, његова повишена концентрација указје да бубрези не раде добро. Он може бити краткотрајно висок - уколико је пацијент дехидриран, јео много меса, напорно вежбао, након узимања одређених лекова, или спортског суплемента креатина.

Да би се потврдило бубрежно обољење као узрок повишеног креатинина, Ваш лекар може тражити да се узимање крви понови.

Уколико је неопходно, ваш лекар може тражити и тест мерења креатинина у двадесетчетворочасовном урину, како би се добио прецизнији податак о филтрационим капацитетима бубрега. Тест се зове: клиренс креатинина.

Вредности кратинина испод референтних по правилу не указују ни на какво обољење у хуманој медицини.

Текст уредио др Стефан Живановић

Извори:

„Приручник за практичне вежбе из биохемије“ Универзитета у Београду

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blood-urea-nitrogen/about/pac-20384821

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646