1 2 3 4 5

ВестиУлтрасонографија мускулоскелетног система – УЗ МСК

Ултрасонографија мускулоскелетног система је релативно нова метода визуализације и дијагностиковања патологије коштано-зглобно-мишићног система. Дуги низ година нуклеарна магнетна резонанца (НМР) је била (и даље јесте) златни стандард за визуелизацију меких ткива. У последње време развојем и унапређењем ултразвучних апарата могуће је добити слику високе резолуције која је неопходна да би се уочили фини детаљи различитих ткива и патологија поменутог система. Због тога, али и због осталих разлога који ће бити објашњени у даљем тексту, ултразвучна имиџинг метода је добила важно место у дијагностици обољења мускулоскелетног система.

НМР је и даље неприкосновена метода у визуелизацији колена – поготову унутарзглобних лигамената и менискуса, карлице и кичменог стуба. УЗ „не види“ поменуте структуре, али зато површне делове зглобова рамена, руку и ногу се могу „видети“ овом методом. Неке од предности УЗ су следеће:

1. Цена

Док је цена модерног НМР уређаја у оквиру стотина хиљада па чак и милиона евра, ултразвучни апарат је далеко јефтинији (али и даље не јефтин). НМР уређаји су велики, потребан је високо специјализован кадар за њихово одржавање, захтевају сложен систем хлађења итд. Ултразвучни апарат због својих малих димензија и ниског захтева за електричном енергијом може да буде постављен у било коју ординацију.

2. „Real time“ и динамичка особина

Ултразвуком се ствара ткз. жива слика односно лекар добија слику у реалном времену. Исто тако је могуће сасвим једноставно пратити структуре док пацијент врши покрете у зглобовима што даје још једну димензију оваквом прегледу. Лекар може врло лако и брзо и да упореди супротну страну што има велике користи.

3. Неинвазивност и комфор

Ултразвук се и даље сматра за једну од најбезбеднијих имиџинг техника. Не постоји емитовање јонизујућег зрачења. Може да се користи и када пацијент има разне металне имплантате, ендопротезе и остеосинтетске материјале. Преглед је комфоран и сигуран како за пацијента тако и за лекара.

4. Power Doppler

Ова технологија, иако највише коришћена у сонографији срца и крвних судова, и овде има своју примену. Поред индентификовања васкуларних структура она може да покаже и постојање инфламације или неких других патолошких стања.

5. Ултразвуком вођене инвазивне процедуре

Ултрасонографија омогућава врло прецизно извршавање инвазивних процедура, а ту се пре свега мисли на аспирацију течности иглом, прецизну апликацију лека у зглобну шупљину или остале структуре, а у анестезији представља изузетно важну методу апликације блок анестезије.

Поменуте предности чине ову врсту ултрасонографије одличном дијагностичком методом , па чак у неким индикацијама и одличну алтернативу НМР. Ултрасонографија није замена за НМР преглед и њене основне мане су пре свега што „не види“ дубоке структуре у зглобовима (куку, колену...), затим не може да се користи за визуелизацију костију, резолуција опада са повећањем дубине , и даље је ограничена самом технологијом итд. Крива учења за лекаре нажалост није стрма те је потребно значајно искуство и квалитетна едукација да би се са сигурношћу дијагностиковала различита обољења. Развој технологије, софтвера и сонди ће помоћи да ова метода постане метода избора за дијагностику делова мускулоскелетног система.

Почетком 2018. године у Општој болници Панчево грађанима је на услузи и ова врста прегледа.

Текст на основу извора уредио др Властислав Бобош

Извор:

„Fundamentals of musculoskeletal ultrasound“ – Jon A. Jacobson