1 2 3 4 5

ВестиУПАЛА БЕШИКЕ И МОКРАЋНИХ ПУТЕВА

Мокраћна бешика се налази између пубичне кости и материце. Она представља кесу растегљивих зидова у којој се скупља мокраћа створена у бубрезима. Када се зидови бешике скупе мокраћа се потискује у уретру, која представља узану цев дугачку само 2.5 - 3цм.

И мушкарци и жене имају мокраћну бешику и уретру, али је она различите грађе. Због тога су неке болести чешће код жена него код мушкараца. На пример, како је уретра код жена у блиском контакту са вагином и анусом, који често садрже бактерије, и како је краћа него код мушкараца, инфекције мокраћне бешике (циститис) и уретре (уретритис) су много чешће код жена. Поред тога, старије жене имају проблеме са мокрењем, као што је инконтиненција. Код инконтиненције мишићи карличног днакоји подупиру мокраћну бешику и друге унутрашње органе, постају слабији и допуштају спуштање унутрашњим органима.

Симптоми и знаци
Нелагодност током мокрења која траје и често се "навраћа" (рецидивира)

Учестало мокрење
Понекада иритација и инфламација уретре трају недељама или месецима. Код неких жена микробиолошким испитивањем могу се изоловати бактерије. Ако се ради о хроничном уретритису жена осећа потребу за честим пражњењем бешике и мокрење је веома нелагодно. Како је хронично инфламирана уретра већ дуже времена лечена, њен лумен је сужен.

Дијагноза
Инфламација која се шири на доњи део мокраћне бешике назива се тригонитис. Ова дијагноза се поставља увођењем ендоскопског инструмента кроз уретру у бешику.

Лечење
Антибиотици или сулфопрепарати могу се дати пацијенткињама ако постоје знаци инфекције. Код пацијенткиња са суженим луменом уретре спроводи се дилатација.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 26.4.2023.