1 2 3 4 5

ВестиУрасла длака - компликације и лечење

Пилонидална болест (пилонидални синус, урасла длака) клинички се објашњава као дренирајући синус или акутна гнојна колекција. У основи, ради се о цисти у којој се налази гомила длака. Већина људи досад је била у прилици да чује за проблем који је познат као урасла длака, али шта он заправо значи и колико то стање може бити компликовано, знају само они који су се с њим сусрели. Наиме, он може да ствара изузетно јак бол, али исто тако и психичко оптерећење, и то поготово код младих људи.

Урасле длаке се иначе чешће јављају код мушке популације и код изразито косматих људи. Код урасле длаке долази до тога да је запушен фоликул длаке и да длака не може нормално да расте изнад површине коже (ово се посебно дешава када мртве ћелије коже запуше фоликул). Урастање длака се посебно јавља после депилације. Иначе, урастање длака се чешће јавља код људи који имају коврџаве и чвршће длаке.

Симптоми

- настанак видне ране

- из ње се цеди сукрвица или гној

- ствара се изузетан бол

- неретко се јавља и велики оток

- услед упале могућа је појава температуре

- шири се непријатан мирис

- све то утиче на појаву психичких проблема попут затварања у себе, стида...

Лечење

У већини случајева, урасле длаке су безазлен проблем и повлаче се саме од себе. Међутим, уколико дође до упалне реакције и појаве инфекције, урасла длака вам може направити озбиљан поблем и тада се треба обратити лекару. Лекар ће вам највероватније ишчупати ураслу длаку, тако што ће направити мали рез скалпелом. Преписаће вам масти на бази стероида које ћете утрљавати у болно место, како бисте санирали упалу. Ретиноиди се користе за одстрањивање мртвих ћелија коже које запушавају фоликул длаке. А уколико имате озбиљнију инфекцију, ваше лечење ће захтевати и антибиотике.

У акутној фази лечење се састоји у амбулантној дренажи након хируршке инцизије. Дакле, циљ је санирати гнојни процес и често сондом извадити узрок упале – урасле длаке које делујући као страно тело одржавају инфекцију.

Операција урасле длаке се препоручује људима који имају склоности ка појави ураслих длака, и то оних које су буквално у виду цисте. Уколико имате ураслу длаку која је захваћена инфекцијом и озбиљном упалом, до те мере да из ње излази сукрвичава течност и да вас боли – операција је неминовна. Међутим, у већини случајева урасла длака безазлен проблем који не изазива нарочите тегобе и пролази сам од себе.

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извор:

-http://www.stetoskop.info/dr-Aleksandar-Djokovic-urasla-dlaka-5513-c79-content.htm

-https://dijetaplus.com/urasla-dlaka-uzrok-simptomi-lecenje-html/

-https://www.kurir.rs/zabava/doktor/1210641/ne-cekajte-urasla-dlaka-stvara-fizicke-ali-i-psihicke-probleme