1 2 3 4 5

ВестиОд амброзије и упала плућа

ОРЛ амбуланта у Општој болници Панчево препуна је пацијената последњих недеља, а разлог је раније цветање амброзије. Амброзија је један од најчешћих узрока алергија, истичу лекари.

Тешко је одбранити се од амброзије које има у великим количинама дуж пута и на њивама. Њено раније цветање и полен који се лако шири путем ветра и стиже у градска насеља довело је до тога да велики број суграђана има алергијске реакције и потражи помоћ лекара.

„У непосредној близини града има је много и ветрови који дувају наносе полен амброзије који је врло пријемчив за слузнице респираторних путева и пацијентима прави сметње. Ми то видимо по гужвама у амбуланти. Последњих дана највећи број је пацијената са заптивеним горњим дисајним путевима и секрецијом из носа. Тегобе су иритација слузнице, печење, свраб очију и то указује да се ради о алергији на амброзију“, објашњава др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Пацијенти треба да потраже помоћ лекара, а доктор Божић напомиње да се пацијентима дају лекови, али и сами морају одмах нешто да ураде како би смањли врло непријатне тегобе.

„Пацијентима, када се јаве, дамо прво основну терапију, али је најважније прво механички испрати слузницу ока или носа и усне дупље, те слузнице се морају механички испрати, како би полен, који има афинитет да се залепи, отклонио. Тек онда на чисту слузницу стављамо неке спрејеве, хистаминике. Постоје и компликације. Може доћи до развоја бактеријске инфекције, па дође до сливања у доње дисајне путева и развити се упала плућа. Ми видимо само горње дисјане путеве, али се алергени спуштају и праве компликације“, напомиње др Вељко.

Један од начина у борби против амрозије јесте избегавати места где се коров налази и уколико алерго тестом утврдите на шта сте алергични, почети са терапијом раније, док не дође до појаве симтома.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 04.09.2017. год.