1 2 3 4 5

ВестиШта је то урасли нокат? Зашто настаје урасли нокат? Како се лечи урасли нокат?

Шта је то урасли нокат?

Урасли нокат настаје када се ивица нокта савија на тај начин да ураста у суседно ткиво испод коже палца. Може настати само са једне стране или са обе стране нокта у зависности од степена оштећења нокта.

Зашто настаје урасли нокат?

Постоји неколико фактора који могу довести до настанка ураслог нокта.

- Неправилно сечење нокта ( неправилна нега нокта ) тј заобљивање ивица нокта који након тога мења правац током раста те се савија испод коже и околно ткиво
- Лоша хигијена стопала и прстију
- Ирегуларна и лоша обућа која прави велики притисак на ивице прста те механички доводи до савијања нокта
- Повреде нокта
- Неправилан ход и став
- Генетска предиспозиција

Постоје такође одређена занимања која имају велику предиспозицију за настанак ураслог нокта.

- Балет
- Контакатни спортови који могу довести до повреде нокта као нпр кикбокс
- Фудбалери и други спортови код који се носи уска обућа
- Возачи
- Војници

Који су симптоми ураслог нокта?

Потоје одређени симптоми и знаци који вам могу указати да постоје знаци ураслог нокта и тако вам олакшати да што пре се јавите вашем лекару и хирургу.

- Црвенило на ивицама око нокта
- Бол
- Оток
- Појава гноја са ивица нокта
- Гранулационо ткиво ( у народу популарно као „дивље месо“ )
- Измењен изглед нокта

Како се дијагностикује урасли нокат?
Уколико имате неке од горе наведених симптома хируг ће врло лако поставити дијагнозу самим клиничким прегледом и добром анамнезом. Ретко када су потребне додатне анализе и снимања. Ретк осе примењује ртг снимак нокта а узимање крвне слике је потребно само у случајевима узнапредовалих инфекција нокта са великом количином гноја.

Како се лечи урасли нокат?

Урасли нокат је МЕДИЦИНСКО СТАЊЕ те у том смислу не постоји лечење од стане козметичара и педикира. Овакви тремтмани обично само одлажу оно што је неизбежно а то је хируршка интервенција.

До хируршке интервенције у случају појаве гноја и црвенила биће вам дате препоруке за претретман ради смиривање упале, јер докле год је акутна упала и гној интервенција се изводи са ризиком.

То су регуларна хигијена, превијање повидон јодом, хиперманган купке, алкохолне облоге, евентулано нека антибиотска крема, употреба пероралних антибиотка и слично…Третман пре операције зависи од клиничког стања, изгледа нокта и зависи од пацијента до пацијента.

Хируршко лечење ураслог нокта?

Хируршка интервенција лечења ураслог нокта је кракткотрајна оперативна процедура са којом се у преко 80% случајава решава трајно ово стање. Кажемо у преко 80% случајева јер и по светској процедури постоји одређени степен рецидива тј понавне појаве ураслог нокта нарочито у случајевима када ово стање дуго траје и када је нокат толико оштећен тј место одакле расте нокат.

Интервенција се извод у условима локалне анестезије , тако да је безболна, траје између 20 до 30 минута.
За лечење се примењује неколико техника а избор технике зависи од стања и изгледа нокта.
- Вађење урасле нокатне плоче, нокта, и киретажа (чишћење)
- Клинаста рескеција нокта са или без ушивања
- Комплетно уклањање нокта са или без ресекције гранулационог ткива

Након интервенције превијаћете нокат на два до три дана по датом савету, укупно од око 10 дана, а након тога ћете наставити са одржавањем хигијенe. Уколико постоје конци исти се скидају за 2 недеље након интервенције, а у случају пласирања ресорпитвних конаца исти ће сами отпасти. Даља нега ће се одржавати по савету. Враћање свакодневним активностима након операције се постиже 24 сата након интервенције, а спорту након 3 недеље, некада и раније, што је наравно све индивидулано.

Извор: симптоми.рс
датум: 10.11.2022.